meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΤΥΡΤΑΙΟΣ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Επίσκεψη εργασίας του αθλητικού σωματείου ΑΜΕΑ «ΤΥΡΤΑΙΟΣ» στον Δήμo Αττάλειας στην Τουρκία

Στο πλαίσιο του προγράμματος PEDIA: Ισότητα Συμμετοχής για την Ανάπτυξη Ικανότητας Ένταξης, το Αθλητικό Σωματείο ΑμΕΑ "Τυρταίος" υλοποίησε ένα διακρατικό εργαστήριο στην Τουρκία με θέμα την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων για την ενίσχυση της συμμετοχικότητας των ΑμΕΑ στους δημοκρατικούς θεσμούς σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο εργαστήριο τα μέλη του Τυρταίου έως 30 χρονών συναντήθηκαν, συγκατοίκησαν και συνεργάστηκαν για 4 μέρες με τα μέλη της Εθελοντικής Οργάνωσης Αττάλειας υλοποιώντας δραστηριότητες και κάνοντας παρουσιάσεις των καλών πρακτικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αντίστοιχα. Οι θεματικές οι οποίες απασχόλησαν είναι η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικές δυσκολίες στις δημόσιες υπηρεσίες και στην εκπαίδευση, η ίση αντιμετώπιση ΑμεΑ, η ενθάρρυνση της συμμετοχικότητάς τους στα κοινά, ενώ έγινε και προσομοίωση εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης για την καλύτερη κατανόηση του έργου των φορέων λήψης αποφάσεων και της σημασίας της ψήφου των πολιτών.

Οι νέοι φιλοξενήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων στον Δήμο της Αττάλειας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου υποδέχτηκε και συζήτησε τα θέματα της προσβασιμότητας και συμμετοχής με τους συμμετέχοντες, προσφέροντας Τούρκικο τσάι και αναμνηστικά της πόλης.

Πέρα από την εκπαιδευτική αξία της συνάντησης, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να δουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της πόλης. Αξιοσημείωτη είναι η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων από Ελλάδα και Τουρκία, ενώ ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο εργαστήριο που θα φιλοξενήσει ο Τυρταίος και ο Δήμος Ιλίου τον Οκτώβριο στην Αθήνα.

Του εργαστηρίου αυτού είχαν προηγηθεί δύο εθνικά εργαστήρια στην Ελλάδα και στην Τουρκία αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα υλοποιήθηκε τριήμερο εργαστήριο στο Δήμο Ιλίου με την συμμετοχή του Δήμου Ιλίου και συγκεκριμένα του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Βαγγέλη Αυγουλά και της Αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκης Βομπιράκη.

Τα θέματα της συζήτησης ήταν η εκπροσώπηση ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες στους φορείς λήψης αποφάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, η ενεργός συμμετοχή ατόμων με αναπηρίες ως ενεργοί πολίτες της τοπικής κοινότητας και οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες μέσα από προγράμματα μη τυπικής μάθησης. Στο τέλος της συνάντησης έγινε ανοικτή συζήτηση μεταξύ των πολιτών και των εκλεγμένων στην διοίκηση του Δήμου για θέματα που αφορούν την προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους.

Το πρόγραμμα PEDIA, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014, συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://pediaproject.org αλλά και το FB https://www.facebook.com/pediaproject.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου