meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΣΤΑΡ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ




Ξέχασε τον σταρ ανάμεσα στα παιδιά

Στις τελευταίες του έξι ταινίες, της «Λίνκολν» συμπεριλαμβανομένης, σε κάθε πρεμιέρα του ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις έρχεται στην Αθήνα. Και πάντα ο ίδιος, όπως τονίζει η επικεφαλής της Εταιρείας Δάφνη Οικονόμου, ζητά να στηριχτεί η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών. Όπως συνέβη και τώρα. Ήταν άλλωστε αυτός που ήθελε να της δοθούν τα έσοδα από την ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του φιλμ στο Παλλάς.
 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ


«Ποιος είπαμε ότι θα έρθει;», ρωτά μια από τις εργαζόμενες στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών τον πιτσιρικά που βρίσκεται μπροστά της στο αμαξίδιο. «Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις», απαντά αυτός ενθουσιωδώς. «Ποιος είναι, ξέρεις;»,τον ξαναρωτά. «Ηθοποιός!» ανταπαντά, με σιγουριά. «Και φίλος της Εταιρείας», του επισημαίνει. Είναι μικρούλης και δεν έχει προλάβει τις προηγούμενες επισκέψεις του διάσημου ηθοποιού στην Ανοιχτή Πόρτα, το ίδρυμα της Εταιρείας στην Αργυρούπολη. 

Στις τελευταίες του έξι ταινίες, της «Λίνκολν» συμπεριλαμβανομένης, σε  κάθε πρεμιέρα του ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις έρχεται στην Αθήνα. Και πάντα ο  ίδιος, όπως τονίζει η επικεφαλής της Εταιρείας Δάφνη Οικονόμου, ζητά να στηριχτεί η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών. Όπως συνέβη και τώρα. Ήταν άλλωστε αυτός που ήθελε να της δοθούν τα έσοδα από την ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του φιλμ στο Παλλάς

Τα αμαξίδια, από μικροσκοπικά ξύλινα για μπόμπιρες μέχρι τα μεγάλα, παρατάσσονται δεξιά και αριστερά. Έχουν όλοι αγωνία, παιδιά, εργαζόμενοι και εθελοντές. Οι μικροί αναρωτιούνται κάθε τρεις και λίγο, «πού είναι; γιατί αργεί;». Ένα από τα παιδιά, ούτε επτά χρονών, κάνει πρόβες για να ου πει, «how are you?». 

Οταν επιτέλους ο Ντέι-Λιούις περνά το κατώφλι η αίθουσα, που μυρίζει φρεσκοψημένη τυρόπιτα, σείεται από τα γέλια και τα χειροκροτήματα. Ένα χαμόγελο που δεν θυμίζει σε τίποτα αυτά που μοιράζει σε πρεμιέρες και θαυμαστές ζωγραφίζεται στο πρόσωπο του ηθοποιού. Σκύβει μπροστά από κάθε παιδί. Τους μιλά σιγανά. Τους κρατά το χέρι, τα φιλάει. Τους φέρεται σαν τα ξέρει χρόνια. Φτάνει, τέλος, στον μικρό που έκανε πρόβες επί ώρα στο «how are you;». Το τρακ τον δυσκολεύει, αλλά στο τέλος το ξεστομίζει. «Happy to be here» («χαρούμενος που είμαι εδώ»), απαντά ο διάσημος επισκέπτης και δείχνει ότι το εννοεί. Φαίνεται άλλωστε από τις αγκαλιές και τα φιλιά που μοιράζει σε όλους. Λίγο παρακάτω μια πιτσιρίκα από το καροτσάκι της θα του στείλει ένα πεταχτό φιλάκι. Με μια γλυκιά γκριμάτσα θα της στείλει κι αυτός ένα.

Από τον πάνω όροφο ακούγεται η χορωδία της Εταιρείας που κάνει πρόβες όταν η Δάφνη Οικονόμου, η μητέρα του για χρόνια φίλου του Ντάνιελ Ντέι-Λιούις σκηνοθέτη Γιώργου Οικονόμου, θα του προσφέρει ένα καινούργιο γούρι. Για να το έχει στην τσέπη του τη βραδιά των Όσκαρ και να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο και αυτή τη φορά. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην υποψηφιότητά του για την ερμηνεία του στο «Αριστερό μου πόδι». Το περιεργάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον. «Τα έχει όλα ε; Πέταλο, λαγοπόδαρο», της λέει και υπόσχεται να το έχει μαζί του.

Εκτός από ένα ταψί μουσακά (για το τέλος) στην Εταιρεία έχουν ετοιμάσει μια παράσταση ειδικά για τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις. Σιγά σιγά ανεβαίνουνν όλοι στο θέατρο του πρώτου ορόφου. Εκεί παιδιά, εθελοντές και εργαζόμενοι θα παίξουν για τον καλεσμένο τους ένα ποτ-πουρί από τα θεατρικά που έχουν ανεβάσει κατά καιρούς. Προσηλωμένος, από την πρώτη σειρά θα παρακολουθήσει όλα τα σκετς. Στο τέλος του καθενός χειροκροτά με περισσότερο ενθουσιασμό από τον καθένα εκεί μέσα. Λίγο αργότερα η χορωδία θα του τραγουδήσει. «Δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε πολλές πρόβες στον Χατζιδάκι», λέει η μαέστρος πριν από το «Θάλασσα πλατιά». Το χειροκρότημά του όμως στο τέλος διέψευσε τους φόβους της.

Η παράσταση θα τελειώσει με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού να τραγουδά «Δώσ΄ μου χέρι να πιαστώ». Στη σκηνή σιγοτραγουδούν όλοι και ξάφνου μια κυρία  τραβά τον επισκέπτη να τους συντροφέψει στον χορό και στο τραγούδι. Η μουσική αλλάζει. Γίνεται σύγχρονη και χορευτική. Ο σταρ ανεβαίνει στη σκηνή. Αλλά δεν είναι πια σταρ. Χορεύει αδέξια, σαν αρχάριος. Γελάει σαν παιδί. Τα φλας ανάβουν. Όλοι θέλουν μια φωτογραφία μαζί του. Όλοι θέλουν να θυμούνται αυτή την ημέρα. Ήταν μια όμορφη ημέρα. Φωτεινή χωρίς προβολείς. Ζεστή.
  
Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας που έμειναν στα χαρτιά.
 
Ο Κώδικας Καλής Συμπεριφοράς των Αστυνομικών, είναι ένα 36σέλιδο φυλλάδιο, το οποίο επρόκειτο να παραλάβουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και οι δόκιμοι που ακόμα σπουδάζουν στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ.
 
Ωστόσο, η διανομή του δεν έγινε ποτέ, καθώς συνέπεσε χρονικά με την έκρηξη του παγιδευμένου δέματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που προκάλεσε το θάνατο του υπασπιστή του Υπουργού, Γιώργου Βασιλάκη.
 
Ο Οδηγός αυτός περιελάμβανε οδηγίες στο τι πρέπει να κάνει ο αστυνομικός κατά τον έλεγχο, την προσαγωγή, τη σύλληψη και την κράτηση ατόμων που ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες. Ειδικότερα, αφορούσε άτομα που είναι παιδιά μεταναστών, άλλων φύλων, Ρομά, μουσουλμάνοι, εβραίοι, ινδουιστές και σιχ, βουδιστές, ανήλικοι, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία και με διαφορετικό "γενετήσιο προσανατολισμό'', όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 
Στην απροθυμία τέως δικαστικών λειτουργών να στελεχώσουν το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας, απέδωσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, το γεγονός ότι δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Η σύσταση του εν λόγω Γραφείου είχε προαναγγελθεί το 2009 από τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και μάλιστα είχε συμπεριληφθεί σε σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, τα περιστατικά αυθαιρεσιών - ακόμα και σε βάρος μεταναστών - από την πλευρά των ενσόλων της ΕΛ.ΑΣ., τα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
 
Στα χαρτιά όμως, δεν έμεινε μόνο το συγκεκριμένο Γραφείο. Στους διαδρόμους της Κατεχάκη, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έναρξης λειτοθργίας των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας από τον κ. Παπαγιαννόπουλο, αρκετοί ήταν εκείνοι που θυμήθηκαν τον ''Οδηγό συμπεριφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας προς θρησκευτικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες''.
 
Ο Οδηγός είχε συνταχθεί από συνεργάτες του τότε Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως το Συνήγορο του Παιδιού, τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, τις κοινότητες θρησκευτικών δογμάτων και άλλων θρησκειών, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στο φυλλάδιο σημειώνονταν οι ιδιαίτερες συνήθειες κάθε θρησκείας, όπως για παράδειγμα τι φαγητό τρώνε.
 
Επίσης, σε ότι αφορά τους ανηλίκους, τονίζονταν χαρακτηριστικά ότι οι αστυνομικοί δεν πρέπει να τους φορούν χειροπέδες ''εκτός και αν συντρέχει διαπιστωμένος κίνδυνος φυγής ή βίαιης συμπεριφοράς''. Τους ηλικιωμένους, ο αστυνομικός, πρέπει να τους προσφωνεί πάντα με το επώνυμό τους, συνοδευόμενο από ''κύριε / κυρία'' και όχι με εκφράσεις όπως ''παππού / γιαγιά''.
Επιπροσθέτως, να μεριμνά ώστε να έχουν επαρκή ποσότητα νερού. Παράλληλα, δίνονται ειδικές συμβουλές για το πως πρέπει να αντιδράσει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. εάν το ηλικιωμένο πρόσωπο πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη συναφή διαταραχή.
 
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του οδηγού καλής συμπεριφοράς για την Ελληνική Αστυνομία: http://www.tovima.gr/filew/1/2013/kodikas.pdf
 
Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα''  
 
 

ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Αμφίβολη η κάλυψη αναλώσιμων για διαβητικούς από τον ΕΟΠΥΥ.
Μόνοι τους θα καλύπτουν οι πάσχοντες από Διαβήτη, το κόστος αγοράς αναλώσιμων υλικών για την ασθένειά τους (ταινίες, σκαρφιστήρες σακχάρου, βελόνες κ.α.) από 1 Μαρτίου και αφού υποβάλλουν μία σειρά δικαιολογητικών, ο ΕΟΠΥΥ θα τους επιστρέφει τη δαπάνη, σε χρονικό διάστημα που δεν έχει προσδιοριστεί.
Αυτό προβλέπουν οι νέοι κανόνες που ορίζονται σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ ως προς τον ''τρόπο απόδοσης της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού''.
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) αντιδρά έντονα στην είδηση, δεδομένου ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους εντός 60 ημερών, οι προερχόμενοι από το ΙΚΑ περιμένουν έως και 90 ημέρες, εκείνοι του ΟΓΑ λαμβάνουν τα χρήματά τους με καθυστέρηση ενός έτους, ενώ ο ΟΠΑΔ καθυστερεί έως και δύο χρόνια.
 
Μάλιστα, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού έχει σταματήσει να αποζημιώνει τους πάσχοντες από διαβήτη για δαπάνες αγοράς αναλώσιμων υλικών.
 
Πάντως, σε επικοινωνία μελών της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με τον ΕΟΠΥΥ για το ζήτημα, έλαβαν προφορική διαβεβαίωση ότι θα ληφθεί σχετική μέριμνα, ώστε να μην ισχύει τελικά η εγκύκλιος και να βρεθεί πιο ευέλικτος τρόπος για την απόδοση της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού.
 
Εάν όμως η πρόβλεψη της εγκυκλίου εφαρμοστεί ως έχει, θα επιφέρει σημαντική πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση τους πάσχοντες από διαβήτη, που επιβαρύνονται με 25% συμμετοχή στην αγορά των αναλώσιμων υλικών και 10% για την ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία, στην περίπτωση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
 
Για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι, η συμμετοχή παραμένει μηδενική τόσο στην αγορά ινσουλίνης όσο και στη φαρμακευτική αγωγή.
 
Ενδεικτικά, ένας πάσχων από διαβήτη δαπανά περίπου 130 ευρώ μόνο το μήνα για την αγορά ταινιών μέτρησης σακχάρου, ενώ μια συσκευασία αντιδιαβητικών δισκίων μπορεί να κοστίζει από 5 έως και 60 ευρώ, ανάλογα με το σκεύασμα.
 
Στην Ελλάδα σήμερα, οι πάσχοντες από διαβήτη ανέρχονται σε 700.000 - 800.000 (7% - 8%), ενώ περίπου το 3% - 4% δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.
 
Από τους ασθενείς, οι εννέα στους δέκα έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι υπολογίζονται περίπου σε 40.000. Πρόκειται για άτομα κυρίως κάτω των 18 ετών.
 
Σημειώνεται ότι ο διαβήτης χαρακτηρίζεται "ύπουλη" ασθένεια, αφού ένας στους δύο ασθενείς έχει ήδη σοβαρές επιπλοκές, όταν γίνει η διάγνωση.
 
Μεταξύ των επιπλοκών του διαβήτη είναι η καρδιαγγειακή και νεφρική νόσος, η τύφλωση και ο ακρωτηριασμός. Στην Ελλάδα, το 8.5% - 17.5% των θανάτων αποδόδεται στην έλλειψη σωστού ελέγχου του διαβήτη.
 
 

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΟΡΑΣΗ ΣΕ ΤΥΦΛΟΥΣ

Ποιός είναι ο Στάν Σταφίδας και πως θα δώσει όραση στους τυφλούς;
Ο ομογενής που ανακηρύχθηκε «Προσωπικότητα της χρονιάς» από την εφημερίδα «The Age» στην Αυστραλία, βρίσκεται πολύ κοντά στο να δημιουργήσει το βιονικό μάτι.
 
Πριν από λίγες ημέρες, μάθαμε πως η κορυφαία εφημερίδα της Αυστραλίας, ανακήρυξε στον Σταν Σταφίδα, ομογενή μας, ως προσωπικότητα της χρονιάς για το 2012. Ανάμεσα στα επιτεύγματά του, διαβάσαμε για ένα γενετικό τέστ που θα προβλέπει αν το παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει αυτιστικό, για την εφεύρεση του AFH, μιας τεχνολογίας, χωρίς την οποία, πρακτικά δε θα υπήρχε το Bluetooth, αλλά και για τις προσπάθειές του να δημιουργήσει βιονική όραση.
 
Αυτό το τελευταίο, μας προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του σπουδαίου αυτού Ελληνικής καταγωγής επιστήμονα, που ελάχιστα είναι γνωστός στη χώρα μας, μας ώθησε να κάνουμε μια έρευνα για το τι ακριβώς είναι το βιονικό μάτι και πως θα αλλάξει για πάντα τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
 
Πως λειτουργεί το βιονικό μάτι.
 
Με τα δικά του λόγια: «Τα πάντα έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς. Όταν βγάζουμε μια φωτογραφία με τη φωτογραφική μας μηχανή, το φως περνά μέσα από το φακό και εστιάζεται επάνω στο φωτογραφικό φίλμ. Με αντίστοιχο τρόπο λειτουργεί ο οφθαλμός μας. Το φως περνά μέσα από τον κερατοειδή χιτώνα (πρόσθιος διαφανής χιτώνας του οφθαλμού, μοιάζει με το τζαμάκι του ρολογιού) και κατόπιν μέσα από τον κρυσταλλοειδή φακό (η θόλωσή του στα ηλικιωμένα άτομα ονομάζεται καταρράκτης). Το ρόλο του φιλμ στον οφθαλμό μας παίζει ο αμφιβληστροειδής χιτώνας. Εκεί το φως μετατρέπεται σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία μέσω των οπτικών νεύρων φθάνουν στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου».
 
Κοινώς, η όρασή μας έχει παρόμοια λειτουργία με αυτή μιας φωτογραφικής μηχανής.
Πού όμως προκαλείται το πρόβλημα που φέρνει την τύφλωση;
Όπως λέει ο Σταν Σταφίδας: «Στο κέντρο ακριβώς του αμφιβληστροειδούς βρίσκεται η ωχρά κηλίδα, η οποία είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση. Με την ωχρά κηλίδα επιτελούμε πολλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως διάβασμα, γράψιμο, οδήγηση, παρακολούθηση τηλεόρασης κ.α. Ο υπόλοιπος αμφιβληστροειδής είναι υπεύθυνος για την περιφερική όραση. Η περιφερική όραση είναι πολύ σημαντική, γιατί μας δίνει την αίσθηση του χώρου και με αυτήν αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει πλάι μας. Η ωχρά κηλίδα ονομάζεται έτσι γιατί το χρώμα της είναι πιο ωχρό λόγω των χρωστικών που υπάρχουν σε αυτήν. Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η ωχρά κηλίδα είναι μια περιοχή του οφθαλμού μας, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την όρασή μας. Πολλές παθήσεις μπορούν να προσβάλουν την ωχρά κηλίδα (ηλιακή εκφύλιση ωχράς, ιδιοπαθής οπή της ωχράς, επιωχρική μεμβράνη, κυστεοειδές οίδημα κ.α). Η θεραπεία για καθεμία από αυτές μέχρι σήμερα μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική, είτε χειρουργική. Η συχνότερη πάθηση που προσβάλλει την ωχρά κηλίδα σε άτομα ηλικίας πάνω από πενήντα ετών είναι η ηλικιακή εκφύλιση (ΗΕΩ). Αποτελεί δε την πρώτη και κύρια αιτία τύφλωσης στις περισσότερες χώρες σε όλον τον κόσμο».
 
Στην ουσία, οι μελέτες του ομογενή επιστήμονα επικεντρώνονται στην ωχρά κηλίδα. Αν καταφέρει να διορθώσει τα προβλήματα που δημιουργούνται εκεί, τότε θα επαναφέρει την όραση του ασθενή. Πώς όμως θα γίνει αυτό;
Ο ίδιος εξηγεί: «Η συνεργασία μεταξύ βιολογίας και ηλεκτρονικής τεχνολογίας είναι σε θέση να αναπτύσσει νέες εφαρμογές που θα ωφελήσουν όλους. Το βιονικό μάτι είναι μια νευρωνική πρόθεση που φυτεύεται στην ωχρά κηλίδα του ματιού. Αυτό που κάνει, είναι ότι διεγείρει ηλεκτρικά τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, με σκοπό να δώσει την αίσθηση της όρασης. Έτσι, ουσιαστικά έχετε μία εξωτερική κάμερα, που μπορεί να στηρίζεται στα γυαλιά σας, η οποία στέλνει ένα σήμα σε μία μονάδα επεξεργασίας, η οποία καθορίζει στη συνέχεια μία στρατηγική διέγερση, που ουσιαστικά στέλνει ένα μήνυμα προς την πρόθεση που βρίσκεται και πραγματικά διεγείρει ή στέλνει ηλεκτικούς παλμούς στους νευρώνες. Αυτοί οι νευρώνες στέλνουν ένα δυναμικό ενέργειας στον εγκέφαλο που διασχίζει τον οπτικό φλοιό και ουσιαστικά σας δίνει την αντίληψη μιας ψηφιακής εικόνας σε pixel. Αν βάλετε πολλά pixels μαζί, θα σας δώσουν μιαν εικόνα. Υπάρχουν και άλλες ομάδες σε όλο τον κόσμο που εργάζονται σε αυτή την ιδέα, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε κάποια μοναδική ικανότητα να οικοδομήσουμε ένα σύστημα που έχει περισσότερα από χίλια ηλεκτρόδια και που μπορεί να μεταφέρει το ηλεκτρικό φορτίο ασύρματα στο βιονικό μάτι».
 
Όραση στους τυφλούς από το 2015.
 
Όντως, πολλοί επιστήμονες αυτή τη στιγμή στον κόσμο ασχολούνται με το ίδιο θέμα και μάλιστα ακολουθώντας παρόμοιες τεχνικές με αυτήν της ομάδας του Σταν Σταφίδα. Στην ουσία επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα δώσει όραση στους τυφλούς. Πότε, λοιπόν, πιστεύει ο ομογενής επιστήμονας ότι θα είναι έτοιμη η δική του τεχνολογία, που αναπτύσσει με την εταιρεία Bionic Vision έπειτα από επιδότηση περίπου 30 εκατ. ευρώ από την αυστραλιανή κυβέρνηση;
 
«Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε, αλλά οι ανθρώπινες δοκιμές δεν είναι πολύ μακριά για μια συσκευή που θα μπορούσε πραγματικά να χαρακτηριστεί τίποτα λιγότερο από θαύμα. Εάν αυτές οι δοκιμές είναι επιτυχείς, μπορούμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην εμπορευματοποίηση αυτής της τεχνολογίας, αλλά θα περάσουν μερικά χρόνια πριν η συσκευή αυτή διατεθεί στο εμπόριο. Φιλόδοξος στόχος μας πάντως είναι η παροχή βιονικής όρασης μέχρι το 2012».
 
Η σχέση του Σταν Σταφίδα με την Ελλάδα.
 
Γεννήθηκε το 1971 στη Μελβούρνη. Πήγε σχολείο στο ελληνορθόδοξο κολλέγιο «Άγιος Ιωάννης»
και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Από μικρός λάτρευε την τεχνολογία. Όπως λέει: «Από παιδί, τα δώρα που ζητούσα να μου κάνουν στα γενέθλιά μου ή στην ονομαστική μου εορτή είχαν πάντα σχέση με ηλεκτρονικές μηχανές και υπολογιστές».
 
Παντρεύτηκε το 1994 και παρακολούθησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Cornell της Αμερικής. Επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα γιατί οι περισσότεροι συγγενείς του ζουν ακόμη εδώ. «Έρχομαι στην Ελλάδα κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Και οι δύο γονείς μου είναι από την Ελλάδα. Η μαμά μου είναι από το νομό Ηλείας και ο μπαμπάς μου είναι από την Καλαμάτα», λέει.
 
Έχοντας, πάντως, μεγαλώσει ως μέλος της μεγαλύτερης κοινότητας Ελλήνων μεταναστών στον κόσμο, δηλαδή στη Μελβούρνη, δεν έχει χάσει καθόλου την επαφή του με την Ελληνική κουλτούρα. Οι περισσότεροι φίλοι του είναι Έλληνες, όπως ο κουμπάρος που τον πάντρεψε.
 
Ο Στάν Σταφίδας, τελείωσε επιτυχώς το διδακτορικό του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης το 1997. Σήμερα ως καθηγητής νανοηλεκτρονικής και διευθυντής του Κέντρου Μηχανικής Νευρωνικής, ηγείται της έρευνας της νανοηλεκτρονικής του πανεπιστημίου - στον τομέα των ηλεκτρονικών μηχανικών αφιερωμένο στη δημιουργία μικροσκοπικών συστατικών - νέας γενιάς τρανζίστορ και τσιπ που βρίσκονται στο επίκεντρο των ασύρματων επικοινωνιών, τα οποία συνεχίζουν να μετατρέπουν τον τρόπο που επικοινωνούμε και πως ζούμε σήμερα.
 
 
 




 

ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

Εκπέμπουν SOS για να μην εγκαταλείψουν τα παιδιά τους.
Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Βεζυράκης, Διευθυντής του Κέντρου βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ», οι γονείς που εγκαταλείπουν στη χώρα μας τα παιδιά τους, ανήκουν κατά κανόνα σε τρεις κατηγορίες: η μητέρα είναι χρήστης ναρκωτικών ή με νοητική υστέρηση, ενώ υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης αφορούν γονείς που αποκτούν παιδιά με αναπηρία. «Διαπιστώνουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γονείς ανήκουν στο 22% του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, όμως εγκαταλείπουν τα παιδιά τους κυρίως για άλλους λόγους και όχι για οικονομικούς», υπογραμμίζει ο κ. Βεζυράκης.
 
Ρεπορτάζ: Εύη Σαλτού, Μάρθα Καϊτανίδη, Ζωή Λιάκα.
 
Βοήθεια από οργανισμούς και κυβερνητικές οργανώσεις για να καταφέρουν να μείνουν ενωμένες, ζητούν ολοένα περισσότερες οικογένειες, που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Τα τελευταία τρία χρόνια στα Κέντρα Φιλοξενίας εγκαταλελειμμένων παιδιών, όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες, δεν παρατηρείται αύξηση στην εγκατάλειψη παιδιών. Ωστόσο, έχουν αυξηθεί τα αιτήματα οικογενειών για βοήθεια, προκειμένου να καταφέρουν να μείνουν μαζί με τα παιδιά τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα Παιδικά Χωριά SOS το 2011 φρόντιζαν 300 παιδιά, ενώ το 2012 φρόντιζαν 700.
 
Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Βεζυράκης, Διευθυντής του Κέντρου βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ», οι γονείς που εγκαταλείπουν στη χώρα μας τα παιδιά τους, ανήκουν κατά κανόνα σε τρεις κατηγορίες: η μητέρα είναι χρήστης ναρκωτικών ή με νοητική υστέρηση, ενώ υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης αφορούν γονείς που αποκτούν παιδιά με αναπηρία. «Διαπιστώνουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γονείς ανήκουν στο 22% του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, όμως εγκαταλείπουν τα παιδιά τους κυρίως για άλλους λόγους και όχι για οικονομικούς», υπογραμμίζει ο κ. Βεζυράκης.

«ΤΟ ΜΗΤΕΡΑ» προστατεύει συνολικά 467 παιδιά. Από αυτά τα 167 φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στους Αγίους Αναργύρους, στις Παιδοπόλεις Αγία Βαρβάρα και Αλίμου, καθώς επίσης και στο αναρρωτήριο Πεντέλης. Τα υπόλοιπα 298 παιδιά έχουν βρει φροντίδα σε ανάδοχες οικογένειες, οι οποίες επιδοτούνται με 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.
 
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις ανάδοχες οικογένειες, η κρίση δε φαίνεται να έχει επηρεάσει εκείνους που επιθυμούν να «αγκαλιάσουν» παιδιά - τα περισσότερα με σοβαρές παθήσεις -, τα οποία ζουν μακριά από τους γονείς τους. Οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν, σταθερά, τις 10 ανά έτος, ενώ αντίστοιχα οι αιτήσεις για υιοθεσία παραμένουν περίπου 200 κάθε χρόνο.
 
ΔΩΡΕΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.
 
Ωστόσο, σε εποχές Μνημονίου, οι προϋπολογισμοί έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, με αποτέλεσμα το βασικό μέλημα των ιθυνόντων να είναι η διασφάλιση της ποιότητας. «Η θέρμανση, η διατροφή και η ένδυση των παιδιών είναι τα κυρίως ζητούμενα για εμάς, για τα οποία ωστόσο είμαστε καλυμμένοι μετά τη σωστή διαχείριση πόρων. Δε θα είχαμε όμως τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε έργα, όπως είναι η αναγκαία ανακαίνιση των μπάνιων, χωρίς τις δωρεές πολιτών με ευαισθησία για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά», προσθέτει ο κ. Βεζυράκης.
 
Την ίδια ώρα όμως, για 28 παιδιά, οι διάδρομοι των Νοσοκομείων «Παίδων Αγία Σοφία» και «Αγλαϊα Κυριακού» είναι το σπίτι τους. Όπως εξηγεί ο διοικητής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων Εμμανουήλ Παπασάββας, τα περισσότερα από αυτά μένουν στο νοσοκομείο, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία. «Πρόκειται για ανήλικα που είτε είναι θύματα οικογενειακής βίας, είτε βρίσκονται εν μέσω μιας οικογενειακής διαμάχης - π.χ. διαζύγιο -, με τις Δικαστικές Αρχές να αιτούνται ιατρική διάγνωση και φροντίδα». Επιπλέον, η αναπηρία, σωματική ή νοητική, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για εκείνους τους γονείς που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους. Πριν από τρεισήμισι μήνες, εντοπίστηκε στους διαδρόμουν εγκαταλελειμμένο ένα μωρό, μόλις λίγων μηνών, με αυτισμό, το οποίο μεταφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολή. Από το 2007 άλλωστε, νοσηλευτές και γιατροί έχουν μετατραπεί σε μόνιμους φροντιστές ενός τετραπληγικού παιδιού, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του στο Νοσοκομείο «Παίδων». Οι γονείς ακόμη αναζητούνται...
 
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ.
 
Το γεγονός ότι οι Έλληνες δύσκολα θα εγκατέλειπαν λόγω ύφεσης τη φροντίδα των παιδιών τους ή θα την ανέθεταν σε κάποιον οργανισμό, έκανε κάποιους φορείς να βοηθήσουν με άλλο τρόπο τις οικογένειες που αυτή τη στιγμή πλήττονται από την κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό του Οργανισμού  «Χαμόγελο του Παιδιού», ο οποίος έχει τρεις δομές που βοηθούν τις οικογένειες να μείνουν μαζί.
 
«Διαπιστώνουμε ότι για τους γονείς που δοκιμάζονται, η εγκατάλειψη του παιδιού τους δεν είναι στις πιθανές λύσεις. Αντίθετα, προσπαθούν και εξαντλούν όλες τις δυνατότητες που έχουν. Το ''Χαμόγελο'' έχει τρεις δομές στο Αγρίνιο, στον Πύργο Ηλείας και στον Μύτικα Εύβοίας, όπου φροντίζουμε για την καθημερινότητα των παιδιών - τρώνε εκεί, προετοιμάζονται για το σχολείο - , αλλά το βράδυ και τα Σαββατοκύριακά επιστρέφουν στο σπίτι τους και βρίσκονται ξανά με τις οικογένειές τους. Πρόκειται για οικογένειες που είτε επικοινωνούν οι ίδιες μαζί μας, είτε έρχονται σε εμάς μετά την παρέμβαση Κοινωνικών Υπηρεσιών», εξηγεί ο Ψυχολόγος στον Οργανισμό και στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 Στέφανος Αλεβίζος.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»
  
 

 

 

    






 
   

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΦΩΣΗΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Πιο κοντά στη θεραπεία της κώφωσης!
 
Ένα βήμα πριν από τη θεραπεία της κώφωσης βρίσκονται οι επιστήμονες μετά την ανάπτυξη φαρμάκου που διεγείρει τα κύτταρα του έσω ωτός.
 
Το σκεύασμα, με την κωδική ονομασία LY411575, προκαλεί την αναγέννηση των τριχοειδών κυττάρων του αφτιού, που ανιχνεύουν τους ήχους. Μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή η αποκατάσταση των κυττάρων, τα οποία πέθαιναν εξαιτίας διάφορων παραγόντων, όπως οι μολύνσεις, η χρήση τοξικών φαρμάκων και η έκθεση σε δυνατή μουσική, με αποτέλεσμα αυτό το είδος κώφωσης να θεωρείται μη αναστρέψιμο.
 
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Άλμπερτ Ετζ, πέτυχαν τη μερική αποκατάσταση της ακοής σε ποντίκια και παρά το γεγονός ότι η έρευνά τους βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αισιοδοξούν ότι θα οδηγήσει σε αποτελεσματικές θεραπείες. Η νέα αυτή θεραπευτική μέθοδος εστιάζει στον επαναπρογραμματισμό των τριχοειδών κυττάρων με την καταστολή της δράσης της πρωτεΐνης «Notch», η οποία δεν επιτρέπει στα βλαστοκύτταρα του κοχλία να μεταμορφωθούν σε νέα τριχοειδή αγγεία.
 
Π. ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
 
Πηγή: Εφημερίδα «Espresso»

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ

Ο Δήμος Ιλίου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας διοργανώνει Σχολές Γονέων για το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου2013.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από εξειδικευμένους επιστήμονες (ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, εκπαιδευτικοί) και απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σκοπός του έργου των Σχολών αυτών, αφενός να προσφέρει γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό και αφετέρου η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Οι Σχολές Γονέων περιλαμβάνουν τα εξής προγράμματα:
· Η οικογένεια στην σύγχρονη εποχή (διάρκειας 50ωρών).
· Διαφυλικές σχέσεις (διάρκειας 25ωρών).
· Ανάπτυξη στην Τρίτη ηλικία (διάρκειας 25 ωρών).
· Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας (διάρκειας 25 ωρών).
· Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (διάρκειας 25 ωρών).
· Συμβουλευτική γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες(διάρκειας 50 ωρών).
· Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια (διάρκειας 25ωρών).


Η συμμετοχή είναι δωρεάν, τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με τη συμπλήρωση 15-18 ατόμων, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε εκπαιδευόμενους που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά στο πρόγραμμα.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 25 ώρες και στο τέλος θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό.

Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθύνεστε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου, Νέστορος 101, 2ος όροφος, και συγκεκριμένα στην κυρία Χριστίνα Φαρμάκη, στο τηλέφωνο: 213 20 30 029 και ώρες 10:00-14:00.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 8 Φεβρουαρίου2013.

Θα πραγματοποιηθεί ένα απογευματινό τμήμα (Τετάρτη 5-8μ.μ.) στο 1ο Λύκειο Ιλίου (Ιδομενέως και Αγίας Βαρβάρας) και ένα πρωινό τμήμα στο Καλλιτεχνικό Καφενείο του Δήμου (Αγίου Φανουρίου 99, κάθε Δευτέρα ώρα 10:00 – 13:00).

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ''ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ'' ΣΤΟ ''THISISRADIO''

Ραδιοφωνικές αγκαλιές απ’όλη την Ελλάδα στήριξαν την πρεμιέρα του «Με Άλλα Μάτια» στο ''Thisisradio''!
 
Το «Με Άλλα Μάτια» έγινε και ραδιοφωνική εκπομπή, κάθε Κυριακή 6-8 το απόγευμα, στο νέο Διαδικτυακό Ραδιόφωνο «Thisisradio», έναν σταθμό νεανικό, φτιαγμένο με πολύ μεράκι και μακρυά από χορηγούς και διαφημίσεις.
 
Στην πρώτη εκπομπή που έγινε την Κυριακή 27 Γενάρη με συμπαρουσιαστές τον Βαγγέλη Αυγουλά και την Ελεάννα Φίλιου και την οποία άκουσαν διαδικτυακά πάνω από 5.000 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ευχήθηκαν «Καλή Αρχή» και είπαν την πρώτη «Καλησπέρα» στους ακροατές του ''Thisisradio'' οι Πασχάλης Τερζής, Γιάννης Ζουγανέλης ο οποίος προσέφερε και προσκλήσεις για το θέατρο «Χώρα» σε τυχερούς ακροατές του σταθμού, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μίμης Ανδρουλάκης, Κώστας Γιαννόπουλος (Πρόεδρος «Χαμόγελο Του Παιδιού»), Παναγιώτης Κουρουμπλής, Λένα Μαντά, Παντελής Παντελίδης, Γιώργος Πατούλης (Πρόεδρος ΙΣΑ), Νίκος Ζενέτος (Δήμαρχος Ιλίου), Γιάννης Κουράκης (Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης), ενώ απάντησαν ζωντανά και σε πολλές ερωτήσεις ακροατών.
 
Επίσης, καλή επιτυχία στην εκπομπή και στο ομώνυμο blog (http://meallamatia.blogspot.com) που φιλοξενεί πολλές αποκλειστικές ειδήσεις και συνεντεύξεις, ευχήθηκαν ακόμη η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα, ο ηθοποιός Χάρης Ασημακόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λαυρέντιος Δελασούδας, ο Δήμαρχος Λοκρών Νίκος Λιόλιος, ο Γιώργος Καστρινάκης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, ο πρ.βουλευτής Πα.Σο.Κ. Δημήτρης Καρύδης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Βαγγέλης Κεκάτος.
 
Κάθε Κυριακή 6-8 το απόγευμα, οι ακροατές του ''Thisisradio'' θα ακούνε ζωντανά σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες και συζητήσεις όλους τους προαναφερόμενους καλεσμένους και άλλους πολλούς και μέσω του chat και των μηνυμάτων τους, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να διαμορφώνουν την εκπομπή.
 
Αυτή την Κυριακή μπείτε στο www.thisisradio.gr 6-8 το απόγευμα και συντονιστείτε να συζητήσουμε όλοι μαζί με τον ηθοποιό Χάρη Ασημακόπουλο και άλλους αγαπημένους καλεσμένους που θα παρέμβουν για τη σημερινή Ελληνική τηλεόραση και το θέατρο.