meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
Δυτικής Αθήνας
Κώστα Παπαντωνίου

 Περιστέρι, 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ημερίδα «Παιδική Προστασία. Υιοθεσία-Αναδοχή»

Με μεγάλο ενδιαφέρον και μαζική συμμετοχή φορέων και της κοινωνίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25-09-2013 η ημερίδα με τίτλο «Παιδική Προστασία. Υιοθεσία - Αναδοχή» που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας, το Δήμο Περιστερίου και το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ» στο ΚΥΒΕ Περιστερίου.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκε το θεσμικό – νομικό πλαίσιο της Υιοθεσίας και της Αναδοχής, των διακρατικών υιοθεσιών, της αναζήτησης ριζών, αναδείχθηκαν οι διαδικασίες πραγματοποίησής τους, τέθηκαν ερωτήματα για την διενέργεια και τον έλεγχο των ιδιωτικών υιοθεσιών στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού, ενώ κατατέθηκε και μαρτυρία Αναδόχου Μητέρας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Κώστας Παπαντωνίου στην ομιλία του τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης των θεσμών της παιδικής προστασίας με θεσμικές αλλαγές, όπου απαιτούνται, απλοποίηση των διαδικασιών, αποκέντρωση των δομών πανελλαδικά, προσλήψεις ειδικών με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση των παιδιών μετά την ενηλικίωσή τους. «Κάθε πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα συμβάλει στις λύσεις αυτών των προβλημάτων και απαντά στο συνολικότερο κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό ζήτημα της χώρας» είπε.

Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης τόνισε: «Ο καθένας μας φέρει πάγια και αμείωτη την υποχρέωση, να διακρίνεται από την αίσθηση υψηλής, έως και εξειδικευμένης ευθύνης, όταν πρόκειται να επιλέξει την σχέση και την ενασχόληση με το «παιδί», σε οποιαδήποτε μορφή της. Και βεβαίως δεν αναφερόμαστε μόνον στον φυσικό Γονέα. Στον άνθρωπο δηλαδή, που θα αποκτήσει «φυσικά» την γονεϊκή ιδιότητα και θα κληθεί κάτω από γενεσιουργές συνθήκες, να υποδυθεί τον ρόλο του γονιού».

Ο Πρόεδρος του «Μητέρα» Δημήτρης Βεζυράκης επεσήμανε ότι η παιδική προστασία πρέπει να αναπτύσσεται με παιδοκεντρική κατεύθυνση, δεν αποτελεί ικανοποίηση αιτήσεων των υποψηφίων γονέων, ενώ η αποκατάσταση των παιδιών σε άλλες οικογένειες θα πρέπει να επιχειρείται μόνο εφόσον δεν είναι εφικτή η αποκατάσταση στη φυσική οικογένεια. Τόνισε ότι ο θεσμός της αναδοχής είναι ο υπέρτατος θεσμός παιδικής προστασίας και ότι απαιτείται η πρόσβαση στην εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα παιδιά.

Εισηγήθηκαν οι: Κων/να Ροϊδη, Δικηγόρος, Νομικός Συνεργάτης ΚΠΠΑ «Η Μητέρα», Ελευθερία Ψαρρά, Κοινωνική Λειτουργός, Προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας ΚΠΠΑ « Η Μητέρα», Ελένη Απουσίδου, Προϊσταμένη Αρχής Διακρατικών Υιοθεσιών Υπουργείου Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης & Πρόνοιας, Ευανθία Θωμά, Προϊσταμένη Δ/νσης Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Δυτικής Αθήνας, Αναστασία Τριανταφυλλοπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Κοιν. Πολιτικής & Ισότητας Δήμου Περιστερίου, Βασιλική Μπαρούχου, Κοιν. Λειτουργός, Υπεύθυνη Τμήματος Αναδοχών ΚΠΠΑ «Η Μητέρα», Ασημίνα Παυλίδου, Κοιν. Λειτουργός, Υπεύθυνη Τμήματος Γονέων – Παιδιών.

Συντόνισαν η Αντιδήμαρχος Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα και η Δημοσιογράφος iatronet.gr Άννα Παπαδομαρκάκη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος και η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Ευτυχία Μπέκου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω Χρήστος Καρδάρας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Κώστας Καράμπελας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ιωάννα Πανταλάκη – Ανδριανοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος Περιστερίου Θεόδωρος Δημητρακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Τάσος Θεοδωράκος, Αιγάλεω Γιάννης Κουτούλιας, Ιλίου Ευάγγελος Αυγουλάς, Αγ. Αναργύρων-Καματερού Νίκος Παντελιάς, η Πρόεδρος του ΟΠΑΑΠ Ξένια Κορόγιαννη, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος της 6ης Λαϊκής Αγοράς Γιάννης Δημητρίου, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύλλογος και εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ. Τάσος Δαρσινός, ο Διευθυντής της Β’θμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας Γιώργος Ζαφειρακίδης, εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Παιδιού, του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, του «Ελπίδα», συλλόγων, ΜΚΟ. Η συμμετοχή των προνοιακών φορέων και μονάδων κοινωνικής φροντίδας από την Αττική, αλλά και εκτός Αττικής ήταν καθολική (400 και πλέον σύνεδροι).

 



 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου