meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΑΔΙΑΒΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ

Του Δημήτρη Μαριδάκη
Εφημερίδα Χανιώτικα Νέα
Καθημερινό γολγοθά αποτελεί για πεζούς, άτομα με κινητική αναπηρία και ηλικιωμένους η κίνηση στους δρόμους των Χανίων, αλλά και πανελλαδικά, εξαιτίας της ιδιότυπης 'κατοχής' δημόσιων χώρων και πεζοδρομίων από αυτοκίνητα, όπως και της παντελούς έλλειψης σεβασμού από πολλούς οδηγούς των τροχοφόρων.
Οι δυσκολίες για όσους επιλέγουν να μετακινηθούν με τα πόδια ή όσους δεν έχουν άλλη επιλογή, όπως για παράδειγμα μητέρες με καροτσάκια ή άτομα με αναπηρία, είναι μεγάλες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ασφαλής μετακίνηση καθίσταται αδύνατη, αφού τα πεζοδρόμια είναι αδιάβατα λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων.
Συνέπεια αυτού οι πεζοί αναγκάζονται συχνά πυκνά να κατεβαίνουν μέσα στον δρόμο, αλλά και -κυρίως- τα άτομα με αναπηρία να αισθάνονται ανεπιθύμητα μέσα στην πόλη που ζουν.
Οι συγκοινωνιολόγοι κάνουν λόγο για έλλειμμα παιδείας και δημοκρατίας της ελληνικής κοινωνίας που αντανακλάται στους δρόμους, ενώ προσδοκούν ότι η κρίση θα επιβάλει μια αλλαγή προς το καλύτερο στις μετακινήσεις, αναγκάζοντας τους πολίτες να στραφούν στο περπάτημα και σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.
Από την πλευρά τους μέλη του αναπηρικού κινήματος επισημαίνουν ότι αυτό που απουσιάζει είναι ο σεβασμός προς οποιονδήποτε δεν μετακινείται με αυτοκίνητο με συνέπεια τα άτομα αυτά να βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο και την ταλαιπωρία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να αλλάξει η κατάσταση απαιτείται να υπάρξει, μεταξύ άλλων, και πολιτική βούληση με στόχο να ενθαρρυνθούν οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης μέσα στην πόλη, αλλά και να καλλιεργηθεί μια άλλη συμπεριφορά των οδηγών προς τους πεζούς...

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
«Αντανάκλαση του πολιτισμού μας»
«Η τραγική εικόνα που παρατηρείται καθημερινά στους δρόμους των ελληνικών πόλεων είναι αντανάκλαση του πολιτισμού μας και της θεώρησής μας για την πόλη και τη σχέση μας με τους συμπολίτες μας». Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θάνος Βλαστός, στον οποίο θέσαμε το ερώτημα γιατί να επικρατεί αυτό το 'χάος' στους δρόμους.
«Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να περιοριστεί στο αυτοκίνητο, αλλά στη σχέση χώρου και αυτοκινήτου. Κι αυτό γιατί δώσαμε προτεραιότητα στο αυτοκίνητο εις βάρος της πόλης που σημαίνει ότι δεν αξιολογήσαμε την πόλη», τόνισε ο κ. Βλαστός και πρόσθεσε ότι ειδικά οι Ελληνες «δεν ανέπτυξαν ποτέ μια αστική συνείδηση ούτε οικοδόμησαν έναν πολιτισμό της πόλης, που σημαίνει να δίνεις αξία στο γεγονός ότι έχεις δίπλα σου άλλους και το θεωρείς ως μια ευκαιρία για να μοιραστείς πράγματα μαζί τους». Παράλληλα, επεσήμανε ότι στην ελληνική κοινωνία οι θεσμοί, οι οποίοι θεσπίστηκαν για να εφαρμόζουν τους κανόνες (αστυνομία κ.ά.), δεν λειτούργησαν ποτέ αποτελεσματικά με συνέπεια οι πιο αδύνατοι κρίκοι (πεζοί, άτομα με αναπηρία κ.λπ.) να μένουν απροστάτευτοι απέναντι στην 'παντοκρατορία' του αυτοκινήτου.
«Στην Ελλάδα αυτοί όλοι οι φορείς δεν έχουν κανένα κύρος και δεν αφέθηκαν να παίξουν τον ρόλο τους. Επομένως, δεν έχουμε στην Ελλάδα τα εργαλεία για να κάνουμε μια πόλη, που είναι ένας κατ? εξοχήν χώρος με κανόνες. Και γιατί αυτό; Επειδή ο Ελληνας δεν έχει παράδοση και ιστορία δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Βλαστός, ενώ στην παρατήρησή μας ότι η Δημοτική Αστυνομία κόβει χιλιάδες κλήσεις κάθε χρόνο σχολίασε: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο να κόβεις κλήσεις, αλλά και να επενδύσεις σε εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα στο περπάτημα, αλλά πρέπει να υπάρχουν πεζοδρόμια, στο ποδήλατο, αλλά πρέπει να έχεις ποδηλατοδρόμους, στη δημόσια συγκοινωνία κ.λπ. Η ελληνική πόλη όμως δεν έχει τίποτα από αυτά. Γι? αυτό λέμε ότι λείπει ο πολιτισμός, αλλά και ο θεσμός που θα προστατεύσει τον πιο αδύνατο», τόνισε ο καθηγητής του Ε.Μ.Π.
Πάντως ο κ. Βλαστός επεσήμανε ότι η σημερινή οικονομική συγκυρία μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά ως προς το συγκεκριμένο πρόβλημα, αφού θα αναγκαστούν οι πολίτες να επιλέξουν άλλους τρόπους μετακίνησης. «Σε συνθήκες πτώχευσης πρέπει να κοιτάξουμε να σταματήσουμε την πλάκα και τις πολυτέλειες γιατί αυτό που επιχειρούσαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια πολυτέλεια που ξεπερνούσε τις δυνατότητές μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε τις πόλεις μας πιο 'φθηνές' και πιο υγιεινές. Να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια, να κάνουμε μικρότερα μήκη μετακινήσεων, να περπατάμε λίγο παραπάνω και να κάνουμε ποδήλατο... Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φτιάξουμε κι άλλους δρόμους, αλλά να κάνουμε μετακινήσεις που κοστίζουν λιγότερο, όπως να μπούμε στα λεωφορεία».
Σε ό,τι αφορά δε τη στάση της πολιτείας ο κ. Βλαστός ήταν κατηγορηματικός: «Λύσεις υπάρχουν και δεν χρειάζονται χρήματα. Χρειάζεται πολιτική βούληση γιατί το πρόβλημα είναι πολιτικό. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τίποτα ή να ξοδέψουμε λεφτά. Χρειάζεται να σοβαρέψουμε και βεβαίως ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι τεχνικές λύσεις πρέπει να δοθούν».

