meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ - ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ 200.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ


Ρύθμιση - ανάσα για 200.000 δανειολήπτες.
Σε ότι αφορά τη νέα ρύθμιση για το πάγωμα των δόσεων από οφειλές με υποθήκη την πρώτη κατοικία, η αντικειμένική αξία της οποίας δε θα ξεπερνά 180.000 ευρώ, αυτή θα συμπεριλαμβάνει (μεταξύ άλλων) ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία, καθώς και πολύτεκνους. Να σημειωθεί ότι οι προϋποθέσεις σε σχέση με τους δικαιούχους ένταξης, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά. Όσοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, θα απαλλαγούν από την υποχρέωση αποπληρωμής κεφαλαίου και θα καταβάλουν για δύο χρόνια (με δυνατότητα επανεξέτασης για άλλα δύο), μόνο τόκους με χαμηλό επιτόκιο 1,5%.
 
Ευγενία Τζώρτζη.
 
Διακόσιες χιλιάδες δανειολήπτες εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για διετές πάγωμα των δόσεων από ενυπόθηκες οφειλές, που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Ανάπτυξη και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Μάρτιο.
 
Την εκτίμηση έκανε χθες σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος απατώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο κ. Ελ. Αυγενάκης, επιβεβαίωση σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής». Η ρύθμιση θα προβλέπει και βελτιώσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μεταξύ των οποίων η πρόβλεψη ότι για να ενταχθεί κάποιος στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, δε θα απαιτείται ομοφωνία των πιστωτών, αλλά η σύμφωνη γνώμη του 50% + 1. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η περαιτέρω διευκόλυνση όσων επιδιώνουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και συναντούν αντιστάσεις από μερίδα των τραπεζών, ενώ προς την κατεύθυνση της αποτροπής της καταχραστικής συμπεριφοράς από μερίδα δανειοληπτών, θα λειτουργήσει η υποχρέωση του να καταβάλει το 10% της οφειλόμενης δόσης, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
 
Σε ότι αφορά τη νέα ρύθμιση για τια το πάγωμα των δόσεων από οφειλές με υποθήκη την πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξία της οποίας δε θα ξεπερνά 180.000 ευρώ, αυτή θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος κατά 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010.
 
Επιπλέον, θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία, καθώς και πολύτεκνους. Να σημειωθεί ότι οι προϋποθέσεις σε σχέση με τους δικαιούχους ένταξης, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά. Όσοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, θα απαλλαγούν από την υποχρέωση αποπληρωμής κεφαλαίου και θα καταβάλλουν για δύο χρόνια (με δυνατότητα επανεξέτασης για άλλα δύο), μόνο τόκους με χαμηλό επιτόκιο 1,5%. Η ίδια ρύθμιση θα προβλέπει επίσης τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου της Τειρεσίας , έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τις τράπεζεσ, ανάλογα με «το συνολικό τους προφιλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά».
 
Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου