meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ


Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Του Σωτήρη Γ. Παπαδημητρίου

Απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση έχει λύσει όλα της τα προβλήματα και τα θέματα που καίνε τον ελληνικό λαό και αποφάσισε να λύσει και το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρέπει να ανακατέψει γερά την κομματική της τράπουλα για να μπερδευτεί ακόμα ο κόσμος. Γιατί ο πραγματικός λόγος αυτός είναι και όχι η καλύτερη εκπροσώπηση.

Με αφορμή λοιπόν την συζήτηση που έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου και προβληματισμούς μου.

Κάθε φορά που επιχειρείται μία εφαρμογή ή αλλαγή σε έναν θεσμό, πάντα ο τρόπος είναι ανορθόδοξος. Πάντα γίνεται τελευταία στιγμή, με προχειρότητα και χωρίς διάλογο. Ας πάμε λίγο πίσω και ας θυμηθούμε τον τρόπο εισαγωγής στην επικαιρότητα του «Καλλικράτη». Ήρθε έξι μήνες πριν τις εκλογές, χωρίς καμία σοβαρή διάθεση και περιθώρια διαβούλευσης. Και βέβαια δε μπορώ να μην αναφέρω την ανύπαρκτη διάθεση συζήτησης των  τότε αυτοδιοικητικών. Γιατί προφανώς, ήθελαν να διασφαλίσουν μια θεσούλα στο κάδρο της εξουσίας. Πότε δεν έγινε μία αποτίμηση της λειτουργίας του «Καποδίστρια». Ε, τα ίδια γίνονται και τώρα.

Χωρίς καμία αποτίμηση και επεξεργασία της μέχρι τώρα εφαρμογής του «Καλλικράτη», πάμε να εφαρμόσουμε άλλες τακτικές. Έχουμε δηλαδή κρίνει ότι ο θεσμός αυτός έχει στεφθεί από απόλυτη επιτυχία και το μόνο μελανό σημείο είναι η εκπροσώπηση και ο τρόπος εκλογής τους.

Μέσα λοιπόν σε όλες τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν, όλα τα μεγάλα μυαλά από το Μέγαρο Μαξίμου, σκέφτονται να καταργήσουν ολοκληρωτικά τη εκπροσώπηση των πάλαι ποτέ χωριών. Δε χρειάζεται. Είναι περιττό. Όπως και η ύπαρξή τους.

Μέχρι εκεί το καταλαβαίνω. Αλλά να μην υπάρχει καμία αντίδραση από το σύνολο της Περιφέρειας είναι ανήκουστο. Ακούγεται ως φάρσα. Εμείς εδώ στην επαρχία να αποδεχόμαστε την εγκατάλειψη, την ερημοποίηση, και τον αφανισμό της επαρχίας στο σύνολο της. Να είμαστε τουλάχιστον ικανοποιημένοι αν παραμείνουμε στον ηλεκτρονικό χάρτη της Google.

Πραγματικά δεν ξέρω σε πιο σημείο βρισκόμαστε της εφαρμογής ενός σχεδίου ως προς την διάλυση της ελληνικής κοινωνίας μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει βρει πολλούς εφαρμοστές.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκέντρωση. Δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Δε μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην ελληνική παράδοση με τα ήθη και τα έθιμά της, όταν κάνουμε τα πάντα για να αφανίσουμε τα κομμάτια του χάρτη τα οποία δεν είναι μεγάλες πόλεις. Και μιλάω έτσι γιατί όταν ακυρώνεις την εκπροσώπηση τους σε έναν θεσμό όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότες δείχνεις ότι δεν τους υπολογίζεις. Δεν τους μετράς. Τους υποβαθμίζεις.

Δεν είναι έτσι όμως. Πρέπει να ξέρουμε ότι τα κύτταρα μιας κοινωνίας ήταν οι κοινότητες. Τα χωριά μας. το έχω ξαναπεί ότι ισχυρή περιφέρεια σημαίνει ισχυρό κέντρο.

Για φανταστείτε ένα χωριό όπως είναι η Κανδήλα ή Βλαχέρνα ή το Λεβίδι, που έχουν κόσμο, παραγωγή, ζωντάνια, τοπικά έθιμα, ιστορία, να μην έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την κεντρική εξουσία του Δημαρχείου. Να μην υπάρχει κάποιος από την εκεί Τοπική κοινωνία, που θα αγωνιά για την επίλυση των προβλημάτων τους, γιατί απλά θα ζει εκεί. Για σκεφτείτε στο Μαυρογιάννη ή στην Παλαιοχουνη ή στο Καρδαρά, αν καεί μια λάμπα ή αν ανοίξει μια επικίνδυνη λακκούβα, ποιος θα ενδιαφερθεί από το Δημαρχείο για άμεση επίλυση; Μετρημένες «ψυχές» είναι. Ήδη έχει παρατηρηθεί σε αρκετά χωριά η παραμέλησή τους, για το λόγο ότι ο Εκπρόσωπος είναι ένα άτομο και όχι τρία που ήταν πριν.

Δε θέλω να μακρηγορήσω, δε θέλω να κουράσω. Θέλω να αφυπνίσω τους κατέχοντες Αυτοδιοικητική Εξουσία. Μην επαναπαύεστε. Μην δέχεστε αυτά που σας σερβίρουν. Μην δείχνετε το φόβο σας στην πολυφωνία. Δείξτε το ανάστημά σας. Δείξτε ότι έχετε σεβασμό στις ιδιαίτερες πατρίδες σας. Δείξτε ότι είστε έτοιμοι για ρήξεις και όχι απλά να διασφαλίσετε το προσωπικό σας πολιτικό μέλλον. Γιατί σήμερα έβαλαν στο μυαλό τους τον αφανισμό των μικρών κοινωνιών, αύριο ίσως σκεφθούν τον αφανισμό των πόλεων. Να πουν ένας δήμος όλη η Αρκαδία. Και μετά να διορίσουν έναν διαχειριστή manager να εποπτεύει τον τόπο. Μην γινόμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μια πραγματική αποτίμηση στο σύνολο της, της λειτουργίας του «Καλλικράτη». Γιατί θεωρώ ότι σαν θεσμός στο σύνολο του έχει θέματα.

 

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ


Συνάντηση Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Ι.Σ.Α Γ.Πατούλη, με Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο

Κανείς χωρίς Γιατρό, Φαγητό και Φάρμακο σε μια Ελλάδα που υποφέρει»

Με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδας Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, συναντήθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α) Γιώργος Πατούλης, για να επισφραγίσουν την έναρξη του Πανελλαδικού Προγράμματος «Δωρεάν Φάρμακα σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας» του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ενός προγράμματος που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Στόχος της συνάντησης ήταν η Ιατρική Διακονία ως συνεργασία του Ιατρικού Κόσμου με την Εκκλησία για τη στήριξη των ευπαθών και αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας.

Από τη θέση του Προέδρου του Ι.Σ.Α αλλά και του Δημάρχου Αμαρουσίου, ο κ. Πατούλης, συζήτησε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τους άξονες δράσεων για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση, αλλά και τους επόμενους στόχους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, που ξεκινάει σήμερα 1η Οκτωβρίου 2013 μέσα από το πανελλαδικό πρόγραμμα διάθεσης φαρμάκων τόσο στην Αττική όσο και σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την υιοθέτηση χρόνιων, οικονομικά αδύναμων ανασφάλιστων ασθενών.

Με το μήνυμα «Κανείς χωρίς Γιατρό, Φαγητό και Φάρμακο σε μια Ελλάδα που υποφέρει» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α συνομολόγησαν και συμφώνησαν σε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο δράσεων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, μέσα από το οποίο θα καταγράφονται οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι, χρόνιοι ασθενείς σε όλες της ενορίες της Αρχιεπισκοπής και σε όσες Μητροπόλεις θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η καταγραφή θα γίνεται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και ισχύουσα ιατρική συνταγή για ένα τρίμηνο ώστε να πιστοποιηθούν οι ανασφάλιστοι ασθενείς ανάλογα με τις παθήσεις τους. Τα φάρμακα θα μεταφέρονται με όχημα της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ στις Μητροπόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας θα αποστέλλονται κατόπιν συνεννόησης με τους Προϊστάμενους των Ναών.

Επόμενοι στόχοι που συζητήθηκαν ήταν τα εγκαίνια των Παραρτημάτων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στη ΓΣΕΒΕΕ και στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών που προγραμματίζονται για τις 14 Οκτωβρίου 2013.

 
 
 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ


Άρθρο του Νίκου Σκαρμέα, Επίκουρου Καθηγητή Νευρολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Πέραν των γενετικών, περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου. Τροποποιήσιμοι παράγοντες που πιθανώς να παίζουν ρόλο συμπεριλαμβάνουν τους κάτωθι: καρδιαγγειακοί παράγοντες (διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία), κάπνισμα, τραυματικές κακώσεις, κατάθλιψη, φάρμακα (ορμόνες όπως οιστρογόνα, αντιυπερτασικά, αντιδυσλιπιδαιμικά, αντιφλεγμονώδη κλπ), καθώς και παράγοντες επηρεάζοντες το νοητικό απόθεμα (IQ, εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση κλπ). Ωστόσο για πολλούς από αυτούς δεν υπάρχει επιστημονική βεβαιότητα.

Στην πληθώρα των περιβαλλοντικών, δυνητικά τροποποιήσιμων παραγόντων που έχουν συσχετιστεί με τη ΝΑ, δε μπορούσε να λείπει και η διατροφή. Τα δεδομένα είναι αντικρουόμενα. Υψηλότερη πρόσληψη διαφόρων βιταμινών όπως C, Ε, Β6, Β12, φυλικού οξέως, φλαβονοειδών, ακόρεστων λιπαρών και ψαριών και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (καθώς και μια σερά άλλων αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών συμπληρωμάτων διατροφής, τροφών και θρεπτικών συστατικών) έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ΝΑ ή με βραδύτερη νοητική έκπτωση.

Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος για ΝΑ ή νοητική έκπτωση δε συσχετίζεται με την πρόσληψη των ανωτέρω. Μια από τις πιθανές αιτίες των παραπάνω αντικρουόμενων ερευνών είναι και το γεγονός ότι εξετάζουν διατροφικά στοιχεία απομονωμένα και όχι ως μέρη μιας συνολικής δίαιτας. Η εξέταση συνολικών διατροφικών σχημάτων παρέχει τα πλεονεκτήματα της συνεκτίμησης πολλών διατροφικών στοιχείων ταυτόχρονα ενσωματώνοντας πιθανές αλληλεπιδράσεις τους και της αποφυγής πολλαπλών συγκρίσεων.

Ένα τέτοιο διατροφικό σχήμα είναι η Μεσογειακή Δίαιτα. Νεότερα δεδομένα υποδηλώνουν ότι πιθανώς να σχετίζεται και με μειωμένη πιθανότητα για ΝΑ. Μάλιστα μια πρόσφατη Ελληνική μελέτη προσέφερε σημαντικότατα νέα δεδομένα ως προς αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα η κ. Ψαλτοπούλου από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία κυρίως με τον κ. Σεργεντάνη και τον κ. Παναγιωτάκο (αλλά και άλλους συνεργάτες) δημοσίευσαν μια μετα-ανάλυση όπου ανάλυσαν όλες τις έως τώρα μελέτες που εξέταζαν τη σχέση της μεσογειακής δίαιτας με μια σειρά νευρολογικών παθήσεων. Στη μελέτη αυτή κατέδειξαν ότι η τήρηση της μεσογειακής δίαιτας σχετίζεται όχι μόνο με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και λιγότερη άνοια, αλλά και με προστασία από άλλες εγκεφαλικές παθήσεις όπως τα αγγειακά εγκεφαλικά και η κατάθλιψη. Η μελέτη αυτή όχι μόνο δημοσιεύτηκε στο Annals of Neurology, ένα από τα πλέον έγκριτα διεθνώς περιοδικά του χώρου της νευρολογίας, αλλά πήρε μεγάλη δημοσιότητα σε μη επιστημονικά μέσα μαζικής επικοινωνίας (δηλαδή του ευρέως κοινού).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER 2013: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

• Δευτέρα 16 έως και Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013: Εβδομάδα Ενημέρωσης, Πρόληψης και Έγκαιρης Διάγνωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στα Κέντρα Ημέρας της εταιρείας σε Αμπελοκήπους, Παγκράτι, Μαρούσι και Ηλιούπολη, από τις 10:00 έως και τις 17:00, ειδικευμένοι επιστήμονες θα κάνουν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, τηλ. 9011 40 41 51.

• Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013: Συνέδριο με θέμα: «Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των έμμισθων και οικογενειακών φροντιστών: Παρουσίαση του προγράμματος SET CARE - «Μάθηση εξ’ αποστάσεως στο πλαίσιο της κατ’ οίκον φροντίδας». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημίας 48 & Σίνα, Αθήνα, Ώρες 10:00-16:00. Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ. Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑΣ

Άρθρο της Μάγδας Τσολάκη, ΜD, PhD, Νευρολόγου – Ψυχιάτρου, Θεολόγου, Καθηγήτριας Α.Π.Θ., Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών

Η προσπάθεια για την αντιμετώπισή της άνοιας έχει τρεις κατευθύνσεις: Προφύλαξη, σύγχρονη αντιμετώπιση (ότι πιο καινούργιο στην καθημερινή μας κλινική πράξη) και μελλοντικές στρατηγικές.

Για την προφύλαξη

1. Γενετική Θεραπευτική: Πρόσφατες έρευνες για την Υγεία του εγκεφάλου δίνουν νέες ελπίδες στους ασθενείς και υπόσχονται επανάσταση στα πεδία της Νευρολογίας και Ψυχιατρικής. Προσωπικές φαρμακογενετικές δοκιμασίες (τεστ) που θα προσφέρουν βοήθεια στη διάγνωση και στην επιλογή της θεραπείας θα είναι σε λίγο έτοιμες για την καθημερινή κλινική πράξη. Ήδη βιολογικοί δείκτες που έχουν σχέση με το β-αμυλοειδές στο ΕΝΥ χρησιμοποιούνται όχι μόνο για ερευνητικούς λόγους. Πρόσφατα οι ακτινολόγοι και οι πυρηνικοί γιατροί μπορούν να δουν τις ειδικές για την ΝΑ πλάκες του β-αμυλοειδούς σε ζωντανούς ασθενείς χρησιμοποιώντας Positron Emission Tomography που έχει εγκριθεί από τον FDA. Όπως όλα τα μεγάλα ιατρικά νέα, η εισαγωγή αλγορίθμων και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών απαιτούν δυνατή επιστημονική έρευνα και χρόνο. Για πολλά νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα η διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία δεν παρατηρούνται αρκετά γρήγορα.

2. Για ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή (ΗΝΔ) (πρώιμο στάδιο άνοιας): Το CHF5074 βελτιώνει τις νοητικές διαταρχές: Κλινική μελέτη με τον αναστολέα φλεγμονής του ΚΝΣ CHF5074 έδειξε βελτίωση των νοητικών λειτουργιών ασθενών με ΗΝΔ. Το φάρμακο CHF5074 είναι ρυθμιστής της μικρογλοίας, δηλαδή αλλάζει τη συμπεριφορά των μικρογλοιακών κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την ανοσοαντίδραση στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Π.χ. βοηθούν στην απελευθέρωση των αντιδράσεων στη φλεγμονή και προστατεύουν τους ευαίσθητους ιστούς. Υπάρχει μία θεωρία που υποστηρίζει ότι οι πλάκες στην ΝΑ προτρέπουν τα μικρογλοιακά κύτταρα να επιτίθενται στους υγιείς νευρώνες και ιστούς. Το φάρμακο CHF5074 δεν επιτρέπει αυτή την καταστροφική συμπεριφορά. Η μελέτη έγινε από την Ιταλική φαρμακευτική Εταιρεία Chiesi Pharmaceuticals σε 74 ασθενείς σε τρεις ομάδες που πήραν το φάρμακο σε διαφορετικές δόσεις για περισσότερο από 90 εβδομάδες. Μία πρόωρη ανάλυση 27 ασθενών στην 88η εβδομάδα έδειξε στατιστικά σημαντική δοσοεξαρτώμενη βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες. Οι φορείς ενός ή δύο γονιδίων ΑΡΟΕ ε4, που αυξάνουν τον κίνδυνο για νόσο Alzheimer, έδειξαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από τους μη φορείς σε δύο από τις δοκιμασίες που χρησιμοποιήθηκαν Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο AAIC το 2013 στη Βοστώνη.

3. Φάρμακο που χορηγείται για τον Σακχαρώδη Διαβήτη ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας: Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το φάρμακο Μετφορμίνη (Glucophage) ελάττωσε τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας κατά 20%. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη έγινε από επιστήμονες της Kaiser Permanante, μία μη κερδοσκοπική Ιατρική Ομάδα που έχει έδρα την Καλιφόρνια. Εξέτασαν τα ιστορικά πάνω από 15.000 αρρώστων > 55 ετών με ΣΔ τύπου 2, που πήραν μετφορμίνη για περισσότερο από 5 χρόνια. Αυτοί οι ασθενείς είχαν κατά 20% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν άνοια σε μεγάλες ηλικίες. Τώρα τρέχουν μελέτες όπου χορηγείται η μετφορμίνη ως θεραπεία και σε ασθενείς με άνοια και σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή.

4. Εξέταση με PET scans παρουσιάζει την προσβολή του εγκεφάλου από την τ-πρωτεΐνη σε ασθενείς: Ιάπωνες ερευνητές από Japan’s National Institute of Radiological Sciences βρήκαν νέα μέθοδο που απεικονίζει την τ πρωτεΐνη στον εγκέφαλο ασθενών σε διάφορα στάδια της νόσου Alzheimer. Εξέτασαν με PET ασθενείς και φυσιολογικούς της ίδιας ηλικίας πριν από την εξέταση χορήγησαν [C¹¹] PBB3 – ουσία που χρωματίζει την τ πρωτεΐνη - and [¹¹C] PIB, που συνδέεται με το β αμυλοειδές. Εκτεταμένες περιοχές του εγκεφάλου χρωματίστηκαν στους ασθενείς με ΝΑ. Η έκταση των βλαβών καθώς και η συγκέντρωση των βλαβών παρουσίασαν μεγάλη συσχέτιση με τη σοβαρότητα της νόσου.

5. Καθυστέρηση στην συνταξιοδότηση μπορεί να καθυστερεί την εμφάνιση της άνοιας: Μία νέα γαλλική μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι που καθυστερούν να πάρουν σύνταξη είναι σε μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. «Για κάθε έτος περισσότερο δουλειάς, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ελαττώνεται κατά 3.2%», είπε η Dr. Carole Dufouil, επιδημιολόγος στο INSERM, δημόσιο γαλλικό ερευνητικό κέντρο. Η Dr. Dufouil εξέτασε τα αρχεία 430,000 εργαζομένων. Είχαν περάσει κατά μέσο όρο 12 χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους και ήταν στην ηλικία κατά μέσο όρο των 74 ετών. Σχεδόν το 3% ανέπτυξαν άνοια, αλλά ο κίνδυνος ελαττωνόταν με κάθε επιπλέον χρόνο δουλειάς. Άτομο που συνταξιοδοτήθηκε στα 65 είχε κατά 15% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξει άνοια από κάποιον που συνταξιοδοτήθηκε στα 60.

Αντιμετώπιση της άνοιας

Αν και η νόσος είναι γνωστή για περισσότερο από ένα αιώνα (1906-2013) οι αναστολείς των χολινεστερασών και η μεμαντίνη είναι τα μόνα φάρμακα που έχουν εγκριθεί. Τα φάρμακα αυτά προσφέρουν συμπτωματική βελτίωση μόνο χωρίς να μπορούν να τροποποιήσουν την πορεία της νόσου.

1. Ο FDA εγκρίνει το αυτοκόλλητο της Ριβαστιγμίνης (Exelon) για την σοβαρή άνοια: Στις 7 Ιουλίου ο FDA ενέκρινε την χρήση του αυτοκόλλητου της Ριβαστιγμίνης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της σοβαρής Νόσου Alzheimer. Το αυτοκόλλητο της ριβαστιγμίνης απελευθερώνει το φάρμακο συνεχώς όλο το 24ωρο. Εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2007 για την αντιμετώπιση της ήπιας και μέσης βαρύτητας άνοιας.

2. Παράγοντες Ηerbal: Νοητικά, συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα είναι τυπικά χαρακτηριστικά των ασθενών με άνοια όπως είναι η νόσος Alzheimer (AD), η αγγειακή άνοια (VD), και άλλες μορφές γεροντικής άνοιας. Κλινικές ενδείξεις υποστηρίζουν την πιθανή χρησιμότητα του chotosan (CTS) και του yokukansan (YKS), παραδοσιακές μορφές herbal που ονομάζονται φάρμακα Kampo, στη θεραπεία των νοητικών συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων των ασθενών με άνοια, αν και οι ενδείξεις τους διαφέρουν. Η δυνατότητα των CTS και YKS για την αντιμετώπιση των ασθενών με άνοια υποστηρίζεται από προκλινικές μελέτες σε πειραματικά μοντέλα άνοιας με ζώα που έχουν νοητικά και συναισθηματικά προβλήματα που προκαλούνται από το γήρας και τον διαβήτη, δηλαδή παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Περισσότερες μελέτες χρειάζονται για να γίνει κατανοητό ποιες είναι οι δραστικές ουσίες και ποιος είναι ο στόχος τους για να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε κατά της άνοιας.

3. Φάρμακο με στοιχεία από τροφές: Περιμένουμε την κυκλοφορία στην Ελλάδα ενός φαρμάκου, το οποίο περιέχει όλα τα στοιχεία εκείνα που παίρνουμε από τις τροφές και βοηθούν στη διατήρηση των συνάψεων των νευρώνων. Το φάρμακο αυτό περιέχει: Uridine (UMP), Ωμέγα-3 λιπαρά, Χολίνη, Φωσφωλιπίδια, Ωταμίνες του συμπλέγματος Β, και αντιοξειδωτικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

• Μία νέα μελέτη φάσης 3 ξεκίνησε το 2013 με σκοπό την έρευνα της πιογλιταζόνης, ένα φάρμακο για τον Σακχαρώδη διαβήτη, σε φυσιολογικούς ανθρώπους με θετικά προδιαθεσικά γονίδια. Η μελέτη αποφασίστηκε να τρέξει σε κέντρα της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ρωσίας. Οι συμμετέχοντες θα είναι νοητικά υγιείς αλλά θα φέρουν τα προδιαθεσικά γονίδια APOE και TOMM40 που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρώιμης έναρξης της ΝΑ. Αυτή η μελέτη θα χρησιμοποιήσει και θα αξιολογήσει τα καινούργια διαγνωστικά κριτήρια NIA/Alzheimer’s Association για MCI που οφείλεται σε ΝΑ. Στην Ευρώπη, η pioglitazone είναι στην αγορά από την Εταιρεία Takeda όπως το Actos και το Glustin για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Σε μελέτες σε ανθρώπους έδειξε ότι σχετίζεται με ελάττωση δεικτών της φλεγμονής στον εγκέφαλο.

• Το φάρμακο Semagacestat είναι ένα μικρομόριο αναστολέας της γ-secretase. Έγινε μία μελέτη διπλή-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο – placebo - σε 1537 ασθενείς με νόσο Alzheimer και με τυχαιοποίηση άλλοι πήραν 100 mg semagacestat, άλλοι 140 mg semagacestat, ή placebo. Η μελέτη σταμάτησε ενώ οι ασθενείς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο έφτασαν τους 189, 153 ασθενείς στην ομάδα που έπαιρναν 100 mg semagacestat, και 121 ασθενείς στην ομάδα που έπαιρναν 140 mg semagacestat. Η κλίμακα ADAS-cog έδειξε επιδείνωση σε όλες τις ομάδες - 6.4 βαθμούς στην ομάδα placebo, 7.5 βαθμούς στην ομάδα που έπαιρνε 100 mg και 7.8 βαθμούς στην ομάδα που έπαιρνε 140 mg; (P=0.15 και P=0.07, αντίστοιχα, για τη σύγκριση με το placebo). Η κλίμακα ADCSADL έδειξε επιδείνωση σε όλες τις ομάδες (μέση αλλαγή στην εβδομάδα 76, -9.0 βαθμούς στην ομάδα placebo, -10.5 βαθμούς στην ομάδα των 100-mg, και -12.6 βαθμούς στην ομάδα των 140-mg; (P=0.14 και P<0.001, αντίστοιχα, στη σύγκριση με το εικονικό φάρμακο- placebo).

«ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑΣ»

Συνέντευξη της Μάγδας Τσολάκη, ΜD, PhD, Νευρολόγου–Ψυχιάτρου, Θεολόγου, Kαθηγήτριας Α.Π.Θ., Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών

HD: Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις για το Αλτσχάιμερ;

Η εκτεταμένη έρευνα στην κυτταρική και μοριακή παθογένεια της νόσου τις τελευταίες δεκαετίες προκάλεσε μεγάλη πρόοδο στην κατανόηση της νόσου. Υπάρχουν πια καινούργιες μέθοδοι διάγνωσης της νόσου. Η πλέον τελευταία μέθοδος διάγνωσης ανακοινώθηκε στις 29 Ιουλίου 2013 και περιγράφεται στην εφημερίδα της Alzheimer Europe. Πρόκειται για μια νέα εξέταση στο αίμα που χρησιμοποιεί microRNA για τη διάγνωση της άνοιας. Μία γερμανο-αμερικανική ομάδα ανέπτυξε μία μέθοδο που ανιχνεύει νέους βιολογικούς δείκτες χρησιμοποιώντας microRNAs ή τμήματα του γενετικού κώδικα. Οι ερευνητές ανέλυσαν μία ομάδα 12 microRNAs από το αίμα 48 ασθενών με ΝΑ και 22 υγιείς και κατέγραψαν τις διαφορές που υπήρχαν στην ομάδα με ΝΑ και σε σχέση με τους φυσιολογικούς. Στη συνέχεια ακολούθησαν την ίδια διαδικασία με ασθενείς με άλλα νοσήματα και φυσιολογικούς. Η εξέταση έδειξε ότι μπορεί να ξεχωρίσει τους ασθενείς με ΝΑ, αλλά και εκείνους με άλλα νοσήματα. Μπορούσε να ξεχωρίσει με περισσότερη από 95% ακρίβεια τους φυσιολογικούς από τους ασθενείς με σχιζοφρένεια, κατάθλιψη και διπολική διαταραχή. Με λιγότερη ακρίβεια μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση των ασθενών με Ήπια Νοητική Διαταραχή, Νόσο Parkinson και σκλήρυνση κατά πλάκας (περίπου 82%).
Η ακρίβεια στη διάκριση ΝΑ και άλλων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων ήταν περίπου 75%. Έχουν αναπτυχθεί επίσης νέες θεραπευτικές στρατηγικές που προσπαθούν να τροποποιήσουν την πορεία της νόσου. Η μεγαλύτερη εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι θεραπευτικές που στηρίζονται στο β-αμυλοειδές και στην τ πρωτεΐνη, που πιθανώς να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της ΝΑ στο άμεσο μέλλον. Αρκετά φάρμακα που ήταν χρήσιμα προκλινικά (πειραματόζωα) απέτυχαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με ΝΑ. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν όμως από αυτές τις κλινικές δοκιμές είναι πολύτιμες.

HD: Το οικονομικό κόστος της ασθένειας είναι σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλό για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ποιες ενέργειες πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Πολιτείας για την οικονομική διευκόλυνση των ανθρώπων αυτών;

Είχαμε καταφέρει το 2006 οι ασθενείς να παίρνουν τα φάρμακά τους δωρεάν. Τώρα χρειάζεται να τα πληρώνουν. Το κόστος στις κλινικές καλυπτόταν από τη σύνταξή τους. Με την ελάττωση των συντάξεων οι οικογένειες δεν μπορούν να εισάγουν τους ασθενείς σε γενικές ή ψυχιατρικές κλινικές ή και γηροκομεία και επομένως τους κρατούν στο σπίτι και ένα μέλος της οικογένειας χάνει τη δουλειά του. Η πολιτεία θα πρέπει να μας ακούσει. Δυστυχώς η υπεύθυνη πρώην υφυπουργός Υγείας δεν άκουσε ποτέ τις προτάσεις μας. Ελπίζω η καινούργια υφυπουργός και ο νέος Υπουργός να μας ακούσουν και έτσι με ελάχιστο κόστος θα καταφέρουμε τα μέγιστα. Θα έχουμε εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την άνοια, όπως όλες οι αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, θα έχουμε εθνικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους επαγγελματίες υγείας και τους περιθάλποντες, εθνική γραμμή βοήθειας, και έτσι ο γολγοθάς των ασθενών μας θα είναι λιγότερο επώδυνος, διότι η πολιτεία θα παίξει τον ρόλο του Κυρηναίου.

HD: Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της μονάδας αντιμετώπισης προβλημάτων νόσου Αλτσχάιμερ και τι προσφέρει;

Στη σελίδα μας http://www.alzheimer-hellas.gr/public. php?page=49 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα περιοδικά μας, τα βιβλία μας, τα προγράμματα των συνεδρίων μας και των Ημερίδων, καθώς και το καταστατικό μας για να καταλάβετε τον εθελοντικό αγώνα που δίνουμε κάποιοι άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα σε εθελοντική βάση από το 1995 μέχρι σήμερα. Η ιδέα ξεκίνησε το 1998 με μια Press Conference όπου παρών ήταν ο τότε διευθυντής Ψυχικής Υγείας και μου ζήτησε να του πω σε ποιες πόλεις μπορούμε να κάνουμε Κέντρα Ημέρας άμεσα. Τότε μπορούσαμε μόνο σε 4, Αθήνα, Βόλο, Χανιά και Θεσσαλονίκη. Και τα κάναμε. Τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κέντρα Ημέρας σε όλη την Ελλάδα αλλά η πολιτεία δεν μπορεί. Αν ωστόσο κάποιος έλληνας εφοπλιστής ή άλλος πλούσιος έλληνας θέλει να βοηθήσει έτσι ώστε κάθε ασθενής μας από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα να τυγχάνει της καλύτερης φροντίδας αυτό είναι σήμερα δυνατό.

HD: Πόσοι άνθρωποι έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι σήμερα;

Σήμερα εξυπηρετούνται 1500 ασθενείς κάθε μήνα στα κέντρα Ημέρας της Θεσσαλονίκης. Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου έχουν εξετασθεί από το 1992 πάνω από 20.000 ασθενείς.

HD: Πιστεύετε ότι εξακολουθεί να υπάρχει άγνοια και προκατάληψη γύρω από τη νόσο;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη μας που έχει ως κεντρικό στόχο τη διερεύνηση της ενημερότητας του κοινωνικού συνόλου σχετικά με την άνοια, και των συναισθηματικών και γνωστικών αντιδράσεων των ανθρώπων απέναντι στους ασθενείς με άνοια, η ΝΑ ακολουθείται από υψηλές θετικές κοινωνικές συναισθηματικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία (98.2%). Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν ένιωθαν ευάλωτοι (77.1%) ή άγχος (71.4%) απέναντι στην ενδεχόμενη απειλή της νόσου. Υπάρχει αρκετά ικανοποιητική ενημέρωση του κοινού σχετικά με την άνοια και τη ΝΑ (44%). Η προηγούμενη εμπειρία του με ασθενή με ΝΑ (p.031), καθώς και ο τόπος κατοικίας του (p.011) επηρέαζαν την ικανότητα αναγνώρισης της νόσου. Οι γυναίκες ήταν πιο πρόθυμες από τους άνδρες στο να προσφέρουν ενδιαφέρον, φροντίδα, συμπόνια, επιθυμία για βοήθεια και συμπάθεια (p.039). Οι περισσότερο μορφωμένοι ένιωθαν περισσότερο ευάλωτοι στη ΝΑ (p.039). Όσο περισσότερο ένιωθαν ευάλωτοι απέναντι στη νόσο τόσο περισσότερο εκδήλωναν επιθετικά συναισθήματα (p.022), ενώ η ενασχόλησή τους με την ιδέα της νόσου συντελούσε στην εκδήλωση απορριπτικών συναισθημάτων (p.017). Τα κοινωνικά αισθήματα επηρεάζονταν θετικά από το πόσο αγχωμένος ένιωθε ο ερωτώμενος απέναντι στην ιδέα να νοσήσει (p.029). Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι αρκετοί από τον ελληνικό πληθυσμό που συμμετείχαν ήταν ενήμεροι σχετικά με το θέμα της άνοιας, ενώ η πλειοψηφία από αυτούς εξέφρασαν θετικά συναισθήματα απέναντι στους ασθενείς με άνοια.

HD: Τι θα προτείνατε σε κοινωνικό επίπεδο ως αντιμετώπιση της ίδιας της ασθένειας αλλά και της προκατάληψης απέναντι στη νόσο και τους νοσούντες;

Η εκπαίδευση νομίζω ότι είναι το μεγάλο μυστικό για την καλύτερη αντιμετώπιση της άνοιας. Η εκπαίδευση όλων: ασθενών, υγειών, περιθαλπόντων, επαγγελματιών υγείας, ιερέων, δασκάλων, πολιτικών.

HD: Τα τελευταία χρόνια οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επιδοθεί σε μία συνεχή αναζήτηση νέων φαρμακευτικών θεραπειών για την νόσο. Κατά τη γνώμη σας ποιες είναι οι πιο σημαντικές φαρμακευτικές εξελίξεις της τελευταίας διετίας;

Παρά τα αρνητικά αποτελέσματα των κορυφαίων κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ για bapineuzumab και solanezumab στην ήπια και μέτρια ΝΑ, τα ευρήματα αυτών των δοκιμών και οι πρόσφατες εξελίξεις οδηγούν σε αισιοδοξία για τις αντι-αμυλοειδικές θεραπείες. Η ανοσοθεραπεία του β-αμυλοειδούς (Aβ) έδειξε την ικανότητα να συνδέεται με το Αβ του ΚΝΣ και να τροποποιεί τους βιολογικούς δείκτες στους ασθενείς με θεραπεία με bapineuzumab, και ήπια νοητική βελτίωση στους ασθενείς με ήπια άνοια που πήραν solanezumab. Η πρόσφατη δυνατότητα χρησιμοποίησης αναστολέων της BACE μας προσφέρει επιπλέον ευκαιρίες να δοκιμάσουμε την αξία της ελάττωσης του β-αμυλοειδούς στην κλινική πράξη. Η βελτίωση των κλινικών δοκιμών, όπως η εισαγωγή ασθενών με πολύ πρώιμη ΝΑ, με τις θεραπείες να διαρκούν περισσότερο χρόνο και με τη χρησιμοποίηση νέων πιο ευαίσθητων νευροψυχολογικών δοκιμασιών ή άλλων δεικτών, ίσως μας δώσει την ευκαιρία να έχουμε κλινική αποτελεσματικότητα και επομένως αποτελεσματικές θεραπείες για τους ασθενείς μας.

HD: Στη χώρα μας ποιες ενέργειες θεωρείτε απαραίτητες προς υλοποίηση τόσο για την εξυπηρέτηση των ασθενών, όσο και των οικογενειών τους;

Θεωρώ απαραίτητη τη δημιουργία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, Σχέδιου Νόμου και στη συνέχεια Νόμου για την αντιμετώπιση της Άνοιας. Παράλληλα, πιστεύω ότι πρέπει εθελοντικές ομάδες να πλαισιώσουν τις εταιρείες για την κατ’ οίκον φροντίδα, Υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ψάχνουν κοινωνικούς στόχους για να καταξιωθούν. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εκπαιδευτούν, ενώ πρέπει να παραδίδονται μαθήματα ενημέρωσης σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό, καθώς και μαθήματα για την προφύλαξη της άνοιας. Τέλος, θεωρώ ότι επιβάλλεται να εξετασθούν όλοι που είναι πάνω από 65 χρονών.

Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»

 

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
Δυτικής Αθήνας
Κώστα Παπαντωνίου

 Περιστέρι, 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ημερίδα «Παιδική Προστασία. Υιοθεσία-Αναδοχή»

Με μεγάλο ενδιαφέρον και μαζική συμμετοχή φορέων και της κοινωνίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25-09-2013 η ημερίδα με τίτλο «Παιδική Προστασία. Υιοθεσία - Αναδοχή» που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας, το Δήμο Περιστερίου και το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ» στο ΚΥΒΕ Περιστερίου.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκε το θεσμικό – νομικό πλαίσιο της Υιοθεσίας και της Αναδοχής, των διακρατικών υιοθεσιών, της αναζήτησης ριζών, αναδείχθηκαν οι διαδικασίες πραγματοποίησής τους, τέθηκαν ερωτήματα για την διενέργεια και τον έλεγχο των ιδιωτικών υιοθεσιών στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού, ενώ κατατέθηκε και μαρτυρία Αναδόχου Μητέρας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Κώστας Παπαντωνίου στην ομιλία του τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης των θεσμών της παιδικής προστασίας με θεσμικές αλλαγές, όπου απαιτούνται, απλοποίηση των διαδικασιών, αποκέντρωση των δομών πανελλαδικά, προσλήψεις ειδικών με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση των παιδιών μετά την ενηλικίωσή τους. «Κάθε πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα συμβάλει στις λύσεις αυτών των προβλημάτων και απαντά στο συνολικότερο κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό ζήτημα της χώρας» είπε.

Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης τόνισε: «Ο καθένας μας φέρει πάγια και αμείωτη την υποχρέωση, να διακρίνεται από την αίσθηση υψηλής, έως και εξειδικευμένης ευθύνης, όταν πρόκειται να επιλέξει την σχέση και την ενασχόληση με το «παιδί», σε οποιαδήποτε μορφή της. Και βεβαίως δεν αναφερόμαστε μόνον στον φυσικό Γονέα. Στον άνθρωπο δηλαδή, που θα αποκτήσει «φυσικά» την γονεϊκή ιδιότητα και θα κληθεί κάτω από γενεσιουργές συνθήκες, να υποδυθεί τον ρόλο του γονιού».

Ο Πρόεδρος του «Μητέρα» Δημήτρης Βεζυράκης επεσήμανε ότι η παιδική προστασία πρέπει να αναπτύσσεται με παιδοκεντρική κατεύθυνση, δεν αποτελεί ικανοποίηση αιτήσεων των υποψηφίων γονέων, ενώ η αποκατάσταση των παιδιών σε άλλες οικογένειες θα πρέπει να επιχειρείται μόνο εφόσον δεν είναι εφικτή η αποκατάσταση στη φυσική οικογένεια. Τόνισε ότι ο θεσμός της αναδοχής είναι ο υπέρτατος θεσμός παιδικής προστασίας και ότι απαιτείται η πρόσβαση στην εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα παιδιά.

Εισηγήθηκαν οι: Κων/να Ροϊδη, Δικηγόρος, Νομικός Συνεργάτης ΚΠΠΑ «Η Μητέρα», Ελευθερία Ψαρρά, Κοινωνική Λειτουργός, Προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας ΚΠΠΑ « Η Μητέρα», Ελένη Απουσίδου, Προϊσταμένη Αρχής Διακρατικών Υιοθεσιών Υπουργείου Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης & Πρόνοιας, Ευανθία Θωμά, Προϊσταμένη Δ/νσης Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Δυτικής Αθήνας, Αναστασία Τριανταφυλλοπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Κοιν. Πολιτικής & Ισότητας Δήμου Περιστερίου, Βασιλική Μπαρούχου, Κοιν. Λειτουργός, Υπεύθυνη Τμήματος Αναδοχών ΚΠΠΑ «Η Μητέρα», Ασημίνα Παυλίδου, Κοιν. Λειτουργός, Υπεύθυνη Τμήματος Γονέων – Παιδιών.

Συντόνισαν η Αντιδήμαρχος Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα και η Δημοσιογράφος iatronet.gr Άννα Παπαδομαρκάκη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος και η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Ευτυχία Μπέκου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω Χρήστος Καρδάρας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Κώστας Καράμπελας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ιωάννα Πανταλάκη – Ανδριανοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος Περιστερίου Θεόδωρος Δημητρακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Τάσος Θεοδωράκος, Αιγάλεω Γιάννης Κουτούλιας, Ιλίου Ευάγγελος Αυγουλάς, Αγ. Αναργύρων-Καματερού Νίκος Παντελιάς, η Πρόεδρος του ΟΠΑΑΠ Ξένια Κορόγιαννη, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος της 6ης Λαϊκής Αγοράς Γιάννης Δημητρίου, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύλλογος και εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ. Τάσος Δαρσινός, ο Διευθυντής της Β’θμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας Γιώργος Ζαφειρακίδης, εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Παιδιού, του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, του «Ελπίδα», συλλόγων, ΜΚΟ. Η συμμετοχή των προνοιακών φορέων και μονάδων κοινωνικής φροντίδας από την Αττική, αλλά και εκτός Αττικής ήταν καθολική (400 και πλέον σύνεδροι).

 



 

 

 

 

4 ΟΚΤΩΒΡΗ - ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ LIVE "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ"!


Παρασκευή 4 Οκτώβρη στο Margaritas ένα Μουσικό Live «ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ»

Το Ανεξάρτητο Κοινωνικοπολιτικό Blog «Με Άλλα Μάτια» http://meallamatia.blogspot.com ξεπέρασε τα 100.000 click και γιορτάζει μαζί σας στο Margaritas lounge Café-Bar (Νέστορος 123 & Φιλοκτήτου Ίλιον), σε μια βραδιά με ζωντανή μουσική, χορό και τραγούδι ως το πρωί!

Την Παρασκευή 4 Οκτώβρη από τις 22:00,
Ελάτε να διασκεδάσουμε με τους
Παναγιώτη Μαρκοστάμο & Σάσα Τσίγκου – Τραγούδι,
Βασίλη Μαντζοράκη – Τραγούδι – Πλήκτρα,
Γρηγόρη Κραβαρίτη – Κλαρίνο,
Στέλιο Τσεσμελή – Κιθάρα – Τραγούδι,
Θύμιο Τσιμπούρη – Μπουζούκι,
Ηλία Φελέκη – Δημοτική Κιθάρα,
Γιάννη Μίχο – Κρουστά
Μιχάλη Βαρδαβά – Λύρα
Και πολλούς καλεσμένους έκπληξη!

Όλα τα ποτά σε χαμηλές τιμές καταλόγου!

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου!

Μεταξύ άλλων μαζί μας θα είναι ο ηθοποιός, μουσικός και τραγουδιστής Γιάννης Ζουγανέλης, η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής κ.α.

 

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ THIS IS RADIO!

 
Η εκπομπή Πρόσωπα στο www.thisisradio.gr με τον Μπάμπη Καρπούζο και το Βαγγέλη Αυγουλά αυτή την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 18:00 - 20:00 εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με ένα δυναμικό ξεκίνημα.
 
Καλεσμένοι στην πρώτη εκπομπή θα είναι οι:
 
1): Ο Βουλευτής Β΄ Αθήνας της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος
 
2): Ο Βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣυΡιζΑ Δημήτρης Στρατούλης
 
3): Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Πρόεδρος του Κόμματος Συμμαχία για τη Νέα Ελλάδα και Συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος
 
4): Ο Βουλευτής Αρκαδίας και εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
 
5): Ο Βουλευτής Αχαίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Τσουκάλης Νίκος
 
6): Ο έγκριτος δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος.
 
 

ΤΟ ΙΛΙΟΝ ΓΛΕΝΤΗΣΕ ΑΡΚΑΔΙΚΑ


Ένα γεμάτο γήπεδο, διασκέδασαν οι:

Νάντια Καραγιάννη και Μπάμπης Τσέρτος
 
Ο Σύλλογος Αρκάδων Ιλίου στα πλαίσια του πολιτιστικού Σεπτέμβρη  του Δήμου Ιλίου, διοργάνωσε , το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου  στο χώρο του βοηθητικού γηπέδου του Ολυμπιακού Νέων Λιοσίων, ένα παραδοσιακό αρκαδικό γλέντι , με πολύ μουσική, χορό, τραγούδι , κρασί και παραδοσιακά φαγητά.
 
 
Ο πρόεδρος του συλλόγου Ι. Κουτσανδρέας, ευχαρίστησε τον κόσμο για τη μεγάλη προσέλευσή του (με πρόχειρους υπολογισμούς, γύρω στα 3.500 άτομα),  το Δ.Σ. του συλλόγου για την προσφορά τους στη διοργάνωση, καθώς και τα προηγούμενα Δ.Σ., για την υποδομή που δημιούργησαν.

 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ,το χορευτικό τμήμα του συλλόγου  παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Αρκαδίας. Μαζί τους συμμετείχαν και τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων : Ένωση Λιοσοτών Ιλίου, Ηλείων, Ηπειρωτών, Κρητών και Ποντίων του δήμου Ιλίου.

 


Ο Αρκάς Δήμαρχος της πόλης Ν. Ζενέτος, με αφορμή την ικανοποιητική διοργάνωση, αναφέρθηκε στη στήριξη του Δήμου, χωρίς καμία εξαίρεση, προς όλους τους συλλόγους!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, πολλά μέλη του Δ.Σ. του Δήμου, εκπρόσωποι εθνικοτοπικών συλλόγων και Μ.Μ.Ε.


 
 
 
 


Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ "Η ΜΗΤΕΡΑ"



ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Η ΜΗΤΕΡΑ»
1953-2013
60 χρόνια προσφοράς στο παιδί και την οικογένεια
Δ/νση: Δημοκρατίας 65, Ίλιον, Αττικής 13122
Τηλ: 213 2015700
Φαξ: 210 2626874
Ενημερωτικό σημείωμα
Για τις υπηρεσίες του Κέντρου προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ» και  των παραρτημάτων Α. Αναρρωτήριο Πεντέλης Β. Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» Γ. Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα»
Από 1/1/2013 έως σήμερα
Το κέντρο προστασίας του παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ», με τρία παραρτήματα του: α) Αναρρωτήριο  Πεντέλης, β) Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» γ) Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα» Φορέας Παιδικής Προστασίας Εθνικής Εμβέλειας (γίνονται εισαγωγές από όλη την Ελλάδα), σκοπό έχει την προστασία των απροστάτευτων, κακοποιημένων,  παραμελημένων παιδιών που εισάγονται με εισαγγελική εντολή, όπως και επιτόκων και λεχωϊδων. 
Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Πρωταρχικός στόχος είναι η επιστροφή των παιδιών στη φυσική τους οικογένεια και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μέσω των προγραμμάτων της αναδοχής και της υιοθεσίας τους προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη και οικογενειακή αποκατάσταση.
Σήμερα το Κέντρο προστασίας του παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ», μαζί με τα 3 παραρτήματα, προστατεύει συνολικά 460 παιδιά-άτομα (αριθμός ο οποίος μεταβάλλεται καθημερινά εξ’ αιτίας νέων εισαγωγών και εξιτηρίων), εκ των οποίων τα 175 φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του και τα Παρατήματα του και τα 285 παιδιά- άτομα είναι τοποθετημένα πανελλαδικά σε 230 ανάδοχες οικογένειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έτος 2012, το κέντρο προστασίας του παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ» και τα Παραρτήματα του, προστάτευσαν συνολικά 645 παιδιά.
Επίσης το έτος 2012 παρουσιάζεται αύξηση 52% στα εξιτήρια των παιδιών με αποτέλεσμα την αποκατάσταση περισσότερων παιδιών.
Αναλυτικά κατά το έτος 2012 παρουσιάζεται:
Αύξηση 13% στην αποκατάσταση των παιδιών μέσω του θεσμού της Υιοθεσίας.
- Αύξηση 100% στην αποκατάσταση των παιδιών μέσω του θεσμού της Αναδοχής.
- Αύξηση 113% στην αποκατάσταση των παιδιών μέσω της επιστροφής στην Φυσική Οικογένεια.
Συμπερασματικά το 80% των παιδιών αποκαθίσταται οικογενειακά.
Από 1/1/2013 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 69 εισαγωγές παιδιών και έχουν δοθεί 72 εξιτήρια, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
Πίνακας Εισαγωγών – Εξιτηρίων έτους 2013

Εισαγωγές
Αριθμός παιδιών 69
Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου
15
Μαιευτήριο Αλεξάνδρα
7
Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού
7
Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία
9
Νοσοκομείο Αττικόν
2
Νοσοκομείο Νίκαιας
3
Νοσοκομείο Σάμου
1
Νοσοκομείο Θριάσιο
2
Νοσοκομείο Καλαμάτας
2
Από οικογένεια φιλοξενίας
2
Από ανάδοχη οικογένεια
1
Από φυσική οικογένεια
9
Από προστατευόμενο πλαίσιο
2
Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός
1
Χαμόγελο του παιδιού
3
Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας Νομού Ηλείας
1
Εσωτερική μετακίνηση
3

Εξιτήρια
Αριθμός παιδιών 72
Υιοθετήθηκαν
33
Τοποθετήθηκαν σε Ανάδοχη Οικογένεια
20
Επέστρεψαν στη φυσική οικογένεια
12
Εισήχθησαν σε άλλα ιδρύματα
6
Οικογένεια φιλοξενίας
2

Αναλυτικά:
Α. Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ»
Λ. Δημοκρατίας 65- Τ.Κ. 131 22 Ίλιον Τηλ. 2132015700
Α1. Αυτή την περίοδο, το κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ», φιλοξενεί και παρέχει φροντίδα σε 85 παιδιά, ηλικίας από νεογέννητα έως 6 ετών, αλλά υγιή και άλλα με μικρά προβλήματα υγείας.
Από 1/1/2013 πραγματοποιήθηκαν 34 εισαγωγές παιδιών και δόθηκαν 32 εξιτήρια.
Α2. Πρόγραμμα Αναδοχής: Σήμερα προστατεύονται επίσης 73 παιδιά διαφόρων ηλικιών (από 2 έως 49 ετών) τοποθετημένα σε 61 Ανάδοχες οικογένειες.
Α3. Πρόγραμμα Φιλοξενίας εγκύων και λεχωϊδων μητέρων: Σήμερα φιλοξενούνται 3 επίτοκες ενώ από 1/1/2013 έχουν πραγματοποιηθεί 43 εισαγωγές συνολικά.
Β. Παράρτημα: Αναρρωτήριο Πεντέλης
Τέρμα Ιπποκράτους- Τ.Κ. 152 36 Π.Πεντέλη Τηλ.: 213 2059800
Β1. Αυτή την περίοδο το Αναρρωτήριο Πεντέλης, φιλοξενεί και παρέχει φροντίδα σε 40 παιδιά από νεογέννητα έως 6 ετών.
Από 1/1/2013 πραγματοποιήθηκαν 18 εισαγωγές παιδιών και δόθηκαν 16 εξιτήρια.
Β2. Πρόγραμμα Αναδοχής: Σήμερα προστατεύονται 108 παιδιά τοποθετημένα σε 77 Ανάδοχες Οικογένειες.
Γ. Παράρτημα: Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας»
Θουκιδίδου 82- Τ.Κ. 174 55 Άλιμος Τηλ.: 210 9858337
Γ1. Αυτή την περίοδο η Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας, φιλοξενεί και παρέχει φροντίδα σε 19 παιδιά ηλικίας από 3 έως 12 ετών:
Από 1/1/2013 πραγματοποιήθηκαν 8 εισαγωγές και δόθηκαν 21 εξιτήρια
Γ2. Πρόγραμμα Αναδοχής: Σήμερα προστατεύονται 102 παιδιά τοποθετημένα σε 90 Ανάδοχες Οικογένειες.
Δ. Παράρτημα: Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα»
Λ. Συγγρού 221- Τ.Κ. 171 21 Ν. Σμύρνη Τηλ.: 2109331865
Δ1. Αυτή την περίοδο η Παιδόπολη Αγία Βαρβάρα, φιλοξενεί και παρέχει φροντίδα σε 28 κορίτσια ηλικίας 12 έως 20 ετών
Από 1/1/2013 πραγματοποιήθηκαν 9 εισαγωγές παιδιών και δόθηκαν 3 εξιτήρια.
Δ2. Πρόγραμμα Αναδοχής: Σήμερα προστατεύονται 2 παιδιά σε 2 Ανάδοχες Οικογένειες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τα προγράμματα που αναπτύσσει το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ» μαζί με τα τρία Παραρτήματα του, είναι τα ακόλουθα:
1. Προστασίας- Φιλοξενίας
1.1. Πρόγραμμα προστασίας-φιλοξενίας νεογέννητων έως 6 ετών, συνολικής δυναμικότητας 120 παιδιών (κεντρική Υπηρεσία 80 παιδιά και Αναρρωτήριο Πεντέλης 40 παιδιά)
1.2.  Πρόγραμμα προστασίας-φιλοξενίας παιδιών 3 έως 12 ετών, συνολικής δυναμικότητας 32 παιδιών (παιδόπολη Άγιος Ανδρέας)
1.3. Πρόγραμμα προστασίας-φιλοξενίας κοριτσιών από 12 έως 18 ετών, συνολικής δυναμικότητας 30 παιδιών (Παιδόπολη Αγία Βαρβάρα)
1.4. Πρόγραμμα Προσχολικής αγωγής παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών, συνολικής δυναμικότητας 50 παιδιών (Παιδόπολη Αγία Βαρβάρα-νέο πρόγραμμα απόφαση Δ.Σ. 20/1-10-2012- υλοποιείται ήδη σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης)
1.5. Πρόγραμμα «Σπουδαστικής Στέγης» φιλοξενίας φοιτητριών από 18 έως 20 ετών, συνολικής δυναμικότητας 20 κοριτσιών (Παιδόπολη Αγία Βαρβάρα-νέο πρόγραμμα απόφαση Δ.Σ. 20/1-10-2012-θα υλοποιηθεί σύντομα)
1.6. Πρόγραμμα υποστήριξης σίτισης παιδιών σχολικής ηλικίας «κανένα παιδί νηστικό (Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας- νέο πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται)
1.7. Πρόγραμμα υποστήριξης και φιλοξενίας εγκύων και λεχωϊδων, δυναμικότητας 18 ατόμων (κεντρική υπηρεσία)
1.8. Πρόγραμμα συμβουλευτικών –στηρικτικών-νομικών υπηρεσιών σε γονείς (όλες οι Μονάδες)
2. Αποκατάστασης
2.1. Πρόγραμμα υποστήριξης φυσικής οικογένειας και επιστροφής προστατευομένων παιδιών σ’ αυτήν (όλες οι μονάδες)
2.2.Πρόγραμμα Υιοθεσίας (κεντρική υπηρεσία-Αναρρωτήριο Πεντέλης-Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας)
2.3. Πρόγραμμα τοποθέτησης προστατευομένων παιδιών σε Ανάδοχες Οικογένειες (όλες οι μονάδες)
2.4.Πρόγραμμα αναζήτησης ριζών υιοθετημένων παιδιών (κεντρική υπηρεσία- Αναρρωτήριο Πεντέλης-Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας)
2.5. Πρόγραμμα προσομοίωσης σπιτιού (κεντρική υπηρεσία)
2.6. Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης (κεντρική υπηρεσία- Αναρρωτήριο Πεντέλης-Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας)
3. Εθελοντισμού
Όλες  οι μονάδες αναπτύσσουν προγράμματα εθελοντισμού
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έτος 2012 για την υποστήριξη του Προγράμματος Αναδοχής, δαπανήθηκε το ποσό 1.297.649,19€ που αναλύεται ως εξής:
1) 1.151.216,83€ για τακτικά επιδόματα, 2) 33.830,08€ για ιματισμό 3) 71.397,78€ για πάσης φύσεως θεραπείες 4) 2.217,00€ για μετακινήσεις 5) 38.987,50€ για φροντιστήρια α’ βάθμιας, β’ βάθμιας εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών.
Για το έτος 2013 εκτιμούμε ότι το ποσό που θα δαπανηθεί για την υποστήριξη του προγράμματος αναδοχής, θα ανέλθει στο 1.360.000€ περίπου.
Το αντίστοιχο ποσό για την ιδρυματική φροντίδα αυτών των παιδιών θα ήταν τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερο.
Πρόκειται για παιδιά που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη φυσική τους οικογένεια, λόγω ακαταλληλότητας της ή εγκατάλειψης τους από αυτήν και τα οποία λόγω των σοβαρών προβλημάτων στην ψυχοκινητική τους εξέλιξη ή σοβαρών ιατρικών προβλημάτων, δεν υιοθετούνται.
Τα παιδιά που τοποθετούνται σε Ανάδοχες Οικογένειες βρίσκονται υπό την προστασία του Κέντρου και παρακολουθούνται από διεπιστημονική ομάδα.
Το Κέντρο Προστασίας του παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ» με τα παραρτήματα του καλύπτουν οικονομικά τις ανάγκες των παιδιών με έμφαση στον εκπαιδευτικό τομέα και ενθαρρύνει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους έχοντας σαν στόχο την αγάπη, την φροντίδα, την αποκλειστικότητα, εφόδια που έχουν όλα τα άλλα παιδιά.
Η προσέλκυση των αναδόχων παραμένει μια δύσκολη υπόθεση διεθνώς, όχι μόνο στη χώρα μας, που απαιτεί συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες από όλη την οργανωμένη κοινωνία.
Επισημαίνεται ότι τα παιδιά που έχουν ανάγκη προστασίας μακριά από την οικογένειά τους, είναι ολοένα και περισσότερο παιδιά με αναπηρίες, παιδιά που προέρχονται από πολυπροβληματικές οικογένειες, παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας με επιβάρυνση στο κληρονομικό ιστορικό με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος παραμονής.
Ο αριθμός των υγιών βρεφών που χρειάζεται να προστατευθούν μειώνεται συνεχώς.
Ο χρόνος παραμονής των παιδιών με αναπηρίες, στο Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ», λόγω έλλειψης αναδοχών οικογενειών, αυξάνεται συνεχώς. Είναι γνωστό ότι η ιδρυματοποίηση για τα παιδιά, ιδιαίτερα πριν την ηλικία των 3 ετών, επιδρά αρνητικά στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους (συναισθηματικές διαταραχές, κοινωνικά προβλήματα, παραβατικότητα κ.λ.π.).
Η ανάδειξη του προγράμματος Αναδοχής και η επαγγελματική ανάπτυξή του, φαίνεται ως ο καλύτερος τρόπος προστασίας των παιδιών μακριά από ιδρυματικές νοοτροπίες.
Η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σε οικογένεια και όχι σε ιδρυματικό περιβάλλον, έχει απείρως θετικότερα αποτελέσματα.
Η συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των νέων Δήμων με τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος αναδοχής (επαγγελματική αναδοχή), πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.
Η ίδρυση και λειτουργία Οικογενειακού Δικαστηρίου στο πλαίσιο του Ν. 2447/96, είναι επιτακτική ανάγκη.
Τέλος η δημιουργία του εθνικού Κέντρου Υιοθεσίας και Αναδοχής, θα βάλει σε τάξη το ζήτημα της Υιοθεσίας και της Αναδοχής στη χώρα μας.
 
Ο Διοικητής
Δημήτρης Ι.Βεζυράκης