meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΜΙΑ ''ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ'' ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ


Θερμής υποδοχής έτυχε ο Γραμματέας της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς από τους καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Μεγαλόπολης. Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013 κατά την προγραμματισμένη του επίσκεψη στο σχολείο.
 
Επί τέσσερις ώρες ο νεαρός δικηγόρος και Αντιδήμαρχος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς, εκ γενετής τυφλός ο ίδιος, συζητούσε με τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Μεγαλόπολης για τις ιδιαιτερότητες που έχει η καθημερινή του ζωή λόγω της ολικής απώλειας της όρασής του, για τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει καθημερινά στις μετακινήσεις του, στην εργασία και στην εκπαίδευσή του, στις συναλλαγές του και στις συνδιαλλαγές του με δημόσιες υπηρεσίες κλπ.

 
 
Τα παιδιά με απεριόριστο ενδιαφέρον και με πολλή προσοχή παρακολούθησαν την επίδειξη τεχνικών βλέποντος συνοδού και σωστής χρήσης του λευκού μπαστουνιού από έναν τυφλό, ενώ έλυσαν απορίες τους γύρω από ζητήματα ταμπού για όσους δε γνωρίζουν έναν άνθρωπο με αναπηρία, όπως για τις προσωπικές του σχέσεις, τον τρόπο που ντύνεται, τα κριτήρια για να ερωτευτεί, το πώς διασκεδάζει, τα χόμπι του, το αν βλέπει όνειρα κλπ.

 
 
Ο κ. Αυγουλάς απάντησε χωρίς κόμπλεξ σε όλες τις απορίες των παιδιών και τους αφιέρωσε μαντινάδες ορμώμενος από τον τόπο καταγωγής του, ενώ εντύπωση προκάλεσε σε όλους η στάση των παιδιών και χωρίς την παρουσία των καθηγητών τους, συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση και με απόλυτη ησυχία δίδαξαν με τη συμπεριφορά τους το σεβασμό στη διαφορετικότητα.
 
 
 
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μεγαλόπολη, ο κ. Αυγουλάς έγινε δεκτός από το Δήμαρχο της πόλης κ. Παναγιώτη Μπούρα, ο οποίος τον ευχαρίστησε για το μάθημα ζωής που προσέφερε στους μαθητές με την παρουσία του: «Τέτοιες εκπαιδευτικές βιωματικές δράσεις μες στα σχολεία μας οδηγούν από τη στείρα εκπαίδευση στην αληθινή παιδεία και πρέπει να γίνουν φάρος σε όλη τη χώρα για μια πιο ελπιδοφόρα συνέχεια», δήλωσε ο κ. Μπούρας.

 
 
Τα στοιχεία που ενώνουν τη Μεγαλόπολη και το Ίλιον είναι πολλά και οι δύο άντρες μαζί με συνεργάτες τους συζήτησαν για ώρα και αντάλλαξαν προβληματισμούς για σοβαρά αυτοδιοικητικά ζητήματα, ενώ συχνές ήταν και οι αναφορές τους στον Αρκά Δήμαρχο Ιλίου κ. Νίκο Ζενέτο, ο οποίος αγαπά πολύ την περιοχή και την επισκέπτεται συχνά συναντώντας παλιούς συναντώντας παλιούς φίλους και συμμαθητές του.
 
Ο κ. Αυγουλάς θα επιστρέψει τον επόμενο μήνα στη Μεγαλόπολη για να επαναλάβει την ομιλία του και διάφορες βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης στους μαθητές του Λυκείου της πόλης.

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου