meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ Υ.Α.ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ-ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Εξαίρεσαν τον Διαβήτη από τις μη αναστρέψιμες αναπηρίες!

Βασίλης Βενιζέλος

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) εκφράζει με ανακοίνωσή της "την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, μετά τη γνωμοδότηση ειδική επιστημονικής επιτροπής, όπως αυτή καθορίζεται με το άρθρο 7 του Ν. 3863/2010, να μη συμπεριλάβει τον σακχαρώδη διαβήτη στον πίνακα των 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών, των οποίων η διάρκεια θα προσδιορίζεται επ΄ αόριστον από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ".

 
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας συμπληρώνει: "Θεωρούμε αδιανόητη αυτή την παράλειψη, η οποία θέτει σοβαρά ερωτήματα ως προς την επιστημονικότητα της επιτροπής που γνωμοδότησε επί του θέματος στον υπουργό, αφού μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις που δεν είναι ιάσιμη, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, δεν εντάσσεται στον πίνακα της εν λόγω υπουργικής απόφασης. Η Ομοσπονδία μας, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή ζητάει τη συμπλήρωση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης με τη χρόνια και μη αναστρέψιμη πάθηση του Σ.Δ. τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενου) και τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενου) και απαιτεί από την ειδική επιστημονική επιτροπή του άρθρου 7, της οποίας η επιστημονικότητα εξαντλείται σε διοικητικά διευθυντικά στελέχη του υπουργείου που ουδεμία σχέση έχουν με την ιατρική επιστήμη, να ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για τον σακχαρώδη διαβήτη".
 
Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»
 
Παράλληλα, η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ σε σχετική επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Κόκορη, σημειώνει:
"Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) απευθύνεται σε εσάς για να ζητήσει την έκδοση εγκυκλίου εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν άτομα με αναπηρία ή/ και χρόνιες παθήσεις που έχουν ήδη πιστοποιηθεί με μόνιμη μη αναστρέψιμη αναπηρία. Για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας αλλά και για να μειωθεί ο όγκος εργασίας στα ΚΕΠΑ, η Συνομοσπονδία ζητά από εσάς να δώσετε εντολή με έγγραφη εγκύκλιό σας προς τα ΚΕΠΑ, οι γραμματείες των ΚΕΠΑ να εκδίδουν βεβαιώσεις σε άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση με την ένδειξη επ’ αόριστον», με την προσκόμιση
προηγούμενων αποφάσεων είτε των ΚΕΠΑ είτε των υγειονομικών επιτροπών των Νομαρχιών είτε της ΑΣΥΕ, και να μην χρειαστεί να επανεξεταστούν οι δικαιούχοι.
 
Παράλληλα η Συνομοσπονδία ζητά την ορθή διατύπωση για την Δρεπανοκυτταρική Νόσο στην υπουργική απόφαση για τις 43 παθήσεις, μετά από το αίτημα του φορέα - μέλους μας ΣΥΠΠΑΔΡΕΜΙΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία). πιστεύουμε ότι πρόκειται για λάθος, αφού στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (σελ. 23319, παρ. 1.2, σημείο 3) αναφέρεται για την Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία ότι “οι ασθενείς έχουν την ίδια κλινική κατάταξη και ποσοστό αναπηρίας όπως η ομόζυγος Δρεπανοκυτταρική Αναιμία”». Επιπρόσθετα λάθος υπάρχει και αναφορικά με την Μεσογειακή Αναιμία. Στον Πίνακα με τα ποσοστά αναπηρίας αναφέρεται τόσο η ομόζυγος Μεσογειακή Αναιμία όσο και η Ενδιάμεση Μεσογειακή Αναιμία και καθορίζεται για τις δύο “μορφές” της ίδιας πάθησης κατώτερο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Στον Πίνακα με τις παθήσεις επ΄ αόριστον αναφέρεται μόνο η ομόζυγος Μεσογειακή Αναιμία αλλά όχι η Ενδιάμεση Μεσογειακή Αναιμία.

 
Περισσότερα στο www.esaea.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου