meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΑΜΕΑ - ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ


Τελικά, δεν εξαιρείται σχεδόν κανείς

Αδύνατο να γλιτώσουν τη διαθεσιμότητα οι ανάπηροι! Ποια έγγραφα καλούνται τώρα να προσκομίσουν οι «τυχεροί». Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις από το γεγονός ότι δεν γλιτώνουν από τη διαθεσιμότητα ούτε οι ανάπηροι ούτε οι προστάτες παιδιών ή συζύγων που είναι ανάπηροι, έτσι και έχουν ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, όπως τόνισε χθες και η «Δημοκρατία»!
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν κάποιος έχει μισθό 1.000 ευρώ μεικτά, φτάνει εύκολα το όριο των 12.000 ευρώ τον χρόνο. Αν κάποιος παίρνει ακόμη λιγότερα, για παράδειγμα 800 ευρώ μεικτά (δηλαδή λιγότερα από 700 καθαρά) και έχει εισοδήματα από σπίτι που νοικιάζει ή από όποια άλλη πηγή και φτάνει τα 12.000 ευρώ, δεν γλιτώνει!
 
Εν τω μεταξύ, οι υπάλληλοι που εξαιρούνται της κινητικότητας - διαθεσιμότητας (πολύτεκνοι, ΑμεΑ, δικαστικοί συμπαραστάτες) θα πρέπει μετά τη διαπιστωτική πράξη κατάργησης της θέσης τους να καταθέσουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά, προκειμένου να εξαιρεθούν από την κινητικότητα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα: Οι πολύτεκνοι θα πρέπει να καταθέσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή πιστοποιητικό της ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και, σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου ή γονέων σε ποσοστό 67%, αυτό να πιστοποιείται από τον οικείο φορέα. Σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας, όπου το παιδί διανύει τη στρατιωτική του θητεία, να υπάρχει βεβαίωση από τον Στρατό και αντίστοιχα από το πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ, εάν σπουδάζει και είναι κάτω των 25 ετών.

Για τους δικαστικούς συμπαραστάτες θα πρέπει η δικαστική απόφαση να είναι τελεσίδικη για να εξαιρεθεί ο υπάλληλος από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν εξαιρείται. Υπάλληλος ο οποίος κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εν μέσω διαθεσιμότητας υποβάλλει την παραίτησή του στον τομέα προέλευσης.

Υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή υπάλληλος του οποίου σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών, όπως ισχύει, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% εξαιρείται της διαθεσιμότητας εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του:

- Πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ σε ισχύ ή για το πριν από την 1/1/2011 χρονικό διάστημα.
- Γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.
- Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε κινητικότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ με ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»
 

1 σχόλιο:

  1. Επειδή κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ανακρίβειες γύρω από το θέμα της διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων με αναπηρία αναφέρω 1) ότι δεν υπάρχει το όριο των 12000 ευρώ όταν ο ίδιος ο υπάλληλος έχει αναπηρία 2)ισχύουν οι παλιές γνωματεύσεις που εκδόθηκαν πριν από το κέπα

    http://www.ydmed.gov.gr/wp-content/uploads/20130816_egkiklios_n4172_signed.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή