meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΦΕΡΕ ΤΡΙΑ ΚΙΛΑ ΝΕΦΡΑ, ΔΥΟ ΚΑΡΔΙΕΣ, ΕΝΑ ΗΠΑΡ, ΤΡΙΑ ΜΑΤΙΑ (ΓΑΛΑΝΑ) ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

 
 
Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
 
Τον Ιούνιο που μας έρχεται, πρόκειται – διότι η Ελλάδα είναι μια σοβαρή και ευνομούμενη χώρα όπου ό,τι εγκρίνεται και ψηφίζεται, εφαρμόζεται κι όλας- να τεθεί σε εφαρμογή και λειτουργία ο νόμος 3984/2011, για τις μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων με τίτλο “Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις“.
 
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε – άγνωστο ακόμη από ΠΟΣΟΥΣ βουλευτές- από την αλήστου μνήμης κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, με Υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Λοβέρδο, το βράδυ της 15ης Ιουνίου του 2011 , με την Πλατεία Συντάγματος γεμάτη από χιλιάδες «αγανακτισμένους» και τους τριγύρω δρόμους αποκλεισμένους, γεγονός που έδωσε μια πρώτης τάξεως δικαιολογία στους υπουργούς και βουλευτές που ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ να τον ψηφίσουν, να μην πάνε στη Βουλή. Ανεξάρτητα του αν υπουργοί και βουλευτές κατάφεραν – ή θέλησαν- να φτάσουν στη Βουλή και πόσοι, το νομοσχέδιο «ψηφίστηκε». Ντροπή μας. Κυρίως διότι ψάχνοντας, ανακάλυψα πώς « σύμφωνα με το βίντεο της Συνεδρίασης και τα πρακτικά της Βουλής, όπως αυτά έχουν αναρτηθεί στο site της Βουλής, οι παριστάμενοι βουλευτές δεν πρέπει να ξεπέρασαν τους 21, μαζί με τον Υπουργό και τους Αντιπροέδρους της Βουλής που διηύθυναν τη συζήτηση. Αυτοί που έλαβαν το λόγο και εκφράσθηκαν καθαρά υπέρ της διάταξης της «εικαζόμενης» συναίνεσης ήταν πέντε μαζί με τον Υπουργό».
 
Και για να είμαστε και εντάξει με τον εαυτό μας και με τα στοιχεία , στις 15 Ιουνίου 2011 συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στη Βουλή τα άρθρα 1 έως 63 του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις και μεταξύ τους και το άρθρο 9 που αφορά την «εικαζόμενη» συναίνεση. Την ίδια ακριβώς ώρα, η διάταξη ακυρώθηκε ουσιαστικά από τον ίδιο τον Υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο αφού συνοδεύτηκε από τροποποίηση κατά την ψηφοφορία και ο Νόμος προέβλεψε ότι η διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης θα άρχιζε να ισχύει μετά από δυο χρόνια (1/6/2013) και με την προϋπόθεση της προηγούμενης ενημέρωσης των πολιτών.
 
Έγινε νόμος του Κράτους την επομένη, εισάγοντας τον πρωτοφανή αυτό όρο της «εικαζόμενης συναίνεσης» και με την τουλάχιστον …πρωτότυπη διαδικασία του «αβάτζου»…μιας προπαρασκευαστικής περιόδου δυο ετών όπως την αποκάλεσε ο κ. Λοβέρδος ώστε να γίνει η απαραίτητη ενημέρωση των πολιτών για το μεγάλο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων. Απαραίτητο. Μάλλον όμως ΠΡΙΝ ψηφιστεί το νομοσχέδιο και γίνει νόμος του Κράτους. Όχι ΜΕΤΑ την ψήφισή του, έστω κι αν ουδέποτε μάθαμε πόσοι πήγαν στη Βουλή και πόσοι το υπερψήφισαν κι αν όλα έγιναν κανονικά, νόμιμα και σύμφωνα με τον κανονισμό. Και το ζήτημα είναι, έγινε η όχι η «απαραίτητη ενημέρωση των πολιτών»; Όχι βέβαια. Δεν έγινε τίποτα. Ψηφίστηκε κακήν κακώς, λες κι ο υπουργός ήταν υποχρεωμένος να το ψηφίσει και να το αφήσει…κληροδότημα στην επόμενο , ή τον μεθεπόμενο υπουργό, της επόμενης ή μεθεπόμενης κυβέρνησης μετά δυο χρόνια!
 
Και όπως έλεγαν και έγραφαν διάφοροι «η απρεπής κοινοβουλευτική συμπεριφορά Λοβέρδου , σημαίνει ακύρωση του άρθρου και της εφαρμογής της «εικαζόμενης» συναίνεσης, αφού η Κυβέρνηση που θα βρίσκεται στην εξουσία την 1η Ιουνίου 2013 μπορεί να αλλάξει το άρθρο αυτό του νόμου και θα έχει πολλούς λόγους να το κάνει. Είναι πρωτοφανές και πολιτικά ανήθικο να επιχειρεί ένας Υπουργός να δεσμεύσει τον Υπουργό που θα βρίσκεται μετά από δύο χρόνια στο Υπουργείο Υγείας με την εφαρμογή της «εικαζόμενης» συναίνεσης με το πρόσχημα ότι θέλει να προηγηθεί … ενημέρωση των πολιτών.»
Φυσικά μετά την κυβέρνηση στην οποία ανήκε ο κ. Λοβέρδος και η οποία αποχώρησε τρεκλίζοντας, ήρθε άλλη κυβέρνηση και μετά άλλη που διεξήγαγε δυο εκλογικές αναμετρήσεις και τελικά μας προέκυψε αυτή τέλος πάντων που έχουμε σήμερα και που – κατά πάσα πιθανότητα- θα είναι ακόμα στην …εξουσία την 1η Ιουνίου αλλά ουδείς έδειξε να ενδιαφέρεται είτε για την «απαραίτητη ενημέρωση των πολιτών», είτε για την αλλαγή του άρθρου.
 
Για να σας πω τη μαύρη μου αλήθεια, πιστεύω ότι ελάχιστοι υπουργοί ή βουλευτές θυμούνται καν το Νόμο και το άρθρο και την «εικαζόμενη συναίνεση» . Φυσικά δεν έχουν ιδέα ότι την 1η Ιουνίου ,ο νόμος και το άρθρο θα ισχύσουν κανονικά. Χωρίς την οποιαδήποτε ενημέρωση του πολίτη, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι σημαίνει «εικαζόμενη συναίνεση», χωρίς κανείς να φαντάζεται ότι αύριο-μεθαύριο, εάν τρακάρει με το αυτοκίνητό του και μείνει 3-4 μέρες αναίσθητος, δεν αποκλείεται να «ξυπνήσει» με ένα μάτι ή έναν πνεύμονα λιγότερο. Κι αυτό γιατί ουδείς γνωρίζει ότι εάν δεν θέλει να είναι «δωρητής οργάνων», οφείλει να το δηλώσει γραπτώς και υπευθύνως. Αν δεν το δηλώσει, ποιος ξέρει πώς θα «ξυπνήσει» κάποιο πρωί, σε κάποιο νοσοκομείο;
 
ΑΝ ξυπνήσει.
 
Ως τότε, ο κ. Λοβέρδος θα συνεχίσει να πιστεύει ότι μπορεί να εφαρμοστεί σωστά, ηθικά και επιστημονικά η αφαίρεση των οργάνων ενός ανθρώπου χωρίς τη δική του συναίνεση και χωρίς τη συναίνεση των συγγενών του μόνο και μόνο επειδή έχει θεσμοθετηθεί η διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης.
 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ

 
Η Νόσος Alzheimer είναι νεύρο εκφυλιστική νόσος με προοδευτική και μη αναστρέψιμη εξέλιξη
 
Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ανάπτυξη πολλαπλών γνωστικών ελλειμμάτων και έκπτωση της μνήμης, κυρίως της επεισοδιακής (γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί). Άλλο χαρακτηριστικό είναι η ταχεία λήθη η οποία σχε΄τίζεται με τη δυσκολία εγγραφής και ανάκλησης πληροφοριών που αποκτήθηκαν πρόσφατα. Διατηρείται η ανάμνηση γεγονότων της προηγούμενης ζωής. Ο ασθενής παρουσιάζει κλιμακούμεννη δυσκολία στην εκφορα του λόγου (αφασία) στην ικανότητα να ολοκληρώνει έργο παρόλο που διατηρείται η κινητικότητα (απραξία), την αδυναμία αναγνώρισης και κατονομασίας αντικειμένων (αγνωσία) και διαταραχές εκτελεστικής λειτουργίας. Η έναρξή της είναι ύπουλη και εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.
 
Η επίπτωση της άνοιας αυξάνει γεωμετρικά με την ηλικία. Πλήτει το 1% των ατόμων έως 60 ετών, το 5% τους άνω των 65, το 20% του άνω των 75 και 40% τους άνω των 85 ετών.
Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως πάσχουν 26.000.000 άτομα. Στην Ευρώπη διαγιγνόσκονται ετήσια περισσότερα περιστατικά Άνοιας από Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, Σακχαρώδη Διαβήτη και Ca μαστού. Η αύξηση του Μέσου Όρου ηλικίας και η έκθεση σε επιβαρυντικούς παράγοντες αυξάνουν και τα κρούσματα της νόσου.
 
Ο κρυφός ασθενής
 
Όταν διαγιγνώσκεται  Νόσος Alzheimer  σε ένα άτομο πάντα υπάρχει ο λεγόμενος "κρυφός ασθενής". Η επιθετικότητα (λεκτική-σωματική), οι ψευδαισθήσεις, παραληματικές ιδέες, οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, οι διαταραχές κύκλου ύπνου εγρήγορσης, η περιπλάνηση, οι δυσαναγνωρίσεις κλπ που εκδηλώνουν οι ασθενείς (γνωστέ ως Συμπεριφορικά και Ψυχολογικά Συμπτώματα Άνοιας) επιβαρύνουν σημαντικά τον φροντιστή. Έτσι συχνά εμφανίζει αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη. Αναφορικά με την σωματική τους υγεία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής τους στο νοσοκομείο ενώ καταναλώνουν εντυπωσιακά περισσότερα συνταγογραφημένεα φάρμακα. Καθώς αποδιοργανώνεται το βιολογικό ρολόι του ασθενούς ο φροντιστής θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση 36 ώρες το 24ωρο. Αποκόπτεται από τον κοινωνικό περίγυρο, εγκαταλλείπει την εργασία, διαταράσσονται οι οικογενειακές σχέσεις. Ο περιθάλπων πάσχει ως βιο-ψυχο-κοινωνική οντότητα. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. η πλειοψηφεία των ασθενών (80%) παραμένουν στο σπίτι τους και περιθάλπτονται από τους οικείους τους. Η προς όφελος του ασθενούς παραμονή στο οικογενειακό περιβάλλον δεν πρέπει να συνεπάγεται την εναπόθεση του φορτίου φροντίδας στην οικογένεια. Οφείλουμε να αναπτύξουμε Υποστηρικτές Δομές.
 
Θεραπευτικές προσεγγίσεις
 
Φαρμακευτική αγωγή. Σήμερα υπάρχει θεραπεία συμπτωμάτων της Νόσου Alzheimer.Τα σκευάσματα τα οποία είναι διαθέσιμα επιδρούν θετικά στις γνωστικές λειτουργίες αλλά και την καθημερινή λειτουργικότητα και τις διαταραχές συμπεριφοράς των ασθενών σε όλα τα στάδια της νόσου. Σειρά μελετών έχουν δείξει ότι η πρώιμη έναρξη της θεραπείας έχει καλύτερα αποτελέσματα και καθυστερεί σημαντικά την εξέλιξη της νόσου (Σακκά Π.2009)
Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις από εξειδικευμένους επαγγελματίες αποδεικνύονται αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των Συμπεριφορικών και Ψυχιατρικών Συμπτωμάτων στην Άνοια, και χωρίς παρενέργειες. Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς και του φροντιστή. Η ένταξη του ασθενούς σε πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή ενισχύει σημαντικά τις εναπομείνασες δεξιότητες του ασθενούς (Δέγλερης Ν. 2008).
 
Η σημασία τηε έγκαιρης ανίχνευσης είναι τεράστια καθώς μας δίνει την δυνατότητα να παρέμβουμε έγακιρα. Ο κλινικός και παρακλινικός έλγχος, η χρήση νευροψυχολογικών δοκιμασιών μας επιτρέπει να διαγνώσουμε την άνοια, τον τύπο της (Alzheimer, Αγγειακού τύπου, Parkinson, κλπ) καθώς και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής, εντούτοις η Άνοια υποδιαγιγνώσκεται καθώς:
-τα συμπτώματα συγχέονται με το φυσιολογικό γήρας
-υπάρχει φόβος για την διάγνωση
-υπάρχει δυσκολία στην ανίχνευση των πρώιμων σταδίων από τους Ιατρούς
-τα άτομα με άνοια και οι συγγενείς τους απευθύνονται αργοπορημένα σε εξειδικευμένες υπηρεσίες (Bond et al 2005).
 
Συνήθως απευθύνονται στον ιατρό όταν ο ηλικιωμένος εμαφανίζει επιθετική συμπεριφορά, απόσυρση, ο λόγος είναι παραληρηματικός, έχει ψευδαισθήσεις. Πρώιμα συμπτώματα όπως δυσκολία ανάκλησης στην μνήμη πρόσφατων γεγονότων, η συμμετοχή σε συζητήσεις, δυσκολίες να κατασκευάσει πράγματα, παρόλο που γίνονται αντιληπτά από άτομα του περιβάλλοντος του δεν αξιοποιούνται ως ενδείξεις για προληπτικό έλεγχο.
 
Οι προβλέψεις αναφορικά με τον επιπολασμό της νόσου είναι δυσοίωνες καθώς στην Ελλάδα αυτή την στιγμή νοσούν 160.000 άτομα και υπολογίζεται ότι το 2050 θα ξεπερνούν τις 500.000 (Σκαρμέας Ν.2008). Από την άλλη πλευρά αισιόδοξα μηνύματα φθάνουν από την ιατρική έρευνα για την εξέλιξη των υπαρχουσών θεραπειών φαρμακευτικών και μη και την ανάπτυξη εμβολίου.
 
Μέχρι την στιγμή που θα είμαστε σε θέση να αναστρέψουμε την πορεία της νόσου, οφείλουμε να παρέχουμε υποστηρικτική βοήθεια στους ασθενείς και τους περιθάλποντες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της αμεσότητας στη σχέση της με τον πολίτη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο αξιοποιώντας τις δομές που ήδη υπάρχουν και δημιουργώντας νέες - αυτόνομα ή με συμπράξεις δήμων- προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή της στο επίπεδο πρόληψης και της Α' βάθμιας φροντίδας υγείας. Η δικτύωση των υπηρεσιών και η ανάπτυξη και αξιοποίηση του Εθελοντισμού αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του εγχειρήματος.
 
Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ Γ' ΚΑΙ Δ' ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Α' ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ.
 
Πρωταρχικός στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση συμπτωμάτων άνοιας και κατάθλιψης και η παραπομπή για κλινική αξιολόγηση του ηλικιωμένου από τον θεράποντα ιατρό του. Η άνοια και η κατάθλιψη στην Γ' και Δ' ηλικία υποδιαγιγνώσκονται και υποθεραπεύονται σε όλο το κόσμο.
 
Η έγκαιρη ανίχνευση είναι πρωταρχικής σημασίας σήτημα καθώς συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς αλλά και του περιθάλποντος και συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων.
 
Από το 2009 έχουν εξετασθεί 430 άτομα άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω. Σημαντικό ποσοστό αυτών παρακολουθούνται σε βάθος τετραετίας ενώ στις 13 Μαϊου 2013 ξεκινά η επανεξέταση των ηλικιωμένων. Υπάρχει η δυνατότητα πρώτης εξέτασης όσων από τους δημότες μας το επιθυμούν και είναι άνω των 55 ετών.
 
Η εθελοντική συμμετοχή του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου Dr Νίκου Δέγλερη Δ/ντη της Μονάδας Ψυχογηριατρικής του κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Πειραιά, έδωσε την δυνατότητα σε όσους υποβλήθηκαν κατ' αρχήν σε αξιολόγηση των διαταραχών μνήμης με τη χρήση δοκιμασιών (tests) να έχουν εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια και ιδιαίτερα δημότες μας που ήταν ανασφάλιστοι.
 
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας πραγματοποιηθηκαν για 2 συνεχείς χρονιές (έτη 2009-2010 και 2011-2012) Πρόγραμμα Νοητικής Ενδυνάμωσης (Brain Stimulation) στα οποία συμμετείχαν συνολικά 48 άτομα. Τα προγράμματα αυτά βασίζονται στην αρχή της ευπλαστότητας του εγκεφάλου (plasticity) που επιτρέπει την δημιουργία νέων νευρωνικώων συνάψεων ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Τα προγράμματα αυτά είναι ιδιατέρως αποτελεσματικά στο προ της άνοιας στάδιο, την Ήπια Γνωστική Διαταραχή (Mild Cognitive Impairment) και την αρχόμενη άνοια. Σε ασθενείς με μέσης βαρύτητας άνοια βελτιώνει την κλινική εικόνα ως προς τον περιορισμό της απάθειας, της διέργεσης και άλλων ψυχολογικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων.
 
Ο Δήμος Ιλίου συμβάλλει στην επιστημονική πρόοδο και γνώση διεξάγοντας προοπτική επιδημιολογική μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά και έχουν ανακοινωθεί σε διεθνή και εθνικά Συνέδρια.
 
Συνεργαζόμαστε άμεσα με την Α' Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αιγινήτειο Νοσοκομείο και τη Μονάδα Ψυχογηριατρικής του κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Πειραιά. Στην πόλη μας έχουν πραγματοποιηθεί 2 Επιστημονικές Ημρίδες για την ενημέρωση επαγγελματιών και του κοινού γύρω από την Νόσο Alzheimer και 6 ενημερωτικές ομιλίες στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας.
 
Από τις 13 Μαϊου 2013 ξεκινά νέος κύκλος ενημερωτικών ομιλιών για τη Νόσο στα ΚΑΠΗ της Πόλης.
 
 
Ανδρέας Απ. Σόλιας
Κοινωνικός Λειτουργός Δήμου Ιλίου
Συνεργάτης Α' Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ-Αιγινήτειο Νοσοκομείο
 
 
 
 
 
 

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΛΑ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ


Τα περίπτερα κατεβάζουν τα ρολά

Οι δήμοι στους οποίους ανατέθηκε από την πολιτεία η διαχείρηση του ζητήματος, παραβίασαν το Σύνταγμα, έβγαλαν τους ανάπηρους εκτός και δημιούργησαν τα Δημοτικά περίπτερα. Δεν καταργούν μόνο, αλλά ξηλώνουν περίπτερα για τα οποία υπάρχουν κάτοχοι άδειας και στη συνέχεια δεν προκηρύσσουν θέσεις. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς περίπτερα και θέσεις. Θα έπρεπε πρώτα να προτείνονται οι νέες θέσεις και μετά να καταργούνται οι παλιές, τονίζει ο γενικός γραμματέας του κλάδου. Λουκέτο βάζουν το ένα μετά το άλλο τα περίπτερα ακόμα και σε πολύ κεντρικά σημεία των πόλεων, αποδεικνύοντας ότι δεν ξέφυγαν ούτε αυτά από τη μέγγενη της οικονομικής κρίσης.
 
Ήδη, 80.000 οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, ενώ πολλοί φοβούνται ότι η κατάσταση στο κλάδο θα επιδεινωθεί. Ο εκρηκτικός συνδυασμός των υπέρογκων χρεών, της κατάργησης του ευεργετήματος της απονομής αδειών σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και οι τροποποιήσεις που επέφερε το πολυνομοσχέδιο του Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα πανελλαδικά να έχουν μείνει 11.500 περίπτερα από 17.500 το 2009 και στην Αθήνα μόλις 3.000 από 5.500.
 
«Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά... Είναι το θέμα με τα καπνικά, το πολυνομοσχέδιο και η απελευθέρωση του επαγγέλματος, τα προβλήματα με τους δήμους και τις απαιτήσεις τους. Και φυσικά η εγκληματικότητα, για την οποία δεν μιλάει κανένας», λέει στο «Έθνος» ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής Γιώργος Δούκας.
 
«Οι περιπτεράδες είμαστε εύκολος στόχος και έχουμε πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος τα τελευταία χρόνια. Όσο για το μέλλον; Αυτό είναι συνυφασμένο με το μέλλον της χώρας. Επειδή τα φορολογικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δική μας δουλειά, αν δεν σταματήσει να φορολογείται άγρια ο απλός κόσμος, τότε δεν πρόκειται να δούμε Θεού πρόσωπο ούτε εμείς».
Οι ιδιοκτήτες μιλούν για επιχείρηση αφανισμού. Όπως λένε, στην Αττική έχουν απομείνει σήμερα 6.440 σημεία της πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων (περίπτερα και μίνι μάρκετ) από 10.550 που ήταν το 2009, ενώ τα περίπτερα που σήμερα είναι ανοιχτά, μετα βίας φτάνουν τα 3.000.
 
Βουνό τα προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν καθημερινά οι περιπτεράδες στην προσπάθειά τους για επιβίωση.
Οι εκπρόσωποί τους τονίζουν ότι τα τρία τελευταία χρόνια το λιανεμπόριο έχασε περίπου 160 εκατ. ευρώ από ποσοστά μεικτού κέρδους που είχε πριν από το 2009. Σαν να μην έφταναν αυτά, όπως τονίζουν οι ίδιοι, το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο φέρνει περαιτέρω συρρίκνωση...
 
«Το πολυνομοσχέδιο έχει στόχο την καταστροφή της μικρής λιανικής, θέλουν να μας καταστρέψουν, εμάς που πουλάμε καπνοβιομηχανικά προϊόντα με μέσο ποσοστό κέρδους 3% και κάτω, επί της ονομαστικής τιμής. Το λαθρεμπόριο στα καπνικά έχει αυξηθεί δραματικά. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι έχει φθάσει περίπου στο 17% και, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα ξεπεράσει το 35%.
 
Σε απόλυτα νούμερα, αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα χάνει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Δεν είναι τυχαίο ότι πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για αγορά τσιγάρων μέχρι 50 κούτες μέσω Internet.
 
Οι δήμοι στους οποίους ανατέθηκε από την Πολιτεία η διαχείριση του ζητήματος, παραβίασαν το Σύνταγμα, έβγαλαν τους αναπήρους εκτός και  δημιούργησαν τα δημοτικά περίπτερα. Δεν καταργούν μόνο, αλλά ξηλώνουν περίπτερα για τα οποία υπάρχουν κάτοχοι άδειας και στη συνέχεια δεν προκηρύσσουν θέσεις.
Οι άνθρωποι αυτοί μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς περίπτερα και θέσεις. Θα έπρεπε πρώτα να προτείνονται οι νέες θέσεις και μετά να καταργούνται οι παλιές», τονίζει ο γενικός γραμματέας του κλάδου.
 
ΧΩΡΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ
 «Μας έχουν να δουλεύουμε σαν είλωτες»
 
Οι περιπτερούχοι έχουν καταθέσει υπόμνημα με το οποίο ζητούν η αρμοδιότητα για τα περίπτερα να δοθεί στους περιφερειάρχες. «Υπαγόμασταν», λέει, «στις νομαρχίες, που καταργήθηκαν και έγιναν περιφέρειες. Εκεί έπρεπε να υπαγόμαστε. Έγινε επίτηδες, επειδή υπάρχουν συμφέροντα. Ύστερα υπάρχει και το θέμα των κοινοχρήστων χώρων. Από τη μία, μας υποχρεώνουν να έχουμε σταντ και, από την άλλη, ο δήμος μας επιβάλλει πρόστιμα για αυτά. Ό,τι τετραγωνικά χρεώνονται στις καφετέριες και οπουδήποτε αλλού, τα ίδια πρέπει να χρεώνονται και σε μας. Σε κανένα περίπτερο δεν υπάρχει παροχή ύδρευσης, ούτε καν δικαίωμα χημικής τουαλέτας. Μας έχουν να δουλεύουμε σαν είλωτες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς να εισπράττουν μετρητά η ελληνική Πολιτεία και οι εταιρείες που συναλλάσσονται μαζί μας», συμπληρώνει ο κ. Δούκας.
 
 
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΔΕΣ
Τα στέκια αλλάζουν χέρια...
 
Οι εκπρόσωποι των περιπτερούχων λένε με πίκρα ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο τα περίπτερα αλλάζουν χέρια. Όπως λένε, παλιότερα, περιπτεράδες -και λόγω της νομοθεσίας για τις ευπαθείς ομάδες- ήταν μόνο Έλληνες. Σήμερα η γεωγραφία των περιπτέρων είναι πλέον πολυπολιτισμική, καθώς πολλές εθνικότητες έχουν μπει στον χώρο νοικιάζοντάς τα. Ένας μεγάλος αριθμός έχει περάσει στα χέρια οικογενειών από την Αλβανία οι οποίοι τα λειτουργούν σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο με συνέπεια και τηρώντας τους κανόνες χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στον κλάδο. Αρκετοί είναι και οι Πακιστανοί, οι περιπτερούχοι υποστηρίζουν ότι φθάνουν περίπου τους 120, οι οποίοι έχουν νοικιάσει περίπτερα. Κάποιοι από αυτούς, όμως, πουλάνε παράνομα τσιγάρα με αποτέλεσμα να πλήττεται ο κλάδος, όπως υποστηρίζει το Σωματείο Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής.
 
Στέλλα Κεμανετζή
 
Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

 
 
 
Στις αρχές της Μεγάλης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις στα 8 ΚΑΠΗ του Δήμου Ιλίου εν όψη Πάσχα.
 
 
 
 
Οι ηλικιωμένοι μέλη των ΚΑΠΗ τραγούδησαν, απήγγειλαν ποιήματα τα περρισσότερα εκ των οποίων τα είχαν γράψει οι ίδιοι, έψαλαν τροπάρια των ημερών και αντάλλαξαν ευχές μεταξύ τους για υγεία και αισιοδοξία σε πείσμα των καιρών, ενώ σε όλους τους παρευρισκόμενους δίνονταν από το Δήμο Ιλίου συμβολικά μια λαμπάδα για την Ανάσταση.
 
 
 
Στα μηνύματα των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλων των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Ιλίου, κυριάρχησε ο παραλληλισμός της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Θεανθρώπου με όσα περνά σήμερα η Ελλάδα μας με άλλοθι την οικονομική κρίση και όλοι εξέφρασαν την ελπίδα τους για μια σύντομη Ανάσταση του Έθνους μας!
 
 
 

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ

Εξάμηνη παράταση των συντάξεων αναπηρίας

Παράταση 6 μηνών στην καταβολή χιλιάδων συντάξεων λόγω αναπηρίας που εκκρεμούν, στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ χωρίς ιατρική κρίση και χωρίς υπαιτιότητα του συνταξιούχου δίνει από τις 18 Απριλίου το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έλλειψης γιατρών που διεξάγουν τους ελέγχους αναπηρίας.

Του Α. Βασιλόπουλου
a.vasilopoulos@eleftherotypia.net

Παράταση 6 μηνών στην καταβολή χιλιάδων συντάξεων λόγω αναπηρίας που εκκρεμούν, στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ χωρίς ιατρική κρίση και χωρίς υπαιτιότητα του συνταξιούχου δίνει από τις 18 Απριλίου το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έλλειψης γιατρών που διεξάγουν τους ελέγχους αναπηρίας.
 
Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που θα ευεργετηθούν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να πληρούν τα κατωτέρω:
 
-Το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας έχει λήξει ή λήγει μέχρι τις 31.10.2013 και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους.
 
-Είχαν δικαιωθεί κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον.
 
Η σύνταξη διακόπτεται εάν μετά την οριστική κρίση των υγειονομικών επιτροπών κριθεί ότι οι ανωτέρω συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας φέρουν συντάξιμο ποσοστό μικρότερο από 67% αναπηρίας, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, διά συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% επί των τυχόν χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών.
 
Παραδείγματα
 
Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω, παραθέτουμε ενδεικτικά πααδείγματα:
 
1. Ασφαλισμένος του ΙΚΑ δικαιώθηκε σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% για το χρονικό διάστημα 1/8/2011-31/7/2012. Έχει υποβάλει αίτηση για παράταση της συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας την 1/8/2012 και εκκρεμεί η αίτησή του. Με βάση την κοινοποιούμενη διάταξη, το ΙΚΑ θα πρέπει να χορηγήσει σύνταξη αναπηρίας στον ανωτέρω, το ύψος της οποίας θα είναι ίσο με εκείνο που ελάμβανε κατά το χρονικό διάστημα 1/8/2011-31/7/2012. Η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται και θα αφορά τους μήνες Μάιο 2013 και εφεξής και μέχρι 6 μήνες.
 
2. Η αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ αποφαίνεται επί της εκκρεμούς αιτήσεως του ανωτέρω και βάσει αυτής εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας την 1/7/2013 για το χρονικό διάστημα 1/8/2012-31/7/2013 με ποσοστό 67%. Σε αυτή την περίπτωση και επειδή για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2013 συνταξιοδοτήθηκε με βάση ποσοστό αναπηρίας 80%  (δηλαδή ποσοστό υψηλότερο από 67% που τελικά δικαιώθηκε από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ) το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πρέπει να αναζητήσει άτοκα με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις χορηγούμενες συντάξεις.
 
3. Ασφαλισμένος του ΙΚΑ δικαιώθηκε σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% για το χρονικό διάστημα 1/4/2011-31/3/2013. Εχει υποβάλει αίτηση για παράταση της συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας την 1/4/2013 και εκκρεμεί η αίτησή του στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ. Το ΙΚΑ θα πρέπει να χορηγήσει σύνταξη το ύψος της οποίας θα είναι ίσο με εκείνο που ελάμβανε κατά το χρονικό διάστημα 1/4/2011-31/3/2013. Έστω ότι η αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ αποφαίνεται επί της εκκρεμούς αιτήσεως και βάσει αυτής εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας την 1/12/2013 για το χρονικό διάστημα 1/4/2013-31/7/2014 με ποσοστό 50%. Σε αυτή την περίπτωση, και επειδή για τους μήνες Μάιο έως και Οκτώβριο 2013 συνταξιοδοτήθηκε με βάση ποσοστό αναπηρίας 67% (δηλαδή ποσοστό υψηλότερο) το ΙΚΑ θα πρέπει να αναζητήσει άτοκα με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις χορηγούμενες συντάξεις.

ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ



Τη Μεγάλη Πέμπτη στους χώρους παρασκευής των συσσιτίων στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ίλιον επισκέφθηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής της Πόλης κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των ιερέων του Ναού για τη στήιρξη του έργου τους.
 
Ο κ. Αυγουλάς ξεναγήθηκε στους χώρους από τον υπεύθυνο ιερέα πατήρ Δημήτριο Ζαχαρόπουλο και από εθελοντές που στηρίζουν το έργο του ναού, καθώς και ενημερώθηκε πλήρως για το πρόγραμμα και τη διαδικασία της σίτισης απόρων, αστέγων και εγκαταλελειμμένων συνανθρώπων μας επί επτά ημέρες την εβδομάδα από τον Ναό.
 
Ο Δήμος Ιλίου διά μέσω της Κοινωνικής του Υπηρεσίας, έχει εδώ και δύο χρόνια στενή συνεργασία με τα επισιτιστικά προγράμματα της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως για την όσο το δυνατόν καλύτερη μέριμνα για ανήμπορους συνανθρώπους μας. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ιλίου ενισχύει τακτικά με τρόφιμα ναούς της περιοχής, ενώ κάποιες μερίδες για αστέγους και για ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» του Δήμου μαγειρεύονται από την εκκλησία της Παναγίας Παλατιανής και διανέμονται κατ’ οίκον στους συμπολίτες μας που τις χρειάζονται.
 
Σήμερα πάνω από 150 μερίδες ημερησίως διανέμει ο ναός σε συμπολίτες μας που εξ αιτίας αντικειμενικών προβλημάτων δε μπορούν να μαγειρέψουν μόνοι τους ή να αυτοσυντηρηθούν. Για το λόγο αυτό και ο Δήμος Ιλίου κάλυψε συμβολικά ένα εορταστικό γεύμα για όλους τους ωφελούμενους του επισιτιστικού προγράμματος του ναού.
 
 
Πρόκειται για μια συνεργασία πρότυπο μεταξύ Δήμου και Μητρόπολης με ευεργετικά αποτελέσματα καθημερινά για εκατοντάδες αδύναμους συμπολίτες μας, η οποία οφείλεται στην ευαισθησία, την αμοιβαία εκτίμηση και την πολύ καλή σχέση που διατηρούν ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, με τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
 
Τέλος, ο κ. Αυγουλάς και συνεργάτες του, βοήθησαν τους εθελοντές της Ενοριακής Δράσεως του Ναού να βάψουν αυγά και να παρασκευάσουν ατομικά τσουρέκια, τα οποία διανεμήθηκαν στους σιτιζόμενους συμβολικά ανήμερα το Πάσχα.
 
«Τέτοιες δράσεις αλληλεγγύης και καθημερινής ανιδιοτελούς προσφοράς, αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα και την ουσία του μηνύματος της Ανάστασης του Θεανθρώπου», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.
 
«Ιερό, ανθρώπινο και καθημερινό μας καθήκον είναι σαν εκκλησία να ρωτάμε κάποιον όχι γιατί πεινάει, αλλά αν πεινάει και να λαμβάνουμε μέριμνα γι' αυτόν», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο συντονιστής του προγράμματος σίτισης του ναού Πατήρ Δημήτριος Ζαχαρόπουλος.
 
            .

 

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΣΠΕΡΓΚΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Το σύνδρομο Άσπεργκερ και οι διαφορές του με τον αυτισμό. Πώς γίνεται η διάγνωση; Υπάρχει θεραπεία;
 
Το σύδρομο Άσπεργκερ είναι μια ισόβια διαταραχή που επηρεάζει το πως το άτομο αντιλαμβάνετε τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με άλλα άτομα. Αποτελεί όπως και ο κλασσικός αυτισμός μια  «διαταραχή φάσματος» επειδή επηρεάζει τα άτομα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθμό.
 
Συντάκτης Βικτωρία Πολύζου, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια
 
 
Το σύδρομο΄Άσπεργκερ είναι μια ισόβια διαταραχή που επηρεάζει το πως το άτομο αντιλαμβάνετε τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με άλλα άτομα. Αποτελεί όπως και ο κλασσικός αυτισμός μια «διαταραχή φάσματος» επειδή επηρεάζει τα άτομα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθμό.
 
Το σύνδρομο Asperger είναι μια ήπια παραλλαγή αυτισμού, που επηρεάζει κυρίως την ικανότητα επικοινωνίας και τις κοινωνικές σχέσεις του ατόμου. Ανήκει στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και για καιρό υπήρχαν διαφωνίες σχετικά με το αν αποτελεί ξεχωριστή διαταραχή ή πρόκειται για αυτισμό σε ελαφριά μορφή.
 
Περιλήφθηκε για πρώτη φορά σαν ξεχωριστό σύνδρομο το 1994 στο εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA, 1994).
 
Το Σύνδρομο πήρε το ονομά του από τον ψυχίατρο Hans Asperger που το 1944 στη Βιέννη παρατήρησε την εξαιρετική δυσκολία μερικών εφήβων να ενσωματωθούν κοινωνικά στα πλαίσια της ομάδας. Οι εργασίες του Asperger μεταφράτηκαν στα αγγλικά στις αρχές του 1970, και το σύνδρομο άρχισε να αναγνωρίζετε ως ξεχωριστή οντότητα στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά της Lorna Wing (1981) που παρουσίασε μια σειρά από 34 περιπτώσεις παρόμοιες με αυτές που είχε περιγράψει ο Asperger και έτσι αυξήθηκε το ενδιαφέρον για έρευνες γύρω από το σύνδρομο. Άτομα από κάθε εθνικότητα, γεωγραφική περιοχή, κοινωνική τάξη, οικονομική κατάσταση και θρήσκευμα επηρεάζονται από το σύνδρομο Άσπεργκερ. Εντούτοις οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό απ’ ότι οι γυναίκες. Ο λόγος γι αυτό είναι ακόμα άγνωστος.
 
Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου Άσπεργκερ είναι ακόμα αντικείμενο έρευνας. Κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, γενετικών όσο και περιβαλλοντικών, μπορέι να ευθύνεται για τις αλλαγές στη νευροβιολογική εξέλιξη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εμφάνιση του συνδρόμου.
 
Το σίγουρο είναι πάντως ότι το σύνδρομο Άσπεργκερ δεν οφείλεται στην ανατροφή του ατόμου ή την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση και οπωσδήποτε δεν προκαλείται από υπαιτιότητα του πάσχοντος.
 
Τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου, τα οποία συναντάμε και στον αυτισμό, είναι:
 
- Δυσκολία στην επικοινωνία.
- Ελλείμματα στην αμοιβαία κοινωνική συναλλαγή.
- Δυσκολία στη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων.
- Περιορισμένο ρεπερτόριο ενδιαφερόντων.
- Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες και κινήσεις.
- Μονότονος και σχολαστικός τρόπος ομιλίας.
 
Η διαταραχή αυτή διαφέρει άπό τον αυτισμό, κυρίωσ γιατί δεν υφίσταται γενική καθυστέρηση ή επιβράδυνση στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδίού ή την ανάπτυξη των γνωστικών του λειτουργιών. 
Συνήθως τα παιδιά με Asperger έχουν φυσιολογική και πάνω νοημοσύνη (με τη λεκτική νοημοσύνη να υπερτερεί της πρακτικής νοημοσύνης), έχουν φυσιολογική εξέλιξη λόγου, χρησιμοποιούν νωρίς τη γραμματική στο λόγο τους, έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και κλίσεις, και με την κατάλληλη υποστήριξη προχωρούν αρκετά καλά στο σχολείο. Επιπλέον η ηλικία έναρξης του συνδρόμου εντοπίζεται αργότερα απ’ ότι του αυτισμού, μεταξύ 5 και 8 ετών.
 
Διαφορές Αυτισμού-Asperger
 
• Παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό καθυστέρηση στη γνωστική ανάπτυξη
• Παιδιά με σύνδρομο Asperger παρουσιάζουν ιδιαίτερες ικανότητες σε ειδικούς τομείς
• Παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό απουσία ή καθυστέρηση λόγου
• Παιδιά με σύνδρομο Asperger έχουν ως κύριο πρόβλημα την ανικανότητα να ξεκινήσουν και να διαχειριστούν μία συζήτηση
• Παιδιά με αυτισμό αναγνωρίζονται σε μικρή ηλικία
• Παιδιά με σύνδρομο Asperger δεν αναγνωρίζονται πολλές φορές πριν από την ηλικία των 7 χρόνων, όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο
 
Διάγνωση
 
Επειδή η εμφάνιση των χαρακτηριστικών του συνδρόμου Άσπεργκερ διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο η διάγνωση είναι δύσκολη. Το σύνδρομο Άσπεργκερ μπορεί να διαγνωσθεί αργότερα απ' ότι ο αυτσισμός στα παιδιά και κάποια χαρακτηριστικά του μπορεί να μην διαγνωσιθούν παρά με την ενηλικίωση. συνήθως επίσημη διάγνωση μπορεί να γίνει από ψυχιάτρους ή κλινικούς ψυχολόγους. για μερικούς μια τέτοια διάγνωση συνδέεται με ισόβιο στίγμα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση βοηθάει το άτομο όπως και το ευρύτερο περιβάλλον του (οικογενειάκό, σχολικό, εργασιακό) να καταλάβουν τις ιδιαιτερότητές τους και να ανταποκριθούν στις ανάγκες του. Η διάγνωση επίσης εξασφαλίζει πρόσβαση στις απαιτούμενες υποστηρικτικές υπηρεσίες που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή ενός τέτοιου ατόμου δραματικά. Είναι σημαντικό να αποκλεισθεί η πιθανότητα ύπαρξης άλλης διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής ή σχιζοφρένειας.
 
Τα διαγνωστικά κριτήρια για το σύνδρομο Asperger είναι:
 
- Ποιοτικά ελλείμματα στην αμοιβαία κοινωνική επαφή.
- Απουσία κοινωνικής και συναισθηματικής αμοιβαιότητας.
- Δυσκολία στη σύναψη φιλιών με συνομήλικους.
- Επαναλαμβανόμενες και στερεοτυπικές μορφές συμπεριφοράς.
- Περιορισμένο ρεπερτόριο ενδιαφερόντων.
- Απουσία κλινικά σημαντικής καθυστέρησης στο λόγο.
- Φυσιολογική για την ηλικία γνωστική ανάπτυξη, αυτοεξυπηρέτηση και περιέργεια εξερεύνησης. - Πρακτική αδεξιότητα. (Αmerican Ρsychiatric Αssociation, 1994, σελ. 77)
 
Υπάρχει θεραπεία;
 
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ή συγκεκριμένος ιατρικός τρόπος αντιμετώπισης του συνδρόμου Άσπεργκερ. Τα παιδιά με Άσπεργκερ μεγαλώνοντας γίνονται ενήλικες με Άσπεργκερ. Βέβαια καθώς η κατανόηση μας για το φαινόμενο αυξάνεται ποιοτικά και ποσοτικά και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες βελτιώνονται τα άτομα με Άσπεργκερ έχουν αυξημένες ευκαιρίες να αναγνωρίσουν ακι να εκμεταλλευτούν το δυναμικό τους και τελικά να ζήσουν μια αξιοπρεπή και δημιουργική ζωή απολαμβάνοντας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Τώρα πια υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές προσεγγίσεις και παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής ενός ατόμου με Άσπεργκερ. Σε αυτές περιλαμβάνονται παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεπίδρασης, συμπεριφορική θεραπεία και ακόμα και αλλαγές στη διατροφή.
 

ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Άρθρο του Στέλιου Συρμόγλου δημοσιογράφου-πανεπιστημιακού
 
«Η μάυρη οπή ενός μαρτυρικού αργού κοινωνικού θανάτου άνοιξε για πολλούς Έλληνες. Όλους αυτούς που δεν συγκαταλέγονται στους μονίμως έχοντες και κατέχοντες. Όλους αυτούς, που καθώς πλησιάζει το Πάσχα, μολονότι δεν θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν  την πίκρα και τους κοπετούς των διαψευσμένων ελπίδων τους, θέλουν ωστόσο να βρουν κάποια παρηγοριά ή ακόμα και μια δικαίωση, αιωρούμενοι πάνω από τις αβυσσαλέες περιοχές της ανέχειας και της αποδυσπέτισησς.
 
Και προσκρούουν ενίοτε στο παραπέτασμα της απόλυτης αβεβαιότητας, της αδιαφορίας ή ακόμα και της κυνικής θρασύτητας ενός πολιτικοκοινωνικού συστήματος απαξίωσης του ανθρώπινου πόνου, όπως κι αν αυτός ο πόνος εκφράζεται. Κι όμως ο Έλληνας δεν ήταν έτσι, ανεξαρτήτως της κοινωνικής, της οικονομικής και πνευματικής υποδομής του.
 
Αυτό που χαρακτήριζε παλιά τον Έλληνα ήταν μια εναργής διαφάνεια, που είχε παγιοποιήσει τους κραδασμούς του πάθους πέρα από τη διάτορη κραυγή. Τον διέκρινε μια φανατική ή σχεδόν πριγκιπική αξιοπρέπεια, που απαγόρευε στο ζωικό σφυγμό να γίνει πυρετός, που απαγόρευε στον εκχυδαϊσμό του πόνου σε χιλιοειπωμένες κοινοτοπίες, που απαγόρευε στην επιφάνεια να δείξει το βάθος που αυτή αποκρύπτει.
 
Γιατί πάνω από οτιδήποτε άλλο, ο Έλληνας ήταν κάτοχος μιας ρωμαϊκής αρετής, που ξεκινώντας απότη στωικότητα φτάνει να γίνει πεμπτουσία της ίδιας της καταξιωμένης ζωής, μια Noblesse, που του εξασφάλιζε την ήρεμη ματιά που έπεται της τέλεσης μιας δημιουργικής πράξης. Μια κορμώδης ενέργεια, και ορθόπλωρη αγωνία για τον άνθρωπο. Σπάνια, πολύ σπάνια χαρακτηριστικά για τον Έλληνα της εποχής μας. Σε μια εποχή αλλαγμού, πανηγυριώτικης βακχείας και μικροατικής ξετσιπωσιάς, που ήδη συμπληρώνεται από τα εκφυλιστικά συμπτώματα τησ κοινωνικής ανέχειας.
 
Υπήρξαν Έλληνες στο παρελθόν σ' όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, αλλά και της πολιτικής ζωής του τόπου. Έλληνες της πολιτικής και της διανόησης, οι οποίοι με ξεμέθυστα λόγια και σύνεση, χωρίς να ολιγοκαρδούν, δεν μπορούσαν να φτάσουν ποτέ ως τη συντέλεια της ντροπής. Δεν ξεστράτιζαν στην αξιοπρέπεια του επιφωνήματος, αλλά έμεναν μέσα στα όρια μιας αυτοπειθαρχίας, μιας κοσμιότητας, μιας ευγένειας και μιας αντίληψης της κοινωνικής αδικίας.
 
Αυτοί οι Έλληνες δεν υπάρχουν. . Πως καταντήσαμε Έλληνες, χωρίς τους Έλληνες! Κοροϊδία, πολιτική, απάτη, ψέματα παθογενούς προέλευσης, αυθαιρεσία, ετσιθελισμός, κοινωνικός πόνος και πορεία προς το μηδέν ... Δεν είναι απλώς ο οικονομικός όλεθρος. Μπορεί να ξαναβρεθεί η διόδευση προς την ανάκαμψη. Όχι βέβαια με τυχάρπαστους και ταρταρίνους της πολιτικής. Φοβάμαι πως απομειώνεται η τιμή και το φιλότιμο του Έλληνα. Αυτό το ψωροφιλότιμο, η μπέσα, η ευθιξία ήταν κληρονομιά μας και το κρυφό καμάρι μας. Γίναμε ντροπή στα έθνη και αδιάντροποι μεταξύ μας.
 
Που είναι το φιλότιμο του Έλληνα; Χωρίς αυτό είναι ξέφραγο αμπέλι. Και δεν είναι τυχαίο που τον τρυγάνε αδιαμαρτύρητα. Μεταβληθήκαμε σε θλιβερούς θεατές ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των κομμάτων, ενώ το σπίτι μας καίγεται. Είναι σαν να βλέπεις επιδρομείς να μοιράζουν το βιός σου, σαν  να μας ενδιέφερε ποιος θα πάρει το ρετιρέ μας, το ισόγειό μας και το υπόγειό μας κι όχι ότι μας τα παίρνουν... Και οι Καρχηδόνιοι έδωσαν τα μαλλιά τους και τα δόντια τους για να σώσουν τη χώρα τους από τους Ρωμαίους. Κι εμείς τα δώσαμε κατα καιρούς, αλλά για να μας παίζουν ζάρια για την πλάκα τους.
 
Έρχεται κάποια στιγμή, που στην κυβέρνηση δεν μπορείς να καταλογίσεις τίποτε πια. Όταν όλα περάσουν στο παρανοϊκό, φτάνουμε στο ακαταλόγιστο. Όταν όλα περάσουν στη μεθοδευμένη «δημοκρατική» , εξουθένωση, η επίρριψη ευθυνών σε κάποιους καταντάει παρανοϊκή πολυτέλεια. Είναι άλλο πράγμα η αδυναμία να γίνει κάτι καλύτερο και άλλο η προλείανση του κατήφορου, ώστε να μην σταματάμε πουθενά. Άλλο η αλλαγή πολιτικής και άλλο η καταστροφική νοθεία των πάντων και πασών, ώστε να χάνεται ο μπούσουλας».
 
Πήγη: www.enikos.gr