meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΒΙΟΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ


Ο Βιονικός Άνθρωπος είναι γεγονός!
Ένας βιονικός άνδρας που έχει τεχνητά μέλη, συνθετικό αίμα και ρομποτικά άκρα, παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το λειτουργικό σύστημα, που περιλαμβάνει καρδιά και πνεύμονες, το οποίο συμπληρώνεται με τεχνητό αίμα, που περνά μέσ από ένα δαιδαλώδες δίκτυο αρτηριών. Το ρομπότ διαθέτει μία βιονική σπλήνα για να καθαρίζει το αίμα. Η ανθρωπόμορφη μηχανή κοστίζει περισσότερο από 600.000 Ευρώ.
 
Οι παραγωγοί ενός τηλεοπτικού προγράμματος ήρθαν σε επαφή με το Δόκτορα Μπέρτολντ Μάγιερ, έναν χαρισματκό επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και τον προσκάλεσαν να αναδημιουργήσει τον εαυτό του σε βιονική μορφή. Ο ίδιος είναι εδώ και πολλά χρόνια χρήστης προσθετικής τεχνολογίας.
 
''Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι το τεχνητό αίμα που κυκλοφορεί μέσα από αυτούς τους σωλήνες, γιατί είναι φτιαγμένο από νανοσωματίδια, που μπορούν να δεσμεύουν οξυγόνο, όπως κάνει και το κανονικό αίμα. Αλλά αυτό δεν είναι κανονικό αίμα, είναι νανοσωματίδια. Νόμιζα ότι όλα αυτά ήταν επιστημονική φαντασία, γι΄αυτό και μου φάνηκαν όλα εντυπωσιακά. Με χαροποίησε το γεγονός, επίσης, ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα εμφυτευμένο τεχνητό νεφρό, που μπορεί να αντικαταστήσει ένα προβληματικό νεφρό, χωρίς να χρειάζεται να γίνει μεταμόσχευση. Επομένως, νομίζω ότι είναι τεράστια τα οφέλη που θα φέρει αυτή η τεχνολογία. Ήξερα αρκετά, εννοείται, για τις προσθετικές εφαρμογές, αλλά το τι είμαστε ικανοί να πετύχουμε σε σχέση με τα τεχνητά όργανα, ειλικρινά με εντυπωσίασε βαθιά'', υποστηρίζει ο Μπέρτολντ Μάγιερ.
 
Πίσω από τις ίριδες του βιονικού μοντέλου, υπάρχει ένα ζευγάρι αμφιβληστροειδών, το οποίο του προσφέρει μια εικόνατου κόσμου. Η τεχνολογία των προσθετικών μελών είναι, προς το παρόν, πανάκριβη και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί είναι αμφίβολο αν θα τη χρηματοδοτήσουν για τον πολύ κόσμο.
 
Ο Βιονικός Άνδρας θα εκτίθεται στο Λονδίνο μέχρι τις 11 Μαρτίου.
 
Η επιστήμη δίνει...χείρα βοηθείας.
 
Ο Ματέο Μπόβμουντ έχασε το χέρι του, εξαιτίας μιας αθένειας πριν από μερικά χρόνια. Τώρα είναι ο πρώτος Δανός που έχει ένα από τα πιο προηγμένα προσθετικά χέρια στον κόσμο. Ονομάζεται μυο-ηλεκτρική πρόσθεση χεριού και το μέλος μοιάζει σαν να είναι αληθινό. Μπορεί να κάνει όλα αυτά που κάνει και ένα κανονικό χέρι. Το τεχνητό μέλος ελέγχεται μέσω ηλεκτροδίων, που είναι τοποθετημένα δίπλα στους μύες, τους οποίους χρησιμοποιούμε συνήθως όταν θέλουμε να κινήσουμε τα δάχτυλά μας.
 
''Αυτό δε μπορούσα να το κάνω στο παρελθόν. Δεν είχα καμία υποστήριξη για να κρατήσω αυτό το εργαλείο, οπότε δεν το έκανα. Έβαζα άλλους να το κάνους για μένα.Η ελευθερία, η αξία του να τα βγάζεις πέρα μόνος σου, είναι πραγματικά ανεκτίμητες. Δε μπορείς να μην τις λάβεις υπόψη σου'', εξηγεί ο Ματέο Μποβμούντ.
 
Το χέρι μπορεί να κινήσει όλα τα δάχτυλα και να πιάσει κάτι με επτά διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να κάνει τα πάντα που κάνει και ένα κανονικό χέρι.
 
''Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα στο πως μπορούμε να δώσουμε σε έναν πολίτη ποιότητα ζωής. Παράλληλα, προλαμβάνουμε το γεγονός ότι θα μας έχει ανάγκη, ως κοινότητα, να του παρέχουμε υπηρεσίες που σίγουρα δεν είναι φτηνές. Άρα, όλο αυτό είναι προς όφελος του πολίτη και της κοινότητας'', δηλώνει η Τζέιν Γιέγκιντ του αναπτυξιακού φορέα ηλικιωμένων και αναπήρων στην Οντένσε της Δανίας.
 
Αυτή η τεχνολογία έχει δώσει στον Ματέο πολλές δυνατότητες. ''Το να πάω για δείπνο ή για φαγητό το μεσημέρι με φίλους σε ένα εστιατόριο ήταν κάτι δυσάρεστο. Τι να κάθεσαι και να λες στο φίλο σου: ''θα μου κόψεις την μπριλόλα;'' σε φέρνει σε δύσκολη θέση, πρέπει να ομολογήσω'', εξομολογείται ο Μπόβμουντ.
 
Το μόνο που πρέπει να μάθει ακόμη είναι να πιέζει λιγότερο τα πράγματα που πιάνει. Είναι πολύ δύσκολο όταν δε μπορεί να αισθανθεί κάτι, αλλά θα επιστρέψει και αυτή η αίσθηση, όπως επέστρεψε η αυτοεκτίμησή του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου