meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

SOS ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ της ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Γραμματειακή Κάλυψη & Οικονομική διαχείριση
ΚΔΑ - Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ»
Σαρανταπόρου 20, 26223 ΠΑΤΡΑ
Τηλ/Fax: 2610-451-790
e-mail: protasi@pat.forthnet.gr  
http: www.protasi.org.gr

                                                                                    Πάτρα,  9 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΣ: ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε τακτική Ολομέλεια των μελών του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του Οργανισμού ΚΑτά των ΝΑρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Ευδόξου 25 στον Νέο Κόσμο - Αθήνα.
 
Ένα από τα βασικότερα θέματα που απασχόλησαν την ολομέλεια ήταν η υποστήριξη που μπορεί να παρέχει το Δίκτυο στα μέλη του καθώς οι φορείς πρόληψης αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω υποχρηματοδότησης των δομών και σημαντικής καθυστέρησης από πλευράς των συναρμόδιων Υπουργείων στην ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Παράλληλα η κοινωνικοοικονομική κρίση έχει επηρεάσει βαθειά την ελληνική οικογένεια, το σχολείο και γενικότερα την κοινωνία με αποτέλεσμα την αύξηση και επιδείνωση όλων των διαταραχών της ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα θέματα των εξαρτήσεων με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες και εθελοντές να καλούνται να ανταποκριθούν σε νέες ανάγκες του πληθυσμού οι οποίες εκδηλώνονται με μεγάλη ένταση.
 
Έτσι η συνάντηση του Πανελληνίου Δικτύου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο τονίστηκε η ανάγκη άμεσης ανανέωσης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, ΕΕΤΑ, ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ που λήγει τέλος του έτους (31.12.2013), προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση και η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, αλλά και Πανελλαδικά από τα 73 πλέον Κέντρα Πρόληψης να τιναχτεί στον αέρα.
 
Αποφασίστηκε να υποστηριχθεί η παραπάνω προσπάθεια και με μια πιο συντονισμένη προβολή του έργου που υλοποιείται από τους φορείς πρόληψης σε Ελλάδα και Κύπρο.  
 
Τέλος συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των συμπερασμάτων της 9ης Πανελλαδικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Πάτρα και αποφασίστηκε η παρέμβαση του Πανελληνίου Δικτύου σε θέματα προστασίας ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και κυρίως νέων από ενέργειες που προωθούν και ενισχύουν διάφορες συμπεριφορές εξάρτησης. Επίσης, αποφασίστηκε η σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία των φορέων πρόληψης να αξιοποιηθεί και να ανταλλαγεί πιο συστηματικά προκειμένου να ενδυναμωθούν και να υποστηριχθούν τα στελέχη πρόληψης στην προσπάθειά τους  να ανταποκριθούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο στις νέες συνθήκες και ανάγκες της κοινότητας.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης ιδρύθηκε το 1993, αποτελείται από φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων και της ψυχοκοινωνικής Υγείας στην Ελλάδα και στην Κύπρο (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Κέντρα Πρόληψης, ΚΕΝΘΕΑ Κύπρου και άλλοι φορείς πρόληψης).

Η συντονιστική επιτροπή του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης  

Μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης είναι  και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΦΑΕΘΩΝ των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων-Καματερού που εκπροσωπήθηκε από την κα Ελένη Φίλιου Κοινωνική Λειτουργό και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΦΑΕΘΩΝ.

Για περισσότερες πληροφορίες: Κέντρο Πρόληψης ΦΑΕΘΩΝ, Διεύθυνση Αγίου Νικολάου 21 & Εφύρας, Τηλέφωνο 210-2690011, φαξ 210-2693337

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου