meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ



Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013, μαθητές όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με συνομιλήκους τους με αναπηρία, αλλά και να γνωρίσουν τη διαφορετικότητα μέσα από συζητήσεις και άλλα διαδραστικά εργαστήρια που οργάνωσαν ΑμεΑ και ειδικοί επιστήμονες.
 
Το Πρόγραμμα φιλοξενείται στο Μουσείο Βορρέ και συντονίζεται από το Σύλλογο Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών και νέων, που στόχο έχει μέσα από τις πραγματικές συνθήκες ζωής και καθημερινότητας και την άκρατη έκφραση κάθε είδους απορίας για κάθε τι το άγνωστο και το διαφορετικό, οι μικροί μαθητές να εξοικειώνονται με την αναπηρία και τους συνανθρώπους τους.
 
Μεταξύ άλλων, οι μαθητές συνομίλησαν για ώρα με τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, που εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος βρίσκεται σήμερα σε αναπηρικό καροτσάκι, καθώς και με το νεαρό Δικηγόρο και Αντιδήμαρχο Ιλίου Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος έχει γεννηθεί τυφλός.
 
Πέρα από τις απορίες για τις δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και τον τρόπο που τις ξεπερνούν, ο Παναγιώτης και ο Βαγγέλης κλήθηκαν να απαντήσουν και σε πολύ φιλοσοφημένες ερωτήσεις, όπως αυτή ενός κοριτσιού Γ΄ Δημοτικού:
«Γιατί όλοι οι άνθρωποι να μην είναι το ίδιο και κάποιοι να ταλαιπωρούνται χωρίς να φταίνε;»
 
«Οι οδηγίες χρήσης των εργαστηρίων είναι πάντοτε ίδιες  και τα αποτελέσματα πάντα ελπιδοφόρα», δήλωσε ο εμψυχωτής των βιωματικών εργαστηρίων του ΣΚΕΠ Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας και μας εξήγησε:
«Τα παιδιά μπορούν να μας ρωτούν ελεύθερα ότι τους κατεβαίνει στο κεφάλι, ερκεί κανείς να μην κοροϊδέψει καμία απορία συμμαθητή του. Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις και στο τέλος δίνουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι δε μιλούν με τον ανάπηρο Βαγγέλη ή με τον ανάπηρο Παναγιώτη, αλλά με το Βαγγέλη και τον Παναγιώτη που μπορούν να γίνουν φίλοι τους, γείτονές τους, συνάδελφοί τους και τυχαίνει να είναι ανάπηροι».
 
«Πως να κρυφτείς από τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα! Κάθε φορά που συζητώ ανά την Ελλάδα με τα παιδιά για τη διαφορετικότητα, έχω στο νου μου αυτό το τραγούδι και νιώθω πολύ τυχερός, γιατί με τέτοιες δράσεις επενδύουμε σε ευαισθητοποιημένους αυριανούς ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας. Μόνο έτσι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και με ορμητήριο την ελληλέγγυα δική μας ψυχή θα μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη κόντρα σε κάθε είδους κρίση στηριγμένοι αποκλειστικά στις δυνάμεις μας», δήλωσε ο κ. Αυγουλάς, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.
 
Αναλυτικά στη δράση συμμετείχαν τα εξής σχολεία:
 
  • 7ο Δημοτικό Παλλήνης (35 μαθητές Γ΄Δημοτικού).
  • Ελληνογερμανική Αγωγή (25 μαθητές Γυμνασίου).
  • 1ο ΓΕΛ Νέας Μάκρης (30 μαθητές).

Οι δράσεις του ΣΚΕΠ θα συνεχιστούν το Φλεβάρη και το Μάρτη και η τελετή λήξης του προγράμματος θ διεξαχθεί στις 29 Μαρτίου 2013 και ώρα 19:00 στο Μουσείο Βορρέ.
 
 
     
     
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου