meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ 19 ΚΑΙ 20 ΟΚΤΩΒΡΗ 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΔΗΜΟΣ IΛIΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ 
Ταχ. Δ/νση: Νέστορος 101 Τ.Κ. 13122 
ΠΛΗΡΟΦΟΡIΕΣ : Παπάζογλου Αναστασία 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2132030019 
FAX: 2102696898 
URLwww.ilion.gr 
E-MAIL:koinoniki@ilion.gr 


                                                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
                                  
                                   ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ 

 Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου στο πλαίσιο ανάπτυξης της εθελοντικής αιμοδοσίας και για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος του Δήμου, θα πραγματοποιήσει διήμερη εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 από 09:00 έως 13:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, σε συνεργασία με το «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας χρειάζονται αίμα. Καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε μάθημα προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης, μπορούμε να δώσουμε ελπίδα, να δώσουμε ζωή.

ΔΥΟΜΙΣΙ ΤΟΝΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΘΩΡΑΚΙΣΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


  Πάνω από χίλια τετρακόσια κιλά τρόφιμα μακράς διαρκείας, πολλές κούτες με είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, πάνω από 100 κούτες με ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια και σχολικά είδη, κατέκλεισαν το Δημαρχείο του Ιλίου το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012!

            Αυτός είναι ένας πρόχειρος απολογισμός της ανταπόκρισης στο κάλεσμα αλληλεγγύης της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης, την ίδια ώρα που σε συνεργασία με τους ιερούς ναούς της περιοχής και τον εθελοντικό οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού», πάνω από 400 οικογένειες λαμβάνουν ως βοήθεια κάθε μήνα ένα πλήρες πακέτο με τα βασικά είδη που είναι στοιχειωδώς απαραίτητα για την καθημερινή τους διαβίωση ή υποστηρίζονται με έτοιμο φαγητό.

            Λάδι, γάλατα, βρεφικές τροφές, ζυμαρικά, όσπρια, χυμοί, ρούχα για συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, βιβλία, σχολικά είδη, παιχνίδια, απορρυπαντικά και άλλα είδη καθαριότητας, ηλεκτρικές συσκευές, φάρμακα, ακόμη και ένα φορτηγό γεμάτο νωπά οπωροκηπευτικά προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλείων Ιλίου και του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών εφοδίασαν την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου στον δύσκολο καιρό που ζούμε.
Συγκινητική και ανέλπιστη η προσέλευση ανώνυμα πολλών συμπολιτών μας για να προσφέρουν το περασμένο Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, άμεση η ανταπόκριση αρκετών επιχειρηματιών της περιοχής, ενώ ευεργετικές για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη ήταν επίσης και οι προσφορές του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου, της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου, της Ένωσης Κρητών του Δήμου, του πολιτιστικού συλλόγου «Ελληνική Παράδοση», του Κέντρου Γυναικών Ιλίου, του συστήματος Προσκόπων Δυτικής Αττικής, της Ένωσης Γονέων Ιλίου και πολλών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων της πόλης.

            Χάρη στη μεθοδική δουλειά όλη την ημέρα των υπαλλήλων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου και πολλών εθελοντών, πάνω από δυόμισι τόνοι προσφερόμενων ειδών τακτοποιήθηκαν σε κατηγορίες, έγινε λεπτομερής διαλογή τηρουμένων όλων των κανόνων ασφαλείας και γέμισαν τις αποθήκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου για να δοθούν με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες και μετά από τις απαραίτητες διαφανείς διαδικασίες διασταύρωσης στοιχείων σε ωφελούμενους που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχιας.

          «Η συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου και πολλών τοπικών φορέων στο σημερινό κάλεσμα αλληλεγγύης, καθώς και το αποθεματικό εκατομμυρίων ευρώ του Δήμου Ιλίου που έχει ταχθεί στην Κοινωνική Πολιτική ουσίας, είναι τα όπλα μας για να συνεχίσουμε να δηλώνουμε παρόντες και να προσφέρουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, κάθε στιγμή, σε όσους συνανθρώπους μας καλούνται σήμερα να πληρώσουν τις συνέπειες μιας πολυσυζητημένης οικονομικής κρίσης χωρίς να φταίνε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Flash96 και την Κορίνα Θεοδωρακάκη που κάλυψαν ζωντανά το γεγονός.

