meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΖΟΥΣ ΕΥΕΙΔΗ ΣΤΟ "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ" ΚΑΙ ΣΤΟ "THIS IS RADIO"

Αυτή τη Κυριακή 7 Απριλίου 6-8 το απόγευμα, η αγαπημένη μας ηθοποιός Τζόϋς Ευείδη θα είναι καλεσμένη του Βαγγέλη Αυγουλά και της Ελεάννας Φίλιοιυ, στη ραδιοφωνική εκπομπή "Με Άλλα Μάτια" και στο www.thisisradio.gr 

Η γνωστή ηθοποιός σε μια συνεντευξη εφ όλης της ύλης, έχει υποσχεθεί να απαντήσει κάθε ερώτηση και να σχολιάσει την επικαιρότητα αλλά και τα δρώμενα από την πολυετή τηλεοπτική και θεατρική της πορεία.

Αυτή τη Κυριακή 6-8 το απόγευμα συντονιστείτε στο www.thisisradio.gr ακούγοντας ένα ακόμη "Με Άλλα Μάτια", πλέον δια μέσω και των smart phone κινητών σας τηλεφώνων.  

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΖΩΩΝ



Ο νέος Νόμος ''για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την...εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό'' ψηφίστηκε και είναι αυτός που θα ισχύει πλέον στη χώρα μας...
 
Οι σημαντικότερες αλλαγές που πέρασαν τελικά είναι:
  • Η Διατήρηση της βάσης δεδομένων των microchips περνά πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ενώ μέχρι σήμερα την ευθύνη είχε ο Πανελ. Κτηνιατρικός Σύλλογος).
  • Δημιουργείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση microchips ώστε να μπορούν οι κτηνίατροι να καταχωρούν απευθείας ή να αναζητούν στοιχεία ζώου.
  • Προβλέπεται προαιρετικά από κάθε Δήμο να επιβάλλει τέλος σήμανσης για τα ιδιόκτητα ζώα έως 3 ευρώ, με σκοπό τα έσοδα που θα συγκεντρώνει να χρησιμοποιούνται για πρόγραμμα / καταφύγιο αδέσποτων.
  • Ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να δηλώνει μέσα σε 5 μέρες την απώλεια του ζώου, με τον αριθμό microchip (για να μη θεωρηθεί εγκατάλειψη αλλά και για να τον εντοπίσουν).
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ (Μπαίνει έτσι ένα τέλος στους ακρωτηριασμούς αυτιών και ουρών).
  • Επιτρέπονται 2 ζώα ανά διαμέρισμα και ο κανονισμός της πολυκατοικίας δε μπορεί να απαγορεύει ζώα - δεν υπάρχει περιορισμός στις μονοκατοικίες.
  • Η ευθύνη διαχείρισης αδέσποτων δεν ανήκει πλέον μόνο στους Δήμους, οι οποίοι οφείλουν να έχουν καταφύγια, αλλά και στα φιλοζωϊκά σωματεία που μπορούν να συνεργάζονται με τους Δήμους - η δωρεάν στείρωση αδέσποτων από αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρων επιτρέπεται, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Η μεταφορά ζώων επιτρέπεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (και ταξί) και πλοία, τα οποία μάλιστα υποχρεούνται να διαθέτουν καθαρά κλουβιά.
  • Απαγορεύονται ρητώς τα τσίρκο και κάθε είδους θεάματα με ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ακόμα και η παρουσία / διατήρηση ζώων σε πανηγύρια / συναυλίες κλπ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για ζωολογικούς κήπους, pet shops και εκτροφεία θηραμάτων, τα οποία μαζί με τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων εξαιρούνται.
 
Ακόμα:
  • Προβλέπεται ''παράδοση'' ιδιόκτητου ζώου στο Δήμο αν κάποιος δεν επιθυμεί να κρατήσει το ζώο του, ώστε να μην το εγκαταλείψει. Άγνωστο βεβαίως τι θα γίνει με τους Δήμους που δεν έχουν εγκαταστάσεις και καταφύγια! - Απαγορεύονται πλέον αγγελίες υιοθεσίας ή πώλησης σε εφημερίδες / αφίσες / Διαδίκτυο αν δεν αναφέρεται ο αριθμός microchip του ζώου.
  • Προβλέπεται άδεια εκτροφής αλλά και άδεια εκπαιδευτή σκύλων.
  • Προβλέπεται υπογραφή δήλωσης αγοράε ζώου από νέο ιδιοκτήτη όταν πωλούνται ζώα (για να μπει ένα τέλος στις απρόσωπες αγοραπωλησίες που καταλήγουν σε εγκαταλείψεις ζώων).
Ο εισαγγελέας μπορεί να δώσει διαταγή για να κατασχέσει ζώα αλλά και να απαγορεύσει μελλοντική απόκτηση ζώου από άτομα που τα κακομεταχειρίζονται και να ελέγξει καταγγελίες για κυνοκομεία ή εκτροφεία.
 
ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ:
Η παράνομη εμπορία ζώων: φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και πρόστιμο 5.000 - 15.000 ευρώ.
Η κακοποίηση ζώων: φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και 5.000 - 15.000 ευρώ.
Η κλοπή ζώου: φυλάκιση 6 μήνες και 3.000 ευρώ.
 
 
 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΗΝΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ



Δίκτυο Ειδικών Σχολείων.
 
Ο Απρίλιος έχει κηρυχτεί μήνας της ειδικής αγωγής. Και γιατί ο Απρίλης;
Διότι πρέπει να αρχίσουμε από τώρα για να προλάβουμε αυτά που θα βρούμε μπροστά μας με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς: μεταφορές, ελλείψεις προσωπικού, καθυστερήσεις στην παράλληλη στήριξη… ό,τι είδαμε φέτος σε επανάληψη και χειρότερα.
 
Το υπουργείο μιλάει για 2.000 αναπληρωτές για όλη την εκπαίδευση το 2013-2014. Από αυτούς, οι πηγές μας λένε ότι μόνο 200 άτομα περίπου θα απορροφηθούνε για την ειδική αγωγή. Δάσκαλοι, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, βοηθοί - όλοι… 200 άτομα. Ούτε για την Αθήνα δεν φτάνουν με τα δεδομένα ότι στην ΕΑΕ οι θέσεις καλύπτονται κατά 60-70% από αναπληρωτές…
 
Από την άλλη, αυτά που ακούμε για τους μεταφορείς – από τους οποίους ορισμένοι έχουν να πληρωθούν από το 2011- είναι ότι με τη νέα χρονιά θα έχουμε μια από τα ίδια. Οι εκτιμήσεις λένε ότι οι θα δούμε πάλι άγονους διαγωνισμούς, λόγω του χαμηλού κόστους που δίνει η σημερινή φόρμουλα για τα δρομολόγια. Τι να τα κάνεις τα σχολεία όταν τα παιδιά δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι εκεί…
 
Για εκατοντάδες παιδιά σε όλη την χώρα- η παράλληλη στήριξη έφτασε αυτή την εβδομάδα- την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου!!! Προσπαθώντας να μπαλώσει τις τρύπες στη ΕΑΕ με προγράμματα ΕΣΠΑ, το υπουργείο έκανε λάθος εκτίμηση στο χρόνο της εφαρμογής του προγράμματος, με αποτέλεσμα, πολλά παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της γενικής εκπαίδευσης (κινητική αναπηρία, ελαφριά νοητική υστέρηση, αυτισμός, βαρήκοα) να χάσουν την χρονιά τους και κυρίως, τη σειρά τους.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΔΕΣ επιδιώκει να βρεθεί σε θέση ετοιμότητας: να δρούμε και όχι να αντιδρούμε. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και 3 μήνες μια συνεργασία με άλλους φορείς της ειδικής αγωγής - σωματεία/συλλόγους/επίσημα όργανα του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων μας, άνθρωποι που ασχολούνται με την ειδική αγωγή εδώ και χρόνια, επαγγελματίες και μη που δραστηριοποιούνται μέσω ίντερνετ - όλα αυτά σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο για την διεκδίκηση του σωστού εκπαιδευτικού πλαισίου για τα παιδιά μας - μια συνεργασία και στο επίπεδο των ιδεών αλλά και των πράξεων.
 
19 Απριλίου σχεδιάζουμε την πρώτη από κοινού μας δράση. Και εδώ παίζετε ρόλο ΕΣΕΙΣ. Την ημέρα εκείνη έχει κηρυχτεί 3ωρη στάση εργασίας από την ΔΟΕ για να μπορούνε όλοι οι εκπαιδευτικοί - γενικής και ειδικής εκπαίδευσης- να έρθουν στη διαμαρτυρία και να ενώσουμε τις φωνές μας, έξω από το Υπουργείο Παιδείας.
 
Αυτή η διαμαρτυρία θα έχει σαν κεντρικό θέμα το παιδί - τα παιδιά μας δηλαδή. Γι αυτά γίνονται όλες αυτές οι προσπάθειες, αυτά πρέπει να προστατεύσουμε από την αδιαφορία αν όχι την εσκεμμένη απαξίωση των γραφειοκρατών του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
 
Θέλουμε, λοιπόν, να έρθετε όλοι, μαζί με τα παιδιά σας, ειδικής και γενικής εκπαίδευσης, για να βρεθούμε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Μαζί με τους δασκάλους μας, τους βοηθούς και τους ειδικούς θεραπευτές μας. Να σταθούμε όλοι μαζί και για να καλέσουμε, μαζί με τα παιδιά μας, την κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας σε μια ουσιαστική συνεργασία – για να βρούμε ένα τρόπο να προστατεύσουμε τα σχολεία μας και τα παιδιά μας από τις πρωτόγνωρες συνθήκες ζωής που αντιμετωπίζουμε όλοι.
 
19 Απριλίου - 1:00 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Παιδείας.
Παιδιά, γονείς, προσωπικό.
Τα σχολεία είναι δικά μας. Να τα προστατέψουμε όλοι μαζί.
 
Παράκληση να μας ενημερώσετε μέχρι την Παρασκευή 5/4/2013 στo des@des.org.gr - μετά από συνεννόηση με τα μέλη του συλλόγου σας - για το πόσα παιδιά - μαθητές και αδέλφια - μπορούν να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία από το σχολείο σας.
 
Για εμάς αυτό έχει σημασία διότι προγραμματίζεται συνέντευξη τύπου στις 15/4/2013 όπου θα δώσουμε έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών και η δημοσιοποίηση των προβλημάτων ξέρουμε ότι καθορίζει τις εξελίξεις…
 
Πέρα από εμάς βέβαια, έχει σημασία για τα παιδιά μας…
Ας τους δώσουμε λοιπόν το λόγο και το δικαίωμα να απαιτήσουν αυτό που δικαιούνται.
 
Δίκτυο Ειδικών Σχολείων
 
 

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΗ GOOGLE!


Παπούτσια με... φωνή από την Google!
Τις τεχνολογικές της ικανότητες επιδεικνύει η Google δίνοντας "φωνή" σε απλά πάνινα παπούτσια.



Τα "παπούτσια που μιλάνε" αναμένεται να κάνουν θραύση στις ΗΠΑ, αν κρίνουμε από την απήχηση που είχαν στο κοινό κατά την παρθενική τους εμφάνιση σε επίδειξη του γίγαντα της διαδικτυακής αναζήτησης.


Τα παπούτσια που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Zach Lieberman, διαθέτουν επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο, όπως και αισθητήρες στο κάτω μέρος. Επιπλέον, έχουν ενσωματωμένο Bluetooth ώστε να στέλνουν τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει στο κινητό, κάνοντας διάφορα σχόλια, ενώ παραπέμπουν τους χρήστες να τα ανεβάσουν στον λογαριασμό τους στο Google+.
 
Πρακτικά, τα παπούτσια της Google μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του "γυμναστή" καθώς μπορούν να παρακινήσουν τους χρήστες στην άθληση. Για παράδειγμα, αν ο χρήστης έχει ξεκινήσει το τρέξιμο αλλά έχει μεγαλύτερες αντοχές , τότε μπορούν να τον συμβουλεύσουν να τρέξει περισσότερο. Εάν πάλι ο χρήστης είναι... τεμπελάκος, τα παπούτσια που μιλάνε αναλαμβάνουν δράση παρακινώντας τον να σηκωθεί από τον καναπέ και να αθληθεί.
 
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC, για την υλοποίηση του σχεδίου, η Google έχει την υποστήριξη της εταιρείας Adidas.
 
Η διεύθυνση της Google, πάντως έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος της δεν είναι να ασχοληθεί με το χώρο των υποδήματος αλλά να προβάλει τις τεχνολογικές της δυνατότητες
 
Πηγή: www.protothema.gr

 

7 ΑΠΡΙΛΗ - ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΘΗΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ


Την Κυριακή 7 Απριλίου 2013, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο υπάιθριο πάρκινγκ του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, που βρίσκεται στη δυτική του πλευρά (είσοδος από οδό Δημητσάνης, στο Αιγάλεω) μια ακόμη δράση των Εθελοντών Αιγάλεω, με αντικείμενο τη διάθεση προϊόντων στους καταναλωτές απευθείας από τους παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες.
 
Η δράση αυτή είναι τέταρτη που σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και αναμένεται να υλοποιηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος της από εθελοντική ομάδα στην πόλη, μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες τρεις προηγούμενες ανάλογες δράσεις που υλοποιήθηκαν από τους Εθελοντές Αιγάλεω στον ίδιο χώρο, στις 16 Δεκεμβρίου 2012, στις 20 Ιανουαρίου 2013 και στις 3 Μαρτίου 2013.
 
Τα προϊόντα που θα διατεθούν, κατά κατηγορίες, είναι τα ακόλουθα: Αλεύρι, προϊόντα ελιάς (ελαιόλαδο, ελιές, πάστα ελιάς) λαχανικά (πατάτες, όσπρια, σκόρδα, κρεμμύδια), εσπεριδοειδή, ρύζι διαφόρων τύπων, παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, ξύδι, κρασί, τυροκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί, μέλι - πετιμέζι, γλυκά κουταλιού, δημητριακά, υγρά πιάτων, υγρά γενικού καθαρισμού - πατώματος, υγρά τζαμιών, μαλακτικό ρούχων, χαρτί κουζίνας και πολλά άλλα προϊόντα ατομικής υγιεινής και φροντίδας.
 
Τις παραγγελίες τους οι ενδιαφερόμενοι είναι δυνατό να συμπληρώσουν online, απευθείας στην ιστοσελίδα των Εθελοντών Αιγάλεω (www.ethelontew-egaleo.gr), να τις στείλουν με email στο: info@ethelontes-egaleo.gr, να υποβάλουν τηλεφωνικά στους αριθμούς τηλεφώνου: 2105697350 (από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 το πρωί) και 2105903518 (από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ), όπως επίσης και στους αριθμούς τηλεφώνου 6944269359 (Vodafone) και 6971913112 (What's up) και τέλος να παραδώσουν το έντυπο παραγγελίας στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάλεω «Ιερά Οδός» που βρίσκονται στην οδό Νικολάου Πλαστήρα αριθ. 53 (έναντι Δημοτικού Κολυμβητηρίου Αιγάλεω).
 
Όσοι επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν στο χώρο της δράσης ορισμένες ποσότητες από τα προϊόντα που θα αγοράσουν, για την ενίσχυση της Εθελοντικής Τράπεζας Αλληλεγγύης που διαχειρίζονται οι Εθελοντές Αιγάλεω. Τα προϊόντα αυτά θα διατεθούν από την ομάδα σε τρεις ενορίες της πόλης του Αιγάλεω (Εσταυρωμένου, Αγίου Σπυρίδωνος και Αγίας Τριάδας) για την ενίσχυση των συσσιτίων που σε καθημερινή βάση προσφέρονται από τις Εκκλησίες αυτές σε περισσότερους από τριακόσιους αναξιοπαθούντες πολίτες του Αιγάλεω, καθώς επίσης και στο Χριστοδούλειο ίδρυμα προστασίας παιδιών, που έχει την έδρα του στο Χαϊδάρι και φιλοξενεί περισσότερα από τριάντα κορίτσια, τα οποία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικογενειακά προβλήματα.
 
 
 
 

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ


Με ιδιαίτερη επιτυχία και πλήθος κόσμου διεξήχθησαν οι εκδηλώσεις των «Χοιροσφαγίων» την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 στα χωριά Λίμνη και Βλαχέρνα Αρκαδίας.
 
Πρόκειται για αναβίωση του εθίμου των Χοιροσφαγίων που παλιά γινόταν τα Χριστούγεννα, συλλογική προσπάθεια αλληλοβοήθειας των χωριανών για να εξασφαλίσει κάθε σπιτικό το χοιρινό κρέας της οικογένειας για όλο το επόμενο έτος.


 
Φέτος οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα μετά από μια αναβολή λόγω κακοκαιρίας κα μεταξύ άλλων τις παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Τρίπολης κ. Παυλής, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Διαμερισμάτων, ενώ ήρθε από την Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Αντιδήμαρχος Ιλίου και Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.

 
 
Ιδιαίτερη αναφορά με τιμητικά λόγια στο κοινωνικό έργο του κ. Αυγουλά, έκανε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λίμνης Αρκαδίας «Το Άγαλι» κα Κατερίνα Κουρή, ακούραστη πρωτεργάτρια της διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητα του χωριού, μαζί με τη Γεωργία Αλεξοπούλου και άλλους συνεργάτες της.



 
 
Το γλέντι και το φαγοπότι συνεχίστηκαν και στη Βλαχέρνα την ίδια ημέρα, όπου η τοπική Μορφωτική Κίνηση Νέων του χωριού επιφύλαξε μια πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση στους επισκέπτες.
 
Ο τυχερός της ημέρας ήταν ο καλός φίλος του κ. Αυγουλά, Παναγιώτης Παπαχρόνης, ο οποίος κερδίζοντας στη λαχειοφόρο του χωριού μισό γουρουνόπουλο και πέντε κιλά κρασί, επέτρεψε στο γλέντι να συνεχιστεί ως τις πρώτες πρωϊνές ώρες!
 
Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη αναβίωση του εθίμου, ξανά του χρόνου.   

 

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ
ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣ
 
Οι Δημιουργικές Ομάδες του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος διοργανώνουν στο Μουσικό Καφενείο Τρυποκάρυδος Πασχαλινή Εορταγορά!!
 
Σάββατο 13/4 ώρα 14:00 – 22:00 & Κυριακή 14/4 ώρα 14:00 – 22:00
 
 Ελάτε να διαλέξετε τα Πασχαλινά δώρα σας από το Εργαστήρι Κεραμικής, το Τμήμα Κομποδετικής-Macrame και το Τμήμα Πλεκτού.
 
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
 
ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣ
Σαπφούς 115 Καλλιθέα
Τηλ: 210 9415222
 


Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΔΕ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ



Παιδιά με ειδικές ανάγκες: «Δεν θα κλείσουμε τα παιδιά μας σπίτι».

 
Αν είσαι τυφλός δεν κυκλοφορείς. Αν είσαι σε καροτσάκι, μπορείς να το χρησιμοποιείς μόνο στο σπίτι. Οι άνθρωποι με αναπηρία εγκλωβίζονται μέσα στους τέσσερις τοίχους. Το ελληνικό κράτος επέλεξε να αντιμετωπίζει ως πρόβλημα μια μεγάλη κοινωνική ομάδα αντί να της δώσει ίσες ευκαιρίες. Την αντιμετωπίζει σαν χαλασμένο προϊόν που δεν μπορεί ν΄ αποδώσει, άρα δεν της είναι κι απαραίτητο. Τη βλέπει σαν ένα παραπανίσιο έξοδο, που πρέπει σταδιακά να συρρικνωθεί, πετσοκόβοντας επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες, σχηματίζοντας μια παράλληλη κοινωνία ανθρώπων, που παλεύει μόνη της να επιβιώσει και να ζήσει με αξιοπρέπεια.

 
«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φαίνονται μέσα στην κοινωνία. Τους κρύβουν, δεν τους βλέπουν και βολεύονται όλοι. Έτσι νομίζουν δηλαδή». Τα λόγια της Ζακλίν Πόιτρας, μητέρας παιδιού με νοητική στέρηση, κινητικά προβλήματα και επιληψία αντικατοπτρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα. Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι καταδικασμένοι στο περιθώριο. Δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία.

 
Στο σχολείο, ελάχιστοι θυμούνται στην τάξη παιδιά με κινητικά προβλήματα ή με σύνδρομο down ή με αυτισμό. Παιδιά με διαφορετικές ανάγκες, αλλά όχι ενός κατώτερου θεού. Στη δουλειά τους το ίδιο. Ακόμα κι ο δρόμος δεν είναι για όλους. Κατεστραμμένες ή ανύπαρκτες διαβάσεις, πεζοδρόμια που χωρούν με δυσκολία δύο άτομα, πολλές φορές αποκλεισμένα από αυτοκίνητα απελπισμένων οδηγών, που δεν έβρισκαν θέση να παρκάρουν. «Περπατώ με το καρότσι μέσα στον δρόμο. Κάποιοι με κοιτάζουν, με δυσφορία. Σκέφτονται αν είμαι τρελή.
Δεν τους αδικώ, το ίδιο σκεφτόμουν κι εγώ πριν έρθει η στιγμή που έπρεπε να μετακινηθώ στην Αθήνα με το καρότσι της Μάια». Ένας κόσμος σχεδιασμένος για λίγους και εκλεκτούς (;) «Έχεις δει πολλά μαγαζιά χωρίς σκαλοπάτια;», με ρωτά με νόημα η Ζακλίν, προσπαθώντας με κόπο να περάσει πάνω από τις σπασμένες γεμάτες λακκούβες πλάκες του πεζοδρομίου στη Σταδίου.
 
Αν είσαι τυφλός δεν κυκλοφορείς. Αν είσαι σε καροτσάκι, μπορείς να το χρησιμοποιείς μόνο στο σπίτι. Οι άνθρωποι με αναπηρία εγκλωβίζονται μέσα στους τέσσερις τοίχους. Το ελληνικό κράτος επέλεξε να αντιμετωπίζει ως πρόβλημα μια μεγάλη κοινωνική ομάδα αντί να της δώσει ίσες ευκαιρίες. Την αντιμετωπίζει σαν χαλασμένο προϊόν που δεν μπορεί ν΄ αποδώσει, άρα δεν της είναι κι απαραίτητο. Τη βλέπει σαν ένα παραπανίσιο έξοδο, που πρέπει σταδιακά να συρρικνωθεί, πετσοκόβοντας επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες, σχηματίζοντας μια παράλληλη κοινωνία ανθρώπων, που παλεύει μόνη της να επιβιώσει και να ζήσει με αξιοπρέπεια.

 
"Πολλά παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί στα μαιευτήρια", αναφέρει η Ζακλίν. Από οικογένεια σε οικογένεια η αιτία διαφέρει. Άλλη δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος των υποχρεώσεων, άλλη φοβάται, άλλη πάλι μένει στο "τι θα πει ο κόσμος". Πολλοί γονείς δεν το δέχονται ποτέ. "Υπάρχουν οικογένειες που κρύβουν τα παιδιά στο σπίτι. Πηγαίνουν σε γιορτές και εκδηλώσεις χωρίς αυτά".

 

Η δική της πρώτη αντίδραση όταν πληροφορήθηκε ότι η Μάια πάσχει από σύνδρομο aicardi ήταν "τι κάνω;". Έχοντας γεννηθεί και περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της στον Καναδά γνώρισε μια διαφορετική πραγματικότητα.
"Δεν υπάρχει διαχωρισμός. Υπάρχει αλληλεπίδραση. Οι άνθρωποι βγαίνουν κανονικά έξω. Όταν ήμουν μαθήτρια, υπήρχαν παιδιά με αναπηρία. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι άνθρωποι με αναπηρία, είναι φυσιολογικό"

 
Η προσγείωση στα ελληνικά δεδομένα ήταν απότομη. "Όταν έμαθα για τη Μάια ήμουν μόνη. Κανείς δεν ήρθε να μου πει έστω μια κουβέντα. Απλώς μου ανακοινώθηκε. Καμία ενημέρωση για το τι είχα να αντιμετωπίσω, καμία ψυχολογική υποστήριξη". Από τότε που γεννήθηκε η Μάια πέρασαν 13 χρόνια, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Οι γονείς έρχονται στην ίδια δύσκολη θέση.
"Ψάχνεις μόνος σου να μάθεις. Απευθύνεσαι σε συλλόγους και σιγά-σιγά στέκεσαι στα πόδια σου". Αργά ή γρήγορα οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με νέες αγωνίες και ερωτήματα. Επόμενο βήμα είναι το σχολείο.

 
Στον αέρα παιδιά και γονείς

 
Πριν ξεκινήσει το κάθε παιδί περνά από ΚΔΑΥ (Κέντρα Διάγνωσης και Υποστήριξης). Εκεί γίνεται επίσημη διάγνωση, φαίνεται ο δείκτης νοημοσύνης, χορηγούνται τα απαραίτητα έγγραφα ανάλογα με την πάθηση του παιδιού και λαμβάνεται απόφαση για συνοδό στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο. Ωστόσο, "το λιγοστό προσωπικό, σε συνδυασμό με τον φόρτο εργασίας καθυστερούν σημαντικά τις διαγνώσεις". Οι γονείς πλέον κινούνται στα τυφλά.

 
"Δεν υπάρχουν περαιτέρω κατευθύνσεις", υποστηρίζει ο Δημήτρης Μπότσος πατέρας παιδιού με εγκεφαλική παράλυση και κινητικά προβλήματα. Οι επιλογές είναι δύο. Ειδικό και γενικό σχολείο. Tα γενικά σχολεία όμως παραπαίουν."Δεν υπάρχουν βασικές υποδομές όπως ράμπες, ασανσέρ ή ειδικές τουαλέτες".

 
Τις σοβαρές ελλείψεις των γενικών σχολείων υπογραμμίζουν στην "Α" και οι δασκάλες ειδικής Αγωγής, Ευμορφία Αρβανίτη και Βασιλική Κυρίτση. "Δεν υπάρχουν υπολογιστές με ειδικό εξοπλισμό για περιπτώσεις ανθρώπων με εγκεφαλική παράλυση. Δεν υπάρχει επίσης βοηθητικό προσωπικό, ενώ ακόμα κι ο τάπητας πολλών σχολείων είναι κακοσυντηρημένος, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση παιδιών με καροτσάκια". Το χειρότερο όμως είναι η "εκπαιδευτική ανεπάρκεια. Πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές δεν διαθέτουν τη μεθοδολογία και την ευελιξία για ν΄ ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών. Δεν γνωρίζουν καν τα είδη αναπηρίας! Μια δασκάλα φώναζε δυνατά σ΄ ένα κουφό παιδί, επειδή πίστευε ότι έτσι θα την ακούσει. Άλλη δασκάλα είχε ρωτήσει τι είναι αυτισμός..."

 
Το ενδεχόμενο πλήρους ένταξης παιδιών σε γενικά σχολεία και το κλείσιμο όλων των ειδικών, επιλογή που εξετάζει από το Υπουργείο Παιδείας, φαντάζει με μετέωρο βήμα.
"Στην Ιταλία τα ειδικά έκλεισαν σε μία εβδομάδα. Ήταν σκέτη καταστροφή", ισχυρίζεται η κ. Αρβανίτη και προσθέτει πως θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις πρώτα. Προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση, όπως αναφέρει ο κ. Μπότσος "Θα πρέπει να προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία, για να μπορούν τα παιδιά και να συμβαδίσουν με τους ρυθμούς των υπολοίπων". Κάτι που σημαίνει "αύξηση του προσωπικού, ενδυνάμωση της παράλληλης στήριξης των παιδιών με έναν ακόμα εκπαιδευτικό, εκτός του δασκάλου της τάξης, αλλά και επιμόρφωση των καθηγητών-δασκάλων των γενικών σχολείων", συμπληρώνει η κ. Αρβανίτη.
 
Ξεπερνούν το 50% οι αναπληρωτές στα σχολεία
 
Η κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία δεν είναι ενθαρρυντική.
Συνολικά 27 σχολικές μονάδες Ε.Α, χρειάζονται άμεση ενίσχυση στο δυναμικό τους, αλλά και βελτίωση των υποδομών τους, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Δικτύου Ειδικών Σχολείων (Δ.Ε.Σ), τον Οκτώβρη. Το συγκρότημα δημοσίων ειδικών εκπαιδευτηρίων "Νταού Πεντέλης" στον Δήμο Ραφήνας -Πικερμίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς έχει ανάγκη από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, σχολικό νοσηλευτή, παιδοψυχίατρο, φυσικοθεραπευτή, διερμηνέα ΕΝΓ, ειδικό στον προσανατολισμό και Μουσικό. Στο ειδικό σχολείο Αιγάλεω για παιδιά με αυτισμό, λείπουν 6 δάσκαλοι και δεν υπάρχει καμία ειδικότητα και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στο ειδικό νηπιαγωγείο κωφών Πεύκης/Λυκόβρυσης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεταφοράς από το σπίτι τους στο σχολείο 17 μαθητές.
 
Ένα λιγότερο ορατό ζήτημα, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο, είναι η συνεχής ανακύκλωση δασκάλων και καθηγητών. "Η ειδική αγωγή στο σύνολο της απαρτίζεται από αναπληρωτές κατά 50%. Προσωπικά εργάζομαι έξι χρόνια και ποτέ δεν ήμουν δύο συνεχόμενες χρονιές σ΄ένα σχολείο", δηλώνει η Eυμορφία Αρβανίτη.
 
"Στον Μιχάλη, αδερφό της Μάια, που δεν αντιμετωπίζει ειδικό πρόβλημα, δεν θα κοστίσει ιδιαίτερα η αλλαγή ενός και παραπάνω δασκάλων, όσο σ΄ εκείνη", υποστηρίζει η Ζακλίν. Η σημασία σταθερού προσωπικού για παιδιά με σοβαρές παθήσεις όπως η κόρη της κ. Πόιτρας όμως, είναι μεγάλη. "Δεν μιλάμε απλώς για μαθησιακές δυσκολίες, αλλά για δεξιότητές που αφορούν την καθημερινή διαβίωση των παιδιών. Είναι πάρα πολύ βασικό να υπάρχει σταθερό προσωπικό", υποστηρίζει η κ. Αρβανίτη και εξηγεί "Μαθητές με αυτισμό, παιδιά που έχουν πρόβλημα στην επικοινωνία και τον προφορικό λόγο, χρειάζονται χρόνο για να σ΄ εμπιστευτούν και να γίνει μια ουσιαστική παρέμβαση. Ξέχωρα απ΄ αυτό πολλές φορές καθυστερούμε να πάμε στα σχολεία. Χάνονται οι μήνες και πολύτιμος χρόνος".
 
"Αναγκαζόμαστε να δίνουμε χάπια"
 
Οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν προκαλούν προβλήματα μόνο στο κομμάτι της κπαίδευσης, αλλά θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των παιδιών. "Παρότι η εγκύκλιος μας το απαγορεύει, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου αναγκαζόμαστε να χορηγούμε, αφού έχει προηγηθεί υπεύθυνη δήλωση των γονέων, χάπια επιληψίας σε παιδιά που παθαίνουν κρίσεις. Θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχει σχολικός νοσηλευτής. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει και οι γονείς δεν μπορούν να βρίσκονται στο σχολείο, επειδή εργάζονται, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος".
 
Δάσκαλος για κάθε... 2,5 μαθητές
 
Σε 1.000 εργαζόμενους υπολογίζονται τα κενά σε προσωπικό. Μονάχα ο θεσμός της παράλληλης στήριξης "μπόρεσε να λειτουργήσει κάπως, λόγω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ". Είναι αμφίβολο ωστόσο, το μέλλον του. Βάσει νόμου, "σε κάθε παιδί αναλογεί ένς δάσκαλος ειδικής αγωγής που θα το βοηθά παράλληλα. Στην πράξη όμως, από τις 2.500 αιτήσεις έχουν ικανοποιηθεί μόλις οι 925".
 
Εκπαίδευση με... όριο
 
Στην επαρχία η ειδική εκπαίδευση σταματά στο Γυμνάσιο. "Πριν κάποια χρόνια σκεφτόμασταν με τη γυναίκα μου αντί να μένουμε άνεργοι στην Αθήνα, να ζούμε τουλάχιστον κάπου πιο όμορφα στην επαρχία. Επιλέξαμε μια περιοχή κοντά στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε σχολείο για τον Μάρκο. Ο Μάρκος τώρα τελειώνει το Λύκειο. Αν είχαμε μετακομίσει, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει τις σπουδές τους κι αυτό διότι δεν υπάρχει ειδικό λύκειο εκτός Αθήνας".
 
Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο δεν μεταφράζονται μόνο σε χαμένες ώρες μαθημάτων, αλλά και σε δυσβάσταχτα έξοδα για τις οικογένειες. "Έχουμε απλήρωτους λογαριασμούς για μήνες. Καλύπτουμε έξοδα για να μην στερείται το παιδί μας όσα χρειάζεται. Δεν μπορούμε όμως πια να καλύψουμε τα έξοδα για φυσιοθεραπεία και λογοθεραπεία που είναι απαραίτητες για τον Μάρκο".
 
"Δεν θα κλείσω το παιδί μου σπίτι"
 
Κερασάκι στην τούρτα, ο ρατσισμός. Η Ζακλίν έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές γονείς με αντιλήψεις που θα ταίριαζαν σε παλαιότερες δεκαετίες. "Το ν΄ ακούς απ΄ τα παιδάκια ένα σχόλιο δεν σε εκπλήσσει τόσο, όσο το να ακούς κάτι υποτιμητικό από ένα γονιό. Υπάρχουν γονείς που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα μείνουν πίσω στα μαθήματα εξαιτίας της Μάια. Ο κόσμος δυσκολεύεται να την αποδεχτεί. Στο τελευταίο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η Ζακλίν κατέβηκε μαζί με την κόρη της. "Πρόκειται για ένα αγώνα για τα δικαιώματα της. Δεν θα την κλείσω στο σπίτι. Ο περιπτεράς πρέπει να ξέρει τη Μάια. Οι γείτονες πρέπει να ξέρουν τη Μάια".
 
"Πολλές φορές με κοροϊδεύουν για την αδερφή μου, τη λένε καθυστερημένη", μου λέει ο Μιχάλης, μικρότερος αδερφός της Μάια. Δεν μιλούσε με παράπονο, ούτε έβαλε τα κλάματα. Κατανοεί πως "έτσι είναι τα παιδιά". Όχι όλα βέβαια. "Υπάρχει ένας φίλος που με καταλαβαίνει. Είναι ο αδερφός του κουφός γι΄ αυτό". Το κακό είναι ότι "ακόμα κι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δεν βοηθούν στο να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα", προσθέτει η Ζακλίν.
 
Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από την πρωτοβουλία των ίδιων των γονέων. Η δημιουργία του ΔΕΣ, έγινε με σκοπό "να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα", αναφέρει ο Νέστορας Λαδάς, πατέρας του Άγγελου, παιδιού με σύνδρομο down, που το είδε να αποκλείεται από νηπιαγωγείο της Πετρούπολης "επειδή ήταν μεγάλος ο αριθμός των παιδιών και δεν επαρκούσε το προσωπικό". Σκοπός του ΔΕΣ δεν είναι να υποκαταστήσει το κράτος, αλλά "δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρειαστεί να το κάνει. Στο "Μαράσλειο", που βρίσκεται στον Ευαγγελισμό, έχουμε κάνει πολλά έργα μαζί με άλλους γονείς για τη βελτίωση του χώρου. Όπως το να φτιάξουμε το δάπεδο, να φτιάξουμε τους υπολογιστές ή να διαμορφώσουμε διαφορετικά τον χώρο για να υπάρχουν αίθουσες που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες". Το σημαντικό είναι όμως "ο κοινός αγώνας", που περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών, καλύτερο συντονισμό δράσεων" και αποτελεί στην ουσία ένα καλό "όργανο διεκδίκησης".
 
Η αγωνία για το μέλλον
 
Ο μεγαλύτερος φόβος όλων των γονέων είναι "το μετά". Η επαγγελματική κατάρτιση που δίνεται στα παιδιά με αναπηρία "έχει ταβάνι", σύμφωνα με τον κ. Μπότσο, ενώ "η επαγγελματική αποκατάστασή είναι πάρα πολύ δύσκολη". Κι όμως κάθε παιδί θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. "Για παράδειγμα οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν στο σύνολο μια μικρή λεπτομέρεια. Θα μπορούσαν λοιπόν να εργάζονται στη συσκευασία και να διαχωρίζουν τα χαλασμένα προϊόντα", ισχυρίζεται η Βασιλική Κυρίτση. Όσα άτομα πάλι δεν μπορούν να εργαστούν και δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, οδηγούνται σε ιδρύματα. Ιδρύματα που υποχρηματοδοτούνται και παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις όπως αναφέρουν οι γονείς. Αντιθέτως σε άλλες χώρες, είναι σαφώς πιο διαδεδομένες οι μικρές κοινότητες ανθρώπων με παθήσεις όπως η Μάια, ο Μάρκος ή ο Άγγελος. "Οι ενήλικες μπορούν να ζήσουν ημιαυτόνομα με την παρουσία εργαζόμενων που τους βοηθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Είναι ενταγμένοι όμως στην κοινωνία".
 
Αν η κοινωνία και η Πολιτεία τηρούσαν διαφορετική στάση "θα κέρδιζαν πολλά περισσότερα απ΄ ό,τι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα", πιστεύει η Ζακλίν. Γιατί αξίζει να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα; "Μια αγκαλιά του Άγγελου σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. Τα παιδιά εκτιμούν απεριόριστα αυτό που τους δίνεις", λέει ο Νέστορας, "η Μάια δεν βαριέται ποτέ να παίξει μαζί μου, θέλω να πηγαίνουμε μαζί σχολείο", λέει ο μικρός Μιχάλης,

"Μαθαίνεις την απλότητα, τη χαρά, την υπομονή", συμπληρώνει η Ζακλίν.

Χρειάζεται κάτι άλλο;
 
Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΠΑΖΑΡ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ!


ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ερχόμαστε στη γειτονιά σας!!!

 
Σάββατο 20 Απριλίου
10:00 έως 15:00
Δευτέρα 22 Απριλίου
11:00 έως 20:00
Κεντρική Πλατεία Δήμου Ιλίου
 
 
Με την υποστήριξη του Δήμου Ιλίου

 
 
 
Αγοράζοντας από το παζάρι μας τα Πασχαλινά σας δώρα,
μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας!



Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΔΗΜΟΥΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ


Ο Δήμαρχος Ιλίου ζητά την επιστροφή καταβληθέντων ποσών ΦΠΑ και στους συνεπείς Δήμους !
 
Την αντίδραση του Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου προκάλεσε η διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται στην καταβολή ΦΠΑ για πράξεις παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν μέχρι 31.12.2011.
 
Με επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Δήμαρχος Ιλίου καταθέτει την έντονη αντίδραση και διαφωνία του «ως Δήμος που πλέον των είκοσι ετών ουδέποτε δημιούργησε υποχρεώσεις, προσβλέποντας σε μεταγενέστερες ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά ούτε επικαλέστηκε λάθος ερμηνείες νόμων, προκειμένου να αποφύγει την εκταμίευση πόρων» και ζητά τη διόρθωση της ρύθμισης προκειμένου να επιστραφεί το ποσό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που έχει καταβάλλει ο Δήμος Ιλίου, το οποίο ανέρχεται στα 1.640.822,97€, ποσό που αν δεν το είχε αποδώσει «θα είχε τη δυνατότητα να το διοχετεύσει σε σημαντικό έργο».
 
Ο Δήμαρχος Ιλίου παρόλο που συμφωνεί με τη διαγραφή των ποσών που έχουν βεβαιωθεί, και μάλιστα σε μια εποχή με μεγάλες περικοπές στα οικονομικά των ΟΤΑ, προκειμένου να ανασάνουν οι Δήμοι από συσσωρευμένα χρέη, ωστόσο σημειώνει ότι «αναλογικά, θα έπρεπε να επιστραφούν και τα αντίστοιχα ποσά στους Δήμους, που τα έχουν ήδη καταβάλει». Η αντίδρασή του Δημάρχου Ιλίου συνίσταται, κυρίως, στην αναφορά του Νόμου ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται, καθώς επισημαίνει ότι «αντίκειται στην αρχή της ισονομίας» και αδικεί τους Δήμους, που επί σειρά ετών ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επιστολή του προειδοποιεί ότι αν δεν επιστραφεί το καταβληθέν ποσό του ΦΠΑ, ο Δήμος Ιλίου επιφυλάσσεται να το διεκδικήσει μέσω άλλης οδού.

PET THERAPY - ΟΤΑΝ ΤΑ ΖΩΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ!


PET THERAPY: Όταν τα ζώα θεραπεύουν!
 
Το Pet Therapy απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με κινητικές ή/και νοητικές αναπηρίες, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής τους ή να αυξήσει τη λειτουργικότητα των ανθρώπων αυτών στην καθημερινότητα τους, καθώς και σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν ψυχολογικό προβλήματα (από κατάθλιψη, μετατραυματική αγχώδη διαταραχή έπειτα από ατύχημα, θάνατο ή γενικά ένα ισχυρό σοκ, μέχρι την υποστήριξη ατόμων με ανίατες ασθένειες κ.ά.).
Μπορείτε να φανταστείτε τον τετράποδο φίλο σας σε ρόλο... ψυχοθεραπευτή;
Κι όμως η θεραπεία μέσω των ζώων γνωρίζει όλο και περισσότερους φίλους και στη χώρα μας και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
 
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
 
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΖΩΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Αλλά και στην Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αττικής που χαρίζει ελπίδα. Η κ. Χριστίνα Οικονόμου, υπεύθυνη προγραμμάτων της SAPT Hellas (Stray Action Pet Therapy Hellas), μας μιλά για τη θεραπευτική δύναμη των ζώων, τη μαγική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον ασθενή και τον ιδιόμορφο θεραπευτή αλλά και για αρκετά ακόμη.
 
Ένα ζωάκι αντί για χάπι
 
«Το Pet Therapy απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με κινητικές ή/και νοητικές αναπηρίες, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής τους ή να αυξήσει τη λειτουργικότητα των ανθρώπων αυτών στην καθημερινότητα τους», λέει η κ. Οικονόμου, για να προσθέσει και την προσφορά της μεθόδου και σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν ψυχολογικό προβλήματα (από κατάθλιψη, μετατραυματική αγχώδη διαταραχή έπειτα από ατύχημα, θάνατο ή γενικά ένα ισχυρό σοκ, μέχρι την υποστήριξη ατόμων με ανίατες ασθένειες κ.ά.).
 
ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;
Το γεγονός ότι εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της θεραπευτικής δύναμης των ζώων. «Παιδιά με εγκεφαλική παράλυση περπάτησαν ή κάθισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους με τη βοήθεια ενός σκύλου, πρώην φυλακισμένοι που υιοθέτησαν και εκπαίδευσαν σκύλο από καταφύγιο μπόρεσαν να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, παιδιά με καρκίνο δέχθηκαν τη διαδικασία την χημειοθεραπείας έχοντας για παρέα ένα ζωάκι, παιδιά με διάσπαση προσοχής βελτιώθηκαν διαβάζονταν ιστορίες σε ένα σκύλο, υπερήλικες με Αλτσχάιμερ όξυναν τη μνήμη τους και το ένστικτο αυτοσυντήρησης υιοθετώντας ένα κατοικίδιο, διότι έπρεπε να το φροντίζουν, καρδιοπαθείς μείωσαν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ή την αρτηριακή τους πίεση και υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα».
 
ΠΟΙΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
«Πρόκειται για τον τομέα Animal - Assisted Therapy και αφορά στη χρησιμοποίηση τόσο των κατοικίδιων (π.χ. γάτες, σκύλοι, πουλιά, χάμστερ, ψάρια κ.λπ.) όσο και άλλων διαφορετικών ζώων, όπως δελφίνια και άλογα».
 
ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ; ΤΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
«Την πιο μεγάλη ιστορία έχει η Αγγλία, καθώς ήδη από το 18ο αιώνα η Φλόρενς Νάιτινγκγκεϊλ, ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής, υπήρξε πρωτοπόρος στη θεραπεία μέσω των ζώων έχοντας για παρέα (π.χ. τραυματισμένων στρατιωτών) μια κουκουβάγια. Ακολούθησε η Γερμανία για ασθενείς με επιληψία και μετά η Αμερική. Εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες πια χώρες της Δύσης υλοποιούνται πολυάριθμα οργανωμένα προγράμματα θεραπείας μέσω των ζώων. Στην Ελλάδα το πρώτο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ήταν της SAPT Hellas, το 2005. Το πρόγραμμα αυτό όπως και η ''Εκστρατεία Ενημέρωσης" είναι βασισμένα σε εθελοντές και προσφέρονται απολύτως δωρεάν. Τα μόνα μας έσοδα είναι δωρεές μικροποσών, κυρίως ιδιωτών, και τα παζάρια που οργανώνουμε με πολύ κόπο. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι μας βοηθούν και κυρίως στην Purina που προσφέρει τη διατροφή στους 14 σκύλους της ομάδας μας με super premium τροφές ProPlan».
 
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ;
«Η πιλοτική έρευνα, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με τη συμμετοχή φοιτητών Ψυχολογίας και αποφοίτων ψυχολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Παντείου, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης και της λειτουργικότητας των ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και προβλήματα μέσω της επαφής με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Συγκεκριμένα οι τρεις περιθαλπόμενοι έρχονται σε επαφή με τρεις εκπαιδευμένους σκύλους θεραπευτικής επαφής της Sapt Hellas σε εβδομαδιαία βάση».
 
Οι πρώτες εκτιμήσεις:
 
Το πρόγραμμα απέχει μακράν από την ολοκλήρωσή του, αλλά οι εκτιμήσει του κ. Σάββα Μπακιρτζόγλου, ειδικού ψυχολόγου-ψυχαναλυτή και υπευθύνου του προγράμματος, είναι εξαιρετικά θετικές.
 
Η 43ΧΡΟΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, με νοητική υστέρηση και διαταραχές συμπεριφοράς, άνοιξε χώρο στην ψυχή της για να χωρέσουν οι «θεραπεύτριές» της, η Κατερίνα και η σκυλίτσα Λούνα.
 
ΓΙΑ ΤΟΝ 47ΧΡΟΝΟ ΓΙΑΝΝΗ, με βραδυψυχισμό και ενίοτε επιθετική συμπεριφορά, η όλη θεραπευτική προσέγγιση ήταν ιδιαίτερα θετική. Ο λόγος του γινόταν αμεσότερος, πιο επικοινωνιακός και ένθερμος. Η εικόνα του βραδυψυχισμού δεν υφίσταται πλέον και κάθε Δευτέρα περιμένει τους θεραπευτές του, Δημήτρη και Μπαλού, έχοντας αναπτύξει γνήσιους συναισθηματικούς δεσμούς μαζί τους.
 
Ο 8ΧΡΟΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, είναι ο μόνος εκ των τριών περιθαλπόμενων της έρευνας που μετά τη μεσημβρινή διακοπή για φαγητό ξαναγυρίζει στην παρέα μας για να μοιραστεί τις εμπειρίες της θεραπευτικής δουλειάς μας. Αυτή είναι η έξοδος του Σπύρου από τον αυτιστικό του θύλακα!
 
ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΗΜΙΑΙΜΟΙ ΣΚΥΛΟΙ. ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ;
«Η χρησιμοποίηση ημίαιμων σκύλων στα προγράμματα την SAPT δεν είναι καθόλου τυχαία», εξηγεί η κ. Οικονόμου. «Η Sapt Hellas εξάλλου πρεσβεύει και διαλαλεί ότι η φυλή ενός σκύλου όχι μόνο δεν είναι καθοριστικής, αλλά ούτε καν ιδιαιτέρως σημαντική για τη θεραπευτική του δεινότητα. Όλες οι φυλές των σκύλων δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους με επιλεκτική αναπαραγωγή, αρχικά για να εξυπηρετήσουν κάποιες συγκεκριμένες “εργασίες" όπως φύλαξη, συντροφιά, κυνήγι, αλλά μετά το 1950, κυρίως στο όνομα του εμπορικού κέρδους. Σήμερα λίγοι γνωρίζουν βασικά στοιχεία την ιδιοσυγκρασίας ή την προέλευσης μιαν φυλής σκύλου κι όμως με κριτήρια επιφανειακά τον "προμηθεύονται" και μάλιστα οι περισσότεροι από ένα κατάστημα που πουλάει ζώα, δραστηριότητα που για εμάς θα έπρεπε να έχει απαγορευθεί. Πολύ συχνά μάλιστα τα ζώα αυτά παρουσιάζουν προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς. Αυτό όμως που κυρίως μας ενδιαφέρει σε σχέση με τη θεραπευτική του δεινότητα είναι η ιδιοσυγκρασία του ζώου, η ανατροφή του, η διαπαιδαγώγησή του και οι συνθήκες διαβίωσής του, προκειμένου να γίνει σύντροφος και άξιος συνεργάτης. Όλοι οι σκύλοι μας είναι λοιπόν ημίαιμοι  - ελάχιστοι ήταν κουτάβια όταν τους υιοθετήσαμε- και φυσικά είναι εκπαιδευμένοι από τη Sapt Hellas μαζί με τους κηδεμόνες τους. Διαμένουν μόνιμα στα σπίτια των εθελοντών ως μέλη την οικογένειάς τους. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσετε ότι στην Ελλάδα οι αδέσποτοι και στην πλειονότητά τους ημίαιμοι σκύλοι είναι άνω του 1.5 εκατομμυρίου, αντιλαμβάνεστε την κοινωνική προσφορά προς όφελος ανθρώπων και σκύλων».
 
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΤΕΡΠΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΥ!
«Ακριβώς και βέβαια δεν περιμένουμε να απορροφηθούν διά της υιοθεσίας και της εκπαίδευσης 1,5 εκατ. σκύλοι σε προγράμματα σαν τα δικά μας, αλλά να αναδειχθεί η κοινωνική τους προσφορά και κατ’ επέκταση να μειωθούν τα εγκαταλελειμμένα ζώα ή να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι, βοηθώντας με όποιον τρόπο μπορούμε, αν μη τι άλλο με σίτιση και στείρωση, για να μην πληθαίνουν με αυτόν το ρυθμό».
 
Αντί επιλόγου...
...δανειζόμαστε τα λόγια του δρος Μπόρις Λέβινσον, Αμερικανού παιδοψυχιάτρου, που τη δεκαετία του ΄60 επινόησε τον αγγλικό όρο pet therapy, για να περιγράφει τα ευεργετικά αποτελέσματα από τη συμβίωση των ζώων με τον άνθρωπο. Τότε ελάχιστα είχε απασχολήσει την επιστήμη η κλινική διερεύνηση του φαινομένου: «Ένα κατοικίδιο είναι μία νησίδα ψυχικής υγείας σε έναν κόσμο που φαίνεται τρελός. Είτε μιλάμε για σκύλο, γάτα, πουλί, ψάρι, χελώνα ή οποιοδήποτε άλλο είδος, μπορούμε να βασιστούμε στο γεγονός ότι το κατοικίδιο μας θα είναι για εμάς πάντα ένας πιστός, κοντινός και μη ανταγωνιστικός φίλος, ανεξάρτητα από τα καλά ή από τα δεινά που μας φέρνει η ζωή».
 
Γνωρίστε την Sapt Hellas:
Η Stray Action Pet Therapy Hellas είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2005. Τα δύο κύρια προγράμματά της είναι η «Εκστρατεία Ενημέρωσης», που απευθύνεται σε σχολεία και υλοποιείται με έγκριση από το υπουργείο Παιδείας διά Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων, και το πρόγραμμα «Σκύλοι θεραπευτικής Επαφής», που απευθύνεται σε φορείς κοινωνικής πρόνοιας, όπως ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες φιλοξενίας για ΑμεΑ όλων των ηλικιών. Ένα μικρότερο πρόγραμμα είναι το πρόγραμμα Ειδικών Υιοθεσιών, που αφορά υιοθεσίες εγκαταλελειμμένων σκύλων με αναπηρία ή σκύλων από ανθρώπους με αναπηρίες. Η ομάδα επισκέψεων της Sapt αποτελείται από εθελοντές και οι επισκέψεις γίνονται δωρεάν εντός Αττικής, ενώ εκτός Αττικής χρειάζεται να καλύψουν τα έξοδα των εθελοντών. Αν θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε να:
 
• Καταθέσετε χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό: Δράση για τα αδέσποτα - Σκύλοι θεραπείας Ελλάδας (Sapt Hellas),
EGF EUROBANK-ERGASIAS
0026.0028.84.0200242566,
ΙΒΑΝ:0Ρ9802600280000840200242566
 
• Κάνετε online δωρεά μέσω λογαριασμού Paypal και στείλτε τη δωρεά σας στο info@sapt.gr . Μην ξεχάσετε να στείλετε τα στοιχεία σας για την έκδοση της απόδειξής σας.
 
• Στείλετε SMS με τη λέξη SAPT στο 54344 (χρέωση ανά SMS: €1,00 συν ΦΠΑ 23%).
 
Πηγή: Περιοδικό «Αρμονία»
 

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΘΕΡΑΠΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΕ ΠΟΝΤΙΚΙΑ - ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ



Θεράπευσαν τον αυτισμό σε ποντίκια: Ελπίδες για την εφαρμογή του φαρμάκου και στους ανθρώπους.

ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ στην αντιμετώπιση του αυτισμού-που μέχρι στιγμής παραμένει μη θεραπέυσιμη διαταραχή- ανοίγει η βραβευμένη μελέτη του διακεκριμένου καθηγητή Ρομπέρ Ναβιό από το Κέντρο Μιτοχονδριακών και Μεταβολικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Ο καθηγητής Ναβιό ήταν ο πρώτος επιστήμονας που διερεύνησε το ρόλο των μιτοχονδρίων στην κυτταρική επικοινωνία και τη συσχέτισή τους με την ανάπτυξη του αυτισμού και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αυτιστική διαταραχή είναι αποτέλεσμα της διακοπής της σωστής επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν τα κύτταρα απειληθούν από ξένο εισβολέα, στέλνουν σήματα κινδύνου το ένα στο άλλο. Στον αυτισμό ένας στρεσογόνος παράγοντας προακαλεί την παρατεταμένη εκπομπή σημάτων κινδύνου από και προς τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να προκληθεί φλεγμονή και αυτά να σταματήσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει: «Όταν τα νευρικά κύτταρα σταματούν να συνομιλούν, τα παιδιά σταματούν να μιλούν», περιγράφοντας έστι την εμφάνιση του αυτισμού.

Η ομάδα του καθηγητή Ναβιό δοκίμασε πρόσφατα ένα γνωστό φάρμακο, τη σουραμίνη, που ανήκει στη κατηγορία των αναστολέων των πουρινών, σε πειραματόζωα με αυτιστική συμπεριφορά και μετά την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος ετοιμάζεται να επαναλάβει την κλινική μελέτη σε αυτιστικά παιδιά.

Η σουραμίνη είναι ένα φάρμακο παλιάς κοπής που έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στον αναπτυσσόμενο κόσμο για την αντιμετώπιση της αφρικανικής τρυπανοσωμίασης, γνωστής και ως «ασθένειας του ύπνου», που μεταδίδεται από το τσίμπημα της μύγας τσε-τσε. Παρότι οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια είναια αισιόδοξοι, ο καθηγητής Ναβιό διευκρινίζει πως το να θεραπεύσεις τον αυτισμό στα παιδιά απέχει πάρα πολύ από το να το κάνεις το ίδιο στα ποντίκια.

Αλεξία Σβώλου

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»