meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΦΑΕΘΩΝ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής  υγείας των  Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, «ΦΑΕΘΩΝ», ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2006 με τη συμμετοχή αρχικά  των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Καματερού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών - ΟΚΑΝΑ. Από τον Απρίλιο του 2007 προστέθηκε ως ισότιμο μέλος και ο δήμος Αγίων Αναργύρων. Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης είναι από την αρχή της λειτουργίας του ο Ιωάννης Διον. Γκιώνης, καθηγητής. Μέλη του Δ.Σ. είναι  η Περιφέρεια Αττικής, η Ένωση Κρητών Ιλίου, Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούπολης, η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ιλίου.

Το Κέντρο Πρόληψης ΦΑΕΘΩΝ πραγματοποιεί δράσεις που εστιάζονται στη σχολική κοινότητα (δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) με ποικίλες δράσεις, αλλά και σε ολόκληρο το πληθυσμό των τριών Δήμων. Ο βασικός τρόπος προσέγγισης των στελεχών πρόληψης σε όλα τα προγράμματα, είναι η βιωματική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται είτε σε βραχύχρονες(1-2 συναντήσεις), είτε σε μακρόχρονες(6 ή και περισσότερες συναντήσεις). Η κύρια θεματολογία επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την επικοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές, ετερόφυλες), τη διαφορετικότητα, την επιθετικότητα κ.ά.. Βεβαίως πραγματοποιούνται και στοχευόμενες δράσεις με συγκεκριμένη θεματολογία που μπορεί να αφορά πρόληψη από εξαρτήσεις(νόμιμες και παράνομες ουσίες, διαδίκτυο κτλ.) ή ενίσχυση των παραγόντων εκείνων που προστατεύουν το άτομο από τη προσφυγή του σε εξαρτητικές συμπεριφορές(ενίσχυση αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης, εναλλακτικός τρόπος ζωής, κ.ά.). Δε θα πρέπει βέβαια να παραγνωρίζουμε τη σημασία που δίνουν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης στην ατομική συμβουλευτική σε θέματα εξαρτήσεων, αλλά και της ψυχικής υγείας συνολικά.
Οι προοπτικές των δράσεων του Κέντρου Πρόληψης έχουν διττό χαρακτήρα. Από τη μία μεριά η επιστημονική δράση βιώνει μία πραγματική άνθηση, καθώς πραγματοποιούνται πάρα πολλές παρεμβάσεις, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, και μάλιστα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα(οικογένεια, σχολείο, μαθητές, κοινότητα κτλ), από την άλλη όμως μεριά,  ο μικρός αριθμός εργαζομένων, ο πολύ μεγάλος συνολικός πληθυσμός, αλλά κυρίως τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των αιτημάτων των δημοτών που βιώνουν πολύ άσχημα τη συνέπεια της οικονομικής κρίσης, τόσο σε επίπεδο επιβίωσης, όσο και σε ψυχικά προβλήματα, αλλά και την επισφάλεια για τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης, ως μια δομή αποκεντρωμένη που παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες σε όλους τους δημότες, δεν μπορούν να μας εφησυχάζουν για το μέλλον του.      



 Σπύρος Σασσάνης
Κοινωνιολόγος Msc
Στέλεχος Πρόληψης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου