meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΚΥΟΙ ΓΕΝΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ

Για μία σκληρή και απάνθρωπη πραγματικότητα κάνει λόγο η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Αναφέρεται στην κρίση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες ανασφάλιστες πολίτες που ίσως και να ζουν δίπλα μας και να μην το γνωρίζουμε ή να μην θέλουμε να δώσουμε σημασία για χίλιους δυο λόγους.
Ο Ιατρικός σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση και κάνει έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια παραθέτοντας τρανταχτά παραδείγματα όπως την βοήθεια που χρειάζονται καρκινοπαθείς γιατί κινδυνεύουν να πεθάνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη ενώ είναι πολλές οι γυναίκες που γεννούν στο δρόμο γιατί δεν έχουν λεφτά ρισκάροντας την ζωή τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η ανθρωπιστική κρίση σε μερικές ομάδες ανασφάλιστων πολιτών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα εδώ και τώρα.

-Δεκάδες Καρκινοπαθείς φεύγουν από το Ιατρείο περιμένοντας να πεθάνουν ενώ μπορούν να ζήσουν, γιατί δεν έχουν λεφτά.

-Δεκάδες έγκυοι μένουν να γεννήσουν στο δρόμο με το ρίσκο να ζήσουν ή να πεθάνουν ή να έχουν μία ζωή ένα ανάπηρο παιδί επειδή δεν έχουν τα 800 ευρώ για να γεννήσουν.

2 στους 10 ασθενείς από αυτούς που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, χρήζουν νοσηλείας για χειρουργική επέμβαση.

Θεατές στην ανακοίνωση της διάγνωσης, πρόθυμοι αλλά ανήμποροι να βοηθήσουν, όλοι οι εθελοντές γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που υπηρετούν με ζέση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο ηθικό, επιστημονικό και κοινωνικό.

Οι ανασφάλιστοι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με προβλήματα που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τι θα απογίνουν στο επόμενο βήμα αφού δεν έχουν τα χρήματα να χειρουργηθούν;

Καρκινοπαθείς ασθενείς στους οποίους διαγνώσθηκαν αντιμετωπίσιμοι χειρουργικά όγκοι σε πρώιμο στάδιο, δε χειρουργήθηκαν ποτέ διότι δεν είχαν χρήματα.

Κάναμε έκκληση στον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Λοβέρδο και παράλληλα στις διοικήσεις των νοσοκομείων για να αναλάβουν κάποια- ζωτικής σημασίας- περιστατικά και να τα χειρουργήσουν. Η απάντηση ενός υπαλλήλου του ΥΥΚΑ ήταν, ότι η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: "οι ανασφάλιστοι πληρώνουν…. ας βγάλουν βιβλιάριο απορίας…!!!" όταν όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι πολίτες που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους στα ταμεία τους και στην εφορία, δε μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα και βιβλιάριο απορίας!!!

Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική αυτή κρίση με άλλη ευαισθησία..

Τι ειρωνεία! Οι λειτουργοί υγείας να είναι θεατές σε όλα τα ογκολογικά περιστατικά που διαγιγνώσκουν: Σε ορισμένα δε περιστατικά πια, ο καρκίνος έγινε ανεγχείρητος και τώρα περιμένουμε όλοι μαζί απλά να πεθάνουν επειδή δεν είχαν λεφτά να χειρουργηθούν.

Καταρράκτης: το 30% των οφθαλμολογικών περιστατικών μας είναι ασθενείς με καταρράκτη που έχουν 1/10 όραση. Άνθρωποι ηλικιωμένοι που κινδινεύουν να τους χτυπήσει αυτοκίνητο δρόμο γιατί δε βλέπουν. Γιατί; επειδή δε μπορούν να κάνουν εγχείρηση καταρράκτη… ποιος θα πληρώσει το φακό και τα νοσήλια αφού είναι ανασφάλιστοι;

Εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου: Έγκυος με δίδυμη κύηση υψηλού κινδύνου και ένα ανάπηρο έμβρυο δεν την ανέλαβε κανένα τμήμα καμιάς κλινικής επειδή δεν είχε να πληρώσει. Η πιθανότητα να χαθεί η ζωή των δύο εμβρύων είναι 70% και η δική της 15%.

Καθημερινό δράμα οι έγκυοι που προσέρχονται γιατί πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή και δεν έχουν τα χρήματα.

Η απόγνωση φαίνεται στα πρόσωπά τους.

Πρόκειται για περιστατικά που απαγορεύεται να γεννήσουν φυσιολογικά ή με επείγουσα καισαρική τομή που θα δικαιολογούσε τα νοσήλια της ανασφάλιστης.

Πρόκειται για περιστατικά που κινδυνεύει το έμβρυο να βγει ανάπηρο και κινδυνεύει και η ζωή της εγκύου από μαζική αιμορραγία αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα σε τμήματα τοκετών υψηλού κινδύνου.

Αυτές οι γυναίκες μένουν να γεννήσουν στο δρόμο με το ρίσκο να ζήσουν ή να πεθάνουν ή να έχουν μία ζωή ένα ανάπηρο παιδί… επειδή δεν έχουν τα 800 ευρώ για να γεννήσουν.

Το Παράδοξο της Ελληνικής Νομοθεσίας

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η ολιγωρία στην ελληνική νομοθεσία που δικαιολογεί τα νοσήλια ανασφάλιστων πολιτών σε κατεπείγουσες καταστάσεις.

Δηλαδή, ένας ασθενής που πάσχει από χολολιθίαση και πρέπει να χειρουργήσει τη χοληδόχο κύστη, δεν μπορεί αν δεν έχει χρήματα: πρέπει να πληρώσει για να νοσηλευτεί. Αν ο ασθενής αυτός μείνει ανεγχείρητος, κάποια στιγμή η χοληδόχο κύστη με τις πέτρες θα σπάσει και θα προσκαλέσει επείγουσες επιπλοκές στον άρρωστο, οι οποίες απειλούν σαφώς τη ζωή του.

Σε εκείνο το στάδιο της κατεπείγουσας αντιμετώπισης, αναλαμβάνει η Ελληνική Πολιτεία τα έξοδα του ανασφάλιστου πολίτη, που σε αυτό όμως πια το ύστατο σημείο 1) μπορεί να χαθεί η ζωή του ασθενή και 2) τα νοσήλια είναι πολύ περισσότερα λόγω της αυξημένης ιατρικής φροντίδας σε μονάδες εντατικής.

Έτσι, με το υπάρχον σύστημα και η Ελληνική Πολιτεία πληρώνει και ο Ασθενής τις περισσότερες φορές χάνει τη ζωή του, ενώ ένα στάδιο πριν και η ζωή του θα είχε κερδηθεί και η δαπάνη του ελληνικού κράτους θα ήταν μικρότερη.

Λύση μπορούν να δώσουν όλες οι κλινικές αν ακολουθήσουν το πρότυπο της Ογκολογικής Κλινικής του κου Συρίγου, στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» που αναλαμβάνει ορισμένες τις χημειοθεραπευτικές αγωγές καρκινοπαθών ανασφάλιστων πολιτών κάθε εβδομάδα.

Απέναντι σε αυτό το θέαμα της ανθρωπιστικής κρίσης, κάνουμε κάλεσμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς όλα τα νοσοκομεία να αναλάβουν τα έξοδα των χειρουργικών αυτών επεμβάσεων και της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών, προκειμένου να σωθούν κάποιες ανθρώπινες ζωές.

Γιατί κάθε ανθρώπινη ζωή για μας έχει αξία.»
Πηγή: www.star.gr

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΑΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ

Δελτίο Τύπου
Συνεταιρισμός Λαϊκής Βάσης στο Δήμο Ιλίου
Η ρεαλιστική λύση για τα παιδιά που μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών

Εγκρίθηκε η εγγραφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης στο Μητρώο της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του αρμόδιου Υπουργείου, μέσω της οποίας ο Δήμος Ιλίου στοχεύει στην εισαγωγή περισσοτέρων παιδιών στους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετηθούν, αφενός λόγω μη έγκρισης του απαραίτητου παιδαγωγικού προσωπικού, αφετέρου λόγω του μειωμένου αριθμού των επιλογών του ΕΣΠΑ.
Επιπλέον, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα, απαντά στην ανεργία, αφού η αυτοδιαχείρισή της πραγματοποιείται από άνεργες Βρεφονηπιοκόμους και βοηθητικό προσωπικό.
Πρόκειται για μια ρεαλιστική προοπτική, την οποία ο Δήμος Ιλίου έχει τη δυνατότητα να στηρίξει οικονομικά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απασχολούν την οικογένεια και τους πολίτες, λόγω της σημερινής δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

Πηγή: www.ilion.gr

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΠΑΡΑΛΥΤΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ


      Από την ιστοσελίδα «e-go.gr» τής 31ης Ιουλίου 2012.
      Άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους έχουν την
      ευκαιρία να γράφουν χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια τους με νέα τεχνολογία
      που ανέπτυξαν Γάλλοι ερευνητές.
      Άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους έχουν την
      ευκαιρία να γράφουν χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια τους με νέα τεχνολογία
      που ανέπτυξαν Γάλλοι ερευνητές.

      Υπό κανονικές συνθήκες τα μάτια του ανθρώπου κινούνται ακανόνιστα χωρίς
      εκείνος να μπορεί να τα ελέγχει απόλυτα όμως με τη νέα τεχνική τα πράγματα
      αλλάζουν.

      Τα άτομα με αναπηρία έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την κίνηση των ματιών
      τους με πολύ ομαλές κινήσεις προς την κατεύθυνση που κάθε φορά επιθυμούν.

      Με αυτό τον τρόπο αποκτούν έλεγχο στα μάτια τους και μπορούν να γράψουν με
      αυτά.

      Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μάτια τους ως ένα νοητό
      στυλό που θα μπορεί να γράψει ή να υπογράψει σε μια οθόνη.

      Με εξάσκηση κάποιων ωρών οι χρήστες θα μπορέσουν να ελέγξουν την κίνηση
      των ματιών τους και να γράφουν 20 με 30 χαρακτήρες το λεπτό.

      Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ελέγξουν τη γραφή και να επικοινωνήσουν
      με το περιβάλλον τους.

      Η βιντεοκάμερα του συστήματος παρακολουθεί συνεχώς τα μάτια του ατόμου και
      μεταφράζει τις κινήσεις σε γράμματα και άλλα σχήματα.

      Τα άτομα με αναπηρία μπορούν παράλληλα να βλέπουν τι γράφουν κι έτσι έχουν
      τον έλεγχο της επικοινωνίας τους.

      Επιμέλεια: Σίμος Κοσμετάτος
      simosego@gmail.com


      Πηγή: http://www.e-go.gr/tech/

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ 100 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«100 καλλιτεχνικά έργα για την Ισότητα των Φύλων»
Νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) προκήρυξε Ανοικτό Δημόσιο Διαγωνισμό για την παραγωγή 100 καλλιτεχνικών έργων που προωθούν την ισότητα των φύλων αναγνωρίζοντας ότι η πολιτιστική δημιουργία έχει τη δύναμη να αμβλύνει τα στερεότυπα φύλου και να περιορίσει τις κοινωνικές αντιλήψεις οι οποίες αναπαράγουν τις ανισότητες μεταξύ των γυναικών και των ανδρών.

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΓΙΦ καλεί καλλιτέχνες, γυναίκες και άνδρες, καθώς και καλλιτεχνικές ομάδες, να υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 προσφορές για την παραγωγή νέων πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων στους παρακάτω τομείς τέχνης:
  • ζωγραφική
  • γλυπτική
  • φωτογραφία
  • εγκατάσταση
  • βίντεο
  • δράση (performance)
  • κινηματογράφος (ταινίες ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους)
  • θέατρο
  • χορός.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η Προκήρυξη έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Γραμματείας.  

Με το έργο αυτό ολοκληρώθηκε η προσπάθεια της ΓΓΙΦ να εντάξει την ισότητα των φύλων στο πεδίο του πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Στον σχεδιασμό των έργων καθοριστική ήταν η συμβολή της Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΙΦ «για το Φύλο και τον Πολιτισμό».

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουνίου 2012 δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για Σχέδια Δράσης που προωθούν την ισότητα των φύλων. Η πρόσκληση απευθύνεται σε πολιτιστικούς φορείς εποπτευόμενους από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει προθεσμία υποβολής προτάσεων την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012.




logo ESPA-EKT_EGGRAFA

ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ CRASH ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΛΙΚΗΣ ΡΗΞΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΘΕΜΑ: Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά Christine Lagarde, Angela Merkel, Wolfgang Schäuble,  José Manuel Barroso, Herman Van Rompuy

Το Crash πιστοποιώντας για μία ακόμη φορά, έμπρακτα , πως είναι ένα περιοδικό κοινωνικής πατριωτικής παρέμβασης και ολικής ρήξης με το κατεστημένο, στο τεύχος Ιουλίου που κυκλοφορεί την Παρασκευή (13/7), παίρνει την πρωτοβουλία να στείλει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τους επικεφαλής της κατοχικής Τρόϊκας.
Την Λαγκάρντ, τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε ,τον Μπαρόζο και τον Ρομπάι. Ώστε να δικαστούν -όπως αρμόζει από το διεθνές δίκαιο-για το ανθρωπιστικό έγκλημα που συντελείται- με δική τους υπαιτιότητα- από τον Απρίλιο του 2010 στη χώρα μας και που έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική γενοκτονία του λαού των Ελλήνων.
Καλεί δε κάθε πατριώτη, αλλά και κάθε ανθρωπιστή – δημοκράτη όπου γης να συνυπογράψει την μηνυτήρια αναφορά ,δίνοντας  σε ολόκληρο τον κόσμο, μήνυμα αντίστασης κατά του απάνθρωπου οικονομικού ολοκληρωτισμού των τοκογλύφων.
Γράφει το Crash στον πρόλογο που προηγείται του κειμένου της μηνυτήριας αναφοράς:
Μην καταδέχεσαι  να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω."
O Καζαντζάκης στην «Ασκητική» του δείχνει το δρόμο… Όπως και ο καταστατικός χάρτης της χώρας, που ορίζει στο ακροτελεύτιο άρθρο του πως η « τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων…».
Έτσι σκεφτήκαμε και είπαμε να αντιδράσουμε εμπράκτως .Μήπως και καταφέρουμε να αναστείλουμε αυτή την γενοκτονία που συντελείται σε βάρος του λαού μας.
Γιατί τι άλλο από γενοκτονία και ανθρωπιστικό έγκλημα είναι όσα βιώνουμε,από κείνο το μοιραίο πρωϊνό της 20ης Απριλίου του 2010 και το προδοτικό διάγγελμα του Καστελλόριζου, με το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε στην κοιτίδα της Δημοκρατίας τον Δούρειο Ίππο του μνημονίου.
Άνοιξε την Κερκόπορτα του Μνημονίου και εισέβαλαν ως απόλυτοι κυρίαρχοι οι Τροϊκανοί κατακτητές και οι Ταλιμπάν της παγκόσμιας τοκογλυφίας.
…Και έκτοτε οι Έλληνες –τεχνηέντως λοιδορούμενοι και χλευαζόμενοι παγκοσμίως-γίναμε τα πειραματόζωα μιας ανελέητης εξουσίας, που θέλει να εξαφανίσει από προσώπου γης κάθε έννοια Δικαίου και ανθρώπινου δικαιώματος. Ακόμα και αυτή την έννοια της εθνικής υπόστασης. Να  ξεχαρβαλώσει τις εργασιακές σχέσεις και να καταργήσει στην πράξη το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας, οδηγώντας το λαό στην απόγνωση, την εξαθλίωση και τελικά στο φυσικό του θάνατο…
Μας βάλανε στην κλίνη του Προκρούστη και κάθε μέρα κόβουν κομμάτια τη ζωή μας…
Πρέπει όμως να καταλάβουνε τα πτωματοφάγα όρνεα – και ο κόσμος όλος- πως δεν έχουν να κάνουν με ψοφίμια… Αλλά με ένα λαό που ξέρει να υπερασπίζεται την ιστορία του και τα δικαιώματα του…
Γι΄ αυτό και αποφασίσαμε να καταγγείλουμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη Λαγκάρντ, τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε, τον Μπαρόζο και τον Ρομπάϊ. Ως εισβολείς και αυτουργούς της γενοκτονίας εν καιρώ ειρήνης και του ανθρωπιστικού εγκλήματος που συντελείτε σε βάρος μας…
Για τους ντόπιους «Εφιάλτες»-συνεργούς τους, δεν είναι της ώρας… Προέχει η κοινωνική συνοχή μας. Γι αυτούς, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά…
Στην μηνυτήρια αναφορά, η οποία συντάχθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του  Συνταγματολόγου κ. Κώστα Χρυσόγονου, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του τμήματος Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  πρώτοι βάλαμε την υπογραφή μας οι άνθρωποι του «Crash»: ο Γιώργος Τράγκας, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο Παναγιώτης Τζένος και ο Αντώνης Πρέκας.
Ολόκληρο το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς προς τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού CRASH το οποίο θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 13/7. Ταυτόχρονα το κείμενο στα ελληνικά και στα αγγλικά θα αναρτηθεί και στην διεύθυνση www.facebook.com/giorgostragas προκειμένου όποιος συμφωνεί και θέλει, να μπορεί να προσυπογράψει την προσφυγή.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


      Η ΕΣΑμεΑ καταγγέλλει άνιση μεταχείριση ατόμου με αναπηρία από την
      τριτοβάθμια εκπαίδευση!
      Επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 3ης Αυγούστου
      2012, προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
      κύριο Αρβανιτόπουλο, με θέμα: «Άνιση μεταχείριση ατόμου με αναπηρία από
      την τριτοβάθμια εκπαίδευση».
      Ανακοίνωση 03.08.12

      Η ΕΣΑμεΑ καταγγέλλει άνιση μεταχείριση ατόμου με αναπηρία από την
      τριτοβάθμια εκπαίδευση!

      Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία καταγγέλλει την άνιση
      μεταχείριση που υφίσταται η κα. Μαρία Κατσάνη, ως άτομο με κινητική
      αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, από ΑΕΙ της χώρας.

      Πιο συγκεκριμένα, η κα. Μ. Κατσάνη ενημέρωσε την Ε.Σ.Α.μεΑ. ότι τον
      Σεπτέμβρη που θα υποβάλλει το Μηχανογραφικό της Δελτίο δεν μπορεί να
      δηλώσει το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ειδίκευση
      Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού) του Ιονίου Πανεπιστημίου στο οποίο
      επιθυμεί να εισαχθεί, διότι το εν λόγω Τμήμα δεν δέχεται φοιτητές με
      κινητική αναπηρία, επειδή οι κτιριακές εγκαταστάσεις του, όπως ενημέρωσαν
      την ίδια τηλεφωνικά από το εν λόγω Τμήμα, δεν είναι προσβάσιμες σε
      φοιτητές με κινητική αναπηρία.

      Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας καταδικάζουν την εν
      λόγω πράξη η οποία προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και
      παραβιάζει απροκάλυπτα βασικά συνταγματικά και ανθρώπινα κατοχυρωμένα
      δικαιώματά τους!

      Για το θέμα η Συνομοσπονδία απέστειλε επείγουσα επιστολή στον υπουργό
      Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο ζητώντας την άμεσή παρέμβασή του για το θέμα.




      Αθήνα/Athens: 03.08.2012
      Αρ. Πρωτ. / Ref. Nr: 2730

      Πληροφορίες: Δ. Λογαράς

      ΠΡΟΣ:
      - κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού &
      Αθλητισμού


      ΚΟΙΝ:
      - Καθηγήτρια Αναστασία Σαλή - Παπασαλή, Πρύτανη Ιονίου Πανεπιστημίου
      - κ. Θ. Παπαθεοδώρου, Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού &
      Αθλητισμού
      - Πρόεδρο και μέλη Διαρκούς  Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των
      Ελλήνων
      - κα. Μ. Κατσάνη, ενδιαφερόμενη
      - Φορείς - μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


      ΘΕΜΑ: «Άνιση μεταχείριση ατόμου με αναπηρία από την τριτοβάθμια
      εκπαίδευση»

      Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) - που αποτελεί τον
      τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και
      των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96
      (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα
      αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, του
      μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών
      τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο - με το παρόν καταγγέλλει την άνιση μεταχείριση
      που υφίσταται η κα. Μαρία Κατσάνη, ως άτομο με κινητική αναπηρία με
      ποσοστό 67% και άνω (Κωδ. 30), μόνιμη κάτοικος Σωσάνδρας Αριδαίας Πέλλας,
      από ΑΕΙ της χώρας.

      Πιο συγκεκριμένα, η κα. Μ. Κατσάνη, η οποία  πρόκειται να κάνει χρήση του
      Άρθρου 35 του Ν. 3794/2009 «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και
      τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (Αρ. ΦΕΚ
      156 Α΄/4.9.2009)», σύμφωνα με το οποίο υποψήφιοι συγκεκριμένων κατηγοριών
      αναπηρίας εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
      καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε ποσοστό 5%, ενημέρωσε την
      Ε.Σ.Α.μεΑ. ότι τον Σεπτέμβρη που θα υποβάλλει το Μηχανογραφικό της Δελτίο
      δεν μπορεί να δηλώσει το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας
      (Ειδίκευση Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού) του Ιονίου Πανεπιστημίου στο
      οποίο επιθυμεί να εισαχθεί, διότι το εν λόγω Τμήμα δεν δέχεται φοιτητές με
      κινητική αναπηρία,   επειδή οι κτιριακές εγκαταστάσεις του, όπως
      ενημέρωσαν την ίδια τηλεφωνικά από το εν λόγω Τμήμα, δεν είναι προσβάσιμες
      σε φοιτητές με κινητική αναπηρία.

      Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας καταδικάζουν την εν
      λόγω πράξη η οποία προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και
      παραβιάζει απροκάλυπτα βασικά συνταγματικά και ανθρώπινα κατοχυρωμένα
      δικαιώματά τους! 

      Κύριε Υπουργέ,

      Ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου κατά τη δήλωση Σχολών στα
      ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας τον Σεπτέμβρη να δοθεί το δικαίωμα της εγγραφής όλων
      των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, οι οποίες
      συμπεριλαμβάνονται στην προαναφερθείσα κείμενη νομοθεσία, στις σχολές
      προτίμησής τους, όπως άλλωστε το Σύνταγμα της χώρας ορίζει αλλά και το
      Άρθρο 24 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
      του ΟΗΕ, την οποία η χώρα μας άλλωστε πρόσφατα επικύρωσε με το Ν.4074/2012
      (ΦΕΚ 88Α/11.04.2012). 


      Με εκτίμηση,

      Ο Πρόεδρος
      Ι. Βαρδακαστάνης

      Ο Γεν. Γραμματέας
      Χρ. Νάστας


      Πηγή: http://www.esaea.gr/