meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Από την εφημερίδα «Το Βήμα» τής 11ης Νοεμβρίου 2012. 

Δεν άφησε την τετραπληγία να του κόψει τον δρόμο προς την Ψυχιατρική και δηλώνει ότι έχει ακόμη 500.000 όνειρα... 
Μία και μοναδική συνομιλία με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς ότι ακόμη και η λέξη «υγεία» είναι σχετική. Ο 27χρονος που βρίσκεται εξ απαλών ονύχων σε αναπηρικό αμαξίδιο λόγω νωτιαίας μυϊκής ατροφίας, χάνοντας σταδιακά την ικανότητα που είχε ως τα 13-14 χρόνια του να κινεί τα άνω άκρα, είναι κάτι παραπάνω από υγιής: δομημένος, ανθρώπινος, αφοπλιστικά έτοιμος να αντιμετωπίσει τις μικρές και μεγάλες κρίσεις της ζωής. Εντυπωσιάζει καθώς στέκεται μακριά από τους συνήθεις χαρακτηρισμούς περί τύχης και ατυχίας που αρέσκονται να χρησιμοποιούν οι αρτιμελείς και πλήρως λειτουργικοί κοινοί θνητοί. 

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ο σημαιοφόρος του 1998 στη μαθητική παρέλαση στο Κορωπί - με αλλαγή του σχετικού νόμου που δεν προέβλεπε ανάπηρο διακεκριμένο μαθητή. Και ίσως η επικαιρότητα να μην τον έχριζε ακόμη μία φορά πρωταγωνιστή της αν μια ταινία δεν του έδινε τον πρώτο ρόλο της. Το ντοκυμαντέρ του κ. Γιάννη Κασπίρη «Με λένε Στέλιο», που προβλήθηκε προσφάτως στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και θα μεταδοθεί από τη δημόσια τηλεόραση στις 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, έχει ως θέμα την καθημερινότητά του: τις ώρες της φυσικοθεραπείας, τον τρόπο σίτισης, την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τότε, όταν αρχίζει να αναγιγνώσκεται ο όρκος του Ιπποκράτη και οι νέοι γιατροί σηκώνουν το δεξί τους χέρι, ο Στέλιος στρέφει το βλέμμα πάνω δεξιά. 

Ο λόγος του δεν αντανακλά άνθρωπο που αυτοοικτίρεται, που διακατέχεται από αίσθημα μειονεξίας, που φθονεί τους άλλους για το μέγιστο αγαθό. Κυριαρχείται από πνεύμα ισότητας, θετική χροιά, θέληση. 

Αποφάσισε να πάρει ειδικότητα Ψυχιατρικής στη Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν». Πώς θα πολεμήσει την προκατάληψη όταν οι γνώσεις ή το όποιο ταλέντο συνοδεύονται από τετραπληγία; «Εδώ είμαι για να το ξεπεράσω κι αυτό» λέει ο ίδιος. «Δεν έχω άλλωστε καταλήξει ακόμη στο τι ακριβώς θέλω να κάνω. Εχω 500.000 όνειρα, για να πω την αλήθεια. Με δελεάζει η ιδέα του ιατρείου, με θέλγει όμως και η πανεπιστημιακή έδρα. Εκ φύσεως είμαι κοινωνικός, αγαπώ την επαφή με τον κόσμο. Το σπίτι το σιχαίνομαι». 

Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει θυμό όταν παλεύει για τα αυτονόητα. «Μα είμαι στην Ελλάδα, μια χώρα που δεν έχει βγάλει τους αναπήρους της στην κοινωνία, τα αμαξίδια και τα μπαστούνια στους δρόμους. Το βρίσκω λογικό να με περιεργάζονται, έχω κι αυτόν τον ψηλό λαιμό... Αυτό που εγώ λέω προς την κοινωνία είναι: "Μάθε με, άσε με να σου πω τι είναι η αναπηρία". Δεν με κουράζει η προσπάθεια. Δεν πρέπει να το κάνει κάποιος και αυτό; Αφού θέλω και μπορώ, γιατί να μην το κάνω εγώ; Οχι ότι είναι πάντα αναίμακτη αυτή η διαδικασία. Εχω πληγωθεί κι εγώ για κάτι, κάτι ερωτικό... από την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η κοινωνία στην αναπηρία, δεν θέλω όμως να πω περισσότερα γι΄ αυτό». 

«Πέρα από αυτό που βλέπει κάποιος, είμαστε κανονικοί άνθρωποι» συμπληρώνει. «Με τις σεξουαλικές ορέξεις μας, τα πάθη μας, τις επιθυμίες μας, τις χαρές μας. Τώρα το πώς διαχειρίζεται κανείς την κατάσταση αυτή - γιατί για κατάσταση πρόκειται, σαν να είσαι ξανθός ή μελαχρινός - είναι απολύτως προσωπική υπόθεση. Πολλές φορές εξαρτάται από τη φύση της αναπηρίας, τον βαθμό της και φυσικά την ιδιοσυγκρασία του πόσο άσπρη ή μαύρη βλέπει την ούτως ή άλλως περίπλοκη πραγματικότητα. Η γαλλική ταινία "Αθικτοι" έδωσε μια ωραία άποψη της αναπηρίας». 

Δεν συμβιβάζεται εύκολα με το «όχι». «Από το ΄67 που παντρεύτηκαν οι γονείς μου ταξίδευαν με μια σκηνή σε όλη την Ευρώπη. Η σκηνή έγινε τροχόσπιτο και αυτό με τη σειρά του βαν. Μεγάλωσα κι εγώ σε αυτή τη διαδικασία. Το ξενοδοχείο δεν μου αρέσει, είναι σταθερό. Θα το επιλέξω αν κάποια στιγμή είμαι μόνος μου». Αμερική, Ευρώπη, Αραβία, η οικογένεια Κυμπουρόπουλου, παρά την ιδιαιτερότητα του Στέλιου, είναι ιδιαίτερα κινητική. «Το όνειρό μου; Μια βαλίτσα κι όπου με βγάλει» λέει ο ίδιος. 

Ακριβό «σπορ» 

Επίδομα €600 χωρίς τον φόρο... 

Το τσιπ που βρίσκεται κολλημένο ανάμεσα στα φρύδια του, εν είδει «ποντικιού», τον βοηθά να διαχειρίζεται τον υπολογιστή του. Σε όλα τα υπόλοιπα, υποκαθιστούν χέρια - πόδια, κίνηση οι γονείς του. Οταν βρίσκεται στο «Αττικόν», περιμένουν με τις ώρες έξω από το νοσοκομείο για να τελειώσει, κάνουν καμιά βόλτα στην περιοχή για να ροκανίσουν τον χρόνο τους. 

«Τους γονείς μου τους αγαπάω, τους λατρεύω, αυτό δεν αλλάζει. Είμαι τυχερός που έχω αυτό το περιβάλλον. Τι θα έκανα χωρίς αυτό ή τι θα κάνω χωρίς αυτό στο μέλλον; Θα καταλήξω σε ίδρυμα ή μήπως θα επιβαρύνω τον αδελφό μου; (σ.σ.: έχει έναν 43χρονο αδελφό, με δύο παιδιά στην εφηβεία). Το αρχικό έναυσμα για την ταινία που γύρισε ο Γιάννης Κασπίρης ήταν το κίνημα της ανεξάρτητης διαβίωσης, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 στην Αμερική, για να μεταφερθεί γρήγορα στην Ευρώπη, βρίσκοντας πλέον πρόσφορο έδαφος στη Σουηδία. Η φιλοσοφία που θέλει τον ανάπηρο κύριο του εαυτού του: να κάνει πράγματα όποτε και όπως τα θέλει, να ορίζει εκείνος τη ζωή του. Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος και μέλλουν να γίνουν πολλά για να επιτευχθεί» λέει και υπογραμμίζει: «Να σκεφθεί κανείς ότι στην Ελλάδα το σχετικό επίδομα "αυτονομίας" είναι της τάξης των 600 ευρώ, και με βάση το τρίτο μνημόνιο το ποσό αυτό θα φορολογείται...». 

http://www.tovima.gr/

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΙΛΙΟΝ-ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΡΩΝ

Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ιλίου
‘‘ Ένα θαύμα δυτικά στο ποτάμι, δείγμα κοινωνικής προσφοράς και ορθής διαχείρισης πόρων’’


Βαγγέλης Αυγουλάς, αντιδήμαρχος Ιλίου

Η Κεντρική Εξουσία, με τον Καλλικράτη, έριξε το μπαλάκι στους δήμους. “Οι πολίτες έρχονται σ’εμάς με συσσωρευμένο θυμό”.

Συνέντευξη στο Νίκο Παρίκο
[για την εφημερίδα «Επιστροφή Στο Μέλλον»]

Κανείς σήμερα δεν αμφισβητεί ότι η οικονομική κρίση πλήττει όλο και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού, «ανεβαίνοντας» μάλιστα προς κοινωνικές τάξεις που μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι δεν θα τους άγγιζε. Μεγάλη μερίδα πολιτών που μέχρι πρόσφατα είχαν μία τακτοποιημένη ζωή, βλέπουν σήμερα ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τις ποιό βασικές  τους ανάγκες, το φαγητό και τη φροντίδα της υγείας του.
Περισσότερο απ’ όλους πλήττονται τα παιδιά, οι ασθενείς και οι συνταξιούχοι. Το κράτος αδυνατεί ή δεν θέλει πλέον να ανταποκριθεί και το βάρος έχει πέσει στους δήμους.
Από την μεριά τους οι δήμοι θέλοντας και μη  αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν και σ’ αυτά τα καθήκοντα ή αν θέλετε στις υποχρεώσεις που η κεντρική πολιτική εξουσία «ξεφορτώθηκε» περνώντας τις στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον περίφημο «Καλλικράτη». Έχουν οι δήμοι την ικανότητα, την εμπειρία και τους πόρους να ανταποκριθούν;
Απαντήσεις σ’ αυτό αναζητήσαμε στο δήμο Ιλίου που η Κοινωνική Υπηρεσία του παρουσιάζει αξιοσημείωτο έργο. Καθ’ ύλη αρμόδιος ο αντιδήμαρχος ΄΄Κοινωνικής Πολιτικής & Διά Βίου Μάθησης΄΄ κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.
Ιδού οι απαντήσεις

Πόσο χρόνο είστε αντιδήμαρχος και σε τί κατάσταση παραλάβατε την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου;
Ορίστηκα αντιδήμαρχος, από τον δήμαρχο Ιλίου κ. Νίκο Ζενέτο, πριν ένα χρόνο. Ο τομέας στον οποίο έχω αρμοδιότητες, ήταν πάντοτε πολύ καλά οργανωμένος στον δήμο Ιλίου. Η σημερινή όμως οικονομική κατάσταση και η πενία όλων και περισσότερων κοινωνικών τάξεων μας έχει κάνει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας παρότι οι διαθέσιμοι από την Πολιτεία πόροι αντί να αυξάνονται μειώνονται συνεχώς.

Είπατε ότι η πολιτεία σας μειώνει συνεχώς τους πόρους που διαθέτει στους δήμους για τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ο «Καλλικράτης, όμως, σας μεταβίβασε όλες τις αρμοδιότητες που αυτή είχε για αυτές. Τι τελικά συμβαίνει;
Έχετε δίκιο, μεταφέρθηκαν μεν οι αρμοδιότητες στον τομέα αυτό, αλλά όχι και οι αναλογούντες πόροι. Χαρακτηριστικά, μας έδωσαν τις αρμοδιότητες της κοινωνικής πρόνοιας. Οι δράσεις, όμως, που πρέπει να υλοποιήσουν οι δήμοι είναι στον αέρα αφού δεν μας δίνουν και τα χρήματα που δικαιούμαστε.  Παρόλα αυτά ο δήμος Ιλίου έχει προγραμματίσει μία σειρά δράσεων κοινωνικής πρόνοιας που θα χρηματοδοτηθούν από δικούς του πόρους. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ο δήμος θα προσπαθήσει να στηρίξει όλους τους δημότες του που έχουν ανάγκη.

Είπατε ότι έχετε δικούς σας πόρους. Τι εννοείτε;
Κοιτάξτε, η συνετή διαχείριση στα οικονομικά του δήμου και ο μηδενικός δανεισμός του είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει στο τέλος του 2011 πλεόνασμα 11 εκατομμυρίων ευρώ. Αντλούμε χρήματα με μεγάλη φειδώ για κάθε άλλη παρέμβαση (όπως τεχνικά έργα κλπ.) γιατί υπάρχει απόφαση της Δημοτικής Αρχής να εξαντληθούν τα χρήματα σε δράσεις και προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς και στα ΚΑΠΗ και στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς μας σταθμούς. Στο τέλος του 2012 θα κάνουμε πάλι λογαριασμό και θα δούμε.

Πως βιώνεται από τη θέση σας την συμπεριφορά των δημοτών που έρχονται σε επαφή μαζί σας τόσο προσωπικά, όσο και με το δυναμικό της Κοινωνικής υπηρεσίας;
Οι πολίτες έρχονται σ’εμάς με συσσωρευμένο θυμό. Όχι βέβαια για εμάς αλλά κυρίως για την κεντρική εξουσία. Το μεγαλύτερο παράπονο τους είναι ότι αισθάνονται πλέον εγκαταλελειμμένοι. Γι’ αυτό προσφεύγουν στις υπηρεσίες μας που είναι και ότι κοντινότερο γνωρίζουν, από πλευράς πολιτικής εξουσίας.

Παρατήρησα ερχόμενος ότι έχετε μεγάλο αριθμό επισκεπτών Ρομά που καλώς ή κακώς είναι μία κοινωνική ομάδα που έχει συνηθίσει να ζητά μονό και ποτέ να μην δίνει. Ποιά είναι η δική σας άποψη;
Έχετε δίκαιο ότι μεγάλος αριθμός Ρομά ζητά τη συνδρομή των υπηρεσιών μας. Πρόκειται για δημότες μας που έχουν πλήρως ενσωματωθεί στον κοινωνικό ιστό του δήμου Ιλίου και προσφέρουν σ’ αυτόν ότι και οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Δικαιούνται ότι και οι υπόλοιποι και το διεκδικούν «δυναμικά» μεν αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια. "Βέβαια, σε κάθε προσπάθεια ένταξης κοινωνικών ομάδων με ιδιαιτερότητες στον τοπικό κοινωνικό ιστό δεν εκλείπουν και τα επιμέρους προβλήματα".

Για να έλθουμε και στο προκείμενο. Ποιές είναι οι δομές της Κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου και ποιές είναι οι δραστηριότητες τους;
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου απευθύνεται σε όλους τους δημότες που αισθάνονται την ανάγκη να αναζητήσουν στήριξη, για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγάλων προβλημάτων, και σε ομάδες δημοτών που θέλουν μια άλλη μορφή ενημέρωσης και επικοινωνίας. Στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Τα στελέχη της προσφέρουν εξειδικευμένη βοήθεια, ενημέρωση και υποστήριξη στα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικες του Δήμου Ιλίου, με στόχο την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της ψυχικής τους υγείας. Η δράση της, όμως, δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτά, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες δραστηριότητες, όπως:
η λειτουργία της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος
η διοργάνωση αιμοδοσιών στο Δήμο Ιλίου
η εφαρμογή του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για μοναχικά άτομα, ΑμεΑ ή ηλικιωμένους.
η λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων
η διανομή τροφίμων σε άπορους δημότες.
η διενέργεια φιλανθρωπικών εράνων.

Σε ότι αφορά τη δημοτική τράπεζα αίματος, είμαστε πολύ περήφανοι και ικανοποιημένοι για την ανταπόκριση των συμπολιτών μας.
Η Δημοτική Τράπεζα Αίματος του Ιλίου ιδρύθηκε το 1987 με σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εξεύρεσης αίματος και των παραγώγων του. Μέλη της είναι οι δημότες, οι κάτοικοι της πόλης και οι υπάλληλοι του Δήμου Ιλίου, οι οποίοι συμμετέχουν τακτικά στις αιμοδοσίες. Αιμοδοσίες πραγματοποιούνται τρεις φορές το χρόνο, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ιλίου, Κάλχου 48-50 από κινητό συνεργείο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Κατά μέσο όρο συγκεντρώνονται 150 φιάλες αίματος σε κάθε αιμοδοσία. Την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012, σπάσαμε όλα τα ρεκόρ. Προσήλθαν στο Δημαρχείο Ιλίου για να αιμοδοτήσουν 256 άτομα και στο λογαριασμό της Τράπεζας Ζωής του Δήμου προστέθηκαν 211 φιάλες αίμα!!!
Ευχαριστήσαμε  τους συμπολίτες μας αυτούς με μία μικρή αυτοσχέδια γιορτή προσφέροντας τσικουδιές.

Κύριε αντιδήμαρχε μας είπατε και για άλλες δράσεις. Μπορείτε να τα εξειδικεύσετε όλα αυτά;
Γιατί όχι. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

[- Ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιεύεται  στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «2020 Επιστροφή στο Μέλλον» στη διεύθυνση http://2020epmellon.wordpress.com ]
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

α. Διαθέτουμε δύο Δημοτικά Ιατρεία που ο Δήμος ίδρυσε με δικούς του πόρους το 1997 και έκτοτε τα λειτουργεί με την συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Το ένα βρίσκεται επί της Αγίου Νικολάου & Ζίτσης (εντός της πλατείας) και το άλλο επί της Γρηγορίου Ε΄  25 στον Αγ. Φανούριο. Στελεχώνονται από 25 εθελοντές γιατρούς και παρέχουν  ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες πρώτου Βαθμού.

β. Μία ιδιαίτερη δομή είναι το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο. Βρίσκεται στην  γωνία Αίαντος και Κάλχου 39. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2010 και  παρέχει παιδαγωγικές και ψυχολογικές υπηρεσίες σε παιδιά με μαθησιακά κυρίως προβλήματα.

γ. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και το Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών που ο δήμος Ιλίου ίδρυσε και λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2010 σε κτίριο στη διεύθυνση  Αγίας Ελένης και Πλήθωνος στην Παλατιανή. Κύρια δράση του είναι η αντιμετώπιση περιστατικών παραμέλησης και κακοποίησης ανηλίκων. Το Κέντρο σε συνεργασία με Το Χαμόγελο του Παιδιού το διάστημα από 10/5/2012 έως και 13/6/2012, πραγματοποίησε δράσεις προληπτικής ιατρικής σε συνολικά 22 Δημοτικά σχολεία του δήμου Ιλίου υποβάλλοντας σε προληπτικό έλεγχο 2.769 μαθητές.

δ. Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας - «Φαέθων» λειτουργεί (Κάλχου 48-50, Ίλιον) από τον Ιανουάριο του 2006 στο Δήμο Ιλίου, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων - Καματερού και τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο φορέα, τον ΟΚΑΝΑ.με βασικούς στόχους α. την πρόληψη και τον περιορισμό της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και β. την προώθηση της αναζήτησης πιο δημιουργικών τρόπων ζωής, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

ε. Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΘΕΑ Ιλίου. Το Κέντρο απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, οικογένειες και συντρόφους εξαρτημένων, μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες. Στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ιλίου (Αθηνάς 47) και απευθύνεται σε χρήστες και οικογένειες του Δήμου Ιλίου και της ευρύτερης περιοχής. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό του ΚΕθΕΑ και προσφέρει βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής, µε σεβασμό στο απόρρητο και στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.

στ. Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία. Δημιουργήθηκε από το Δήμο Ιλίου σε συνεργασία με εθελοντικούς φορείς, με γνώμονα τα δικαιώματα και τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία και λειτουργεί  στη διεύθυνση Ίου 11  & Πολυτέκνων, Ζ. Πηγή.  Βασικοί στόχοι του Κέντρου ΑμεΑ είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και η ψυχαγωγία των ανθρώπων με κινητικά, ψυχικά και προβλήματα όρασης, καθώς και η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στις οικογένειές τους.

ζ. Δημοτική Τράπεζα Αίματος – Αιμοδοσία. Γι’ αυτή μιλήσαμε ήδη

η. Προγράμματα Βοήθειας στο σπίτι. Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Δήμου Ιλίου για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής μέριμνας, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχει θέσει σε εφαρμογή, εδώ και αρκετά χρόνια, το πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας «Βοήθεια στο σπίτι». Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με αναπηρία. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται κατ’ οίκον στους δημότες είναι δωρεάν. Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από οικονομικούς πόρους του Δήμου Ιλίου.

θ. Κοινωνικό Παντοπωλείο. Στοχεύει στην κοινωνική προστασία και μέριμνα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Προμηθεύει με προϊόντα συγκεκριμένου κόστους κατ’ ελάχιστον τον μήνα, σε άτομα που έχουν κάρτα απόρου προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισονομία και η αξιοπρέπεια των ωφελουμένων. Στα πλαίσιο της λειτουργίας του διανέμονται κάθε μήνα δωρεάν σε δικαιούχες ομάδες πολιτών τυποποιημένα τρόφιμα και κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, είδη βρεφοανάπτυξης, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού και εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό υλικό. Σε συνεργασία δε με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου πραγματοποιεί συσσίτια για όσους δημότες μας έχουν ανάγκη. Για την κάλυψη των αναγκών του κοινωνικού παντοπωλείου του ο δήμος Ιλίου έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό του  κονδύλι 150.000 ευρώ για το 2012. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός προμήθειας τροφίμων συνολικού κόστους 45.500 ευρώ περίπου.

ι. Κ.Α.Π.Η. Στο Δήμο Ιλίου λειτουργούν σήμερα με ευθύνη του Δημοτικού Κέντρου Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Αλληλεγγύης – ΔΗ.ΚΕ.Π.Α.Κ.Α. 8 Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων  (Κ.Α.Π.Η.).Φιλοξενούνται σ’ αυτά περίπου 6.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Ια. Κοινωνικά Φροντιστήρια. Είναι νέος θεσμός της Κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Νίκου Ζενέτου που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τους διευθυντές  των σχολείων και ιδιαίτερα των Λυκείων. Ήδη λειτουργεί ένα κοινωνικό φροντιστήριο  στις εγκαταστάσεις ενός Λυκείου σε καθημερινή βάση για 180 μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Σύντομα θα λειτουργήσει και δεύτερο. Μας ικανοποιεί η εθελοντική προσέλευση των εκπαιδευτικών που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Λειτουργούμε  ήδη με 40 εθελοντές καθηγητές. Ο δήμος από την πλευρά του προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας, θα καλύψει δε κάθε πρόσθετη δαπάνη λειτουργίας των σχολείων.
Ελπίζω να μην σας κούρασα με όλα αυτά.

Όχι κ. αντιδήμαρχε. Ήσασταν πολύ κατατοπιστικός.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ "ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ


Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εθελοντών στο Δήμο Ιλίου 

«Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελοντισμού «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» (ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α) που πραγματοποιεί ο Δήμος Ιλίου σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Εθελοντικής Δράσης για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και την Αντιμετώπιση Έκτακτων Αναγκών. 

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Εθελοντισμού, διάρκειας 100 ωρών, που υλοποιείται σε 25 τετράωρες εκπαιδευτικές συναντήσεις, δύο φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες (17:00-21:00), με τη διεξαγωγή κάποιων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τις πρωινές ώρες Σαββάτου και Κυριακής. 

Το πρόγραμμα πιστοποιείται με Σύστημα Ποιότητας ISO 9001:2000 και υποστηρίζεται από Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Φορέων, και περιλαμβάνει τους παρακάτω βασικούς άξονες:

Κίνδυνοι: Σεισμοί, Πυρκαγιές, Πλημμύρες, Καύσωνες-Παγετοί, Θαλάσσια Ατυχήματα, Τεχνολογικά Ατυχήματα. 
Αντιμετώπιση: Ομαδική δράση, Παροχή Πρώτων Βοηθειών, Εθελοντισμός, Διαχείριση πληροφορίας, Ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων, Οργάνωση καταυλισμών, Στρατηγικές λύσεις προβλήματος – Λήψης απόφασης, Διαχείριση πανικού. 

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, για πληροφορίες και αιτήσεις, να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία, Νέστορος 101, Ίλιον, στον κύριο Αμπατζή Δημήτρη ή στο τηλέφωνο 213 20 30 036, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-13:00

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΣΕ 2ΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

      Απίστευτο και όμως αληθινό. Όχι μόνο δεν δέχθηκαν να εξυπηρετήσουν ένα
      ανήλικο κοριτσάκι με κινητικά προβλήματα, αλλά απαγόρευσαν και στο ίδιο
      και τη μητέρα του να πετάξει, επειδή δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την
      ασφάλειά της. Ο λόγος για την Ολυμπιακή και συγκεκριμένα την πτήση 766 από
      Χίο προς Αθήνα. Όλα έγιναν παραμονή της 11ης Νοεμβρίου όταν η μητέρα και
      το ανήλικο κορίτσι επιχείρησαν να ταξιδέψουν από Χίο προς Αθήνα.



      Είχε προηγηθεί το ταξίδι της μητέρας και της ανήλικης κόρης της από Αθήνα
      προς Χίο, όπου κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων, ζητήθηκε από τα μητέρα να
      εκδώσει παιδικό εισιτήριο και όχι βρεφικό, αφού ο κανονισμός της εταιρίας
      αναφέρει ότι για παιδιά από 2-12 ετών εκδίδεται εισιτήριο στη μισή τιμή.

      Ωστόσο το κοριτσάκι λόγω κινητικών δυσκολιών δεν μπορούσε να ταξιδέψει σε
      απλό κάθισμα, καθώς αδυνατεί να στερεώσει το κεφάλι του. Και έτσι αντί η
      εταιρεία να προμηθεύσει στο κοριτσάκι ειδικό κάθισμα, όπως άλλωστε
      προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ταξίδεψε στην αγκαλιά της μητέρας του.

      Για το λόγο αυτό η μητέρα απέστειλε επιστολή προς την εταιρεία στην οποία
      ζητούσε ειδική θέση για το παιδί της, για τη μέρα που θα επέστρεφαν στην
      Αθήνα.

      «Εφόσον ο κανονισμός λέει τα παιδιά άνω των 2 ετών να έχουν δική τους θέση
      στο αεροσκάφος για λόγους ασφαλείας, να μεριμνήσετε να υπάρχει και ειδικό
      κάθισμα για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα, το οποίο εξασφαλίζει την
      ασφάλειά τους κατά την πτήση.

      Είναι πολύ άδικο να ωφελείστε οικονομικά χωρίς να παρέχετε την ανάλογη
      ασφάλεια σε παιδιά ΑμΕΑ και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα
      παιδί με βαριά ψυχοκινητική καθυστέρηση, που ούτε το κεφάλι δε μπορεί να
      στηρίξει, πόσο μάλλον να καθίσει μόνο του σε ένα αεροπορικό κάθισμα δεμένο
      μόνο από τη μέση.

      Να εξασφαλίσετε την ασφάλεια της κατά την πτήση από Χίο για Αθήνα στις
      11/11, διότι δεν έχω σκοπό να την κρατάω δεμένη πάνω μου, εφόσον πληρώνει
      εισιτήριο για να έχει δική της θέση.

      Για οτιδήποτε συμβεί θα φέρετε εσείς την ευθύνη και για τις επόμενες
      φυσικά πτήσεις που θα ακολουθήσουν, διότι το παιδί ταξιδεύει συχνά
      Αθήνα-Χίο-Αθήνα», ανέφερε μεταξύ άλλων η μητέρα στη διοίκηση της
      Ολυμπιακής.

      Η απάντηση της εταιρείας ωστόσο ήταν σοκαριστική. Όχι μόνο εμφανίστηκε
      απρόθυμη να παράσχει ειδικό κάθισμα στο παιδί για την πτήση, αλλά
      απαγόρευσε σε μάνα και κοριτσάκι να ταξιδέψουν, επειδή δεν μπορούσε να
      εγγυηθεί για την ασφάλεια του παιδιού.

      «Αναφορικά στο ταξίδι επιστροφής σας από Χίο προς Αθήνα, δεδομένων των
      αναγκών που έχει η κόρη σας και των δυνατοτήτων της Εταιρείας μας, σας
      ενημερώνουμε ότι δεν είναι δυνατή η μεταφορά της με ασφάλεια, άρα και η
      αποδοχή της σε πτήση της Εταιρείας μας», αναφέρει η επιστολή της
      Ολυμπιακής.

      Η εταιρεία ωστόσο είναι καθόλα υποχρεωμένη βάσει Ευρωπαϊκής οδηγίας να
      παρέχει ειδικό κάθισμα, που εγγυάται την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία,
      κάτι το οποίο συστηματικά αψηφούν και άλλες εταιρείες. Τελικά η Ελλάδα
      στις μέρες μας δε μαστίζεται μόνο από οικονομική κρίση, αλλά και από
      έλλειψη ανθρωπιάς.

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΗ ΔΕΗ-ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

      Αιτήσεις για υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ
      Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2012 υποβάλλονται αιτήσεις στη ΔΕΗ για υπαγωγή στο
      κοινωνικό τιμολόγιο με έκπτωση 10% ή 20% στο τιμολόγιο ανέργων,
      πολυτέκνων, χαμηλόμισθων και Ατόμων με Αναπηρία 67% και άνω ή Ατόμων που
      τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο
      οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 22.500 ευρώ.
      Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2012 υποβάλλονται αιτήσεις στη ΔΕΗ για υπαγωγή στο
      κοινωνικό τιμολόγιο με έκπτωση 10% ή 20% στο τιμολόγιο ανέργων,
      πολυτέκνων, χαμηλόμισθων και Ατόμων με Αναπηρία 67% και άνω ή Ατόμων που
      τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο
      οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 22.500 ευρώ.

      Δικαιούχοι

      Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ) Ι: Με το τιμολόγιο αυτό παρέχεται
      έκπτωση της τάξεως του 30% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που
      ισχύει από 05.01.12, στις πρώτες 800 kWh της τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε:

      • Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο συνολικό εισόδημα
      μικρότερο από το ποσό των 12.000 € και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας
      200 kWh - 1.400 kWh

      • Τρίτεκνους: Άτομα με τρία τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα
      μικρότερο από το ποσό των 22.500 € και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας
      200 kWh - 1.600 kWh

      Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) ΙΙ: Με το τιμολόγιο αυτό παρέχεται
      έκπτωση της τάξεως του 35% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που
      ισχύει από 05.01.12 στις πρώτες 800 kWh της τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε:

      • Μακροχρόνια ανέργους: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό
      διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών την 30/11 εκάστοτε έτους, με ετήσιο
      οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, στο οποίο δεν
      λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που
      προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200
      kWh - 1.400 kWh

      • Άτομα με αναπηρία: Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν
      προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό
      εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 22.500€ και με τετραμηνιαία κατανάλωση
      ημέρας 200 kWh - 1.600 kWh.

      Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εφαρμόζεται στις πρώτες 800 κιλοβατόρες της
      τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:

      1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του
      δικαιούχου.
      2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του-της συζύγου.
      3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 κιλοβατόρες ανά τετράμηνο.
      4. Η συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης
      που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1.400 kWh ή 1.600 kWh). Στα
      όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού
      τιμολογίου.

      Η υποβολή της Αίτησης γίνεται στα ΚΕΠ αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της
      ΔΕΗ.

      Η εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους δικαιούχους ξεκινά
      από 1 Ιανουαρίου εκάστοτε έτους, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των
      στοιχείων των αιτήσεων, από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών,
      ΟΑΕΔ). Όσοι υποβάλλουν αιτήσεις στο χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως
      15 Δεκεμβρίου και εγκρίνονται οι αιτήσεις τους, είναι δικαιούχοι του
      Κοινωνικού Τιμολογίου από την έναρξη του επόμενου έτους.


      Πηγή: http://www.agrotypos.gr/

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Προστασία του δικαιώματος στην εργασία των ΑμεΑ εδώ & τώρα!


Προστασία του δικαιώματος στην εργασία των ΑμεΑ εδώ & τώρα! 

 Ανοιχτή επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 12ης Νοεμβρίου 2012, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευ. Στυλιανίδη και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη με θέμα: 

«Κύριοι Υπουργοί υλοποιήστε τώρα τις δεσμεύσεις σας που αφορούν στην προστασία της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία και των μελών των οικογενειών τους από οποιοδήποτε μέτρο αφορά σε εφεδρεία, διαθεσιμότητα, κατάργηση οργανικών θέσεων».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12.11.2012 

Προστασία του δικαιώματος στην εργασία των ΑμεΑ εδώ & τώρα! 
Κενές περιεχομένου έχουν παραμείνει οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την ΕΣΑμεΑ για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία των ατόμων με αναπηρία, αφού στις διατάξεις του νέου μεσοπρόθεσμου που δρομολογούν την κατάργηση οργανικών θέσεων και τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δεν προβλέπονται με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο εξαιρέσεις για τους εργαζόμενους ΑμεΑ και τους γονείς/συζύγους/νόμιμους κηδεμόνες ατόμων με βαριές αναπηρίες. 
Επρόκειτο για δεσμεύσεις προς τη Συνομοσπονδία όταν ετέθη το θέμα της εξαίρεσης των εργαζόμενων ΑμεΑ από οποιεσδήποτε διατάξεις αφορούν στην εφεδρεία – διαθεσιμότητα εργαζομένων του δημοσίου ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. Οι ανωτέρω διατάξεις έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερη αναστάτωση σε εργαζομένους ΑμεΑ και γονείς/κηδεμόνες ΑμεΑ, οι οποίοι εργάζονται σε φορείς του δημοσίου και κυρίως σε φορείς των ΟΤΑ της χώρας που έχουν προσληφθεί μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ κατʼ εφαρμογή ειδικών διατάξεων (Π.Δ. 164/2004 ν. 3491/2006) που θεσπίστηκαν με κύριο γνώμονα την προστασία μία από τις πιο ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού που βιώνει διαχρονικά την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. 
Στην παρούσα στιγμή κατά την οποία η ανεργία καλπάζει και αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς δεν εννοείται η Πολιτεία να αφήσει απροστάτευτους τους πλέον αδύναμους πολίτες της. Καθίσταται επιτακτικά αναγκαίο να προβλεφθεί άμεσα η εξαίρεση όλων των εργαζομένων με αναπηρία και γονέων/ κηδεμόνων /συζύγων ΑμεΑ σε φορείς του δημοσίου των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και στις ΔΕΚΟ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν έχουν προσληφθεί από οποιαδήποτε διάταξη αφορά στην κατάργηση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων διαθεσιμότητας ή εφεδρείας. 

Η επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς ακολουθεί. 

Αθήνα: 12-11-2012 
Αρ. Πρωτ: 3569 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ 
Πληροφορίες: Ε. Μπαρμπαλιά 

Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. 
προς 
Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευ. Στυλιανίδη & 
Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη 

Με θέμα 
«Κύριοι Υπουργοί υλοποιήστε τώρα τις δεσμεύσεις σας που αφορούν στην προστασία της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία και των μελών των οικογενειών τους από οποιοδήποτε μέτρο αφορά σε εφεδρεία, διαθεσιμότητα, κατάργηση οργανικών θέσεων» 

ΚΟΙΝ: ¨Πίνακας Αποδεκτών¨ 
Κύριοι Υπουργοί, Ο νέος πολύ-νόμος που αφορά στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στήριξης 2013-2016 εμπεριέχει διατάξεις μέσω των οποίων καταργούνται ειδικότητες και οργανικές θέσεις και τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Σε προγενέστερες συναντήσεις σας με τους εκπροσώπους της Ε.Σ.Α.μεΑ ετέθη το θέμα της εξαίρεσης των εργαζόμενων ΑμεΑ από οποιεσδήποτε διατάξεις αφορούν στην εφεδρεία – διαθεσιμότητα εργαζομένων του δημοσίου ΟΤΑ και ΔΕΚΟ και δεσμευτήκατε για την προστασία της εργασίας των ατόμων με αναπηρία και των γονέων/συζύγων/νομίμων κηδεμόνων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία. Αυτές όμως οι δεσμεύσεις σας παρέμειναν κενές περιεχομένου, αφού στις διατάξεις του νέου μεσοπρόθεσμου που δρομολογούν την κατάργηση οργανικών θέσεων και τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δεν προβλέπονται με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο εξαιρέσεις για τους εργαζόμενους ΑμεΑ και τους γονείς/συζύγους/νόμιμους κηδεμόνες ατόμων με βαριές αναπηρίες. 
Οι ανωτέρω διατάξεις έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερη αναστάτωση σε εργαζομένους ΑμεΑ και γονείς/κηδεμόνες ΑμεΑ, οι οποίοι εργάζονται σε φορείς του δημοσίου και κυρίως σε φορείς των ΟΤΑ της χώρας που έχουν προσληφθεί μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ κατ’ εφαρμογή ειδικών διατάξεων (Π.Δ. 164/2004 ν. 3491/2006) που θεσπίστηκαν με κύριο γνώμονα την προστασία μία από τις πιο ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού που βιώνει διαχρονικά την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην παρούσα στιγμή κατά την οποία η ανεργία καλπάζει και αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς δεν εννοείται η Πολιτεία να αφήσει απροστάτευτους τους πλέον αδύναμους πολίτες της. Κύριοι Υπουργοί, Είναι θέμα πολίτικής βούλησης και πολιτικής ηθικής η υλοποίηση των δεσμεύσεων σας για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Καθίσταται επιτακτικά αναγκαίο να προβλεφθεί άμεσα η εξαίρεση όλων των εργαζομένων με αναπηρία και γονέων/ κηδεμόνων /συζύγων ΑμεΑ σε φορείς του δημοσίου των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και στις ΔΕΚΟ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν έχουν προσληφθεί από οποιαδήποτε διάταξη αφορά στην κατάργηση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων διαθεσιμότητας ή εφεδρείας. Ζητούμε να προβλεφθεί εξαίρεση των εργαζομένων ΑμεΑ και των μελών των οικογενειών τους που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία είτε έχουν προσληφθεί μέσω προστατευτικών διατάξεων του ν. 1648/86 και ν. 2643/98 είτε έχουν προσληφθεί μέσω οποιονδήποτε διατάξεων προβλέφθηκαν για την προστασία της απασχόλησης των ΑμεΑ από τον κίνδυνο της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού (π.χ. Π.Δ. 164/2004) είτε έχουν προσληφθεί μέσω γενικών διατάξεων είτε όσων έχουν προσληφθεί μέσω γενιών διατάξεων και απέκτησαν οι ίδιοι ή προστατευόμενα μέλη την αναπηρίας μετά την ένταξή τους στο στην εργασία τους. Σε αυτή την οικονομική κρίση το θέμα της προστασίας της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους δεν θα έπρεπε να αποτελεί διαπραγματεύσιμο αίτημα. Ειδικά όταν εκκρεμεί ακόμα ο διορισμός του ήμισυ των επιτυχόντων της προκήρυξης του ν. 2643/1996 του έτους 2008. 

Εν αναμονή των ενεργειών σας προς θετική κατεύθυνση. 

Με εκτίμηση 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ 
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ 

Πίνακας Αποδεκτών: 
- Γραφείο Πρωθυπουργού 
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
- Γραφείο Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα 
- Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα 
- Γραφείο Υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση 
- κ. Μέργο, Γενικό Γραμματέα κ. Γ. Μέργο, Γεν. Γραμματέα Οικονομικών 
- κ. Ι. Ιωαννίδη, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών 
- κ. Δ. Στεφάνου, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 
- κ. Σ. Γκρίτζαλη, Ειδικό Γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης 
- κ. Χρ. Παπακωνσταντίνου, Γεν. Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής 
- Πρόεδρο ΟΚΕ 
- Πρόεδρο ΓΣΕΕ 
- Πρόεδρο ΑΔΕΔΥ 
- Πρόεδρο ΠΟΕ-ΟΤΑ 
- Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ. 

Πηγή: http://www.esaea.gr/

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗ

Γολγοθάς δίχως τέλος για τον Μπάρκουλη2.11.2012 Οι ταλαιπωρίες δεν έχουν τέλος για τον θρύλο του ελληνικού σινεμά! Ο Ανδρέας Μπάρκουλης παράλληλα με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει και το μόνιμο πρόβλημα της υγείας του, το οποίο αυτή την περίοδο είναι σε έξαρση. Ο ηθοποιός έπαθε κρίση αναπνευστικού και χρειάστηκε επειγόντως μηχανική υποστήριξη.

Πριν από λίγες μέρες ο Ανδρέας Μπάρκουλης δεν μπορούσε να αναπνεύσει φυσιολογικά και όπως γίνεται κάθε φορά που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, έπρεπε να προμηθευτεί τις κατάλληλες μπουκάλες με οξυγόνο. Αυτό όμως προϋποθέτει αρκετά χρήματα και όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, ο καλός ηθοποιός βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση.

Μπροστά στον κίνδυνο να του συμβούν τα χειρότερα, η σύζυγός του και φύλακας-άγγελός του, Μαρία Μπάρκουλη, παρακάλεσε τον άνθρωπο που τους προμηθεύει τις μπουκάλες οξυγόνου να το κάνει και να πληρωθεί στο άμεσο μέλλον, μόλις εξασφαλίσει τα χρήματα.

Στο πλευρό του Ανδρέα Μπάρκουλη βρίσκονται κατά καιρούς κάποιοι άνθρωποι που, πραγματικά, συγκινούνται με τα προβλήματά του και του συμπαραστέκονται με τον τρόπο τους. Οπως είναι ο Λευτέρης Πανταζής, που έδωσε ένα χρηματικό ποσό για τις ανάγκες των εξόδων του σχολείου του γιου του, αλλά και ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο οποίος έστειλε τρόφιμα στο σπίτι του με τους ανθρώπους της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου.

«Ο Ανδρέας, λόγω των προβλημάτων της υγείας του, είναι αναγκασμένος να βρίσκεται σε καροτσάκι κι αυτό σημαίνει πως χρειάζεται πάντα δίπλα του έναν άνθρωπο για να εξυπηρετείται. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πληρώνουμε γυναίκα για να τον εξυπηρετεί κι έτσι είμαι εγώ στο πλευρό του, έχοντας παράλληλα και τη φροντίδα του γιου μας που είναι ανήλικο…», εξομολογείται στην «Espresso» η σύζυγός του.

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ-ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
-Ο Κορυδαλλός «βράζει» και ζητάει τον «καουμπόι» του
- Αντώνης Αραβαντινός : Ο  δεσμοφύλακας-φιλόσοφος, βρίσκεται μακριά από το πεδίο της μάχης με τους «Ταλιμπάν» των φυλακών
- « Θα ξαναγυρίσω στον  Κορυδαλλό 6 μήνες πριν πάρω σύνταξη. Θα τον «μακελέψω» - γιατί αλλιώς δεν γίνεται φυλακή αυτό το σπίτι της Βασίλως- και θα φύγω» .

«Ψηφίζω Τσίπρα γιατί μας δίνει μιαν ελπίδα»
«Ετοιμάζω ένα βιβλίο που όταν εκδοθεί, μετά τη συνταξιοδότησή μου, θα τα λέει ΟΛΑ. Όλη την αλήθεια, τα ονόματα, τις υποθέσεις, τις λεπτομέρειες, τις συναντήσεις, τις κουβέντες, τη δράση»
«Η Βίκυ Σταμάτη, όσο τρελή κι αν θέλει να το «παίξει», σίγουρα δεν είναι τόσο τρελή ώστε να θέλει να έρθει εδώ. Ούτε ο Τσοχατζόπουλος»
«Τι πισίνες και μπάρμπεκιου και πράσινα άλογα; Θελήσαμε να φτιάξουμε μέσα σ΄ ένα σκουπιδότοπο, ένα χώρο ψυχής. Όχι αναψυχής. Και  τα φωτογράφισαν οι εξωτερικοί φύλακες για να με εκδικηθούν που επιδιώκω ενοποίηση των υπηρεσιών. Και τα είπαν και όπως ήθελαν στο θύμα το δημοσιογράφο»
« Μου έχουν ανοίξει 4 φορές όλους μου τους λογαριασμούς για να βρουν τα εισοδήματά μου. Για να ανακαλύψουν αν τα «παίρνω». Και δεν βρήκαν τίποτα. Διότι δεν τα «πήρα»  ποτέ μου»
ΜΟΤΟ1
«Το πρόβλημά μας είναι εθνικό. Και οι εθνικές λύσεις χρειάζονται κι άλλα πράγματα Τον λαό που μεγάλωσε με λαχανοβλάσταρα, δεν μπορείς να τον απειλείς με την πείνα. Θα σου αλλάξει την Παναγία».
ΜΟΤΟ2
Χωρίς επιδότηση, επιχορήγηση ή δαπάνη της φυλακής, με χορηγούς που δεν μας αποκαλύπτει τα ονόματά τους και με δαπάνες των ιδίων των κρατουμένων αλλά και των υπαλλήλων μετατρέπουν τα υγρά, βρώμικα κελιά με τους τοίχους  τους «ποτισμένους» από τα περιττώματα που «έτρεχαν» από τα κελιά του επάνω ορόφου, σε φρεσκοβαμμένα , στεγανοποιημένα δωμάτια με πλακάκια στα μπάνια και με ντουζιέρες.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κωνσταντάρα
Φωτογραφίες του Βαγγέλη Ρασσιά
[για το περιοδικό “Crash”]

Μια συνέντευξη σε …πολλές δόσεις ήταν αυτή που κατάφερα να ολοκληρώσω σε διάστημα πάνω από ένα μήνα με τον Αντώνη Αραβαντινό, τον «δεσμοφύλακα με τα πολλά πρόσωπα»,  τον «καουμπόι του Κορυδαλλού», τον σκληρό σωφρονιστικό αρχιφύλακα/ φιλόσοφο που τη στιγμή που το «σύστημα» ολόκληρο τρίζει, τρέμει, απειλείται και καταρρέει υπό την απειλή άγριων οπλισμένων Μουσουλμάνων, αδίστακτων «Ταλιμπάν», που ετοιμάζονται για «Ιερό Πόλεμο» , εκείνος συνεχίζει να υπηρετεί στο Ψυχιατρικό Κατάστημα . Αλλά ξέρει και παρακολουθεί τα πάντα.
Τέλη Αυγούστου, Τετάρτη, με καύσωνα 42 βαθμών , τέσσερις η ώρα το απομεσήμερο, τον συνάντησα στο Ψυχιατρικό Κατάστημα των φυλακών , την ώρα που άρχιζε  σιγά-σιγά το επισκεπτήριο . Έμεινα κοντά 4 ώρες. Μετά, μιλήσαμε 5 φορές στο τηλέφωνο, ανταλλάξαμε emails, μου έστειλε αποκόμματα…του έστειλα κείμενα…
«Δεσμοφύλακας ήμουνα πάντα, όχι σωφρονιστικός υπάλληλος» μου είπε μόλις με υποδέχτηκε. «Αυτό ήμουνα πάντα, αυτό είμαι και τώρα, αυτό θα μείνω  όσο μείνω, και τη δουλειά μου θα την κάνω όπου κι αν βρίσκομαι. Τα πάντα στις φυλακές είναι χάλια,  γίνονται κάθε μέρα χειρότερα και απορώ που κανείς δεν το καταλαβαίνει».
 Κι όταν  τον ρωτάω  γιατί το έκανε  αυτό,  γιατί βρίσκεται στην Ψυχιατρική ύστερα από 25 τόσα χρόνια στις ποινικές, τις δικαστικές, τις ανηλίκων, της αποκατάστασης, μέσα στην τυφλή και βίαιη εγκληματικότητα, μέσα στα ναρκωτικά και τους ισοβίτες, μέσα στη συναλλαγή και την ιδιότυπη «παραβατικότητα της φυλακής»  σε μια στιγμή που ακόμη και οι πέτρες γνωρίζουν ότι αν δεν προωθηθεί  και περάσει απ΄ τη Βουλή ο νόμος για την αποσυμφόρηση, η έκρηξη θα είναι αναπόφευκτη, αποφεύγει να πάρει θέση. «Κάτι» συμβαίνει.
 Γιατί άραγε να είναι εκεί σήμερα , την ώρα που ο Κορυδαλλός τον έχει ανάγκη και ζητάει τον «καουμπόι» του, ο πιο έμπειρος δεσμοφύλακας ; Γιατί να μην είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης  αυτός  που έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο για το συγκρουσιακό του χαρακτήρα, ο πιο καλός αυτόπτης μάρτυς υποθέσεων και εξελίξεων που αν ποτέ μαθευτούν, μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό της σημερινής μας κοινωνίας και να αναγκάσουν τους ιστορικούς να «ξαναγράψουν» την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας;

Τα γράφω ΟΛΑ σε βιβλίο. Με λεπτομέρειες, ημερομηνίες, πρόσωπα

Χαμογελάει πικρά, χτενίζει με το χέρι τα μαλλιά του, δεν μιλά. Δεν αφήνει να του «ξεφύγουν λόγια» παρά μόνο όταν το θέλει.
Αλλά ανακαλύπτω  ότι  γράφει. Έχει ήδη γράψει 800 χειρόγραφες σελίδες ενός βιβλίου που θα εκδοθεί μετά τη συνταξιοδότησή του. Που δεν αργεί. Υπάρχει και ο εκδότης. Που δεν μας λέει το όνομά του. Αλλά από τα συμφραζόμενα, ο γνώστης μπορεί να καταλάβει. Τα χειρόγραφά του βρίσκονται ήδη στην πρώτη επεξεργασία.
«Κι όσα δεν μου λες τώρα, όσα αποφεύγεις να πεις, τα γράφεις όλα εκεί μέσα;» θα τον ρωτήσω αργότερα.
« Όλα» θα μου απαντήσει.
«Με ονόματα, λεπτομέρειες, ημερομηνίες, πρόσωπα;»
«Τα πάντα. Είμαι υποχρεωμένος να το κάνω. Και το θέλω ».»
Ξέρω πολύ καλά τι γίνεται στον Κορυδαλλό. Σε όλες τις φυλακές.  Ξέρω ότι πάνω από το 60% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι ξένοι.  Ξέρω ότι πάνω από 2.500 είναι Αλβανοί.  Και ότι έχουν τον τρόπο τους να …περνάνε καλύτερα απ΄ τους Έλληνες. Γιατί τα λεφτά…είναι το κλειδί. Κι ο Αραβαντινός, σα δεσμοφύλακας, δεν …μασάει. Δεν «τα παίρνει». Και δεν «τα έπαιρνε» ποτέ. Έτσι, επιμένω να επανέρχομαι στο θέμα της –ας πούμε- Κεντρικής φυλακής. Εκεί που υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα σήμερα με την «αγεληδόν κράτηση κρατουμένων σε κελλιά-τρύπες» όπως έγραψε πρόσφατα μια εφημερίδα τιτλοφορώντας το ρεπορτάζ της «Κάνουν κουμάντο οι 7.500 αλλοδαποί – Αν κάνουν μαζικό «ντού», μόνο τα πολυβόλα μπορούν να τους σταματήσουν». Ίσως η επιμονή μου να το εκνευρίζει. Και ξεσπάει:
«Να σου πω κάτι με όλη μου την ειλικρίνεια; Η φιλοδοξία μου είναι να ξαναγυρίσω στον  Κορυδαλλό 6 μήνες πριν πάρω σύνταξη. Θα τον «μακελέψω» - γιατί αλλιώς δεν γίνεται φυλακή αυτό το σπίτι της Βασίλως- και θα φύγω χωρίς να πάρω τα προηγούμενα μαζί. Γιατί εγώ με τη δράση μου διοικώντας τις φυλακές, «έπαιρνα» και τα προηγούμενα μαζί. Μόνο η ψυχούλα μου ξέρει τι ακούγαν τα παιδιά μου στο σχολείο, πώς μου πετάξαν φίδι που δεν υπάρχει στην πανίδα, στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, πως με πυροβόλησαν δυο φορές, όχι για να με σκοτώσουν αλλά για να με προειδοποιήσουν, πως έχω παρέμβει για να μη γίνει ζημιά σε 2-3 συναδέλφους μου πούχαμε την τιμή να μας φιλοξενήσουν μέχρι και σε προκηρύξεις διαφόρων οργανώσεων. Θέλω να χρησιμοποιήσω μια φράση του Καρατζαφέρη: Οι σπουδαρχίδηδες και οι αρχολίπαροι πολιτικοί μας νίπτουν τας χείρας τους. Δεν ξέρουν τίποτα. Αν πετύχεις είμαστε μαζί σου. Αλλά όταν σκοντάφτει το γαιδούρι, όλοι το μουντζώνουν. Ένας άλλος λόγος που γράφω».
-        Τι σχέση έχει αυτό;
Θέλω να απομυθοποιήσω τις…υπουργάρες που πέρασαν και δεν ήξεραν τι θέλανε
«Ε, θέλω να απομυθοποιήσω κάποιους. Τις υπουργάρες που πέρασαν και δεν ήξεραν τι ζητούσαν . Ή κάποιες άλλες υπουργάρες…που λέγανε…άστα να πάνε στην ευχή κύριε Κωνσταντάρα, δε λέω άλλα. Τα γράφω. Δεν θα τους αφήσω ήσυχους εγώ. Παλιό γαιδούρι καινούργια περπατησιά δεν γίνεται.»
-        Τριάντα χρόνια συμπλήρωσες έτσι;
« Τριάντα χρόνια. Κι εγώ αυτό το χώρο τον βρήκα καταφρονεμένο. Να φανταστείτε ότι ντρεπόντουσαν να πούνε ότι είναι δεσμοφύλακες. Εγώ δεν έχω πει ότι είμαι «σωφρονιστικός υπάλληλος». Εγώ είμαι «δεσμοφύλακας». Έτσι διορίστηκα. Αυτό με είπανε. Φύλακας του δέσμιου. Έτσι όπως είναι η λειτουργία των φυλακών όμως, ο φύλακας του δέσμιου δεν μπορεί να είναι παρά μόνο «φύλακας άγγελος». Γιατί εχθρός του κρατούμενου είναι ο κρατούμενος και εχθρός του υπαλλήλου ο υπάλληλος. Δεν μπορεί κανένας να σου κάνει τόσο κακό όσο ο συγγενής σου. Εγώ δεν είμαι συγγενής του κρατούμενου. Δεν μου φταίνε οι κρατούμενοι. Κι επειδή η φυλακή είναι η ταξικά πιο σκληρά διαμορφωμένη κοινωνία, γεμάτη αγριότητα, οι ισχυροί των φυλακών καταδυναστεύουν τους υπολοίπους. Ένα 20% καταδυναστεύει το 80%. Εγώ είχα δυο επιλογές: Ή να τις διοικήσω τις φυλακές ή να τις διαχειριστώ αφού η πολιτεία μου τις εμπιστεύτηκε. Προτίμησα να τις διοικήσω. Μ ένα δικό μου τρόπο».
Σταματήστε ρε… πού….ες  να  «τα παίρνετε» !
-        Εκεί όμως μπαίνει ο υποκειμενικός παράγοντας. Πρέπει να παραβείς διάφορα για να είσαι δίκαιος.
«Πρέπει να παραβείς τύπους. Εγώ σ΄ όλη μου την καριέρα κινήθηκα στις παρυφές των τύπων. Τα  όρια τύπου και νόμου είναι δυσδιάκριτα. Γι αυτό μπήκα πολλές φορές σε περιπέτεια. Η επιλογή μου να διοικήσω με ανάγκασε κάποιες στιγμές σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Και απέναντι στους συναδέλφους μου και απέναντι στους συνυπηρετούντες γιατί δεν είναι όλοι συνάδελφοί μου. Δεν μπορεί να είμαι εγώ συνάδελφος με τα αρπακτικά. Τους είπα κάποτε σε μια Γενική Συνέλευση : Σταματήστε π…..δες να τα «παίρνετε». Αν είσασταν Ινδιάνοι θα σας έλεγαν «Απλωμένα Χέρια». Το είχε χρησιμοποιήσει σε μια ομιλία του και ο Δένδιας. (χαμογελάει) Επειδή ήξερε ότι θάρθει εδώ, διάβασε Αραβαντινό. Έχω ένα τεράστιο αρχείο με  χιλιάδες δημοσιεύματα και με 300 τόσα βίντεο που τώρα τα ψηφιοποιώ. Με όλα όσα έχουν ειπωθεί για τις φυλακές και για τα οποία πήρα θέση. Ίσως πήρα και άστοχες θέσεις. Αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό, έπαιρνα σωστές. Ταυτίστηκε λοιπόν το «Κορυδαλλός» με το «Αραβαντινός». Κι επειδή δεν έχει ο κόσμος καλή άποψη για τις φυλακές, δεν μπορεί νάχει για τον Αραβαντινό. Τον κούρασα τον κόσμο. Έτσι όπως κουράζουν και οι τηλεπαρουσιαστές. Δεν έχει σημασία αν λες αλήθειες…κάποια στιγμή κουράζεις.»
-        Τι θα κάνεις αν αύριο σου φέρουν τη Βίκυ Σταμάτη εδώ;
« Εδώ είναι Ψυχιατρείο. Όσο τρελή και να το παίξει, δεν υπάρχει κανένας τόσο τρελός ώστε να τη στείλει εδώ. Αλλά ούτε η ίδια είναι αρκετά τρελή ώστε να θέλει να έρθει. Ούτε αυτή, ούτε ο Τσοχατζόπουλος.»
-        Ναι αλλά κάποια δημοσιεύματα μιλάνε για νευρικές κρίσεις, για αιτήματα, για παράξενες συμπεριφορές…
«Άσε τα δημοσιεύματα και τα παραπολιτικά και τις δήθεν πληροφορίες «από μέσα». Κανείς δεν ξέρει τίποτε έξω απ΄ τη φυλακή παρά μόνο αν κάποιος τα …στείλει. Κάποιοι παίζουν κάποια παιχνίδια, κάποιοι βγάζουν κάποιες φήμες, τα παίρνουν, τα τραβάνε από δώ, τα τραβάνε από κει, τα γράφουν…μπούρδες. Όσο για το Ψυχιατρείο, δεν είναι προνομιακός χώρος . Όσο τρελοί και να το παίζουν αυτοί οι δυο, τόσο τρελοί ώστε να δεχτούν νάρθουν εδώ δεν είναι. Για τον Άκη γράψανε ότι γυρνάει ξεβράκωτος. Ήταν ψέμα. Έχει πέσει θύμα. Γράψανε και τι γράψανε, τον φωτογραφίσανε…είναι μερικοί σωφρονιστικοί, εξωτερικοί φύλακες που έχουν πάθει μετάλλαξη. Από υπάλληλοι, έχουν γίνει φωτορεπόρτερ. Τον τράβηξαν με κινητό, μέσα στο κελλί του. Όχι ξεβράκωτο όμως. Δημοσιεύτηκαν.»

-        Κι αυτές τις φωτογραφίες τις πουλάνε Και τις πληροφορίες;
Χαμογελάει.
«Εμ τι; Για Δημόσιες Σχέσεις το κάνουνε;  Μαλλιοτραβήχτηκαν λέει η κόρη και η γυναίκα Τσοχατζόπουλου  και το είδε η …καφετζού. Όλοι πρέπει να οικονομήσουνε με κάποιο τρόπο. Εγώ πήγα και τον είδα τον Άκη. Τρεις φορές. Και πήγα σαν άνθρωπος. Όταν ήμουν στο Συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ, είχαμε συνεργαστεί αρκετές φορές. Έγώ έχω πάει και τους έχω δει όλους. Από τους Απριλιανούς, τη 17 Νοέμβρη…όλους. Θα γράψω και για όλους.»
-        Και το αποκλείεις να θέλει ο Τσοχατζόπουλος να φύγει από εκεί και νάρθει εδώ, για καλύτερη μεταχείριση ας πούμε…
« Ούτε μία στο εκατομμύριο. Δεν το καταλαβαίνω αυτό, γιατί να έχει καλύτερη μεταχείριση; Επειδή είμαι εγώ «παλαιό ΠΑΣΟΚ» και αυτός «παλαιό ΠΑΣΟΚ»; Δεν γίνεται να είμαστε και οι δυο. Ο ένας θα είναι»
-        Ποιος απ΄ τους δυο είναι;
«Εγώ. Τσακώθηκα προ ημερών στο MEGA μ ένα βουλευτή Λακωνίας και τον είπα  φασίστα και μου είπε ο Χασαπόπουλος ότι ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Και του είπα ότι εγώ έχω πιο πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ απ΄ αυτόν κι ο πατέρας του ήταν ταγματασφαλίτης. Ξέρεις κάτι, εγώ αυτά που έχω να πω, τα λέω. Κάποιους δημοσιογράφους τους έχω μεταχειριστεί καλά. Αλλά κάποιος που μου είπε ότι κάνω «την πάπια», του απάντησα ότι εμένα δεν με έχουν πιάσει σε σκοτεινό δωμάτιο με καμεραμάν. Κάποια άλλη κυρία μου είπε ότι «λένε πολλά για σένα» και …τέλος πάντων …δεν μιλάω άλλο. Πάμε να σε γυρίσω στο Ψυχιατρείο».
Δεν σηκώνομαι. Θέλω να μάθω και για την πισίνα και για τα …μπάρμπεκιου.  Όταν, κάπου στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου ξέσπασε το «σκάνδαλο» με τις «πισίνες και τα μπάρμπεκιου του Αραβαντινού» στον Κορυδαλλό – θέμα που άλλωστε μας οδήγησε να ζητήσουμε να τον επισκεφτούμε, τα περισσότερα Μ.Μ.Ε. του έριξαν ΑΜΕΣΩΣ το ανάθεμα. « Τι τις θέλουν τις πισίνες και τα μπάρμπεκιου, ποιος τα πλήρωσε, που τα βρήκαν τα λεφτά, τι είδους φυλακές είναι αυτές» και άλλα τέτοια.  Ένα δημοσίευμα του Νάσου Γουμενίδη στο gossiptv.gr μου τράβηξε το ενδιαφέρον γύρω από το Ψυχιατρικό κατάστημα τη στιγμή που στα υπόλοιπα «καταστήματα» του Κορυδαλλού , η Βίκυ Σταμάτη – Τσοχατζοπούλου αγωνιζόταν να βρει τρόπο για να βγει και να πάει στο νοσοκομείο ως ασθενής και ο σύζυγός της, παντοδύναμος υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης  Τσοχατζόπουλος παρουσιαζόταν ότι «περιφερόταν χωρίς παντελόνι» και δημοσιεύονταν θολές φωτογραφίες του να μιλάει στο τηλέφωνο. Θολές, μακρινές, ασαφείς, μάλλον από κινητό τηλέφωνο, όπως και οι φωτογραφίες της «πισίνας» και του «μπάρμπεκιου» με τον κόκορα και τις πάπιες να βολτάρουν δίπλα σε κάτι φυτά.

Έγραφε ,  ο  Γουμενίδης : « Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά στην Ελλάδα να πάρεις μια πρωτοβουλία; Όσο επικίνδυνο είναι για κάποιες βίζιτες να νομίζουν ότι είναι τηλεπαρουσιάστριες και μοντέλα. Σε αυτή την Ελλάδα ζούμε. Σε μια Ελλάδα που όποιος κάνει τη δουλειά του σωστά και ακόμη εν μέσω κρίσης ,τον ποινικοποιούμε. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αραβαντινού. Ο Αραβαντινός πήρε χρήματα από δωρεές καθαρά με έγγραφα, πήρε χρήματα από την Εκκλησία ακόμη και από κρατούμενους που μπορεί να εξέτισαν την ποινή τους αλλά δεν ξέχασαν την φυλακή και δημιούργησε ένα χώρο αναψυχής και υποδοχής συγγενών. Πριν; Ήταν ένας βούρκος. Και σήμερα μια δεξαμενή, δυο κατασκευές, ένα ρυάκι δημιουργούν την αίσθηση του διαφορετικού. Του ανθρώπινου. Γιατί βγήκαν όλα αυτά έτσι; Μα γιατί ο Αραβαντινός-γνωστός… σκύλος-έβαλε χέρι κάποια στιγμή στους ειδικούς φρουρούς να μην έχουν κινητά την ώρα της βάρδιας τους και κάποιος τον εκδικήθηκε φωτογραφίζοντας τον χώρο. Σ’ αυτή τη χώρα, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να φθονούμε την πρωτοβουλία. Γι αυτό και θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι ν΄ αλλάξουμε.»
Τον ρωτάω. Σηκώνεται,
«Πάμε, να περπατάμε, να βλέπεις και να σου λέω»
Μας «ξεναγεί» με το φωτογράφο, τον Βαγγέλη Ρασιά, και στους τρεις ορόφους της Ψυχιατρικής, η μια πτέρυγα της οποίας έχει αδειάσει από κρατούμενους γιατί γίνονται εργασίες αποκατάστασης για τη μετατροπή ενός κολαστηρίου ψυχών και σωμάτων σ΄ ένα – υποφερτό τουλάχιστον – χώρο κράτησης ψυχικά άρρωστων καταδίκων και υποδίκων και με καμάρι και περηφάνια μας δείχνει τι έχει γίνει και τι γίνεται. Κι όταν συγκρίνουμε το παλιό με το καινούργιο, η ανανέωση είναι εντυπωσιακή. Χωρίς καμία επιδότηση, Κρατική επιχορήγηση ή δαπάνη της φυλακής, με χορηγούς που δεν μας αποκαλύπτει τα ονόματά τους και με δαπάνες των ιδίων των κρατουμένων αλλά και των σωφρονιστικών υπαλλήλων μετατρέπουν τα υγρά, μουχλιασμένα, βρώμικα κελιά με τους τοίχους  τους «ποτισμένους» από τα περιττώματα που «έτρεχαν» από τα κελιά του επάνω ορόφου, χωρίς σωστή αποχέτευση και χωρίς συντήρηση, σε φρεσκοβαμμένα , στεγανοποιημένα δωμάτια με πλακάκια στα μπάνια και με ντουζιέρες.
«Φωτογραφίστε τους τοίχους…όχι τα πρόσωπα»
Μας αφήνει να φωτογραφίσουμε  τους τοίχους αλλά όχι τους ανθρώπους που περιφέρονται και επιδιώκουν να του πουν δυο κουβέντες, να ζητήσουν κάτι, να παραπονεθούν ή να ευχαριστήσουν. Μας αφήνει να φωτογραφίσουμε τις μικρές κουζίνες για πρόχειρες παρασκευές στις οποίες έχει βάλει μικρά ψυγεία αλλά όχι τα κελιά που χρησιμοποιούνται. Οι κρατούμενοι θέλουν να μας μιλήσουν αλλά είναι διστακτικοί. Οι περισσότεροι θλιμμένοι και απομονωμένοι. Μερικοί, «πετάνε’ κάποιες κουβέντες. Οι περισσότερες είναι ασυνάρτητες. Μερικές, είναι απόλυτα συγκροτημένες. Από συγκροτημένους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί γιατί την «κλασική» φυλακή, δεν μπορούσε να την αντέξει το βιολογικό τους σύστημα.. Πολλοί είναι ατελέσφορα άρρωστοι. Άλλοι, «παρκαρισμένοι» από το σύστημα και την κοινωνία. Και άλλοι, ξεχασμένοι, υπέργηροι και «εκτός λειτουργίας» Όλοι θέλουν την προσοχή τους. Το φαγητό, το φάρμακο, την καθαριότητά τους. Κι αυτοί που θεωρούν την ψυχασθένειά τους συμπτωματική, ελπίζουν στην …ελπίδα.

«Ο καθένας έχει την ιστορία του» μας λέει ο Αραβαντινός που τους γνωρίζει όλους με τα μικρά τους ονόματα και ξέρει και την παραμικρή λεπτομέρεια της υπόθεσής τους. Όλοι οι κρατούμενοι, το ιστορικό τους, όλες οι ιατρικές τους εξετάσεις και διαγνώσεις , οι συνταγογραφήσεις, τα φάρμακα που παίρνουν είναι ηλεκτρονικά καταχωρισμένες σ΄ ένα σύγχρονο σύστημα πληροφορικής on line  δυο κατευθύνσεων , το ένα για το ιατρικό μέρος και το άλλο για το ποινικό. Το οποίο έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ένας κρατούμενος.
«Αυτός είναι ιδιοφυία» μας λέει. Και μας τον  «συστήνει». Κρατούμενος. Νέο παιδί, με αφηρημένο βλέμμα αλλά με  δάχτυλα που  «τρέχουν» πάνω στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Ο Αντώνης αποφεύγει να αναφερθεί σε ονόματα, συγκεκριμένες ιατρικές διαγνώσεις και –κυρίως- ποινικό ιστορικό. Είναι πολύ προσεκτικός.
Η «ξενάγηση» κρατά πάνω από μιάμιση ώρα. Βλέπω τη δουλειά που έχει γίνει και διαπιστώνω ότι είναι τεράστια. Χωρίς «επίσημους» πόρους. Με…χορηγούς. Και προσωπική δαπάνη του ιδίου, των συνεργατών του αλλά και αρκετών κρατουμένων και των οικογενειών τους, δημιουργεί μια σύγχρονη ψυχιατρική φυλακή. Που δεν θα πάψει ποτέ να είναι φυλακή. Αλλά μπορεί να είναι ανθρώπινη. Όχι Νταχάου. Μου μιλάει για τις κατηγορίες/ καταγγελίες :
««Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα χώρο ψυχής. Όχι αναψυχής» μου λέει  « Ο στόχος μας ήταν να φτιάξουμε μια χωριάτικη αυλή. Δεν κάναμε σε καμία περίπτωση πισίνα. Είναι ένας καλοφτιαγμένος υδροσυλλέκτης και τον φτιάξαμε  γιατί μπορούσαμε χωρίς να πληρώσει το κράτος ένα ευρώ. Με ένα υπόγειο λάστιχο, όποτε θέλω, παίρνω το νερό, δημιουργώ κάποιους πίδακες, κάποιους καταρράκτες για ομορφιά και με ένα αυλάκι το οδηγώ πίσω. Ανακυκλώνω το νερό και με το νερό και την πανίδα, ήθελα να αλλάξω ένα χώρο που ήταν σκουπιδότοπος και να κάνω και τους κρατούμενους να τον σέβονται και να μην πετάνε σκουπίδια από τα παράθυρα. Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση έτσι κι αλλιώς. Είναι εκτός φυλακής και κλειδωμένο. Ο δημοσιογράφος έκανε τη δουλειά του όπως του το παρουσιάσανε το θέμα. Καλοκαίρι ήταν, δεν είχε και θέματα….»
-        Ποιος τις τράβηξε τις φωτογραφίες;
« Η εξωτερική φρουρά, από τους μιναρέδες της φρουράς, από ψηλά. Αυτοί ανήκουν σε άλλη υπηρεσία. Εμείς θέλαμε να ενοποιηθούν οι υπηρεσίες μια και υπάρχουν δυο υπηρεσίες για την ασφάλεια των φυλακών και δεν έχουμε ούτε καν την ίδια συχνότητα στους ασύρματους. Εκείνοι δεν το θέλανε και προφανέστατα με καρφώσανε. Και είπανε ένα κάρο ψέματα. Ότι η πισίνα έχει χλωρίωση και καθαρισμό του νερού και στοίχισε 40.000 ευρώ. Επεδίωξαν να μου χρεώσουν και πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα. Εκκρεμεί η προκαταρκτική εις βάρος μου για διερεύνηση τριών αδικημάτων: Απιστία, παράβαση καθήκοντος και πολεοδομικά. Για όποιο από τα δυο πρώτα καταδικαζόμουνα έστω και μία μέρα, απολυόμουνα.»
-        Ήθελαν κάποιοι να σε  «τελειώσουν» δηλαδή;
« Εγώ έχω άποψη για τη διαδρομή μου στο χώρο, κάποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολο να με τελειώσουνε και σου λέει…ευκαιρία είναι τώρα. Παραπληροφόρησαν το δημοσιογράφο, τους πίστεψε…άλλωστε έχω και όλα τα τιμολόγια για τις εργασίες που έγιναν».
Έχουμε επιστρέψει στο γραφείο του. Ανοίγει ένα φάκελο και μας δίνει τα τιμολόγια.
« Ορίστε…Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, η ομοσπονδία μας, δελτία αποστολής…από ένα φίλο που έχει λατομείο μαρμάρων στο Άργος…τιμολόγια στο όνομά μου…»
Με κατηγόρησαν για πολλά, όχι όμως ότι «τα πήρα»
-        Αυτό το επεισόδιο είναι ένα. Αλλά στο παρελθόν έχεις κατηγορηθεί για πολλά άλλα, από διάφορους εντός κι εκτός φυλακών, για διάφορες υποθέσεις….
«Δεν έχω κατηγορηθεί ποτέ ότι πήρα χρήματα όμως. Ποτέ. Μπορεί, όπως έλεγε κάποιος φίλος δημοσιογράφος παλιότερα να είχα την ψυχολογία καουμπόι των φυλακών, μπορεί να δοκίμαζα και τις δικές μου αντοχές και τις αντοχές του συστήματος αλλά παρανομία δεν έκανα ποτέ. Και να πω και κάτι άλλο: Δεν καταδικάστηκα ποτέ. Δικαστήρια πήγα. Αλλά καταδίκη ποτέ. Είχα κυρίως κατηγορηθεί ότι είχα αποφυλακίσει έναν κρατούμενο. Για την υπόθεση Ζεκερίδη, το 1993. Που αν ανοίξω το στόμα μου γι αυτή την υπόθεση…αλλά δεν θα το κάνω γιατί τόχω υποσχεθεί σ΄ ένα σπάνιο άνθρωπο, εκδότη. Αλλά θα το εκδώσουμε το βιβλίο μου, όταν είμαστε έτοιμοι. Και είχα προφυλακιστεί κι όλας και προφυλακισμένος ων, έβαλα υποψηφιότητα για την Ομοσπονδία και πήρα ποσοστό 86%.  Μα ήταν τόσο γελοία η κατηγορία. Αν μπορεί ποτέ ένας μάχιμος φύλακας να αποφυλακίσει. Δεν είναι δυνατόν.»
-        Μα πως τα κατάφερες με τη δραστηριότητά σου να γίνεις ο πιο γνωστός στο χώρο των φυλακών; Αν μιλήσεις για Κορυδαλλό, αυτόματα, ένα όνομα σούρχεται στο στόμα: ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ.
« Στο χώρο των φυλακών συναντιούνται εκ δράσεως και εξ αποτελέσματος και οι τέσσερις εξουσίες. Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική και Τύπος. Πώς να μην είναι στο προσκήνιο ο χώρος που συναντώνται οι τέσσερις εξουσίες, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τις φυλακές όπου έχουν «ξεπλυθεί» πολλά πολιτικά ζητήματα / προβλήματα. Εγώ πρόλαβα στις φυλακές τους Απριλιανούς να προαυλίζονται σε αυλή με σχήμα…σφυροδρέπανου που είχε μείνει από παλιότερα. Έζησα το Μένιο Κουτσόγιωργα, τώρα έχουμε τον Τσοχατζόπουλο, πρόλαβα το Γόντικα και άλλους, από τον …άλλο χώρο που με την μια ή την άλλη διαδικασία έμπαιναν «μέσα». Οι εκάστοτε πολιτικές δυνάμεις, για να δικαιολογήσουν τους πολιτικούς διωγμούς, παρουσίαζαν τις φυλακές με τον οποιοδήποτε τρόπο τους βόλευε. Επιλέγανε και διορίζανε υπαλλήλους αγράμματους για να τους κάνουνε ότι θέλανε. Κοίταξε, όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, στις φυλακές, διευθετήθηκαν ή καλύτερα, με ενέργειες από το χώρο των φυλακών προλάβαμε ζητήματα τα οποία θάτανε κοινωνικές, μέχρι και Εθνικές καταστροφές. Εγώ γράφω ένα βιβλίο για ν απαντήσω σε πράγματα που πρέπει να ειπωθούν. Και το βιβλίο θα εκδοθεί. Φιλοδοξώ να γράψω πράγματα που δεν τα ξέρουν πολλοί. Απόλυτες αλήθειες που δεν τις γνωρίζει ο κόσμος. Και για μένα.»

-        Και τι σκοπό θα εξυπηρετήσεις μ αυτό το βιβλίο;
«Κατ αρχάς θα σταματήσω να έχω εχθρούς γιατί έχω πολλούς που όμως δεν ξέρουν, οι φίλοι μου θα είναι περήφανοι και θάρθουν τα παιδιά μου, μετά τα 4 Ευαγγέλια που έχουν στο σπίτι τους να έχουν το Ευαγγέλιο του πατέρα τους. Είμαι στο χώρο από το 1982 και η πρώτη μου δημόσια εμφάνιση  ήταν όταν κατήγγειλα, το 1985, στη «Βραδυνή» κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στις φυλακές στη δημοσιογράφο Εύη Μαγιάση και δίπλα της το Γιώργο τον Τράγκα. Μου ασκήθηκε τότε ποινική  και πειθαρχική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Κι όταν μετά από 20 μέρες πιάσανε αυτούς τους Πασόκους που είχα καταγγείλει – και ευτυχώς ΔΕΝ ήταν δεξιοί γιατί τότε τα πράγματα ήταν …περίεργα- πήρα και απαλλακτικό. Για ό,τι έχω πει, για όσα έχω πει όλα αυτά τα χρόνια για τις φυλακές, δυστυχώς δικαιώθηκα. Λέω «δυστυχώς» γιατί δεν θάθελα να ήταν έτσι τα πράγματα. Μερικές φορές μελαγχολείς που βγαίνεις μάντης κακών, ειδικά σε κάποια πάρα πολύ σοβαρά θέματα και προτιμάς να ήσουν…κακός μάντης. Όχι μάντης κακών. Δεν θα υπάρχει στο βιβλίο ούτε ένα κόμμα ψεύτικο και ό,τι πω, θα είναι με ντοκουμέντα. Γι αυτό Αραβαντινός και Κορυδαλλός συνδυάζονται πια σαν νάταν ένα».

«Δε λες κουβέντα…κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα»
Και η συνέντευξη γίνεται ξαφνικά εξομολόγηση, λες και έχει μέσα του πράγματα που πάντα ήθελε να πει αλλά ποτέ του δεν είπε και σήμερα κρίνει ότι κάποιους πρέπει να…προειδοποιήσει.
« Εγώ είμαι Ελληνοκεντρικός στη σκέψη μου. Το στερνοπαίδι μου το βάφτισα Έλληνα. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές αποχρώσεις ή τις ιδεολογικές εξακολουθώ να νοιώθω Έλληνας μέσα μου. Ελλάς γ..ώ τη μάνα τους. Όχι λοιπόν να επιβουλεύονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ή εμένα ή την αλήθεια ή τη χώρα μου, εγώ θα τους σκίσω. Και με ντοκουμέντα. Ξέρεις συναδέλφους σου δημοσιογράφους που μπορεί νάχουν ταινίες με τα πιο σημαντικά πρόσωπα…σε συνέντευξη… αλήθειες… π.χ. λέω…΄67-΄73. Τι θα πουν γι αυτό; Ότι δεν είναι η φωνή τους; Η φωνή τους είναι…και τους ξέρουμε ποιοι είναι. Ξέρεις κάτι; Όλοι μπορεί να διαβάσατε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που είχε βγάλει η ΚΥΠ με το «βαλιτσάκι» για διάφορες δράσεις, δεν είμαι σίγουροι ότι καταλάβανε όλοι τα πάντα».
Σταματάει. Έχει πολλά να πει, μπερδεμένα μέσα στο κεφάλι του και δεν θέλει να μιλήσει για όλα. Θυμάται πού βρίσκεται. Στο Ψυχιατρείο. Ότι στο «πεδίο της μάχης».
« Έχουμε ανθρώπους εδώ τους οποίους τους έχουν «παρκάρει». Και η Δικαιοσύνη και οι συγγενείς τους. Ποιος θαρθεί επισκεπτήριο για τον Λουπέλη, για το Τζένη, για το Σεχίδη; Εγκαταλειμμένοι. Θολωμένα μυαλά. Φιγούρες που ενέπνευσαν τον Άκη Πάνου να γράψει το «Θολωμένο μου μυαλό».

-        Δηλαδή ήρθες σαν κληρικός ας πούμε, σαν παπάς για να προσφέρεις στο ποίμνιό σου και να το βάλεις στο σωστό δρόμο;

« Δεν κατάλαβα…γιατί δηλαδή η προσφορά να είναι δουλειά μόνο των, ας πούμε, μεταφυσικών σκέψεων; Γιατί ; Είναι ανάγκη να είμαι παπάς για να προσφέρω; Αλλά η σκέψη μου είχε και ιδιοτέλεια. Πρέπει να είμαι ειλικρινής. Ήρθα εδώ γιατί όλοι παραδεχόντουσαν ότι το Ψυχιατρείο είναι το χειρότερο κομμάτι στη φυλακή. Από εδώ γινόταν η διακίνηση ναρκωτικών σε όλες τις φυλακές. Γιατί το Ψυχιατρείο έχει το …ιδίωμα να μπορεί να παίρνει απ΄όλη την Ελλάδα και να στέλνει σ΄όλη την Ελλάδα. Ήταν το διαμετακομιστικό κέντρο των ναρκωτικών. Είχε 4-5 αυτοκτονίες το χρόνο. Είχε 10 αυτοτραυματισμούς την ημέρα. Ένοιωσα όχι παπάς που πάει στο ποίμνιό του. Ένοιωσα σαν πυρπολητής Κανάρης.  Δεν ήθελα να κάνω πράγματα σε όλους. Μόνο στους αμνησιδίκες. Στους εγκαταλειμμένους. Σ αυτούς , τους ξερόλες, που όλοι λέγανε «έλα μωρέ τώρα…το Ψυχιατρείο…»
-        Δηλαδή αυτό που λένε ότι σε «πετάξανε» εδώ για να μη σ΄ έχουν στα πόδια τους δεν ισχύει;
« Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι κραγμένος Πασόκος. Τον Ανδρέα έχω στον τοίχο πίσω μου. Το ΠΑΣΟΚ λείπει. Αλλά τη μεγαλύτερη καταξίωσή μου στο χώρο τη βρήκα όχι από Πασόκους. Επί ΠΑΣΟΚ μπήκα φυλακή και γι αυτό θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα. Την βρήκα από τον Χατζηγάκη και παλιότερα, από το Θανάση Κανελλόπουλο. Ο Κανελλόπουλος μου είπε ότι επειδή άκουσε τους…πολεμοχαρείς της ΔΑΚΕ να μιλάνε για σένα, εγώ αποφάσισα να σε βάλω διευθυντή σε μια φυλακή να λύσεις το πρόβλημα. Εγώ σκεφτόμουν αλλιώς τότε και του είπα όχι. Του είπα ότι είμαι σε άλλο κλάδο εγώ και τέτοια και γιατί να γίνω διευθυντής αφού το σύστημα κράτησης στη χώρα είναι ταξικό, σύστημα κράτησης είναι και όχι σωφρονισμός, αυτό είναι ζωτικό ψέμα, είναι απάτη. Και ο Χατζηγάκης με έκανε αρχιφύλακα σε δυο φυλακές. Στις Δικαστικές έχω πάει. Στα Ανήλικα πήγα. Στο Κέντρο Απεξάρτησης ήμουνα επί αείμνηστου Γιαννόπουλου. Αλλά θεωρούσα – και θεωρώ- ότι δεν θάχα κάνει τίποτα στη ζωή μου αν δεν ασχολιόμουνα με την πιο καταφρονεμένη ομάδα εγκλείστων. Και να με αναγκάσεις να ξαναπάω στον Κορυδαλλό τώρα, δεν υπάρχει περίπτωση. Είπα ότι ήθελα να έρθω στο Ψυχιατρείο. Και χάρηκαν βέβαια και οι εχθροί και οι φίλοι. Και όλοι θεωρούσαν απίστευτο ότι θα πετύχω. Αλλά τόφτιαξα. Και όπως σου είπα, έξι μήνες πριν πάρω σύνταξη, θα ξαναπάω εκεί. Ξέρεις κάτι; Άμα ο Κορυδαλλός πάει καλά, γενικότερα πάμε καλά. Το έχω φτιάξει το Ψυχιατρείο. Στον Κορυδαλλό, από τότε που έφυγα, δεν έχουν βάλει ούτε ένα πλακάκι.»
-        Υπάρχουν σχόλια και συζητήσεις για το ότι μπορεί να έχεις πολιτικές φιλοδοξίες.
«Όχι ρε παιδί μου…τίποτα τέτοιο…αντιδήμαρχος ήμουνα στο χωριό μου και παραιτήθηκα. Πολλά μπορεί να λένε. Εγώ παρά το ότι είμαι στη σχολή των «εμπειρικών», λατρεύω τους ορθολογιστές. Δεν μπορεί να είναι σημείο και μέσο ένδειξης πολιτισμού πολιτικού η εξέλιξη ενός αγράμματου. Εγώ τέλειωσα το σχολείο με 19 αλλά τα πράγματα ήρθαν έτσι και δεν σπούδασα. Και το μετανιώνω κάθε στιγμή που περνάει. Γι αυτό όλα μου τα παιδιά σπούδασαν ή σπουδάζουν ή θα σπουδάσουν. Δεν φιλοδοξώ να βλέπω τη Βουλή με βουλευτές των γραμματικών γνώσεων των δικών μου. Βουλή εγώ βλέπω και θεωρώ το κτίριο. Όχι το περιεχόμενό της. Τα λάθη του κόσμου έχω μάθει να τα συγχωρώ. Και πολλοί είναι βουλευτές από λάθη του Ελληνικού λαού. Αυτό είναι εγγενές μειονέκτημα της Δημοκρατίας. Αντί να ζυγίζει τις ψήφους, τις μετράει. Και ό,τι μετριέται, κλέβεται. Τι να κάνουμε τώρα; Στο ζύγι, αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά δεν κλέβουνε. Στο χρήμα κλέβουνε. Τόκους, τόκο στον τόκο, επιτόκια, σκιές, τα πουλάει ο ένας αδερφός, τα παίρνει ο άλλος…»
Τον διακόπτω. Καταλαβαίνουμε όλοι πού το πάει.
-        Αυτό είναι λίγο …κακία.
«Δεν είναι κακία. Να δούμε τι θα πει ο οικονομικός εισαγγελέας. Εδώ τα είπε όλα ο Στρος Καν. Δεν είπε «υπογείως τα είχαμε συμφωνήσει»; Αγράμματος είναι ο Στρος Καν; Δεν είπε τη λέξη «υπογείως»; Αν δεν ήθελε, αν δεν χρειαζόταν,  ας μην τόλεγε. Ας έλεγε «είχαμε συμφωνήσει». Απλά. Το «υπογείως»; Θα παίξουμε με τις μεταφράσεις; Σαν το «μαλάκας» του Πάγκαλου όπως αποκάλεσε τον Ελληνικό λαό; Που το είπε και μετά έτρεχε να το «μαζέψει»; Και μετά βρήκε ότι σε μια επαρχία της Γαλλίας το εννοούν αλλιώς; Το «μαλάκας» πως ερμηνεύεται στην Ελλάδα; Αλλιώς στη Σπιναλόγκα και αλλιώς στις Σέρρες; Αυτοί οι σπουδαρχίδηδες και οι αρχολίπαροι λοιπόν, δεν μου λένε τίποτε εμένα. Αλλά δεν φιλοδοξώ ούτε να τους αντικαταστήσω».
Φτάνοντας στο τέλος της συνέντευξης και στο συμπέρασμα ότι όσο κι αν ο Κορυδαλλός ζητάει τον Αραβαντινό του, αυτός δεν επιστρέφει.
 Καταλήγουμε στη σημερινή πολιτική κατάσταση. Αυτός λοιπόν ο «κραγμένος Πασόκος, ο λάτρης του Ανδρέα Παπανδρέου, ΔΕΝ ψήφισε καν στις εκλογές του 2009.
« Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα που άμα τους πεις  «ανάλαβε πρωθυπουργός της χώρας», αντί να το βάλουν στα πόδια, θα φωνάξουν «επιτέλους δικαιώθηκα. Γιατί αργήσατε να μου το πείτε; ». Εγώ αν δεν πήγαινε ο Σαμαράς με το Τζέφρυ, θα ψήφιζα Σαμαρά. Το είπα όταν αποχώρησα, γιατί εγώ το 2009 δεν ψήφισα. Δεν μαγάρισα τα χέρια μου, Τζέφρυ δεν ψήφισα εγώ. Και είπα ότι είμαι πολιτικά άστεγος και θέλω ένα πολιτικά ισχυρό πόλο. Δυστυχώς δυο είναι οι πόλοι , ήθελα να ψηφίσω Σαμαρά αλλά όχι και να πάει με το Τζέφρυ. Έτσι ψήφισα Τσίπρα. Όχι Σύριζα. Τσίπρα . Γιατί αλλιώς θα έπρεπε να δω και τι λέει η Ρόζα η ναζιάρα, η άλλη συνιστώσα, η επόμενη συνιστώσα…Τσίπρα καθαρά»
Αποχαιρετισμός με σημασία και με ειδήσεις
Οχτώ παρά τέταρτο το βραδάκι και το επισκεπτήριο έχει τελειώσει. Βγαίνουμε κι εμείς και ο Αντώνης μας συνοδεύει μέχρι έξω. Μας δείχνει την πανίδα, τη γούρνα, τα ζώα, τις εξωτερικές σκοπιές απ΄ όπου τραβάνε φωτογραφίες, κάτι που απαγορεύεται και μου εξηγεί στην ερώτησή μου για τους χορηγούς ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κάνουν συχνά «ρεφενέ» για να φτιαχτούν κάποια πράγματα.
«Βοηθάνε και οι κρατούμενοι. Κάποια ψυγεία που είδες, τα αγοράσανε κι εκείνοι. Έχω κι ένα κύκλο φίλων και γνωστών που έχουν όλοι κάποιες ευαισθησίες. Έχουν βοηθήσει απίθανοι άνθρωποι. Από τον παπά της ενορίας του Αγίου Αντωνίου, μέχρι και τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας που με «χτύπησε». Δεν μου λένε όχι για κάποια απαραίτητα πράγματα, για τη μηχανοργάνωση, για τη βιβλιοθήκη…» λέει. «Και σε όλα αυτά που κάνουμε, υδροβολή στους τοίχους για να φύγει η βρωμιά δεκαετιών, σοβατίσματα,  βαψίματα, μερεμέτια, δουλεύουν και οι κρατούμενοι και οι φύλακες. Γι αυτό άλλαξε, ομόρφηνε, έγινε ανθρώπινος ο χώρος».
Πριν διαβούμε τη σιδερένια πόρτα και βγούμε «έξω» για να πάμε στο σπίτι μας αφήνοντας όλες τις ψυχές που συναντήσαμε να μείνουν «μέσα» γιατί εκεί είναι το σπίτι τους ένας Θεός ξέρει μέχρι πότε,  ο «καουμπόι του Κορυδαλλού», μου φωνάζει:
« Ξέρεις τι τους είπα  αυτών που χρόνια μου σκάβουν το λάκκο; Είμαι ο καλύτερος, ό,τι και να λέτε. Και δεν «τα παίρνω» ρε μπάσταρδοι». Γυρίζω λίγα βήματα πίσω.
«Τι εννοείς;»
« Μου έχουν ανοίξει 4 φορές όλους μου τους λογαριασμούς για να βρουν τα εισοδήματά μου. Για να ανακαλύψουν αν τα παίρνω. Και δεν βρήκαν τίποτα. Διότι δεν τα πήρα ποτέ μου»
«Και ποιοι είναι οι …μπάσταρδοι; Ποιοι σου σκάβουν το λάκκο;»
«Ξέρουν αυτοί. Μη μπλέκεσαι».
 Πριν από λίγο, τον είχα ρωτήσει, τι πιστεύει αυτός, ένας «κραγμένος Πασόκος» για το Γιώργο Παπανδρέου.
« Για το Τζέφρυ; Άμα σου πω τώρα γι αυτόν…άστον» λέει με περιφρόνηση. «Εγώ τον έβγαλα Κόμμοδο. Γιατί και οι δυο είχαν σπάνιους πατεράδες. Τον Ανδρέα ο Τζέφρυ, τον Μάρκο Αυρήλιο ο Κόμμοδος. Και οι δυο καταστρέψανε τη χώρα τους. Και οι δυο ήθελαν να της αλλάξουν όνομα.. Ο Κόμμοδος για ένα διάστημα είχε επιβάλει στους υπηκόους του να λένε τη Ρώμη με το όνομα μιας γκόμενας που είχε τότε και μετά τη σκότωσε ο ίδιος. Ο Τζέφφρυ ήθελε να μας ονομάσει Οικουμενικούς.»
Αφήνω πίσω μου το Ψυχιατρικό κατάστημα  της φυλακής , το δεσμοφύλακα – φιλόσοφο και ποιητή, τον παλιό, «ορκισμένο» Πασόκο που ψηφίζει Τσίπρα ,Αντώνη Αραβαντινό.
Που ενώ ο Κορυδαλλός «καίγεται» ενώ έχει αρχίσει η συζήτηση για…απέλαση ξένων καταδίκων για ν αδειάσει ο χώρος και να μην κοστίζουν στο ελληνικό  Κράτος, ενώ στην Τρίπολη και την Κόρινθο δεν υπάρχει σωφρονιστικό προσωπικό, ενώ  Άραβες ξυλοκοπούν και μαχαιρώνουν σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ ογκούται καθημερινά ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός  αντιμαχόμενων θρησκευτικών ομάδων και κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει για να μην έχουμε έκρηξη, ο Αραβαντινός, μαζί με τους δικούς του συνεργάτες ανακαλύπτει ναρκωτικά μέσα σε ντομάτες και πορτοκάλια, στέλνει κάθε μέρα 100 μερίδες φαγητό στο Δήμο Κορυδαλλού για τους άπορους και θέλει να μετατρέψει την παλιά «κατοικία του Διοικητή» σε ένα σύγχρονο «Ξενώνα Ελλήνων υπέργηρων αποφυλακιζόμενων».
«Τι βλέπεις εδώ στις φυλακές αλλά και στη χώρα μας ας πούμε του χρόνου τέτοιο καιρό;»

« Του χρόνου; Μεγάλη κουβέντα. Για να δούμε σε 3 μήνες πρώτα. Πάντως  βλέπω  να έχουμε τις φυλακές του ΄91. Κι ελπίζω σ΄ ένα άνθρωπο τόσο βαθειά ηθικό σαν το Θανάση τον Κανελλόπουλο να μην τις αφήσει να αιματοκυλιστούν. Όσοι ξέρουν, θα καταλάβουν. Για τη χώρα…κάτσε να περάσουμε τον κάβο του Οκτώβρη πρώτα…πάντως Φλεβάρη – Μάρτη θα πάμε σε εκλογές. Κι αν είναι έτοιμος ο Τσίπρας…γιατί αν μακελέψουνε κι αυτή την ελπίδα χαθήκαμε. Το πρόβλημα της χώρας είναι εθνικό. Και οι εθνικές λύσεις χρειάζονται κι άλλα πράγματα. Είχα γράψει ένα άρθρο «Γιαλαντζί σωτήρες και λαχανοβλάσταρα».  Το λαό λοιπόν που μεγάλωσε με λαχανοβλάσταρα, δεν μπορείς να τον απειλείς με την πείνα. Θα σου αλλάξει την Παναγία.»
Είπαμε :  Δεν σπούδασε αλλά το απολυτήριό του το πήρε με «19». Και ΔΕΝ επιθυμεί να μπει στη Βουλή. Τον Κορυδαλλό επιθυμεί να «φτιάξει». Όταν ο ίδιος αποφασίσει.
Μαζί του , αφήνω πίσω τον πρύτανη, το δημοσιογράφο, το χρηματιστή, τον καπετάνιο, τον κομπιουτεράκια, τον τακτικό και καθαρό Αλβανό, τον μονάχο και ξεχασμένο Τζένη κι όλους τους άλλους τρόφιμους , ισοβίτες και βαρυποινίτες και υπό απόλυση ή σε αναμονή αναστολής να ονειρεύονται – όσοι μπορούν ακόμη να ονειρεύονται- ένα αύριο λίγο καλύτερο απ΄ το σήμερα. Που μπορεί νάρθει, μαζί με την αναστολή ή τη χάρη ή την αποφυλάκιση, μπορεί όμως και να μην έρθει. Ποτέ.