meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Το συλλαλητήριο της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία ενάντια στην κρίση!


Μεγαλειώδες ήταν το συλλαλητήριο που οργάνωσε η ΕΣΑμεΑ και το αναπηρικό κίνημα, στο οποίο συμμετείχαν ομοσπονδίες ατόμων με αναπηρία και γονέων ατόμων με βαριές αναπηρίες, σύλλογοι και οργανώσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Στη μαζική συγκέντρωση της ΕΣΑμεΑ χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους διαδήλωσαν για την προστασία της αναπηρίας από τα βάρβαρα μέτρα της οικονομικής κρίσης, που έχουν οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία στην εξαθλίωση. 

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με διαμαρτυρία μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο της υπήρξε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και αντιπροσωπείας της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξή του σε μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν. Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διατήρησης του ΕΚΑΣ για τους αναπήρους χωρίς ηλικιακό όριο, στην τροποποίηση των ρυθμίσεων που αφορούν τους ανασφάλιστους, στην παράταση του χρόνου καταβολής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων μέχρι την ομαλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, στην εναρμόνιση και ενιαιοποίηση της νομοθεσίας μεταξύ ταμείων και του δημοσίου για τις παροχές και την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ και δεσμεύθηκε ότι το πλαίσιο αυτό θα τεθεί από τον ίδιο άμεσα, στην συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά την ίδια ημέρα, καθώς και ότι θα προγραμματιστεί συνάντηση με τον ίδιο, με τον πρωθυπουργό και με την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ.

Στο Υπουργείο Εργασίας η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό κ. Κεγκέρογλου και τους γενικούς γραμματείας του υπουργείου.Οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν σε αυτή τη συνάντηση αφορούσαν σε επανεξέταση του ζητήματος του ΕΚΑΣ, σε διάταξη που δημοσιευθεί ώστε να παραταθεί η χορήγηση σύνταξης στα άτομα με αναπηρία που αναμένουν την επανεξέταση τους από τα ΚΕΠΑ καθώς και επανεξέταση για να παραταθεί και η χορήγηση των πάσης φύσεως επιδομάτων και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Την επόμενη βδομάδα θα κοινοποιηθεί στην ΕΣΑμεΑ το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που απλοποιεί τη διαδικασία απόκτησης βιβλιαρίου ανασφάλιστου ανάπηρου, και τέλος το υπουργείο απάντησε θετικά στην αξιολόγηση των ΚΕΠΑ με συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών όπου η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον κ. Βαρδακαστάνη έγινε δεκτή από τον Υπουργό των Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση είχαν περικυκλώσει το Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε με τη σειρά του ότι αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο, θα επανεξεταστεί το θέμα του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους άτομα με αναπηρία, και δεσμεύτηκε να επανεξετάσει και τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΑ, χωρίς όμως να προσδιορίσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει. Δεσμεύτηκε ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα θα συμμετάσχει σε επίσημη συνάντηση εφ' όλης της ύλης με την  ηγεσία της ΕΣΑμεΑ - η ίδια δέσμευση πάρθηκε και από το Υπουργείο Εργασίας. 

Τόσο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο όσο και στον υφυπουργό εργασίας και στον υπουργό οικονομικών, η ΕΣΑμεΑ εκτός του πλαισίου των αιτημάτων της κινητοποίησης που επισυνάπτονται έθεσε επιπρόσθετα και το ζήτημα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τον σφαγιασμό των μισθών των εργαζομένων με αναπηρία και των γονέων ατόμων με βαριά αναπηρία που εργάζονται στο δημόσιο.

Ο αγώνας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους συνεχίζονται μέχρι τέλους! Δεν εφησυχάζουμε, δεν θα πληρώσουμε για μια κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου