meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ Α' 6ΜΗΝΟ 2011

Δράσεις Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Ιλίου (Α 6μηνο 2011) 

   Στη σημερινή εποχή που η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει το κοινωνικό κράτος και την πρόνοια για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η Δημοτική Αρχή του Ιλίου υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου, έχει σε πρώτη της προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική και τις δράσεις αλληλεγγύης για όλους όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Το πρώτο εξάμηνο του 2011, 239 άτομα επισκέφθηκαν την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, εκ των οποίων τα 91 συμβουλεύτηκαν κάποιον ψυχολόγο και 148 συνεργάστηκαν με κοινωνικό λειτουργό.

   Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Δήμος μας και φέτος στη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όπου ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία και μοναχικά άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας που δε μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, υποστηρίζονται καθημερινά από κοινωνικό λειτουργό, οικογενειακούς βοηθούς και νοσηλευτές της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας που φροντίζουν για την προσωπική τους υγεία και την υγιεινή του χώρου όπου κατοικούν. Σήμερα 100 άτομα βρίσκονται υπό τη διαρκή μέριμνα του προσωπικού της Κοινωνικής Υπηρεσίας, με το 95% περίπου του ιδιαιτέρως υψηλού κόστους του προγράμματος να εξακολουθεί να καλύπτεται μόνο από ιδίους πόρους του Δήμου.

   Στον τομέα πρόληψης της υγείας, ο Δήμος μας εγκαινίασε τον Οκτώβρη του 2010 στον Άγιο Φανούριο δεύτερη μονάδα Δημοτικών Ιατρείων, μετά από εκείνη στον Άγιο Νικόλαο. Ήδη μες στο 2011 εκατοντάδες συμπολίτες μας προσήλθαν στα Δημοτικά Ιατρεία για να λάβουν συμβουλές ή να εξεταστούν προληπτικά από τους εθελοντές ιατρούς που αυξάνονται συνεχώς και προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους (ψυχολόγοι, οδοντίατροι, γυναικολόγος, καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός, νοσηλευτής για μετρήσεις ζαχάρου και χοληστερίνης κλπ.).

  Παράλληλα, συνεχίστηκε το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που υλοποιείτο στο Δήμο από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και το Μάρτιο του 2011, παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις (test PAP και μαστογραφία) σε γυναίκες 25-65 ετών από την Κινητή Μονάδα Μαστού του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, που είχε εγκατασταθεί στην Πλατεία Αγίου Φανουρίου. Εξυπηρετήθηκαν συνολικά 2.397 γυναίκες (1231 Μαστογραφίες και 1166 Test PAP).
Στο πλαίσιο αυτό, στις 13 Απριλίου ο Δήμος μας διοργάνωσε στο Δημαρχείο της πόλης ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: πρόληψη και αντιμετώπιση» και ομιλητές τον Διευθυντή του Κυτταρολογικού Τμήματος του Αττικού Νοσοκομείου καθηγητή κ. Πέτρο Καρακίτσο και τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο κ. Γεώργιο Λάμπο. Η μαζική προσέλευση στην εκδήλωση γυναικών ηλικίας 25-65 ετών και η ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση και συστηματικότερη πρόληψη σε θέματα υγείας, ώθησαν την Κοινωνική μας Υπηρεσία στην προσπάθεια ένταξης των Δημοτικών Ιατρείων στο Εθνικό Σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας.

  Ο Δήμος μας διέθεσε ήδη φέτος πάνω από 10.000 ευρώ για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού (δύο σπιρόμετρα, εξεταστικές κλίνες, μηχανές μέτρησης χοληστερίνης, πιεσόμετρα κλπ.), ενισχύοντας τις δύο μονάδες των Δημοτικών Ιατρείων για την όσο το δυνατόν ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους του Ιλίου χωρίς κανένα κόστος.
  Στο πλαίσιο αυτό, διεξήχθησαν φέτος για πρώτη φορά στο Δημαρχείο της πόλης όλο το Μάρτιο δωρεάν εξετάσεις Σπιρομέτρησης για τους καπνιστές κατοίκους του Ιλίου άνω των 40 ετών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), νόσος που μπορεί να αποβεί έως και θανατηφόρα. Πάνω από 600 άτομα εξετάστηκαν δωρεάν από την Κινητή Μονάδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πλέον ο Δήμος Ιλίου θα εφαρμόζει το σχετικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου σε ετήσια βάση.

  Επιπλέον, από τον Μάιο ενισχύθηκε η συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου με το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Ιλίου (πρώην ΠΙΚΠΑ), και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα δωρεάν εμβολιαστικής κάλυψης ανασφάλιστων και απόρων παιδιών, Ρομά, παιδιών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ ή πολιτικών προσφύγων με ή χωρίς τη ροζ κάρτα, ηλικίας έως 14ων ετών. Για τις ως άνω κατηγορίες παιδιών και κατόπιν επικοινωνίας με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, θα χορηγούνται πλέον ετησίως και τα απαραίτητα ατομικά δελτία υγείας για την εγγραφή και φοίτηση τους στο Νηπιαγωγείο και στις Α’ Γ’ και Ε’ τάξεις του Δημοτικού.
Να σημειώσουμε ακόμη εδώ ότι ήδη από τον Ιανουάριο μέσω των δημοτικών μας Ιατρείων εξυπηρετούνται δωρεάν τα ανήλικα τέκνα παιδιών πολιτικών προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο και διαμένουν στον Ξενώνα του Ινστιτούτου Νεότητας που βρίσκεται στο Πάρκο Τρίτσης, όπως και οι νεαρές μητέρες αυτών.

   Για τους ανθρώπους της Γ και Δ ηλικίας, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου παραμένει σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Αιγηνητείου Νοσοκομείου και το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Πειραιά για την Πρωτοβάθμια Ανίχνευση Διαταραχών Μνήμης και Διάθεσης, ενώ έγιναν και φέτος Δωρεάν εξετάσεις από τον Νευρολόγο – Ψυχίατρο Dr Ν. Δέγλερη σε ηλικιωμένους για την αντιμετώπιση των διαταραχών αυτών τους μήνες Μάρτιο και Ιούνιο.
Ακόμη, πραγματοποιήθηκε σε εβδομαδιαία βάση από τον Ιανουάριο έως Μάιο 2011 πρόγραμμα Νοητικής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων, ενώ με παρέμβαση του Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου στο Δήμο Αθηναίων, δόθηκε η δυνατότητα σε 50 ηλικιωμένους και 50 παιδιά (κοινωνικά περιστατικά ή με οικονομική αδυναμία), να συμμετάσχουν δωρεάν στις 10ήμερες κατασκηνωτικές περιόδους του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα το φετινό Καλοκαίρι.

   Γνωρίζοντας ότι πάντα Ελπίδα σημαίνει Παιδί, ο Δήμος Ιλίου μεριμνώντας για όσα παιδιά βιώνουν την αδικία στο σώμα και την ψυχή τους χωρίς να φταίνε σε τίποτα, εγκαινίασε τον Οκτώβρη του 2010 στην Παλατιανή το Κέντρο Κοινωνικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού». Ως σήμερα πάνω από 100 παιδιά και οικογένειες με προβλήματα διαβίωσης, παραμέλησης, κακοποίησης κλπ. Έχουν υποστηριχτεί από την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού υλικά, ηθικά, κοινωνικά και ψυχολογικά. Λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων του Χαμόγελου του Παιδιού και μπροστά στον κίνδυνο ο οργανισμός να διακόψει τη δράση του με ολέθριες συνέπειες για εκατοντάδες παιδιά ανά την Ελλάδα, ο Δήμος μας διοργάνωσε τον Ιούλιο φιλανθρωπικό φιλικό αγώνα μπάσκετ μεταξύ της Ένωσης Ιλίου και του Πανελληνίου Συλλόγου Παλαιμάχων Καλαθοσφαιριστών, προσφέροντας στο Χαμόγελο του Παιδιού περίπου 5.000 ευρώ σαν μια ανάσα ζωής στη δράση του συλλόγου.

> Το Φεβρουάριο είχαμε την Έναρξη της συνεργασίας της κοινωνικής υπηρεσίας με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, στα πλαίσια του προγράμματος BECAN – Μελέτη Επίπτωσης Κακοποίησης Παραμέλησης Παιδιού βάσει καταγεγραμμένων περιπτώσεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιδημιολογική έρευνα που διεξάγεται όσον αφορά την επίπτωση και τα χαρακτηριστικά της κακοποίησης και της παραμέλησης παιδιών στην περιοχή των Βαλκανίων με δείγμα μεγαλύτερο των 30,000 παιδιών και γονιών. Στόχος του προγράμματος αποτελεί ο προσδιορισμός των πραγματικών διαστάσεων και των χαρακτηριστικών του φαινομένου της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών, το οποίο συνιστά σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Αυτός ο προσδιορισμός αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή στοχευμένων καλών πολιτικών και προληπτικών παρεμβάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του φαινομένου της κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών.

  Στις 2 Ιουνίου στο Δημαρχείο της πόλης η Κοινωνική Υπηρεσία διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Φαινόμενα παιδικής βίας στην οικογένεια και το σχολείο», όπου Εξειδικευμένοι επιστήμονες από το χώρο της Ψυχολογίας, της Ψυχιατρικής, της Εκπαίδευσης και της Κοινωνιολογίας, με πολυετή εμπειρία στα θέματα της παιδικής μέριμνας και προστασίας, ανέπτυξαν στις εισηγήσεις τους θέματα όπως η κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών, η ενδοοικογενειακή βία, το φαινόμενο του εκφοβισμού μεταξύ παιδιών στο σχολείο, η οργάνωση δικτύων προστασίας, η άμεση παρέμβαση και η αντιμετώπιση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών.

  Επίσης, τον Ιούλιο ο Δήμος μας εντάχθηκε στο δίκτυο «Ορέστης» με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και εγκληματικότητας των ανηλίκων, ενώ το Πάσχα στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης τροφίμων σε οικονομικά αδύναμους συνδημότες μας απ’όπου ωφελήθηκαν φέτος πάνω από 120 άτομα, η Κοινωνική Υπηρεσία προσέφερε δώρα και γλυκίσματα και στα παιδιά του Ορφανοτροφείου «Αγία Τριάδα».

  Παράλληλα, ο Δήμος Ιλίου σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Έδρα» που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζει να λειτουργεί για 3η χρονιά το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και προγράμματα συμβουλευτικής γονέων, με κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοτών μας και χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση τους, δίνοντας προτεραιότητα σε άπορα και ανασφάλιστα παιδιά. Περίπου 100 συνεδρίες το μήνα γίνονται πλέον στο άρτια στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό Κέντρο (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, εκπαιδευτές Ειδικής Αγωγής κλπ.), ενώ ήδη φέτος η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχει διαθέσει περίπου 5.000 ευρώ για την αγορά επιπλέον εκπαιδευτικού υλικού και τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών του Κέντρου για μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία των παιδιών που το επισκέπτονται.

  Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε εδώ, πως η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου υλοποίησε και φέτος το «ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ» ύψους 45.000 ευρώ, εξυπηρετώντας περίπου 200 οικογένειες και παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, με στόχο να βοηθήσει τους εργαζόμενους γονείς της πόλης μας, στην φύλαξη των παιδιών κατά την περίοδο των
θερινών διακοπών των σχολείων και παράλληλα να προσφέρει ημερήσια δημιουργική απασχόληση ψυχαγωγίας και γνώσης, μέσα από διάφορες δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα στα παιδιά του Δήμου μας.

    Ο Δήμος μας για 6η χρονιά φέτος συνεχίζει να στέλνει μέσα από τις 3 Εθελοντικές Αιμοδοσίες που διοργανώνει κάθε χρόνο, μήνυμα ζωής, εθελοντισμού και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας. Σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έχουν γίνει το 2011 ήδη 2 Εθελοντικές Αιμοδοσίες, στις 22 Φεβρουαρίου και στις 18 Ιουνίου και η Τράπεζα Αίματος του Δήμου μας ενισχύθηκε με πάνω από 300 φιάλες αίματος, που διατίθενται καθημερινά σε συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη. Αξίζει όλοι να διαθέσουμε 10 λεπτά από το χρόνο μας στηρίζοντας τις δράσεις αυτές που λαμβάνουν χώρα σταθερά κάθε χρόνο στο Δημαρχείο της πόλης.

   Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Άτομα με Αναπηρία είναι στη χώρα μας πάνω από 1.000.000 πολίτες, ο Δήμος Ιλίου εγκαινίασε τον περασμένο Νοέμβριο το Κέντρο ΑμεΑ στη Ζωοδόχο Πηγή, όπου λειτουργούν εκπαιδευτικά, ψυχαγωγικά και αθλητικά προγράμματα για τη δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία των αμεΑ με κινητική, νοητική και άλλες αναπηρίες. Το φετινό Καλοκαίρι ο χώρος εξοπλίστηκε πλήρως για να γίνει πιο λειτουργικός και επίκειται ως το τέλος του έτους η αναβάθμιση του με στόχο την παροχή δωρεάν υπηρεσιών σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους της πόλης μας ΑμεΑ κάθε ηλικίας.

  Γι’αυτό το λόγο τέλη Ιουλίου πραγματοποιήθηκε για τους υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας βιωματική εκπαίδευση από εξειδικευμένο προσωπικό του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, για την εκμάθηση τεχνικών βλέποντος οδηγού για τη συνοδεία και καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Στη βιωματική εκπαίδευση συμμετείχε και ο Δήμαρχος της πόλης μας Νίκος Ζενέτος φορώντας μάσκα και επιχειρώντας να περπατήσει στα πεζοδρόμια του Ιλίου χωρίς να βλέπει με τη βοήθεια του Λευκού Μπαστουνιού, για να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες προσβασιμότητας των ΑμεΑ.
   Εξάλλου, ο κ. Ζενέτος έχει στείλει σαφές το μήνυμα της ισότιμης κοινωνικής συμμετοχής στη ζωή του τόπου κατά του κοινωνικού ρατσισμού προς όλες τις κατευθύνσεις, με την απόφαση του να ορίσει Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Διά Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τον εκ γενετής τυφλό ασκούμενο δικηγόρο Βαγγέλη Αυγουλά, θεσμικό εκπρόσωπο των ατόμων με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που είναι ο μόνος Αντιδήμαρχος ΑμεΑ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Επίσης, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιλίου και σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, θεσπίστηκε νομοθετική διάταξη που επιτρέπει σε περίπτωση τυφλού Αντιδημάρχου, να μπορεί να προσληφθεί ιδιαίτερος γραμματέας βοηθός της επιλογής του για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του Αντιδημάρχου. Έτσι, από το Ίλιον ανοίγει ο δρόμος σε χιλιάδες ΑμεΑ πανελλαδικά να διεκδικήσουν με λιγότερες δυσκολίες τη συμμετοχή τους στα τοπικά κέντρα λήψης των αποφάσεων.

  Με απόφαση του Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου, ο Δήμος μας πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, με δράσεις και συνεργασίες αναχώματα στη μάστιγα που αφαιρεί πανελλαδικά δεκάδες ζωές εξαρτημένων συνανθρώπων μας καθημερινά. Ο Δήμος μας εξακολουθεί να συμμετέχει στο Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων «Φαέθων», στηρίζοντας και μεγάλη εκδήλωση ενημέρωσης και
ευαισθητοποίησης που διοργανώθηκε απ’το Κέντρο στις 26 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

  Εξάλλου, συνεχίζεται η Συνεργασία της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας με το Κέντρο Θεραπείας και Απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ), καθώς και η εντατικοποίηση των ενεργειών για την οριστική εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου για ενεργούς χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών σε χώρο του Δήμου επί της οδού Αθηνάς.

   Τέλος, παρακολουθώντας καθημερινά όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας να διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας εξαιτίας της σημερινής κατάστασης, η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα, προχώρησαν στη σύσταση Επιτροπής Επισιτιστικής Υποστήριξης απόρων δημοτών υπό τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Βαγγέλη Αυγουλά, αποτελούμενη από τους ιερείς των φιλόπτωχων ταμείων των ενοριών του Ιλίου και τους Δημοτικούς Συμβούλους Δ. Αποστολόπουλο και Ε. Γρετσίστα. Η Επιτροπή έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο στήριξης από το Δήμο του προγράμματος συσσιτίων και διανομής τροφίμων σε απόρους από τους ιερούς ναούς του Ιλίου και ο Δήμος μας θα διαθέσει γι’αυτό το σκοπό φέτος επιπλέον 20.000 ευρώ. Παράλληλα, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας συνεχίζεται η σίτιση δεκάδων απόρων δημοτών και η διανομή τροφίμων σε κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα. Έχει υπολογιστεί πως το 2011 θα ωφεληθούν από τα επισιτιστικά προγράμματα του Δήμου μας περίπου 500 άτομα και το κόστος υποστήριξης τους θα ανέλθει περίπου στις 60.000 ευρώ.

  Αξιοσημείωτη είναι όλους αυτούς τους μήνες η ανιδιοτελής διάθεση πολλών κατοίκων του Ιλίου, που προσφέρουν είδη ένδυσης και υπόδησης, παιχνίδια και οικοσκευές για να βοηθήσουν δια μέσου της Κοινωνικής Υπηρεσίας συνανθρώπους μας που τους λείπουν ακόμη και τα στοιχειώδη αγαθά για την αξιοπρεπή διαβίωση τους.

   Σε μια εποχή που σε όλη την Ευρώπη υποστηρίζεται η άποψη πως οι περικοπές πρέπει να αρχίσουν από τις κοινωνικές δαπάνες γιατί αυτές δεν είναι παραγωγικές, η Δημοτική Αρχή του Ιλίου καθιστά με το έργο και την έως τώρα πορεία της σαφές, πως υπό τις κατευθύνσεις του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου, προτεραιότητα είχε, έχει και θα έχει πάντα ο πολίτης, κάθε συνάνθρωπος που το έχει ανάγκη.