meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ GPS!


Ηλικιωμένοι με GPS.
 
Νάουσα: Πρωτοποριακό πρόγραμμα που αφορά 50 ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας ή ΑμεΑ. Οι 50 δικαιούχοι θα φορούν το σύστημα 24ωρης παρακολούθησης καθώς και μενταγιόν αυτόματης μεταφοράς ιατρικών δεδομένων μέσω τηλεϊατρικής που θα καταγράφουν την πίεση, τους καρδιακούς παλμούς, τη θερμοκρασία σώματος και άλλα ιατρικά δεδομένα.
 
Ρεπορτάζ
Νίκος Πιτσιακίδης
 
Βραχιολάκι... Big Brother θα φορέσουν οι ηλικιωμένοι στη Νάουσα. Με το «κόσμημα» στο χέρι τους οι ηλικιωμένοι θα παρακολουθούνται σε 24ωρη βάση, όχι όμως για να φαίνεται που πηγαίνουν, αλλά για ιατρικούς λόγους.
 
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που αφορά 50 ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας ή ΑμεΑ. Οι 50 δικαιούχοι θα φορούν το σύστημα 24ωρης παρακολούθησης καθώς και μενταγιόν αυτόματης μεταφοράς ιατρικών δεδομένων μέσω τηλεϊατρικής που θα καταγράφουν την πίεση, τους καρδιακούς παλμούς, τη θερμοκρασία σώματος και άλλα ιατρικά δεδομένα.
 
Το βραχιολάκι είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος απομακρυσμένης φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες που περιλαμβάνει ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, κυρίως για άτομα που έχουν την ανάγκη καθημερινής φροντίδας, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα συχνής μετακίνησης προς τα ιατρικά κέντρα.
 
Οι ηλικιωμένοι θα διαθέτουν συσκευές επείγουσας ειδοποίησης που θα χρησιμοποιούνται σε περίπτωση κινδύνου, ώστε να ενημερωθεί μέσω κλήσης το κέντρο παρακολούθησης. Με τις συσκευές μέτρησης ιατρικών παραμέτρων θα μπορεί να γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση χρόνιων παθήσεων και νοσηλείας και η καλύτερη φροντίδα του ασθενούς.
 
Πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων θα έχουν μόνοι οι γιατροί, οι δικαιούχοι και οι εγκεκριμένοι συγγενείς τους, ενώ ο server του συστήματος θα εγκατασταθεί στο κτίριο του ΚΑΠΗ Νάουσας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 207.000 ευρώ και χρηματοδοτείται στο σύνολό του από το ΕΣΠΑ.
 
Η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης για απομακρυσμένη βοήθεια ηλικιωμένων εγκρίθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας κατά την οποία η διοίκηση του δήμου τόνισε ότι το έργο, το οποίο θα αναλάβει, μετά την προκήρυξη διαγωνισμού, ιδιώτης πάροχος, θα αναβαθμίσει την ποιότητα υπηρεσιών προς τους δημότες.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία Βόρειας Ελλάδας»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου