meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Το συλλαλητήριο της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία ενάντια στην κρίση!


Μεγαλειώδες ήταν το συλλαλητήριο που οργάνωσε η ΕΣΑμεΑ και το αναπηρικό κίνημα, στο οποίο συμμετείχαν ομοσπονδίες ατόμων με αναπηρία και γονέων ατόμων με βαριές αναπηρίες, σύλλογοι και οργανώσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Στη μαζική συγκέντρωση της ΕΣΑμεΑ χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους διαδήλωσαν για την προστασία της αναπηρίας από τα βάρβαρα μέτρα της οικονομικής κρίσης, που έχουν οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία στην εξαθλίωση. 

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με διαμαρτυρία μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο της υπήρξε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και αντιπροσωπείας της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξή του σε μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν. Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διατήρησης του ΕΚΑΣ για τους αναπήρους χωρίς ηλικιακό όριο, στην τροποποίηση των ρυθμίσεων που αφορούν τους ανασφάλιστους, στην παράταση του χρόνου καταβολής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων μέχρι την ομαλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, στην εναρμόνιση και ενιαιοποίηση της νομοθεσίας μεταξύ ταμείων και του δημοσίου για τις παροχές και την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ και δεσμεύθηκε ότι το πλαίσιο αυτό θα τεθεί από τον ίδιο άμεσα, στην συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά την ίδια ημέρα, καθώς και ότι θα προγραμματιστεί συνάντηση με τον ίδιο, με τον πρωθυπουργό και με την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ.

Στο Υπουργείο Εργασίας η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό κ. Κεγκέρογλου και τους γενικούς γραμματείας του υπουργείου.Οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν σε αυτή τη συνάντηση αφορούσαν σε επανεξέταση του ζητήματος του ΕΚΑΣ, σε διάταξη που δημοσιευθεί ώστε να παραταθεί η χορήγηση σύνταξης στα άτομα με αναπηρία που αναμένουν την επανεξέταση τους από τα ΚΕΠΑ καθώς και επανεξέταση για να παραταθεί και η χορήγηση των πάσης φύσεως επιδομάτων και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Την επόμενη βδομάδα θα κοινοποιηθεί στην ΕΣΑμεΑ το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που απλοποιεί τη διαδικασία απόκτησης βιβλιαρίου ανασφάλιστου ανάπηρου, και τέλος το υπουργείο απάντησε θετικά στην αξιολόγηση των ΚΕΠΑ με συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών όπου η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον κ. Βαρδακαστάνη έγινε δεκτή από τον Υπουργό των Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση είχαν περικυκλώσει το Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε με τη σειρά του ότι αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο, θα επανεξεταστεί το θέμα του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους άτομα με αναπηρία, και δεσμεύτηκε να επανεξετάσει και τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΑ, χωρίς όμως να προσδιορίσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει. Δεσμεύτηκε ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα θα συμμετάσχει σε επίσημη συνάντηση εφ' όλης της ύλης με την  ηγεσία της ΕΣΑμεΑ - η ίδια δέσμευση πάρθηκε και από το Υπουργείο Εργασίας. 

Τόσο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο όσο και στον υφυπουργό εργασίας και στον υπουργό οικονομικών, η ΕΣΑμεΑ εκτός του πλαισίου των αιτημάτων της κινητοποίησης που επισυνάπτονται έθεσε επιπρόσθετα και το ζήτημα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τον σφαγιασμό των μισθών των εργαζομένων με αναπηρία και των γονέων ατόμων με βαριά αναπηρία που εργάζονται στο δημόσιο.

Ο αγώνας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους συνεχίζονται μέχρι τέλους! Δεν εφησυχάζουμε, δεν θα πληρώσουμε για μια κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε!


Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΥΦΛΩΝ - ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ!


Σκύλοι οδηγοί: Με τα μάτια τους μόνο

Το σωματείο με το διακριτικό τίτλο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας», εδώ και χρόνια, στηρίζει ηθικά και οικονομικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα στην Ελλάδα μας ένας άνθρωπος που είτε εκ γενετής είτε από ατύχημα έχει χάσει την όρασή του. Η νομοθεσία σχετικά με τους σκύλους και τη συνύπαρξή τους μέσα στον κοινωνικό ιστό είναι εξαιρετικά δύσκολες. Εάν δεν σας είναι γνωστό, είναι πολύ δύσκολο στον ελληνικό χώρο ένας σκύλος να μπει σε ένα εστιατόριο, να ταξιδέψει με τρένο, μετρό κ.λπ. και να έχει το σκύλο του δίπλα του. Ακόμα και στο super market της γειτονιάς οι πόρτες είναι ερμητικά κλειστές για την είσοδο ενός σκύλου και του χρήστη του. Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, δυσκολεύουν το έργο της εκπαίδευσης, αλλά ευτυχώς τα πράγματα εξελίσσονται προς το καλύτερο.

Υπάρχουν σκύλοι που ανήκουν σε κυνηγετικές φυλές αλλά έχουν αναλάβει έναν άλλο ρόλο, διαφορετικό και πολυτιμότερο. Μιλώ για τη φυλή των Labrador, που κατά κόρον οι εκπαιδευτές σκύλων οδηγών τυφλών της Ευρώπης χρησιμοποιούν. Βεβαίως, και άλλες ράτσες σκύλων έχουν ευρεία αποδοχή από εκπαιδευτές, όπως οι Γερμανικοί Ποιμενικοί και τα Golden Retriever.

• Του Κώστα Καλφόπουλου

Η ιστορία των σκύλων οδηγών τυφλών ξεκινάει από διάφορους θρύλους, ιστορίες, ζωγραφιές και τραγούδια για τυφλούς που καθοδηγούνταν από σκύλους από τα προμεσαιωνικά χρόνια. Η πρώτη συστηματική προσπάθεια εκπαίδευσης σκύλων-οδηγών έγινε το 1780 στο -τότε- «άσυλο για τυφλούς» «Les Quinze-Vingts» στο Παρίσι. Σήμερα το «Quinze-Vingts» είναι ένα κορυφαίο οφθαλμολογικό κέντρο και η Γαλλία μετρά 60 σχολές σκύλων-οδηγών.

Ο πρώτος επώνυμος χειριστής σκύλου-οδηγού είναι ο Αυστριακός Johann Klein που το 1819 ίδρυσε το «Ινστιτούτο για Τυφλούς της Βιέννης» και κατέγραψε τη συνεργασία του με ένα Spitz. Το 1847, οι εφημερίδες έγραφαν για τον Ελβετό Jakob Birrer, Ο οποίος κατάφερε κι εκπαίδευσε το δικό του σκύλο-οδηγό.

Σήμερα τα πράγματα έχουν πάρει μια άλλη τροπή. Κέντρα σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με το να βρεθούν ανάδοχες οικογένειες για να μεγαλώσουν τα μικρά Labradors ή Golden Retrievers μέσα στο σπίτι τους, όπως επίσης αναζητούν χορηγίες από εταιρίες τροφών για τη συντήρηση των συγκεκριμένων σκύλων.

Εδώ και ένα χρόνο παρακολουθώ, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, την πορεία ενός κέντρου που σκοπό έχει να δώσει φως και επανεκκίνηση στη ζωή των τυφλών. Το σωματείο με το διακριτικό τίτλο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας», εδώ και χρόνια, στηρίζει ηθικά και οικονομικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα στην Ελλάδα μας ένας άνθρωπος που είτε εκ γενετής είτε από ατύχημα έχει χάσει την όρασή του.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2008 όταν ιδρύθηκε το κέντρο με προσπάθεια να αλλάξουν κάποια πράγματα. Η νομοθεσία σχετικά με τους σκύλους και τη συνύπαρξή τους μέσα στον κοινωνικό ιστό είναι εξαιρετικά δύσκολες. Εάν δεν σας είναι γνωστό, είναι πολύ δύσκολο στον ελληνικό χώρο ένας σκύλος να μπει σε ένα εστιατόριο, να ταξιδέψει με τρένο, μετρό κ.λπ. και να έχει το σκύλο του δίπλα του. Ακόμα και στο super market της γειτονιάς οι πόρτες είναι ερμητικά κλειστές για την είσοδο ενός σκύλου και του χρήστη του. Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, δυσκολεύουν το έργο της εκπαίδευσης, αλλά ευτυχώς τα πράγματα εξελίσσονται προς το καλύτερο.

Ποιότητα ζωής

Σήμερα, αλλά και στο παρελθόν, κάποιος που έχει χάσει την όρασή του, μετά το συμβάν ζει σε έναν άλλο κόσμο. Οι καθημερινές δυσκολίες διαβίωσης στον κοινωνικό ιστό τον καθιστούν ανήμπορο σε πράξεις που για τους άλλους είναι καθημερινότητα. Το κράτος, εκτός από μια πενιχρή σύνταξη και μια μικρή για το πρόβλημα ιατρική στήριξη, δεν μπορεί να του παρέχει τίποτε άλλο. Έτσι, η έλλειψη, σε μεγάλο βαθμό, ειδικών προγραμμάτων εργασίας για τυφλούς, ψυχαγωγίας και εξυπηρέτησης στα μέσα μετακίνησης τους αναγκάζει σε πολλές περιπτώσεις να κλείνονται στο σπίτι τους, σε μια καταθλιπτική κατάσταση, χωρίς κανένα νόημα ζωής.

Το φιλί της ζωής σε όλα αυτά, ώστε κάποιος τυφλός να ξαναβρεί νόημα στη ζωή του, είναι κάποιος οδηγός. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανθρώπινη παρουσία, είτε του συντρόφου του τυφλού είτε κάποιου επαγγελματία συνοδού τυφλών, είναι μια λύση. Σήμερα η προσδοκία των ανθρώπων που ασχολούνται εθελοντικά με το αντικείμενο είναι να υπάρξει ένας άλλος νέος τρόπος που θα βοηθά έναν τυφλό, έτσι ώστε αυτό που μοιάζει με ουτοπία να γίνει πράξη.

Είχα την τιμή πρόσφατα να παρακολουθήσω την πορεία ενός εκπαιδευόμενου σκύλου-οδηγού του κέντρου σε κάποιο χρήστη με πρόβλημα όρασης. Το συγκεκριμένο κέντρο έχει ξεκινήσει με εισαγωγή Labrador καλής γενεαλογικής γραμμής από την Ολλανδία. Στη συνέχεια, οι σκύλοι αυτοί δίνονται σε ανάδοχες οικογένειες με την ιδιότητα του εθελοντισμού, ώστε να αναθρέψουν αυτά τα κουτάβια με σωστό τρόπο και διατροφή. Αργότερα και όταν μεγαλώσουν και φτάσουν στην ηλικία των 12 μηνών, ξεκινά η εκπαίδευσή τους, κατά την οποία ο καλεσμένος Ολλανδός εκπαιδευτής σκύλων-οδηγών τυφλών και γενικώς ανθρώπων με προβλήματα ακοής και συμπεριφοράς, κ. Peter Lasaroms, παράλληλα με τους εκπαιδευόμενους σκύλους, εκπαιδεύει και κάποιους Έλληνες εθελοντές ως εκπαιδευτές. Αυτοί μαζί με τις ανάδοχες οικογένειες αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των σκύλων στη βασική υπακοή, βόλτα με λουρί χωρίς τράβηγμα, περπάτημα σε ευθεία γραμμή με το κεφάλι στητό, αγνόηση εξωτερικών ερεθισμάτων (γάτες, σκύλοι, μπάλες, φαγητό κ.ά.), τουαλέτα κατ’ εντολήν, συνοδεία ενός ανθρώπου σε κάθε πιθανό χώρο, όπως σούπερ μάρκετ, καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς κι άλλα πολλά!

Μαζί με αυτούς είχα κι εγώ τη δυνατότητα μέσω κάποιων βίντεο και εκτενούς συζήτησης να μου εξηγήσει τη μέθοδο εκπαίδευσης που ακολουθεί. Ειλικρινά, οι γνώσεις του στο συγκεκριμένο αντικείμενο με βοήθησαν πάρα πολύ και μου διεύρυναν τους ορίζοντες πάνω στην κατανόηση του πώς εκπαιδεύεται ένας σκύλος, ώστε να βοηθά ένα ΑμεΑ. Είναι σίγουρο ότι κάθε φορά που ο κ. Peter Lasaroms θα επισκέπτεται τη χώρα μας για να δώσει νέες γνώσεις στους εθελοντές εκπαιδευτές του κέντρου, θα είμαι και εγώ εκεί να τον παρακολουθώ από κοντά και με μεγάλη προσοχή. Εύχομαι δε κάποια στιγμή να καταφέρω να εκπαιδεύσω και εγώ έναν τέτοιο σκύλο και να τον δώσω σε κάποιον που τον έχει ανάγκη. Πραγματικά τέτοιες πράξεις και οράματα είναι θεάρεστα.

Όραμα του κέντρου είναι τελικά οι εθελοντές εκπαιδευτές να τελειώσουν τα μαθήματά τους με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να υπάρξει «εγχώρια γνώση» και έτσι να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για περισσότερα εκπαιδευόμενα σκυλιά σε αυτόν τον τομέα, άρα και μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεγγύη.

Τελικά, άλλη μια φορά, ένα κυνηγόσκυλο, εκτός του να προσεγγίζει θηράματα, προσεγγίζει και ανθρώπινες ψυχές, λύνοντάς τους πραγματικά προβλήματα.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος τύπος»

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ, 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

 
Αττική: Πάρνηθα – Εγκαίνια μονοπατιού: «Φρούριο Φυλής – αρχαίο μονοπάτι και υδραύλακας - Ρέμα Θοδώρας – Διπόταμα – Ρέμα Γιαννούλας - Φυλή» (πορεία Α). Σύνδεση με δίκτυο μονοπατιών δυτικής Πάρνηθας (πορείες Β και Γ).
* Οι πορείες Α και Β προτείνονται για αρχαρίους
 
Ο Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής με χαρά σάς προσκαλεί στα εγκαίνια του μονοπατιού της αρχαίας Φυλής, μήκους 6.790μ.. Το μονοπάτι αρχίζει από το αρχαίο φρούριο Φυλής (675μ.) και καταλήγει στη Φυλή (294μ.) αφού κινηθεί πάνω σε τμήμα αρχαίου μονοπατιού, συνεχίζει δίπλα σε υδραύλακα λαξευμένο στο βράχο, στα ερείπια κτισμάτων (πιθανώς δεξαμενών νερού) και κατάλοιπα γεφυριού ακριβώς κάτω από το «Βράχο της Θοδώρας» (αναρριχητικό πεδίο). Η όμορφη διαδρομή, πριν καταλήξει στη Φυλή, έχει περάσει από το Ρέμα της Θοδώρας και το Ρέμα της Γιαννούλας. Συνδέεται με το δίκτυο μονοπατιών της δυτικής Πάρνηθας που συντηρεί ο Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής και υπάρχει η επιλογή να συμπεριληφθεί σε μικρής ή μεγάλης διάρκειας διαδρομές και δυσκολίας διαφόρων δυνατοτήτων. Ο καθαρισμός διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2013 από εθελοντές μέλη και φίλους του Συλλόγου μας. Ο Δήμος Φυλής ανέλαβε την δαπάνη των υλικών σήμανσης: σταντ, πληροφοριακών πινακίδων, μεταλλικών σημάτων κλπ.Η πεζοπορία θα καταλήξει στη Χασιά, όπου θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις. Όχημα του Δήμου θα εξυπηρετεί για τις επιμέρους μετακινήσεις στην αφετηρία και το τέρμα του μονοπατιού. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο του Συλλόγου (210-2411148) και η προεπιλογή πορείας από τις προτεινόμενες.

Πορεία Α: Εγκαίνια μονοπατιού. Συνάντηση στις 10:30 στην Πλατεία Δημαρχείου Χασιάς. Μετακίνηση ως το αρχαίο Φρούριο Φυλής και επίσκεψη του Φρουρίου με παράλληλη ξενάγηση από αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Συλλογής Μενιδίου. Εγκαίνια του μονοπατιού με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Φυλής. Έναρξη πεζοπορίας από το αρχαίο Φρούριο Φυλής (675μ.), κατηφορίζοντας σε τμήμα αρχαίου μονοπατιού πολύ καλά διατηρημένου, συνεχίζει δίπλα στους λαξευμένους σε βράχο αρχαίους υδραύλακες, κατηφορίζει την πλαγιά και μπαίνει μέσα στο ρέμα της Θοδώρας λίγο πριν την «Πέτρα της Θοδώρας» (αναρριχητικό πεδίο). Περνά από τα ερείπια κτισμάτων (πιθανώς δεξαμενών νερού) και κατάλοιπα γεφυριού ακριβώς κάτω από το «Βράχο της Θοδώρας». Συνεχίζει μέσα από κατάφυτο φαράγγι, μετά σε παλιό χωματόδρομο, ξαναμπαίνει στο μονοπάτι στη θέση «Διπόταμα» αφήνει το ρέμα της Θοδώρας, συνεχίζει για λίγο στο ρέμα της Γιαννούλας και καταλήγει στη Φυλή (294μ.). Η σήμανση του μονοπατιού είναι πορτοκαλί κύκλος. Μήκος 6.790 μ.,

Ω.Π.: 2-2.30, Υ.Δ.: -381, Β.Δ.: 1.
Συντονιστής: Γιώργος Στεριώτης, τηλ.: 6977775599.

Πορεία Β: Συνάντηση στις 09:00 στην Πλατεία Δημαρχείου Χασιάς. Μετακίνηση έως την είσοδο του Υδραύλακα της Γιαννούλας (350μ.), στο τέρμα της οδού Γιαννούλας. Έναρξη πεζοπορίας πάνω στον παλιό δρόμο του νερού, που για αιώνες διοχέτευε τα νερά της πηγής της Γκούρας, μέχρι τον Ελαιώνα. Στη συνέχεια, πεζοπορία προς το ρέμα της Γκούρας (Κελάδωνα στην αρχαιότητα) με ΒΔ κατεύθυνση – κιόσκι χαρτών Πάρνηθας – πεζοπορία 50μ. στην άσφαλτο. Πορεία προς το μονοπάτι που εγκαινιάζεται (παρακάμπτοντας το αρχαίο Φρούριο Φυλής) – συνεχίζει δίπλα στους λαξευμένους σε βράχο αρχαίους υδραύλακες, κατηφορίζει την πλαγιά και μπαίνει μέσα στο ρέμα της Θοδώρας λίγο πριν την «Πέτρα της Θοδώρας» (αναρριχητικό πεδίο). Περνά από τα ερείπια κτισμάτων (πιθανώς δεξαμενών νερού) και κατάλοιπα γεφυριού ακριβώς κάτω από το «Βράχο της Θοδώρας», συνεχίζει μέσα από κατάφυτο φαράγγι, μετά σε παλιό χωματόδρομο, ξαναμπαίνει στο μονοπάτι στη θέση «Διπόταμα» αφήνει το ρέμα της Θοδώρας, συνεχίζει για λίγο στο ρέμα της Γιαννούλας και καταλήγει στη Φυλή (294μ.). Φαγητό σε ταβέρνες της περιοχής.

Ω.Π.: 4-4.30, Υ.Δ.: +225 -281, Β.Δ.: 1.
Συντονιστής: Κωνσταντίνος Καρδαράς, τηλ. :6945753363

Πορεία Γ: Συνάντηση στις 08:00 στην Πλατεία Δημαρχείου Χασιάς. Μετακίνηση έως την είσοδο του Υδραύλακα της Γιαννούλας (350μ.). Έναρξη πεζοπορίας πάνω στον παλιό δρόμο του νερού που για αιώνες διοχέτευε τα νερά της πηγής της Γκούρας (Κελάδωνα ποταμού, μέχρι τον Ελαιώνα. Στη συνέχεια, πεζοπορία σε ανηφορική κατάφυτη πλαγιά μέχρι την πηγή Ταμίλθι (898μ.) – Σπήλαιο του Πάνα – Κιάφα Καλαμαρά – αρχαίος δρόμος στη θέση «Στράτι» - κιόσκι χαρτών Πάρνηθας – πεζοπορία 50μ. στην άσφαλτο. Πορεία προς το μονοπάτι που εγκαινιάζεται (παρακάμπτοντας το αρχαίο Φρούριο Φυλής) – συνεχίζει δίπλα στους λαξευμένους σε βράχο αρχαίους υδραύλακες, κατηφορίζει την πλαγιά και μπαίνει μέσα στο ρέμα της Θοδώρας λίγο πριν την «Πέτρα της Θοδώρας» (αναρριχητικό πεδίο). Περνά από τα ερείπια κτισμάτων (πιθανώς δεξαμενών νερού) και κατάλοιπα γεφυριού ακριβώς κάτω από το «Βράχο της Θοδώρας», συνεχίζει μέσα από κατάφυτο φαράγγι, μετά σε παλιό χωματόδρομο, ξαναμπαίνει στο μονοπάτι στη θέση «Διπόταμα» αφήνει το ρέμα της Θοδώρας, συνεχίζει για λίγο στο ρέμα της Γιαννούλας και καταλήγει στη Φυλή (294μ.). Φαγητό σε ταβέρνες της περιοχής.
 
Ω.Π.: 6-6.30, Υ.Δ.: +548, Β.Δ.: 1.
Συντονιστής: Γεράσιμος Μπαζιώτης, τηλ.: 6932765309

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΥΦΛΟΥΣ ΜΕ ΔΟΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΕΙΟ ΣΤΕΓΗ


 «Έδιωξαν τυφλούς με δόλο από τη Λασκαρίδειο Στέγη»

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, διά στόματος του προέδρου Ηλία Μαργιόλα, προτείνει η Στέγη να περιέλθει στο Δημόσιο και πιο συγκεκριμένα στο ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών). «Σήμερα, με δεδομένη την οικονομική κρίση, είναι απαραίτητο να επαναλειτουργήσει η Λασκαρίδειος Στέγη. Το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να κοιτάξει τις ανάγκες των άλλων, ιδιαίτερα των ατόμων τρίτης ηλικίας με προβλήματα όρασης» μας είπε ο διοικητής του ΚΕΑΤ.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ καταγγέλλει το αιφνίδιο κλείσιμο του ιδρύματος «Λασκαρίδειος Στέγη», το οποίο για πάνω από 10 χρόνια φιλοξενούσε άπορες γυναίκες με προβλήματα όρασης.

«Η διοίκηση του ιδρύματος έδιωξε τους φιλοξενούμενους με δόλο», μας λέει η Κωστούλα Μπαλάσκα, της οποίας η αδελφή φιλοξενούνταν στη Στέγη. Η διοίκηση έκλεισε το ίδρυμα στις 30 Ιουλίου με την «υπόσχεση» ότι θα άνοιγε εκ νέου τον Σεπτέμβριο. «Είχαν να πληρώσουν τους εργαζόμενους για 15 μέρες και μετά ζήτησαν από τους φιλοξενούμενους να δώσουν χρήματα» λέει η κυρία Μπαλάσκα στην «Εφ.Συν.». «Τώρα που έκλεισαν τη Στέγη, θα πρέπει να φροντίσω εγώ την αδελφή μου, μια τυφλή γυναίκα, θα πρέπει να φροντίζω λέον και τις δυο μας. Άσε που στο οικοτροφείο είχε και παρέα. Τώρα στο σπίτι τι θα κάνει; Θα μαραζώσει...».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, διά στόματος του προέδρου Ηλία Μαργιόλα, προτείνει η Στέγη να περιέλθει στο Δημόσιο και πιο συγκεκριμένα στο ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών). «Σήμερα, με δεδομένη την οικονομική κρίση, είναι απαραίτητο να επαναλειτουργήσει η Λασκαρίδειος Στέγη. Το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να κοιτάξει τις ανάγκες των άλλων, ιδιαίτερα των ατόμων τρίτης ηλικίας με προβλήματα όρασης» μας είπε ο διοικητής του ΚΕΑΤ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης με τη διοίκηση του ιδρύματος από πλευράς Ομοσπονδίας έπεσε στο κενό, καθώς δεν απαντήθηκε κανένα αίτημα, ενώ στη χθεσινή συγκέντρωση δεν παρευρέθη κανένας εκπρόσωπος του ιδρύματος ούτε καν για να επιτραπεί η είσοδος στους συγκεντρωμένους.

Δ.Α

Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ


Επίσκεψη αποστολής του Δήμου Αττάλειας Τουρκίας στον Δήμο Ιλίου

Ο Δήμος Ιλίου και το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Τυρταίος», υποδέχτηκαν εκπροσώπους από τον Δήμο Αττάλειας της Τουρκίας, καθώς και την εθελοντική ομάδα ΑμεΑ του Δήμου, στο πλαίσιο του δεύτερου διακρατικού εργαστηρίου που πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος PEDIA: Ισότητα Συμμετοχής για την Ανάπτυξη Ικανότητας Ένταξης, με πρώτο εκείνο που έλαβε χώρα στην Αττάλεια
στις 28.08.2013 με αποστολή του Σωματείου «Τυρταίος».

Κατά τη διάρκεια του πενταήμερου εργαστηρίου στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Ιλίου όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Νίκο Ζενέτο, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Βαγγέλη Αυγουλά, την Αντιδήμαρχο Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών κα. Νικολέττα Βομπιράκη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιο Λιόση και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Διαχείρισης Πρασίνου κ. Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο, πραγματοποιώντας μια γόνιμη συζήτηση στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής καλών πρακτικών και εμπειριών σε θέματα συμμετοχικότητας των ΑμεΑ στην πολιτική ζωή σε Τοπικό, Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και θέματα προσβασιμότητας στην πόλη.



Ο Δήμαρχος Ιλίου μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Βασικός στόχος είναι η διείσδυση του αναπηρικού κινήματος και των φυσικών προσώπων στα κέντρα και τα όργανα λήψης αποφάσεων. Θα πρέπει οι νέοι να βγουν από το σπίτι, να δραστηριοποιηθούν, να ενημερωθούν, να συμμετέχουν στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων. Από την άλλη, είναι σημαντικό να ενημερωθούν και οι πολίτες για την αξία της ισότιμης αντιπροσώπευσης όλων των κοινωνικών ομάδων στην Τοπική και Ευρωπαϊκή κοινωνία. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, με πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν έμπρακτα τα παραπάνω και να μη μένουμε στα λόγια.

Ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα συμμετοχής στα όργανα λήψης αποφάσεων είναι ο ορισμός του Βαγγέλη Αυγουλά, που είναι εκ γενετής τυφλός, ως  Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, σε ένα νευραλγικό και ευαίσθητο τομέα του Δήμου Ιλίου, καθώς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα η προσοχή μας έχει στραφεί στην Κοινωνική Πολιτική».

 

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΣΤΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στο σχέδιο νόμου
"Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις"
 
Θέμα: παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης και πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας στους εγκλωβισμένους στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

 
 
Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 

Η έξωθεν επιβαλλόμενη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης της ελληνικής οικονομίας έχει επιφέρει την καταρράκωση της εγχώριας αγοράς, τη διάλυση της μεσαίας τάξης, τη φτωχοποίηση της πλειονότητας του πληθυσμού και την πραγματική εξαθλίωση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων.
 
Οποιεσδήποτε κι αν είναι οι οικονομικές περιστάσεις, όσο μεγάλες και αν είναι οι έξωθεν πιέσεις που μπορεί να επικαλεστεί, δεν νοείται ελληνική κυβέρνηση που να μην μπορεί να διασφαλίσει τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια του κοινωνικού σώματος, η οποία επιτυγχάνεται με την άνευ όρων προστασία των πιο αδύναμων μελών του.
Επιτακτική είναι λοιπόν η ανάγκη, για ανθρωπιστικούς πλέον λόγους, να τροποποιηθεί το άρθρο 66 του νόμου 4144/2013 (ΦΕΚ 88Α΄/18.4.2013) με το οποίο ρυθμίζεται η παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης.
Η εν λόγω διάταξη είναι ανεπαρκής και ημιτελής, αφενός μεν γιατί δεν συμπεριλαμβάνει όσους λαμβάνουν πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας, αφετέρου δε γιατί η ισχύς της διάταξης καθορίζεται έως 31.10.2013.
Είναι γνωστό ότι στις λίστες αναμονής στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας υπάρχουν πανελλαδικά δεκάδες χιλιάδες αιτούντες την εξέτασή τους, που αναμένουν ακόμα και έναν χρόνο προκειμένου να εξεταστούν. Σημειωτέον δε ότι ιδιαιτέρως έντονο πρόβλημα παρατηρείται και στις λιγότερες ευνοούμενες περιοχές, όπως στις νησιωτικές περιοχές, που τα ΑμεΑ εγκλωβισμένοι στις λίστες αναμονής των  ΚΕ.Π.Α.  οδηγούνται καθημερινά στην οικονομική εξαθλίωση.
Σε αυτές τις λίστες προστίθενται κάθε ημέρα και νέοι αιτούντες είτε για παράταση σύνταξης είτε για επαναχορήγηση επιδομάτων. Καθόσον είναι απολύτως βέβαιο ότι την 31η Οκτωβρίου του 2013 δεν θα έχει ομαλοποιηθεί το σύστημα, προτείνουμε να μην τεθεί συγκεκριμένη χρονική ισχύς της διάταξης.
Επιπροσθέτως, επειδή στους αιτούντες την εξέτασή τους στις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. δεν έχει ανασταλεί μόνο η σύνταξη αναπηρίας αλλά και πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα, όπως το προνοιακό ή το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας, θα πρέπει να προβλεφθεί άμεσα και η παράταση χορήγησης πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων έως την έκδοση σχετικής γνωμάτευσης αναπηρίας για τον σκοπό αυτό.
Ανάλογη ρύθμιση θα πρέπει να προβλεφθεί και για τη χορήγηση πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανόμενου και του δικαιώματος νοσοκομειακής περίθαλψης, για όσο χρόνο οι αιτούντες παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕ.Π.Α. Η ίδια διάταξη θα πρέπει να ορίζει με ρητό τρόπο ότι στις λίστες αναμονής των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. έχουν προτεραιότητα οι αιτούντες την εξέτασή τους για χορήγηση/επαναχορήγηση σύνταξης και πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων.

Η προτεινόμενη τροπολογία αποτελεί το ελάχιστο που υποχρεούται να πράξει η Πολιτεία για να προστατέψει τους πιο αδύναμους πολίτες της.
 
Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
 
Το Άρθρο 66 του Ν. 4144/2013 «Παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης» αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 66: Παράταση χορήγησης σύνταξης, αναπηρικών επιδομάτων, δικαιώματος ιατροφαρμακευτικής και ασφαλιστικής περίθαλψης.
1.  Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται έως τον χρόνο έκδοσης της Γνωμάτευσης Αναπηρίας με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος.
Εάν μετά την γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. κριθεί ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.
2. Οι ρυθμίσεις της παρ. 1 ισχύουν και στις περιπτώσεις λήξης του δικαιώματος χορήγησης πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων (προνοιακών, εξωϊδρυματικού, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.).
3. Για τους αιτούντες εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. και έως την έκδοση της Υγειονομικής Κρίσης της Επιτροπής για τη χορήγηση ή επαναχορήγηση, είτε σύνταξης αναπηρίας είτε πάσης φύσεως αναπηρικού επιδόματος είτε βιβλιαρίου απορίας, παρατείνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις αρμόδιες για τη χορήγηση βιβλιαρίου απορίας υπηρεσίες των Δήμων το δικαίωμα πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των αιτούντων, εφόσον η εξέτασή τους εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. χωρίς υπαιτιότητα των ίδιων των εξεταζομένων.
4. Με ευθύνη της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ που έχει στην αρμοδιότητά της τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α., δίδεται προτεραιότητα στους αιτούντες εξέταση για χορήγηση ή επαναχορήγηση σύνταξης αναπηρίας ή πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων.
5. Οι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν από την 1.09.2011 από τις Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών, της Περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση επ’ αόριστον, εάν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση, ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, χωρίς να απαιτείται οι αρμόδιες υπηρεσίες να ζητούν από τους ενδιαφερόμενους γνωμάτευση ΚΕΠΑ, βάσει της εγκυκλίου Φ80000/οίκ.30002/1896 του Υπουργού Εργασίας στις 14.12.11»
Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2013
 
 
Οι προτείνοντες Βουλευτές: Κουρουμπλής Παναγιώτης, Στρατούλης Δημήτρης, Ξανθός Ανδρέας , Κυριακάκης Βασίλης, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αμανατίδης Γιάννης, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαμβακά Τζένη, Βαρεμένος Γιώργος, Γαϊτάνη Ιωάννα, Γάκης Δημήτρης, Γερμανίδης Αθανάσιος, Γεροβασίλη Όλγα, Δερμιτζάκης Κωστής, Διακάκη Μαρία, Διώτη Ηρώ, Δρίτσας Θοδωρής, Δριτσέλη Παναγιώτα, Ζαχαριάς Κώστας, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ζερδελής Γιάννης, Ιγγλέζη Αικατερίνη, Καλογερή Αγνή, Καραγιαννίδης Χρήστος, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ,Κατριβάνου Βασιλική, Καφαντάρη Χαρά, Κοδέλας Δημήτρης, Κοντονής Σταύρος, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μητρόπουλος Αλέξης, Μιχαλάκης Νίκος, Μιχελογιαννάκης Γιάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπόλαρη Μαρία, Ουζουνίδου Ευγενία, Πάντζας Γιώργος, Πετράκος Αθανάσιος, Σαμοΐλης Στέφανος, Σταθάκης Γιώργος, Σταθάς Γιάννης, Συρμαλένιος Νίκος, Τριανταφύλλου Μαρία, Τσουκαλάς Δημήτρης, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Χατζηλάμπρου Βασίλης
 
 
 

 

ΣΥΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΛΘΑΤΕ;

Τι μέλλον έχει ένας λαός του οποίου η πολιτική ηγεσία δεν είναι σε θέση ούτε την εθνική επέτειο να γιορτάσει ενωμένη;
 
Τι μέλλον μπορεί να έχει η χώρα που λέγεται Ελλάς, όταν την ημέρα της εθνικής γιορτής της συζητά το πώς έγιναν οι παρελάσεις και αν έπρεπε να γίνουν έτσι ή αλλιώς και ποιος καθόταν στην εξέδρα των επισήμων και ποιος όχι, αντί η γιορτή, η συγκεκριμένη γιορτή, να στείλει το μήνυμα πως το θαύμα του Έπους του 1940 επιτεύχθηκε επειδή ενώθηκαν όλοι κάτω από τον ίδιο ιερό σκοπό και μαζί ατένισαν από την κορυφογραμμή της 28ης Οκτωβρίου την πορεία της Φυλής;

Τι μέλλον μπορούμε να έχουμε όταν η πολιτική μας ηγεσία δεν αντιλαμβάνεται πως δεν έχει το δικαίωμα να δημιουργεί γεγονότα, τα οποία αποπροσανατολίζουν από το μήνυμα της ημέρας και που δεν είναι άλλο από το μεγαλείο ενός μικρού λαού που κατανίκησε μια αυτοκρατορία – ένα μήνυμα που έπρεπε να φθάσει και στο εξωτερικό;

Τι μέλλον μπορούμε να έχουμε όταν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως υπάρχουν κάποιες μέρες οι οποίες βρίσκονται πάνω από τις τρέχουσες συγκυρίες;
Τι μέλλον μπορούμε να έχουμε όταν συζητάμε για τα καύσιμα της παρέλασης την ώρα που Αλβανία και Τουρκία ερίζουν για την «ιδιοκτησία» του Κοσσόβου, με την Τουρκία να χρηματοδοτεί στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Μπεράτι και τις εφημερίδες της να γράφουν πως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και γι’ αυτό δεν μπορεί να πληρώσει τα καύσιμα των αεροπλάνων και των αρμάτων μάχης της;
Δείξε μου πώς γιορτάζεις τις εθνικές επετείους σου, για να σου πω το μέλλον σου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Χθες, γιορτάζαμε την 28η Οκτωβρίου 1940 – για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή.

Και τιμούσαμε εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους και έχασαν τα μέλη τους από τα κρυοπαγήματα για να μπορούμε σήμερα εμείς να αναπνέουμε ελεύθερα και να διαδηλώνουμε και να διαμαρτυρόμαστε.
Στο μεταξύ, έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα με ένα μόρφωμα που κατόρθωσε να μπει στη Βουλή και του οποίου οι βουλευτές και τα στελέχη βρίζουν, φτύνουν, αναποδογυρίζουν πάγκους, αρπάζουν μικρόφωνα, απειλούν, υποστηρίζουν ότι διαθέτουν τάγματα εφόδου, είναι «συλλέκτες» ναζιστικών «κειμηλίων», φορούν στολές που παραπέμπουν σε παραστρατιωτική οργάνωση, υποστηρίζουν ότι η Δημοκρατία δεν αποκαταστάθηκε το 1974 αλλά το 1967, χαιρετούν ναζιστικά και τελικά έλαβαν μέρος σε ένα έγκλημα.

Όλα αυτά μαζί, εκ των πραγμάτων καθιστούν αυτό το μόρφωμα εγκληματική οργάνωση – αλλά η Δημοκρατία έχει κανόνες και αυτοί θα ακολουθηθούν.
 
Ο περιφερειάρχης Μακεδονίας αποφάσισε να αδιαφορήσει για όλα αυτά και να αποστείλει πρόσκληση στον εκπρόσωπο αυτού του μορφώματος στη Βουλή (όπου πράγματι υπάρχει μια ανωμαλία, αλλά, όπως είπαμε, αυτά θα τα λύσει η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία).

Ως πολιτικό πρόσωπο, που δεν εφαρμόζει απλώς εγκυκλίους, μπορούσε να κάνει την υπέρβασή του και να μην στείλει τη συγκεκριμένη πρόσκληση – ειδικά αυτή τη μέρα νίκης επί του φασισμού και του ναζισμού.

Πολύ περισσότερο που η Ένωση Περιφερειών το έχει λύσει αυτό το θέμα μετά τη δολοφονία Φύσσα, κηρύσσοντας με απόφασή της τη Χ.Α. ανεπιθύμητη στις εκδηλώσεις της – και επομένως υπήρχε η αναγκαία κάλυψη.
Όταν ο περιφερειάρχης κατηγορήθηκε για τη στάση του, αντί να πει «συγγνώμη, λάθος, δεν θυμήθηκα πως δεν ήταν δεξίωση, αλλά η νίκη επί του φασισμού», προχώρησε σε ατυχείς και εξοργιστικές παρομοιώσεις, ταυτίζοντας τα πρόσωπα με τα κόμματα (ενώ υπό κατηγορία τελεί το ακριβώς αντίθετο: Ότι δηλαδή δεν πρόκειται για μεμονωμένες δράσεις προσώπων που ανήκουν σε ένα κόμμα, αλλά για συνολική δράση που υποθάλπεται και οργανώνεται από το κόμμα).

Με λίγα λόγια, φρόντισε να επιβεβαιωθεί το αξίωμα, σύμφωνα με το οποίο «η διόρθωση είναι χειροτέρα του λάθους».

Στο μεταξύ, είχε αρχίσει ένα γαϊτανάκι του τύπου «αφού θα πάνε αυτοί δεν θα πάω εγώ» (Μπουτάρης, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ), που κατέληξε – μετά τη «διόρθωση» του περιφερειάρχη – στο «αφού θα πάει αυτός, δεν θα πάμε εμείς» (ΠΑΣΟΚ).

Δηλαδή, ξέχασαν όλοι τι γιορτάζουμε.
Και συμπεριφέρθηκαν, αδιαφορώντας για τη μνήμη των νεκρών, παριστάνοντας ότι την… προφυλάσσουν.
Απέδειξαν, πως δεν μπορούν να μοιράσουν δυο γαϊδουριών άχυρα.

Στην πρώτη περίπτωση θα αρκούσε ένα «Εμείς θα είμαστε εκεί και αυτοί να μην τολμήσουν» - όπως και δεν τόλμησαν.

Και στη δεύτερη περίπτωση θα αρκούσε ένα «Εμείς θα είμαστε εκεί για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και παραδίδουμε τον υβριστή μας την κρίση του λαού».
Με εξαίρεση τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που το κατάλαβε και ανέβηκε στην εξέδρα, όλοι οι άλλοι υποδύθηκαν τους προσβεβλημένους, προσβάλλοντας έτσι τη μνήμη των ηρώων μας και θέτοντας το δικό τους γινάτι πάνω από το μεγαλείο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Στην πράξη, δέχθηκαν πως είναι δυνατόν να έλθουν τα άγρια και να διώξουν τα ήμερα.

Αλλά, για ένα λεπτό.

Εντάξει, στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να… γιορτάσουν το γινάτι τους και όχι το «Όχι» - κάτι που δεν αποτελεί δείγμα πολιτικής και εθνικής ωριμότητας.

Μπορούμε να μάθουμε γιατί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ δεν έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις της Αθήνας και δεν παρευρέθηκαν ούτε στη δοξολογία-μνημόσυνο για τους νεκρούς, ούτε στην μαθητική παρέλαση;

Η Αθήνα το θέμα της Χ.Α. το έχει λύσει με απευθείας συνεννόηση του προέδρου της Βουλής κ. Μεϊμαράκη και του περιφερειάρχη κ. Σγουρού.
Και στην παρέλαση έλαβαν μέρος παιδιά όλων των φυλών και των χρωμάτων.

Και μνημόσυνα κάνουμε πάντα στους νεκρούς μας.

Γιατί, λοιπόν, έλαμψαν δια της απουσίας τους;

Διότι ο προταθείς από το ΠΑΣΟΚ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας, εκπροσωπούσε τη Βουλή και στην Αθήνα δεν παρήλασαν τανκς – αν και ούτε σ’ αυτό έχει δίκιο το ΠΑΣΟΚ.

Πρώτον επειδή δεν μπορεί κάθε που διαφωνεί με την απόφαση ενός υπουργού να… θυμώνει, να εκδίδει ανακοινώσεις και να σηκώνεται να φύγει και δεύτερον, επειδή ένα σοβαρό κόμμα δεν μπορεί να εξαρτά την παρουσία του σε μια εκδήλωση τιμής από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται αυτή.

Το «θυμώνω και φεύγω» δεν είναι πολιτική συμπεριφορά.
Πάμε τώρα στην (λεγόμενη) Αριστερά. Η απουσία της από το μνημόσυνο στην Μητρόπολη δεν την τιμά και δεν τιμά την Ιστορία της.

Προκειμένου να καταταγεί κάποιος στον ΕΛΑΣ δεν προσκόμιζε πιστοποιητικό… αθεΐας.

Και είναι γνωστό ότι στην Μακρόνησο, οι κρατούμενοι (όσοι ήθελαν) εκκλησιάζονταν στο εκκλησάκι τα ερείπια του οποίου διασώζονται και σήμερα.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και την απουσία του από την Μητρόπολη, ας τα βλέπουν αυτά όσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας θα προχωρήσει και το κράτος θα συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς των ιερωμένων.
(Βέβαια, ο κ. Τσίπρας δεν είχε κανένα πρόβλημα να ταξιδέψει ως τη Βενεζουέλα για να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία για τον Τσάβες, αλλά είχε πρόβλημα να ορίσει εκπρόσωπο του κόμματός του για το μνημόσυνο στους νεκρούς του 1940.

Όσο για τις παρελάσεις, αυτές γίνονταν και γίνονται σε όλον τον κόσμο και σε όλα τα καθεστώτα – και μάλιστα με το βήμα της χήνας σε κάποια πρώην ανατολικά.

Παρελάσεις γίνονταν και γίνονται και στην Ευρώπη και στη Β. Κορέα και στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στην Τσεχοσλοβακία και στην Κούβα και στη Βενεζουέλα του Τσάβες.

Όσο για την συγκεκριμένη επέτειο, στο Έπος της Αλβανίας έλαβαν μέρος όλοι, με τους κομμουνιστές να δραπετεύουν από την Ακροναυπλία για να πάνε στο μέτωπο και την ηγεσία του κόμματος να τους καλεί να λάβουν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κι’ ας ήταν πρωθυπουργός ένας δικτάτορας.

Διαφορετικά, η Αριστερά της εποχής θα έλεγε κι’ αυτή ένα μεγαλοπρεπές pourquoi.

Ούτε ο Άρης θα έβγαινε στο βουνό, ούτε θα συνεργαζόταν με τον Ζέρβα και τους Άγγλους στον Γοργοπόταμο.
Τέλος, όσον αφορά στην (γραφειοκρατική και άνευ αποτελέσματος) πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ να παρελάσει ο λαός (μπουλουκηδόν) διαδηλώνοντας κατά των μνημονίων.

Και εδώ πιάνεται αδιάβαστος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι, ως γνωστόν και όπως αναφέρει και ο Διονύσης Χαριτόπουλος στο έργο του «Άρης , ο Αρχηγός των Ατάκτων», στις ομιλίες του ο Βελουχιώτης αναφερόταν στους ήρωες του 1821 και στους αρχαίους κλασσικούς – και όχι στον Μαρξ και στον Ένγκελς.

Διότι, «οι κοινωνικοί αγώνες οφείλουν να υποτάσσονται στους εθνικοαπελευθερωτικούς»…

Αλλά όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δικό του μπαϊράκι και δεν διδάσκεται ούτε από την Ιστορία της Αριστεράς…
 

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ THISISRADIO.GR ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ


Στην έκτακτη ραδιοφωνική εκπομπή «Με Άλλα Μάτια» με τον Βαγγέλη Αυγουλά, σήμερα Τρίτη 6-8 το απόγευμα ζωντανά στο www.thisisradio.gr, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Forum ΑμεΑ κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, σε συνέντευξη του εξηγεί τους λόγους που η ΕΣΑμεΑ προχωρά σε παν – αναπηρικό πανελλαδικό συλλαλητήριο μεθαύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας και έπειτα σε καθιστική διαμαρτυρία στο Υπουργείο Οικονομικών, για όσο χρειαστεί.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατήγγειλε την αδιαφορία της Κυβέρνησης να προστατεύσει την αναπηρική οικογένεια από τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης καθώς και την γενικότερη αδιαφορία της Κυβέρνησης για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπου δεν προβλέπεται ΚΑΜΙΑ εξαίρεση για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και τις δηλώσεις Στουρνάρα για τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, η ΕΣΑμεΑ σας ενημερώνει ότι μετά το υπουργείο Εργασίας, θα προχωρήσουμε σε ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο υπουργείο Οικονομικών για όσο χρόνο χρειαστεί!

Το ραντεβού του αναπηρικού κινήματος παραμένει ως έχει: έξω από το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, και στη συνέχεια ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο υπουργείο Οικονομικών! Να μην λείψει κανείς! Σύσσωμο και ενωμένο το αναπηρικό κίνημα διατρανώνει ότι η ενορχηστρωμένη καταστροφή της αναπηρικής οικογένειας ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι!

Στο ν/σ για τον ΕΝΦΑ δεν προσμετρείται η ανεργία που έχει χτυπήσει σχεδόν το 100% των ατόμων με αναπηρία, δεν έχει υπολογιστεί ΠΟΤΕ από το ελληνικό κράτος το πρόσθετο κόστος που επιφέρει η αναπηρία, χωρίς καμία προστασία και πρόνοια, ο νέος νόμος έρχεται να ισοπεδώσει τα νοικοκυριά της αναπηρικής οικογένειας. Εκτός του νομοσχεδίου πετάχτηκαν ακόμη και οι εξαιρέσεις που προβλέπονταν στον ΕΕΤΑ.

Σήμερα 6-8 το απόγευμα συντονιστείτε στο www.thisisradio.gr και ακούστε συνέντευξη με τον κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη, να διαμηνύει εκπροσωπώντας σύσσωμο το Ελληνικό Αναπηρικό Κίνημα, ότι «Η καταστροφή της αναπηρικής οικογένειας δε θα περάσει»!

Επίσης, ζωντανά παρεμβαίνουν και μας μιλούν για τη σημερινή τραγική κατάσταση και το νέο κύμα περικοπών, οι εξής εκπρόσωποι των ΑμεΑ:

-Γιαλλούρης Νικόλαος – Πρόεδρος Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών

-Δεληγιάννης Παναγιώτης – Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων.

-Καστρινάκης Γιώργος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών.

-Λυμβαίος Ιωάννης – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ.

-Μαρκοστάμος Παναγιώτης – Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

-Τσαχάκης Δημήτρης – Πρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου.

Περιμένουμε τα μηνύματα και τα σχόλια σας, σήμερα 6-8 το απόγευμα στο www.thisisradio.gr και στην έκτακτη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή «Με Άλλα Μάτια», με αφορμή τα νέα μέτρα που έρχονται να πλήξουν τα ΑμεΑ και τις αναπηρικές οικογένειες.

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ

 
 
Εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών
ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013, ώρα 6:30 μ.μ. / ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΛΙΟΥ
 
Ο Δήμος Ιλίου έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει
στην εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών που θα γίνει
την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013
και ώρα 6:30 στο Δημαρχείο Ιλίου.
 
Γιατροί, εκπαιδευτικοί, μέλη των Κ.Α.Π.Η.,
εκπαιδευμένοι σε θέματα πολιτικής προστασίας
και πολλοί συνδημότες μας μας βοηθούν
καθημερινά τις Υπηρεσίες του Δήμου
προσφέροντας πολύτιμο έργο στην κοινωνία και
στους πολίτες της πόλης του Ιλίου.
 
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει περισσότερο.
 
Ο Δήμαρχος Ιλίου
Νίκος Ζενέτος
 
Το Πρόγραμμα εκδήλωσης:
  • Χαιρετισμός Δημάρχου Ιλίου κ. Νίκου Ζενέτου
  • Ομιλία Αντιδημάρχου Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλη Αυγουλά με θέμα: Ο Εθελοντισμός στην πόλη του Ιλίου.
  • Παρουσίαση δράσης από Εθελοντική Ομάδα
  • Απονομή τιμητικών διακρίσεων
  • Κέρασμα

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 35ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


Παρά τις αντίξοες για φέτος συνθήκες στην ειδική εκπαίδευση, διασώθηκε μια εκδήλωση που έχει τον χαρακτήρα ουσιαστικού εθίμου δεκαετιών.

Μαθητές από το 35ο Δημοτικό Πειραιά, γέμισαν την πλατεία Κοραή, έπαιξαν βιωματικά παιχνίδια, τραγούδησαν και φώναξαν συνθήματα υπέρ της ισότητας μπροστά από το δημοτικό θέατρο της πόλης, με αφορμή την 15η Οκτώβρη Παγκόσμια Μέρα του Λευκού Μπαστουνιού για τους τυφλούς. 

"Ισότητα, Συμμετοχή, Σεβασμός" , "Τα μάτια μου βλέπουν και για σένα", φώναζαν οι μικροί συμμαθητές του Γιάννη Πολονύφη, ενός παιδιού με ολική απώλεια όρασης που φοιτά στην ίδια τάξη με παιδιά που βλέπουν, χάρη στο "Ήλιος" το πρόγραμμα ένταξης τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη!

Συντονιστής των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας και του κοινού, ο εμπνευστής του προγράμματος ένταξης, δάσκαλος ειδικής αγωγής κ. Αλέξης Γκλίνος, ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και φέτος για πρώτη φορά , το πρόγραμμα που ανοίγει ένα παράθυρο στην κοινωνική ένταξη των τυφλών μέσα από την εκπαίδευση κόλλησε στα σκουριασμένα γρανάζια της γραφειοκρατίας και βρισκόταν μετέωρο έως και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρρη!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς παραβρέθηκε για 17η συνεχή χρονιά στις σχετικές εκδηλώσεις "Συμμετείχα από μαθητής και εκ τότε δεν έλειψα ποτέ", μας δηλώνει, δικηγόρος σήμερα και Αντιδήμαρχος στο Ίλιον.



Το παρόν δίπλα στον ακούραστο δάσκαλο έδωσε και ο πρώτος του μαθητής Παναγιώτης Μαρκοστάμος, Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών πλέον, ενώ το αναπηρικό κίνημα εκπροσώπησε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ κ. Ιωάννης Λυμβαίος.



Τα παιδιά μοίρασαν ενημερωτικό υλικό σε διερχόμενους, ενώ έπαιξαν Goalball (Παραολυμπιακό άθλημα για τυφλούς), έμαθαν τεχνικές συνοδείας και εξυπηρέτησης των τυφλών και τη μέθοδο του ρολογιού για το ευκολότερο σερβίρισμα ατόμων με προβλήματα όρασης!