meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΑΦΑΝΤΟΙ ΔΕΗ ΚΑΙ ΥΠΕΚΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΛΙΟΥ

    Στις 19/07/2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου ενέκρινε ομόφωνα απόφαση – πρόταση προς τη ΔΕΗ προκειμένου να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών των οποίων έχει διακοπεί το ρεύμα λόγω οφειλών τους στην επιχείρηση επειδή το εισόδημα τους είναι κάτω από το όριο της φτώχιας.

            Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ιλίου ζητά από τη ΔΕΗ να τοποθετήσει έξυπνους μετρητές ρεύματος, ώστε να μπορεί ο Δήμος να προπληρώνει και να χορηγεί σε κάθε σπίτι την ελάχιστη ενέργεια για την αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωση εκείνων των οικογενειών που δεν μπορούν να την πληρώσουν.

            Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος δηλώνει σχετικά στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Real fm:
«Εμείς σαν Δήμος ούτως ή άλλως απαλλάσσουμε τις άπορες οικογένειες από τα δημοτικά τέλη, επομένως θα έχουμε να πληρώσουμε μόνο το καθαρό ρεύμα, αλλά αυτό δε μπορούμε να το κάνουμε ανεξέλεγκτα. Δε μπαίνουμε καθόλου στο κομμάτι της διεκδίκησης προηγούμενων οφειλών από τη ΔΕΗ, απλώς θα τους υποδείξουμε τις άπορες οικογένειες να τοποθετήσουν τους έξυπνους μετρητές και από κει και ύστερα θα τους προπληρώνουμε την ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια για να ζει η κάθε οικογένεια ανθρώπινα. Και όταν λέω αξιοπρεπή διαβίωση, εννοώ θα πρέπει να έχουν ένα ψυγείο, θα πρέπει να έχουν ενδεχομένως και την αντλία οξυγόνου ενός αρρώστου, θα πρέπει να μπορούν να μαγειρέψουν σε μία κουζίνα, θα πρέπει να έχουν λίγο ζεστό νερό για να πλυθούν και θα πρέπει να έχουν φως το βράδυ για να διαβάζουν τα παιδιά τους, να βλέπουν και αυτοί.
Λοιπόν, αυτό ερμηνεύεται σε μία κατανάλωση, την οποία εμείς την έχουμε υπολογίσει περίπου πόσο είναι. Αυτή λοιπόν τη Minimum κατανάλωση, θα μπορέσουμε να τους τη δίνουμε για να ζουν και αυτοί χωρίς προβλήματα. Αυτή είναι η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητάει από τη ΔΕΗ μόνο για αυτές τις οικογένειες. Εμείς δεν τους ζητάμε να εκσυγχρονίσουν τους μετρητές όλων των πελατών - καταναλωτών. Εμείς ζητάμε να αντικαταστήσουν τους μετρητές των άπορων οικογενειών, για να μπορούμε να διαχειριστούμε την ενέργεια καλύτερα».

            Ο Δήμος Ιλίου ενημέρωσε τη ΔΕΗ γι’αυτήν την απόφαση και περίπου δύο μήνες μετά από μεριάς ΔΕΗ υπάρχει μόνο μια επιστολή τους δύο παραγράφων προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Α. Παπαγεωργίου όπου η επιχείρηση δεν παίρνει θέση ρίχνοντας το μπαλάκι στο ΥΠΕΚΑ και σημειώνοντας με νόημα τα εξής:
            «Τα τιμολόγια πώλησης της Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. στη Χαμηλή Τάση είναι ρυθμιζόμενα και εγκρίνονται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, μετά από γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η Πολιτεία έχει καθορίσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) για ευάλωτες κατηγορίες πελατών, όπως και η περίπτωση για την οποία εισηγείται ο Δήμαρχος Ιλίου.
Επισημαίνεται ότι η χρήση προπληρωμένης κάρτας μέσω ηλεκτρονικών «Έξυπνων» μετρητών, σύστημα το οποίο εφαρμόζεται από ορισμένες εταιρείες στο εξωτερικό, προϋποθέτει μεταξύ άλλων την πλήρη απεμπλοκή των δραστηριοτήτων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την είσπραξη τελών υπέρ τρίτων (δημοτικός φόρος, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ, τέλος ΕΡΤ, ΔΕΤΕ κλπ)».

            «Μη φανταστείτε ότι είναι εύκολο να μπορέσει κανείς να επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ. Αν η ΔΕΗ μπορούσε να δει εκείνους τους άπορους καταναλωτές που δεν έχουν ρεύμα στα μάτια, θα έπαιρνε πιο γρήγορα και από εμάς τις αποφάσεις.
Εμείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Δυτική Αθήνα, είμαστε κοντά σε αυτόν τον κόσμο, τον βλέπουμε καθημερινά, συμπάσχουμε και νιώθουμε την απόγνωση του και είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να τους ανακουφίζουμε όσο μπορούμε από τα προβλήματα", σημειώνει με νόημα ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος.

            Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και έχει ενημερωθεί και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ γι’αυτήν την πρωτοβουλία του Δήμου Ιλίου δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη θέση, επιδεικνύοντας παραδόξως σε σχέση με το δημόσιο προφίλ της μειωμένα κοινωνικά αντανακλαστικά προς το παρόν σ’αυτήν την περίπτωση.
Μετά και την τελευταία επιστολή της ΔΕΗ ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος διαμηνύει προς όλες τις πλευρές και σε όλους τους τόνους, πως είναι διατεθειμένος να πληρώνει κάθε μήνα τον λογαριασμό για την ελάχιστη ποσότητα εγγυημένης κοινωνικής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε άπορη οικογένεια στο Ίλιον και ας συμπεριλαμβάνει και τα διάφορα πλην των δημοτικών τέλη, αρκεί επιτέλους να τοποθετηθούν οι έξυπνοι μετρητές και ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ να λύσουν τα χέρια του Δήμου που διατηρεί αποθεματικό εκατομμυρίων ευρώ παρά την οικονομική κρίση και θέλει να κάνει με κάθε τρόπο κοινωνική πολιτική ουσίας αλλά δεν τον αφήνουν.

            Σύμφωνα τέλος με αποκλειστικές πληροφορίες του “meallamatia”, έχει μελετηθεί και κοστολογηθεί η πρόταση του Δήμου Ιλίου από εταιρεία τεχνικών συμβούλων που κατασκευάζει και προμηθεύει έξυπνους μετρητές ήδη για μεγάλους πελάτες – καταναλωτές της ΔΕΗ και το κόστος ανά οικεία άπορης οικογένειας για την κατασκευή και τοποθέτηση έξυπνου μετρητή δεν ξεπερνά τα 100 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου