meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΚΕΠΑ - ΦΟΡΕΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

 
ΚΕΠΑ: Φορέας παραγωγής φτώχειας και ένδειας…
Επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 24ης Ιανουαρίου 2013, προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κύριο Βρούτση, με θέμα: «Ζητείται η λήψη μέτρων για να μετατραπεί το ΚΕΠΑ από φορέα παραγωγής φτώχειας και ένδειας σε φορέα αντικειμενικής αξιολόγησης της αναπηρίας».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24.01.2013
 
ΚΕΠΑ: Φορέας παραγωγής φτώχειας και ένδειας…
Η ΕΣΑμεΑ καταγγέλλει για ακόμη μία φορά την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις συνθήκες λειτουργίες του ΚΕΠΑ, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς.

Το ΚΕΠΑ από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του έχει καταστεί Κέντρο που παράγει φτώχεια ένδεια και δυστυχία και έχει οδηγήσει σε αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρία και χρόνια πάθηση.
Ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του ο αριθμός των «φυλακισμένων» στις λίστες αναμονής αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις για επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας του.

Οι 59.000 «φυλακισμένοι» της παρούσας περιόδου ήταν 50.000 τον Ιούλιο του έτους 2012, ενώ τον Απρίλιο του ιδίου έτους 41.000. Σημαντικότερο είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς : υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν με μηδενικά οικονομικά μέσα λόγω του ότι κατά τους μήνες αναμονής της εξέτασης/επανεξέτασής τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές έχει ανασταλεί η χορήγηση της σύνταξής τους ή του αναπηρικού επιδόματος τους.

Καθημερινά στην Ε.Σ.Α.μεΑ. κατατίθενται καταγγελίες από άτομα με αναπηρία που βρίσκονται στις λίστες αναμονής επί μήνες. Πολλοί από αυτούς στέλνουν κραυγή αγωνίας αφού επί μήνες προσπαθούν να ζήσουν χωρίς της σύνταξη αναπηρίας τους ή το αναπηρικό επίδομα το οποίο για την πλειονότητα αποτελεί και το μοναδικό μέσο επιβίωσης. Παράλληλα, σωματεία ατόμων με αναπηρία στη νησιωτική Ελλάδα καταγγέλλουν με επίσημες επιστολές τους ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει λειτουργήσει υγειονομική επιτροπή με αποτέλεσμα στη λίστα αναμονής να προστίθενται νέα άτομα με αναπηρία.

Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική. Το ΚΕΠΑ εξελίσσεται πλέον σε νέο σύγχρονο Καιάδα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Η Επιστολή στο υπουργείο Εργασίας με προτάσεις ακολουθεί.

 
Αθήνα: 24-1-2013
Αρ. Πρωτ: 386

 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Πληροφορίες: Ε. Μπαρμπαλιά

Προς:
κ. Γ. Βρούτση Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Πρόνοιας
ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

Θέμα: «Ζητείται η λήψη μέτρων για να μετατραπεί το ΚΕΠΑ από φορέα παραγωγής φτώχειας και ένδειας σε φορέα αντικειμενικής αξιολόγησης της αναπηρίας»


Κύριε Υπουργέ,
Το ΚΕΠΑ από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του έχει καταστεί Κέντρο που παράγει φτώχεια ένδεια και δυστυχία και έχει οδηγήσει σε αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρία και χρόνια πάθηση.

Ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του ο αριθμός των «φυλακισμένων» στις λίστες αναμονής αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις σας όπως και της Διοίκησης του ΙΚΑ για την άμεση επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας του.

Οι 59.000 «φυλακισμένοι» της παρούσας περιόδου υπενθυμίζουμε ότι ήταν 50.000 τον Ιούλιο του έτους 2012, ενώ τον Απρίλιο του ιδίου έτους έφταναν τις 41.000. Πίσω όμως από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν με μηδενικά οικονομικά μέσα λόγω του ότι κατά τους μήνες αναμονής της εξέτασης/επανεξέτασής τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές έχει ανασταλεί η χορήγηση της σύνταξής τους ή του αναπηρικού επιδόματος τους.

Καθημερινά στην Ε.Σ.Α.μεΑ. κατατίθενται καταγγελίες από άτομα με αναπηρία που βρίσκονται στις λίστες αναμονής επί μήνες. Πολλοί από αυτούς στέλνουν κραυγή αγωνίας αφού επί μήνες προσπαθούν να ζήσουν χωρίς της σύνταξη αναπηρίας τους ή το αναπηρικό επίδομα το οποίο για την πλειονότητα αποτελεί και το μοναδικό μέσο επιβίωσης.

Σωματεία ατόμων με αναπηρία στη νησιωτική Ελλάδα καταγγέλλουν με επίσημες επιστολές τους ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει λειτουργήσει υγειονομική επιτροπή με αποτέλεσμα στη λίστα αναμονής να προστίθενται νέα άτομα με αναπηρία.

Συνοπτικά αναφέρουμε τα κυριότερα προβλήματα που η Ε.ΣΑ.μεΑ έχει εντοπίσει από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠΑ και τα οποία συνεχίζονται έως και σήμερα:

  • Αναστολή καταβολής της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος για διάστημα πολλών μηνών έως ότου παραλάβει ο εξεταζόμενος τη Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής
  • Ανεπαρκής στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών και ειδικότερα των υγειονομικών επιτροπών που εξετάζουν άτομα με αναπηρίες ψυχικές, νευρολογικές και καρδιολογικές.
  • Ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για την κατ’ οίκον υγειονομική εξέταση με αποτέλεσμα η εφαρμογή των όποιων εγκυκλίων για την κατ’ οίκον εξέταση εξαρτάται από την καλή θέληση των ιατρών του ειδικού σώματος του ΚΕΠΑ.
  • Έλλειψη διοικητικού προσωπικού για την έγκαιρη έκδοση των αποφάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών.
  • Υποχρέωση καταβολής του ποσού των 46€ ακόμα και για αιτούντες τη χορήγηση προνοιακού επιδόματος λόγω οικονομικής αδυναμίας (π.χ. άνεργοι). Η καταβολή του ποσού των 46€ και για την ένσταση του εξεταζόμενου για την απόφαση της Α/Βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής.
  • Συνέχιση του άδικου συστήματος επανεξέταση ατόμων με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις που ιατρικά κρίνονται μη αναστρέψιμες. 
  • Έλλειψη πρόβλεψης για την πλήρη κάλυψη ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων που έχει διακοπεί η καταβολή της σύνταξης τους ή η καταβολή προνοιακού επιδόματος. Η πρόβλεψη του συστήματος για την κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μόνο για την πρωτογενή πάθησή των αιτούντων που αναμένουν να εξεταστούν από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ αντιλαμβάνεστε ότι στερείται σοβαρότητας.

Κύριε Υπουργέ,
Η Ε.Σ.ΑμεΑ διαμηνύει ότι τα όρια αντοχής της αναπηρικής οικογένειας εξαντλούνται και ζητάει από εσάς να λάβετε υπόψη τις εμπεριστατωμένες προτάσεις της για τη λήψη νομοθετικών ρυθμίσεων και διαδικαστικών ενεργειών που θα εξομαλύνουν την τραγική αυτή κατάσταση.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

  • Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθοριστεί ό περίπτωση που η έκδοση γνωμάτευσης πιστοποίησης και προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας καθυστερεί με ευθύνη του αρμόδιου φορέα πέραν του ενός μηνός η χορήγηση σύνταξης ή αναπηρικού επιδόματος δεν αναστέλλεται έως και την έκδοση της σχετικής γνωμάτευσης.
  • Νομοθετική ρύθμιση για τη αναδρομική χορήγηση συντάξεων και αναπηρικών επιδομάτων στους αιτούντες επανεξέταση της αναπηρία τους οι οποίοι είναι επί μήνες εγκλωβισμένοι στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.
  • Νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας, η Γνωμάτευση για την πιστοποίηση της αναπηρίας και τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας που εκδίδεται από τα ΚΕΠΑ θα ισχύει για κάθε οικονομική και κοινωνική παροχή. Μέσω της ίδιας ρύθμισης ζητούμε να οριστεί ότι κατισχύουν προϊσχύουσες διατάξεις που αφορούν στην αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας.
  • Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα οριστεί ότι τα άτομα με αναπηρία/χρόνια πάθηση κατά το χρόνο αναμονής τους και για όσο διαρκεί η έκδοση της νέας γνωμάτευσης θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το ΙΚΑ ή τον οικείο ασφαλιστικό τους οργανισμό.
  • Άμεση λειτουργία της επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010 ώστε να συμπληρωθεί η παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3846/2010 με όλες τις κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιας πάθησης που αποδεδειγμένα βάσει ιατρικών/επιστημονικών δεδομένων κρίνονται μη αναστρέψιμες.
  • Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθοριστεί υποχρεωτική από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ η κατ’ οίκον εξέταση των ατόμων με βαριά αναπηρία βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων. Προτείνουμε έως ότου καταρτιστεί συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για την κατ’ οίκον εξέταση και εφόσον δεν είναι είναι δυνατή η μετακίνηση του εξεταζόμενου να μεταβαίνει στην οικία του, ιατρός εξειδικευμένος της ανάλογης αναπηρίας/πάθησης και σε συνάρτηση με τα στοιχεία του ιατρικού φακέλου να αποφασίζει για το προσδιορισμό του βαθμού αναπηρίας. Τα ανωτέρω υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει η διαδικασία δειγματοληπτικού ελέγχου για ευνόητους λόγους.
  • Μείωση του καθορισμένου αριθμού αιτήσεων (15) για αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις που παρουσιάζεται μεγάλος χρόνος αναμονής για την εξέτασή τους από εξειδικευμένους ιατρούς στην πάθησή τους (πχ. Ψυχιατρικές, καρδιολογικές, νευρολογικές).
  • Άμεση εφαρμογή του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 το οποίο προβλέπει τη συμμετοχή ιατρών όλων των ασφαλιστικών φορέων και ιατρών του Ε.Σ.Υ στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ ώστε να καταστεί επαρκής η στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου. Είναι άξιο απορίας πως ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνει επισήμως ότι οι επιτροπές από 500 με 600 έχουν αυξηθεί το μήνα Οκτώβριος στις 1340, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στις λίστες αναμονής παραμένει στάσιμος.
  • Εκπόνηση των προγραμμάτων ειδικής εκπαίδευσης των ιατρών του ειδικού σώματος και ανανέωσή τους σε κάθε επικαιροποίηση του πίνακα προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας.
  • Νομοθετική ρύθμιση για να καταστεί υποχρεωτικά προσβάσιμο το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και οι παρεχόμενες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των ΚΕΠΑ σε όλα τα άτομα με αναπηρία (κινητική αναπηρία, αισθητηριακές αναπηρίες κ.λπ.).
  • Άμεση λήψη ενεργειών για την μετακίνηση υπαλλήλων του δημοσίου που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ώστε να στελεχωθούν επαρκώς οι διοικητικές υπηρεσίες των διευθύνσεων ΚΕΠΑ οι οποίες υπολειτουργούν μετά τη μαζική αποχώρηση υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης. Επισημαίνουμε ότι η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων έχει ως αποτέλεσμα και την πολύμηνη αναμονή έκδοσης των αποφάσεων μετά την εξέταση των ενδιαφερομένων από τις Υγειονομικές Επιτροπές.
  • Άμεση πρόσληψη διερμηνέων ελληνικής νοηματικής γλώσσας στα ΚΕΠΑ με σύμβαση έργου για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των κωφών βαρήκοων με τους υπαλλήλους των διοικητικών υπηρεσιών των ΚΕΠΑ και τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών κατά την εξέτασή τους.

Κύριε Υπουργέ,
Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική. Οι δηλώσεις για άκνοες προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα λειτουργίας του ΚΕΠΑ και η και αδιαμφισβήτητα θέληση των αρμοδίων δυστυχώς δεν αποτυπώνονται στην πραγματικότητα. Το ΚΕΠΑ εξελίσσεται πλέον σε νέο σύγχρονο Καιάδα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ οι φορείς μέλη της, σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα σε κάθε γωνιά της χώρας απαιτεί εδώ και τώρα την υιοθέτησή των προτάσεων της, τις οποίες έχει θέσει από την αρχή του σχεδιασμού οργάνωσης και λειτουργίας του.
Είναι βέβαιο ότι εάν είχαμε εισακουστεί δεν θα μιλάγαμε τώρα για σύγχρονο Καιάδα. Ανατρέψτε τώρα αυτή την κατάσταση.

 
Με εκτίμηση

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                                                             ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

 

 

 

 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:
 
- Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά

- Γραφείο Πρόεδρου ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου

- Γραφείο Προέδρου ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη

- Πρόεδρο και μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

- κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, Υφυπουργό Εργασίας

- κ. Π. Κόκκορη, Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης

- κ. Ευ. Μπέκου, Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας

- κ. Β. Κοκκινάκη, Γεν. Διευθυντή Πρόνοιας

- κ. Μανθοπούλου, Προϊσταμένη Δ/νσης Προστασίας ΑμεΑ

- κ. Ρ. Σπυρόπουλο, Διοικητή ΙΚΑ

- κ. Δ. Πατσούρη Yποδιοικητή ΙΚΑ κ. Ε. Νιαρχάκου, Προϊσταμένη Δ/νσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας

- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ

 
Πηγή: http://www.esaea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου