meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ - ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

Δεξαμενή...προνομιούχων: Πολύ γνωστά ονόματα και μεγάλες κρατικές δουλειές στο Ίδρυμα Τσάτσου.
Το μεγάλο έργο που πήρε το Ίδρυμα και για το οποίο πληρώθηκε μεν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν το έφερε ποτέ εις πέρας, αφορά τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες και ειδικότερα το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρία (ΕΠΑΜΕΑ). Πρόκειται για φορέα που ιδρύθηκε τρεις φορές, ώστε τελικά να καταργηθεί, αν και εξακολουθούν άλλοι φορείς να χρηματοδοτούνται για λογαριασμό του. Το ΕΠΑΜΕΑ ιδρύθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 με το Νόμο 3106 ''Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις'', αλλά δε λειτούργησε, παρά το γεγονός ότι όλα ήταν έτοιμα.
 
Του Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗ
 
Ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση φαίνεται πως απολαμβάνει το Ίδρυμα Τσάτσου, καθώς αρκετά υψηλόβαθμα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του. Αυτά ακριβώς τα στελέχη έχουν πάρει πολλές και διάφορες δουλειές.
Ονόματα όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Χάρη Παμπούκη, ακόμη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεσπόζουν στο Ίδρυμα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα κρατικά στελέχη, καθηγητές Πανεπιστημίων αλλά και φίλοι του Ιδρύματος, όπως ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, που βρίσκονται μέσα στα ... πράγματα.
Το Ίδρυμα του αείμνηστου συνταγματολόγου και Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, υπό τον ακριβή τίτλο ''Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Ίδρυμα Θ. και Δ. Τσάτσου'', έχει καταφέρει να πάρει πάρα πολλά έργα και χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο, ακόμη και ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Πάντα όμως νόμιμα και χωρίς να υπάρχει αμφισβήτηση των διαδικασιών. 
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ. Τα έργα που αναλαμβάνει είναι καθαρά θεωρητικά, δηλαδή ταιριάζουν σε ''δεξαμενές σκέψης'', όπως μελέτες, προτάσεις για τη λειτουργία του κράτους, εκδόσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια, ενώ είχε εισπράξει και 2.665.955,05 ευρώ ως ΜΚΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών επί Υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, για να προσφέρει τα φώτα του στην Αλβανία και άλλες χώρες, λιγότερο ανεπτυγμένες σε σχέση με την Ελλάδα.
 
Πέρυσι, όταν είχαν αποκαλυφθεί οι καταβολές των χρημάτων προς το Ίδρυμα, ο Γενικός Διευθυντής του, Ξενοφών Κοντιάδης, είχε δηλώσει: ''Η προκήρυξη του Υπουργείου Εξωτερικών υπαγορεύει κάθε τόσο το θέμα όσο και τον τόπο διεξαγωγής του έργου. Το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο. Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα το μαύρο πρόβατο που είναι σήμερα για τη διεθνή κοινότητα. Ανήκε στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, θεωρήθηκε από τον ΟΟΣΑ ανεπτυγμένη και κλήθηκε να συμβάλει με ποσοστό επί του ΑΕΠ της για αναπτυξιακή βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι προέκυψε η διείσδυση σε κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας''.
 
Τα πιο πρόσφατα μεγάλα έργα που έχει λάβει το Ίδρυμα από το Δημόσιο με την προηγούμενη Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είναι από το Υπουργείο Εσωτερικών, ''Ισότητα - Μετανάστευση'', από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διεκδικεί διοικητικά βάρη και πήρε τη ''Λευκή Βίβλο'', ενώ από το Υπουργείο Υγείας το έργο ''Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας - Οδηγός Πρόληψης Υγείας''. Κατά σύμπτωση, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, μετέχουν ο πρώην ΠΑΣΟΚ επί Γιάννη Ραγκούση και σήμερα ΔΗΜ.ΑΡ με Αντώνη Μανιτάκη, Γ.Γ. του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Στεφάνου, γιος της καθηγήτριας του Παντείου και μετέπειτα Υφυπουργού Παιδείας επί Ανδρέα Παπανδρέου, Ελένης Στεφάνου, καθώς και ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών επί υπουργείας Καστανίση, Αθανάσιος Ξηρός.  
 
Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ. Το μεγάλο έργο όμως που πήρε το Ίδρυμα και για το οποίο πληρώθηκε μεν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν το έφερε ποτέ εις πέρας, αφορά τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες και ειδικότερα το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρία (ΕΠΑΜΕΑ). Πρόκειται για φορέα που ιδρύθηκε τρεις φορές, ώστε τελικά να καταργηθεί, αν και εξακολουθούν άλλοι φορείς να χρηματοδοτούνται για λογαριασμό του. Το ΕΠΑΜΕΑ ιδρύθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 με το Νόμο 3106 ''Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις'', αλλά δε λειτούργησε, παρά το γεγονός ότι όλα ήταν έτοιμα.
 
Ωστόσο, το 2004 συντελέστηκε η Κυβερνητική μεταβολή και η Ν.Δ. αποφάσισε, το 2006, την ίδρυση ενός τροποποιημένου παρατηρητηρίου για τον ίδιο σκοπό, με το Νόμο 3454/2006 ''Ενίσχυση της Οικογένειας και άλλες διατάξεις''.
Επιπρόσθετα, ενόψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2006, το Υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει, για τη λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ατόμων με Αναπηρία, την πρόβλεψη διάθεσης ποσού 1.000.000 €, το οποίο τελικώς δε δόθηκε.
 
Ωστόσο, η Κυβέρνηση Ν.Δ. το 2007 αποφάσισε να εντάξει το έργο στη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και τον Αύγουστο του 2009 ξεκίνησε τη διαδικασία. Δυο μήνες μετά παρ΄ όλα αυτά έχασε τις εκλογές και τα ηνία της χώρας ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως δεν άλλαξε τακτική επί του θέματος.
Συνέχισε τις διαδικασίες και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, που ενεργούσε ως αναθέτουσα Αρχή, προκήρυξε στις 11 Μαρτίου 2010 δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό για το έργο ''Στρατηγική Μελέτη γα την Αναδιοργάνωση και την Επέκταση του Εθνικού Παρατηρητηρίου ΑμεΑ''.
 
Ο προϋπολογισμός ανήλθε στο ποσό των 168.067,23 €, μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 19%. Το έργο το πήρε το Ίδρυμα Τσάτσου, αλλά η μελέτη δεν εκπονήθηκε ποτέ....
 
Πηγή: Εφημερίδα ''Παραπολιτικά''
 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου