meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

30 ΟΚΤΩΒΡΗ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ


ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
e-mail: eoty@otenet.gr
www.eoty.gr

Αθήνα, 19/10/2012
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 855

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας
ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Προς:
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κο Ιωάννη Βρούτση

Κοιν.:
1) Διευθυντή γραφείου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κο Παναγιώτη Δουφεξή
2) Ε.Σ.Α.μεΑ.
3) Σωματεία - μέλη Ε.Ο.Τ.


Θέμα: Αγωνιστική κινητοποίηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 12 το μεσημέρι, εξαιτίας της πεισματικής άρνησης του Υπουργού για ορισμό συνάντησης πριν την ψήφιση των μέτρων, με σκοπό την επίτευξή της.




--------------------------------------------------------------------------------

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), μετά την άρνησή σας και δια στόματος του Διευθυντή του γραφείου σας κυρίου Δουφεξή να δεχτείτε αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων της Ομοσπονδίας μας και του σωματείου μέλους της Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, τα οποία προσήλθαν προς τούτο στο Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012, προκηρύσσει πανελλαδική αγωνιστική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας -Σταδίου 29- την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 12 το μεσημέρι και διαβεβαιώνει ότι δε θα αποχωρήσουμε από το σημείο εάν δεν συναντηθούμε μαζί σας πριν από την κατάθεση των προς ψήφιση μέτρων, τα οποία και μας αφορούν άμεσα.

Τα αιτήματα που διεκδικούμε και επιθυμούμε να συζητήσουμε μαζί σας είναι τα εξής:

1) Δεν έχει ληφθεί, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας σε όλες τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας, κανένα μέτρο προστασίας για τους ελάχιστους εργαζόμενους τυφλούς, γεγονός που μας προκαλεί αγανάκτηση αλλά και έκπληξη, δεδομένου ότι η κατηγορία αυτή των τυφλών δεν υπερβαίνει δυστυχώς τα 130 άτομα στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και τα 20 άτομα στον ιδιωτικό τομέα, και παρ’ όλα αυτά για εντελώς αδιανόητους λόγους, παρότι η οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό ή στις επιχειρήσεις είναι παντελώς αμελητέα, για τους τελευταίους δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα κανένα απολύτως προστατευτικό μέτρο. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η τυφλότητα είναι μία και ενιαία, επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους, και ως εκ τούτου απαιτεί ενιαία αντιμετώπιση. Κατόπιν των ανωτέρω, ζητάμε την επαναφορά των μισθών όλων των τυφλών εργαζομένων στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, καθώς και την εξαίρεσή τους από την ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων.

2) Άμεση δημοσίευση για το έτος 2012 της Ειδικής Προκήρυξης για τυφλούς τηλεφωνητές, όπως προβλέπει ο Ν.2643/98, χωρίς την ισχύ της ποσόστωσης 1/5 ή 1/10 κατά περίπτωση για τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις, καθώς και άμεση τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας όλων των επιτυχόντων, αλλά μη εισέτι τοποθετηθέντων, κατά τη Γενική Προκήρυξη έτους 2008 και την Ειδική Προκήρυξη έτους 2010.

3) Καμία απόλυση τυφλού εργαζομένου από τις υπό πώληση ΔΕΚΟ και διασφάλιση των θέσεων εργασίας των τελευταίων μετά τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και κατοχύρωση των παραπάνω απαραιτήτως με νομοθετική ρύθμιση.

4) Όπως πληροφορούμαστε από τον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, μεταξύ των άλλων μεταβολών ως προς τον τρόπο και χρόνο θεμελίωσης ασφαλιστικού δικαιώματος, υπάρχει πρόθεση κατάργησης της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος μετά από 15 έτη εργασίας για τις κατηγορίες που ισχύει το ως άνω μέτρο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ειδικές διατάξεις συνταξιοδοτικού χαρακτήρα του Ν. 612/77, που ορίζουν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των τυφλών, δεν θα θιγούν, δεδομένου ότι οι λόγοι για τους οποίους θεσμοθετήθηκαν δεν έχουν μεταβληθεί ούτε κατ’ ελάχιστο.

5) Απαλλαγή των τυφλών εργαζομένων από την ειδική εισφορά υπέρ Ο.Α.Ε.Δ. 1%.

6) Άμεση σύσταση επιτροπής για τη ριζική τροποποίηση του Ν.2643/98, ο οποίος θα αφορά αποκλειστικά την επαγγελματική αποκατάσταση των Α.μεΑ., θα προβλέπει το άνοιγμα νέων επαγγελμάτων για τους τυφλούς και τη δημιουργία επαγγελματικών εργαστηρίων για όσους για οποιοδήποτε λόγο αδυνατούν να προχωρήσουν πέραν της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

7) Επαναφορά των επικουρικών συντάξεων των τυφλών συνταξιούχων στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινών διακοπών. Επίσης, εξαίρεση των τυφλών από τις μελετώμενες περικοπές τυχόν δεύτερης σύνταξης πχ χηρείας, θυμάτων ειρηνικής περιόδου κ.λπ.

8) Ζητάμε από εσάς να δεσμευτείτε ότι δεν θα διακοπεί η χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων σε κανέναν πραγματικό δικαιούχο, όπως προκύπτει μετά την πρόσφατη απογραφή, ότι δε θα υπάρξει καμία απολύτως μείωση στα ανωτέρω επιδόματα και ότι δεν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια προς τούτο, καθώς το προνοιακό επίδομα χορηγείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί η αναπηρία – οι οποίες είναι και πολλές και σοβαρές- και όχι για την επιβίωση του τυφλού ατόμου. Επίσης, ζητάμε την αύξηση του προνοιακού επιδόματος των άνεργων, ανασφάλιστων και έμμεσα ασφαλισμένων τυφλών από 22 σε 25 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ίσχυε κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011, και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για τετραετή αναπροσαρμογή των προνοιακών μας επιδομάτων, διαδικασία που έχει καταστεί απόλυτα επιτυχής με το θεσμικό σχεδιασμό που ακολουθήθηκε τις τετραετίες 2003-2007 και 2008-2011.

9) Κατάργηση της αδιανόητης επιχειρούμενης σύνδεσης απονομής του ποσοστού αναπηρίας στις γνωματεύσεις πιστοποίησης αναπηρίας που χορηγούν τα ΚΕ.Π.Α. με τη λεγόμενη λειτουργικότητα του ατόμου, ήτοι με το μορφωτικό του επίπεδο, την επαγγελματική του ιδιότητα κ.λπ., καθώς και απεγκλωβισμός όλων όσοι έχουν κάνει αίτηση στα ΚΕ.Π.Α. για επανεξέταση ή για καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, και άμεση συνέχιση απονομής των διακοπεισών συντάξεων αναπηρίας και προνοιακών επιδομάτων μέχρις ότου εκδοθεί η νέα απόφαση.


Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας
Παρασκευή Τσαβαλιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου