meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΑΒΗΤΗΣ-15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΑΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΡΡΥΘΜΙΣΤΟΙ

Ο διαβήτης απειλεί και τα Ταμεία Στυλιανή Ηρακλειανού, Πρόεδρος Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας: «Οι ασθενείς χάνουν 15 χρόνια από τη ζωή τους εφόσον μείνουν αρρύθμιστοι. Αντίθετα, με τη ρύθμιση αποφεύγονται οι σοβαρές επιπλοκές και ελαττώνεται η θνησιμότητα».
Αλεξία Σβώλου
 
 
Η τρομακτική εξάπλωση του διαβήτη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δικαιώνει την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χαρακτηρίσει τη νόσο «μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία, μετά τις λοιμώδεις επιδημίες του παρελθόντος». Τα πρόσφατα στοιχεία φανερώνουν ότι στην πατρίδα μας οι διαβητικοί ξεπερνούν σήμερα το ένα εκατομμύριο και πως αυξήθηκε η συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας καθώς και το κόστος των ασθενών, γεγονός που καθιστά το διαβήτη μεγάλο «βραχνά» για το σύστημα υγείας.
 
Όπως επισημαίνει η νέα πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, κ. Στυλιανή Ηρακλειανού, το 2002 στην Ελλάδα από διαβήτη έπασχε το 8,2% των ανδρών και το 7,2% των γυναικών, ενώ ήδη ύστερα από μια 4ετία, το 2006, οι διαβητικοί ανέρχονταν στο 9,7% των ανδρών και στο 9,3% των γυναικών. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης με τη συ-νεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας της διατροφής και της «έκρηξης» της παχυσαρκίας ακόμα και στα παιδιά, ο διαβήτης φλερτάρει με μικρότερες ηλικίες και συνεχίζει ακάθεκτα την ανοδική του πορεία, καθώς σταμάτησε να είναι ασθένεια της ευμάρειας και έγινε νόσος των φτωχών, ανοδικά κινείται και το οικονομικό φορτίο της νόσου, όπως απεικονίζεται σε μελέτες που έγιναν πριν και μετά την έλευση των μνημονίων. Έτσι, όπως εξηγεί η κ. Μαίρη Γείτονα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Το 2008 το κόστος του ρυθμισμένου διαβητικού διαμορφωνόταν στα 982 ευρώ και του αρρύθμιστου στα 1.566 ευρώ ετησίως. Νέα μελέτη του 2013 υπολογίζει το κόστος του αρρύθμιστου ασθενούς στα 7.783 ευρώ και του ρυθμισμένου στα 6.366 ευρώ. Ακριβότερες αποδεικνύονται οι συννοσηρότητες και οι επιπλοκές (στην καρδιά και τους νεφρούς και ο κίνδυνος ακρωτηριασμού και τύφλωσης) που μαζί συνιστούν το 56% του συνολικού οικονομικού φορτίου». Από τη μεριά της η κ. Ηρακλειανού τονίζει πως η ρύθμιση της ασθένειας είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη των επιπλοκών. «Ο διαβητικός χάνει 15 χρόνια από τη ζωή του εφόσον μένει αρρύθμιστος, ενώ ο ρυθμισμένος ασθενής έχει 27% λιγότερες πιθανότητες να υποστεί επιπλοκές στη 10ετία και 20% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Φάρμακα υπάρχουν πολλά και καλά, ειδικά τα νεότερα. Με την εξατομίκευση της αγωγής, οι γιατροί μπορούν να πετύχουν καλή ρύθμιση για κάθε ασθενή».
 
Εμπόδια
 
Στην πατρίδα μας, οι ασθενείς συναντούν πρόσθετα εμπόδια από την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Υγεία. Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κ. Αθανασία Καρούνου: «Τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν τη συμμετοχή 10% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στην ινσουλίνη, την έλλειψη διαβητολογικών κέντρων στα νοσοκομεία της περιφέρειας, το χαράτσι των 25 ευρώ που πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, το γεγονός πως δεν έχουν μπει στη ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα αναλώσιμα για το διαβήτη (σύριγγες, βελόνες, ταινίες κ.λπ.), τη δυσκολία που συναντούν στην προμήθεια των ειδικών υποδημάτων για την πρόληψη των ακρωτηριασμών και στη φαρμακευτική τους αγωγή και την επιδίωξη της κυβέρνησης να καταργηθεί το προνοιακό επίδομα (630 ευρώ ανά δίμηνο) που είναι ζωτικής σημασίας στους άνεργους διαβητικούς.
Μεγάλο αγκάθι αποτελεί και το ότι ο διαβήτης δεν έχει συμπεριληφθεί στις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις που δεν απαιτείται από τους ασθενείς να περνούν κάθε χρόνο από επιτροπή στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Έτσι υποχρεώνονται να καταβάλλουν κάθε φορά 46 ευρώ ο καθένας για να περάσουν από την επιτροπή, ενώ με το «μπλόκο» των διαγνωστικών κέντρων στον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν και τις  μικροβιολογικές εξετάσεις από την τσέπη τους.
Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος τύπος»
 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ
Η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου:
Επιπτώσεις και προοπτικές
Ελληνική και Ευρωπαϊκή Εμπειρία.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013, ώρα 18:30μμ
Δημαρχείο Ιλίου




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

18:00-18:30 Εγγραφές

18:30-19:00 Χαιρετισμοί
-Νίκος Ζενέτος, Δήμαρχος Ιλίου
-Αντώνης Καϊλης, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
-Δημήτριος Γκίνης, Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αττικής
-Ηρακλής Δρούλιας, Πρόεδρος ΟΣΚ
-Άρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
-Ανδρούλα Βασιλείου, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία (Μήνυμα-Video)
-Φωτεινή Ασδεράκη, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Υπευθυνη Προγράμματος BEST
 
19:000-19:45 Εισηγήσεις
-Μήνυμα Video της Mary Honeyball, Εισηγήτριας της έκθεσης του ΕΚ για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου
-Νίκη Βομπιράκη, Αντιδήμαρχος Ιλίου, Παρουσίαση έρευνας για τα σχολεία του Δήμου Ιλίου
-Γεώργιος Καφφές, Αναπλ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας ΣΣΕ
-Δήμητρα Μόσχου, Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων "Η πρόωρη εγκατάλειη του σχολείου: κύριες αιτίες, κοινωνικές επιπτώσεις, προτάσεις."

19:45-20:00 Συζήτηση με το κοινό

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό. Η ημερίδα θα προβληθεί και σε Livestreaming απο την ιστοσελίδα www.ilion.gr ενώ οι τηλεθεατές θα μπορούν να συμμετάσχουν θέτοντας ερωτήσεις στο πάνελ μεσώ twitter στο #dimosiliou

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΕΡΠΑΤΩ"-ΜΗΝΥΜΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Μήνυμα ζωής από την Κομοτηνή
 

Το newsbeast.gr συναντά τους φίλους με κινητικά προβλήματα του συλλόγου «Περπατώ»: Μια ξεχωριστή παρέα ταξίδεψε από την μακρινή Κομοτηνή, μέχρι τις Σπέτσες, για να συμμετέχει στον αγώνα και για να μεταδώσει το δικό της μήνυμα. Ήταν η πρώτη φορά που στην Ελλάδα, πέντε αθλητές με αμαξίδια συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου. Πέντε παραολυμπιονίκες μας, όλοι μέλη του  Συλλόγου «Περπατώ», που έχει έδρα την πόλη της Κομοτηνής. Μια παρέα με φίλους με κινητική αναπηρία, με πρόσωπα καθαρά, νέα, ειλικρινή. Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ιατρός, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κομοτηνής, καθισμένος στο καροτσάκι του, μας μίλησε για την προσπάθεια του Συλλόγου. Μια σπουδαία παρέα συνάντησε το newsbeast.gr πριν από λίγες μέρες στις Σπέτσες. Αφορμή ήταν η 3η διοργάνωση του Spetses mini Marathon, που ομολογουμένως στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία.
 
Τα μηνύματα του αγώνα πολλά, για «ευ αγωνίζεστε», για «ευγενή άμυλα», για συμμετοχή, για τερματισμό χωρίς νικητές και ηττημένους, χωρίς κραυγαλέα έπαθλα. Ο εθελοντισμός κέρδισε και πάλι καρδιές και εντυπώσεις, αφού ένα ολόκληρο νησί, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο βοήθησαν για αυτή την 3ήμερη μεγάλη γιορτή!
 
Μια ξεχωριστή παρέα λοιπόν, ταξίδεψε από την μακρινή Κομοτηνή, μέχρι τις Σπέτσες, για να συμμετέχει στον αγώνα και για να μεταδώσει το δικό της μήνυμα. Ήταν η πρώτη φορά που στην Ελλάδα, πέντε αθλητές με αμαξίδια συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου. Πέντε παραολυμπιονίκες μας, όλοι μέλη του Συλλόγου «Περπατώ», που έχει έδρα την πόλη της Κομοτηνής. Μια παρέα με φίλους με κινητική αναπηρία, με πρόσωπα καθαρά, νέα, ειλικρινή. Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ιατρός, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κομοτηνής, καθισμένος στο καροτσάκι του, μας μίλησε για την προσπάθεια του Συλλόγου. «Ο Σύλλογος «Περπατώ» είναι μια πρωτοβουλία που
ξεκίνησε το 2002 στην Κομοτηνή από εμένα, τον Κωστα Ζωγραφόπουλο και το Σάκη Νταντανίδη. Αρχικά λειτούργησε ως ένα αθλητικό σωματείο με στόχο να αναπτύξει όλα τα παραολυμπιακά αθλήματα. Στην πορεία όμως προστέθηκαν και άλλοι πολλοί σκοποί».

Τα χρόνια που πέρασαν στην Κομοτηνή έγιναν τόσα πράγματα για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν κινητικές αναπηρίες, όσα σε καμιά άλλη πόλη της χώρας, ούτε καν στην πρωτεύουσα. Σήμερα, χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, όχι μόνο από την πόλη αλλά και από ολόκληρη τη χώρα, λένε ότι η Κομοτηνή  είναι η ιδανική πόλη για αυτούς. Και ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που φέτος θα διεκδικήσει τον τίτλο της πιο «Προσβάσιμης πόλης στην Ευρώπη». Θα είναι αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κατόρθωμα, για το οποίο αξίζουν συγχαρητήρια όλοι. Δήμος και πολίτες, μα πάνω από όλα τα μέλη του «Περπατώ». Όπως μας λέει ο Αλέξανδρος, η πόλη του είναι σήμερα πρότυπο προσβασιμότητας και τεχνικά, αλλά και ουσιαστικά, αφού η κοινωνία η ίδια να είναι ανοικτή απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

«Έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις σε 8 κεντρικούς άξονες, έχουν τοποθετηθεί 800 ράμπες, όλες οι υπηρεσίες δημόσιες είναι προσβάσιμες και πολύ βασικό επίτευγμα είναι το γεγονός ότι πάνω από έξι ιδιωτικές επιχειρήσεις καφέ - μπαρ διαθέτουν ράμπα και τουαλέτα για ΑΜΕΑ». Αυτονόητα όσα μας λέει ο Αλέξανδρος, όχι όμως για μια χώρα όπως η Ελλάδα.

Την ομάδα του «Περπατώ» αγκάλιασαν σύντομα και άνθρωποι εκτός Κομοτηνής. Παραολυμιονίκες, από όλη την Ελλάδα, όπως ο Μάκης Καλαράς, ο μοναδικός παραολυμπιονίκης Χειμερινής Ολυμπιάδας, συμμετέχει με πάνω από 50 αθλητές, σε αυτή την προσπάθεια. Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στήριξε ουσιαστικά το Σύλλογο και έτσι δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «ΚΕΑΔΑ». Πρόκειται για ένα Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης, ένας χώρος διαμονής, πλήρως προσβάσιμος σε άτομα με κινητική αναπηρία, που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Κομοτηνής. Όπως μας εξηγεί ο Αλέξανδρος «Σε αυτό το κέντρο, έρχονται είτε μη καλά αυτονομημένοι χρήστες αμαξιδίου, είτε καθόλου και μαθαίνουν να είναι αυτόνομοι. Αυτό διδάσκετε μέσα από δραστηριότητες αναψυχής και με extreme sports. Κανό, Kite Surf, jeeping σε προσβάσιμα τζιπ, σκι. Μας αρέσει να τρέχουμε σε μαραθώνιους και να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες στο βουνό και τη θάλασσα».
 
Σκοπός του είναι η εκπαίδευση ατόμων με κινητική αναπηρία στις καθημερινές του ανάγκες, από την στιγμή που τελειώνουν το 1ο στάδιο αποκατάστασης τους, μέχρι να γυρίσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ο Αλέξανδρος απευθύνει κάλεσμα μέσω του newsbeast.gr. «Οποιοσδήποτε θέλει από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, μπορεί να έρθει στο Κέντρο. Έχει ένα ελάχιστο κόστος, 300 ευρώ το μήνα, με το οποίο καλύπτονται η μετακίνηση, η διαμονή, η διατροφή, η συνοδοί, και πολλές από τις δραστηριότητες. Διαθέτουμε δικά μας χειρήλατα ποδήλατα, που δοκιμάζονται δωρεάν, με στόχο ο ενδιαφερόμενος να μάθει τη χρήση τους. Βρισκόμαστε μόλις δυο ώρες από τη Θεσσαλονίκη και μία ώρα με το αεροπλάνο από την Αθήνα. Καλούμε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται να έρθει να μας γνωρίσει».
 
Στους αμέσως επόμενους στόχους του Συλλόγου είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος με τον τίτλο «Τουρισμός για Όλους», για το οποίο έχει ήδη στηθεί το γραφείο, με στόχο ο Μάκης Καλαράς να μετακομίσει μόνιμα στην Κομοτηνή και η πόλη να γίνει η πιο προσβάσιμη της Ευρώπης. «Μας βοηθά πολύς νέος κόσμος εθελοντικά, καθώς και πολλά παιδιά από το πανεπιστήμιο, παιδιά που μας εμπνέουν και τους εμπνέουμε», λέει ο Αλέξανδρος και συνεχίζει, «ο αθλητισμός εν γένει και ο μαραθώνιος το κάνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο».
Μιλώντας για την συμμετοχή τους στο Spetses mini Marathon, δηλώνει ότι όλοι πέρασαν υπέροχα, ευχαριστώντας και συγχαίροντας το νησί και τους διοργανωτές. Σε λίγο καιρό θα πάει στο εξωτερικό για να κάνει την ειδικότητα του στην ιατρική. Στην πλατεία του Ποσειδωνίου γνωρίσαμε όλη την παρέα, το Μάκη Καλαρά, παραολυμπιονίκη μας με ασημένιο μετάλλιο στο δίσκο τους Ολυμπιακούς της Αθήνας 2004, τον Τσέζον Φερνάντες με χάλκινο μετάλλιο στη σφαίρα στο Πεκίνο 2008, τον Παναγιώτη Τριανταφύλλου παγκοσμιονίκης στην ξιφασκία και τον Θοδωρή Σαμονά αθλητή του ράγκμπι. Μαζί τους και οι συνοδοί Πέτρος Ευαγγελινός, Ειρήνη Μίτεβα, Λίλη Ζέρβα, Σοφία Μώρου και Λένα Γεωργάδου.
 
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/
 
 


 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΡΙΜΙΝΙ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟ

Εγκαίνια της ανακαινισμένης πλατείας Ρίμινι στο Ίλιον.


Σε μια λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης πλατείας Ρίμινι και το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμήν των πεσόντων πολεμιστών των εκστρατευτικών Σωμάτων Μέσης Ανατολής, Ριμινιτών, Ιερολοχιτών, το πρωί της Κυριακής 10 Νοεμβρίου 2013, στο επιβλητικό μνημείο που δεσπόζει στην πλατεία Ρίμινι στο Ίλιον.
 
Τα εγκαίνια της πλατείας, η οποία έγινε σύγχρονη κια βασισμένη σε βιοκλιματικά πρότυπα αστικής ανάπλασης, έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, τέλεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγούρος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος.
 
 
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο πρώην Δήμαρχος Ιλίου Βασίλης Κουκουβίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Κώστας Παπαντωνίου, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Καισαριανής Αντώνης Καμπάκας, ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραϊμης, ο πρώην Δήμαρχος Παλαιού Ψυχικού Ερωτόκριτος Νεόφυτος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Πρόεδροι Φορέων, Οργανισμών και Συλλόγων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωμάτων Μέσης Ανατολής, Ριμινιτών, Ιερολοχιτών Λεωνίδας Ρόκος, αγωνιστές Ριμινιτές, η Φιλαρμονική και το Στρατιωτικό Άγημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, καθώς και πλήθος κόσμου.
 
 

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ

 
 
 
 
 
 
Πρόσκληση
 
Η Α.Σ. "ΕΡΓΑΞΙΑ" και ο Δήμος Ιλίου στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης "Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων - ΑμεΑ Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού",
 
Σας Προσκαλούν:
 
την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 10:30 π.μ., στο Δημαρχείο Ιλίου σε ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για την Εργασιακή και Κοινωνική Ένταξη των ΑμεΑ και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) που θα δημιουργηθούν.
 
Πληροφορίες στο τηλ. 213- 2030015
 
 

9 ΝΟΕΜΒΡΗ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΜΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Μέσα στο πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ασταθές κλίμα που βιώνει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ως απόρροια της διεθμούν οικονομικής ύφεσης, η 9η Νοέμβρη, ημέρα παγκοσμίως αφιερωμένη στην ισότητα των ανθρώπων και των λαών, μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Η ιστορία μας ΄έχει δείξει πως ο μαρασμός μιας κοινωνίας την ωθεί σε εσωστρέφεια και προετοιμάζει ιδανικά το έδαφος για την πόλωση, τον διχασμό, την άκριτη στοχοποίηση μειονοτήτων και την επακόλουθη άνοδο ακραίων φαινομένων όπως ο ρατσισμός. Μια τέτοια περίοδο διέρχεται την παρούσα στιγμή η δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία η οποία παλεύει να διατηρήσει τηνξ ψυχραιμία της καθώς και τις αρχχές της δημοκρατίας και της ισονομίας.
 
Καθήκον, λοιπόν, του κοινωνικού κράτους ειδικά στις μέρες μας είναι να προωθεί έμπρακτα το πνεύμα της ισότητας και αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει μαι κοινωνία και να στέκεται ενεργά δίπλα στους πολίτες που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την έλλειψη αναγκαίων για την επιβίωση αγαθών, αλλά και την ψυχολογική φορά που μοιραία επιφέρει μια τόσο ζοφερή πραγματικότητα. Για την ανακούφιση λοιπόν των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη, δημιουργούνται σε όλο και περισσσότερους Δήμους της Ελλάδας κοινωνικές δομές καταποπολέμησης της Φτώχειας, οι οποίες υποστηρίζονται ενεργά από τις προσφορές της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
 
Από το εν λόγω εγχείρημα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Δήμος Ιλίου, ο οποίος αφουγράζεται τα προβλήματα των πολιτών του και επιχειρεί να προσφέρει λύσεις. Έτσι, σε σύμπραξη με με την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΈΔΡΑ", ο Δήμος Ιλίου προχώρησε στη σύσταση Κοινωνικών Δομών της Αντιμετώπισης της  Φτώχειας (Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείου), προκειμένου όλο και περισσσότεροι άνθρωποι που χρήζουν υλικής και ψυχικής υποστήριξης να μπορούν να ανακουφιστούν και να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι στον αγώνα για την επιβίωση.
 
Καννελοπούλου Σοφία
Διοικητικός της Τράπεζας Χρόνου
 
Η τράπεζα χρόνου λειτουργεί στο πλαίσιο του Δικτύου άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης ΄Ιλίου και εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσο του "ΕΣΠΑ 2007-2013".

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ THISISRADIO.GR

 
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 6-8 το απόγευμα, ζωντανά στο www.thisisradio.gr, παρουσιάζουμε τις αξιέπαινες δράσεις και προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.
 
Στο Στούντιο, στη ραδιοφωνική εκπομπή «Με Άλλα Μάτια» με τον Βαγγέλη Αυγουλά, ζωντανά ο κ. Μενέλαος Τσαούσης, Υπεύθυνος Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αθηνών (ΚΣΠΟ Αθηνών), των Παιδικών Χωριών SOS Eλλάδος. Θα συζητήσουμε για τη λειτουργία του ΚΣΠΟ Αθηνών, το πρόγραμμα ενδυνάμωσης οικογενειών, τα μεγέθη (αριθμητικά)  των υποστηριζόμενων οικογενειών και τις δράσεις του Κέντρου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την Αθήνα, υπάρχουν και άλλα 5 Κέντρα στην υπόλοιπη Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Καλαμάτα και το Ηράκλειο Κρήτης.
 
Στην εκπομπή παρεμβαίνουν επίσης ζωντανά, ο κ. Στέργιος Σιφνιός, Δ/ντης Κοινωνικής Εργασίας & Έρευνας, Που θα μας μιλήσει συνολικά για τα Παιδικά Χωριά SOS, τα προγράμματα και τη φιλοσοφία τους.
 
Επίσης, θα συνδεθούμε με τον κ. Νίκο Καΐτσα, Υπεύθυνο Ανθρωπίνου Δυναμικού, για να μας μιλήσει για το ρόλο των μητέρων SOS αλλά και των Εθελοντών στα Παιδικά Χωριά SOS, ενώ θα συζητήσουμε και Για το πώς μπορεί να βοηθήσει κανείς τα Παιδικά Χωριά SOS, συνομιλώντας με τη διοίκηση και την κα Άννυ Κατσούλη.
 
 
Συντονιστείτε αυτή την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, 6-8 το απόγευμα, στο www.thisisradio.gr και ανοίξτε την καρδιά και την αγκαλιά σας σε όσους μας χρειάζονται!
 

 

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ Υ.Α.ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ-ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Εξαίρεσαν τον Διαβήτη από τις μη αναστρέψιμες αναπηρίες!

Βασίλης Βενιζέλος

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) εκφράζει με ανακοίνωσή της "την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, μετά τη γνωμοδότηση ειδική επιστημονικής επιτροπής, όπως αυτή καθορίζεται με το άρθρο 7 του Ν. 3863/2010, να μη συμπεριλάβει τον σακχαρώδη διαβήτη στον πίνακα των 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών, των οποίων η διάρκεια θα προσδιορίζεται επ΄ αόριστον από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ".

 
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας συμπληρώνει: "Θεωρούμε αδιανόητη αυτή την παράλειψη, η οποία θέτει σοβαρά ερωτήματα ως προς την επιστημονικότητα της επιτροπής που γνωμοδότησε επί του θέματος στον υπουργό, αφού μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις που δεν είναι ιάσιμη, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, δεν εντάσσεται στον πίνακα της εν λόγω υπουργικής απόφασης. Η Ομοσπονδία μας, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή ζητάει τη συμπλήρωση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης με τη χρόνια και μη αναστρέψιμη πάθηση του Σ.Δ. τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενου) και τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενου) και απαιτεί από την ειδική επιστημονική επιτροπή του άρθρου 7, της οποίας η επιστημονικότητα εξαντλείται σε διοικητικά διευθυντικά στελέχη του υπουργείου που ουδεμία σχέση έχουν με την ιατρική επιστήμη, να ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για τον σακχαρώδη διαβήτη".
 
Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»
 
Παράλληλα, η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ σε σχετική επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Κόκορη, σημειώνει:
"Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) απευθύνεται σε εσάς για να ζητήσει την έκδοση εγκυκλίου εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν άτομα με αναπηρία ή/ και χρόνιες παθήσεις που έχουν ήδη πιστοποιηθεί με μόνιμη μη αναστρέψιμη αναπηρία. Για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας αλλά και για να μειωθεί ο όγκος εργασίας στα ΚΕΠΑ, η Συνομοσπονδία ζητά από εσάς να δώσετε εντολή με έγγραφη εγκύκλιό σας προς τα ΚΕΠΑ, οι γραμματείες των ΚΕΠΑ να εκδίδουν βεβαιώσεις σε άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση με την ένδειξη επ’ αόριστον», με την προσκόμιση
προηγούμενων αποφάσεων είτε των ΚΕΠΑ είτε των υγειονομικών επιτροπών των Νομαρχιών είτε της ΑΣΥΕ, και να μην χρειαστεί να επανεξεταστούν οι δικαιούχοι.
 
Παράλληλα η Συνομοσπονδία ζητά την ορθή διατύπωση για την Δρεπανοκυτταρική Νόσο στην υπουργική απόφαση για τις 43 παθήσεις, μετά από το αίτημα του φορέα - μέλους μας ΣΥΠΠΑΔΡΕΜΙΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία). πιστεύουμε ότι πρόκειται για λάθος, αφού στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (σελ. 23319, παρ. 1.2, σημείο 3) αναφέρεται για την Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία ότι “οι ασθενείς έχουν την ίδια κλινική κατάταξη και ποσοστό αναπηρίας όπως η ομόζυγος Δρεπανοκυτταρική Αναιμία”». Επιπρόσθετα λάθος υπάρχει και αναφορικά με την Μεσογειακή Αναιμία. Στον Πίνακα με τα ποσοστά αναπηρίας αναφέρεται τόσο η ομόζυγος Μεσογειακή Αναιμία όσο και η Ενδιάμεση Μεσογειακή Αναιμία και καθορίζεται για τις δύο “μορφές” της ίδιας πάθησης κατώτερο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Στον Πίνακα με τις παθήσεις επ΄ αόριστον αναφέρεται μόνο η ομόζυγος Μεσογειακή Αναιμία αλλά όχι η Ενδιάμεση Μεσογειακή Αναιμία.

 
Περισσότερα στο www.esaea.gr
 


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΦΤΩΧΕΙΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ"

Τα Γραφεία Διαμεσολάβησης
Περιστερίου, Αιγάλεω-Χαϊδάρι και Ιλίου
σας προακαλούν στην Ενημερωτική Ημερίδα με Θέμα:
 
"Φτώχεια-Μετανάστευση-Ξενοφοβία"

που θα πραγματοποιηθεί τη Δεύτερα 11 Νοεμβρίου 2013, στις 18:00 στο Αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84, Πειραιώς 100, Γκάζι.


Ομίλητες:

-Πλειός Γιώργος: Καθηγητής-Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Παναεπιστημίου Αθηνών.
-Βουτσινού Μαρία: Δικηγόρος-Ειδικλη Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη.
-Αλέξανδρος Οικονόμου:  Επιστημονικά Υπεύθυνος της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ
-Τα στελέχη των Γραφείων Διαμεσολάβησης: Περιστερίου, Αιγάλεω-Χαϊδάρι και Ιλίου.

Συντονιστής ο Δημοσιογράφος: Παναγιώτης Μαργαρώνης

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ

Δεκατιανό σε μαθητές που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.  


Την καθημερινή παροχή μικρογεύματος – δεκατιανού σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παρέχει ο Δήμος Ιλίου μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Κοινωνικού Παντοπωλείου από τον Ιανουάριο του 2014, για τη στήριξη οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν τη βασική ανάγκη σίτισης των παιδιών κατά την παραμονή τους στο σχολείο. Την προϋπολογισθείσα δαπάνη των 80.000€ θα καλύψει με ιδίους πόρους ο Δήμος Ιλίου και η διανομή θα πραγματοποιηθεί με σκοπό τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης, με σεβασμό στο απόρρητο και την ανωνυμία των μαθητών και των οικογενειών τους.
 
Η παροχή μικρογεύματος αφορά σε πρώτο, πιλοτικό στάδιο, 470 μαθητές και περιλαμβάνει τοστ ή σάντουιτς ή οποιοδήποτε άλλο είδος μικρογεύματος σε ατομική συσκευασία, με χυμό πορτοκάλι ή φρούτο εποχής. Τα προϊόντα θα είναι σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, καθώς και τις ισχύουσες Αγορανομικές και Υγειονομικές Διατάξεις, συσκευασμένα χωρίς κανένα διακριτικό σήμα και θα διανέμονται στους γονείς σε χώρο και ώρες εκτός σχολείου,  με σκοπό τη διατήρηση της ανωνυμίας του μαθητή και τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια των παιδιών.