meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Προεκλογικό μποναμά έκανε η υπηρεσιακή κυβέρνηση στους υπερχρεωμένους
δήμους για να μπορέσουν να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Οι
δήμοι αυτοί εντελώς αφερέγγυοι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,
κατέφυγαν ,όπως πάντα, στη ζεστή αγκαλιά του κράτους για να λύσουν το
πρόβλημα τους. Το δε κράτος σπαταλώντας χρήματα που δεν έχει, τους
συνέδραμε, αντί να στείλει το ΣΔΟΕ να ξετινάξει τα λογιστικά βιβλία 
τους
και να στείλει στον εισαγγελέα όσους έχουν προβεί σε κακή χρήση των
οικονομικών τους. 'Όσους ,για λόγους ρουσφετολογικούς παραδείγματος
χάριν, έχουν προβεί σε πλεονάζουσες και άχρηστες προσλήψεις .Καλή ώρα, όχι
μακρινός μας δήμος, που είχε κατορθώσει να έχει σε μια αναλογία
τριάντα κατοίκων ,ο ένας να εργάζεται στο δήμο! Όσους έχουν κατασκευάσει
άχρηστα έργα βιτρίνας, υπερτιμολογιμένα μάλιστα. Δικαιολογημένα ο 
δήμαρχος
Ιλίου διαμαρτύρεται για αυτή την άνιση μεταχείριση και αισθάνεται
κορόιδο και εξαπατημένος. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει κάνει σωστή
και χρηστή διαχείριση των οικονομικών του δήμου του και είναι
πλεονασματικός, σε μια χώρα που το όνομα της ,έγινε συνώνυμο του χρέους
και της ρεμούλας, να είναι στην ίδια μοίρα με τους διάφορους μπαταξήδες.
Είπαμε όμως .Ποτέ δεν έγινε έλεγχος στα οικονομικά των δήμων, ούτε στα
περιουσιακά στοιχεία των δημάρχων, για να βρεθούν ορισμένοι στα κάγκελα, 
και
να πάψουν να αυθαιρετούν με την ανοχή και συνενοχή του κράτους.

Ίλιον 19/6/12
"Συντάκτης: Ιωσήφ Μουρτζίνος"
 πηγή: εφημερίδα "Προκοπή"

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ 4 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Εχουν καταφέρει όχι μόνο να μην έχουν οφειλές, αλλά ταυτόχρονα να βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Αποφεύγουν τα δάνεια, απορροφούν ευρωπαϊκά κονδύλια και παρέχουν κοινωνικό έργο, τη στιγμή που όλα γύρω τους έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση
Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας να «πνίγεται» στα υπέρογκα χρέη και να χρωστάει σε «όποιον μιλάει Ελληνικά» -όπως, άλλωστε, λένε πολλοί αιρετοί-, υπάρχουν όμως και κάποιοι που όχι μόνο δεν εμφανίζουν έλλειμμα, αλλά αντίθετα έχουν πλεόνασμα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστικά μοντέλα χρηστής και νοικοκυρεμένης διοίκησης αποτελούν οι δήμοι Νεάπολης - Συκεών, Ιλίου, Φαλήρου και Παλλήνης.

Την ώρα που η κρίση έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην ελληνική κοινωνία, βυθίζοντας στο τέλμα ολοένα και περισσότερους ΟΤΑ, οι τέσσερις αυτοί δήμοι έχουν καταφέρει αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν ακατόρθωτο: να μην έχουν οφειλές και ταυτόχρονα να βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης.

Το μυστικό της επιτυχίας τους, όπως λένε οι ίδιοι δήμαρχοι στο «Εθνος», βασίζεται στο τρίπτυχο «διαφάνεια - δουλειά - νοικοκύρεμα». Αποφεύγουν τα δάνεια και στις περιπτώσεις που υπάρχουν πληρώνουν τις δόσεις πριν από τη λήξη τους, απορροφούν ευρωπαϊκά προγράμματα και ακόμα και σήμερα που επικρατεί στασιμότητα σε έργα, αυτοί συνεχίζουν να υλοποιούν και σχεδιάζουν τα επόμενα.

Οι υπηρεσίες τους λειτουργούν «ρολόι», παρέχουν κοινωνικό έργο, ενώ την ίδια στιγμή που κάποιοι δήμοι αδυνατούν αντεπεξέλθουν ακόμα και στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, οι συγκεκριμένοι ΟΤΑ αυξάνουν εντυπωσιακά τον αριθμό βρεφών και νηπίων που θα φιλοξενήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί ο «καλλικρατικός» Δήμος Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης, ο οποίος έκλεισε το 2011 με πλεόνασμα 26 εκατ. ευρώ, ποσό που αποδίδει τόκους πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οπως λέει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, όταν ανέλαβε τον δήμο το 1995 μαζί παρέλαβε ως «προίκα» χρέη ύψους 452,5 εκατ. δραχμών, τα οποία εξοφλήθηκαν στο σύνολό τους μέσα στις επόμενες τρεις τετραετίες.

Οταν συνενώθηκαν οι Συκεές με τους δήμους Αγίου Παύλου, Νεάπολης και Πεύκων «κληρονόμησε» χρέη άλλα 3 εκατ. ευρώ, τα οποία μέσα σε ενάμιση χρόνο εξοφλήθηκαν. Και δεν φτάνει αυτό. Μέχρι το τέλος 2012 έχει τεθεί το στοίχημα να προεξοφληθούν τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είχαν συνάψει οι διοικήσεις των τριών ΟΤΑ οι οποίες συνενώθηκαν με τις Συκεές και λήγουν μέχρι το 2020. Ωστόσο, ο δήμος θα «τιμωρηθεί» με «πέναλτι» όπως ορίζει η νομοθεσία. «Αντί να μας κάνουν έκπτωση που προπληρώνουμε, μας επιβάλλουν και πρόστιμο», τονίζει αγανακτισμένος ο κ. Δανιηλίδης.

Ο Δήμος Ιλίου διαθέτει αποθεματικό πάνω από 10,5 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2010, εξοφλώντας παράλληλα όλες τις υποχρεώσεις του, ενώ αυτήν την περίοδο εκτελούνται έργα ύψους 57 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το ΕΣΠΑ.

Ο δήμος Παλλήνης εμφανίζει πλεόνασμα 11 εκατομμυρίων ευρώ ενώ επίσης και δήμος Φαλήρου με πληρωμένες όλες τις υποχρεώσεις έκλεισε το έτος 2011 έχοντας στο ταμείο του 5.870.000 εκατ. ευρώ.

Δήμος Νεάπολης
Υπηρεσίες υψηλού επιπέδου

«Εχω αλλεργία με τα δάνεια», λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου ο δήμαρχος Σ. Δανιηλίδης, προσθέτοντας πως ο δήμος έχει πλεόνασμα 25 εκατ. ευρώ. Οι παιδικοί σταθμοί φέτος αυξάνουν τα παιδιά που θα φιλοξενήσουν από 1.500 σε 1.805 βρέφη και νήπια, ενώ οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη λειτουργούν μέχρι τις 9.00 το βράδυ. «Λέω ''όχι'' στα δάνεια και στις αλόγιστες δαπάνες», τονίζει και επισημαίνει ότι ο δήμος αναδεικνύεται πρωταθλητής στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Δήμος Ιλίου
Κοινωνικά προγράμματα για αδύναμους

Πώς κατάφερε ο Δήμος Ιλίου να έχει πλεόνασμα 10.530.000€; Ο δήμαρχος Ν. Ζενέτος παρομοιάζει τη διαχείριση ενός δήμου με ενός νοικοκυριού: «Πως ένας καλός οικογενειάρχης φροντίζει να έχει στην άκρη χρήματα για μια δύσκολη στιγμή, έτσι και ο δήμος πρέπει να έχει στην άκρη χρήματα για να αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία.», τονίζει ο κ. Ζενέτος, προσθέτοντας πως ο δήμος έχει εξασφαλίσει σειρά έργων από το ΕΣΠΑ, ενώ εφαρμόζει κοινωνικά προγράμματα για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων.

Δήμος Φαλήρου
Δραστικός περιορισμός των εξόδων

Με πληρωμένες όλες τις υποχρεώσεις, ο Δήμος Φαλήρου έχει πλεόνασμα 5,870 εκατ. ευρώ. Ο δραστικός περιορισμός των εξόδων είναι το βασικό στο συστατικό της επιτυχίας, όπως τονίζει ο δήμαρχος Δ. Χατζηδάκης. «Το έργο της Αγίου Αλεξάνδρου είχε προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ. Τελικά κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα τα επέστρεψα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα», επισημαίνει ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο έχουν κι οι χορηγοί με τους οποίους γίνονται πολλά έργα.

Δήμος Παλλήνης
Εβαλαν τέλος στις αλόγιστες δαπάνες

Ο σωστός προγραμματισμός, η ορθή διαχείριση των οικονομικών πόρων κι η περικοπή των δαπανών είναι το συστατικό της επιτυχίας του Δήμου Παλλήνης, ο οποίος όχι μόνο δεν χρωστάει, αλλά έχει και πλεόνασμα 11 εκατομμυρίων ευρώ. Ο δήμαρχος Θ. Ζούτσος ακολουθεί συντηρητική πολιτική, αποφεύγοντας τις αλόγιστες σπατάλες και βάζοντας προτεραιότητες στις ανάγκες του δήμου.

ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Οφειλές που ξεπερνούν τα 1,7 δισ. ευρώ

Στον αντίποδα των δήμων με πλεόνασμα βρίσκονται οι περισσότεροι ΟΤΑ της χώρας, οι οποίοι κινούνται σε «τεντωμένο σκοινί» εξαιτίας των υπέρογκων χρεών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι δανειακές τους υποχρεώσεις ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ. Μια ακόμη ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλιά τους είναι και τα χρέη προς τρίτους τα οποία υπολογίζονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας «φιγουράρουν» οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας όπως Αθήνα, Πειραιάς, Μαρούσι, Περιστέρι, Αχαρνές, Θεσσαλονίκη, Ασπρόπυργος κ.ά. Πολλοί ακόμη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ κάποιοι άλλοι κινδυνεύουν με «παύση πληρωμών».

Στη δεινή αυτή κατάσταση προστίθεται και το γεγονός ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) έχουν μειωθεί κατά 55% με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δραματική θέση και να αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές λειτουργικές ανάγκες.

Στους περισσότερους δήμους έχουν γίνει ρυθμίσεις οφειλών και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν συνάψει από το Ταμείο Παρακαταθηκών, μέχρι και 25 έτη με παράλληλη μείωση του επιτοκίου από 11,5% σε περίπου 5,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι αρκετοί υγιείς δήμοι χρεώθηκαν με οικονομικά βάρη άλλων ΟΤΑ με τους οποίους συνενώθηκαν. Ενδεικτική περίπτωση ο Ρέντης, ο οποίος «κληρονόμησε» τις οφειλές του υπερχρεωμένου δήμου Νίκαιας.

Πάντως για το πώς έφτασαν να χρωστούν αρκετά εκατομμύρια, η απάντηση είναι μάλλον απλή και την παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στην πλειοψηφία τους οι αιρετοί: το κακό σύστημα διαχείρισης και η έλλειψη οικονομικού σχεδιασμού και ελέγχου.

Παράλληλα «αγκάθι» υπήρξε και το υπερπλεονάζον προσωπικό, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δυο δήμοι με παρόμοιο αριθμό κατοίκων και ανάλογες αρμοδιότητες εμφανίζουν τεράστιες αποκλίσεις στον αριθμό υπαλλήλων που απασχολούν.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Σ.Αμε.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ



Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά

      ΚΟΙΝ: [Πίνακας Αποδεκτών]

      Θέμα: «Προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ. για τη λήψη διακριτών προστατευτικών
      πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους από την
      οικονομική κρίση»

      Κύριε Πρωθυπουργέ,
      Η Ε.Σ.Α.μεΑ., καταρχάς, συγχαίρει την ανάληψη των καθηκόντων σας στην
      Πρωθυπουργία της χώρας και σας εύχεται καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που
      έχετε κληθεί να φέρετε εις πέρας. Με δεδομένη την προγραμματική συμφωνία
      στην οποία κατέληξαν τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην παρούσα
      Κυβέρνηση, και εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της, η Ε.Σ.ΑμεΑ. θέτει
      τις εξειδικευμένες προτάσεις της για την αναπηρική οικογένεια.

      Κύριε Πρωθυπουργέ,
      Η μελέτη της προγραμματικής συμφωνίας δεν μας άφησε ιδιαίτερα περιθώρια
      αισιοδοξίας. Οι απευθείας αναφορές στα ΑμεΑ είναι περιορισμένες και
      ουσιαστικά ανεπαρκείς, για αυτό και με το παρόν υπόμνημα ζητούμε από εσάς
      και από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης σας στις προγραμματικές δηλώσεις της
      Κυβέρνησης να καλύψετε αυτό το κενό με παρουσίαση εξειδικευμένων πολιτικών
      κα μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και
      τις οικογένειές τους.

      Άλλωστε είναι γνωστό ότι η διαρκής και εντεινόμενη οικονομική κρίση έχει
      πλήξει με τον πιο σκληρό τρόπο την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και
      τις οικογένειές τους, αφού από την αρχή εκδήλωσής της, εκτός από τη λήψη
      κάποιων αποσπασματικών μέτρων εξαίρεσής τους από σκληρά και επώδυνα
      οικονομικά μέτρα, δεν σχεδιάστηκαν συντονισμένες και συνδυαστικές
      πολιτικές προστασίας τους.

      Θετικά μέτρα που ελήφθησαν για τους συνταξιούχους ΑμεΑ όπως ήταν η
      εξαίρεσή τους από επώδυνες μειώσεις, δεν ελήφθησαν και για τους
      εργαζόμενους ΑμεΑ. Οι εργαζόμενοι ΑμεΑ είναι γεγονός ότι υπέστησαν στο
      ακέραιο όλες τις επώδυνες μειώσεις που προβλέφθηκαν την περασμένη διετία
      με αποτέλεσμα σήμερα να ζουν σε κατάσταση ένδειας και εξαθλίωσης. Το μέτρο
      της εξαίρεσης από την επιβολή του έκτακτου οικονομικού μέτρου του ειδικού
      τέλους ακινήτων εφαρμόστηκε σε ορισμένες κατηγορίες αναπηρίας ενώ από το
      μέτρο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν εξαιρέθηκαν άτομα με αναπηρία
      που ανήκουν σε βαριές κατηγορίας αναπηρίας και άτομα με αναπηρία που
      δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

      Η ολιγωρία της Πολιτείας να εφαρμόσει προστατευτικές πολιτικές για την
      αναπηρία απαιτεί από την παρούσα Κυβέρνηση το σχεδιασμό άμεσων
      συντονισμένων και συνδυαστικών μέτρων προστασίας, και ενδυνάμωσης της
      αναπηρικής οικογένειας. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα άτομα με
      αναπηρία υφίστανται:

      πρωτόγνωρη και επώδυνη μείωση των εισοδημάτων τους
      εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας λόγω της μηδαμινής εφαρμογής του ν.
      2643/1998.
      υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών με πρόσφατη την
      πρωτοφανή αδυναμία του ασφαλιστικού συστήματος να καλύψει τη φαρμακευτική
      αγωγή χρονίως πασχόντων
      την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας και την επιδείνωση των
      συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα
      ιδρύματα κλειστής περίθαλψης
      την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας το οποίο μέρα με την ημέρα
      οδηγείται στην κατάρρευσή του
      την κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και των υπηρεσιών ψυχικής
      υγείας.
      την ανεπαρκή χρηματοδότηση της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα
      άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση,
      βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ.
      την συνεχιζόμενη απαράδεκτη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης των ατόμων
      με αναπηρία.
      τη δυσλειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας και του
      Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας
      τη μείωση των κονδυλίων για σημαντικά Προγράμματα όπως το Πρόγραμμα
      Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που καταδικάζει τους κωφούς στον
      κοινωνικό αποκλεισμό.
      τη συνεχή υπο-χρηματοδότηση των Οργανώσεων μας
      την κατάργηση διαχρονικών κοινωνικών παροχών λόγω κατάργησης βασικών
      κοινωνικών δομών όπως η Εργατική Εστία και ο ΟΕΚ
      τη χρόνια αδιαφορία της Πολιτείας για τη διασφάλιση προσβάσιμων υποδομών,
      υπηρεσιών και αγαθών, που αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή
      τους στα κοινά.

      Σε αυτό το αρνητικό οικονομικό και κοινωνικό κλίμα η Πολιτεία, χωρίς να
      λάβει υπόψη της τις θέσεις προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ. επιχείρησε μονομερώς
      την αναμόρφωση του συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας. Η εφαρμογή του νέου
      συστήματος πιστοποίησης από το νέο φορέα, γνωστό ως ΚΕΠΑ, αναβίωσε τις
      παθογένειες και αδυναμίες του αντικατασταθέντος συστήματος, μεγέθυνε τις
      πρακτικές καταρράκωσης της αξιοπρέπειας των ΑμεΑ, κατόρθωσε να φυλακίσει
      χιλιάδες άτομα με αναπηρία σε πολύμηνες λίστες αναμονής για την
      επανεξέτασή τους και παρεπόμενα να περικόψει ή αναστείλει οικονομικές
      παροχές που αποτελούν το μοναδικό μέσο επιβίωσής τους.

      Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε από πολιτικούς κύκλους με ιδιαίτερη ένταση, το
      νοσηρό φαινόμενο των ¨αναπήρων μαϊμού¨, προκειμένου να δικαιολογήσουν τόσο
      την δική τους κακοδιαχείριση στην εφαρμογή κρίσιμων πολιτικών όσο και την
      αδυναμία τους να σχεδιάσουν ουσιαστικές προστατευτικές πολιτικές για τα
      άτομα με αναπηρία. Απόδειξη των προλεγομένων αποτελεί η εφαρμογή του
      θετικού κατά τα άλλα μέτρου της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών
      επιδομάτων, το οποίο λόγω κακοδιαχείρισης και άναρχου σχεδιασμού οδήγησε
      στην οικονομική και ψυχική ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία. Αυτή η άδικη
      στοχοποίηση των ατόμων με αναπηρία που έλαβε ιδιαίτερες διαστάσεις και από
      τα ΜΜΕ επανέφερε νοσηρές νοοτροπίες, τις οποίες η παρούσα Κυβέρνηση υπό τη
      δική σας καθοδήγηση θα πρέπει να καταδικάσει και να ξεδιαλύνει μέσω
      συγκεκριμένων πολιτικών και δράσεων.

      Η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία εάν δεν
      αποκαταστήσει την δημόσια εικόνα της αναπηρίας στην κοινωνία. Η ανάπτυξη
      μια χώρας δεν μπορεί να ειδωθεί από τη μεριά στείρων αριθμητικών και
      οικονομικών στοιχείων, εάν δεν συνδυαστεί με πολιτικές που στο επίκεντρό
      τους θα έχουν τις ανάγκες εκείνων των πολιτών που ανήκουν στις πιο
      ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
      Η καθολική απαίτηση για την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών και πολιτικών
      περικοπής παρελθόντων ανεξέλεγκτων δαπανών πρέπει να λάβει υπόψη της
      ζωτικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Αυτό δεικνύει η πρόσφατη
      φαρμακευτική πολιτική που ακολουθήθηκε και έχει οδηγήσει στην ανικανότητα
      του ασφαλιστικού συστήματος να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες φαρμακευτική
      περίθαλψης στους πολίτες της και πρώτα και κύρια σε αυτούς που λαμβάνουν
      χρόνια φαρμακευτική αγωγή ζωτικής σημασίας.

      Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται, με δική σας πρωτοβουλία, να
      επεξεργαστείτε ένα εθνικό σχέδιο συντονισμένων και συνδυαστικών πολιτικών
      ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία. Στο πλαίσιο της άμεσης προτεραιότητας
      σας όπως τίθεται στο κείμενο προγραμματικής σύγκλισης, ικανοποιητική
      κρίνεται η αναφορά σε πρόσθετα μέτρα κοινωνικής προστασίας για πολίτες και
      νοικοκυριά. Ειδικά όμως για να συντονιστεί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή
      πολιτικών και μέτρων, με δεδομένη μάλιστα την πρόσφατη επικύρωση από τη
      χώρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Συνοδευτικού της Πρωτοκόλλου
      για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και κατά συνέπεια την ανάληψη των
      εξʼ αυτής εκπορευόμενων υποχρεώσεων, απαιτείται:
      α) ο ορισμός στο πολιτικό σας γραφείο ενός προσώπου της απολύτου
      εμπιστοσύνης σας, που θα είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τα θέματα
      αναπηρίας και θα αποτελεί σημείο αναφοράς όλων των εμπλεκομένων φορέων και
      προσώπων,
      β) η σύσταση Γενικής Γραμματείας Θεμάτων Ατόμων με Αναπηρία παρά τω
      Πρωθυπουργώ,
      γ) η σύσταση ειδικής μόνιμης Επιτροπής για τη μελέτη των θεμάτων που
      απασχολούν τα άτομα με αναπηρία στη Βουλή των Ελλήνων.

      Επίσης από τη θέση του επίσημου Κοινωνικού Εταίρου της Πολιτείας για
      θέματα που αφορούν στην αναπηρία κρίνουμε ότι για τη λήψη πρόσθετων μέτρων
      κοινωνικής προστασίας των ΑμεΑ βασική και αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί ο
      σχεδιασμός των ακόλουθων μέτρων :
      Εναρμόνιση της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας με τη Διεθνή Σύμβαση για τα
      δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή
      των Ελλήνων (βλ. ν. 4074/2012) και παρακολούθηση υλοποίησης και εφαρμογής
      της από την Ε.Σ.ΑμεΑ. όπως και ψήφιση των εκτελεστικών νόμων που αφορούν
      στην παρ. 6 του άρθρου 21 του Συντάγματος.
      Επανασχεδιασμός του συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, βάσει των αρχών της
      δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας με τη συμμετοχή της Ε.Σ.ΑμεΑ..
      Υπολογισμός του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των
      αναγκών της αναπηρίας από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ως
      προαπαιτούμενο λήψης θετικών οικονομικών πολιτικών για τα άτομα με
      αναπηρία.

      Οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να εστιαστεί η λήψη υποστηρικτικών μέτρων
      για τα άτομα με αναπηρία είναι οι ακόλουθοι:
      I. Ειδικά μέτρα εισοδηματικής στήριξης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες
      παθήσεις &των οικογενειών που έχουν στην φροντίδα τους άτομα με βαριές και
      πολλαπλές αναπηρίες.
      II. Διασφάλιση της λειτουργίας του Δημοσίου Συστήματος Πρόνοιας.
      III. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και
      ανάπτυξη όλων των βαθμίδων του.
      IV. Προώθηση μέτρων για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε θέσεις
      εργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διασφάλιση των θέσεων εργασίας
      τους και ειδικά ευνοϊκά μέτρα σε Συλλογικές , Επιχειρησιακές, Κλαδικές
      Συμβάσεις Εργασίας.
      V. Εκπαιδευτική πολιτική προώθησης της ένταξης όλων, ανεξαιρέτως, των
      ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
      VI. Διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία όλων των
      υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον,
      συμβατικό και ηλεκτρονικό, με παράλληλη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και
      των δυνατοτήτων επιλογής υποστηρικτικών υπηρεσιών, τεχνολογιών και
      βοηθημάτων.
      1) Ζητήματα αναθεώρησης δανειακής σύμβασης: Στο πλαίσιο της άμεσης
      πολιτικής προτεραιότητας που έχετε θέσει με την κυβερνητική διακήρυξη,
      σημ. 3 «Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα
      κ.λπ)» προτείνουμε:
      την καθολική εξαίρεση όλων ανεξαιρέτως των ατόμων με αναπηρία και των
      γονέων ατόμων με βαριά αναπηρία (συνταξιούχων, εργαζομένων δημοσίου και
      ιδιωτικού τομέα και ελευθέρων επαγγελματιών ανεξαρτήτως ηλικίας) από όλα
      τα επώδυνα κατεπείγοντα μέτρα που έχουν ληφθεί και από τυχόν πρόσθετα
      μέτρα που θα ληφθούν.
      πρόβλεψη ρήτρας διασφάλισης επιπέδου κοινωνικής προστασίας και παροχής
      υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας ιδιαίτερα σε αυτούς και αυτους
      που έχου αναγώ μέσω της οποίας θα προστατεύεται η παροχή κοινωνικής
      ασφάλιση στους πολίτες της χώρας μας.

      2) Ειδικά μέτρα εισοδηματικής στήριξης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες
      παθήσεις και των οικογενειών τους:
      Επιδοματική πολιτική στο πρότυπο του θεσμικού σχεδιασμού που ακολουθήθηκε
      τις δύο προηγούμενες τετραετίες 2003-2007 και 2008-2011. Η μεθοδική
      πρόβλεψη των ετήσιων αυξήσεων και των απαιτούμενων πιστώσεων εγγραφής των
      προνοιακών επιδομάτων τις δύο προηγούμενες τετραετίες 2003-2007 και
      2008-2011 αποτελεί θετικό προηγούμενο. Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται
      μέσω της προσωπικής σας παρέμβασης την έναρξη κύκλου εργασιών, μεταξύ των
      αρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών Εργασίας και της Ε.Σ.ΑμεΑ. για τη μεθοδική
      πρόβλεψη της αύξησης των προνοιακών επιδομάτων και των πιστώσεων των
      σχετικών κονδυλίων στον Κρατικό Προϋπολογισμό σε βάθος τετραετίας. Αυτό
      είναι το ελάχιστο που καλείται να πράξει η παρούσα Κυβέρνηση τα πενιχρά
      εισοδήματα των φτωχότερων αυτής της χώρας.

      3) Ειδικά μέτρα φορολογικής πολιτικής όπως: α) επαναφορά του αφορολόγητου
      ποσού για τα ΑμεΑ στο ποσό των 12.000, έκπτωση δαπανών άνευ προσκόμισης
      αποδείξεων με το ποσό των 2.400 (άρθρο 8 παρ. 2 του ΚΦΕ) β) μείωση
      συντελεστή ΦΠΑ για αγαθά αποκλειστικής χρήσης από τα άτομα με αναπηρία,
      ορθοπεδικά και ορθωτικά μέσα, τεχνολογικές υποστηρικτικές συσκευές
      χρήσιμες στην ένταξή τους στην εργασία (ακουστικά βαρήκοων, συσκευές
      Braille κ.λπ), φάρμακα αναλώσιμα υλικά στο πλαίσιο του σχεδιασμού ενός
      δίκαιου φορολογικού συστήματος.
      γ)Φορολογικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 20
      άτομα για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίας σε θέσεις εργασίας της
      επιχείρησης τους & και ειδικές απαλλαγές για ΑμεΑ που επιθυμούν να
      δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό χώρο

      4). Επείγοντα μέτρα για την διασφάλιση του Δημοσίου Συστήματος Πρόνοιας
      Η διαχρονική υποχρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας και η υποστελέχωση
      των προνοιακών δομών απαιτεί τη λήψη άμεσω μέτρων όπως:
      Εξαίρεση όλων των προνοιακών δομών και προγραμμάτων (πχ. Βοήθεια στο Σπίτι
      , ΚΗΦΗ κ.λπ) από το περιοριστικό μνημονιακό μέτρο 1/5 και άμεση πρόσληψη
      εξειδικευμένου προσωπικού σε όλους τους προνοιακούς φορείς.
      Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που κατευθύνεται για την οργάνωση και
      λειτουργία όλων των μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε ότι αφορά το έμψυχο
      και άψυχο υλικό συμπεριλαμβανομένων και των Υποστηρικτικών Κέντρων
      Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ
      Αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση
      Αύξηση του ποσού επιχορήγησης του Προγράμματος διερμηνείας νοηματικής
      γλώσσας που υλοποιεί επί σειρά ετών η ΟΜΚΕ, το οποίο αποτελεί το κυριότερο
      μέσο ένταξης των κωφών ατόμων στους τομείς της κοινωνικής ζωής της χώρας.
      Επανεξέταση θεσμικού πλαισίου που συνδέει ΚΑΦΚΑ-ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, Κέντρα
      Αποκαταστάσης (π.χ. σύνδεση Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης με το ΚΑΤ) με τα
      νοσοκομεία της χώρας, οδηγώντας στον οικονομικό αφανισμό βασικές μονάδες
      του προνοιακού συστήματος.

      5) Διασφάλιση της λειτουργίας του Εθνικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας
      Δημιουργία δικτύου οργανωμένων μονάδων χρονίων παθήσεων και μονάδων
      αποκατάστασης.
      Ανάπτυξη του Α/βάθμιου & Γ/βάθμιου συστήματος υγείας και ενίσχυση του
      Β/βάθμιου συστήματος
      Πλήρη κάλυψη σύγχρονης θεραπευτικής & φαρμακευτικής αγωγής σε ΑμεΑ κα
      χρόνια πάσχοντες για την αύξηση της λειτουργικότητάς και αυτονομία τους
      Αναμόρφωση/συμπλήρωση του ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ
      και τη διασφάλισης της χρηματοδότησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
      Πλήρης κάλυψη όλων των ορθοπεδικών ορθοτικών μέσων στα άτομα με αναπηρία

      6) Προώθηση μέτρων για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε θέσεις
      εργασίας του δημόσιου
      και ιδιωτικού τομέα & διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους με τη λήψη
      μέτρων όπως:
      θέσπιση ειδικού αποκλειστικού νόμου για την απασχόληση των ατόμων με
      αναπηρία και των ατόμων που έχουν αποδεδειγμένα στη φροντίδα τους άτομα με
      αναπηρία
      διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ΑμεΑ. στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
      και εκπόνηση προγραμμάτων για την ένταξη των μακροχρόνια άνεργων ΑμεΑ που
      βρίσκονται κοντά στο χρόνο συνταξιοδόητησης
      πρόβλεψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων ΑμεΑ από απολύσεις και εφαρμογή
      του ν. 3304/2005
      Λήψη μέτρων για την εφαρμογή της υποστηριζόμενης εργαστηριακής απασχόλησης
      για τα άτομα που λόγω της αναπηρίας τους (π.χ. νοητική αναπηρία) δεν έχουν
      τη δυνατότητα αυτόνομης ένταξης στην ανοιχτή αγορά εργασίας.
      αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος πρόσληψης εκπαιδευτικών με αναπηρία
      και αναμόρφωση του συστήματος αποσπάσεων μεταθέσεων εκπαιδευτικών με
      αναπηρίες

      7) Παιδεία
      Μέτρα για την ένταξη όλων ανεξαιρέτως των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις
      εκπαιδευτικές βαθμίδες ώστε να επιτευχθεί:
      α) η υποχρεωτικότητα της Εκπαίδευσης των ΑμεΑ όπως αυτή θεσπίστηκε κατά
      απαίτηση του αναπηρικού κινήματος (ν. 3699/2008) και να μην είναι κανένα
      παιδί με αναπηρία εκτός σχολείου.
      β) έναρξη της σχολικής χρονιάς την ίδια μέρα για τους μαθητές με αναπηρία
      όπως για όλους τους υπόλοιπους μαθητές,
      επανεξέταση της νομοθεσίας που αφορά στην εκπαίδευση ΑμεΑ βάσει της
      Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ - αλλά
      και των διατάξεων του Συντάγματος της χώρας.
      Αναβάθμιση του Συστήματος Γ/Βάθμιας Εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία
      μέσω θέσπισης διατάξεων που θα θέσουν τις προϋποθέσεις ισότιμης ένταξης
      των ατόμων με αναπηρία στο χώρο της Γ/Βάθμιας Εκπαίδευσης είτε ως φοιτητών
      είτε ως μελών ΔΕΠ.
      Αύξηση των πόρων που διατίθενται για την Εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία
      από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό ή από άλλους πόρους, όπως από το
      ΕΣΠΑ 2007-2013, ούτως ώστε οι πόροι που θα διατεθούν στην Παιδεία για την
      εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία να είναι ανάλογοι του πληθυσμιακού
      μεγέθους των ατόμων με αναπηρία και του υποβαθμισμένου και ελλειμματικού
      χαρακτήρα της Εκπαίδευσής τους.

      8) Τουρισμός: Επανασχεδιασμός του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη βάση
      των αρχών του Τουρισμού για Όλους, με στόχο όχι μόνο τη διασφάλιση της
      δυνατότητας συμμετοχής στον τουρισμό των πολιτών με αναπηρία αλλά και την
      αξιοποίηση της ευρύτατης ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς των ατόμων με
      αναπηρία για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, την
      αναθέρμανση του ιδιαίτερα πληττόμενου αστικού τουρισμού ακόμη και σε
      περιόδους χαμηλής ζήτησης και την διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας στον
      κλάδο-ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας (στη Γερμανία ανά έτος από τον
      τουρισμό αυτόν συντηρούνται 65.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης).

      9) Προσβασιμότητα: Στο πλαίσιο του άρθρου 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων
      Εθνών και της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την αναπηρία 2010-2020,
      μέτρα για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, όπως
      Ανάπτυξη νομοθετικών και άλλου είδους μέσων, όπως η τυποποίηση, και
      προσαρμογή στις απαιτήσεις των νεώτερων Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα
      δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η
      προσβασιμότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, των μεταφορών και
      ΤΠΕ, και γενικά όλων των υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών σε όλους τους
      τομείς και επίπεδα.
      Ανάπτυξη ειδικών προτύπων για συγκεκριμένους τομείς ώστε να βελτιωθεί
      αισθητά η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς για προσβάσιμα προϊόντα και
      υπηρεσίες.
      Προώθηση της ανάπτυξης της αγοράς υποστηρικτικής τεχνολογίας (assistive
      technology).
      Ενσωμάτωση της διάστασης της προσβασιμότητας και του «Σχεδιασμού για
      Όλους» σε εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα κατάρτισης των
      επαγγελματιών του τομέα.
      Ανάπτυξη μηχανισμού αξιολόγησης και πιστοποίησης της προσβασιμότητας
      υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών με απαραίτητη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ.

      Κύριε Πρωθυπουργέ,
      Οι εκατοντάδες χιλιάδες ΑμεΑ χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους
      διεκδικούν από εσάς και την Κυβέρνησή σας σαφή μέτρα και ξεκάθαρες
      πολιτικές προστασίας τους από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα
      σήμερα.

      Με εκτίμηση
      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

      Πίνακας Αποδεκτών:
      κ. Ευ. Βενιζέλο, Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
      κ. Φ. Κουβέλη, Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ
      κ. Αλ. Τσίπρα, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ
      κ. Π. Καμμένο, Πρόεδρο Ανεξάρτητων Ελλήνων
      κ. Αλ. Παπαρήγα, Γεν. Γραμματέα ΚΚΕ
      Μέλη Ελληνικού Κοινοβουλίου
      Μέλη Υπουργικού Συμβουλίου
      Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων
      Πρόεδρο και μέλη ΟΚΕ
      Κοινωνικούς Εταίρους: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ
      Φορείς Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ. και φορείς μέλη αυτών