meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ο ΠΙΟ ΧΥΔΑΙΟΣ ΚΥΝΙΣΜΟΣ

Ο πιο χυδαίος κυνισμός.


Δεν είχα ξαναδεί την εκπομπή Ελεύθερος Σκοπευτής του Γιώργου Τράγκα πριν την 7η Απριλίου 2013, όταν καλεσμένοι του τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής ανέλυαν, χωρίς αντίλογο και ανενόχλητοι από τον παρουσιαστή, την αποκρουστική ιδεολογία και το πρόγραμμα του κόμματός τους, ενώ τα υπόλοιπα θέματα της εκπομπής -ασφάλεια και εγκληματικότητα, δημιουργία ένοπλων πολιτοφυλακών σε διάφορες περιοχές της χώρας- συνηγορούσαν στην επιχειρηματολογία των ναζιστών φιλοτεχνώντας ένα εφιαλτικό τοπίο.
 
Της Έφης Γιαννοπούλου
 
Δεν είχα ξαναδεί την εκπομπή Ελεύθερος Σκοπευτής του Γιώργου Τράγκα πριν την 7η Απριλίου 2013, όταν καλεσμένοι του τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής ανέλυαν, χωρίς αντίλογο και ανενόχλητοι από τον παρουσιαστή, την αποκρουστική ιδεολογία και το πρόγραμμα του κόμματός τους, ενώ τα υπόλοιπα θέματα της εκπομπής -ασφάλεια και εγκληματικότητα, δημιουργία ένοπλων πολιτοφυλακών σε διάφορες περιοχές της χώρας- συνηγορούσαν στην επιχειρηματολογία των ναζιστών φιλοτεχνώντας ένα εφιαλτικό τοπίο.
 
Ακολούθησε πάνδημος σχεδόν ξεσηκωμός. Υπεύθυνοι και... ανεύθυνοι αριστεροί, κεντρώοι και μεταρρυθμιστές έγιναν... αγανακτισμένοι, κι ας είχαν κάποιοι από αυτούς επιδείξει ιδιαίτερη κλίση στις ευχαριστίες προς τη Χ.Α. ή στην ανοχή φασιστικών συμπεριφορών μη προερχόμενων από τη ναζιστική συμμορία. Υπήρξαν ακόμη και πρωτοβουλίες διαδικτυακού ακτιβισμού, καταγγελίας των εταιρειών που διαφημίζονταν στην εκπομπή και απειλής μποϋκοτάζ των προϊόντων τους. Ο ακτιβισμός φάνηκε ότι έφερε αποτέλεσμα. Κάποιες εταιρείες δήλωσαν πως θα αποσύρουν τις διαφημίσεις τους, οι διαφημιζόμενοι γενικά μειώθηκαν, εξ ου και το κανάλι επιστράτευσε κρατική διαφήμιση (ΟΠΑΠ, Αρχαιολογικό Μουσείο, Λυρική Σκηνή) αλλά και μη κερδοσκοπικά σωματεία για την εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες ή την προστασία των αυτιστικών. Πόσο διεστραμμένο αυτό σε μια εκπομπή όπου 15 μέρες πριν ακούγονταν απόψεις περί ευγονικής και στείρωσης αναπήρων!
 
Και αίφνης, στην εκπομπή της 21ης Απριλίου, ο Γιώργος Τράγκας είχε αφιέρωμα στη δικτατορία με καλεσμένους τον Στάθη Παναγούλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και εκπροσώπους ενώσεων αντιστασιακών, αλλά και αφιέρωμα στη «μαφία της φράουλας» και στο στούντιο πάνω από δέκα μετανάστες.
 
Θέλησε άραγε ο δημοσιογράφος να μαζέψει την κατακραυγή ή το κανάλι του επέβαλε έμπρακτη μεταμέλεια; Γιατί ο ΣΥΡ1ΖΑ δεν απαγόρευσε στους βουλευτές του να εμφανίζονται στην εν λόγω εκπομπή, όπως θα έπρεπε; Δεν ξέρω αν χαίρομαι για την επιτυχία του ακτιβισμού ή για το ότι ο ΣΚΑΙ τις (αρκετές) μεταμεσονύκτιες ώρες της Κυριακής θυμίζει κανάλι 4ης κατηγορίας από πλευράς αισθητικής, καλεσμένων, διαφημίσεων. Προσπαθώ απλώς να αποκωδικοποιήσω την εικόνα μιας χώρας που, στη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας, αφήνει στο έλεος του πιο χυδαίου κυνισμού το πιο αδύναμο μορφωτικά και πολιτισμικά κομμάτι της κοινής της γνώμης.

Πηγή: «Unfollow»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου