meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πρόσκληση: Συναυλία αγάπης για τους σκύλους οδηγούς της Ελλάδος

Συναυλία αγάπης διοργανώνει η Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΠΟΛΥΜΙΝΙΑ» και η οποία είναι αφιερωμένη στο κέντρο «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ». Λυρικοί καλλιτέχνες, χορευτές, μουσικοί, εικαστικοί, θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό σε μια συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος (Αθηνάς 17 & Δοϊράνης, Καλλιθέα), την Δευτέρα 1η Απριλίου 2013 στις 7 το απόγευμα.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ με θέμα την Ελληνική και Βιεννέζικη οπερέτα.


Αγαπητοί φίλοι,

Σας προσκαλούμε με χαρά στην Συναυλία Αγάπης που διοργανώνει η Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΠΟΛΥΜΙΝΙΑ» και η οποία είναι αφιερωμένη στο κέντρο «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ».

Λυρικοί καλλιτέχνες, χορευτές, μουσικοί, εικαστικοί, θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό σε μια συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος (Αθηνάς 17 & Δοϊράνης, Καλλιθέα), την Δευτέρα 1η Απριλίου 2013 στις 19:00.

Ο στόχος της εκδήλωσεις που προσφέρεταια φιλοκερδώς από τους καλλιτέχνες-μέλη της Πολύμνιας, είναι να προβληθεί και να υποστηριχθεί το σημαντικό έργο που επιτελεί το Ελληνικό Κέντρο «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ». Το κέντρο έχει ξεκινήσει την εκπαίδευση της ομάδας των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών σκύλων οδηγών και των πρώτων κουταβιών για σκύλους οδηγούς, που σε λίγο καιρό θα βλέπουμε στουσ δρόμους, της Αθήνας και άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Το Ελληνικό κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008, υποστηρίζεται από το σύνολο σχεδ΄'ον των φοιρέων  του χώρου των τυφλών, αλλά και  από ένα φιλοζωϊκό σωματείο και μια σχολή εκπαίδευσης σκύλων. Υπάρχουν ήδη ορατά απότελέσματα, το Μάϊο 2013 θα κυκλοφορήσει ο Angel, ο πρώτος εκαπιδευόμενος σκύλος οδηγός και τα πρώτα άτομα με πρόβλημα όρασης αναμένουν τη στιγμή που θα βελτιώνουν την ανεξάρτητη κινησή τους με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων οδηγών, μια συνεργασία που διεθνώς εδώ και πολλές δεκαετίες έχει αποδειχθεί πολύτιμη. Το Ελληνικό Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος, μετά από μια περίοδο συστηματικής έρευνας, υιοθέτησε τα πιο αυστηρά διεθνή στάνταρ εκπαίδευσης, έκανε τις απαραίτητες προσαρμογές στην Ελληνική πραγματικότητα και σε συνεργασία με Ολλανδικό κέντρο προετοιμάζει από το 2011 την ομάδα εκπαιδευτών σκύλων στη χώρα μας.

Ο Angel, η Melita, η Donna (τα τρία πρώτα εκπαιδευόμενα Labrador) και τα κουτάβια Φοίβος, Ίρμα και Βικτώρια θα είναι εκεί και μαζί τους καλλιτέχνες της ΠΟΛΥΜΝΙΑΣ θα υποδεχτούν και θα γεμίσουν με χαμόγελα ικανοποίησης όλους όσους τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Η Καλλιτεχινκή Εταιρεία Πολύμνια ιδρύθηκε το 1998 με στόχο τη διάδοση του λυρικού θεάτρου και της κλασσικής Μουσικής , την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, την στήριξη των καλλιτεχνών και των έργων τους, τη δημιουργία κινήτρων για τους νέους να ασχοληθούν με κάθε μορφή τέχνης, την οργάνωση και παρουσίαση ποιοτικών καλλιτεχνικών γεγονότων και την πολιτιστική στίριξη της ελληνικής περιφέρειας.

Στη συναυλία θα ακουστούν έρδα των: Franz Lehar, Luigi Arditi, Vittorio Monti, Johannes Brahms, Johan
Strauss, Θεόφραστου Σακελλαρίδη και Νίκου Χατζηαποστόλου.

Τραγουδούν με αλφαβητική σειρά:
Χρήστος Αμβράζης (basso),
Μαρία Κόκκα (soprano),
Ειρήνη Κώνστα (soprano),
Βάγια Κωφού (mezzo soprano),
Μανώλης Λορέντζος (tenore),
Αγγελική Μαρινάκη (soprano),
Παύλος Μαρόπουλος (basso),
Νίκος Τσαούσης (tenore)

Παίζει το Suono Brass Quintet:
Διονύσης Αγαλιανός (τρομπέτα),
Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (τρομπόνι),
Σπύρος Κάκκος (κόρνο),
Γιάννης Μπόικος (τούμπα),
Γιάννης Μωραίτης (τρομπέτα).

Xoρεύουν: Γιώγια Ταμπακάκη, Κώστας Πανανακάκης
Χορογραφία της σκηνής από την «Εύθυμη Χήρα»: Θέμης Παυλής
Πιάνο: Φρίξος Μόρτζος

Προσφέρουν τα έργα τους οι καλλιτέχνες:
Ηλίας Γεωργουλέας (φωτογράφος),
Γιώργος Κοντός (ζωγράφος),
Ιωάννης Μουχασίρης (εικαστικός),
Βάσω Πάλλα (ζωγράφος),
Νίκος Τσαούσης (σχεδιαστής κοσμημάτων),
Μάκης Φιόρος (εικαστικός),

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κωστής Παπαϊωάννου

Για καρατήσεις, περισσότερς πληροφορίες για την εκδήλωση αλλά και για τους Σκύλους Οδηγούς Ελλάδος μπορείτε να επικοινωνήσετε και με την κα Ζωή Γερουλάνου, Πρόεδρο του Δ.Σ. στο τηλέφωνο 6932414189 στο E-mail: info@greekguidedogs.gr  και στα τηλέφωνα 2109415222 κα Δ.Καραμιχαλάκου και κα Ι.Μαργιόλη.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΠΟΛΥΜΝΙΑ»
Κυνίσκας 15, Αθήνα ΤΚ:116 36, Τηλ.-Fax:75 64 554, Κινητό: 6974/107868

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΩΝ 'ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ' ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΥΦΛΩΝ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/03/2013 - Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΥΦΛΩΝ

Η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων, συνεχίζοντας την δραστηριοποίησή και την πλήρη στήριξή της στους ανθρώπους με αναπηρία και στα προβλήματα που τους απασχολούν, πραγματοποίησε σήμερα, 14/3/2013, συνάντηση με τον πρόεδρο και εκπροσώπους νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. Στην συνάντηση, εκ μέρους της νεολαίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων παρέστησαν η επικεφαλής Μανταλένα Παπαδοπούλου, ο υπεύθυνος του τομέα ΑμεΑ Αλέξανδρος Μητροβγαίνης και ο υπεύθυνος του τομέα παιδείας Βασίλης Νάστος.
 
Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους τυφλούς, οι οποίοι θίγονται σε μεγάλο βαθμό από τις μνημονιακές πολιτικές και την αδιαφορία του κράτους. Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Ηλίας Μαργιόλας, μαζί με τον Γραμματέα Επιτροπής Νεολαίας Βαγγέλη Αυγουλά και την Αναπληρώτρια Γραμματέα Σταυρούλα Κουστένη,  εξέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους, οι οποίες μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.
 
Τα οικονομικά ζητήματα που πλήττουν άμεσα τους τυφλούς (περικοπές μισθών κλπ), τα θέματα παροχών, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των ΚΕΠΑ που ταλαιπωρούν χιλιάδες κόσμου σε ατελείωτους μήνες αναμονής και άλλα σημαντικά θέματα χρήζουν άμεσης επίλυσης, χωρίς αστερίσκους και παραπομπές στο μέλλον.
 
Εμείς, οι νέοι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, δηλώνουμε πως βρισκόμαστε πάντα δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες απαιτούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Έχουμε αποδείξει ότι η στήριξή μας δεν μένει μόνο στα λόγια. Είναι έμπρακτη με στοχευμένες δράσεις, ξεκάθαρες προτάσεις, αποφασιστικό λόγο και δυναμισμό, ώστε σε συνεργασία με τους βουλευτές μας να αναδειχθεί το έλλειμμα του κράτους μέσα στο Κοινοβούλιο και να προταθούν λύσεις που θα έχουν προκύψει μετά από συζήτηση με όλα τα  εμπλεκόμενα μέρη. Παλεύοντας με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια σε αυτούς που θέλουν να βυθίσουν τον ελληνικό λαό στη δυστυχία και την εξαθλίωση, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αντάξια των προσδοκιών μας.
 
 
 
 

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ''ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ''



Ακόμη περισσότεροι ελεύθεροι χώροι στον Δήμο Ιλίου αξιοποιώντας το Πράσινο Ταμείο

Με χρηματοδότηση ύψους 1.457.918,50€ από το Πράσινο Ταμείο πέτυχε ο Δήμος Ιλίου την αγορά χώρου 2,5 στρεμμάτων περίπου, σε ένα κομβικό σημείο της πόλης (Φυστικιές), που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Θηβών, ενώ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσει χρήματα για την αγορά και άλλων χώρων πρασίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανωτέρω είναι το αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών του Δήμου Ιλίου, ο οποίος καταθέτοντας τις αξιόπιστες και τεκμηριωμένες τεχνικές μελέτες των υπηρεσιών του, εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις από το Πράσινο Ταμείο.

 

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΜΥ ΤΟΥ ΙΚΑ ΙΛΙΟΥ


Ψήφισμα σχετικά με το ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ και της ΤΜΥ ΙΚΑ Ιλίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 14.03.2013, ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη τα τελευταία χρόνια υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Το ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ είναι ένα από τα νοσοκομεία που υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αφήνεται στην τύχη του με τη συνεχή ανεπαρκή χρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού.

Χιλιάδες ασθενείς ταλαιπωρούνται ατέλειωτες ώρες στα εξωτερικά ιατρεία μέχρι να εξεταστούν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στη συνέχεια στοιβάζονται σε διαδρόμους και προθάλαμους σε απαράδεκτες συνθήκες. Αγωνιώδεις είναι και οι προσπάθειες των κατοίκων να κλείσουν ένα ραντεβού για εξετάσεις ή να τους δει κάποιος γιατρός του Νοσοκομείου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη συνολική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Δυτική Αθήνα, μια περιοχή που υφίσταται με τον πλέον δραματικό τρόπο τις συνέπειες της δεινής οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους και εκείνους που αγωνίζονται:
•Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και να μπει τέλος στην περικοπή δαπανών για την υγεία, καθώς και να επιτραπεί η πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να εκλείψουν επιτέλους οι τριτοκοσμικές εικόνες στα δημόσια νοσοκομεία.
•Να στηριχθεί η λειτουργία του ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ που τόσο έχει ανάγκη η Δυτική Αθήνα των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας η οποία επί χρόνια είχε εγκαταλείψει συνειδητά την «αντίπερα όχθη» στην Δυτική Αθήνα.
•Να λειτουργήσει μονάδα παίδων στο ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
•Να μη κλείσει το Νοσοκομείο των Πατησίων
•Να συνεφημερεύει το ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ με το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών), για την ανακούφιση και αποσυμφόρησή τους όταν έχουν εφημερία.

Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Νοσοκομείου, που και αυτοί ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης, ενίσχυση με προσωπικό, δωρεάν υγεία για όλους και καμία κατάργηση ή συγχώνευση νοσοκομείων – κλινών.

Υπερασπιζόμαστε μαζί τους το δημόσιο αγαθό της υγείας και λέμε όχι στην εμπορευματοποίησή της.
 
Το ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ είναι ένα πολύ καλό νοσοκομείο από πλευράς υποδομών και πρέπει να στελεχωθεί προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασθενείς και να εκλείψουν τα φαινόμενα των ράντζων και της μεγάλης αναμονής στους διαδρόμους κατά τη διάρκεια της εφημερίας του νοσοκομείου, γεγονότα που τραυματίζουν την αξιοπρέπεια των πολιτών την ώρα ακριβώς που τη χρειάζονται περισσότερο.

Αναφορικά με την Τοπική Μονάδα Υγείας Ιλίου (Άγιος Φανούριος), θεωρούμε ότι λειτουργεί προς την κατεύθυνση αποσυμφόρησης του ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

Αν και δεν έχουμε ενημέρωση για κατάργηση της Τοπικής Μονάδας Υγείας Ιλίου, επισημαίνουμε ότι η λειτουργία της παίζει σημαντικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής Αγίου Φανουρίου η οποία είναι απομακρυσμένη και αποκομμένη συγκοινωνιακά από το κέντρο του Δήμου.
 
ΖΗΤΑΜΕ:
•Την πλήρη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ανάπτυξή του, όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο.
•Να μην κλείσει καμία δομή του ΕΟΠΥΥ
•Την επαναλειτουργία των Διοικητικών Υπηρεσιών ΙΚΑ Αγίου Φανουρίου.
•Την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους και ανασφάλιστους.»
 

ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Δείπνο στο απόλυτο σκοτάδι, προκειμένου να φωτίσουν το δρόμο προς την ελπίδα σε ένα μικρό και συνάμα μοναδικό αγγελούδι, που παλεύει με το θάνατο, παρέθεσε το νεανικό κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια». Δεκάδες άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης συγκεντρώθηκαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της Αθήνας και με πλατύ χαμόγελο υποδέχτηκαν ανθρώπους κάθε ηλικίας και τους ταξίδεψαν σε ένα σκληρό και ασυνήθιστο κόσμο. Σε έναν κόσμο που βρίσκεται μακριά από κάθε πηγή φωτός και σε αναγκάζει να ενεργοποιείς στο έπακρο όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις σου ώστε να μπορέσεις να επιβιώσεις. Το δείπνο σε συνθήκες απόλουτου σκότους είχε «ιερό» στόχο: να σωθεί η Ζωή, ένα αγγελούδι ενάμιση έτους, που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια - πρωτόγνωρη για την Ελλάδα -, η οποία δεν του επιτρέπει να μεγαλώσει.

 
 
«Με την κίνησή μας αυτή θέλαμε από τη μία να βοηθήσουμε το άτυχο αυτό μωράκι να καταφέρει να επιβιώσει και από την άλλη να δείξουμε στους φίλους μας την καθημερινότητα μέσα από τα μάτια των τυφλών» λέει στην «Espresso» ο Βαγγέλης Αυγουλάς, Πρόεδρος της Νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών κι εμπνευστής του εγχειρήματος. «Καλέσαμε συμπολίτες μας να καθίσουν μαζί μας, να φάμε, να πιούμε και να διασκεδάσουμε, κλείνοντας τα φώτα και αφήνοντας την όρασή μας έξω από το μαγαζί, σε ένα δείπνο στο σκοτάδι, με ξεχωριστούς σερβιτόρους κι εθελοντές. Θέλαμε να ζήσουν την ... περιπέτεια ενός δείπνου και τη βιωματική εμπειρία της τυφλότητας, έστω και για λίγο, έστω και ως παιχνίδι. Ένα μέσο για τη συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας, αλλά και των ίσων δικαιωμάτων στη ζωή».


 
Όπως μας επεσήμανε ο ίδιος, αιτία για να πραγματοποιηθεί αυτό το ξεχωριστό δείπνο, στάθηκε ο Γολγοθάς που ανεβαίνει η μόλις ενάμιση έτους Ζωή Παρμακλή. «Αν και είναι αβάπτιστο, όλοι τη φωνάζουμε Ζωή. Ελπίζουμε γρήγορα να τα καταφέρει και να τη βαπτίσουμε», σημείωσε ο κ. Αυγουλάς και πρόσθεσε: «Η Ζωίτσα μας, αν και είναι ενάμιση έτους, ζυγίζει μόλις έξι κιλά και η ανάπτυξή της είναι επόσης αντίστοιχη ενός μωρού έξι μηνών. Οι γονείς της, Χρόνης και Κατερίνα Παρμακλή, είναι κάτοικοι Ιλίου κι εκεί γνωριστήκαμε, καθώς εγώ είμαι Αντιδήμαρχος στο Δήμο. Η περιπέτεια του μωρού είναι γνωστή σε όλους στην περιοχή. Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι και το παιδί δεν είχε καμία ελπίδα να επιβιώσει στην Ελλάδα, σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι άμεσα για να το βοηθήσουμε. Έτσι οργανώθηκε το Γεύμα στο Σκοτάδι».
 
Όπως μας εξήγησαν οι γονείς, η μικρούλα γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2011 με σπάνια καρδιοπάθεια. Μάλιστα, είναι το μοναδικό περιστατικό στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πάσχει από μεσοκολπική και μεσοκοιλιακή επικοινωνία - Κανάλι τύπου Α΄, σε συνδυασμό με μερική ανώμαλη εκβολή πνευμονικών φλεβών. Από την πρώτη μέρα που είδε το φως της ζωής, η Ζωή μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία της χώρας μας, αναζητώντας σωτηρία. Λόγω της σπάνιας ασθένειας, οι γιατροί στην Ελλάδα δεν κατάφερναν εύκολα να διαγνώσουν το πρόβλημα. Και όταν τελικά βρήκαν από τι ακριβώς έπασχε, κανείς δεν μπόρεσε να τη χειρουργήσει.



«Ακόμη και στο ''Ωνάσειο'' μας είπαν ότι δε μπορούσε να εγχειριστεί. Αυτή η σπάνια περίπτωση είναι πρωτόγνωρη για τους Έλληνες γιατρούς. Έτσι, μόνη της ελπίδα είναι χειρουργηθεί σε ένα εξειδικευμένο παιδιατρικό κέντρο στη Γενεύη», επεσήμανε ο κ. Αυγουλάς και συνέχισε: «Ήδη έχει αναλάβει να τη χειρουργήσει δωρεάν εκεί ένας σπουδαίος Έλληνας γιατρός που διαπρέπει στο εξωτερικό. Πρόκειται για τον Αυξέντιο Καλαγκό, παιδοκαρδιοχειρούργο, Διευθυντή του Τμήματος Καρδιάς - Αγγείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης και ιδρυτή του φιλανθρωπικού  ιδρύματος ''Coeurs pour tous - Καρδιές για όλους''. Όμως τα έξοδα του ταξιδιού και τα νοσήλια είναι αβάσταχτα για τους γονείς της. Για το λόγο αυτό λοιπόν, αποφασίσαμε η κάθε συμμετοχή στο δείπνο να είναι 17 ευρώ. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην οικογένεια, προκειμένου να μπορέσει να γίνει αυτό το σωτήριο ταξίδι που θα δώσει στη Ζωή το δικαίωμα στη ζωή».

Καλλιτέχνες στο πλευρό της οικογένειας.



Το δείπνο στο σκοτάδι πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το βράσυ της 23ης Μαρτίου και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εκατοντάδες άτομα κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και ο γνωστός καλλιτέχνης Παντελής Παντελίδης, έδωσαν το «παρών» κι ευχήθηκαν στους γονείς της μικρής σύντομα η περιπέτειά της να τελειώσει. Ανάμεσα στους καλεσμένους διακρίναμε επίσης και το δημοφιλή ηθοποιό Χάρη Ασημακόπουλο, το Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο και πολλούς ακόμη. Τα φώτα στο κέντρο ήταν κλειστά. Όσοι έφταναν στην είσοδο, αφού λάμβαναν οδηγίες, περνούσαν στο εσωτερικό πιασμένοι ο ένας από τον ώμο του άλλου και κάθονταν στις θέσεις τους. «Έχω ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου τυφλοί λειτουργούν σε αυτή τη λογική εστιατόρια με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο σε μόνιμη βάση, και διοργανώνω με τους συνεργάτες μου το ''Γεύμα στο Σκοτάδι'' σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με στόχο όλοι να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα» σημείωσε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δημιουργός του blog που εδώ και δύο χρόνια δίνει βήμα στο ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, αλλά και σε μαθητές, φοιτητές και ανέργους.



Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου.

Οι κάτοικοι του Ιλίου γνωρίζουν καλά τον αγώνα που δίνει από τον Ιούνιο του 2011 η μικρή Ζωή, προκειμένου να μπορέσει να αντικρίσει το μέλλον. Έτσι ο καθένας ξεχωριστά έχει προσφέρει ένα μικρό ποσό από το πενιχρό του εισόδημα για να βοηθήσει το αγγελούδι. Πολλοί βρέθηκαν μάλιστα στο νυχτερινό κέντρο όπου διοργανώθηκε το δείπνο στο σκοτάδι, προκειμένου να συνδράμουν για ακόμη μια φορά την οικογένεια. Για τη μικρή Ζωή έχει ανοιχτεί στην τράπεζα Alpha Bank ειδικός λογαριασμός, μέσω του οποίου όποιος επιθυμεί, μπορεί να βοηθήσει (Alpha Bank, αριθμός λογαριασμού: 347002787002579. Όνομα: Παρμακλή Αβάπτιστο). 


ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

ΠΗΓΗ: www.espressonews.gr  

 
 
 


Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ



Η Ελληνίδα που πολεμά την αναπηρία: Γενετικό άλμα με σύμμαχο το «γονίδιο της κίνησης».
 
Ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από εκφυλιστική παράλυση των άκρων, ή έχουν υποστεί τραυματισμό των νεύρων της σπονδυλικής τους στήλης, αναμένεται να δώσει η ανακάλυψη ενός νέου γονιδίου, από την Ελληνίδα καθηγήτρια της Αναπτυξιακής Βιολογίας στην Ιατρική σχολή του Imperial College στο Λονδίνο, κ. Βάσω Επισκόπου.
Η σπουδαία γενετίστρια, που ξεκίνησε σπουδές Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στη συνέχεια στο Columbia της Νέας Υόρκης, έχει κάνει πολλές πρωτοποριακές ανακαλύψεις που αφορούν νευρικές παθήσεις και ανοίγουν δρόμους θεραπείας για αυτές.
Ανάμεσά τους είναι η ανακάλυψη δύο νέων γονιδίων, που τα ονόμασε «Αρκαδία» το πρώτο και «Αρκαδία 2» το δεύτερο. Μάλιστα, η έλλειψη του «Αρκαδία 2», στον ανθρώπινο οργανισμό, οδηγεί σε παράλυση των άκρων και της σπονδυλικής στήλης. Τους έδωσε το όνομα του αγαπημένου της Ελληνικού τόπου, όπου κατά τη μυθολογία βρισκόταν ο επίγειος παράδεισος. Η κ. Βάσω Επισκόπου ευελπιστεί τώρα, μέσα από την αποκάλυψη αυτών των καινούργιων γενετικών τόπων, να δώσει ζωή σε ασθενείς που αναζητούν τη δική τους...Αρκαδία.
 
Κάνατε μια σπουδαία ανακάλυψη που μπορεί να δώσει ελπίδα στην ιατρική. Θέλετε να μας εξηγήσετε;
«Πριν από 10 χρόνια είχα κάνει την ανακάλυχη ενός γονιδίου που το ονόμασα ''Αρκαδία'', από τη μυθική γη του Πάνα και των νυμφών. Τα γονίδια είναι γενετικοί τόποι στο χρωμόσωμα του ανθρώπου, και θέλησα να δώσω σε αυτούς τους γενετικούς τόπους το όνομα του δικού μου αγαπημένου μέρους, της Αρκαδίας.
Οι ανακαλύψεις μας δημοσιεύτηκαν σε δύο άρθρα στο περιοδικό Nature και εξηγούν ότι κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής φάσης η ''Αρκαδία'' είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της κεφαλής και του εγκεφάλου στον οργανισμό. Επίσης, δημοσιεύσαμε ότι η ''Αρκαδία'' έχει και δράση προστατευτική στον ώριμο πια οργανισμό, ενάντια στον καρκίνο. Πρόσφατα βρήκαμε ότι η ''Αρκαδία'' έχει ένα ομόλογο παρόμοιο γονίδιο, που ονόμασα ''Αρκαδία 2''. Παρατηρήσαμε ότι εκφράζεται συγκεκριμένα στον νευρικό ιστό, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και στον ώριμο άνθρωπο και ποντίκι, αφού όλα τα πειράματά μας γίνονται σε ποντίκια. Τα ποντίκια είναι καταπληκτικό πειραματικό μοντέλο, γιατί είναι πολύ κοντά στον άνθρωπο εξελικτικά. Μας δίνουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε γονίδια, για να δούμε τα συμπτώματα της αφαίρεσής τους στο ζωντανό οργανισμό του ποντικού αλλά και του ανθρώπου.
Η ''Αρκαδία 2'', όταν αφαιρεθεί από τα ποντίκια, σταματά ή γίνεται ημιτελώς η ανάπτυξη των κινητικών νευρώνων. Ως γνωστόν, οι κινητικοί νευρώνες βρίσκονται στη σπονδυλική στήλη και εκτείνουν μακρύς άξονες για να επικοινωνήσουν με τους μυς στην περιφέρεια του σώματος και να τους κινήσουν. Δηλαδή είναι υπεύθυνοι για όλες τις κινητικές λειτουργίες (ομιλία, αναπνοή, σίτιση κ.λπ.). Χωρίς την ''Αρκαδία 2'', όμως, οι νευρώνες αυτοί δε μπορούν να φτάσουν στους πιο μακρινούς μυς, όπως αυτοί που βρίσκονται στα άκρα και έτσι υπάρχει παράλυσις. Οι μύες δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς τη νεύρωσή τους από τους κινητικούς νευρώνες.
Βρήκαμε λοιπόν ότι η ''Αρκαδία 2'' είναι απαραίτητος παράγοντας για την επιμήκυνση αυτών των αξόνων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.
Επιπλέον, ανακαλύψαμε ότι το ίδιο γονίδιο ρυθμίζει μια μεγάλη οικογένεια παραγόντων, οι οποίοι εκκρίνονται και λέγονται ''Bone Morphogenetic Proteins (BMP)''. Αυτοί οι παράγνοτες παίζουν τον ίδιο σημαντικό ρόλο με την ''Αρκαδία 2''».
 
Τι είναι οι παράγοντες «BMP»; Είναι ορμόνες;
«Παράγοντες ονομάζουμε στη Βιολογία τις πρωτεΐνες που παράγονται από τα γονίδια (το DNA όπου οι πρωτεΐνες είναι κωδικοποιημένες). Στη συνέχεια, οι πρωτεΐνες είτε μένουν μέσα στο κύτταρο είτε εκκρίνονται στον εξωκυττάριο χώρο. Το ίδιο κάνουν οι ''BMP'' παράγοντες και οι ορμόνες. Για αυτό λέγονται παράγοντες σήμανσης. Επικοινωνούν με άλλα κύτταρα που βρίσκονται μακριά από αυτά που τους παράγουν και τους δίνουν οδηγίες να διαφοροποιηθούν και να φτιάξουν κάποιον άλλο ιστό ή να προκαλέσουν κάποια λειτουργία. Η αναγνώριση των ''BMP'' από τα κύτταρα ανοίγει ένα μονοπάτι σήμανσης που οδηγεί στην ενεργοποίηση γονιδίων που εκτελούν τις οδηγίες τους.
Εμείς βρήκαμε ότι οι ''BMP'' παράγοντες, που εκκρίνονται από τους μυς των άκρων, δηλαδή στην περιφέρεια ενεργοποιούν το μονοπάτι σήμανσης στους κινητικούς νευρώνες, που κάνουν τους άξονές τους να προχωρήσουν πιο πέρα, να επιμηκυνθούν. Αυτή είναι η όλη ιδέα».
 
ΠΡΟΟΔΟΣ...
Ερευνάμε τη φύση για να πλησιάσουμε το Θεό.
Ποιές ασθένειες θα μπορέσουν μελλοντικά να βρουν ίαση, μεσα από αυτή την ανακάλυψη;
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι μελέτες θα εμπνεύσουν εμάς και άλλους ερευνητές στο να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση για να καταλάβουμε τις ασθένειες των κινητικών νευρώνων. Σε αυτού του είδους τις ασθένειες, σαν κι αυτή από την οποία πάσχει και ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, δεν υπάρχει καμία θεραπεία και οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται έτσι, πεθαίνουν μέσα σε δύο χρόνια από παράλυση. Είναι εκφυλιστικές παθήσεις των κινητικών νεύρων.
Οι άξονες και οι νευρώνεςεκφυλίζονται και πεθαίνουν και έτσι οι μύες παραλύουν και δε μπορεί να υπάρξει κίνηση. Είναι κυρίως κληρονομικές. Μάλιστα γνωρίζουμε μερικά από τα γονίδια που ευθύνονται για αυτό. Η ανακάλυψή μας θα βοηθήσει στο να καταλάβουμε πως τα νεύρα και οι άξονές τους εκφυλίζονται στις ασθένειες αυτές, και αν μεταλλάξεις στο γονίδιο της ''Αρκάδίας 2'' συμμετέχουν στον εκφυλισμό αυτό.
Επίσης, οι παράγοντε ''ΒΜΡ'' ίσως να μπορούν να χορηγηθούν για να διατηρηθούν οι άξονες που ενώνουν τους νευρώνες με τους μύες σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ακόμα θάνατος των νευρώνων, δηλαδή σε πρώϊμο στάδιο της ασθένειας. Η αναγέννηση αξόνων γενικά είναι αδύνατη στις περισσότερες περιπτώσεις τραυματισμού, όπως αυτήν της σπονδυλικης στήλης. Ελπίζω όμως η γνώση αυτή για το ρόλο του νέου γονιδίου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την αναγέννηση αξόνων για την επανασύνδεση του νευρικού με τον μυικό ιστό και επαναφορά κίνησης».
 
Πόσες ώρες είστε στο εργαστήριο;
«Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στη δουλειά αυτή, γιατί μου αρέσει πάρα πολύ η έρευνα και πάντα μου άρεσε. Για μένα είναι μεγάλη ικανοποίηση να μπορέσω στη ζωή μου να προσ΄φερω κάτι στην ανθρωπότητα, που να τη φέρει πιο μπροστά. Να την κάνει να προοδεύσει. Το θεωρώ καθήκον μου».
 
Η επιστήμη της γενετικής όσο προοδεύει πλησιάζει τον Θεό;
«Η επιστήμη μας δείχνει τη μέθοδο για το πως να ερευνούμε τον φυσικό κόσμο και πως να ανακαλύπτουμε πράγματα. Θεωρώ ότι αυτό είναι το σημαντικότερο προσόν που έχει ο άνθρωπος. Είναι το μυαλό του. Να μπορεί δηλαδή να φτάνει και να ρωτάει τη φύση. Αυτό λοιπ0όν, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, κάποιος θα μπορούσε να το εξηγήσει κι έτσι. Ότι οι ανθρώπινες ανακαλύψεις πλησιάζουν το Θεό».
 
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
 
Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»