meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΑΡΓΟΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ


ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ- ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»: ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΟΑΣΕΙΣ.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ

Μπορεί να έχει το όνομα, δυστυχώς όμως δεν έχει τη χάρη! Ο λόγος για το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο, αν και βαφτίστηκε Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, το κράτος μόνο… ευαισθητοποιημένο δεν είναι για τη συντήρηση και την εικόνα του. Με τους απλήρωτους λογαριασμούς να τρέχουν, την ΕΥΔΑΠ να έχει κόψει το νερό και τη ΔΕΗ να ανεβοκατεβάζει το διακόπτη ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το μεγαλόπνοο έργο «φυτοζωεί», με τους κατοίκους και τους γύρω δήμους να δίνουν πολυετείς μάχες για τη διάσωσή του. Ο «ΤτΚ» πραγματοποίησε αυτοψία στο πάρκο, παρουσιάζοντας τις εικόνες εγκατάλειψης της άλλοτε «ανάσας πρασίνου» στη Δυτική Αττική.
Λόφοι γυμνοί από πράσινο που άλλοτε ήταν φυτευμένοι με καταπράσινο γρασίδι, σπασμένοι φράχτες και παγκάκια στα οποία δεν μπορεί να πλέον να κάτσει κανένας. Και μπορεί τα φωτιστικά να έχουν ρεύμα αυτή τη στιγμή, αλλά τι σημασία έχει αφού δεν έχουν λάμπες… Οι ελιές και οι φιστικιές, αν και αναπτύσσουν καρπούς, τελικά φαίνεται πως θα πάνε… χαμένοι, καθώς τα περισσότερα δέντρα έχουν αρρώστιες, ενώ οι βροχές του Μάη βοήθησαν τη μελίγκρα να «ριζώσει» για τα καλά στα φύλλα και τους καρπούς, καταστρέφοντάς τα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των απειροελάχιστων υπαλλήλων, το 1.100 στρεμμάτων πάρκο έχει γεμίσει σκουπίδια, ενώ βρομίζουν οι λίμνες, που αποτελούν υδροβιότοπο και σταθμό για τα αποδημητικά πουλιά. Με το πάρκο να φιλοξενεί περισσότερα από 175 διαφορετικά είδη πτηνών, η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, αρμόδιος διαχειριστής του πάρκου, όχι μόνο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις συντήρησής του, αλλά επιδεικνύει συστηματική αδιαφορία, όπως επισημαίνουν οι δήμαρχοι των γύρω περιοχών.
-Στο κενό οι προσπάθειες των δήμων της περιοχής για την ανάληψη της διαχείρισης, την οποία επιμένει να διατηρεί με αρνητικές συνέπειες το ΥΠΕΚΑ.
- Σπασμένα παγκάκια, ξεχαρβαλωμένα κιόσκια, γκράφιτι και –κυρίως- βρόμικες λίμνες συνθέτουν το τοπίο εγκατάλειψης και εξαθλίωσης που επικρατεί σε ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Αττικής.

Διαχείριση
Παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει το ελληνικό κράτος, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιμένει να διατηρεί τη διαχείριση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», φορτώνοντας επιπλέον έξοδα στο κράτος , ενώ παράλληλα ο χώρος μένει να σαπίζει από την αδιαφορία του υπουργείου. «Το ΥΠΕΚΑ διόρισε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του πάρκου το 2002, με ένα Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο προβλεπόταν και το χρηματικό ποσό που θα κάλυπτε τις λειτουργικές δαπάνες, λεφτά όμως που δεν δόθηκαν ποτέ», λέει στον «ΤτΚ» ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος.
«Όποτε ζητούσαμε λεφτά, παίρναμε ένα ποσό μόνο μετά από διαμαρτυρίες και δυναμικές κινητοποιήσεις, δεν υπήρχε τρόπος να μας τα δώσουν αλλιώς», επισημαίνει ο κ. Ζενέτος. Ο δήμαρχος Ιλίου έχει ζητήσει επανειλημμένα να αναλάβει τη διαχείριση του πάρκου. Ανάλογες ενέργειες κάνει και ο δήμος Αγίων Αναργύρων, ενώ πλέον οι δύο δήμοι ετοιμάζουν ενέργειες από κοινού.
Ωστόσο, παρά τις επίμονες προτάσεις του Δήμου Ιλίου, το υπουργείο, αν και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στο πάρκο, δεν υποχωρεί ως προς τη διαχείριση, με το δήμαρχο να κάνει λόγο για σκοπιμότητες. «Εμείς φοβόμαστε ότι αυτή η εμμονή να διατηρεί το ΥΠΕΚΑ τη διαχείριση μπορεί να κρύβει από πίσω άλλα σχέδια, όπως να πουλήσει το πάρκο ή να το ιδιωτικοποιήσει. Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς και έχουμε θορυβηθεί», τονίζει ο κ. Ζενέτος.
«Ο δήμος μας έκλεισε τον ισολογισμό του 2011 με αποθεματικό 11 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα δείχνουν επομένως πως μπορούμε να αναλάβουμε τη διαχείριση του πάρκου και να την κάνουμε και σωστά», συμπληρώνει ο δήμαρχος Ιλίου. Μάλιστα, λόγω των περικοπών στο Δημόσιο, φορείς, μεταξύ άλλων του πάρκου «Αντώνη Τρίτση», του Ελαιώνα και του Κηφισού, συγχωνεύονται σε ένα και, όπως επισημαίνει ο κ. Ζενέτος, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.

Αυτοψία
Μια επίσκεψη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» θα πείσει για την κατάσταση στην οποία το έχει αφήσει να περιέλθει το υπουργείο. «Αυτή είναι η συμπεριφορά της κεντρικής διοίκησης και είναι διαχρονική. Δεν είναι η αντιμετώπιση μιας μόνο συγκεκριμένης κυβέρνησης. το πάρκο έχει την ίδια αντιμετώπιση από όποιον και αν κυβερνά τη χώρα», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ιλίου. «Αυτοί βρίσκονται εκεί πάνω και δεν έχουν επαφή με τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Αυτή είναι άλλωστε και η διαφορά μεταξύ της κεντρικής και της δημοτικής διοίκησης. Εγώ ακούω τα παράπονα των πολιτών από τους ίδιους, αυτοί ακούνε μόνο όσα τους λένε τρίτοι και φορείς. Είναι κρατημένοι μακριά από το λαό και δεν μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις», επισημαίνει ο κ. Ζενέτος.
«Εμείς υποστηρίζουμε ότι το κράτος πρέπει να έχει λιγότερες ευθύνες γιατί είναι μεγάλο και δυσκίνητο και πρέπει να γίνει μικρό και ευκίνητο. Ας ασχοληθεί με τα πιο μεγάλα θέματα και ας αφήσει στους δήμους τη “λάντζα”», σημειώνει ο δήμαρχος Ιλίου.

Τρεις εργαζόμενοι για 1.100 στρέμματα

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ από τα δάκτυλά του ενός χεριού είναι οι εργαζόμενοι του πάρκου, στις πλάτες των οποίων πέφτουν η καθαριότητα, η φύλαξη, η συντήρηση και φυσικά η φροντίδα των φυτών.
«Είμαστε μόλις τρεις εργαζόμενοι για 1.100 στρέμματα και πραγματικά κάνουμε ό,τι μπορούμε. Εγώ εργάζομαι εδώ πολλά χρόνια και όντως το πάρκο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα», λέει στον «ΤτΚ» ο Ιορδάνης, ένας εκ των τριών εργαζομένων του πάρκου. «Είχαμε ξεκινήσει περισσότεροι, αλλά με τις περικοπές, τις συμβάσεις και όλα αυτά τα προγράμματα μείναμε μόνο τρεις. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε ακόμα τέσσερα άτομα που βοηθούσαν. Χρειαζόμαστε άτομα. Έχει9 τόσα πολλά σκουπίδια, τόση δουλειά να κάνουμε, να φροντίσουμε τις ελιές, τις φιστικιές, να συντηρήσουμε το πάρκο ολόκληρο, που δεν γίνεται να το κάνουν μόνο τρία άτομα», επισημαίνει ο Ιορδάνης.
«Το νερό στις λιμνούλες είναι τρεχούμενο, κόβουν όμως το νερό για το πότισμα και το ρεύμα συχνά πυκνά», συμπληρώνει.

Ούτε ευρώ για ενοίκιο από τις καφετέριες

ΑΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ στο πάρκο λειτουργούν καφετέριες, ωστόσο ο φορέας διαχειριστής φαίνεται πως δεν κερδίζει… τίποτα από την παρουσία τους, καθώς, αν και βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα, όπως επισημαίνει ο κ. Ζενέτος! Ο πρόεδρος του φορέα είχε βγάλει μια προκήρυξη για ενοίκιο μέσα στο πάρκο και, αν και η συμφωνία έγινε μεταξύ των ιδιοκτητών και του φορέα διαχείρισης, ωστόσο οι καφετέριες δεν πληρώνουν. « Είχα πληροφορηθεί, μάλιστα, ότι κάθε Πέμπτη έχουν και ζωντανή μουσική μέσα στο πάρκο. Είναι υδροβιότοπος, δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν», τονίζει ο δήμαρχος Ιλίου.
Με τις οφειλές του φορέα διαχείρισης του πάρκου να αγγίζουν το 1.300.000 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ και τις 60.000 ευρώ περίπου στη ΔΕΗ, το πάρκο έχει άμεση ανάγκη όχι μόνο από χρηματοδότηση, αλλά και από έσοδα και έξυπνες ιδέες. « Όλος ο φωτισμός του πάρκου με τις μπάλες, οι οποίες όλες σχεδόν είναι σπασμένες, θα μπορούσε να ξηλωθεί και στη θέση τους να μπουν ηλιακές λάμπες, οι οποίες μάλιστα δεν καταναλώνουν και ρεύμα. Εμείς σκεφτόμασταν να βάλουμε ασύρματο Ίντερνετ στο πάρκο, να τοποθετήσουμε κάμερες ασφαλείας, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να εποπτεύουμε το πάρκο.
Απλά πράγματα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι και χρήσιμα και πολύ οικονομικά», λέει ο δήμαρχος Ιλίου.
«Παρά τη συμφωνία που υπάρχει, οι καφετέριες που λειτουργούν στο πάρκο δεν καταβάλλουν ενοίκιο», επισημαίνει ο δήμαρχος Ιλίου, κ. Νίκος Ζενέτος.

Παράδεισος για τα παιδιά

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ τα προβλήματα να χαλάνε την εικόνα του πάρκου, ωστόσο η όμορφη πλευρά δεν μπορεί να σβηστεί. Πολλά και διαφορετικά είδη πουλιών που σπάνια βλέπουν οι κάτοικοι της Αθήνας, η αίσθηση της εξοχής, ησυχία και παιδιά που παίζουν παντού κάνουν το πάρκο « Αντώνης Τρίτσης» να παραμένει ένας μικρός παράδεισος μέσα στο χάος της Αθήνας. Πλήθος εκδηλώσεων για παιδιά λαμβάνουν χώρα μέσα στο πάρκο και αν και οι συνθήκες κάθε άλλο παρά καλές είναι, τα παιδιά πάντα καταφέρνουν να βρουν έναν τρόπο να περνούν καλά, αλλά με προσοχή. Ο «ΤτΚ» βρέθηκε σε μία από τις τριήμερες εκδηλώσεις που είχαν οργανώσει σχολεία σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις: « Ετοιμάσαμε μια τριήμερη εκδήλωση για σχολεία, τα παιδιά περνάνε από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και μέσα από παιχνίδια μαθαίνουν να ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον», λέει στον «ΤτΚ» η Ελένη Νιάρχου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας.
Αν και το πάρκο συνεχίζει να είναι ωραίο, ωστόσο ακόμα και η ίδια η κ. Νιάρχου, όπως και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιμένει πως πρέπει να γίνουν δραστικές βελτιώσεις και επεμβάσεις.
« Είναι ένα από τα πιο ωραία πάρκα της Αθήνας, τα προβλήματα είναι μεγάλα. Αν ανήκε σε ένα δήμο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Εμείς τους λέμε ότι πρέπει να κάνουν κάτι», επισημαίνει η κ. Νιάρχου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΥΓΙΑΚΗ
ΦΩΤΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ


      Συγκινητικό: Ο πρώτος άνθρωπος με αναπηρία που θα τρέξει στους
      Ολυμπιακούς!
      Συγκίνηση έχει προκαλέσει το κατόρθωμα του 25χρονου Όσκαρ Πιστόριους να
      λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες!


      Είναι ο πρώτος αθλητής με αναπηρία που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς
      Αγώνες.

      Ο «Blade Runner», όπως τον αποκαλούν εξαιτίας των πρόσθετων άκρων του,
      κατάφερε να κάνει την ανατροπή! Το όνομα του βρίσκεται ανάμεσα στα ονόματα
      των 13 αθλητών που ανακοίνωσε η ολυμπιακή επιτροπής της Νότιας Αφρικής.

      Παρόλο που το πρόβλημα του είναι στα κάτω άκρα ο 25χρονος λατρεύει το
      τρέξιμο και θα αγωνιστεί στα 400 μέτρα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, ενώ
      θα πάρει μέρος και στους παραολυμπιακούς.

      Έχασε τα πόδια του σε ηλικία 11 ετών από γενετική ανωμαλία, όμως, όπως
      βλέπετε, δεν στάθηκε εμπόδιο σε τίποτα στην μέχρι τώρα ζωή του.

      «Νιώθω απίστευτη περηφάνια που θα λάβω μέρος», αρκείται να δηλώσει, αφού
      το μόνο που τον ενδιαφέρει τώρα είναι οι προπονήσεις του.
       www.star.gr

"ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ" - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


      Συνέντευξη του Ι. Βαρδακαστάνη για την προεδρία της IDA στο tovima.gr
      Συνέντευξη στο tovima.gr και στη δημοσιογράφο Όλγα Κλώντζα παραχώρησε ο
      πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με αφορμή την ανάληψη εκ μέρους
      του της προεδρίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA).


      “Ένας Έλληνας γίνεται η φωνή των ΑμεΑ παγκοσμίως
      Σε μια περίοδο που τα δικαιώματα των ΑμεΑ μπαίνουν στο περιθώριο

      Στην κορυφή του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος βρίσκεται από την 1η
      Ιουλίου ένας Έλληνας, ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος για τα επόμενα
      δύο χρόνια θα είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία
      (International Disability Alliance - IDA).

      «Ως Έλληνας νιώθω βαθύτατη συγκίνηση που σε μια περίοδο τόσο δύσκολη
      καλούμαι να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στη διεθνή σκηνή. Αφιερώνω αυτή τη
      διάκριση τόσο στην οικογένειά μου, όσο και στους Έλληνες και τις Ελληνίδες
      άτομα με αναπηρία για τα δικαιώματα των οποίων αγωνίζομαι όλη μου τη ζωή»,
      λέει στο «Βήμα».

      Η πλούσια εμπειρία, η συνέπεια και η σκληρή δουλειά είναι τα κλειδιά που
      του άνοιξαν την πόρτα της διεθνούς αναγνώρισης. Τα τελευταία 18 χρόνια
      κατέχει τη θέση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, ενώ από το
      1999 είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ. Ιδιαίτερη στιγμή στην
      καριέρα του αποτελεί η πιο υψηλού επιπέδου συνάντηση για θέματα αναπηρίας
      στην Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε με δική του πρωτοβουλία στις 6 Δεκεμβρίου
      2011, όπου συζητήθηκε η υλοποίηση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα
      Δικαιώματα των ΑμεΑ.

      Πρώτο μέλημα στα νέα του καθήκοντα είναι από το εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο
      να φτάσει στο παγκόσμιο, αποκτώντας μια ολοκληρωμένη αντίληψη της διεθνούς
      διάστασης του αναπηρικού κινήματος. «Για τα δύο επόμενα χρόνια θα είμαι η
      φωνή ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων με αναπηρία, το 80% των οποίων ζουν στο
      λεγόμενο τρίτο ή και τέταρτο κόσμο, όπου επικρατούν η εξαθλίωση και η
      φτώχεια», επισημαίνει.

      Η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας του θέσης είναι να καταφέρει να εκφράσει με
      επάρκεια τις ανάγκες και τα δικαιώματα ανθρώπων, που ζουν κάτω από
      διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές, νομικές και πολιτιστικές συνθήκες. «Με
      πυξίδα τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ θέλουμε να
      πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο το αναπηρικό κίνημα, δίνοντας έμφαση στη
      γεφύρωση του χάσματος με τον παγκόσμιο Νότο».

      Το αναπηρικό κίνημα στο στόχαστρο της οικονομικής κρίσης
      Στην πρόκληση αυτή έρχεται φυσικά να προστεθεί και η παγκόσμια οικονομική
      κρίση, η οποία διογκώνει τα προβλήματα των ΑμεΑ, ακόμα και σε χώρες που
      δεν βρίσκονται σε ύφεση. Σύμφωνα με τον κ. Βαρδακαστάνης, σε χώρες όπως η
      Ολλανδία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία έχει ξεκινήσει «σφαγή» ως προς
      τις παροχές και τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

      Άμεση προτεραιότητά του ως προέδρου της IDA είναι να θέσει τα προβλήματα
      που δημιουργεί αυτή η σύγχρονη «φτωχοποίηση» στους Προέδρους του ΟΗΕ, της
      Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Όταν συναντήσω
      τους κυρίους του ΔΝΤ, θα τους πω ότι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους πιο
      φτωχούς των φτωχών, τα άτομα με αναπηρία. Ακόμα κι αν τα κράτη έχουν τη
      δυνατότητα να λαμβάνουν μόνα τους τα διάφορα μέτρα, εκείνοι οφείλουν να
      θεσπίζουν ρήτρες προστασίας» τονίζει.

      Η εφαρμογή των απαιτήσεων της Τρόικας στη χώρα μας αποδεικνύει από πρώτο
      χέρι ότι η έλλειψη τέτοιας πρόνοιας πληγώνει και καταρρακώνει την
      αξιοπρέπεια των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Συγχρόνως, φαινόμενα όπως
      αυτά των αναπήρων μαϊμού «απονευρώνουν την κοινωνική αποδοχή»,
      ενοχοποιώντας τα ΑμεΑ, ενώ η παράβαση καθήκοντος από γιατρούς και
      διοικητικούς υπαλλήλους μένει στο σκοτάδι.

      «Αυτή τη στιγμή, 60.000 συνάνθρωποί μας με αναπηρία είναι φυλακισμένοι στο
      Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) μη λαμβάνοντας επιδόματα που είναι
      απαραίτητα για την επιβίωσή τους, επειδή δεν έχει ανανεωθεί εγκαίρως η
      γνωμάτευσή τους» τονίζει ο κ. Βαρδακαστάνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις
      μάλιστα, όπως αυτή του νεανικού διαβήτη, το πρόβλημα δεν μπορεί να
      περιμένει, οπότε απαιτείται ανάληψη της ευθύνης από τους αρμόδιους φορείς
      όταν οι γνωματεύσεις δεν εκδίδονται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ενός -
      δύο μηνών.

      Σε μια περίοδο για τη χώρα μας, που οι θετικές παρουσίες στο εξωτερικό
      λείπουν, ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την
      εικόνα μιας Ελλάδας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και παλεύει για
      αυτά εντός αλλά κι εκτός των συνόρων. Το μήνυμα, που ο ίδιος πρότεινε για
      πρώτη φορά, «αναπηρία ορατή παντού», όχι ως πρόβλημα αλλά ως ανθρώπινο
      δικαίωμα, γίνεται σήμερα μέσα στο «καμίνι» της κρίσης πιο επίκαιρο από
      ποτέ”.

      Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη και στον παρακάτω σύνδεσμο :
      http://www.tovima.gr/society/article/?aid=466675&wordsinarticle=%CE%92%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82
από το www.esaea.gr

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Πέμπτη βράδυ και κάθομαι στην  αυλή, μέσα στον κήπο, έτοιμος να γράψω το άρθρο για την εφημερίδα. Δεν έχω θέμα αλλά η εφημερίδα έχει προθεσμίες . Κι εγώ δεν θέλω να ξαναγράψω για όλα αυτά τα γνωστά και τετριμμένα  για την υπαρκτή και απειλητική «τρόικα» και την ανύπαρκτη κυβέρνηση- φάντασμα που δεν ξέρει πού βρίσκεται και τι πρέπει να κάνει εκτός από μικροπολιτική.

Ψάχνω να βρω κάπου, κάτι που να με βοηθήσει να αντλήσω λίγη αισιοδοξία και να προσπαθήσω να σας την μεταβιβάσω αλλά δεν βρίσκω τίποτα. Τα τριζόνια οργιάζουν αλλά αυτό δεν βοηθάει.

Πρέπει να ρίξω μια ματιά στις ειδήσεις της ημέρας. Επεξεργασμένες από το γνωστό μηχανισμό προώθησης ιδεών , σκέψεων, αντιλήψεων και συμπερασμάτων. Αλλά το μυστικό δεν βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται στις ειδήσεις των εσωτερικών σελίδων. Αυτές που «γεμίζουν» το χαρτί έτσι όπως τις στέλνει το ρεπορτάζ, χωρίς επεξεργασία, χωρίς διέλευση μέσα από συσκέψεις, τεκμηριώσεις και διασταυρώσεις. Τις καθημερινές ειδήσεις που μόνο από τύχη – ή από αιφνίδια έλλειψη κάποιας άλλης, επιθυμητής «είδησης». Αυτές θα ψάξω. Και θα είμαι άλλη μια φορά, αντισυμβατικός.

-         Εργολάβος οικοδομών, ηλικίας 48 χρονών, συνελήφθη στην Πάτρα, κατηγορούμενος για μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το ύψος των οφειλών του φτάνει τα 643.812 ευρώ. Θα  οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, περί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
-         Μεγάλη απάτη με εισφοροδιαφυγή σε βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακάλυψε το ίδρυμα μέσω του συστήματος «Risk Analysis» που έχει μπει σε εφαρμογή από το τέλος του 2011. Σε μια από τις εταιρείες Ομίλου εταιρειών, ασφαλίζονταν εικονικά, δεκάδες εργαζόμενοι των άλλων εταιρειών, χωρίς να καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ για εισφορές, ενώ η ίδια αυτή εταιρία βρισκόταν από ετών σε αδράνεια Πρόεδρος της εταιρείας ανακαλύφθηκε πως ήταν μια 83χρονη γερόντισσα, που βρέθηκε στο σπίτι της υποβοηθούμενη από οικιακή βοηθό. Το συνολικό χρέος της εταιρείας προς το ΙΚΑ-ETAM ανέρχεται σε 4.500.000 ευρώ.
-         Μοτοσικλέτα που έτρεχε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, παρέσυρε  το πρωί μια μητέρα και δύο παιδιά στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τροίας. Τα δύο δίδυμα παιδιά επτά ετών -ένα αγόρι και ένα κορίτσι- νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένα στο «Παίδων» ενώ η μητέρα έχει μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό. Ο οδηγός της μοτοσικλέτας εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος και σε μικρή απόσταση άφησε και τη μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκε.

Ειδήσεις ανάλογες της ποιότητας της πραγματικότητάς μας. Τρεις «καθαρές» ειδήσεις της επικαιρότητας που η μια σού «μαυρίζει» την ψυχή και σε γεμίζει οργή  και οι άλλες δυο σε αφήνουν με απορίες και κάποιο χαμόγελο. Αλλά αισιοδοξία; πουθενά. Κάπου, σε μιαν άλλη τραγική είδηση όμως , μπορείς να βρεις ένα ψήγμα ελπίδας μέσα από μιαν ανθρώπινη τραγωδία :

-         Νεκρός βρέθηκε πασίγνωστος επιχειρηματίας της Σπάρτης. Ο εργοστασιάρχης βρέθηκε από τον ίδιο του τον γιό κρεμασμένος από τον γερανό του εργοστασίου του, στο δρόμο Σπάρτης Γυθείου. Πρόκειται για έναν από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της Λακωνίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου χωρίς ποτέ να έχει ακουστεί κάτι για τον ίδιο. Οι λόγοι όπως λένε οι πληροφορίες είναι οικονομικοί. Είχε πολλά προβλήματα και χρέη.

Μα τι είδους ελπίδα βγαίνει μέσα από μια τέτοια , τρομακτική αυτοκτονία;  Ακραίο αλλά σκεφτείτε το: τι άλλο παρά το ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι με τιμή και φιλότιμο. Το τραγικό είναι ότι επιλέγουν να θέσουν τέτοιο τέρμα στη ζωή τους. Αλλά το κάνουν από φιλότιμο. Και ντροπή.

Το θέλουμε αυτό το φιλότιμο κι αυτή τη ντροπή. Τις αυτοκτονίες δεν θέλουμε . Μόνο που δεν κάνουμε τίποτε γι αυτό. Σαν να πάσχουμε μαζικά από  προιούσα τύφλωση. Σαν να μη μαθαίνουμε, να μη διαβάζουμε, να μη βλέπουμε, να μη μετράμε τα θύματα. Σαν να τα θεωρούμε φυσιολογικά. Σα να κρατάμε τους λόγους της αυτοκτονίας αλλά όχι την αυτοκτονία την ίδια.
Κι ο επιχειρηματίας αυτός ήταν ένα ακόμα θύμα, μέσα στις δεκάδες. Ναι μας απέδειξε ότι υπάρχει φιλότιμο, ότι υπάρχει ντροπή, υπάρχει αίσθηση τιμής σε πολλούς. Μόνο που δεν χρειαζόταν να φτάσουμε στις αυτοκτονίες για να το ανακαλύψουμε.

Κρατάμε την ελπίδα και ξεχνάμε την απώλεια ζωής. Μέσα σ΄ ένα κόσμο γεμάτο ψέμα, εξαπάτηση, εγκληματικότητα, αναισχυντία δηλαδή μας αρκεί ότι κάπου ανάμεσα στα υποψήφια θύματα, μπορεί να υπάρχουν και μερικά που αυτοκτονούν από ντροπή και φιλότιμο;

Ο καυτός Ιούλιος που διανύουμε και ο καυτός Αύγουστος που έρχεται, θα συνεχίσουν να μας «προσγειώνουν» όλο και περισσότερο. Άσχετο του πόσο εξαπατημένοι νοιώθουμε μέσα μας, άσχετα του πόσο υπεύθυνοι γι αυτό που ζούμε σήμερα μπορεί να αισθανόμαστε, άσχετο του πόση ντροπή μπορεί να αισθανόμαστε για όσα κάναμε ή όσα δεν κάναμε, η αυτοκτονία δεν είναι η λύση. Ποτέ δεν ήταν.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


      Αυτοκτονίες και οικονομική κρίση: Ένα θλιβερό φαινόμενο, που εξελίσσεται
      σε επιδημία…
      Από την ιστοσελίδα «disabled.gr» τής 9ης Ιουλίου 2012.
      Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2009 σημειωνόταν στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 1
      αυτοκτονία την ημέρα, ενώ το 2010 ο αριθμός διπλασιάστηκε. Τα τελευταία 2
      χρόνια, το ποσοστό αύξησης των αυτοκτονιών αγγίζει το 40%, ενώ
      καταγράφεται αύξηση και στον αριθμό επισκέψεων σε ψυχιάτρους και της
      χρήσης ψυχοφαρμάκων.
      Η αυτοκτονία αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο, στο οποίο αλληλεπιδρούν
      βιολογικοί, ψυχολογικοί, σωματικοί, κοινωνικοοικονομικοί, δημογραφικοί,
      παράγοντες προσωπικότητας κλπ. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την
      οικονομική και πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική
      παρατηρήθηκε και μια ανησυχητική αύξηση των αυτοκτονιών, ανάλογη με αυτή
      που είχε σημειωθεί στην Αμερική την δεκαετία του 1930, στην περίοδο της
      μεγάλης οικονομικής κρίσης.

      Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2009 σημειωνόταν στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 1
      αυτοκτονία την ημέρα, ενώ το 2010 ο αριθμός διπλασιάστηκε. Τα τελευταία 2
      χρόνια, το ποσοστό αύξησης των αυτοκτονιών αγγίζει το 40%, ενώ
      καταγράφεται αύξηση και στον αριθμό επισκέψεων σε ψυχιάτρους και της
      χρήσης ψυχοφαρμάκων.

      Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες,
      όπως Ιταλία, ή η Ιρλανδία, η Ισπανία κλπ, ευθύνεται για αυτή την
      ασυνήθιστη αύξηση των αυτοκτονιών, με κυριότερους παράγοντες την ανεργία ή
      την απώλεια εργασίας και τα οικονομικά χρέη.

      Η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των αυτοκτονιών στην
      Ευροζώνη, από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση ενώ η ανεργία μαστίζει,
      με 1 στους 5 ανέργους.

      Για παράδειγμα, την περίοδο 2007-2009, το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ
      ανδρών αυξήθηκε κατά 24 %, ενώ για την Ιρλανδία κατά 16 %. Αν
      συνυπολογιστούν και οι μη θανατηφόρες απόπειρες, τότε οι αριθμοί αυτοί
      αυξάνονται 10-20 φορές περισσότερο. Υπολογίζεται ότι από το 2009 έως το
      Δεκέμβριο του 2011 καταγράφηκαν συνολικά 1727 αυτοκτονίες στην Ελλάδα και
      ειδικότερα, 507 αυτοκτονίες το 2009, 622 το 2010 και 598 το 2011. Η
      μεγαλύτερη συχνότητα καταγράφηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.

      Αντίθετα σε ευρωπαϊκές χώρες με ισχυρή οικονομία, όπως η Φινλανδία και η
      Αυστρία, δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση.

      Κατά κύριο λόγο αυτοκτονούν άνδρες, οι οποίοι επιλέγουν συνήθως βίαια
      μέσα, όπως πυροβόλα όπλα, σε αντίθεση με τις γυναίκες που επιλέγουν
      γενικότερα πιο ανώδυνους τρόπους, όπως υπερβολική δοσολογία φαρμάκων.

      Όπως αναφέρθηκε, η ανεργία ή η απώλεια εργασίας αποτελούν σημαντικό
      αιτιολογικό παράγοντα, καθώς η εργασία ταυτίζεται και με τον κοινωνικό
      ρόλο του ατόμου και του προσδίδει αυτοεκτίμηση και αίσθημα ασφάλειας.
      Ωστόσο, πρέπει να συνυπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, ώστε να
      οδηγήσουν ένα άτομο στην αυτοκτονία, όπως κοινωνική απομόνωση, έλλειψη
      οικογενειακού ή υποστηρικτικού περιβάλλοντος, κατάχρηση αλκοόλ, συνύπαρξη
      σοβαρής σωματικής νόσου, και το κυριότερο υποκείμενη μείζονα καταθλιπτική
      διαταραχή.

      Έχει βρεθεί ότι στην πλειοψηφία των ατόμων που αυτοκτονούν, υποκρύπτεται
      σοβαρή ψυχική διαταραχή, συνηθέστερα κατάθλιψη. Το προφίλ του
      καταθλιπτικού ασθενούς που αυτοκτονεί περιλαμβάνει, άνδρα ώριμης ή
      προχωρημένης ηλικίας, άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο, με αισθήματα
      απελπισίας/αδιεξόδου, ιδέες υποτίμησης εαυτού/αναξιότητας, έντονο
      αυτοκτονικό ιδεασμό, αϋπνία, απώλεια βάρους, άχγος/ευερεθιστότητα, πιθανόν
      συνύπαρχουσα σοβαρή σωματική νόσο, ή ιστορικό καταθλιπτικών επεισοδίων/
      απόπειρας στο παρελθόν.

      Η αυτοκτονία αποτελεί μια ακραία πράξη ενός ατόμου που βιώνει ανύπερβλητο
      ψυχικό πόνο, από τον οποίο προσπαθεί να αποδράσει. Μπορεί να αποτελεί
      επίσης μια κραυγή απόγνωσης και διαμαρτυρίας.

      Η αυτοκτονία του 77-χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού στην πλατεία
      Συντάγματος, μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο, προκάλεσε πανελλήνια
      συγκίνηση και έγινε είδηση στα διεθνή τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, για τον
      συμβολικό χαρακτήρα της.

      Η επιστολή που άφησε με τα λόγια “Δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές
      τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου…”, θυμίζει
      τα λόγια του μεγάλου φιλόσοφου Νίτσε “Να πεθάνεις περήφανα, όταν δεν είναι
      πια δυνατό να ζήσεις περήφανα”.

      Αναμφισβήτητα, η οικονομική κρίση των τελευταιών ετών, με την αύξηση της
      ανεργίας και την οικονομική και κοινωνική διολίσθηση μεγάλης μερίδας του
      πληθυσμού, οδήγησε στο ασυνήθιστα μεγάλο κύμα αυτοκτονιών στην Ελλάδα και
      σε άλλες ευρωπαικές χώρες.

      Παράγοντες όπως η συνύπαρξη μείζονος καταθλιπτικής δ/χής, η κοινωνική
      μόνωση, η απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος, η
      κατάχρηση αλκοόλ,η συνύπαρξη σοβαρής ασθένειας κλπ, παίζουν καθοριστικό
      ρόλο στην πρόβλεψη και πρόγνωση της αυτοκτονίας. Οι επαγγελματίες υγείας,
      πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να ανιχνεύουν εγκαίρως και να
      παραπέμπουν σε βοήθεια, όσους παρουσιάζουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

      Τέλος, μπορεί ο καθένας από εμάς, να αδυνατεί να αλλάξει το δυσμενές
      οικονομικό περιβάλλον της χώρας του, ή αυτό στο οποίο ζει ο ίδιος. Ωστόσο
      μπορεί να βρει κάποιες άλλες δικλείδες ασφάλειας, όπως σταθερές και στενές
      διαπροσωπικές σχέσεις, δημιουργικές ιδέες απασχόλησης, επιστροφή σε
      ξεχασμένα ιδανικά και αξίες και στο πραγματικό νόημα της ζωής.

      Μαρια Ανδρεαδάκη, ψυχίατρος

      Πηγή: http://www.disabled.gr/

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ



      Επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 13ης Ιουλίου
      2012, προς τον πρωθυπουργό τής χώρας κύριο Αντ. Σαμαρά, τον πρόεδρο του
      ΠΑΣΟΚ κύριο Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο τής ΔΗΜΑΡ κύριο Φ. Κουβέλη, με
      θέμα: «Δώστε τέλος στα σενάρια εξαθλίωσης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιας
      πάθησης  και των οικογενειών τους».
      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.07.12

      Επιστολή στην Κυβέρνηση - Δώστε τέλος στα σενάρια εξαθλίωσης των ατόμων με
      αναπηρία

      Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους αρχηγούς των
      κομμάτων της κυβέρνησης απευθύνει η ΕΣΑμεΑ, με κύριο αίτημα την προστασία
      των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους με διακριτά μέτρα.

      Τα τελευταία δύο χρόνια τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι
      οικογένειές τους βιώνουν σε πολύ μεγαλύτερη ένταση τη φτώχεια την ανεργία
      και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα ελάχιστα υποστηρικτικά μέτρα που
      ελήφθησαν για αυτούς την τελευταία διετία δεν μπορούν να αντισταθμίσουν
      τις σκληρές επιθέσεις που έχουν δεχτεί σε οικονομικό και κοινωνικό
      επίπεδο. Η αναπηρική οικογένεια από την πρώτη στιγμή ζήτησε ουσιαστική
      προστασία και αντʼ αυτής βρέθηκε αντιμέτωπη με ενορχηστρωμένες επιθέσεις
      που αμαυρώνουν τη δημόσια εικόνα για την αναπηρία είτε για να καλυφθούν
      ανεπαρκείς πολιτικές προστασίας τους είτε για να καλυφθούν οι πραγματικά
      υπεύθυνοι για ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες. Η επίκληση του φαινομένου των
      αναπήρων «μαϊμού» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει στη γκιλοτίνα
      τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Η Συνομοσπονδία ζητά τον
      έλεγχο και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων: είτε είναι πολίτες
      που σφετερίζονται την αναπηρία, είτε είναι γιατροί, είτε δημόσιοι
      λειτουργοί είτε πολιτικά πρόσωπα.

      Ταυτόχρονα, όμως ζητά διακριτά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των
      ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Σε αντίθετη περίπτωση, η
      Ε.Σ.ΑμεΑ. και το αναπηρικό κίνημα θα αγωνιστούν ώστε να μην οδηγηθούν τα
      άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στην οικονομική και κοινωνική
      εξαθλίωση, γνωστοποιώντας το ζήτημα της παραβίασης των συνταγματικών τους
      δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

      Η συζήτηση που έχει ανοίξει για την περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων και
      ελάχιστων οικονομικών παροχών και τροφοδοτείται συνεχώς από τα ΜΜΕ αφορά
      πολίτες που έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την κρίση.

      Είναι αδιανόητη, απάνθρωπη και άνευ λογικής οποιαδήποτε συζήτηση για την
      περικοπή προνοιακών επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και όποιων, πενιχρών
      άλλωστε, οικονομικών παροχών σε πολίτες που βιώνουν διαχρονικά τη φτώχεια
      την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτή η συζήτηση, από όπου και αν
      προέρχεται, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Η περικοπή κοινωνικών δαπανών από
      τους πιο φτωχούς πολίτες δεν μπορεί να αποτελέσει αντισταθμιστικό μέτρο
      για την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές της χώρας.

      Καμία τρόικα και κανένα σχέδιο διάσωσης της χώρας δεν μπορεί να στηριχτεί
      στο άνοιγμα του Καιάδα για τα άτομα με αναπηρία του έτους 2012.




      Αθήνα: 13-7-2012
      Αρ. πρωτ:2531

      ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
      Πληροφορίες: Ε. Μπαρμπαλιά


      Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.ΑμεΑ.
      Στους:
      κ. Αν. Σαμαρά Πρωθυπουργό της χώρας
      κ. Ε. Βενιζέλο Προέδρους ΠΑΣΟΚ
      κ. Φ. Κουβέλη Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ

      με θέμα:
      «Δώστε τέλος στα σενάρια εξαθλίωσης
      των ατόμων με αναπηρία, χρόνιας πάθησης  και των οικογενειών τους»

      ΚΟΙΝ:
      [Πίνακας Αποδεκτών]


      Κύριε Πρωθυπουργέ,
      Κύριοι Πρόεδροι,

      Τα άτομα με αναπηρία τις τελευταίες ημέρες βομβαρδίζονται κυριολεκτικά από
      ειδήσεις που προμηνύουν ένα ζοφερό μέλλον για τους ίδιους και τις
      οικογένειές τους. Οι διαρκείς αναφορές από τα ΜΜΕ για την περικοπή πάσης
      φύσεως επιδομάτων συμπεριλαμβανομένων των αναπηρικών επιδομάτων
      (προνοιακών, εξωϊδρυματικού επιδόματος κ.λπ) και ακόμα και αυτών των
      ελάχιστων φοροαπαλλαγών για τα άτομα με αναπηρία όπως ισχύουν σήμερα
      χαρακτηρίζονται επιεικώς ως ασκήσεις ψυχολογικής βίας στην πιο ευπαθή
      διαχρονικά ομάδα του ελληνικού πληθυσμού. Σε περίπτωση που αυτές οι
      περικοπές γίνουν πραγματικότητα οδηγούν σε συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης.
      

      Τα τελευταία δύο χρόνια τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι
      οικογένειές τους βιώνουν σε πολύ μεγαλύτερη ένταση τη φτώχεια την ανεργία
      και τον κοινωνικό αποκλεισμό Τα ελάχιστα υποστηρικτικά μέτρα που ελήφθησαν
      για αυτούς την τελευταία διετία δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις σκληρές
      επιθέσεις που έχουν δεχτεί σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

      Η συζήτηση που έχει ανοίξει για την περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων και
      ελάχιστων οικονομικών παροχών και τροφοδοτείται συνεχώς από τα ΜΜΕ αφορά
      πολίτες που έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την κρίση. Η σημερινή
      πραγματικότητα αποτυπώνεται με επιείκεια ως εξής: 

      • 55.000 και πλέον άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες είναι
      φυλακισμένοι στις λίστες αναμονής του ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση και
      αξιολόγηση της αναπηρίας τους

      • Άτομα με βαριές αναπηρίες όπως νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό,
      βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και οι οικογένειές τους, οι οποίοι κάθε
      μέρα αγωνιούν για τη συνέχιση λειτουργίας των υποστηρικτικών κέντρων
      ημερήσιας φροντίδας τους που λειτουργούν με τις δικές τους προσπάθειες επί
      σειρά ετών.

      • Χιλιάδες άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες στους οποίους η Πολιτεία
      δεν έχει διαθέσει έως και σήμερα ολοκληρωμένες δομές αποκατάστασης αλλά
      καλύπτει τις ανάγκες τους με ένα εξωϊδρυματικό επίδομα, που δεν
      αντιστοιχεί ούτε στο 1/3 των πραγματικών τους αναγκών και έχει μειώσει στο
      ελάχιστο τα ποσά την αποδοτέας δαπάνης για την αγορά θεραπευτικών μέσων
      προθέσεων, τεχνητών μελών.

      • Τυφλοί και κωφοί για τους οποίους στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ δεν
      έχουν  προβλεφθεί τεχνικά βοηθήματα υγείας, βοηθήματα τα οποία είναι
      απαραίτητα για την λειτουργικότητα και την αυτονομία τους.

      • Χρόνια πάσχοντες (Καρκινοπαθείς μεταμοσχευμένοι από συμπαγή όργανα
      νεφροπαθείς, θαλασσαιμικοί, διαβητικοί, συγγενείς καρδιοπάθειες, κ.λπ )
      και κάθε άτομο με χρόνια πάθηση μέρα με τη μέρα έρχονται σε επαφή με την
      κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας αναζητώντας εναγωνίως φάρμακα
      και γιατρούς. Πρόσφατα έληξε η πολυήμερη ομηρία τους και ο αποκλεισμός
      τους από τη φαρμακευτική τους θεραπευτική αγωγή. 

      • Ψυχικά πάσχοντες που βιώνουν την κατάρρευση της πολλά υποσχόμενης
      ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με τα κέντρα ψυχικής υγείας υπολειτουργούντα και
      τα μεγάλα ψυχιατρεία του παρελθόντος εγκαταλειμμένα.

      • Άτομα με αναπηρία που ζουν σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας χωρίς το
      απαιτούμενο και εξειδικευμένο προσωπικό και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς
      τροφή και φάρμακα όπως το Άσυλο Ανιάτων της Κυψέλης, οι ψυχικά ασθενείς
      και ΑμεΑ στο Κέντρο Υγείας της Λέρου  κ.ά. 

      • Συνταξιούχοι με αναπηρία τρίτης ηλικίας, οι οποίοι δεν γνωρίζουν εάν
      αύριο θα έχουν τις ελάχιστες υπηρεσίες που προσφέρουν προγράμματα όπως
      ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ ¨ΚΗΦΗ¨ κ.λπ. τα οποία υπολειτουργούν.

      • Χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι ΑμεΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι ΑμεΑ οι
      οποίοι στερούνται τη συνδρομή της Πολιτείας για ολιγοήμερες καλοκαιρινές
      τους διακοπές

      • Εργαζόμενοι ΑμεΑ, οι οποίοι δεν εξαιρέθηκαν από τις βίαιες περικοπές που
      έγιναν το με οριζόντιο και άδικο τρόπο προηγούμενο διάστημα στους μισθούς.


      Είναι αδιανόητη, απάνθρωπη και άνευ λογικής οποιαδήποτε συζήτηση για την
      περικοπή προνοιακών επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και όποιων, πενιχρών
      άλλωστε, οικονομικών παροχών σε πολίτες που βιώνουν διαχρονικά τη φτώχεια
      την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτή η συζήτηση, από όπου και αν
      προέρχεται, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Η περικοπή κοινωνικών δαπανών από
      τους πιο φτωχούς πολίτες δεν μπορεί να αποτελέσει αντισταθμιστικό μέτρο
      για την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές της χώρας. Καμία τρόικα
      και κανένα σχέδιο διάσωσης της χώρας δεν μπορεί να στηριχτεί στο άνοιγμα
      του Καιάδα για τα άτομα με αναπηρία του έτους 2012. 

      Κύριε Πρωθυπουργέ Κύριοι Πρόεδροι,

      Την Ελλάδα που εξοντώνει τους πολίτες της, και μάλιστα αυτούς που από το
      υστέρημά τους έχουν στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση, εμείς
      δεν την θέλουμε και θεωρούμε ότι δεν την θέλετε ούτε και σεις. Ζητούμε και
      προσδοκούμε ότι η αυτή η συζήτηση θα κλείσει από εσάς τους τρεις
      πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την παρούσα Κυβέρνηση.

      Η αναπηρική οικογένεια από την πρώτη στιγμή ζήτησε ουσιαστική προστασία
      και αντ’ αυτής βρέθηκε αντιμέτωπη με ενορχηστρωμένες επιθέσεις που
      αμαυρώνουν τη δημόσια εικόνα για την αναπηρία είτε για να καλυφθούν
      ανεπαρκείς πολιτικές προστασίας τους είτε για να καλυφθούν οι πραγματικά
      υπεύθυνοι για ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες. Η επίκληση του φαινομένου των
      αναπήρων μαϊμού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει στη γκιλοτίνα τα
      άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Προβείτε σε όσους ελέγχους
      απαιτούνται και τιμωρήστε τους υπεύθυνους παραδειγματικά είτε είναι
      πολίτες που σφετερίζονται την αναπηρία, είτε είναι γιατροί, είτε δημόσιοι
      λειτουργοί είτε πολιτικά πρόσωπα.

      Ταυτόχρονα, όμως, προστατέψτε με διακριτά μέτρα και αποτελεσματικά τα
      άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Σε
      διαφορετική περίπτωση, η Ε.Σ.ΑμεΑ. και το αναπηρικό κίνημα στο σύνολό του
      θα αγωνιστεί για να μην οδηγηθούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές
      τους στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, γνωστοποιώντας το ζήτημα της
      παραβίασης των συνταγματικών τους δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. 


      Με εκτίμηση

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
      Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

      [ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ]
      - Γραφείο Προέδρου Δημοκρατίας
      - Μέλη Ελληνικού Κοινοβουλίου
      - κ. Ευ. Μεϊμαράκη, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
      - Μέλη Υπουργικού Συμβουλίου
      - κ. Πολυζωγόπουλο, Πρόεδρο της ΟΚΕ
      - Κοινωνικοί Εταίροι: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ
      - Φορείς - μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ και φορείς μέλη αυτών
από το www.esaea.gr