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ:
«Δεν υπάρχει σεβασμός»
«Αυτό που απουσιάζει από τους ελληνικούς δρόμους είναι ο σεβασμός προς τους πεζούς και τα άτομα με αναπηρία. Δεν υπάρχει μια κοινωνική προσέγγιση από μέρους των οδηγών και η οδήγηση έχει ταυτιστεί με τη νοοτροπία ότι 'παίρνω το αυτοκίνητο και είμαι κυρίαρχος των δρόμων και των πεζοδρομίων'». Ο Χανιώτης στην καταγωγή, αντιδήμαρχος Ιλίου και πρόεδρος της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Βαγγέλης Αυγουλάς, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', περιέγραψε την καθημερινή ταλαιπωρία που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία στις μετακινήσεις τους.
«Ο σεβασμός προς τον πεζό, δυστυχώς, δεν διδάσκεται. Τελευταία μάλιστα, εκτός από τη γνώριμη κατάσταση με κατειλημμένες ράμπες, την έλλειψη σεβασμού στα πάρκινγκ των ατόμων με αναπηρία, τα αυτοκίνητα πάνω σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, η κατάσταση έχει γίνει ακόμα χειρότερη πανελλαδικά. Λόγω των αυξημένων φόρων στο αυτοκίνητο είναι πολλοί που παραδίδουν τις πινακίδες και αφήνουν τα αμάξια τους εγκαταλελειμμένα οπουδήποτε. Ετσι συναντάμε πολύ συχνά παρατημένα αυτοκίνητα σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια, αλάνες, δημόσιους χώρους κ.α., τα οποία μένουν εκεί για μήνες», τόνισε ο κ. Αυγουλάς, ενώ αναφέρθηκε σ? ένα ακόμα αρνητικό φαινόμενο το οποίο 'έφερε' μαζί της η κρίση: «Τελευταία παρατηρούμε ότι ακολουθείται μια άτυπη πολιτική όπου -λόγω κρίσης- η Δημοτική Αστυνομία θέλει να μειώσει λίγο τον αριθμό των κλήσεων που δίνει. Ουσιαστικά, όμως, το μόνο που πριμοδοτείται με αυτόν τον τρόπο από την εκάστοτε πολιτική ή αυτοδιοικητική εξουσία είναι η μεγαλύτερη ταλαιπωρία των πεζών, των ατόμων με αναπηρία ή των μητέρων με καροτσάκια κ.λπ. που κινούνται στους δρόμους». Σε ό,τι αφορά δε τις θέσεις στάθμευσης για τα αναπηρικά αυτοκίνητα ο κ. Αυγουλάς τόνισε ότι το πρόβλημα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με τις διαδικασίες απογραφής που έγιναν πρόσφατα. «Είναι πολλές οι καταγγελίες πανελλαδικά τώρα που κλήθηκαν όλα τα άτομα να παρουσιαστούν στα Κ.Ε.Π. για την απογραφή όσων παίρνουν επίδομα πρόνοιας ή και όσοι απογράφονται στο ΙΚΑ και υποχρεούνται σε φυσική παρουσία. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι δεν υπάρχουν σε δημόσιες υπηρεσίες διασφαλισμένα τα αναπηρικά πάρκινγκ για να μπορεί να προσέλθει κάποιος, να αφήσει το αμάξι απ? έξω και να κάνει τη δουλειά του».
Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών τα προβλήματα στην προσπάθεια μετακίνησης μέσα στην πόλη δεν σταματούν εκεί: «Στα Χανιά, όπως και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, δυστυχώς, η απομάκρυνση από το κέντρο συνδυάζεται πολλές φορές και με τη μη ύπαρξη πεζοδρομίων. Επίσης, κάποιες φορές, μπορεί τον δρόμο με το πεζοδρόμιο να τον χωρίζουν μεγάλα χαντάκια ή αυλάκια από έργα που έγιναν και δεν έκλεισαν και τα οποία ούτε περιφράζονται ούτε κλείνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγουλάς.

Πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/93652-%CE%91%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B7%20%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7%20%CF%84%CE%B1%20%CE%A7%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC%20.html



Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΣΤΑ 111 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Άρθρο της εφημερίδας "Εξπρές" της 20ης Μαρτίου 2012.

Σε περίπου 111 εκατομύρια ευρώ ετησίως υπολογίζεται το κόστος των προνοιακών επιδομάτων που δίνονταν παράνομα, όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας Αντρέας Λοβέρδος, σε συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων .
"Κατά το δεύτερο στάδιο της απογραφής, όταν οι δικαιούχοι θα εξετάζονται στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας , η εξοικονόμιση υπολογίζεται οτι θα ανέλθει σε 230 εκατομμύρια ευρώ " ανέφερε ακόμα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός υγείας Μάρκος Μπόλαρης , περισσότεροι απο 36.000  πολίτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα λάμβαναν προνοιακά επιδόματα, δεν πήγαν να απογραφούν μέχρι τη Παρασκευή (οπότε ολοκληρώθηκε η διαδικασία), γεγονός που κάνει τους υπεύθυνουν να θεωρήσουν οτι τα έπαιρναν χωρίς να τα διακαιούνται . Πρόκειται για το 15% , δηλαδή για 36.294 άτομα επί συνόλου 240.292 , με στοιχεία του 2011. Σημειώνεται οτι το 2009 τα εγγεγραμένα επιδόματα ήταν 237.872. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μάρκο Μπόλαρη , σταματά η χορήγηση επιδομάτων σε όσους δεν έχουν απογραφεί , ενώ οι φάκελοι με όσους παράνομα ελάμβαναν προνοιακό επίδομα θα σταλούν στον εισαγγελέα και ως επόμενο βήμα αναμένεται οι παράνομως ειπράττονται τα επιδόματα να κληθούν να τα επιστρέψουν . Ενδεικτικά αναφέρεται το επίδομα βαριάς αναπηρίας , το οποίο εισέπρατταν το 2011 125.368 άτομα . Προσήλθαν ,ωστόσο, για απογραφή 108.200 , δηλαδή τα υπόλοιπα 17.168 το έπαιρναν παράνομα .
Το επίδομα απροστάτευτων ανηλίκων το 2011 ελάμβαναν 21.420 και απογράφηκαν τελικά 11.691 . Το επίδομα κίνησης λάμβαναν 4377 και απογράφηκαν 506 λιγότεροι , ενώ για το επίδομα τυφλότητας 2.636 άτομα δεν προσήλθαν στη διαδικασία απογραφής.
Τέλος , στις περιπτώσεις βαριάς νοητικής υστέρησης καταγράφηκαν 1.498 λιγότερες απο το σύνολο 16.939 που λάμβαναν επίδομα .

Πηγή : Εφημερίδα "Εξπρές "

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

"ΟΥΡΑΝΙΣΚΟΥ ΤΡΕΛΕΣ"-ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ


"ΟΥΡΑΝΙΣΚΟΥ ΤΡΕΛΕΣ"
Αυγά-μάτια..και όχι μόνο..!


Αισθήσεις 5, 6 για τους φίλους μας με ιδιαίτερες ικανότητες! Και επειδή δεν είμαι γιατρός να μιλήσω για τις άλλες αλλά μαγείρισσα,
θα προσπαθήσω να ομορφύνω την απόλαυση της γεύσης με ιδέες και συνταγές.
Είμαι η Βίβιαν Τσαραμύρση,πολύ καλή φίλη του Βαγγέλη και
επαγγγελματίας Chef.Εδώ θα βρείτε συνταγές κάθε εβδομάδα
για διάφορες περιστάσεις,από το sandwich που τρώτε για 10τιανό
μέχρι το μεγάλο σας γιορτινό τραπέζι.Δοκιμάστε τις
και πείτε μου!
Σχόλια πάντα επιτρέπονται και επιζητούνται!
Και θα τα λέμε από δω κάθε Κυριακή, μέρα που μας αφήνει συνήθως λίγο παραπάνω χρόνο να ασχοληθούμε με την κουζίνα από μεράκι και όχι για αγγαρεία! Ευχαριστώ τον Βαγγέλη για το βήμα που μου δίνει και μέσα από μαγειρικά κόλπα, πάμε να δούμε τη γεύση και τη μαγειρική "Με Άλλα Μάτια"!!!


Ο Απρίλης έχει τη δροσιά και ο Μάης τα λουλούδια!

Καλό μήνα φίλοι μου και καλά μαγειρέματα! Έχει ξεκινήσει σιγά σιγά η άνοιξη όπως μας δείχνει ο καιρός αλλά η καρδιά μας περιμένει πως και πως το καλοκαίρι! Έχουμε όλοι μας ανάγκη από ζεστασιά και από χαλαρότητα. Λοιπόν σας έχω μια συνταγούλα με το αγαπημένο ουζάκι που είναι η πιο πιστή συντροφιά μας το καλοκαιράκι… Παρέα όσο μαγειρεύεται σας κάνει το εξής τραγουδάκι…
Ούζο όταν πιεις γίνεσαι ευθύς, βασιλιάς, δικτάτορας, θεός και κοσμοκράτορας κι αν το καλοπιείς βρε θα ευφρανθείς κι όλα μες το κόσμο ρόδινα θε να τα δεις..Δική μου είναι η Ελλάς που στην κατάντια της γελάς της λείπει το ένα της ποδάρι που της το κλέψανε στο ζάρι…


ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ!

(ΜΕ ΟΥΖΑΚΙ ΚΑΙ ΦΕΤΑ)

Υλικά
1 πακέτο ζυμαρικά(ότι σχέδιο θέλετε)

1 κρεμμυδάκι

1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
250γρ φέτα

Ελιές
1 μικρό μπουκαλάκι ούζο

Αλάτι,πιπέρι
Λίγο βούτυρο


Εκτέλεση
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα τσιγαρίζουμε με βούτυρο. Ξεκινάμε με την σάλτσα μας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τις ελιές στα 2 (προτιμήστε τις ελιές χωρίς κουκούτσι για να είναι πιο εύκολο). Θρυμματίζουμε την φέτα. Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι, και τις ελιές λιγάκι. Σβήνουμε με ούζο (1 σφηνάκι ούζο για 1 μερίδα) και μόλις εξατμισθεί το μισό προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά. Όταν αρχίσει η σάλτσα να δένει ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο αντίστοιχα για κάθε μερίδα και τα μακαρόνια και αφήνουμε να δέσουν. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλατάκι. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ουζάκι!