meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Β.ΑΥΓΟΥΛΑΣ "ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΑΤΕ ΣΥΧΝΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ"


Την Παρασκευή ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, φιλοξένησε τον Βαγγέλη Αυγουλά, Γραμματέα της Επιτροπης Νρολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών  ο οποίος σήμερα διατελεί Αντιδήμαρχος, ο νεώτερος στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, στον Δήμο Ιλίου, με αμοδιότητες την Κοινωνική Πολιτική, την Δια βίου Μάθηση, την Διαφάνεια και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. 

Οι δύο άντρες συζήτησαν για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν την κοινωνική πολιτική και τα άτομα με αναπηρία.

Μετά δόθηκε συνέντευξη τύπου.
Ο Δημήτρης Παυλής είπε: "Είναι πολύ σημαντικό το νεαρό της ηλικίας του γιατί δεν είναι εύκολο σήμερα να επικρατεί σε νέους ανθρώπους να έχουν τόσες ευθύνες. Βήμα σε νέους ανθρώπους δεν δίνουμε εύκολα. Χαίρομαι που για πολλαπλή φορά στην πόλη μας έχει δείξει με τεράστια ευαισθησία και ενημέρωση για θέματα που απασχολούν πολλές κοινωνικές ομάδες στην περιοχής μας. Ο δήμος Τρίπολης και βέβαια η οικονομική συγκυρία που επικρατεί, δεν νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύιθυνση στην κοινωνική πολιτική. Εφαρμόζει μόνο τα ελάχιστα. Κοινωνική πολιτική δεν εφαρμόζεται μόνο με χρήματα. Μπορούν να γίνουν πράγματα που δεν κοστίζουν. Αυτό χρειάζεται μια άλλου είδους οργάνωση. Αν ποτέ ο κ. Δήμαρχος έχει την ευθιξία να φέρει τέτοια θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, εμείς έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση".

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς τόνισε: "Με την Αρκαδία έχω προσωπική και πολύπλευρη σχέση εδώ και πολλά χρόνια και αυτή τη σχέση την επικαιροποιώ, με μεγάλη διάθεση και αγάπη όποτε έρχομαι. Σήμερα, παρευρέθηκα στο δημοτικό σχολείο Βυτίνας, όπου εκεί συζητήσαμε με τους μικρούς μαθητές. Τα παιδιά έβαλαν μάσκα, έκλεισαν τα μάτια, προσπάθησαν να νιώσουν τον εαυτό τους, χωρίς όραση και διαπίστωσαν ότι ζουν σε μια περιοχή που είναι αφιλόξενη για τα άτομα με αναπηρία. Βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως ένα ελεύθερο πεζοδρόμιο, παρότι είναι αυτονόητο, σήμερα το διεκδικούμε. Άτομα με αναπηρία είναι το 10% του ελληνικού πληθυσμού. Ότι δεν τους συναντάμε με μεγάλη συχνότητα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μόνο ένα στα δέκα παιδιά με αναπηρία πάει σήμερα σχολείο. Θέλουν αλλά δεν μπορούν. Προσωπικά έχω γεννθεί τυφλός. Οι δυσκολίες της ζωής με έχουν κάνει να σκληραγωγηθώ και να ωριμάσω σχετικά νωρίς.

Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάλι μπαίνει η Αρκαδία στη ζωή μου αφού ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Ζενέτος, είναι αρκάς από τα καλυβάκια.

Με τον κ. Δημήτρη Παυλή, έχω εκπλαγεί ευχάριστα, διότι από τη πρώτη στιγμή ήρθε και με συνάντησε από κοντά στο Ίλιον.

Να καλεστούν όλοι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί κάθε δήμου για να στεέχώσουν κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, παρέχοντας συμβουλές και διαγνώσεις σε άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες. Μιλώ κυρίως για προληπτικές υπηρεσίες.

Ο εθελοντισμός πρέπει να τιμηθεί όπως του αξίζει".







ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΗ-ΑΥΓΟΥΛΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ




Χρειάζεται διάθεση για συνεργασία με τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα των ατόμων με διαφορετικότητα - Όταν γίνονται δημόσια έργα πρέπει να ακούγεται και η άποχη των ατόμων με Αναπηρία.

Τα "φώτα" ενός ειδικού για την κοινωνική πολιτική που μπορεί να έχει ένας δήμος είχε την ευκαιρία να ακούσει ο επικεφλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, στη διαρκεια συνάντησης που είχε δτην Τρίπολη με τον αντιδήμαχο κοινωνικής πολιτικής, δια βίου μάθησης, διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Δήμου Ιλίου Βαγγέλη Αυγουλά.

Ενός ανθρώπου που παρά το γεγονός ότι είναι εκ γενετής τυφλός, κατάφερε να σπουδάσει και να γίνει δικηγόρος και σε ηλικία 22 ετών να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και να γίνει αντιδήμαρχος στο Δήμο Ιλιου αφού ο Αρκάς Δήμαρχος κ. Ζενέτος του εμπιστεύτηκε την κοινωνική πολιτική.

Μάλιστα όπως ανέφερε στις δηλώσεις που έδωσαν οι δύο άντρες ο Δήμος Ιλίου όλα τα χρήματα-αποθεματικό 9 εκ ευρώ- τα διαθέτει για τη κοινωνική πολιτική και για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ τα έργα γίνονται μόνο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο κ. Παυλής αφου καλωσόρισε τον κ. Αυγουλά τόνισε ότι η κοινωνική πολιτική δεν απαιτεί πάντα χρήματα ενώ άφησε αιχμές για τη Δημοτική Αρχήτης Τρίπολης σημειώνοντας ότι δεν θέλει να έχει ενημέρωση από ειδικούς και αποφασίζει ο Δήμαρχος για όλα, μαζί με την παρέα του. Σημείωσε πως ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει επειδή είναι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να ενημερώνονται από τουςανθρώπους εκείνους που κατέχουν τα ζητήματα και να αποκτούν τχνογνωσία.

Ο κ. Αυγουλάς αναφέρθηκε με τη σειρά του στην πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος Ιλίου για τα άτομα που έχουν προβλήματ όχι μόνο υγείας αλλά και λόγω κρίσης και ειδική αναφορά έκανε στο κοινωνικό φροντιστήριο που λειτούργησε στο δήμο για όλα τα παιδιά που δεν που δεν μπορούσαν να πάνε σε ιδιωτικό φροντιστήριο.

Ενημέρωσε ακόμα για τις επισκέψεις που κάνει σε σχολεία- έχει επισκεφτεί και το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας και ενημερώνει τα παιδιά για τα άτομα με διαφορετικόητα και για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Απατώντας σε ερωτήσεις τόνισε μεταξύ άλλων πως πρέπει να γίνει "ξεδιαλεγμα" των μαϊμού αναπήρων και οι εξετάσεις πιστοποίησης της αναπηρίας να γίνεται από ειδικούς και εφ όρου ζωής αφού γίνει βέβαια με συγκεκριμένα κριτήρια ενώ επισήμανε πως δυστυχώς στο σύνολο σχεδόν των δημόσιων έργων και κυρίως σε δρόμους, πεζοδρόμια και δημόσια κτίρια δεν ερωτώνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες και σε πολλές περιπτώσεις τα έργα (ράμπες και οδηγοί τυφλών) δενεξυπηρετούν τους αναπήρους.

Τέλος αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η συμπεριφορά της οικογένειας στα 5 πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού που εχει κάποια αναπηρία και χρειάζεται όπως είπε μεγάλη προσοχή γιατί μετά το βάρος πέφτει στο σχολείο και εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και πολλά παιδιά με αναπηρία καταστρέφονται και δεν έχουν μέλλον...

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

RUGBY ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΣΤΟ ΟΑΚΑ


Προπονητικό πρόγραμμα στις 17-18-19 Μαΐου!

 
Η «Άλλη όψη» και η νεοσύστατη Εθνική ομάδα Rugby με Αμαξίδιο διοργανώνουν  το 4ο Προπονητικό Πρόγραμμα Rugby με Αμαξίδιο στο ΟΑΚΑ από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2013, με την ευγενική υποστήριξη της HSBC.


Στο πλαίσιο της προσέλκυσης νέων παικτών και της προώθησης του αθλήματος στο ευρύτερο κοινό, την Κυριακή 19 Μαΐου από τις 17.00 έως και τις 20.00 άνθρωποι με τετραπληγία, που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το άθλημα, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αγωνιστικά καθίσματα. Ακόμα θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του αθλήματος αλλά και διεξαγωγή φιλικού αγώνα!

 
Στόχος του προγράμματος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας από προπονητή και έμπειρους παίκτες του αθλήματος από το εξωτερικό, προς την Ελληνική Ομάδα Rugby με Αμαξίδιο, που θα επιτευχθεί με εντατικές προπονήσεις.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις πριν ένα έτος οι αθλητές αγωνίστηκαν για πρώτη φορά ως Εθνική Ομάδα εκπροσωπώντας επίσημα την Ελλάδα, κατακτώντας το κύπελλο αήττητοι, στο διεθνές τουρνουά Four Nations Cup 2012, στη Fontanafredda της Ιταλίας.
 
Η αποστολή διεξήχθη υπό την αιγίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ).

 
Το Rugby με Αμαξίδιο πρωτοεμφανίστηκε το 1977 στον Καναδά και έγινε Παραολυμπιακό άθλημα το 1994. Αποτελεί το μοναδικό ομαδικό άθλημα για ανθρώπους με τετραπληγία και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 απουσίαζε παντελώς από την Ελλάδα.

 
Με πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Άλλη Όψη» πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δράσεις για την ανάπτυξη του Rubgy με Αμαξίδιο στην Ελλάδα, το οποίο έχει επιπλέον σκοπό τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη βελτίωση της αυτονομίας των ανθρώπων με κινητική αναπηρία μέσω της ομότιμης υποστήριξης και της συστηματικής άθλησης.

 
Ο Δούρειος Ίππος, η πρώτη ελληνική ομάδα Rugby με Αμαξίδιο, προπονείται ήδη δύο φορές την εβδομάδα και από το καλοκαίρι του 2013 θα αρχίσει επίσημα η λειτουργία της, ως αθλητικό σωματείο.

 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Κασσιμάτη του κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου.

 
Υπάρχει δωρεάν parking στην πύλη Α’, από Σπύρου Λούη.

 
Είσοδος ελεύθερη.

 
Πηγή: www.newsbeast.gr

 

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ
 
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
 
 
 
Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΕΤΟΥΣ 2013
 
Οι αιτήσεις κατατίθενται από 1/5/2013 έως 31/5/2013
στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.
Νέστορος 101 β΄ όροφος, τηλ 2132030019
 
europa.eu
 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 
 



Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΖΩΝΤΑΝΤΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ''ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ''


Ο Παναγιώτης Κουρουμπλης, πρωτεργάτης της αυτοοργάνωσης του Ελληνικού αναπηρικού κινήματος και από τους πρώτους βουλευτές που είπαν έγκαιρα έμπρακτο «Όχι» στα μνημόνια, θα βρίσκεται ζωντανά την Κυριακή 19 Μάη, 6 - 8 το απόγευμα, στα στούντιο του «This is radio», καλεσμένος του Βαγγέλη Αυγουλά και της Ελεάννας Φίλιου στη ραδιοφωνική εκπομπή «Με Άλλα Μάτια».
 
Ο νυν βουλευτής του ΣυΡιζΑ - ΕΚΜ στη Β’ Αθήνας, θα μιλήσει χωρίς περιστροφές για τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα, θα σχολιάσει απερίφραστα την Κοινωνική επικαιρότητα, ενώ θα απαντήσει και σε όλες τις ερωτήσεις που θα θέσουν ζωντανά οι ακροατές του σταθμού μέσω του Chat και του e-mail της εκπομπής (meallamatia@gmail.com).
 
Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής, ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αμεα, θα αναφερθεί στην πορεία του στο Ελληνικό αναπηρικό κίνημα, ενώ θα παρουσιάσει και τις σημερινές διεκδικήσεις και στοχεύσεις των ΑμεΑ.
 
Πρόκειται για έναν πολύπειρο κοινωνικό μαχητή, με πολυετή αξιοπρεπή πορεία στα πολιτικά και κοινωνικά πεπραγμένα του τόπου, τον οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την Κυριακή 6-8 το απόγευμα συντονισμένοι στο www.thisisradio.gr από τους Η/Υ ή τις smart phone συσκευές.

 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ


 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ
TACTUAL MUSEUM
 
ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ν.Π.Ι.Δ. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΣ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
18 - 19 ΜΑΪΟΥ 2013
 
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα & Νύχτα Μουσείων, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ του ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ θα ανοίξει τις πόρτες τιυ για το κοινό το Σάββατο 18/5, 10:00 - 18:00 και την Κυριακή 19/5, 17:00 - 23:00. Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ΔΩΡΕΑΝ.
 
Επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο μουσείο, να παρακολουθήσουν προβολές, να περιηγηθούν με μάσκες και ειδικά διαμορφωμένα γυαλιά διαφορετικών οπτικών πεδίων σε προσχεδιασμένες διαδομές και να ενημερωθούν σε ζητήματα τυφλότητας.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ
 
Σάββατο 18 Μαΐου 2013
  • 11:00 - Δράση «Προσβάσιμος Κήπος» - δημιουργία κήπου με αρωματικά και διάφορα φυτά με ειδική σήμανση σε κείμενα βλεπόντων και στη γραφή Braille με τους μαθητές του Green School.
  • 14:00 - Εικαστική δημιουργία στον προαύλιο χώρο - ζωγραφική τοίχων, συνεργασία με το Σωματείο «Θησέας».
  • 20:00 - Μουσική Εκδήλωση με τη σολίστ Μαρία Γεωργακαράκου και το μουσικό σχήμα «Ήχοι απ'το Λιμάνι».
 
Κυριακή 19 Μαΐου 2013
  • 18:00 - Προβολή ντοκιμαντέρ ''Νυχτολούλουδα'' (1998) του Νίκου Γραματικού, με θέμα την καθημερινότητα ενός εκ γενετής τυφλού αγοριού.
 
Και τις δύο ημέρες θα υπάρχει η δυνατότητα για τις παρακάτω δράσεις:
  • Απτική διαδρομή με μάσκες με θέμα «Κοινωνική / πολιτισμική εξέλιξη και γλυπτική έκφραση στην Αρχαία Ελλάδα» - προτεινόμενη απτική διαδρομή σε επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης συλλογής,
  • Δράση «Πώς βλέπεις όταν...» - περιήγηση στους χώρους με ειδικά διαμορφωμένα γυαλιά για αναπαράσταση διαφόρων οπτικών πεδίων με βάση 6 παθήσεις της όρασης.
 
Υπάρχει δυνατότητα ολοκληρωμένης ξενάγησης μετά από συνεννόηση. Σας περιμένουμε να ανακαλύψετε ένα μοναδικό μουσείο και να απολαύσετε την αίσθηση της αφής!
 
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κα Αργυρώ Καραβίνου
- Καθημερινές 8.30 π.μ. - 16.00 μ.μ. - 2109415222, 2109415103.
Διεύθυνση: Δοϊράνης 198, Καλλιθέα, τέρμα Συγγρού, Στάση Χρυσάκη.
Τηλ: (+30210) 9415222, Fax: (+30210) 9415271
 


Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ - ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ


Αυθαίρετες καταλήψεις με τραπεζοκαθίσματα αλλά και κάθε είδους εμπορεύματα διαπιστώνει κανείς συχνά σε πλατείες, δημόσιους χώρους και πεζοδρόμια των Χανίων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το σκηνικό συμπληρώνουν παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Ένα φαινόμενο που δεν έχει να κάνει μόνο με τη μη τήρηση της νομιμότητας από οισμένους επαγγελματίες ή την «ασυνειδησία» κάποιων πολιτών, αλλά και με την απουσία κατάλληλων πολιτικών που θα δώσουν ζωή στους δημόσιους χώρους επενδύοντας - πέρα από επιχειρηματικές δράσεις - και σε χρήσεις που θα διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ασφαλές και φιλικό προς τους επισκέπτες του.
Ένα περιβάλλον που θα έχει ως βασική μέριμνα, μεταξύ άλλων και την εξυπηρέτηση εκείνων των κοινωνικών ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι ή και οι γονείς με καροτσάκια, που σήμερα βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό λόγω του απροσπέλαστου που χαρακτηρίζει πολλούς δημόσιους χώρους.
για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για μία αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των δημόσιων χώρων μίλησαν στα ''Χ.Ν.'' φορείς των Χανίων, φωτίζοντας πτυχές του ζητήματος και διατυπώνοντας προβληματισμούς για την κατάσταση που επικρατεί.
 
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
«Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας»
Τήρηση της νομιμότητας, αλλαγή νοοτροπίας αλλά και ένας συνδυασμός παρεμβάσεων που θα ζωντανέψουν τους δημόσιους χώρους και θα προσφέρουν ένα ασφαλές και προσβάσιμο περιβάλλον για όλους τους πολίτες απαιτείται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων Γιώργο Καλλιγέρη, ώστε οι δημόσιοι χώροι να πάψουν, όπως σημειώνει, να είναι ταυτισμένοι αποκλειστικά με τα τραπεζοκαθίσματα. 
Συγκεκριμένα, μιλώντας στα ''Χ.Ν.'', ο κ. Καλλιγέρης υπογράμμισε σχετικά με το θέμα: «Το πρόβλημα των ελεύθερων χώρων στα Χανιά είναι μεγάλο και σίγουρα μεγαλύτερο από άλλες πόλεις. Για παράδειγμα βλέπουμε σε πόλεις όπως η Κως, τα Τρίκαλα ή και το γειτονικό μας Ρέθυμνο ότι έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν διαφορετικά αυτό το θέμα και υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες. Το γεγονός ωστόσο ότι διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση δείχνει ότι κι εμείς οι ίδιοι ίσως να μη θέλουμε ή να μην έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη κάποια αλλαγή. Δυστυχώς το πρόβλημα το διαπιστώνουμε μόνο όταν γινόμαστε μαμάδες και μπαμπάδες και το ξεχνάμε όταν σταματήσουμε να χρειαζόμαστε το καροτσάκι του μωρού».
Ο κ. Καλλιγέρης επεσήμανε ακόμα πως «μια σημαντική πτυχή επίσης είναι ότι δεν τηρείται η νομιμότητα παρότι νόμοι υπάρχουν και είναι και σαφέστατοι. Για παράδειγμα, στο λιμάνι όταν μαθευτεί ότι γίνονται έλεγχοι, περνάει κανείς και βλέπει ένα λιμάνι πρότυπο αλλά την αμέσως επόμενη στιγμήεπανέρχεται το χάος» και πρόσθεσε: «Για το θέμα της ασφάλειας αλλά και της αξιοποίησης, αυτό που βλέπουμε είναι ότι όταν θέλουμε να ζωντανέψουμε ένα δημόσιο χώρο, η πρώτη ή και μοναδική λύση που μας έρχεται στο μυαλό ως Δημοτική Αρχή, ως επιχειρηματίες ή και ως πολίτες είναι να βάλουμε καφετέριες και τραπεζοκαθίσματα. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι σε ιδιωτικές χρήσεις. Το θέμα όμως είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα συνολικά. Δηλαδή, θα μπορούσαμε να είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα μέσα από έναν συνδυασμό πραγμάτων όπως ο καλός φωτισμός, η συντήρηση και καθαριότητα του χώρου ώστε να είναι ελκυστικός, η διοργάνωση εκδηλώσεων, το να υπάρχουν λειτουργικές παιδικές χαρές κ.λπ. Είναι βέβαια και θέμα νοοτροπίας αφού τους δημόσιους χώρους δεν είμαστε συνηθισμένοι να τους χρησιμοποιούμε, όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού, χωρίς να καταναλώσουμε κάτι. Με άλλα λόγια, ο δημόσιος χώρος έχει ταυτιστεί με τα τραπεζοκαθίσματα και για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να αναδείξουμε κι άλλες δυνατές χρήσεις του δημόσιου χώρου. Αυτός είναι και ο στόχος των εκδηλώσεων του P-Public, δηλαδή η διοργάνωση δράσεων σε χώρους που είτε δεν τους γνωρίζει καν ο κόσμος, είτε η ανάδειξη αυτών των χώρων μέσα από διαφορετικές χρήσεις που μπορεί να έχουν».
 
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
«Ο Δήμος ''έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι''»
Είναι υποχρέωση των καταστηματαρχών να τηρούν το Νόμο και να μη λειτουργούν ανταγωνιστικά, καταπατώντας τους πεζόδρομους που είναι δικαίωμα όλων να απολαμβάνουν. Όμως είναι υποχρέωση και του Δήμου να μειώσει τις εισφορές για τα τραπεζοκαθίμστα, όπως έχει γίνει  σε άλλες πόλεις, ανέφερε στα ''Χ.Ν.'' ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νομού Χανίων Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης.
Όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα στους δημόσιους χώρους ο κ. Μπουρδαντωνάκης μιλώντας στα ''Χ.Ν.'' επεσήμανε πως: «πρέπει εμείς ως επιχειρηματίες να σεβόμαστε τις διαγραμμίσεις του Δήμου Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρούμε το Νόμο γιατί έτσι κρατάμε τα πεζοδρόμια ανοιχτά και μπορεί να γίνεται ομαλά η διέλευση πεζών, μητέρων με καροτσάκια και ΑμεΑ. Πρέπει να υπάρχει μια όμορφη αισθητική έξω από τα καταστήματά μας και δεν πρέπει να λειτουργούμε ανταγωνιστικά, καταπατούμε τους πεζόδρομους που είναι δικαίωμα όλων να τους απολαμβάνουν».
Σχετικά με το ζήτημα της επινοικίασης των πεζοδρομίων και πεζοδρόμων από το Δήμο προς τα καταστήματα ο κ. Μπουρδαντωνάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «ο Δήμος ''έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι''. Εισπράττει πάρα πολλά λεφτά από τα τραπεζοκαθίσματα και τριπλάσια περισσότερα από τα πρόστιμα. Πήγαμε και ζητήσαμε από το Δήμο να μας μειώσει τις εισφορές αυτές για τα τραπεζοκαθίσματα και μας είπαν πως θα εφαρμοστεί ό,τι λέει ο Νόμος. Εμείς με τη σειρά μας ρωτήσαμε τι γίνεται σε άλλες πόλεις και μας είπαν ότι έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες μειώσεις».
Μιλώντας για την κατάσταση του κλάδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νομού Χανίων τόνισε: «Τα καταστήματα εστίασης σήμερα είναι μη βιώσιμα, με την αύξηση του Φ.Π.Α., με την αλλαγή του φορολογικού, με την αύξηση των πρώτων υλών, με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 50% είμαστε όλοι πνιγμένοι. Και μη σας ξεγελάει η εικόνα των γεμάτων από κόσμο μαγαζιά. Εμείς κρατάμε τις τιμές μας χαμηλά, μειώνοντάς τις πολλές φορές για να είμαστε ανταγωνιστικοί, την ώρα που όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυξάνονται. Ήδη έχουν αρχίσει και κλείνουν πάρα πολλά καταστήματα εστίασης ενώ όσα μένουν ανοιχτά χρωστάνε παντού. Είμαστε εγκλωβισμένοι και περιμένουμε ένα θαύμα».
Μάλιστα ο κύριος Μπουρδαντωνάκης ανέφερε ως παράδειγμα το Πρόγραμμα ''Κάθε Τρίτη βγαίνουμε Χανιά'', το οποίο, όπως τόνισε, λίγο ωφέλησε κυρίως κάποια καταστήματα εστίασης π.χ. εστιατόρια «που δε ''βγαίνανε'' οικονομικά που είχαν βάλει ''χ'' στη διασκέσαη. Ήταν μια καλή προσπάθεια, ο κόσμος βγήκε από το σπίτι του να διασκεδάσει, υπήρξε το κάτι παραπάνω, όμως αυτή η κίνηση ήταβ προς όφελος του καταναλωτή, διότι με 2 ευρώ τον καφέ, δε ''βγαίνει'' ένα κατάστημα αλλά ''μπαίνει μέσα''. Είναι ξεκάθαρο αυτό».
 
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Αυξημένες οι παραβάσεις τα τελευταία χρόνια.
Αύξηση στις παραβάσεις κατάληψης κοινόχρηστων χώρων διαπιστώνει τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αστυνομία Χανίων, σύμφωνα με τους ελέγχους που διενεργεί. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων Μανούσος Λιονάκης το 2010 είχαν βεβαιωθεί 446 παραβάσεις αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου από επιχειρήσεις, το 2011, 458 και το 2012 533 αντίστοιχα.
«Οι περισσότερες παραβάσεις αυτού του τύπου βεβαιώνονται φυσικά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα πρόστιμα δε που προβλέπονται είναι ''τσουχτερά''. Σε περίπτωση δηλαδή παράνομης κατάληψης κάποιου χώρου το πρόστιμο είναι επί 3 η τιμή παραχώρησης. Αν για παράδειγμα η τιμή ενοικίασης είναι 51 ευρώ το τετραγωνικό το χρόνο, τότε ο παραβάτης τιμωρείται για κάθε τετραγωνικό μέτρο που καταλαμβάνει παράνομα με 150 ευρώ πρόστιμο. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που εντοπίζεται περισσότερο το πρόβλημα, είναι στην παλιά πόλη αλλά και τα πεζοδρόμια όλης της πόλης και κυρίως αφορά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», σχολίασε σχετικά ο κ. Λιονάκης. 
 
 
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
«Απουσιάζει η Παιδεία και η Αγωγή»
«Η έλλειψη αγωγής, παιδείας και σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας αποτελεί, μεταξύ άλλων, την πηγή πολλών δεινών με τα οποία βρίσκονατι καθημερινά αντιμέτωπα τα άτομα με αναπηρία στους δημόσιους χώρους». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο Χανιώτικης καταγωγής, Πρόεδρος της Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Αντιδήμαρχος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς, μιλώντας στα ''Χ.Ν.'' για το συγκεκριμένο θέμα.
«Πανελλαδικά κάνοντας περιοδεία ως Πρόεδρος της Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, διαπιστώνω εδώ και χρόνια έστω και αν ζήσαμε σαν χώρα Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες, ότι το πεζοδρόμιο είναι μια φωτογραφία της στάσης κάθε πολίτη απέναντι στους συμπολίτες μας. Το συνηθίζουμε σαν έθνος και χώρα να μη σεβόμαστε τους συμπολίτες μας με διάφορα προβλήματα, εκτός και αν κάποιο πρόβλημα - και όχι μόνο μια αναπηρία - συμβαίνει και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Δυστυχώς η κατάσταση με τα πεζοδρόμια που αποκτά διπλάσιο βαθμό δυσκολίας κάθε τουριστική σεζόν σε πόλεις με μεγάλη επισκεψιμότητα είναι πραγματικά απελπιστική κι αυτό φυσικά αποκλείει, μεταξύ άλλων, και τουρίστες με αναπηρία να επισκεφθούν την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Αυγουλάς και πρόσθεσε σχετικά με τα προβλήματα που διαπιστώνονται στους δημόσιους χώρους: «Πολλές ράμπες καταλαμβάνονται από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όσο καλά και αν θέλει να κάνει η Δημοτική Αστυνομία τη δουλειά της, επίσης καφετέριες που περιμένουν να δουλέψουν λίγο παραπάνω, διπλασιάζουν το χώρο που καταλαμβάνουν - όχι πάντα νόμιμα - με τραπεζοκαθίσματα, με συνέπεια το αδιάβατο των πόλεων να γίνεται κάθε άνοιξη και καλοκαίρι θεσμός. Κι όσο καλά εκπαιδευμένος και να είναι ένας άνθρωπος με πρόβλημα όρασης ή αναπηρία, δεν είναι πάντα εύκολο να σκαρφαλώνει ή να κατεβαίνει πεζοδρόμια και να μη τουμπάρει με το αναπηρικό αμαξίδιο ή να ξεπερνάει ράμπες που δυστυχώς έχουν κατασκευαστεί πλημμελώς. Στις πλατείες από την άλλη δεν υπάρχει η παιδεία για να δημιουργηθούν  προστατευόμενες διαδρομές για άτομα με αναπηρία, για μητέρες με καροτσάκια, για ηλικιωμένους κλπ. ώστε να ακολουθείς μια συγκεκριμένη διαδρομή και επομένως αναγκάζεται κάθε άνθρωπος με οποιαδήποτε δυσκολία στην κίνηση να πρέπει να διέλθει από μια πλατεία με πολύ κόσμο που κάνει βόλτα οπουδήποτε, με παιδιά που παίζουν μπάλα, με καφετέριες που έχουν επεκταθεί, με περίπτερα που έχουν εξαπλωθεί κ.λπ. Αυτή η διαχρονική έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής και στους κυβερνώντες και σε όλους εμάς - καθώς είναι θέμα νοοτροπίας και παιδείας - έχει ως συνέπεια δυστυχώς να φέρνει κοινωνικές ομάδες αντιμέτωπες μεταξύ τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα: Δε μας φταίνε οι καταστηματάρχες που λόγω κρίσης κάνουν μία ύστατη προσπάθεια να δουλέψουν, αλλά ούτε τα παιδιά που δεν έχουν που να παίξουν. Έχει λύσεις το κράτος και υπάρχουν ειδικοί για να ρωτήσει όπως οι Επιστημονικοί Συνεργάτες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, που έχει ένα δίκτυο πανελλαδικό και όπου χρειαστεί ένας δήμος μπορεί να τους βρει, να πάρει λύσεις πρακτικές, χωρίς κόστος, να τις εφαρμόσει και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Από την άλλη, ως παράγοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχω σταματήσει να μετράω συστάσεις ξαθ εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών για διευκόλυνση στην πρόσβαση των ΑμεΑ που μένουν ανενεργές...»
 
 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ - ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
«Σεβασμός προς τον πολίτη αλλά και συνεννόηση με το Δήμο».
«Ο Επιχειρηματίας θα πρέπει να καταλάβει τον πολίτη αλλά και να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μπορεί να βρίσκεται πάντα μία λύση» επεσήμανε στα ''Χ.Ν.'' η Πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης Ελένη Χαιρέτη.
«Βασικό ζητούμενο είναι ποιος έχει τη δικαιοδοσία του χώρου που εμείς επινοικιάζουμε π.χ. αν ανήκει στο Δήμο, στην Κτηματική υπηρεσία κλπ. Ο Δήμος έχει το δικαίωμα να επινοικιάσει τους χώρους που του ανήκουν. Άρα αφού έχει εγκρίνει την άδεια, επινοικιάζει το χώρο κάθε χρόνο και εάν ο επιχειρηματίας βάλει κάτι άλλο δηλαδή κάποιο ψυγείο, σκαλιέρα κλπ, πληρώνει το ανάλογο αντίτιμο, είτε αυτό είναι πρόστιμο είτε κάτι άλλο. Η Κτηματική Υπηρεσία ενοικιάζει εξ ολοκλήρου το κομμάτι του χώρου στον επιχειρηματία και κάθε μήνα πληρώνει το συμφωνηθέν αντίτιμο. Από εκεί και πέρα, δεν τίθεται θέμα καταπάτησης χώρου», ανέφερε η κα Χαιρέτη.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης, θα πρέπει να υπάρχει καλή συνεννόηση με την αρμόδια επιτροπή του Δήμου και ο επιχειρηματίας π.χ. ο περιπτεράς ή ο ψιλικατζής να συμμορφώνεται με τους νόμους ώστε να μην ενοχλείται κάποιος ανάπηρος πολίτης στη διέλευσή του ή ένας πεζός.
«Ο Επιχειρηματίας θα πρέπει να καταλάβει τον πολίτη αλλά και να υπάρχει συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μπορεί να βρίσκεται πάντα μία λύση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Νόμοι αλλά και λύσεις, υπάρχουν».
Πάντως η κα Χαιρέτη, διευκρίνησε πως «ήδη τα τέλη σε κάποιους δήμους έχουν μειωθεί κατά 20% βάσει Δημοτικού Συμβουλίου ενώ τα πρόστιμα για τον επιπλέον χώρο μειώνονται κατά 30-40% βάσει νόμου. Εάν ο επιχειρηματίας προχωρήσει σε προσφυγή (και δικαιωθεί) μειώνονται κατά 70%. Τα τέλη είναι θέμα Δημοτικού Συμβουλίου και πρέπει να μειωθούν. Διότι η κατάσταση για τους περιπτερούχους είναι πολύ δύσκολη και τα έξοδα είναι πέρισσότερα από ότι τα έσοδα. Πάρα πολύ δύσκολα επιβιώνει σήμερα ένας επαγγελματίας του κλάδου με αποτέλεσμα πολλά περίπτερα να έχουν ''βάλει λουκέτο'' σε όλη την Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η κατάσταση είναι δραματική, γιατί ο κόσμος τώρα πια δεν έχει να ψωνίσει».
 
 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
«Συχνό φαινόμενο οι αυθαίρετες καταλήψεις».
«Αυτό που έχουμε δει κατ' επανάληψη είναι ότι σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν υπερβάσεις στις άδειες που έχουν δοθεί ή και αυθαίρετες τοποθετήσεις τραπεζοκαθισμάτων. Ενώ δηλαδή κάποιοι έχουν πάρει άδεια για 50 τ.μ. βάζουν καθίσματα σε 100 τ.μ., ενώ υπάρχουν και άλλοι που βάζουν τραπεζοκαθίσματα χωρίς να έχουν πάρει άδεια», δηλώνει στα ''Χ.Ν.'' ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που έχει και την ευθύνη για την έγκριση των αδειών τραπεζοκαθισμάτων μετά από εισήγηση των υπηρεσιών του Δήμου Χανίων κ. Νίκος Ξυνίδης.
Ερωτηθείς για το τι κάνει ο Δήμος Χανίων για όσους παρανομούν, ο κ. Ξυνίδης απαντάει πως «όσο γνωρίζω, σε όσους παρανομούν έχουν επιβληθεί σε όλες τις περιπτώσεις τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος. Η διαδικασία προβλέπει ότι πρέπει να γίνουν τρεις μηνύσεις ώστε να προχωρήσει η διαδικασία απόσυρσης των τραπεζοκαθισμάτων».
Αναφορικά με καταγγελίες για ορισμένες πλατείες των Χανίων, ότι υπάρχει υπερκατάληψη του χώρου τους από τραπεζοκαθίσματα, ο κ. Ξυνίδης απάντησε:
  • Για το πάρκο στο Κρύο Βρυσάλι: «Το έργο της πλατείας δεν έχει αποπερατωθεί. Από την Επιτροπή Ποιότητας ζωής δεν έχει δοθεί καμία άδεια, σε κανένα επιχειρηματία. Είναι όλοι παράνομοι, όσοι έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα. Πρέπει να αποπερατωθεί η σχετική μελέτη και στη συνέχεια να δουμε αν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης καθισμάτων», ανέφερε ο κ. Ξυνίδης.
  • Για τη Σπλάντζια: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός τραπεζοκαθισμάτων. Υπάρχει ένα πρόβλημα για την Επιτροπή. Για παράδειγμα στην Σπλάντζια υπήρχαν 3 μαγαζιά που είχαμε δώσει άδεια. Μετά από ένα χρόνο άνοιξε άλλο μαγαζί. Υπάρχει λογική να μη δώσεις και σε αυτόν; Επομένως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αντί να αναδεικνύεται η πλατεία και μάλιστα η ιστορική αυτή πλατεία, φαίνονται τα τραπεζοκαθίσματα. Αυτό που έχουμε ως στόχο είναι να γίνει μια μελέτη συνολική για την πλατεία όπου θα συνυπολογισθούν όλα τα καταστήματα, όλες οι αλλαγές. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που προκλήθηκε με την πάροδο του χρόνου. Στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη άνοιξαν νέα καταστήματα μετά που έγινε ο πεζόδρομος. Δε μπορούμε να πούμε ''μην ανοίξετε''. Απλά πρέπει να δούμε αν τηρείται η νομοθεσία, αν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας», ανέφερε ο κ. Ξυνίδης.
  • Για την Πλατεία Δικαστηρίων: Στη συγκεκριμένη πλατεία κόπηκαν δέντρα και καταργήθηκε παιδική χαρά πριν από μια τετραετία στο πλαίσιο εργασιών για την κατασκευή κτηρίου, ωστόσο δεν έγινε καμία αποκατάσταση του χώρου που απλά ''τσιμεντώθηκε''. Αντιδράσεις προκάλεσε και η κατάργηση μικρού κήπου για την επέκταση τραπεζοκαθισμάτων καφέ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και για αυτήν την πλατεία απαιτείται συνολική μελέτη αποκατάστασης. «Δεν πρέπει να μπούμε σε μια λογική ισοπέδωσης όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε ειδικά την παλιά πόλη και την πόλη μας στο σύνολο της σε ανεκτά επίπεδα, έτσι ώτσε  να συμβιώνουν όλοι οι κάτοικοι και τα καταστήματα», σχολίασε ο κ. Ξυνίδης.
 
Τιμές παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων.
Τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό το χρόνο:
  • Ζώνη ενετικού λιμανιού 55 ευρώ / τ.μ.
  • Ζώνη παλιάς πόλης και Νέας Χώρας (από Σελίνου και κάτω) 51 ευρώ / τ.μ.
  • Πλατεία Δικαστηρίων, πλατεία 1866, 45 ευρώ / τ.μ.
  • Ζώνη Εμπορικού Κέντρου (από Μαργουνίου μέχρι Κοραή) 37 ευρώ / τ.μ.
  • Υπόλοιπο πόλης (Άη Γιάννης - Λενταριανά κλπ) 30 ευρώ / τ.μ.
  • Δημοτικές ενότητες (πρώην περιαστικοί δήμοι) 12 ευρώ / τ.μ.

Πηγή: Εφημερίδα ''Χανιώτικα Νέα''