            Στον ραδιοφωνικό χρόνο που του διατέθηκε, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Βαγγέλης Αυγουλάς, ευχαρίστησε έναν προς έναν τους τοπικούς φορείς και συλλόγους καθώς και τους συμπολίτες του που έδωσαν νόημα σ’αυτήν την  εκστρατεία ανθρωπιάς με τις προσφορές τους, αλλά και όλους τους εθελοντές καθώς και τους εργαζομένους στην Κοινωνική Υπηρεσία και τα ΚΑΠΗ του Δήμου που με το δυναμισμό και την παρουσία τους διασφάλισαν την επιτυχία της οργάνωσης και τις διαδικασίες.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ 11,5 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΣΕ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ


Δελτίο Τύπου 7.9.2012
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Θέμα: «Εσπευσμένη επιχορήγηση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Μ.Φ.Ι.) με 11,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κτιριακών αναγκών»

Σύμφωνα με το νόμο 4160/29 (άρθρο 3) ορίζεται ότι τρία από τα πέντε μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου προέρχονται από κληρονόμους της οικογένειας Μπενάκη. Σήμερα, ένα εκ των τριών μελών είναι ο Αλέξανδρος Σαμαράς (πρόεδρος του Μ.Φ.Ι. και αδελφός του Πρωθυπουργού της Ελλάδος.

 Στις 12/07/12, με την υπ’ αριθμ. 218/2012 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Μ.Φ.Ι.) με 11,5 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση κτιριακών εργασιών.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Κυριακούλα Μαχαίρα, το Ινστιτούτο αιτείται τη συγκεκριμένη επιχορήγηση από το 2007. Εντούτοις, την έλαβε –με εκτός ημερήσιας διάταξης απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής- είκοσι δύο (22) ημέρες μετά την ορκωμοσία του αδελφού του προέδρου του ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα, δεκάδες ιδρύματα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δίκαιου φτάνουν στα όρια των αντοχών τους εξαιτίας των περικοπών που επιτάσσει η πολιτική του μνημονίου. Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ): Από τους 350 ερευνητές έχουν μείνει 100, πολλές μονάδες υπολειτουργούν με έναν ή με κανέναν ερευνητή.
Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ): Προχωρά η εφεδρεία για το 40% του προσωπικού, ο προϋπολογισμός μειώθηκε από 19,3 εκατ. ευρώ σε 12,8 εκατ. ευρώ, οι μονάδες έχουν παραλύσει.
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος: Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε από 23 εκατ. ευρώ στα 12 εκατ. ευρώ, προχώρησαν εφεδρείες και συνταξιοδοτήσεις, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα καν για το λογαριασμό της ΔΕΗ.
Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών: Έχουν περικοπεί οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν στη μισθοδοσία και στα λειτουργικά έξοδα. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι από τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ το Δημόσιο δεν καλύπτει καν φως, νερό και τηλέφωνο.

Δυνάμει του νόμου 4036/12 (παρ. 4, άρθρο 3) αρμόδια αρχή για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φυτοφαρμάκων ορίζεται το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο,  ενώ ο ίδιος νόμος δίνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη δυνατότητα να ορίζει και άλλες αρμόδιες αρχές αξιολόγησης. Πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για μια αγορά που πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών 180 εκατ. ευρώ και για έναν τομέα προφανώς κρισιμότατο για την ελληνική γεωργία,

Επειδή το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κατέθεσε αγωγή εναντίον της κυριακάτικης εφημερίδας Το ΧΩΝΙ, η οποία ασχολήθηκε δημοσιογραφικά με το θέμα της επιχορήγησης του Ινστιτούτου από την Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο αξιώνει ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 ευρώ) από την εφημερίδα και πέντε συντάκτες της,

Ερωτάσθε:

Με ποια λογική, το αίτημα επιχορήγησης του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, που εκκρεμεί επί μία 5ετία, εγκρίνεται εσπευσμένα -με εκτός Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία- είκοσι δύο (22) ημέρες μετά την ορκωμοσία του αδελφού του προέδρου του Ινστιτούτου, ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος;
Έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμοδιότητα για τη χορήγηση άδειας φυτοφαρμάκων σε άλλο νομικό πρόσωπο εκτός του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και ποιο; (Να κατατεθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις)
Σε περίπτωση που δεν έχει ορισθεί άλλος φορέας, ως αρμόδια αρχή για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φυτοφαρμάκων, πλην του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, με ποια λογική παραχωρείται η αρμοδιότητα αξιολόγησης –ενός τομέα καίριας σημασίας για την ελληνική γεωργία, αλλά και δυσθεώρητου κύκλου εργασιών- σε ένα νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, του οποίου τη διοίκηση δεν ορίζει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά έχει παραχωρηθεί στους κληρονόμους μιας οικογένειας;
 Έχει λάβει γνώση  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατάθεση αγωγής ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 ευρώ) από το Ινστιτούτο εις βάρος της κυριακάτικης εφημερίδας Το ΧΩΝΙ και των συντακτών της, και ποιες πρόκειται να είναι οι ενέργειές του;

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής
Βασίλειος Καπερνάρος

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στο Μαρούσι που λειτουργεί ο Εθελοντικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο Του Παιδιού», επισκέφθηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς.

            Το «Χαμόγελο Του Παιδιού» σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, εγκαινίασε το Κέντρο το 2008. Ο συγκεκριμένος χώρος, συνολικής επιφάνειας 468,59 τ.μ., προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παιδιών και οικογενειών που στηρίζονται, διαθέτει τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την αποθήκευση, διατήρηση και διανομή των ειδών που προέρχονται εξολοκλήρου από χορηγίες εταιρειών και δωρεές συμπολιτών.

Ο χώρος αυτός, που αποτελεί το πανελλήνιο συντονιστικό κέντρο της δράσης αυτής, παραχωρήθηκε στο Χαμόγελο του Παιδιού από το Δήμο Αμαρουσίου και στελεχώνεται από δύο (2) κοινωνικούς λειτουργούς, έναν (1) ψυχολόγο και έναν (1) αποθηκάριο.

Μέσα από τον χώρο παρέχονται:
bullet Μηνιαία υλική στήριξη παιδιών και των οικογενειών τους με τρόφιμα, είδη ένδυσης- υπόδησης, παιχνίδια, σχολικά κλπ
bullet Κοινωνική υποστήριξη των οικογενειών (κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών, διασύνδεση με άλλους φορείς και οργανώσεις κλπ)
bullet Συμβουλευτική-ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο (σχολικά θέματα, προβλήματα στη σχέση της οικογένειας, στη σχέση με συνομηλίκους, σε απώλεια αγαπημένου προσώπου, προβλήματα διαβίωσης και συμπεριφοράς)
bullet Κάλυψη των υλικών αναγκών των Σπιτιών του συλλόγου

            Αντίστοιχο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων, λειτουργεί από το 2010 ως «παράρτημα» του κεντρικού και στο Δήμο Ιλίου σε συνεργασία πάντα με τον Οργανισμό.
Ο κ. Αυγουλάς, συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη του Τμήματος Στήριξης Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου κα Νατάσσα Κόκκαλη, καθώς και από την Κοινωνική Λειτουργό που εργάζεται για το Χαμόγελο Του Παιδιού στο Κέντρο Στήριξης στο Ίλιον κα Τάνια Σχίζα, ξεναγήθηκε στο χώρο και συζήτησε λεπτομέρειες για τη λειτουργία του και τα πρακτικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κατά τον εφοδιασμό του Κέντρου ή κατά την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων.

            Η λεπτομερής συζήτηση με την υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου κα Σοφία Κούχη βοήθησε στην απομνημόνευση «καλών πρακτικών», καθώς ο Δήμος Ιλίου σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ κοινωνικές δομές όπως Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Γραφείο Διαμεσολάβησης κ.α.

ΣΧΟΛΗ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗΣ ΑΜΕΑ 2012-2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ  - ΟΑΕΔ  

Εισαγωγή καταρτιζομένων στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αθήνας για το σχολικό έτος 2012-2013
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα ανωτέρω προγράμματα κατάρτισης θα πρέπει να έχουν ηλικία 18 έως 55 ετών και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας.
Οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στη Σχολή, προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση, προσκομίζοντας  και τα απαιτούμενα  δικαιολογητικά  με  ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ  16/10/2012, ώρες 8.00 π.μ.-13.00 μ.μ. 
Η διάρκεια της κατάρτισης είναι δύο (2) εκπαιδευτικά έτη και στους καταρτιζόμενους παρέχεται επιδότηση και υγειονομική κάλυψη στο ΙΚΑ.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:
ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:
- ΠΗΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ
- ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΗ-ΕΠΙΠΛΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
- ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ &  ΜΙΚΡΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ
- ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΤΕΜΠΛΩΝ & ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ 

ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΛΥΚΕΙΟΥ:
- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ (ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ)
- ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ (ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ)
- ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ
- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αθήνας,      Γαλατσίου 19,  Γαλάτσι , τηλ :  210-2110878,  210-2023687 

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΧΡ.ΤΑΜΠΑΞΗΣ-Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ


      Χρήστος Ταμπαξής: «Η ζωή είναι ωραία, παρά τις δυσκολίες»
      Από την ιστοσελίδα «newsnow.gr» τής 24ης Σεπτεμβρίου 2012.
      Τρις παραολυμπιονίκης και σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στους φετινούς
      Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο Χρήστος Ταμπαξής μίλησε στο life
      positive αμέσως μόλις επέστρεψε νικητής από το Λονδίνο. Ο Χρήστος Ταμπαξής
      κράτησε για μια ακόμη φορά ψηλά την ελληνική σημαία, κρεμώντας ασήμι στο
      στήθος του.
      Τρις παραολυμπιονίκης και σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στους φετινούς
      Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο Χρήστος Ταμπαξής μίλησε στο life
      positive αμέσως μόλις επέστρεψε νικητής από το Λονδίνο. Ο Χρήστος Ταμπαξής
      κράτησε για μια ακόμη φορά ψηλά την ελληνική σημαία, κρεμώντας ασήμι στο
      στήθος του.

      Τα συναισθήματα αυτών των στιγμών, της συμμετοχής, της νίκης, ομολογεί πως
      δύσκολα χωρούν σε λέξεις. Με το βλέμμα στραμμένο στις δυσκολίες της
      Ελλάδας, ο Χρήστος Ταμπαξής αφιέρωσε το φετινό του μετάλλιο στην ελληνική
      νεολαία. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, απευθύνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα
      αισιοδοξίας σε όλους τους Έλληνες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως
      «Ολυμπιονίκες και αγώνες δεν έχει μόνο ο αθλητισμός, αλλά και η ίδια η
      ζωή».

      Αυτή ήταν η 5η συμμετοχή του Χρήστου Ταμπαξή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες,
      μετά τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996, του
      Σίδνεϊ το 2000, της Αθήνας το 2004 και του Πεκίνου το 2008. Ο 35χρονος
      παραολυμπιονίκης κατέκτησε στο Λονδίνο το 5ο του ολυμπιακό μετάλλιο,
      τερματίζοντας δεύτερος στα 50μ. ύπτιο (κατηγορία S1).

      Πριν και πέρα από όλα αυτά όμως, με το ήθος και την αξιοπρέπειά του, έχει
      καταφέρει να έρχεται πάντα πρώτος στην καρδιά όλων των Ελλήνων.

      Πώς ξεκινήσατε να κολυμπάτε; Τι σας έκανε να αγαπήσετε την κολύμβηση;

      Οι γιατροί πάντα μου έλεγαν πως το κολύμπι, μαζί με τις φυσιοθεραπείες,
      ήταν η σημαντικότερη αγωγή για την αποκατάστασή μου.

      Από ατύχημα την ώρα της γέννησής μου (έμεινα χωρίς οξυγόνο) έχω σπαστική
      τετραπληγία με αθέτωση. Όλα στο σώμα μου ήταν μπλοκαρισμένα και το να μάθω
      να κολυμπάω ήταν ένα άπιαστο όνειρο.

      Ο πατέρας μου όμως δεν απογοητεύθηκε, προσπάθησε για χρόνια και κατάφερε
      να με μάθει να επιπλέω χωρίς βοήθεια. Το να με βάζουν στο νερό και να
      κινούμαι χωρίς βοήθεια ήταν το πρώτο θαύμα της ζωής μου: το θαύμα της
      ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Ήταν ένα πραγματικά απίστευτο συναίσθημα, που οι γονείς μου
      κατάφεραν να κάνουν πιο συστηματικό, με τις συμβουλές της Ντίνας
      Σωτηριάδου που διηύθυνε ένα πρόγραμμα για ΑΜΕΑ στο Ιλίσσιο Κολυμβητήριο.
      Το 1991, γράφτηκα στον σύλλογο ΑΕΤΟΙ, όπου ο Κυριάκος Γριβέας, κολυμβητής
      με μετάλλια, υπήρξε ο μέντοράς μου.

      Το δεύτερο θαύμα της ζωής μου έγινε το 1994, όταν για πρώτη φορά με την
      Εθνική Ομάδα πήγα στη Μάλτα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης.

      Την ώρα του αγώνα, άκουγα μια δυνατή φωνή να λέει «Χρήστο οπ, οπ, οπ». Να
      μου δίνει ρυθμό. Ήταν η Ντία Καζάκη, προπονήτρια άλλου συλλόγου τότε.
      Εκείνη τη στιγμή είπα από μέσα μου «βρήκα προπονήτρια». Πρωταθλήτρια
      κολύμβησης και προπονήτριά μου από το 1994, μου μετέδωσε όλη την αγάπη και
      το πάθος για το άθλημα.

      Ποια θεωρείτε μέχρι σήμερα κορυφαία στιγμή στην αθλητική σας καριέρα;

      Tους Παραολυμπιακούς της Αθήνας, όπου πήρα το χρυσό μετάλλιο, με τις
      κερκίδες γεμάτες κόσμο. Ήταν συγκλονιστική η στιγμή που υψώθηκε η σημαία
      και ακούστηκε ο εθνικός ύμνος.

      Τι σκέφτεστε πριν από κάθε αγώνα;

      Έχω μεγάλο άγχος και αγωνία ώσπου να μπω στην πισίνα, όμως μετά είμαι ΟΚ.
      Προσπαθώ να το ξεπεράσω αλλάΤι γεύση σας αφήνει η φετινή διοργάνωση;

      Ήταν από τις καλύτερες διοργανώσεις. Οι Άγγλοι έδωσαν μεγάλη προβολή στους
      Παραολυμπιακούς και η συμμετοχή του κόσμου ήταν απίστευτη σε όλα τα
      αθλήματα. Η τελετή έναρξης και λήξης με θέμα τη διαφώτιση έδωσε επίσης ένα
      αισιόδοξο μήνυμα.

      Πώς αισθάνεστε που κρεμάσατε στο στήθος ένα ακόμη μετάλλιο;

      Είναι το όνειρο κάθε αθλητή να είναι στο βάθρο. Ανταμείβονται οι κόποι
      του, η προσπάθεια, οι θυσίες χρόνων. Είναι τόσα πολλά και δυνατά τα
      συναισθήματα εκείνες τις στιγμές, που δεν μετριούνται και δεν
      περιγράφονται.

      Γιατί επιλέξατε να αφιερώσετε το φετινό μετάλλιο στην ελληνική νεολαία; Τι
      μήνυμα θα στέλνατε στους Έλληνες σήμερα;

      Το αφιέρωσα στην ελληνική νεολαία, γιατί βλέπω πόσο πολύ προβληματίζεται,
      απογοητεύεται, πιέζεται, ταπεινώνεται, αγανακτεί. Η νεολαία μας είναι το
      μέλλον του τόπου μας.

      Εύχομαι από αυτούς τους Παραολυμπιακούς να κρατήσουν ένα μικρό μήνυμα
      αισιοδοξίας, πως η ζωή είναι ωραία παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και
      τη μαυρίλα της. Πάντα υπάρχει μια σπίθα που θέλει πείσμα, δύναμη, επιμονή
      και στόχο να ανάψει.

      Ολυμπιονίκες και αγώνες δεν έχει μόνο ο αθλητισμός. Όλοι κάθε μέρα έναν
      αγώνα κάνουμε. Aν ενωθούμε όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε! Είμαστε περήφανος
      λαός για να σκύψουμε το κεφάλι και να παραιτηθούμε.

      Η νεολαία μας θέλει διεξόδους και ο αθλητισμός είναι μία από αυτές. Ο
      αθλητισμός είναι τρόπος ζωής (Νους υγιής εν σώματι υγιεί) και ο
      πρωταθλητισμός προβολή, πολιτισμός και αξιοπρέπεια της κάθε χώρας στον
      κόσμο.

      Ο πρωταθλητισμός τι «ατυχίες» επιφυλάσσει;

      Παλεύεις χρόνια για τη στιγμή του αγώνα σου, όμως πολλές ατυχίες μπορεί να
      συμβούν στο πάρα-πέντε: ένας τραυματισμός, μια άκυρη προσπάθεια ή
      εκκίνηση, μια αδιαθεσία -π.χ. εγώ στο Λονδίνο είχα γαστρεντερίτιδα και δεν
      έλαβα μέρος στο δεύτερο αγώνισμά μου.

      Πιστεύετε ότι ο αθλητισμός περνά κρίση στη χώρα μας;

      Οι περισσότεροι αθλητές της ελληνικής αποστολής εξέφρασαν παράπονα ότι η
      πολιτεία τους άφησε χωρίς την απαιτούμενη στήριξη, λόγω της οικονομικής
      κρίσης. Μίλησαν επίσης για ελλείψεις στις υποδομές.

      Αυτή η καταιγίδα που σαρώνει τα πάντα παρέσυρε και τον αθλητισμό. Κλείνουν
      αθλητικοί χώροι, διαλύονται σύλλογοι. Προπονητές που καταθέτουν ώρες και
      ψυχή, για να βγάλουμε το πρόγραμμα προπόνησης, παραμένουν απλήρωτοι.

      Οι χώροι άθλησης με υποδομές είναι ελάχιστοι και μετά τις 15:00 μ.μ. που
      ξεκινούν Σωματεία και Σύλλογοι τις προπονήσεις, ανύπαρκτοι. Όλοι
      ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας και πήγαμε σ’ αυτούς τους αγώνες.

      Την ίδια ώρα, το νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, έκλεισε το
      δρόμο σε πολλά νέα παιδιά που έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε δουλειά ή
      αθλητισμό –ειδικά για έναν αθλητή με αναπηρία το καθημερινό κόστος είναι
      δυσβάστακτο. Θέλει βοήθεια, πολλές φορές ένα δεύτερο άτομο, όπως
      χρειάζομαι π.χ. εγώ να βγω από την πισίνα.

      Από την άλλη πλευρά, νιώθω άβολα να μιλώ για τον αθλητισμό, τη στιγμή που
      βλέπουμε την εξαθλίωση που βιώνουν καθημερινά οι συνάνθρωποί μας.

      Πόσο σημαντική ήταν η στήριξη της elpen στην προσπάθειά σας;

      Με τιμά που επέλεξε να είναι χορηγός η ELPEN, γιατί ένιωσα σημαντικός σαν
      άνθρωπος και σαν αθλητής, έκανα σπουδαίους φίλους, που ήταν πάντα στις
      κερκίδες σε όλους τους αγώνες μου στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, δίνοντάς
      μου δύναμη και αυτοπεποίθηση να πετύχω τους στόχους μου. Η συγκινητικότερη
      στιγμή ήταν όταν ο κ. Ιωαννίδης με τη γυναίκα του ήρθαν στο Λονδίνο στο
      Ολυμπιακό Χωριό την ημέρα του αγώνα μου να μου ευχηθούν καλή επιτυχία.
      Νιώθω μέλος της οικογένειας της ELPEN.

      Εύχομαι να είναι πάντα πρώτη στους στόχους της σαν εταιρεία, γιατί δίνουν
      δουλειά και ελπίδα σε εκατοντάδες οικογένειες που εργάζονται εκεί, και
      ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στον ευαίσθητο
      χώρο της υγείας. Τους ευχαριστώ που στάθηκαν δίπλα μου με σεβασμό και
      αξιοπρέπεια στο πρόβλημά μου και στον αγώνα μου, και στήριξαν οικονομικά,
      τα 3 τελευταία χρόνια, τη συμμετοχή μου σε διεθνή meeting και την
      προετοιμασία μου για τους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου.


      Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

      Ο αθλητισμός για εμένα είναι τρόπος ζωής. Ακόμη νιώθω καλά με τις δυνάμεις
      μου. Επίσης, οι χρόνοι μου (1.20.76 στο Λονδίνο), μου δίνουν το δικαίωμα
      να συνεχίσω.

      Σειρά έχει ένα μετάλλιο στο Ρίο;

      Δεν ξέρω, ποτέ δεν βάζω τόσο μακρινούς στόχους, το εισιτήριο το παίρνω
      πάντα μετά από κάθε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και κρίνεται από τους χρόνους
      των αγωνισμάτων μου.

      Κλείνοντας, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα άτομα με αναπηρίες;

      Λίγο ακόμα, μπορείτε. Βγείτε από τα σπίτια σας, διεκδικήστε ισοτιμία,
      ενωθείτε σε κάθε δήμο, απαιτήστε ράμπες, ελεύθερη πρόσβαση, απαιτήστε
      παρεμβάσεις από τους δήμους. Υπάρχει νόμος, ας τους κάνουμε να τον
      σεβαστούν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε πια σε κανέναν να θεωρεί τα άτομα με
      αναπηρία, πολίτες Β κατηγορίας. Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΜΑΣ!

      «Είμαι υπερήφανος που αυτός ο άνθρωπος είναι μέλος της οικογένειας της
      ELPEN»

      Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες ατελείωτες για τον Χρήστο Ταμπαξή: ασφαλώς
      είναι ένας σπουδαίος αθλητής (όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τις επιδόσεις
      και τις επιτυχίες του στον παγκόσμιο αθλητικό κόσμο), αλλά πάνω από όλα
      είναι ένας άνθρωπος-διαμάντι.

      Αβίαστα και ανύποπτα, ο Χρήστος απέκτησε μια ομάδα φίλων από την εταιρεία
      μας που πηγαίνουν και τον παρακολουθούν στις προπονήσεις και τους αγώνες
      του. Και ασφαλώς χειροκροτούν όχι μόνο τον Χρήστο, αλλά και όλους τους
      αθλητές που τον συναγωνίζονται. Ορισμένοι μάλιστα συνάδελφοι παίρνουν μαζί
      τα παιδιά τους. Πρόκειται για συναισθηματική ανάταση…. ίσως γι’ αυτό η
      ομάδα έχει την ονομασία ELPEN funs και όχι fans!

      Βρέθηκα πρόσφατα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και
      παρακολούθησα τη μεγάλη μάχη του Χρήστου να κατακτήσει το τρίτο του χρυσό
      μετάλλιο στους πέμπτους αυτούς Παραολυμπιακούς που συμμετείχε. Ασφαλώς
      θύμωσα με τη συμμετοχή στην κατηγορία του Χρήστου ενός Ουκρανού αθλητή που
      -πιθανότατα- θα έπρεπε να είχε αγωνιστεί σε άλλη κατηγορία (classification
      S2 και όχι S1), όπως άλλωστε συνέβαινε πάντα πριν από τους Παραολυμπιακούς
      του Λονδίνου. Κι ενώ ήμουν εκνευρισμένος, διάβασα τη -γεμάτη αξιοπρέπεια
      και αθλητικό ήθος- δήλωση του Χρήστου ότι είναι ικανοποιημένος από την
      κούρσα, την επίδοσή του και πάνω απ’ όλα από το μετάλλιο, το οποίο
      αφιερώνει σε όλη τη νεολαία της Ελλάδας που περνάει δύσκολες στιγμές τα
      τελευταία χρόνια. Και τότε εξαφανίστηκε αμέσως ο εκνευρισμός και ένιωσα
      υπερήφανος που αυτός ο άνθρωπος είναι μέλος της οικογένειας της ELPENΗ
      Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι μια πολυτέλεια που την υλοποιούμε μόνο
      όταν τα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται σε άνθηση (αν ήταν έτσι ίσως δε θα
      συνεχίζαμε επί τρία χρόνια τη συνεργασία μας με τον Χρήστο). Ούτε μπορώ να
      σας πω αν αποτελεί συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αναπτυξιακή
      πορεία της εταιρείας. Θα έλεγα απλώς ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι
      ένας υγιής, ανθρώπινος τρόπος να αντικρίζουν οι άνθρωποι μιας
      εταιρείας/κοινωνίας τον κόσμο ευρύτερα με καθαρό βλέμμα. Γιατί σε αυτόν
      τον κόσμο θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας και σε αυτόν τον κόσμο θέλουμε να
      έχουμε τον Χρήστο και ανθρώπους σαν αυτόν.

      Το μόνο μαύρο (για την ακρίβεια κιτρινόμαυρο!) σημείο είναι ότι, παρά τις
      συνεχείς μου προσπάθειες δεν κατάφερα ακόμη να πείσω τον Χρήστο να αλλάξει
      ομάδα και να γίνει ΑΕΚτζής! Δεν πειράζει, τον αγαπώ τόσο ώστε να συνεχίσω
      ακούραστος τις προσπάθειές μουΚωνσταντίνος Ν. Ιωαννίδης, Διευθυντής
      Ανθρωπίνων Πόρων και Εταιρικής Επικοινωνίας, ΕΛΠΕΝ A.E. Φαρμακευτική
      Βιομηχανία


      Πηγή: http://www.newsno