meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ, 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

 
Αττική: Πάρνηθα – Εγκαίνια μονοπατιού: «Φρούριο Φυλής – αρχαίο μονοπάτι και υδραύλακας - Ρέμα Θοδώρας – Διπόταμα – Ρέμα Γιαννούλας - Φυλή» (πορεία Α). Σύνδεση με δίκτυο μονοπατιών δυτικής Πάρνηθας (πορείες Β και Γ).
* Οι πορείες Α και Β προτείνονται για αρχαρίους
 
Ο Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής με χαρά σάς προσκαλεί στα εγκαίνια του μονοπατιού της αρχαίας Φυλής, μήκους 6.790μ.. Το μονοπάτι αρχίζει από το αρχαίο φρούριο Φυλής (675μ.) και καταλήγει στη Φυλή (294μ.) αφού κινηθεί πάνω σε τμήμα αρχαίου μονοπατιού, συνεχίζει δίπλα σε υδραύλακα λαξευμένο στο βράχο, στα ερείπια κτισμάτων (πιθανώς δεξαμενών νερού) και κατάλοιπα γεφυριού ακριβώς κάτω από το «Βράχο της Θοδώρας» (αναρριχητικό πεδίο). Η όμορφη διαδρομή, πριν καταλήξει στη Φυλή, έχει περάσει από το Ρέμα της Θοδώρας και το Ρέμα της Γιαννούλας. Συνδέεται με το δίκτυο μονοπατιών της δυτικής Πάρνηθας που συντηρεί ο Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής και υπάρχει η επιλογή να συμπεριληφθεί σε μικρής ή μεγάλης διάρκειας διαδρομές και δυσκολίας διαφόρων δυνατοτήτων. Ο καθαρισμός διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2013 από εθελοντές μέλη και φίλους του Συλλόγου μας. Ο Δήμος Φυλής ανέλαβε την δαπάνη των υλικών σήμανσης: σταντ, πληροφοριακών πινακίδων, μεταλλικών σημάτων κλπ.Η πεζοπορία θα καταλήξει στη Χασιά, όπου θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις. Όχημα του Δήμου θα εξυπηρετεί για τις επιμέρους μετακινήσεις στην αφετηρία και το τέρμα του μονοπατιού. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο του Συλλόγου (210-2411148) και η προεπιλογή πορείας από τις προτεινόμενες.

Πορεία Α: Εγκαίνια μονοπατιού. Συνάντηση στις 10:30 στην Πλατεία Δημαρχείου Χασιάς. Μετακίνηση ως το αρχαίο Φρούριο Φυλής και επίσκεψη του Φρουρίου με παράλληλη ξενάγηση από αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Συλλογής Μενιδίου. Εγκαίνια του μονοπατιού με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Φυλής. Έναρξη πεζοπορίας από το αρχαίο Φρούριο Φυλής (675μ.), κατηφορίζοντας σε τμήμα αρχαίου μονοπατιού πολύ καλά διατηρημένου, συνεχίζει δίπλα στους λαξευμένους σε βράχο αρχαίους υδραύλακες, κατηφορίζει την πλαγιά και μπαίνει μέσα στο ρέμα της Θοδώρας λίγο πριν την «Πέτρα της Θοδώρας» (αναρριχητικό πεδίο). Περνά από τα ερείπια κτισμάτων (πιθανώς δεξαμενών νερού) και κατάλοιπα γεφυριού ακριβώς κάτω από το «Βράχο της Θοδώρας». Συνεχίζει μέσα από κατάφυτο φαράγγι, μετά σε παλιό χωματόδρομο, ξαναμπαίνει στο μονοπάτι στη θέση «Διπόταμα» αφήνει το ρέμα της Θοδώρας, συνεχίζει για λίγο στο ρέμα της Γιαννούλας και καταλήγει στη Φυλή (294μ.). Η σήμανση του μονοπατιού είναι πορτοκαλί κύκλος. Μήκος 6.790 μ.,

Ω.Π.: 2-2.30, Υ.Δ.: -381, Β.Δ.: 1.
Συντονιστής: Γιώργος Στεριώτης, τηλ.: 6977775599.

Πορεία Β: Συνάντηση στις 09:00 στην Πλατεία Δημαρχείου Χασιάς. Μετακίνηση έως την είσοδο του Υδραύλακα της Γιαννούλας (350μ.), στο τέρμα της οδού Γιαννούλας. Έναρξη πεζοπορίας πάνω στον παλιό δρόμο του νερού, που για αιώνες διοχέτευε τα νερά της πηγής της Γκούρας, μέχρι τον Ελαιώνα. Στη συνέχεια, πεζοπορία προς το ρέμα της Γκούρας (Κελάδωνα στην αρχαιότητα) με ΒΔ κατεύθυνση – κιόσκι χαρτών Πάρνηθας – πεζοπορία 50μ. στην άσφαλτο. Πορεία προς το μονοπάτι που εγκαινιάζεται (παρακάμπτοντας το αρχαίο Φρούριο Φυλής) – συνεχίζει δίπλα στους λαξευμένους σε βράχο αρχαίους υδραύλακες, κατηφορίζει την πλαγιά και μπαίνει μέσα στο ρέμα της Θοδώρας λίγο πριν την «Πέτρα της Θοδώρας» (αναρριχητικό πεδίο). Περνά από τα ερείπια κτισμάτων (πιθανώς δεξαμενών νερού) και κατάλοιπα γεφυριού ακριβώς κάτω από το «Βράχο της Θοδώρας», συνεχίζει μέσα από κατάφυτο φαράγγι, μετά σε παλιό χωματόδρομο, ξαναμπαίνει στο μονοπάτι στη θέση «Διπόταμα» αφήνει το ρέμα της Θοδώρας, συνεχίζει για λίγο στο ρέμα της Γιαννούλας και καταλήγει στη Φυλή (294μ.). Φαγητό σε ταβέρνες της περιοχής.

Ω.Π.: 4-4.30, Υ.Δ.: +225 -281, Β.Δ.: 1.
Συντονιστής: Κωνσταντίνος Καρδαράς, τηλ. :6945753363

Πορεία Γ: Συνάντηση στις 08:00 στην Πλατεία Δημαρχείου Χασιάς. Μετακίνηση έως την είσοδο του Υδραύλακα της Γιαννούλας (350μ.). Έναρξη πεζοπορίας πάνω στον παλιό δρόμο του νερού που για αιώνες διοχέτευε τα νερά της πηγής της Γκούρας (Κελάδωνα ποταμού, μέχρι τον Ελαιώνα. Στη συνέχεια, πεζοπορία σε ανηφορική κατάφυτη πλαγιά μέχρι την πηγή Ταμίλθι (898μ.) – Σπήλαιο του Πάνα – Κιάφα Καλαμαρά – αρχαίος δρόμος στη θέση «Στράτι» - κιόσκι χαρτών Πάρνηθας – πεζοπορία 50μ. στην άσφαλτο. Πορεία προς το μονοπάτι που εγκαινιάζεται (παρακάμπτοντας το αρχαίο Φρούριο Φυλής) – συνεχίζει δίπλα στους λαξευμένους σε βράχο αρχαίους υδραύλακες, κατηφορίζει την πλαγιά και μπαίνει μέσα στο ρέμα της Θοδώρας λίγο πριν την «Πέτρα της Θοδώρας» (αναρριχητικό πεδίο). Περνά από τα ερείπια κτισμάτων (πιθανώς δεξαμενών νερού) και κατάλοιπα γεφυριού ακριβώς κάτω από το «Βράχο της Θοδώρας», συνεχίζει μέσα από κατάφυτο φαράγγι, μετά σε παλιό χωματόδρομο, ξαναμπαίνει στο μονοπάτι στη θέση «Διπόταμα» αφήνει το ρέμα της Θοδώρας, συνεχίζει για λίγο στο ρέμα της Γιαννούλας και καταλήγει στη Φυλή (294μ.). Φαγητό σε ταβέρνες της περιοχής.
 
Ω.Π.: 6-6.30, Υ.Δ.: +548, Β.Δ.: 1.
Συντονιστής: Γεράσιμος Μπαζιώτης, τηλ.: 6932765309

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου