meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ


Με ιδιαίτερη επιτυχία και πλήθος κόσμου διεξήχθησαν οι εκδηλώσεις των «Χοιροσφαγίων» την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 στα χωριά Λίμνη και Βλαχέρνα Αρκαδίας.
 
Πρόκειται για αναβίωση του εθίμου των Χοιροσφαγίων που παλιά γινόταν τα Χριστούγεννα, συλλογική προσπάθεια αλληλοβοήθειας των χωριανών για να εξασφαλίσει κάθε σπιτικό το χοιρινό κρέας της οικογένειας για όλο το επόμενο έτος.


 
Φέτος οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα μετά από μια αναβολή λόγω κακοκαιρίας κα μεταξύ άλλων τις παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Τρίπολης κ. Παυλής, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Διαμερισμάτων, ενώ ήρθε από την Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Αντιδήμαρχος Ιλίου και Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.

 
 
Ιδιαίτερη αναφορά με τιμητικά λόγια στο κοινωνικό έργο του κ. Αυγουλά, έκανε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λίμνης Αρκαδίας «Το Άγαλι» κα Κατερίνα Κουρή, ακούραστη πρωτεργάτρια της διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητα του χωριού, μαζί με τη Γεωργία Αλεξοπούλου και άλλους συνεργάτες της.



 
 
Το γλέντι και το φαγοπότι συνεχίστηκαν και στη Βλαχέρνα την ίδια ημέρα, όπου η τοπική Μορφωτική Κίνηση Νέων του χωριού επιφύλαξε μια πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση στους επισκέπτες.
 
Ο τυχερός της ημέρας ήταν ο καλός φίλος του κ. Αυγουλά, Παναγιώτης Παπαχρόνης, ο οποίος κερδίζοντας στη λαχειοφόρο του χωριού μισό γουρουνόπουλο και πέντε κιλά κρασί, επέτρεψε στο γλέντι να συνεχιστεί ως τις πρώτες πρωϊνές ώρες!
 
Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη αναβίωση του εθίμου, ξανά του χρόνου.   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου