meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΜΑ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΣΚΑΔΙΚΑ;


Μα υπάρχουν πλέον βιβλιοπωλεία και δισκάδικα;

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Το πρωί της Δευτέρας, 21 Οκτωβρίου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου του οποίου είμαι εδώ και 30 χρόνια τακτικό μέλος, με τίμησε με ένα βραβείο για τη συγγραφή του μυθιστορήματος «Η Αφροδίτη της Ανάφης» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο . Και επειδή συγκινούμαι εύκολα, ξανα-συγκινήθηκα κατά την απονομή και παραλίγο να με… πάρουν τα ζουμιά. Βλέπετε, θεωρώ τα βιβλία μου το δεύτερο σημαντικότερο αγαθό στη ζωή μου, μετά την οικογένειά μου.
Έφυγα από την τελετή με τον τιμητικό έπαινο ανά χείρας και βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Τύπου, με πλησίασε μια πολύ νεαρή συνάδελφος, με συνεχάρη για το βραβείο και για το βιβλίο μου και με ρώτησε με θαυμαστή αφέλεια: «Που μπορώ να το βρω;»
Λίγα χρόνια νωρίτερα, θα είχα γελάσει, θα της είχα …τσιμπήσει το μαγουλάκι και θα της είχα πει το αυτονόητο: «Στα βιβλιοπωλεία». Αλλά το σκέφτηκα. Ποια βιβλιοπωλεία;  Υπάρχουν πλέον βιβλιοπωλεία; Που; Και ποια; Πουλάνε βιβλία; Έχουν στα ράφια και τις προθήκες τους τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων από σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς; Τα έχουν έστω ακουστά ώστε να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να τα παραγγείλει αν αυτός ο ενδιαφερόμενος ΔΕΝ μπορεί  ή δεν έχει μάθει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο;
Υπερβολή; Δοκιμάστε το. Πόσα βιβλιοπωλεία ξέρατε πριν από 7-8 χρόνια και πόσα υπάρχουν σήμερα; Τα έχετε επισκεφθεί; Τα έχουν τα βιβλία; Έχουν γενικά βιβλία  ή απλώς μια «μόστρα» από όσα – κυρίως  ξένα - έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες ή όσα προβάλλονται από γκρουπ  ΜΜΕ τα οποία συνδυάζοντας τηλεόραση – ραδιόφωνο- έντυπο διαφημίζουν ΜΟΝΟ τα δικά τους «προιόντα»;

Της είπα της νεαρής συναδέλφου που ευγενέστατα μου είπε ότι έχει διαβάσει 2-3 βιβλία μου αλλά άλλα 2-3 για τα οποία είχε ακούσει καλά λόγια, δεν μπορεί να τα βρει στα βιβλιοπωλεία, ότι  μπορεί να το βρει σ΄ ένα γραφείο  που έχει ο εκδοτικός οίκος στην οδό Σόλωνος μέσα από το οποίο, πουλάει κι όλας.
Το βιβλίο είναι το δεύτερο «στοιχείο» πολιτισμού, μετά από  τη μουσική ( δίσκοι ή cd δεν πωλούνται πια πουθενά αλλά και ο κόσμος δεν τα αγοράζει γιατί ή παίρνει τα φτηνά κλεψίτυπα από το παραεμπόριο  ή τα «κατεβάζει» από το internet ) που απειλείται με εξαφάνιση. Και μπορεί ο μουσικός ή ο τραγουδιστής  να πει ότι ζει απ΄ τη δουλειά του γιατί τα τραγούδια του παίζονται στο ραδιόφωνο, γίνονται γνωστά και μετά μπορούν να του εξασφαλίσουν ένα κάποιο μεροκάματο σε νυχτερινό κέντρο. Ο συγγραφέας όμως;  Ο συγγραφέας γράφει απλώς από… χόμπι, από ματαιοδοξία ή από πάθος.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο εάν ο μουσικός, ο τραγουδιστής , ο ποιητής ή ο συγγραφέας  «βγάζει μεροκάματο» από την πώληση αλλά το ότι το πνευματικό του προιόν ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ. Ύστερα από μερικές εβδομάδες, εξατμίζεται, διαλύεται, χάνεται. Σαν να μη γράφτηκε ποτέ.
Η οικονομική κρίση  έχει μειώσει το διαθέσιμο «κεφάλαιο» του μέσου πολίτη ο οποίος δεν αισθάνεται ότι έχει  τόση ανάγκη το cd με τα τραγούδια ή το βιβλίο όση ένα σαπούνι, ένα ζευγάρι παπούτσια ή ένα κοτόπουλο. Αναζητεί χρήματα για να ντυθεί, να φάει, να ζεσταθεί. Και φυσικά, χρήματα για να αγοράσει μουσική ή βιβλία δεν περισσεύουν. Όπως άλλωστε ούτε περιοδικά πολύ-αγοράζει ενώ και οι πωλήσεις εφημερίδων έχουν μειωθεί δραματικά. «Τι να τα κάνω τα τραγούδια και τα βιβλία όταν πρέπει να ψωνίσω γάλα και μακαρόνια και να βάλω λίγη βενζίνη στο αυτοκίνητο» λέει ο μέσος πολίτης . Και έχει δίκιο.

Κι όσο γι αυτόν που θα το πάρει το  cd  ή το βιβλίο γιατί το θεωρεί απαραίτητο, αναγκαίο κομμάτι της πνευματικής του χαλάρωσης και βελτίωσης, μέχρι και διασκέδασή του,  θα αγοράσει αυτό το cd η το  βιβλίο του οποίου την ύπαρξη, την κυκλοφορία την έχει πληροφορηθεί γιατί έχει ακούσει γι αυτό στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, έχει διαβάσει γι αυτό στα περιοδικά ή τις εφημερίδες, έχει ενημερωθεί ότι – ας πούμε- η «Αφροδίτη της Ανάφης» ΥΠΑΡΧΕΙ.
Αλλιώς, αν τύχει και βρεθεί κάπου, τυχαία ίσως, κοντά σ΄ ένα συγγραφέα  και θέλει να πάρει το βιβλίο του, θα τον ρωτήσει με περισσή  αλλά και αναγκαστική αφέλεια : «Που μπορώ να το βρω»;

Και δυστυχώς, ο συγγραφέας ΔΕΝ θα μπορεί σήμερα να απαντήσει έτσι όπως θα απαντούσε πριν από –έστω- πέντε χρόνια: «Στα βιβλιοπωλεία».

Και γιατί γράφω ακόμα; Ε… είπαμε. Από πάθος. Και από βίτσιο. Και επειδή όλο και υπάρχουν κάποιες – λίγες- χιλιάδες άνθρωποι που θα το αναζητήσουν το βιβλίο. Θα το βρουν. Θα το διαβάσουν. Κι εγώ – ή οποιοσδήποτε άλλος συγγραφέας- θα έχω βρει άλλη μια  «αδελφή ψυχή» που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σήμερα.
Μια σκληρή και πολυκύμαντη ζωή, σα μυθιστόρημα ήταν η ζωή της Ιορδανίδου που αν ζούσε σήμερα, ίσως και να μην μπορούσε να βρει εύκολα ένα αντίτυπο της «Λωξάντρας». Μα αν δεν είχε αποφασίσει στα 65 της χρόνια , το 1962, να τη γράψει, ίσως κανείς να μην τη θυμόταν. Σήμερα, κανείς δεν την έχει ξεχάσει. Κυρίως γιατί αυτή η εκπληκτική ιστορία, αγαπήθηκε  λόγω της μεταφοράς της στην τηλεόραση και την εκπληκτική ερμηνεία της  Μπέτυς Βαλάση.

Η σκληρή, περιπετειώδης και επικίνδυνη –κατά περιόδους- ζωή της, οι διώξεις, η φυλακή στην Κατοχή, τα συνεχή ταξίδια,  είναι αποτυπωμένη μέρα-μέρα, μήνα-μήνα, χρόνο-χρόνο στις ρυτίδες του προσώπου της σ΄ αυτή τη φωτογραφία, δυο-τρία χρόνια πριν από το θάνατό της, το 1989. Η πραγματικά απίστευτη φωτογραφία  του Βαγγέλη Ρασσιά δημοσιεύθηκε στο το περιοδικό «ΕΝΑ» το 1986.

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΤΟΜΑ ΕΚΑΝΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ



426 κάτοικοι του Δήμου Ιλίου ωφελήθηκαν από τη συνεργασία τυ Δήμου με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών!

Πιο συγκεκριμένα, από αρχές Αυγούστου έως και αρχές Οκτωβρίου 2013 στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ιλίου υλοποιήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών και καρδιολογικών εξετάσεων για συμπολίτες μας από 40 ετών και άνω που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, κατόπιν των δωρεάν εξετάσεων συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο συμβάλλοντας στη μελέτη για την καταγραφή της συχνότητας των νοσημάτων και των προδιαθεσικών παραγόντων για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το άγχος και η κατάθλιψη. Η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής σε συνεργασία με την Α’ Καρδιολογική Κλινική.

Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Μειώνοντας την ανισότητα στην Υγεία μέσω της βελτιστοποίησης της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε ευάλωτους πληθυσμούς σε περιόδους κρίσης» που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την κατάρτιση επαγγελματιών Υγείας στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο και στην παρέμβαση στην κοινότητα στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κάθε πολίτης είχε τη δυνατότητα να συζητήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων του με ομάδα εξειδικευμένων ιατρών, καθώς και να λάβει τις απαραίτητες συμβουλές για βελτίωση της κατάστασης της υγείας του.

 

 

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΜΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ


Οι Μαρίες που δεν θέλουμε να ξέρουμε

Αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί αν η Μαρία, «ο ξανθός άγγελος», είχε πεταχτά αφτιά ή λαγώχειλο, αν ήταν παιδί με σύνδρομο Down ή με αυτισμό, αν είχε γεννηθεί νάνος ή είχε ένα τεράστιο σημάδι στο πρόσωπο. Θα ήταν ίδια η πανελλήνια - και η παγκόσμια - συγκίνηση; Τα τμήματα ευγονικής των εγχώριων καθώς και των ξένων media θα επέτρεπαν να «παίξουν» τόσο συχνά οι φωτογραφίες και τα βίντεο με την «άτυχη μικρή» με τα γλυκύτατα κοτσιδάκια, που εντοπίστηκε τυχαία σε επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα;

Της Λένας Παπαδημητρίου

Αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί αν η Μαρία, «ο ξανθός άγγελος», είχε πεταχτά αφτιά ή λαγώχειλο, αν ήταν παιδί με σύνδρομο Down ή με αυτισμό, αν είχε γεννηθεί νάνος ή είχε ένα τεράστιο σημάδι στο πρόσωπο. Θα ήταν ίδια η πανελλήνια - και η παγκόσμια - συγκίνηση; Τα τμήματα ευγονικής των εγχώριων καθώς και των ξένων media θα επέτρεπαν να «παίξουν» τόσο συχνά οι φωτογραφίες και τα βίντεο με την «άτυχη μικρή» με τα γλυκύτατα κοτσιδάκια, που εντοπίστηκε τυχαία σε επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα;

Η υπόθεση της Μαρίας ήταν από κάθε άποψη διαφωτιστική. Και αυτή τη φορά, μαζί με την εύκολη, καταναλωτική συγκίνηση («συμπονώ-βουρκώνω-λέω από μέσα μου "ευτυχώς δεν ήταν το δικό μου παιδί"-το έχω ήδη ξεχάσει»), ανακαλύψαμε εκ νέου τον εύκολο, καταναλωτικό τρόμο. Η «ξαφνική» είδηση για τα κυκλώματα αγοραπωλησίας βρεφών και για τη φάμπρικα των παράνομων υιοθεσιών συνεχίζει να διαχέεται κατά τέτοιον τρόπο ώστε η πιο ευκολόπιστη και τρομολάγνα δημογραφική ομάδα - οι γονείς - να βιώνει τον απόλυτο πανικό. Πέρα από τα προφανή ρατσιστικά ανακλαστικά (διαιώνιση των παλαιοτέρων «Θα σε πάρει ο γύφτος», κατά το «Θα σε πάρει ο μπαμπούλας»), εμφυτεύεται πλέον η βεβαιότητα ότι ζούμε σε έναν κόσμο παιδόφιλων, εμπόρων βρεφών και εν γένει «ανωμάλων» (του περιθωρίου, πάντα, γιατί στο δικό μας σπίτι αποκλείεται να μπαινοβγαίνει κανένας τέτοιος) που εποφθαλμιούν κάθε στιγμή τα υπερπροστατευμένα αγγελούδια μας.

Εδώ και χρόνια ακούω διάφορες γκραν-γκινιόλ ιστορίες, ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των μαμάδων που είναι πάντα επιρρεπείς στη σπερμολογία. Πρόκειται για κλασικούς αστικούς μύθους, σαν την ιστορία με τους αλιγάτορες στους υπονόμους της Νέας Υόρκης που σάρωνε στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 (όσο ήταν ακόμη μικροί, δωρίζονταν ως pets σε παιδάκια του Μανχάταν, αλλά όταν πια μεγάλωναν και μπορούσαν να καταβροχθίσουν τα παιδάκια για μπρέκφαστ, τους έριχναν στους υπονόμους όπου θέριευαν). Ή την άλλη, στα τέλη του 1940 στο Μπουένος Αϊρες, με την μπεϊμπισίτερ που υπό την επήρεια αλκοόλ έψησε το μωρό στον φούρνο. Η δική μου αγαπημένη είναι αυτή που μου αφηγήθηκε, πέρυσι νομίζω, έντρομη μια φίλη μαμά (της την είχε πει, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, «μια φίλη φίλης» που ήταν, βέβαια, εκεί όταν συνέβη). Παιδάκι πέφτει θύμα απαγωγής σε γνωστό παιχνιδάδικο της Αθήνας και ύστερα πωλούν τα όργανά του στην Ινδία κ.ο.κ. Όπως θα διαπιστώσω στη συνέχεια, το μοτίβο αυτό κυκλοφορεί σε πλείστες παραλλαγές (με διάφορες γαργαλιστικές λεπτομέρειες, για το πόσο γλυκό ήταν το παιδάκι, πόσα όργανα του αφαιρέθηκαν και πάει λέγοντας).

Όπως έγραφε ο Γουόλτερ Κερν προ ετών στο αμερικανικό «Time» (όταν οι ΗΠΑ βίωναν ένα ακόμη κύμα εξαφανίσεων παιδιών), σε ένα άρθρο με τίτλο «Invasion of the Baby Snatchers»: «O φόβος και η σύγχυση που απελευθερώνεται από τις ιστορίες εξαφάνισης (σ.σ.: παιδιών) δεν μπορεί να εκφραστεί με μαθηματικούς όρους. Η δύναμή του είναι τόσο αρχέγονη, σε αιχμαλωτίζει σαν μια άδεια παιδική κούνια. Οι δημοσιογράφοι το γνωρίζουν αυτό: τα παιδιά σε κίνδυνο καθηλώνουν. Δεν υπάρχουν πολλές ιστορίες με τους θύτες τόσο ολοκληρωτικά κακούς και τα θύματα αθώα με τόσο απόλυτο τρόπο». Στο μυαλό μου έρχονται διάφορα γλυκερά τηλεοπτικά ρεπορτάζ για εγκαταλελειμμένα βρέφη (πάντα συνοδευόμενα από το κατάλληλο μουσικό θέμα που σε εκβιάζει να βουρκώσεις), τα οποία ευδοκιμούν κάτι τέτοιες μέρες και εν συνεχεία εξαφανίζονται μυστηριωδώς.

Τις άλλες, βέβαια, τις αληθινές τρομακτικές ιστορίες της καθημερινής ζωής (bullying στο σχολείο και στο σπίτι, παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά με  καρκίνο, παιδιά παραμελημένα κ.ά.), ακόμη και εμείς, οι δήθεν «ψαγμένοι» γονείς (που γνωρίζουμε και τον τελευταίο εναλλακτικό χώρο για θεατρικό παιχνίδι), επιμένουμε να τις σπρώχνουμε κάτω από το χαλί του playroom. Οι άλλες «Μαρίες», της εκκωφαντικής σιωπής, που δεν είναι «ξανθοί άγγελοι» και δεν κοσμούν τα πρωτοσέλιδα ανά τον πλανήτη, μπορεί να ζουν στον από κάτω όροφο, αλλά δεν ακούγονται.

 

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

 

ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΑ ΛΑΘΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Έξι χιλιάδες ιατρικά λάθη κάθε χρόνο στην Ελλάδα: Το 35,9% αυτών επιφέρει μόνιμες αναπηρίες.

Επί 259 περιπτώσεων ιατρικών σφαλμάτων καταγράφεται τόσο η βαρύτητα των ιατρικών λαθών - το 35,9% από αυτά προκαλεί μόνιμες αναπηρίες-, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των σφαλμάτων ανά ειδικότητα, όπου τα σκήπτρα κρατούν χειρουργοί, μαιευτήρες και ορθοπεδικοί.

Κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα 6.000 ιατρικά σφάλματα, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος». Ειδικότερα, επί 259 περιπτώσεων ιατρικών σφαλμάτων καταγράφει τόσο τη βαρύτητα των ιατρικών λαθών - το 35,9% από αυτά προκαλεί μόνιμες αναπηρίες-, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των σφαλμάτων ανά ειδικότητα, όπου τα σκήπτρα κρατούν χειρουργοί, μαιευτήρες και ορθοπεδικοί.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Γιάννη Πολλάλη, τον επίκουρο καθηγητή Αθανάσιο Βοζίκη και τη διδάκτορα Μαρίνα Ρήγα. Αναλύθηκαν περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας της τελευταίας δεκαετίας. Τρεις στις πέντε αφορούσαν δημόσια νοσοκομεία και μία στις πέντε ιδιωτικές κλινικές. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πίσω από τα περιστατικά ιατρικού λάθους με σοβαρή έκβαση υπάρχουν χιλιάδες άλλα τα οποία δεν βλέπουν ποτέ το φως. Οι συστημικοί παράγοντες – εξηγούν - εντοπίζονται κυρίως στην υποστελέχωση, στο μη ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, στη βαρύτητα των ασθενών, στον αυξημένο φόρτο εργασίας κ.ά.


 
Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο Δήμος Ιλίου στηρίζει έμπρακτα τους Πολιτιστικούς, Εθνικοτοπικούς, Αθλητικούς Συλλόγους και Σωματεία της πόλης

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ιλίου, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, επιχορήγησε με 147.500€ τους Πολιτιστικούς, Εθνικοτοπικούς, Αθλητικούς Συλλόγους και Σωματεία της πόλης και συγκεκριμένα με 71.000€, δεκατρείς (13) Πολιτιστικούς και Εθνικοτοπικούς Συλλόγους και με 76.500€, εικοσιτέσσερις (24) Αθλητικούς Συλλόγους και Σωματεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ιλίου στέκεται πάντα αρωγός στο ποιοτικό έργο των Πολιτιστικών και Εθνικοτοπικών Συλλόγων, που με την άσβεστη φλόγα τους για τον πολιτισμό και την παράδοση ενδυναμώνουν την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Παράλληλα, στηρίζει τον αθλητισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει τεράστια βήματα προόδου, αφενός με έργα υποδομής, αφετέρου με την οικονομική ενίσχυση της δράσης των Αθλητικών Συλλόγων και των Σωματείων του Δήμου, οι οποίοι προσφέρουν πολύτιμη διέξοδο στους νέους.

Σημαντικό παράδειγμα προς άλλους δήμους είναι επίσης ότι στις επιχορηγήσεις των αθλητικών συλλόγων του Ιλίου, συμπεριλαμβάνονται και δύο αθλητικά σωματεία Ατόμων με Αναπηρία, τις προσπάθειες των οποίων ο Δήμος Ιλίου προσπαθεί και υποστηρίζει ολόπλευρα και ποικιλοτρόπως: πρόκειται για το Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Τυρταίος» και τον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων που εδρεύουν στο Ίλιον και κοσμούν το Δήμο με πολλές διεθνείς διακρίσεις των αθλητών – μελών τους!

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ


Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής σπάει το λουκέτο της Υγείας στους ανασφάλιστους επαγγελματοβιοτέχνες και προσφέρει Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη σε 1.000.000 πολίτες




Ιατρείο για ανασφάλιστους επαγγελματοβιοτέχνες εγκαινίασε στις 14/10/2013 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμος Β΄στη ΓΣΕΒΕΕ ως Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής ΑΠΟΣΤΟΛΗ. 

Η ίδρυση του Παραρτήματος του ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στη ΓΣΕΒΕΕ στόχο έχει να παρέχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους του επαγγελματοβιοτέχνες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βρέθηκαν εν μια νυκτί στο δρόμο βάζοντας λουκέτο όχι μόνο στις επιχειρήσεις τους αλλά και στην ίδια τους την Υγεία. Πρόκειται για 350.000 ανασφάλιστους επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, που αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με αποτέλεσμα πάνω από 1.000.000 άνθρωποι, μαζί με τις οικογένειές τους να μην έχουν καμία πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα.

Ο κ. Ιερώνυμος στάθηκε εκτενώς στη συνεργασία «Αποστολής», Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών λέγοντας ότι οι εθελοντές ιατροί έχουν δεχθεί 27.000 επισκέψεις τους τελευταίους 19 μήνες ενώ καθημερινά εξετάζονται πάνω από 300 ανασφάλιστοι συμπολίτες που παίρνουν το φάρμακο τους.

Κατά το χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Παραρτήματος, οΔήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε στη θέση, με όλους τους εθελοντές γιατρούς μας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, να μπορούμε να προσφέρουμε δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροβιοτέχνες, που δε μπορουν να κρατηθούν μεσα από την επαγγελματική τους δράση και να πληρώσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οπότε είναι ανασφάλιστοι οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Εδώ και ενάμιση χρόνο, δίνουμε καθημερινή μάχη, για όλους εκείνους που έχασαν όχι μόνο τη φορολογική και ασφαλιστική τους ενημερότητα, αλλά και την ίδια τους την υγεια. Κάποιος έπρεπε να φροντίσει γι αυτήν. Και η απάντηση ήρθε μέσα από τους εθελοντές γιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς.» 

 

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Δεν υπάρχουν κονδύλια για κατ΄ οίκον εκπαίδευση

ΘΥΜΑΤΑ των περικοπών στην εκπαίδευση πέφτουν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τα παιδιά με σοβαρές παθήσεις και σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία αποδεδειγμένα, βάσει ιατρικών γνωματεύσεων, δεν μπορούν να φοιτούν σε σχολείο.

Μέχρι πέρυσι η Πολιτεία -και συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας- λάμβανε μέριμνα για τους μαθητές αυτούς, παρέχοντάς τους κατ’ οίκον διδασκαλία. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο οι γονείς των παιδιών έπρεπε να υποβάλουν αίτηση στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να προσκομίσουν μια σειρά από δικαιολογητικά (γνωμάτευση κρατικού νοσοκομείου, γνωμάτευση από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή κ.λπ.) για να έχουν τα παιδιά τους δάσκαλο στο σπίτι και να μη στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Το κόστος για την απασχόληση των διδασκόντων στην κατ’ οίκον διδασκαλία καλυπτόταν πλήρως από την Πολιτεία, ώστε να μην επιβαρύνονται οι οικογένειες, ωστόσο φέτος οι μαθητές με σοβαρές παθήσεις και σοβαρά προβλήματα υγείας δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν της οικοδιδασκαλίας.

Και αυτό γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν έχει τα κονδύλια τα καλύψει τα έξοδα, καθώς, σύμφωνα με την καταγγελία της ΟΛΜΕ, κοινοποιήθηκε έγγραφο του προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, στο οποίο ανακοινώνεται ότι θα πρέπει οι γονείς να αναλάβουν πλέον το κόστος τής κατ’ οίκον διδασκαλίας. Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει ότι το έγγραφο, που αποτελεί εντολή του υπουργείου Παιδείας, κοινοποιήθηκε ανυπόγραφο.


Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ THISISRADIO.GR Ο ΑΕΙΘΑΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ


«Εδώ και 25 χρόνια δεν εμφανίζομαι στις τηλεοράσεις. Σήμερα έχουμε το φαινόμενο των βουλευτών – μαϊντανών, που εμφανίζονται συνεχώς και παντού στα παράθυρα και δεν ασχολούνται με τα θέματα του λαού που τους έστειλε στη Βουλή. Εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής έκανα το Κανάλι της Βουλής για να ακούει ο κάθε πολίτης ολόκληρη την ομιλία του αντιπροσώπου του και να τον κρίνει  καθ’ όλη την τετραετία. Σήμερα οι βουλευτές εκπαιδεύονται όχι να λένε απόψεις, αλλά να λένε ατάκες για να παίζουν στις τηλεοράσεις, ενώ οι καναλάρχες έχουν καταστρατηγήσει το ρόλο που ορίζει το Σύνταγμά μας για την Τηλεόραση», ξεκίνησε να λέει λαύρος ο αειθαλής βουλευτής κ. Απόστολος Κακλαμάνης στο www.thisisradio.gr.

«Ο κάθε απλός πολίτης αν κοιτάξει βαθιά μέσα του, μιλά με τη συνείδησή του και κλείνει τα αυτιά του σε όποιον επιτήδειο εκμεταλλεύεται τον πόνο και τη δυστυχία του κατά το συμφέρον του, τότε θα τα βγάλει πέρα», δήλωσε ο Πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής στην εκπομπή «Πρόσωπα» με τον Μπάμπη Καρπούζο και τον Βαγγέλη Αυγουλά στο www.thisisradio.gr.

«Εγώ γεννήθηκα το 1936, πριν την Κατοχή, έζησα τους Γερμανούς και τις μετεμφυλιακές συγκρούσεις, δεν ανέχομαι να ακούω κάποιους να αποκαλούν «Τσολάκογλου» τους νυν Δημοκρατικούς Πρωθυπουργούς της χώρας, όσα λάθη και αν έχουν κάνει. Δεν ξέρουν οι ερασιτέχνες της βίας από τον Συριζα και οι επαγγελματίες της βίας της Χρυσής Αυγής πόσο σοβαρά είναι αυτά που λένε», συνέχισε ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και πρώην Υπουργός των Κυβερνήσεων Πα.Σο.Κ.

«Τα ΜΜΕ, ιδίως τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, δεν είναι ενημερωτικά αλλά είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Την ΕΡΤ που παρείχε ενημέρωση και δεν έκανε προπαγάνδα γι’αυτό την κλείσανε, όχι επειδή ξόδευε πολλά. Κόψανε το 25% του ειδικού τέλους που πλήρωνε ο καθένας μας και το δώσανε σε δύο μεγάλες εταιρείες φωτοβολταικών που κορόιδεψαν τη ΔΕΗ και την έβαλαν μέσα. Είμαστε πλέον η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς Δημόσια Τηλεόραση. Εισάγουμε και προβάλλουμε και τα Τούρκικα σίριαλ που έχουν όρο να μη μεταγλωττίζονται, δίνονται στα κανάλια μας για να ακούμε Τούρκικα και να διαβάζουμε υπότιτλους. Εσείς οι νέοι έχετε δίκιο να μη βλέπετε τηλεόραση», σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης, εν ενεργεία βουλευτής της Β’ Αθηνών σήμερα.

«Από το ’74 όλα τα κόμματα λειτούργησαν αρχηγικά και έτσι σήμερα έχουμε χάσει τη σχέση των αντιπροσώπων του λαού, των βουλευτών, με τη βάση, δεν έχουμε γνήσια Δημοκρατία γιατί Γνήσια Δημοκρατία σημαίνει αντιπροσώπευση», σημείωσε με αυτοκριτικό τόνο ο κ. Κακλαμάνης.

Ερωτηθείς για την περίοδο Πρωθυπουργίας Παπανδρέου ο επί δεκαετίες βουλευτής σημείωσε: «Δεν τον απαλλάσσω τον Γιώργο από λάθη, ιδίως από λάθη επιλογής προσώπων. Απομόνωσαν όμως το «λεφτά υπάρχουν» του Παπανδρέου από ολόκληρο κείμενο, δύο μόνο λέξεις κράτησαν και τους έβαλαν τελεία ενώ αυτές ήταν μέσα σε ολόκληρη πρόταση και το έκαναν αντιπολιτευτικό σλόγκαν. Κανείς δεν έχει κρίνει μέχρι σήμερα ουσιαστικά όσους έκαναν μικροπολιτική με άλλοθι την κρίση και τους κερδοσκόπους της κρίσης. Έπρεπε ο εισαγγελέας να παρέμβει και να βάλει φρένο σε όσους έσπερναν τον πανικό στον κόσμο και έστελναν χιλιάδες πολιτών να σηκώνουν τις οικονομίες τους από τις τράπεζες. Στο Πα.Σο.Κ. ψηφίσαμε ότι ψηφίσαμε γιατί μας ενδιαφέρει να σταθεί όρθια η χώρα, τι θα γίνει αν καταρρεύσει η Ελλάδα και η οικονομία το έχει σκεφτεί κανείς; Και να ξέρετε ότι Διαμαρτυρόμενοι μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, ήταν στημένες πολιτικές ομάδες και όχι ο απλός λαός».

«Εσείς οι νέοι πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας. Από Υπουργός Παιδείας που ήμουν δεν ήθελα τις μαθητικές και φοιτητικές κομματικές νεολαίες, έπρεπε να σας βάζουμε να διαβάσετε και όχι να δεσμεύουμε τις σκέψεις και τους ορίζοντες σας κομματικά. Πρέπει να τα μάθετε, να τα ακούσετε και να τα ζυγίσετε όλα και μετά να κατασταλάξετε κάπου. Φτάνετε έχοντας άγνοια στο σημείο να λέτε ότι καλύτερη θα ήταν η Δικτατορία με τον Παπαδόπουλο, σάμπως ζήσατε στο πετσί σας τι πάει να πει δικτατορία; Σάμπως σας το είπαμε ποτέ; Μη θεοποιείται πρόσωπα και ανθρώπους, κρίνετε και φιλτράρετε», παρότρυνε ο 77χρονος πολιτικός τους νέους ακροατές του thisisradio.gr.

Στην εκπομπή «Πρόσωπα» που ακούτε κάθε Τρίτη 6-8 το απόγευμα στο www.thisisradio.gr, ανακοινώθηκε επίσης αποκλειστικά ότι ο κ. Κακλαμάνης συντονίζει σειρά πρωτοβουλιών και συναντήσεων με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια και τους Δημάρχους Ιλίου και Αγ. Αναργύρων – Καματερού για να περιέλθει το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στους Δήμους και να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίησή του. «Είστε τυχεροί με τον Ζενέτο Δήμαρχο στο Ίλιον», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης.

«Η Ν.Δ. είναι καθαρή Δεξιά, τι πάνε να μας την παρουσιάσουν Κεντροδεξιά; Ο Συριζα είναι κομουνιστογενής Αριστερά. Από την άλλη ο Κουβέλης μπήκε – βγήκε στην Κυβέρνηση και προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν ξεπαρθενεύτηκε. Πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε. Γιατί ντρέπονται να παραδεχτούν τη διαδρομή τους, το παρελθόν τους και τον ιδεολογικό τους πυρήνα; Όλοι από παρθενογένεση νομίζετε είμαστε; Όταν εγώ ως Υπουργός Παιδείας έφερνα τα Πολυκλαδικά Λύκεια ο κ. Τσίπρας ως νεολαίος της ΚΝΕ έκανε κατάληψη! Τώρα όλη η παρέα του Τσοχατζόπουλου είναι στην Κουμουνδούρου, ο κόσμος δεν ξέρει ονόματα; Και για να τα ξεμπερδέψουμε, είπε τη σαχλαμάρα ο Πάγκαλος ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε» και έβαλε στο ίδιο τσουβάλι τους θήτες με τα θύματα. Αντί να παροτρύνουν τον κόσμο που δυστυχεί να κατέβει στο Κέντρο να τα σπάσει, γιατί δε δίνουν ένα πιάτο φαγητό οι μισοί που δε δυστυχούν στους διπλανούς τους που πεινάνε; Επίσης, δεν είναι κακό ένας νέος να πάει στο εξωτερικό να σπουδάσει, κακό είναι οι αιτίες που αναγκάζουν τον νέο που θα καταρτιστεί στο εξωτερικό να μη γυρίσει στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να το διορθώσουμε εμείς εδώ, να μην περιμένουμε από τους ξένους γιατί οι ξένοι θα κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα. Συμφέροντα υπάρχουν μεταξύ κρατών, όχι φιλίες», πρόσθεσε κατά τη μακρά ζωντανή συζήτηση με τους παρουσιαστές ο κ. Κακλαμάνης, ενώ τοποθετήθηκε σαφέστατα υπέρ της διάσπασης της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθηνών σε μικρότερες γεωγραφικές περιφέρειες.

Σήμερα Τρίτη 5 Νοεμβρίου 6-8 το απόγευμα στο www.thisisradio.gr, ζωντανά ο βουλευτής Β’ Αθηνών Αν.Ελ. και επικεφαλής του Άρματος Πολιτών κ. Γιάννης Δημαράς, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Πα.Σο.Κ. κ. Δημήτρης Καρύδης, καθώς και ο Πρόεδρος της Γε.Σ.Ε.Ε. κ. Γιάννης Παναγώπουλος.

 

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΛΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ



Ποιες κατηγορίες αναπήρων απαλλάσσονται από τέλη ταξινόμησης και  κυκλοφορίας

Στις κατηγορίες αναπήρων που δικαιούνται απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων αναφέρεται αναλυτικά η κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.

Με την υπουργική απόφαση προσδιορίζεται η διαδικασία ιατρικής εξέτασης ατόμων με αναπηρίες για τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων με βάση ιατρικές γνωματεύσεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με αυτή απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης ή τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου ανάπηροι με:

• Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

• Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.

• Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.

• Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.

• Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.

• Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία].

• Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία

• Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού

• Αυτισμό, εφ΄ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.

Η ιατρική εξέταση των ενδιαφερομένων ατόμων με αναπηρίες, προκειμένου να αιτηθούν κατά περίπτωση την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και από τα τέλη κυκλοφορίας γίνεται από τα ΚΕΠΑ. Η παραπομπή των ενδιαφερομένων στα ΚΕΠ.Α γίνεται είτε από ιδιώτες ιατρούς είτε από ιατρούς του ΕΟΠΠΥ.

Η εκάστοτε αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΚΕΠΑ με βάση το υποβληθέν σε αυτή έντυπο παραπομπής προβαίνει στην αυτοπρόσωπη εξέταση του ενδιαφερομένου, λαμβάνοντας υπόψη της όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την αντιστοίχιση των παθήσεων με τις παθήσεις και τα ποσοστά αναπηρίας του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.).Η ανωτέρω αρμόδια επιτροπή του ΚΕΠΑ. αποφαίνεται για την υπαγωγή του ενδιαφερομένου σε μια από τις κατηγορίες παθήσεων με την έκδοση ιατρικής βεβαίωσης.

Τέλος, οι αρμόδιες για τη χορήγηση των απαλλαγών υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα ελέγχουν τις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ, μέσω ανάκτησης αυτών απευθείας από το μηχανογραφικό σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά την οριστικοποίησή τους και θα χορηγούν τις απαλλαγές.


Πηγή: http://www.thebest.gr/

 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ


Περαστικοί περπάτησαν με μάσκες για να μπουν για λίγο στην θέση των τυφλών
Ένα ενδιαφέρον πείραμα στην Τρίπολη της Αρκαδίας

Οι ελληνικοί δρόμοι και τα πεζοδρόμια δεν είναι καθόλου φιλικοί για άτομα με αναπηρία.

Δεν είναι (ακόμη) στην κουλτούρα μας να νοιαζόμαστε για ανθρώπους που προσπαθούν να μετακινηθούν με αναπηρικό καροτσάκι, ή για άτομα με κινητικά προβλήματα ή με προβλήματα όρασης. 
Υπάρχουν ακτιβιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό. Πχ. η ομάδα Streetpanthers που μοιράζει τα περίφημα αυτοκόλλητα και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς να μην παρκάρουν όπως βρουν, κλείνοντας τις διόδους και για τα άτομα με αναπηρία, δυσκολεύοντας τη ζωή τους, γενικά. 


Τις προάλλες έγινε κάτι ενδιαφέρον στην Τρίπολη:



Μια ξεχωριστή βόλτα είχαν την δυνατότητα να κάνουν όσοι βρέθηκαν σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, καθώς και στην πλατεία Πετρινού.
Αναλυτικότερα αρκετοί περαστικοί δέχτηκαν να βάλουν μάσκες στα μάτια τους, με την βοήθεια του κ.Αυγουλά, αντιδημάρχου στο Ίλιον και εκ γενετής τυφλό, για να περπατήσουν μαζί του και να νιώσουν για λίγο το πως ζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Αυτή η δράση μαζί με το ''δείπνο στο σκοτάδι'' που θα πραγματοποιηθεί αύριο, έχουν εμπνευστή τον κ.Αυγουλά και αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Προβλήματα Όρασης.

Ο κ.Αυγουλάς, επικεφαλής της νεολαίας του Πανελληνίου συνδέσμου τυφλών , αφού φόρεσε μαύρες μάσκες σε κάποιους περαστικούς, τους συνόδεψε σε μια σύντομη βόλτα μέσα στην πόλη. Όσοι είχαν την τύχη να λάβουν μέρος σε αυτή την ξεχωριστή βόλτα, δήλωσαν μεταξύ άλλων, πως ένιωσαν πολύ περίεργα και πως επειδή δεν μπορούσαν να δουν, έδιναν περισσότερη βάση στην ακοή τους, γεγονός που τους έκανε να παρατηρήσουν ήχους που δεν είχαν προσέξει στην καθημερινότητα τους. Τέλος πολλοί δήλωσαν πως παρόλο που τα μέτρα που διένυσαν με κλειστά μάτια ήταν λίγα, τους φάνηκε σαν να είχαν περπατήσει πολύ μεγάλη απόσταση.



Αξίζει να σημειωθεί πως ασυνείδητος οδηγός είχε παρκάρει το αυτοκίνητο του πάνω στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια για τυφλούς και παρόλο που το είδε και του το επισήμαναν και οι περαστικοί, δεν μετακίνησε το όχημα του. Ντροπή είναι η μόνη λέξη που πρέπει φωνάξουμε όλοι μας σε αυτόν τον συμπολίτη μας.

Πηγή: http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/42963#comment