meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣΤΑΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΤΖΟΡΑΚΗΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ"

Αυτή τη κυριακή 9 Ιουνίου, το ραδιοφωνικό "Με άλλα Μάτια" κλείνει τον φετινό του κύκλο στο www.thisisradio.gr , με ένα απόγευμα γεμάτο μουσική και τραγούδι!

Το απόγευμα 6-8 συντονιστείτε και γνωρίστε ζωντανά δύο καλλιτέχνες φίλους της εκπομπής, τον Βασίλη Μαντζοράκη και τον Παναγιώτη Μαρκοστάμο!


Ο Βασίλης Μαντζοράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο ωδείο Φίλιππος Νάκας μελετώντας αρμόνιο (πτυχίο Electone Mate Course), πιάνο και υποχρεωτικά και ανώτερα θεωρητικά. Από το 2013 είναι διπλωματούχος συνθέτης με βαθμό "άριστα παμψηφεί". Σήμερα ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως καθηγητής υποχρεωτικών και ανώτερων θεωρητικών στο ωδείο Φίλιππος Νάκας, στο ΙΕΚ Δομή και στο Δημοτικό Ωδείο Ιλίου. Απο το 2004 είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έργα του έχουν εκτελεστεί σε συναυλίες του πανεπιστημίου Αθηνών καθώς επίσης και στο πλαίσιο φοιτητικών συναυλιών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ενώ παράλληλα πραγματοποιεί εμφανίσει σε Αθήνα και Περιφέρεια με σχήματα λαϊκής αλλά και εναλλακτικής μουσικής. Επίσης, δραστηριοποιείται στο χώρο της δισκογραφίας καθώς έχει συνεργαστεί με την εταιρεία apple productions αναλαμβάνοντας τις ενορχηστρώσεις νέων τραγουδιών αλλά και στο χ΄ρο του κινηματογράφου με τη μουσική επένδυση για την ταινία μικρού μήκους "Ανελκυστήρας".

Ο Βασίλης Μαντζοράκης, συνθέτης του σήματος του This is radio και του μουσικού θέματος της εκπομπής "Με άλλα Μάτια", θα μας παρουσιάσει τραγούδια του σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση και θα μας μιλήσει για τη μακρόχρονη πορεία του και τις σπουδές του στη μουσική, καθώς και για το συγκρότημά του "Σχήμα Παραλόγου".

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ.Μαντζοράκης έχει αναλάβει να ενορχηστρώσει και να ερμηνεύσει σειρά τραγουδιών σε στίχους του Βαγγέλη Αυγουλά, με το τραγούδι Δύο Λεπτά να κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο http://www.youtube.com/watch?v=w8Cr9DGWbL0



Ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος γεννήθηκε το 1982 στο χωριό Κυρτώνη Φθιώτιδος όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών και σήμερα εργάζεται στην Εθική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, παρέχοντας νομικές πληροφορίες για θέματα Αμέα.

Από παιδί είχε έφεση στη μουσική και στη Σχολή Τυφλών παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής με τον αείμνηστο καθηγητή κ. Γιάννη Αλεξάνδρου, αλλά και μαθήματα αρμόνιο και ακορντεόν με τον δάσκαλο κ. Παναγιώτη Λαμπρινάκο.

Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια τραγουδά επαγγελματικά παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, ενώ έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικούς δίσκους και την Κυριακή θα μας παρουσιάσει το τρίτο CD που θα κυκλοφορήσει την άλλη βδομάδα από τη δισκογραφική εταιρεία General Music! Πολλά δείγματα της δουλειάς του Π.Μαρκοστάμου μπορείτε να βρείτε και στο YouTube!

Για τον κ. Μαρκοστάμο, μιλούν ζωντανά την Κυριακή οι Ανδρέας Σταματελάτος ( General Music), Βασίλης Γκορίτσας (κλαρίνο), Γρηγόρης Κραβαρίτης (κλαρίνο), ενώ θα κληρωθούν σε τυχερούς ακροατές της εκπομπής αντίτυπα του νέου δίσκου.

Την Κυριακή 6-8 το απόγευμα συντονιστείτε στο www.thisisradio.gr και κλείστε παρέα με τον Βαγγελη Αυγουλά και την Ελεάννα Φίλιου και με νότες χαράς και αισιοδοξίας, τον πρώτο ραδιοφωνικό κύκλο του "Με άλλα Μάτια"!

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ!


Το "Με άλλα Μάτια" συνάντησε δύο μέλη της ομάδας, τις κυρίες Σταυρούλα Γεωργαντά και Μαριάννα Ψωμαδάκη, και τους ζήτησε να καταθέσουν τις εμπειρίες τους από ένα άκρως ενδιαφέρον, βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εθελοντές με στόχο τη σωστή αντιμετώπιση και την έγκαιρη δράση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων:



Στις 17-04-2013 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγρμμα εκπαίδευσης εθελοντών στο Δήμο Ιλίου, "Προστατεύω τον εαυτό μου, προστατεύω τους άλλους".

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εθελοντισμού διάρκειας 100 ωρών, όπου ο Δήμος μας υλοποίησε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία και Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δία Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), στα πλαίσια του Εθνικού προγράμματος εθελοντικής δράσης για την διαχείρηση κινδύνων-κρίσεων και την αντιμετώπιση αναγκών.




Η εθελοντική ομάδα αποτελείται από 23 άτομα. Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, κυρίως από θέμα χρόνου, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν εγκατέλειψε το πρόγραμμα. Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν μαθήματα από τους παρακάτω φορείς:

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (Π.Υ.)
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΥ (ΕΜΑΚ)
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΟΑΣΠ)
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ (Λ.Σ.)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ (Ε.Ε.Σ.)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (PRAKSIS)
ΣΑΜΕΡΕΙΤΕΣ (Ε.Ε.Σ)
ΚΙΝΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ (ΚΟΜΑΚ)


Η γνώση που αποκόμισαν οι εκπαιδευόμενοι ήταν εποικοδομητική και θα βοηθήσει σε αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, διότι τα μαθήματα ήταν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, με αποτέλεσμα να γίνει περισσότερο αντιληπτή η αξία του εθελοντισμού.




Ο εθελοντισμός είναι κάτι παραπάνω από ένα κίνημα, όπως προβάλλεται στις μέρες μας. Ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται στο περιβάλλον του χωρίς φραγμούς και όρια. Ένας εθελοντής ικανοποιείται ειδικά όταν είναι σε θέση να μπορεί να "προσφέρει" τη ζωή σε έναν συνανθρωπό του μέσω πρώτων βοηθειών. Το να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες είναι υπόθεση όλων μας, γιατί όλοι μαζί μπορούμε!!!

Ευχάριστο γεγονός είναι ότι η ομάδα έχει καλό δυναμικό, που ενδιαφέρεται για περεταίρω γνώση και εκπαίδευση, για να μπορεί να συνεισφέρει οργανωμένα και με υπεύθυνη θέση στο κοινωνικό σύνολο.



 
Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Ειρήνη Μπακαλόγλου καθώς και το Δήμο Ιλίου για την υλοποίηση του προγράμματος.


Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΠΟΕΔΗΝ-ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Καταρρέουν οι δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση καρκινοβατεί, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας πως αν και τυπικά δεν εντάχθηκε στις μνημονιακές πολιτικές, στο πλαίσιο περιορισμού των δαπανών, οι Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ενδοσοκομειακές και εξωνοσκοκομειακές) είναι λειψές, υπολειτουργούν και μέρος αυτών αναγκάζονται να αναστείλουν την λειτουργία τους.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση καρκινοβατεί, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας πως αν και τυπικά δεν εντάχθηκε στις μνημονιακές πολιτικές, στο πλαίσιο περιορισμού των δαπανών, οι Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ενδοσοκομειακές και εξωνοσκοκομειακές) είναι λειψές, υπολειτουργούν και μέρος αυτών αναγκάζονται να αναστείλουν την λειτουργία τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ομοσπονδία καθυστερεί πέντε χρόνια η κατασκευή και η λειτουργία πρωτοβάθμιων υπηρεσιών (Κέντρα Ψυχικής Υγείας) εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών απαγόρευσης των προσλήψεων και της μη διάθεσης από το Υπουργείο Υγείας της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τις μονάδες αποασυλοποίησης (ξενώνες, διαμερίσματα, επαγγελματικές δραστηριότητες) που έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί! Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί την κυβέρνηση πως μετακυλύει το κόστος των λειτουργούντων ομάδων αποασυλοποίηησης "στους κουτσουρεμένους κατά 50% προϋπολογισμούς των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των Γενικών Νοσοκομείων που διαθέτουν Ψυχιατρικούς Τομείς",καθώς και πως αρνείται να επιχορηγήσει το θεραπευτικό κίνητρο της επαγγελματικής αποκατάστασης στους συμμετέχοντες ασθενείς (150€) με αποτέλεσμα ο ένας μετά τον άλλον να εγκαταλείπουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές μονάδες αποσυλοποίησης, η Ομοσπονδία καταγγέλει πως απασχολούν επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας σε εργασιακό μεσαίωνα και απλήρωτους.

Πηγή: Ηλεκτρονικό Περιοδικό "Health daily"

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΛΙΟΥ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Δ.Α.Π



Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 16.05.2013, ενέκρινε όμοφωνα το παρακάτω ψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π.

"Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση φορέων των οποίων τα αγαθά είναι κοινωνικά. Κατά συνέπεια, τάσσεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π., η οποία διαχειρίζεται το αγαθό της φύσης, το νερό, και δηλώνει τη βούλησή του να αγωνιστεί προκειμένου να παραμείνει ένα δημόσιο, κοινωνικό αγαθό. Ομοίως ισχύει και για το επεξεργασμένο νερό από τα λύματα της Ψυτάλλειας, που έχει αναταποδοτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου ύστερα από κατάλληλη βιολογική επεξεργασία μπορεί να αρδευτεί για το αστικό και περιαστικό πράσινο της Αττικής.

Το νερό είναι φυσική πηγή ζωής, είναι απαραίτητο για κάθε άνθρωπο και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για κάθε χώρα. Δεν είναι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να γίνει "εμπόρευμα" με στόχο το κέρδος. Είναι ένα φυσικό αγαθό και πρέπει να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό, με φτηνό τιμολόγιο, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Καθώς η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης, όπου πραγματοποιήθηκε, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμολογίων και την κακή συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και του περιβάλλοντος, την εξάντληση των υδάτινων αποθεμάτων και την άυξηση του ποσοστού απώλειας νερού, η Ευρωπαϊκή τάση είναι πλέον η επιστροφή στο δημόσιο χαρακτήρα της ύδρευσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο  Ιλίου υποστηρίζει ότι η διαχείρηση υδάτων επιβάλλεται να έχει δημόσιο χαρακτήρα, για τον λόγο αυτό ζητά την εξαίρεση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. από τη λίστα αποκρατικοποίησης, καθώς και την προστασία των φυσικών πηγών και του περιβάλλοντος της χώρας και προτείνει το συντονισμό με τους άλλους Δήμους της Αττικής για τις ενέργειές μας."

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΟΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

Δελτίο Τύπου Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών: Δημόσια δέσμευση από τον Πρωθυπουργό της Χώρας ζητούν οι τυφλοί για την περιφρούρηση του εισοδήματός τους.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
e-mail: eoty@otenet.gr

Αθήνα, 31/05/2013
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 552

ΤΟΜΕΑΣ:Γραμματείας
ΠΛΗΡ.:Βιβή Τσαβαλιά


Δελτίο Τύπου Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Δημόσια δέσμευση από τον Πρωθυπουργό της Χώρας ζητούν οι τυφλοί για την περιφρούρηση του εισοδήματός τους.

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 στις 13.00, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.)  καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους τυφλούς και τις οικογένειές τους από όλη τη Χώρα έξω από τη Βουλή και σε συνέχεια σε πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η προηγούμενη κινητοποίησή μας της 25ης Απριλίου 2013 αναβλήθηκε μετά από δέσμευση του Πρωθυπουργού, δια στόματος του διευθυντή του γραφείου του κύριου Κ. Μπούρα, για την επίλυση δύο εκ των τριών εκτεθέντων αιτημάτων για τη στήριξη του εισοδήματός μας. Συγκεκριμένα, η δέσμευση αφορούσε τη χορήγηση επιδόματος ειδικών συνθηκών διαβίωσης στους 150 «εναπομείναντες» τυφλούς εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι φυτοζωούν παραπαίοντας ανάμεσα στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων και των αναγκών επιβίωσης, όπως και των πρόσθετων αναγκών τους που απορρέουν από την αναπηρία, καθώς έχουν υποστεί όλες τις απάνθρωπες περικοπές που υπεβλήθησαν από τα Μνημόνια από το 2010 έως και σήμερα, προκειμένου να εξοφληθούν οι τοκογλύφοι δανειστές, καθώς επίσης και την απαλλαγή των ελάχιστων τυφλών ελεύθερων επαγγελματιών από το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από την οποία οι τυφλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι απαλλάσσονται, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών απέρριψαν τη δυνατότητα υλοποίησης της δέσμευσης του Πρωθυπουργού προφασιζόμενοι ότι 300 χιλιάδες ευρώ ετησίως για την ανακούφιση 150 οικογενειών τυφλών εργαζομένων, είναι ποσό μεγάλο και δυσβάσταχτο για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο ζήτησε και έλαβε την αμέριστη συμπαράστασή του για το δίκαιο των αιτημάτων μας, καθώς και την υπόσχεση για διαμεσολάβηση προς των Πρωθυπουργό της Χώρας για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και τη μη λήψη νέων επαχθών μέτρων για την ευπαθή ομάδα των τυφλών της Χώρας.

Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα από όλες τις προαναφερθείσες συναντήσεις, και επειδή η καθημερινή επιβίωση αποβαίνει συνεχώς επιδεινούμενη από τα μέτρα που συνεχώς λαμβάνονται χωρίς να συνυπολογίζεται το πρόσθετο κόστος της αναπηρίας, προχωράμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 και σε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο και θα παραμείνουμε όσο χρειαστεί, μέχρις ότου λάβουμε τη δημόσια δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού για:

1) Τη χορήγηση επιδόματος ειδικών συνθηκών διαβίωσης, ύψους 25% επί των μικτών μηνιαίων αποδοχών σε όλους τους εργαζόμενους τυφλούς στο δημόσιο,  ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

2) Τη συμπερίληψη και των τυφλών συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα στην εξαίρεση από τις περικοπές στις συντάξεις, καθώς και στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα θερινών διακοπών, όπως προβλέπεται για τους συναδέλφους του Δημοσίου και τους παραπληγικούς με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω με τον Ν.4111/2013.

 3) Την απαλλαγή των τυφλών ελεύθερων επαγγελματιών από το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

 4) Τη μη λήψη νέων επώδυνων μέτρων για τους τυφλούς ως προς τα φορολογικά, τα προνοιακά επιδόματα κ.α.

Συνάδελφοι, σας καλούμε να δώσετε αγωνιστικό παρόν, μαζικά και μαχητικά, και στη νέα αυτή μάχη που δίνουμε για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Ο μόνος δρόμος για να περισώσουμε ότι είναι δυνατό από την αναλγησία της Κυβέρνησης είναι ο δρόμος του αγώνα.

 Παρακαλούμε για την κάλυψη.

ΑΟΡΑΤΑ ΤΑ ΑΜΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Αόρατα τα άτομα με αναπηρία για την Στατιστική Υπηρεσία Ανοιχτή επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 31ης Μαΐου 2013, προς τον Πρόεδρο Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κύριο Γεωργίου και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, με θέμα: «“Αόρατοι” οι πολίτες  με αναπηρία για την ΕΛ.ΣΤΑΤ: Επίπτωση για το σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών για  την αναπηρία.  Απαιτείται η  ανάπτυξη δεικτών και στατιστικών στοιχείων για την αναπηρία».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31.05.2013

Αόρατα τα άτομα με αναπηρία για την Στατιστική Υπηρεσία

Με ανοιχτή επιστολή της η ΕΣΑμεΑ καταγγέλλει την απουσία στατιστικών και δεδομένων σχετιζόμενων με την αναπηρία και την επίπτωση αυτών στο σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών και καταθέτει τις προτάσεις της για τη συμμόρφωση με τις επιταγές της νεότερης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ήδη κατά την διαβούλευση του νομοσχεδίου σύστασης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) η Συνομοσπονδία είχε υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την αναγκαιότητα ανάπτυξης ειδικών δεικτών και την διενέργεια ερευνών εστιασμένων στην αναπηρία. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκε, με τραγικό αποτέλεσμα σήμερα, που η Ευρώπη καθιερώνει την Αναπηρία ως ειδικό εκ των προτέρων όρο για την υπογραφή Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, η χώρα μας να μην είναι σε θέση να αναπτύξει καμία αξιόπιστη πολιτική για το 18% του ελληνικού λαού λόγω έλλειψης σχετικών στοιχείων! Και αυτό με ευθύνη της ΕΛ.ΣΤΑΤ.!

Τα άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση και οι οικογένειές τους αποτελούν πλέον «αόρατους» πολίτες που απουσιάζουν συστηματικά από τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς όλων των υπουργείων και των περιφερειών, σε αντίθεση με άλλες ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, Ρομά κ.λπ.) για τις οποίες - αν και μικρότερες πληθυσμιακά - υπάρχουν εκτενείς αναφορές βασισμένες σε έρευνες, δείκτες και συγκρίσιμα στοιχεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη και παρακολούθηση συγκεκριμένων πολιτικών για την υποστήριξή τους.

Η έλλειψη αυτή στις σημερινές συνθήκες κρίσης είναι ιδιαίτερα αισθητή σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής πραγματικότητας, όπως η ανεργία και η φτώχεια. Έτσι στην παρουσίαση π.χ. στατιστικών δεικτών για την ανεργία, δεν υπήρξε και συνεχίζει να μην υπάρχει ούτε μία αναφορά για την ανεργία
των ατόμων με αναπηρία, η οποία ακολούθως οδηγεί και στην απουσία στοχευμένων πολιτικών για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση. Ανάλογη είναι η έλλειψη δεικτών και στοιχείων για τη φτώχεια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναπηρία.

Αναπηρία και φτώχεια συνήθως συναντώνται μαζί και αλληλοτροφοδοτούνται. Παρά ταύτα δείκτες, που να δείχνουν πόσο συχνά συναντάται η φτώχεια στα άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση ή πόσες είναι οι οικογένειες στις οποίες συναντάται η φτώχεια και στη φροντίδα τους έχουν κάποιο μέλος με αναπηρία, είναι άγνωστοι και μη μετρήσιμοι για την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο κενό που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα στις συνθήκες της κρίσης και των μνημονίων που πλήττουν βάναυσα αυτή την κατηγορία πολιτών και τις οικογένειές τους.

Η επιστολή ακολουθεί.

Αθήνα: 31-5-2013
Αρ. Πρωτ: 1953

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Πληροφορίες: Ε. Μπαρμπαλιά

Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.ΑμεΑ
προς κ. Γεωργίου, Πρόεδρο Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και Μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ

Θέμα: «“Αόρατοι” οι πολίτες  με αναπηρία για την ΕΛ.ΣΤΑΤ:
Επίπτωση για το σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών για την αναπηρία. Απαιτείται η  ανάπτυξη δεικτών και στατιστικών στοιχείων για την αναπηρία».

ΚΟΙΝ: [Πίνακας Αποδεκτών]

Κύριε Πρόεδρε,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. - τριτοβάθμιος κοινωνικός και συνδικαλιστικός φορέας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένος δια του Ν.2430/96 (Φ.Ε.Κ. 156Α/10.7.96) Κοινωνικός Εταίρος  της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), του μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαθέτουσα σήμερα διαχειριστική επάρκεια Β΄ και Γ΄ Τύπου για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. 2007 - 2013 και διαπίστευση ως φορέα παροχής προγραμμάτων «Δια Βίου Μάθησης», - με την παρούσα επιστολή της επισημαίνει την απουσία στατιστικών και δεδομένων σχετιζόμενων με την αναπηρία και την επίπτωση αυτών στο σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών και καταθέτει τις προτάσεις της για τη συμμόρφωση με τις επιταγές της νεότερης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όπως γνωρίζετε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το συνοδευτικό αυτής Προαιρετικό Πρωτόκολλο, που μετά την επικύρωσή τους από την Ελληνική Βουλή, αποτελούν πλέον εθνική νομοθεσία (ν. 4074/2012/Φ.Ε.Κ. 88Α), προβλέπουν στο άρθρο 31 – «Στατιστικές και συγκέντρωση δεδομένων» ότι

«1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν κατάλληλες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των στατιστικών και ερευνητικών δεδομένων, προκειμένου να τους επιτρέψουν να διατυπώσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές, για να καταστήσουν αποτελεσματική την παρούσα Σύμβαση. Η διαδικασία συγκέντρωσης και διατήρησης αυτών των πληροφοριών:

α. συμμορφώνεται με τις νόμιμα θεσμοθετημένες εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων, ώστε να διασφαλίζει το απόρρητο και το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των ατόμων με αναπηρίες,

β. συμμορφώνεται με τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες, ώστε να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ηθικές αρχές, κατά τη συγκέντρωση και τη χρήση των στατιστικών.

2. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται σύμφωνα με το άρθρο αυτό θα αναλύονται, όπως αρμόζει, και θα χρησιμοποιούνται προκειμένου να βοηθήσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής των υποχρεώσεων των Συμβαλλόμενων Κρατών, στο πλαίσιο της παρούσας Σύμβασης, και να προσδιορίσουν και να επιληφθούν των εμπόδιων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν την ευθύνη της διάδοσης των στατιστικών αυτών και διασφαλίζουν τη δυνατότητα πρόσβασής τους από τα άτομα με αναπηρίες και τους άλλους ανθρώπους.».

Παράλληλα στο σχέδιο του νέου Γενικού Κανονισμού των Ταμείων-Παράρτημα ΙV- «Γενικοί εκ των προτέρων όροι» περιλαμβάνεται γενικός εκ των προτέρων όρος αναφερόμενος στην Αναπηρία και ειδικότερα στην […] ύπαρξη μηχανισμού που διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία […].

Κύριε Πρόεδρε,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ήδη κατά την διαβούλευση του νομοσχεδίου σύστασης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) είχε υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την αναγκαιότητα ανάπτυξης ειδικών δεικτών και την διενέργεια ερευνών εστιασμένων στην αναπηρία. Δυστυχώς,  δεν εισακούστηκε, με τραγικό αποτέλεσμα σήμερα, που η Ευρώπη καθιερώνει την Αναπηρία ως ειδικό εκ των προτέρων όρο για την υπογραφή Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, η χώρα μας να μην είναι σε θέση να αναπτύξει καμία αξιόπιστη πολιτική για το 18% του ελληνικού λαού λόγω έλλειψης σχετικών στοιχείων! Και αυτό με ευθύνη της ΕΛ.ΣΤΑΤ.!

Όπως αποδείχτηκε σε όλα τα Αναπτυξιακά Συνέδρια, που έλαβαν χώρα το αμέσως προηγούμενο διάστημα, τα άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση και οι οικογένειές τους αποτελούν πλέον «αόρατους» πολίτες που απουσιάζουν συστηματικά από τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς όλων των Υπουργείων και Περιφερειών, σε αντίθεση με άλλες ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, Ρομά
 κ.λπ.) για τις οποίες –αν και μικρότερες πληθυσμιακά- υπάρχουν εκτενείς αναφορές βασισμένες σε έρευνες, δείκτες και συγκρίσιμα στοιχεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη και παρακολούθηση συγκεκριμένων πολιτικών για την υποστήριξή τους.

Η έλλειψη αυτή στις σημερινές συνθήκες κρίσης είναι ιδιαίτερα αισθητή σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής πραγματικότητας, όπως η ανεργία και η φτώχεια. Έτσι στην παρουσίαση π.χ. στατιστικών δεικτών για την ανεργία, δεν υπήρξε και συνεχίζει να μην υπάρχει ούτε μία αναφορά για την ανεργία των ατόμων με αναπηρία, η οποία ακολούθως οδηγεί και στην απουσία στοχευμένων πολιτικών για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση.  Ανάλογη είναι η έλλειψη δεικτών και στοιχείων για τη φτώχεια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναπηρία. Αναπηρία και φτώχεια
συνήθως συναντώνται μαζί και αλληλοτροφοδοτούνται. Παρά ταύτα δείκτες, που να δείχνουν πόσο συχνά συναντάται η φτώχεια στα άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση ή πόσες είναι οι οικογένειες στις οποίες συναντάται η φτώχεια και στη φροντίδα τους έχουν κάποιο μέλος με αναπηρία, είναι άγνωστοι και μη μετρήσιμοι για την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αντίθετα, δημόσιοι φορείς και ανεξάρτητες αρχές που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές και μέτρα στις οποίες λαμβάνουν υπόψη κοινωνικά κριτήρια (π.χ. η ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ευπαθών ομάδων από τη Ρ.Α.Ε.) ζητούν συνεχώς και με επιμονή δείκτες και στατιστικά στοιχεία κατά τη διαβούλευσή τους με την Ε.Σ.ΑμεΑ.. Αντικειμενικά η συνήθης απάντησή μας είναι η έλλειψη στατιστικών στοιχείων και δεικτών από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., βασικό φορέα ανάπτυξης δεικτών και στατιστικών στοιχείων. Το βέβαιο αποτέλεσμα αυτού του κενού που παρουσιάζεται στη δράση της ΕΛΣΤΑΤ είναι η λήψη οριζόντιων αντί στοχευμένων μέτρων, σύμφωνα με τη βαρύτητα της αναπηρίας ή την ηλικία ή το φύλο κ.λπ. 

Αλλά και πέραν των εξειδικευμένων και στοχευμένων ερευνών, δεδομένων και δεικτών η απουσία της διάστασης της αναπηρίας είναι εμφανής και σε όλες τις έρευνες, δεδομένα και δείκτες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό και οι οποίες συνήθως ενσωματώνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό π.χ. τη διάσταση του φύλου.

Κύριε Πρόεδρε,

Πρόκειται για ένα μεγάλο κενό που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα στις συνθήκες της κρίσης που βιώνουμε και των μνημονίων που πλήττουν βάναυσα αυτή την κατηγορία πολιτών και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, στο πλαίσιο εφαρμογής της προαναφερόμενης Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ικανοποίησης του σχετικού εκ των προτέρων όρου εν όψει του σχεδιασμού και υπογραφής της νέας Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ) 2014-2020, η οποία θα αποτελέσει ουσιαστικά και τη μοναδική χρηματοδοτική πηγή της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια, η ανάπτυξη ερευνών και δεικτών, η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων και η διάχυση της διάστασης της αναπηρίας στις έρευνες και δείκτες που αφορούν στο γενικό πληθυσμό αποτελούν πλέον θεσμική υποχρέωση του κράτους, η μη ικανοποίηση της οποίας αποτελεί πλέον λόγο προσφυγής ιεραρχικά μέχρι και τα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης (Ν.4074/2012/ΦΕΚ88Α).

Υπό τις παραπάνω συνθήκες κρίνουμε επιβεβλημένη την άμεση σύσταση Ομάδας Εργασίας στην Ελληνική Στατιστική Αρχή με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ., προκειμένου να επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη στατιστικών, τη συγκέντρωση δεδομένων και την ανάπτυξη δεικτών στοχευμένων στην Αναπηρία, με στόχο την υποστήριξη του σχεδιασμού των νέων δημοσίων πολιτικών ιδιαίτερα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει πλέον αποδειχθεί ο μοναδικός αξιόπιστος συνομιλητής των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων σε θέματα σχετικά με την αναπηρία και την προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία, κατέχοντας υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη τεχνογνωσία, την οποία θέτει στη διάθεσή σας, όπως κατά καιρούς πράττει με όλους τους φορείς που το έργο τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την προώθηση μέτρων και πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Τέλος θα θέλαμε να ορίσετε άμεσα συνάντηση με το Προεδρείο της Ε.Σ.ΑμεΑ για να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά το μείζον αυτό θέμα.

Εν αναμονή των ενεργειών σας και της άμεσης ενημέρωσής μας επί αυτών.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ


Πίνακας Αποδεκτών:
- Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά
- Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
- Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
- Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
- Γραφείο Υπουργού  Οικονομικών  κ. Γ. Στουρνάρα
- Γραφείο Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη
- Γραφείο Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη
- Γραφείο Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζιδάκη
- Γραφείο Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου
- Γραφείο Υπουργού Εργασίας, κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας κ. Γ. Βρούτση
- Γραφείο Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζο
- Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα
- Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χαράλαμπου Αθανασίου
- Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κ. Στ. Καλογιάννη
- Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Τζαβάρα
- Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά
- Γραφείο Υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη
- Γραφείο Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσου Βολουδάκη
- Γραφείο Υφυπουργών Ανάπτυξης κ.κ. Αθ. Σκορδά, Π. Μιταράκη, Κ.  Βιρβιδάκη

- Γραφείο Υφυπουργών Παιδείας κ.κ.  Ι. Ιωαννίδης , Θ. Παπαθεοδώρου
- Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου
- Γραφείο Υφυπουργού Υγείας κ.  Φ. Σκοπούλη
- Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη
- Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Α. Δαλλαπόρτα
- Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας κ. Ε. Μπέκου,
- Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Θ. Αμπατζόγλου,
- Πρόεδρο ΟΚΕ
- Προϊστάμενο Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων  κ. Ι. Φίρμπα
- Προϊστάμενο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Αναπτυξιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού κ. Χ. Ντίκο
- Προϊσταμένη ΕΥΣΕΚΤ κ. Μ. Παπούλια
- Τμήματα και Διευθύνσεις ΕΛΣΤΑΤ
- Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

 Πηγή: http://www.esaea.gr/

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

UNICEF: "ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ"

Unicef: Πιο ευάλωτα, τα παιδιά με αναπηρία

Από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού είναι τα παιδιά με αναπηρία, τα οποία πέφτουν πολύ εύκολα θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, διακρίσεων και βίας, εκτιμά η Unicef σε έκθεσή της. Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα υπόλοιπα να πέσουν θύματα σωματικής και σεξουαλικής βίας.

Ανόι, Βιετνάμ

Από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού είναι τα παιδιά με αναπηρία, τα οποία πέφτουν πολύ εύκολα θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, διακρίσεων και βίας, εκτιμά η Unicef σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή που τιτλοφορείται: «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2013» και η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά με αναπηρίες αντιμετωπίζουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τα υπόλοιπα να πέσουν θύματα σωματικής και σεξουαλικής βίας, έχουν λιγότερες πιθανότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας ή στην εκπαίδευση και είναι περισσότερο εκτεθειμένα στη φτώχεια. Μάλιστα σε πολλές χώρες τα εγκαταλείπουν ή τα κλείνουν σε ιδρύματα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Καμία κατηγορία παιδιών δεν είναι τόσο παραμελημένη, σχεδόν αόρατη στους άλλους, απ΄ ό,τι τα παιδιά με αναπηρίες», δήλωσε στο Ανόι ο γενικός διευθυντής της Unicef Άντονι Λέικ πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Καθώς τα παιδιά αυτά δεν έχουν καμία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και δεν ενημερώνονται για τους κινδύνους όσον αφορά το AIDS, αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση και να προσβληθούν από το θανατηφόρο αυτόν ιό, επισημαίνει η έκθεση.

«Τα παιδιά αυτά δε δηλώνονται κατά τη γέννησή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεν είναι η αναπηρία τους, αλλά οι διακρίσεις σε βάρος τους. Και καμιά φορά, όπως στην περίπτωση των αλμπίνων της Τανζανίας, τα σκοτώνουν στο όνομα των δεισιδαιμονιών που συνδέονται με τη μαύρη μαγεία» τόνισε ο Λέικ.

Άνθρωποι με αλμπινισμό, μια γενετική ασθένεια με χαρακτηριστικό το λευκό χρώμα στο δέρμα και τις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, είναι θύματα διακρίσεων σε πολλές περιοχές της Αφρικής όπου πιστεύουν ότι τα γεννητικά τους όργανα έχουν υπερφυσικές ικανότητες.

Σύμφωνα με την έκθεση της Unicef, τα κορίτσια με αναπηρίες έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα αγόρια να έχουν τροφή και φροντίδα.

Κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν είναι σήμερα διαθέσιμο όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών με αναπηρία στον κόσμο. Μια εκτίμηση για 93 εκατομμύρια-δηλαδή τουλάχιστον ένα στα 20 παιδιά 14 ετών-απέχει πολύ από την πραγματικότητα, εκτιμά η Unicef.

Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα»

"ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΓΙΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ"


"Οι κομματικοί που διοικούσαν το κράτος δούλευαν για δικό τους συμφέρον"
Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Η ύστερα από επίσημο ελληνικό αίτημα εκ νέου αποστολή από την Γαλλία του διαβιβαστικού εγγράφου που συνόδευε το αρχικό cd με την λεγόμενη "Λίστα Λαγκάρντ"- με τα στοιχεία καταθετών της Ελβετικής Τράπεζας HSBC - πρώτα από όλα μας έκανε κοινωνούς με μια χρονική πραγματικότητα: Το cd είχε σταλεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του... 2010.
Η δεύτερη πραγματικότητα που αποκαλύφθηκε, προ ημερών, ήταν ότι αν δεν είχε ξανασταλεί το διαβιβαστικό, όλοι οι άμεσα ενεχόμενοι (Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Διώτης κλπ) θα συνέχιζαν να μας λένε άρες-μάρες-κουκουνάρες σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού και συνάμα να μας απειλούν μηνύσεις, αγωγές και πάσης φύσεως διώξεις. 
Λες και η αλήθεια μπορούσε να κρυφτεί. Μα το διαβιβαστικό δεν ήταν... ανεπίσημο, δεν ήταν off the record. Δεν θα βρισκόταν ποτέ το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας; Δεν θα αποδείκνυε ότι η λίστα Λαγκάρντ είχε φτάσει επίσημα στην Ελλάδα και μάλιστα να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές ΜΟΝΟ για φορολογικούς σκοπούς; 
Ο κόσμος δεν θα μάθαινε ΠΟΤΕ ότι η λίστα εστάλη στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, στον πρέσβη στο Παρίσι Κ.Χαλαστάνη, με το συνοδευτικό έγγραφο το οποίο ο κύριος πρέσβης ισχυρίστηκε πως "έχασε", όπως άλλωστε και ο κύριος Παπακωνσταντίνου μας είπε ότι είχε "χάσει" το πρωτότυπο cd;
Όλοι, ενημέρωναν τον Παπανδρέου για την πορεία "διαχείρησης" της λίστας. Μα η λίστα δεν χρειαζότανε "δαιχείρηση". Απσοτολή στο ΣΔΟΕ χρειαζόταν- ΜΟΝΟ γι' αυτό μας είχε αποσταλεί- για να γίνει προσπάθεια να εισπραχθούν κάποια ποσά, όπωε είχε γίνει και σε άλλες χώρες. Όχι για να "διαρρεύσει" στον Τύπο, όχι για ν' αρχίσουν οι διαχειριστές να την τροποποιούν, ούτε για να βγάζουν το ένα αντίγραφο μετά το άλλο.
Όπως προκύπτει από την αλληλογραφία μεταξύ της της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή, οι Γάλλοι έστειλαν επίσημα το cd στον τότε υπουργό οικονομικών κάνοντας χρήση της φορολογικής σύμβασης της Ελλάδας-Γαλλίας για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών και όχι "άτυπα και εμπιστευτικά" όπως ισχυριζόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου. Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι "σύμφωνα με το άρθρο 7 της οδηγίας και με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς".
Τις τελευταίες μέρες, γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά, μέχρι και ότι η αποκάλυψη των Γάλλων ανοίγει το δρόμο για το ειδικό διακαστήριο, ότι "ξεσκεπάζεται" σιγά σιγά η δράση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, των πολιτικών συνεγατών του, αλλά και των υπόλοιπων προσώπων που συνδέονται μαζί του, μέχρι και- ακραίο αυτό- ότι "καποιοι" διαχειρήστηκαν με ύποπτο τρόπο τη λίστα Λαγκάρντ.
Η "διαχείρηση" όχι μόνο δεν έγινε για να αποκομίσει η Ελλάδα έσοδα, αλλά κατά παράβαση της διακρατικής συμφωνίας και της ρητής εντολής των Γάλλων, κάποιοι φαίνεται πως διαχειρίστηκαν τη λίστα για προσωπικό τους-όχι αναγκαστικά οικονομικό-όφελος.
Εκείνο το κρίσιμο διάστημα του 2011-2012, όταν πρωτο- αποκαλύφθηκε διεθνώς η ύπαρξη της λεγόμενης "Λίστας Φαλτσιανί" και άρχισαν οι "διαβεβαιώσεις" των υπουργών ότι "την ψάχνουμε", η λίστα είχε ήδη παραδοθεί στην κυβέρνηση. Αλλά τότε, -όπως θυμάστε-, επικρατούσε τρικυμκία εν κρανίω εντός και εκτός κυβέρνησης.
Περιμέναμε όλοι-εκτός από τις άλλες περί τα μνημόνια και την επαπειλούμενη χρεοκοπία εξελίξεις- να μάθουμε τι περιεχόμενο είχε η λίστα. Τότε, χάρις στο φίλο και συνεργάτη στο ART tv και στην εφημερίδα Παρμενίωνα Λιβανίδη, έμαθα και την ύπαρξη της κυρίας Σαραντίτη. Ανώτατης δημοσίου υπαλλήλου, διευθύντριας Δημόσιων και Διεθνών σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, στενής συνεργάτου των υπουργών κ.κ. Παπακωνστανίνου και Βενιζέλου που είχε μόλις συνταξιοδοτηθεί.
Με την βοήθεια του Παρμενίωνα Λιβανίδη, άκουσα μια πολύ σύντομη συνέντευξη της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Εντυπωσιάστηκα. Η γυναίκα αυτή ήξερε τι έλεγε. Ήξερε την αλήθεια. Αρχίσαμε να την ψάχνουμε και ευτυχώς, λόγω των επαφών του Παρμενίωνα την εντοπίσαμε. Της ζήτησα μια συνέντευξη για το περιοδικό Crash και μια εμφανισή της στην εκπομπή μας,το "Τα Πάντα Ρει". Δέχτηκε ευγενικά. Μίλησε στο περιοδικό, μίλησε και στο κανάλι ζωντανά και μετά...τίποτα.
Με εξέπληξε το γεγονός ότι τα τρομακτικά πράγματα που είχε πει, αποσιωπήθηκαν. "Κάτι" συνέβαινε εδώ. Την ξανακαλέσαμε στην εκπομπή (http://www.youtube.com/watch?v=3mje80KQQSA αν θέλετε να ακούσετε όλη τη δεύτερη συνέντευξή της). Χρειάστηκαν άλλοι 4 μήνες, μέχρι να "βγει" όλη η αλήθεια, έτσι ακριβώς όπως μου την είχε πει ΤΡΕΙΣ φορές χωρίς ΚΑΝΕΙΣ να ενδιαφερθεί. Το διαβιβαστικό έγγραφο που είχε "χαθεί" ξαναέφασε στην Ελλάδα. Και το θέμα, επιτέλους βγήκε στη δημοσιότητα όπως έπρεπε. Η κυρία Σαραντίτη είχε διακιωθεί απόλυτα.
Γιατί όπως μου είχε πει στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη, στη συνέντευξη για το περιοδικό και στη δεύτερη τηλεοπτική:
"Όταν υπάρχει μια τέτοια λίστα, γίνεται έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρη τήρηση του απορρήτου, και όχι με δημοσιοποίηση".
Την ρώτησα: "Τι θα περιμένατε εσείς, τότε, αργότερα, ακόμα και τώρα από τον Βενιζέλο, ο οποίος είνι μέσα στο "κάδρο", στη συγκυβέρνηση, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;"
Και μου απάντησε χωρίς δισταγμό: "Αν μη τι άλλο, αν δεχτώ ότι είναι ένας πνευματικός άνθρωπος, καθηγητής Πανεπιστημίου, θα έπρεπε να παραιτηθεί. Να φύγει και από τη θέση αρχηγού κόμματος αυτή τη στιγμή. Παραβίασε απόρρητο, έκανε ρεζίλι τη χώρα και αυτός και ο Παπακωνσταντίνου κι από κει και πέρα, απλώς mea culpa; Δεν αρκεί. Ο κύριος Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου, μόλις πήραν, όπως τέλος πάντων πήραν, τη λίστα έπρεπε να την παραδώσουν χωρίς καν να την δουν. Από πλευράς υπουργείου δεν έπρεπε να γίνει τίποτα. Έπρεπε να γίνουν έλεγχοι, να εισπραχθούν οι φόροι και να τελειώσει εκεί το θέμα. Το αν ήταν γνωστά ή όχι κάποια ονόματα μας απομάκρυνε από την αιτία του προβλήματος, την οικονοιμική κρίση που πάει να μας διαλύσει. Και δεν είναι αναγκαστικά αυτός που είναι μέσα στη λίστα που φταίει. Φταίει το σύστημα που τον άφησε να είναι εκεί, στη λίστα. Τι έκανε το σύστημα τόσα χρόνια; Δεν δούλευαν σωσ΄τά οι υπηρεσίες. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Και γιατί δεν δούλευαν; Γιατί οι κομματικοί που διοικούσαν αυτό το κράτος, δούλευαν για δικό τους συμφέρον".

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ - Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΠΟΝΟΣ

07/04/2013
Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΠΟΝΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣΣ ΚΥΡ_ HEALTH  ΣΕΛ: 26


Ο μυστηριώδης πόνος…

Ο πόνος τω νεύρων είναι ένα είδος χρόνιου πόνου που οφείλεται είτε σε βλάβη των νεύρων που φυσιολογικά διακρίνουν τον πόνο ή σε τραύμα τμήματος του νευρικού συστήματος που μεταβιβάζει σήματα πόνου.

Η Μαρία είναι μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια Φιλοσοφίας 25 ετών. Πέρυσι, στις διακοπές της, υπήρξε θύμα αυτοκινητιστικού ατυχήματος μαζί με το φίλο της. Και οι δύο είχαν σκισίματα και μώλωπες και το μόνο σοβαρό τραύμα της Μαρίας ήταν ένα κάταγμα στο κάτω μέρος του ποδιού. Όταν πήγε στο νοσοκομείο, τα οστά ενώθηκαν με καρφιά και το πόδι της μπήκε σε γύψο μέχρι να επουλωθεί. Η Μαρία και ο φίλος της επέστρεψαν στο σπίτι τους ανακουφισμένοι που το ατύχημα δεν υπήρξε πιο σοβαρό.
Λίγες μέρες  αργότερα, η Μαρία άρχισε να νιώθει ένα κάψιμο μέσα από το γύψο. Διαπίστωσε ότι ο πόνος γινόταν χειρότερος με την κίνηση και είχε ένα διαξιφιστικό αίσθημα γύρω από τον αστράγαλο.
Όταν την εξέτασα, βρέθηκε ότι το πόδι της Μαρίας είχε δύο ουλές, μία από τον τραυματισμό και μία από την επέμβαση.
Ο γιατρός υποστήριξε ότι κατά την επέμβαση, τα νεύρα του ποδιού υπέστησαν βλάβη, προκαλώντας νευροπαθητικό πόνο.
Ο Γιάννης είναι ένας άντρας 54 ετών, ανύπαντρος και εργάζεται ως συντάκτης. Όπως πολλοί, όταν ήταν παιδί κόλλησε ανεμοβλογιά. Έγινε καλά και δεν το ξανασκέφτηκε.
Πριν από 6 μήνες άρχισε να υποφέρει από πονοκεφάλους και πυρετό και παρατήρησε ότι στο στήθος του σχηματιζόταν ένα εξάνθημα σα λωρίδα. Το εξάνθημα ήταν πολύ επώδυνο, έτσι επισκέφθηκε το γιατρό, ο οποίος διέγνωσε έρπητα.
Του χορήγησε αντιιικά φάρμακα, τα οποία βοήθησαν στην ανακούφιση του εξανθήματος και του πόνου. Ωστόσο, ακόμη και όταν αισθανόταν καλύτερα, 3 μήνες μετά, εξακολουθούσε να νιώθει ένα κάψιμο στο στήθος – εκεί όπου είχε υπάρξει το εξάνθημα – και είχε ευαισθησία στο ελαφρύ άγγιγμα από τα ρούχα του. Μερικές φορές ένιωθε διαξιφιστικούς πόνους.
Ο Γιάννης επέστρεψε στο γιατρό του για να συζητήσει τα συμπτώματα που ένιωθε, ο οποίος διέγνωσε μεθερπητική νευραλγία, μια μορφή νευροπαθητικού πόνου.
Η Σοφία είναι μία γυναίκα 51 ετών, παντρεμένη με δύο παιδιά. Εργάζεται ως μεσίτρια. Πριν από 10 χρόνια διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2.
Προσπαθεί να ελέγχει τι επίπεδα γλυκόζης στο αίμα της με άσκηση, όπως τρέξιμο, αλλά και με φαρμακευτική αγωγή.
Πριν από 3 χρόνια, η Σοφία άρχισε να νιώθει περιστασιακά μυρμήγκιασμα και κάψιμο στα πόδια της.
Ο πόνος συνέχισε να την ενοχλεί και παρόλο που πήρε αναλγητικά από το φαρμακείο, ο πόνος δεν υποχωρούσε.
Η Σοφία επισκέφθηκε το γιατρό της και εκείνος διέγνωσε διαβητική περιφερική νευροπάθεια, καθώς αναγνώρισε ότι τα συμπτώματα πόνου συνδέονταν με τον υπάρχοντα διαβήτη.

Τι είναι.
Ο πόνος είναι μία από τις φυσικές αντιδράσεις του σώματός μας, η οποία μας πληροφορεί για δυσλειτουργίες του οργανισμού μας ή για βλαβερούς εξωτερικούς παράγοντες. Ο οξύς πόνος (που περιγράφεται και ως βραχυχρόνιος πόνος) συχνά αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη και είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή, προστατεύοντάς μας, π.χ. από καψίματα και αποτελώντας ένδειξη τραυμάτων ή λοιμώξεων. Ο οξύς πόνος, που προφανώς συνδέεται με ένα τραύμα και υποχωρεί με την ίασή του, συνήθως διαρκεί λιγότερο από ένα μήνα.
Ωστόσο, όταν ο πόνος συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα, ενώ το αρχικό τραύμα έχει αποκατασταθεί ή ιαθεί, είναι γνωστός ως χρόνιος πόνος που μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα, το οποίο δύσκολα δέχεται κανείς στη ζωή του.
Ο πόνος των νεύρων είναι ένα είδος χρόνιου πόνου που οφείλεται είτε σε βλάβη των νεύρων που φυσιολογικά διακρίνουν τον πόνο ή σε τραύμα τμήματος του νευρικού συστήματος που μεταβιβάζει σήματα πόνου, όπως η σπονδυλική στήλη και ο εγκέφαλος.
Αυτό το είδος πόνου, γνωστό ως νευροπαθητικός πόνος, δεν έχει τον προστατευτικό ρόλο του οξέος πόνου και πρέπει να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται κατάλληλα.

Ποια είναι τα αίτιά του.
Πλήθος παθήσεων είναι δυνατόν να προκαλέσουν άμεση βλάβη στα νεύρα και κατά συνέπεια νευροπαθητικό πόνο, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή ο τραυματισμός σε δυστύχημα.
Ο ακρωτηριασμός άκρου αποτελεί ακόμα ένα γνωστό αίτιο νευροπαθητικού πόνου (πόνος μέλους φαντάσματος).
Ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί επίσης να είναι μια σχετική συνηθισμένη επιπλοκή άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τα νεύρα. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν το διαβήτη, τον έρπητα ζωστήρα  ή την οσφυαλγία. Αυτό εξηγεί γιατί ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί αν είναι συνηθέστερα αίτιο χρόνιου πόνου απ’ ότι πολλοί νομίζουν.

Τα κύρια συμπτώματα.
Ένας ασθενής με νευροπαθητικό πόνο είναι δυνατό να αισθάνεται πόνο σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, ο οποίος περιγράφεται με μία ή περισσότερες μορφές:
-         Σαν κάψιμο
-         Μυρμήγκιασμα
-         Σαν να σε τρυπάει ξίφος
-         Σαν να σε χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο νευροπαθητικός πόνος.
Αν κάποιος πάσχει από χρόνιο πόνο, πρέπει να επισκεφθεί έναν ειδικό γιατρό και να περιγράψει με σαφήνεια τον πόνο που αισθάνεται και ποιες περιοχές του σώματός του επηρεάζει. Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει τις παρακάτω πληροφορίες:
-         Πότε ξεκίνησε ο πόνος
-         Αν ο πόνος είναι αντιληπτός ως αντανάκλαση ή διαχέεται
-         Ποια είναι η ένταση του πόνου
-         Πόσο συχνά εμφανίζεται.
Η πλήρης και σαφής περιγραφή των συμπτωμάτων και της επίδρασης αυτών στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή σημαίνει ότι ο γιατρός θα κάνει τη σωστή διάγνωση και θα συστήσει την καλύτερη θεραπεία για εσάς.
Βρίσκοντας την κατάλληλη θεραπεία.
ΌΛΟΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, διαφέρουν μεταξύ τους και είναι δυνατό να αναφέρονται στον πόνο τους με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει ένας αριθμός θεραπευτικών επιλογών, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν το νευροπαθητικό πόνο, που περιλαμβάνουν:
-         Φάρμακα
-         Φυσιατρικές θεραπείες (όπως ειδικές θεραπείες με χρήση θερμότητας)
-         Φυσικοθεραπεία (ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης)
-         TENS (διαδεσμική ηλεκτρική νευρική διέγερση).
-         Ψυχολογικές μεθόδους (ώστε να βοηθηθούν οι ασθενείς να συμφιλιωθούν με τον πόνο τους, τεχνικές χαλάρωσης ψυχοθεραπευτικές μεθόδους).
-         Βελονισμό
Ειδικά φάρμακα για τη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων (αντιεπιληπτικά) και της κατάθλιψης (αντικαταθλιπτικά). Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτές οι δύο κατηγορίες φαρμάκων (με συγκεκριμένους αντιπροσώπους από την κάθε κατηγορία) είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου. Ενίοτε απαιτείται και η χρήση ισχυρότερων αναλγητικών, συνήθως με τη μορφή συνδυασμού φαρμάκων. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εταιρειών Νευρολογίας (EFNS) προτείνει για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου να χρησιμοποιούνται τα εξής:
-         Πρεγχαμπαλίνη, γκαμπαμπεντίνη (αντιεπιληπτικά)
-         Τρικυκλική, βενλαφαξίνη, δουλοξεΐνη (αντικαταθλιπτικά)
-         Lidocaine (τοπικό αναισθητικό).

Άλλες εκδηλώσεις.
Ο ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ πόνος συχνά συνοδεύεται από διαταραχές ύπνου, καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, υποβαθμίζοντας σημαντικά τη λειτουργικότητας και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Στόχο της θεραπείας αποτελεί η συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Δεδομένου ότι η πρεγχαμπαλίνη, πέρα από το νευροπαθητικό πόνο περιλαμβάνει στις θεραπευτικές ενδείξεις τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, αποτελεί ένα  φάρμακο πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου, προσφέροντας παράλληλα ανακούφιση και στα άλλα συνοδά συμπτώματα.

Άρθρο του Δ/ρος Νίκου Ε. Δέγλερη

ΚΕΠΑ-ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Μέσω εντύπου η αίτηση πιστοποίησης βαθμού αναπηρίας

Σε ενέργειες με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και τον εξορθολογισμό του χρόνου αναμονής των προς εξέταση περιστατικών προχωρά το ΙΚΑ.Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από 15/06/2013, (κατά εφαρμογή του Ν. 4144/2013 άρθρο 76 παρ. 3), καθίσταται υποχρεωτική η συνυποβολή με την αίτηση για πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ του ενιαίου εντύπου Ιατρικής Έκθεσης/Βεβαίωσης, με την ονομασία «Εισηγητικός Φάκελος Παροχών Αναπηρίας».

Αναμονή

Παράλληλα καταργείται η υπάρχουσα διαδικασία προετοιμασίας του ιατρικού φακέλου για εισαγωγή στις Υγειονομικές Επιτροπές. Με την εφαρμογή του νέου εντύπου, ο χρόνος αναμονής περιορίζεται σημαντικά παραπέμπων καθορίζει την ειδικότητα της υγειονομικής επιτροπής στην οποία θα παραπέμπεται ο ασθενής. Ως εκ τούτου, εξασφαλίζεται η ορθή επιλογή της υγειονομικής επιτροπής αάααχώρηση ειδικότητας από τον διοικητικό υπάλληλο κατά τη διαδικασία πρωτοκόλλησης του αιτήματος γεγονός που καθιστά αίτημα άμεσα πραμματιστέο.

Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζεται πως κανένα αίτημα δεν θα γίνεται δεκτό από 15/06/2013 στα ΚΕΠΑ χωρίς την προσκόμιση του Εισηγητικού Φακέλου Παροχών Αναπηρίας.

Το ενιαίο έντυπο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ, www.ika.gr και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Ακολουθούν οι οδηγίες συμπλήρωσης τής Ιατρικής Έκθεσης

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Η σωστή συμπλήρωση εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ορθή επιλογή της επιτροπής στην οποία θα παραπεμφθεί ο ασθενής, αποτρέποντας έτσι την ταλαιπωρία του από τυχούσα αναβολή συμβάλλοντας παράλληλα στην ταχύτερη και εύρυθμη λειτουργία των Κ.Ε.Π.Α.

1. Συμπληρώστε με κεφαλαία γράμματα τα στοιχεία του ασθενούς.

2. Συμπληρώστε την κύρια πάθηση για την οποία παραπέμπετε τον ασθενή για προσδιορισμό ποσοστού αναπηρίας (π.χ. χειρουργηθείσα στεφανιαία νόσος δυο αγγείων, απομυελινωτική νόσος, μαστεκτομή λόγω Ca κ.λ.π.) ***

3. Συμπληρώστε τον κωδικό εξέτασης επιτροπής, αφού συμβουλευτείτε τον επισυναπτόμενο Πίνακα 1 (ιατρική ειδικότητα εξέτασης φακέλου).

4. Αναφέρετε το ιστορικό του ασθενούς εν συντομία (π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου το 1998, αορτοστεφανιαία παράκαμψη το 2008 ή ΑΕΕ το 2005 με συνέπεια αριστερή ημιπάρεση). Περιγράψτε τη σημερινή του κατάσταση σύμφωνα με τον πρόσφατο παρακλινικό έλεγχο και αναφέρατε τη φαρμακευτική αγωγή πουλαμβάνει.

5. Αναφέρετε επιγραμματικά τις εξετάσεις, νοσηλείες κ.λ.π. στις οποίες βασίσατε την προαναφερθείσα διάγνωση και κλινική κατάσταση του ασθενούς, οι οποίες επισυνάπτονται π.χ. νοσηλεία εμφράγματος, στεφανιογραφία, δοκιμασία κοπώσεως, triplex καρδιάς. Οι εξετάσεις που χρησιμεύουν για την παρακολούθηση του ασθενούς θα πρέπει να είναι πρόσφατες. Οι εξετάσεις που δείχνουν μόνιμη βλάβη ή γίνονται μια φορά προσκομίζονται ανεξάρτητα της παλαιότητάς τους (π.χ. βιοψίες, CT εγκεφάλου επί Α.Ε.Ε. κ.λ.π.).

6. Συμπληρώστε τον κωδικό δικαιολογητικού, αφού συμβουλευτείτε τον επισυναπτόμενο Πίνακα 2

7. Υπογράψτε και σφραγίστε στο κάτω μέρος της σελίδας.

8. Αναφέρετε τυχόν άλλες παθήσεις από τις οποίες πάσχει ο ασθενής, βάσει αντίστοιχων ιατρικών γνωματεύσεων που θα σας προσκομίσει ο ασθενής.

9. Συμπληρώστε τον κωδικό εξέτασης ειδικότητας επιτροπής (Πίνακας 1).

10. Συμπληρώστε με τις αντίστοιχες εξετάσεις (Πίνακας 2).

11. Συμπληρώστε τον κωδικό εξέτασης (Πίνακας 2).

12. Συμπληρώστε με κεφαλαία γράμματα τα στοιχεία σας. Στη θέση ιδιότητα συμπληρώστε ιδιώτης, ιατρός ΕΣΥ ή ΕΟΠΥΥ ή άλλη θέση.

13. Σφραγίστε και υπογράψτε.

14. Θεωρήστε το γνήσιο της υπογραφή σας. (ΟΙ Ιατροί του ΕΣΥ ή Φ.Κ.Α. θεωρούν στην αντίστοιχη γραμματεία της Υπηρεσίας τους, οι Ιδιώτες από ΚΕΠ ή αστυνομία).

 *** Επιλέξτε μια από τις 12 γενικές κατηγορίες ειδικότητας εξέταση φακέλου, ανάλογα με την φύση της πάθησης και την επιβάρυνση που προκαλεί αυτή στον οργανισμό.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

• Ένας χειρουργημένος καρκίνος του στήθους ή της μήτρας θα χαρακτηριστεί ως χειρουργικό, ένας καρκίνος ή λέμφωμα ή λευχαιμία με μεταστάσεις –ανεγχείρητος, θα χαρακτηριστεί παθολογικό περιστατικό.
• Αγγειοχειρουργικά περιστατικά θα οριστούν να εξετασθούν από χειρουργούς.
• Καρκίνοι του νεφρο-ουροποιητικού θα ορισθούν ως ουρολογικά.
• Καρκίνοι του ΩΡΛ συστήματος θα ορισθούν από την αντίστοιχη ειδικότητα.
• Ενδοκρινολογικές παθήσεις σε γενικές γραμμές θα ορισθούν για εξέταση από παθολογική επιτροπή.
• Συστηματικές ρευματολογικές παθήσεις από Ρευματολόγους, αν όμως έχουν προκαλέσει μείζονες επιπλοκές σε συγκεκριμένο σύστημα (π.χ. σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα θα μπορούσαν να εξετασθούν από ορθοπεδική επιτροπή ως πρώτη επιλογή).
• Νευροχειρουργικά περιστατικά με επιπλοκές παρέσεις, ημιπληγίες κλπ, θα ορισθούν για εξέταση από επιτροπή Νευρολόγων.
• Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης σε γενικές γραμμές θα οριστούν να εξετασθούν από ορθοπεδικούς.
• Καρκίνος εντέρου, μη χειρουργημένος θα εξετασθεί από παθολόγους ενώ μετά από επέμβαση θα ορισθεί ως χειρουργικό περιστατικό.
• Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη θα οριστεί ως καρδιολογικό περιστατικό.

 Πηγή: Εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο»