meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΩΝ ΙΛΙΟΥ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΩΝ ΙΛΙΟΥ
Φίλες και φίλοι,

Ο πολιτισμός αποτελεί μια σταθερή αξία για τον Δήμο μας και έχει το δικό του δυναμικό στίγμα στην πόλη μας. Οι Εθνικοτοπικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Ιλίου, όπως ο Σύλλογος Αρκάδων, εργάζονται με μεράκι, παρουσιάζουν ένα πλούσιο έργο, με πολύπλευρες δραστηριότητες που στοχεύουν στη διατήρηση της τοπικής παράδοσης και της αγάπης των ανθρώπων για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Η στήριξη κάθε προσπάθειας που παράγει πολιτισμό είναι μια από τις προτεραιότητες του Δήμου Ιλίου, ο οποίος αγκαλιάζει όλους τους Εθνικοτοπικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και στέκεται αρωγός σε κάθε τους βήμα.

Παρά τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι μας, ο πολιτισμός αποτελεί όχημα εξόδου από αυτήν την πρωτοφανή κοινωνική και οικονομική κρίση, καθώς προσφέρει ψυχική ανάταση, καλλιέργεια και ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας, που είναι αναγκαία για την ενδυνάμωση της σχέσης του ανθρώπου με την ιστορία και την παράδοση.

Με εγκάρδιους χαιρετισμού
Ο Δήμαρχος Ιλίου

Νίκος Ζενέτος

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο σύλλογος ΑΡΚΑΔΩΝ ΙΛΙΟΥ ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό να συμβάλλει στη διατήρηση, την καλλιέργεια και τη μετάδοση των ηθών και εθίμων και γενικά των πολιτιστικών στοιχείων που συνιστούν την πνευματική και πολιτιστική παράδοση της Αρκαδίας.

Προσπαθεί μέσα από εκδηλώσεις και δραστηριότητες να ενισχύσει τη γνωριμία των μελών του συλλόγου, προβάλλοντας τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας τους, την καταγωγή και τις ρίζες ώστε να συνεχιστεί η αρκαδική παράδοση.

Με το νέο ΔΣ αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται, με τον ίδιο ζήλο και σεβασμό.

Ο σύλλογος έχει οργανώσει εκδηλώσεις με ιστορικά επιστημονικά και ψυχαγωγικά θέματα.

Έγινε ανακαίνιση του χώρου όπου στεγάζεται ο σύλλογος και ίδρυσε βιβλιοθήκη την οποία προσπαθεί να εμπλουτίσει με βιβλία, Αρκάδων συγγραφέων και Αρκαδικού περιεχομένου.

Επίσης έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε ο σύλλογος να έχει το δικό του βεστιάριο με στολές και έχει ήδη στην κατοχή του οκτώ γυναικείες φορεσιές.

Επίσης λειτουργεί και το καλλιτεχνικό εργαστήριο ξυλογλυπτικής, σχεδίου και ζωγραφικής με τον παραδοσιακό καλλιτέχνη Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο και με δωρεάν πρόγραμμα για όλα τα μέλη μας.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Οι ελληνικοί χοροί και το δημοτικό τραγούδι, στενά δεμένα με όλες τις δραστηριότητες της ζωής του λαού μας, εκφράζουν με ιδιαίτερο τρόπο την ψυχοσύνθεση, τα ιδανικά, τις ελπίδες του καθώς και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων. Αυτή την κληρονομιά θέλουμε να διατηρήσουμε για εμάς και να μεταδώσουμε στη νέα γενιά, που είναι απαραίτητο να γνωρίζει τις ρίζες της και να νιώθει περηφάνια, αγάπη και σεβασμό γι αυτές.

Με αυτές τις σκέψεις και με σεβασμό στην ελληνική παράδοση, το ΔΣ του συλλόγου, σας κάνει γνωστό ότι λειτουργούν τμήματα παραδοσιακού χορού, με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Φραγκάκη Γιώργου και απευθύνονται σε παιδιά και γονείς με Αρκαδική καταγωγή, ή είναι κάτοικοι Ιλίου.

Μαθήματα Παραδίδονται δωρεάν για κάθε μέλος του συλλόγου.

ΩΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ PARTY ΤΟΥ BLOG "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ" ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ!

 
Το Margarita's lounge cafe-bar στο Ίλιον γέμισε με πάρα πολύ κόσμο και η βραδιά της 4ης Οκτωβρίου γέμισε κέφι, χορό, τραγούδι, ζεστασιά, γέλια και διασκέδαση ως το ξημέρωμα, στο party του κοινωνικοπολιτικού blog "Με Άλλα Μάτια".
 
 
Την παράσταση έκλεψε ο Γιάννης Ζουγανέλης με το μουσικοχορευτικό show του και τα άκρως επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα που έστειλε δίπλα στον νεαρό του φίλο Βαγγέλη Αυγουλά, ενώ πολλοί καλλιτέχνες, με και χωρίς αναπηρία, ενώθηκαν για χάρη του blog "Με Άλλα Μάτια" και διασκέδασαν τους παρευρισκόμενους ως το πρωί!
 
 
Στην γιορτή μεταξύ άλλων παραβρέθηκανο Δήμαρχος Ιλίοου κ. Νίκος Ζενέτος, ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντάρας, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και συνεργάτες του Βαγγέλη Αυγουλά από το χώρο της Νομικής, της Τοπι΄κής Αυτοδιοίκησης και του αναπηρικού κινήματος.
 
 
 
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς εμπνευστής και διαχειριστής του blog, συγκινημένος απόλαυσε τη βραδιά με τη μητέρα του και τους συνεργάτες του, χαμένος στις αγκαλιές των φίλων του όλων των ηλικιών που βρέθηκαν δίπλα του στη γιορτή για τα 100.000 και πλέον click στο  http://meallamatia.blogspot.com!
 
 
Αφιλοκερδώς πλην του Γιάννη Ζουγανέλη, πλαισίωσαω τη βραδιά οι καλλιτέχνες Παναγιώτης Μαρκοστάμος, Βασίλης Μαντζοράκης, Γρηγόρης Κραβαρίτης, Σάσα Τσίγκου, Θύμιος Τσιμπούρης, Στέλιος Τσεσμελής, Μιχάλης Βαρδαβάς, Ηλίας Φελέκης και Γιάννης Μίχος.
 
Δείτε αναλυτικότερα στα στιγμιότυπα από όλη τη βραδιά πατώντας στο
 
 
 
 
 
 

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ - "ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΩΦΟΙ, ΟΧΙ ΗΛΙΘΙΟΙ"

Σοφία Κολοτούρου: «Είμαστε κωφοί, όχι ηλίθιοι»

Σοφία Κολοτούρου: Στην Ελλάδα της κρίσης οι περικοπές και των ελάχιστων παροχών προς τα ΑμεΑ είναι εξωφρενικές. Ενδεικτικά, στην κώφωση έχουν βάλει όριο ηλικίας (!) για την παροχή επιδόματος, με αποτέλεσμα επίδομα να δικαιούνται μόνο όσοι είναι κάτω των 18 ετών (25 αν σπουδάζουν) ή άνω των 65 ετών, λες και η κώφωση εξαφανίζεται ενδιαμέσως. Σαφώς παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν και άλλοι συνάνθρωποί μας με μείζονες σωματικές ή ψυχικές παθήσεις. Λογοτέχνης, μεταφράστρια επιστημονικών βιβλίων, γιατρός-κυτταρολόγος και μάχιμη μπλόγκερ, με έκδηλη τη διάθεση αυτοσαρκασμού και ανεξάντλητο ποιητικό οίστρο. Η Σοφία Κολοτούρου έχει αναπτύξει ακτιβιστική δραστηριότητα πάνω στα προβλήματα ακοής και ειδικότερα στη μεταγλωσσική κώφωση, από την οποία πάσχει και η ίδια. Έχει απωλέσει πλήρως την ακοή της, αλλά όχι και την ικανότητα της ομιλίας, ενώ δεν γνωρίζει καν τη νοηματική γλώσσα. Επικοινωνεί διαβάζοντας τα χείλη και φυσικά μέσω της γραφής, πρόζας και ποίησης.
 
Από τη Δήμητρα Αθανασοπούλου
 
Στο βιβλίο σας «Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης» σημειώνετε πως «εσείς που  γεννηθήκατε πριν από το 2000, είστε οι τελευταίοι εκπρόσωποι αυτής της αναπηρίας, της κώφωσης». Ποιες πιστεύετε όμως ότι είναι οι σύγχρονες αναπηρίες ή οι αναπηρίες του μέλλοντος;
 
Σήμερα μείζονες αναπηρίες θεωρούνται οι εξής: Τύφλωση, κώφωση και παραπληγία-τετραπληγία. Ωστόσο με την πρόοδο της ιατρικής ήδη σε προηγμένες χώρες δεν υπάρχουν κωφοί, όπως τους γνωρίζουμε στην Ελλάδα σήμερα, μόνο βαρήκοοι με κοχλιακά εμφυτεύματα. Πιστεύω ότι και οι τρεις μείζονες αναπηρίες που περιγράφω πιο πάνω στο προσεχές μέλλον θα έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς, όπως και άλλες χρόνιες παθήσεις ή ψυχικά νοσήματα.
 
Πώς διαμορφώνεται το νέο ελληνικό τοπίο της κρίσης για τους ανθρώπους που φέρουν ένα στίγμα είτε σωματικής είτε ψυχικής υγείας;
 
Στην Ελλάδα της κρίσης οι περικοπές και των ελάχιστων παροχών προς τα ΑμεΑ είναι εξωφρενικές. Ενδεικτικά σας λέω ότι στην κώφωση έχουν βάλει όριο ηλικίας (!) για την παροχή επιδόματος, με αποτέλεσμα επίδομα να δικαιούνται μόνο όσοι είναι κάτω των 18 ετών (25 αν σπουδάζουν) ή άνω των 65 ετών, λες και η κώφωση εξαφανίζεται ενδιαμέσως. Σαφώς παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν και άλλοι συνάνθρωποί μας με μείζονες σωματικές ή ψυχικές παθήσεις.
 
Τι είναι η διαδικτυακή πρωτοβουλία «Το κουφοχωριό» και τι θα θέλατε να πετύχετε για τους μεταγλωσσικούς κωφούς μέσα από το σύνολο της δράσης σας;
 
«Το κουφοχωριό» είναι μια ομάδα που έφτιαξα στο Facebook πριν από τρία χρόνια και αφορά τη μεταγλωσσική κώφωση. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για το γεγονός ότι υπάρχουν κωφοί που είναι σε θέση να μιλήσουν, είτε επειδή έχασαν την ακοή τους μεταγλωσσικά, όπως εγώ (δηλ. μετά τα 4 χρόνια τους), είτε επειδή έκαναν επέμβαση κοχλιακού εμφυτεύματος και λογοθεραπείες από όταν γεννήθηκαν. Εμείς μιλάμε προφορικά και δεν γνωρίζουμε νοηματική.
 
Περάσατε από την ιατρική στη συγγραφή. Τι σας έσπρωξε στη γραφή και τι λειτουργία είχε σε ψυχικό επίπεδο τόσο η πρόζα όσο και η ποίηση για εσάς;
 
Όπως λένε, ποιητής-συγγραφέας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Κι εγώ έγραφα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Αρχικά εξέδωσα τα ποιήματα, όταν όμως είδα ότι ο κόσμος με ρωτούσε για την κώφωση, αποφάσισα να γράψω και γι΄ αυτό, ώστε να διαλύσω τα στερεότυπα. Σε ψυχικό επίπεδο αισθάνομαι πολύ καλά που μπορώ και κοινοποιώ τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου για την κώφωση, αλλά στον πυρήνα της ύπαρξής μου παραμένω ποιήτρια.
 
Το προηγούμενο βιβλίο σας, «Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς;», είχατε πει πως απευθυνόταν κυρίως στους ακούοντες, έτσι ώστε να αντιληφθούν την ύπαρξη των μεταγλωσσικών κωφών και να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην κώφωση. Ποιο είναι το μήνυμα του νέου σας βιβλίου;
 
Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι κωφοί δεν είμαστε ίδιοι μεταξύ μας. Αυτό οφείλεται στο πότε χάνει κανείς την ακοή του, στο αν χρησιμοποιεί ακουστικά ή αν έχει κάνει επέμβαση κοχλιακού εμφυτεύματος και τέλος στις ιδέες του. Υπάρχει ήδη από τον ι6ο αιώνα διεθνώς μια διαμάχη μεταξύ προφοριστών και νοηματιζόντων, που έχει λάβει διαστάσεις «παγκούφιου πολέμου». Το βιβλίο απευθύνεται και πάλι στους ακούοντες, ώστε να κατανοήσουν τα ενδότερα του κόσμου των κωφών.
 
Πηγή: Περιοδικό «Hot Doc»
 
 

ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ

 
Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Ιλίου και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) θέτουν σε λειτουργία το Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Ιλίου στο οποίο θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ & ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.
 
Τα Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας, εκφράζουν τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Πολιτικές σε θέματα Διά Βίου Μάθησης Ενηλίκων στα εξής θεματικά πεδία:
  • Οικονομία – Επιχειρηματικότητα
  • Ποιότητα ζωής – Περιβάλλον
  • Νέες Τεχνολογίες
  • Γλώσσα και Επικοινωνία
  • Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις
  • Πολιτισμός και Τέχνη
  • Προγράμματα Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων
Τα Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας θα ξεκινήσουν το νέο έτος -2014- και προτείνονται από τους Δήμους με γνώμονα τις τοπικές ανάγκες και την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και προσωπικής ανάπτυξης των δημοτών.
Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης.

Τα επιμορφωτικά μαθήματα θα λαμβάνουν χώρα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου (Α.Παπανδρέου 55 - 57) και στο Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου Ιλίου (Νέστορος 107).
 
Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στον κ. Δημήτρη Αμπατζή & κα. Χριστίνα Φαρμάκη
στην Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ιλίου – Νέστορος 101, Ίλιον (πίσω από ΚΕΠ)
Τηλ.: 213 2030 036 – 213 2030 029
email: dabagis@ilion.gr
 
Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι τις 15/12/2013
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8 και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ


Με την υπ’ αριθμ. 284/1013 απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, έθεσε ο Δήμος Ιλίου υπό την αιγίδα του το Κέντρο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, μια καινοτόμα πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιοτεχνών Δυτικής Αθήνας, προωθώντας τη συνεργασία με άλλους φορείς και  άλλες περιοχές (εντός-εκτός Ελλάδος), ως διέξοδο στην αντιμετώπιση της ανεργίας και ως εργαλείο  για την προαγωγή των οικονομικών συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Το Δίκτυο «Κέντρο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας», στο εξής  καλούμενο «ΚΚΕΚ», μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιοτεχνών Δυτικής Αθήνας,  που εδρεύει στην διεύθυνση Νεμέας 13 και Ψαρού 1 στο Δήμο Ιλίου, είναι δομή προώθησης κοινωνικής επιχειρηματικότητας  και απευθύνεται σε άνεργους κάθε ηλικίας – φύλου – εθνικότητας και επιχειρηματίες της περιοχής του Δήμου Ιλίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας, οι οποίοι θα ήθελαν να απασχοληθούν και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες στα πλαίσια της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (Γ΄ τομέας Οικονομίας).              

 
Ενδεικτικά το ΚΚΕΚ καλείται να διαχειριστεί:

  • Καταστάσεις ανεργίας, μέσω επιχειρηματικών πρωτοβουλιών , οι οποίες κινούνται στον άξονα της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής
  • Να ανοίξει δρόμους  επιχειρηματικότητας , μέσω της καινοτομίας
  • Να  προωθήσει τον εξωστρεφή χαρακτήρα των τοπικών επιχειρήσεων (εξαγωγές- επαφές με τρίτες χώρες)
  • Να αναπτύσσει σεμινάρια και εκπαιδευτικά εργαλεία  επιχειρηματικότητας στον Γ΄ τομέα της οικονομίας
  • Μέσω της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς να αναπτύσσει και να προτείνει  προγράμματα  (εθνικά-ευρωπαϊκά) για  τοπικές ολοκληρωμένες παρεμβάσεις
Μέλη του ΚΚΕΚ μπορούν να γίνουν φυσικά η νομικά πρόσωπα (π.χ. επιχειρήσεις κλπ.), αρκεί να φέρουν την επιχειρηματική ή την εμπορική ιδιότητα ή και να συμφωνούν και να προωθούν τους σκοπούς του Κέντρου.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες καλύπτονται από τα  μέλη που συμμετέχουν στο Δίκτυο ΚΚΕΚ, για δε τους ανέργους, οι υπηρεσίες σε επίπεδο συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας, είναι δωρεάν.

Ο Δήμος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και της  ευθύνης του  για την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας δύναται να συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες για την εφαρμογή και ανάπτυξη πολιτικών προώθησης της απασχόλησης(άρθρο 75 περ.δ του Ν. 3463/2006).

Έτσι ο Δήμος Ιλίου, με ύψιστη κοινωνική ευθύνη και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, έθεσε με την υπογραφή σχετικού συμφώνου συνεργασίας από τον Δήμαρχο κ. Ζενέτο, υπό την αιγίδα του το Κέντρο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της πόλης, δίνοντας τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πολιτών από όλη τη Δυτική Αθήνα!

Για τους ανέργους οι υπηρεσίες σε επίπεδο συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας είναι δωρεάν.

Αίσθηση προκάλεσε η καταψήφιση της πρωτοβουλίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου από τις παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερό Σχήμα Ιλίου».
 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ - "ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ."


Συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή,
στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στο δημοσιογράφο κ. Μιχάλη Ψύλο

 18 Νοεμβρίου 2013


ΕΡ: Κύριε Κουρουμπλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, με σημερινή δήλωσή του στα «ΝΕΑ», κατηγορεί ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι απευθύνει προσκλητήριο αποστασίας, όπως λέει, σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΠ: Νομίζω ότι δεν απηχεί καμία πραγματικότητα, είναι εκτός τόπου και χρόνου αυτή η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, είναι μια ανησυχία που αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει, γιατί υπάρχει μια κινητικότητα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, γιατί ο κ. Τσίπρας είπε κάτι το οποίο είναι αυτονόητο: ότι ένας πολίτης σήμερα που χειμάζεται, δοκιμάζεται, απαιτεί από τον πολιτικό του εκπρόσωπο να προβάλει και αυτός συγκεκριμένες αντιστάσεις.

Σήμερα, όταν έρχεται με έναν νέο φόρο -που είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι- να αρπάξουν πραγματικά την περιουσία που με κόπο και μόχθο μία αστική οικογένεια, και με στερήσεις και με δυσκολίες, έχει δημιουργήσει, όταν ακόμα, αν θέλετε, ένα ποσοστό αυτών των περιουσιών είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα, δηλ. είναι δυνατόν να φορολογείς ένα ακίνητο που ουσιαστικά αυτή τη στιγμή η υποθήκη του είναι μεγαλύτερη από την πραγματική του αξία;

Όταν, λοιπόν, συμβαίνουν όλα αυτά, τι είπε ο κ. Τσίπρας; Το αυτονόητο: ότι οι βουλευτές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και βεβαίως να ανταποκριθούν στο αίτημα της κοινωνίας.

 
ΕΡ: Εσείς προέρχεστε από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, προφανώς έχετε άριστη γνώση του χώρου. Βλέπετε να είναι αρραγής η ΚΟ του κινήματος; Μετά τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ είχε 33 βουλευτές, σήμερα έχει 27...

ΑΠ: Είναι πολλοί λόγοι που δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Δεν είναι μόνο λόγοι που συνδέονται με τη σημερινή πραγματικότητα, είναι και τα πολύ μεγάλα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ που δημιουργούν όλη αυτή την κινητικότητα και τον αναβρασμό. Και ως εκ τούτου, είναι πολυσύνθετο το πρόβλημα.

 
ΕΡ: Άρα, εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξουν και νέες κινήσεις διαφοροποίησης;

ΑΠ: Θεωρώ ότι ειδικά το σ/ν για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα είναι ίσως το πιο κομβικό σημείο για την κυβέρνηση αυτή. Αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε με 179 βουλευτές και έχει αυτή τη στιγμή 153, δηλ. οποιαδήποτε κίνηση και να συμβεί θα δημιουργήσει θέμα και εγώ σας λέω ότι δεν θα είναι μόνο μέσα στο ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα, το πρόβλημα σε ό,τι αφορά την άγρια φορολόγηση, την άπληστη, την ασύδοτη, της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, είναι υπόθεση που απασχολεί πάρα πολλούς βουλευτές και της ΝΔ.

 
ΕΡ: Ακούγονται δειλά, αλλά ακούγονται, φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενο επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου...

ΑΠ: Μα είναι κι αυτό ένα από τα ζητήματα που κινείται μέσα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι θέμα μόνο μιας δήλωσης του κ. Τσίπρα, είναι εγγενή τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, είναι πολιτικά, ιδεολογικά, προσωπικά, διότι και οι συνάδελφοι στον χώρο του ΠΑΣΟΚ αναγκάζονται καθημερινά να υπερασπίζονται πολιτικές που ιστορικά έχουν την ευθύνη να απορρίπτουν. Δηλ., είναι πλήρως ταυτισμένο το ΠΑΣΟΚ με μια άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία σε τελικά ανάλυση δεν δίνει καμία προοπτική. Αυτή τη στιγμή, οι επιχειρηματίες βογκάνε, η κοινωνία βογκάει, ποιος είναι αυτός που επικροτεί αυτή την πολιτική, η οποία είναι αδιέξοδη; Εγώ σας λέω ένα απλό πράγμα: όλοι αναγνωρίζουμε ότι το χρέος είναι πλέον μη βιώσιμο. Ακούτε σήμερα την κυβέρνηση να λέει με συγκεκριμένο τρόπο στους δανειστές ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ρύθμιση του δημόσιου χρέους;

Ακούω τώρα σιγά - σιγά να μας λένε, μετά τις ευρωεκλογές. Σήμερα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει πιάσει ένα κάποιο πλεόνασμα, με βάση αυτό και με αυτά που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο των μνημονίων θα πρέπει να βγει και να πει ότι πρέπει να πάμε σε διαπραγμάτευση του χρέους. Χωρίς επίλυση του χρέους, όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να δει αυτή η χώρα άσπρη μέρα, κοροϊδεύει τον εαυτό του ή τον κόσμο ή και τους δύο μαζί.

 
ΕΡ: Κύριε Κουρουμπλή, η χώρα οδεύει του χρόνου σε τοπικές εκλογές, αλλά και σε ευρωεκλογές; Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί μαζί;

ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα εμπεδώνει την παρουσία του ως εναλλακτική πρόταση στην ελληνική κοινωνία και νομίζω ότι τα μεσαία στρώματα, τα πατριωτικά στρώματα της κοινωνίας -ακόμη και από τον χώρο της ΝΔ, ειλικρινά θα σας το πω, συναντώ ανθρώπους που βλέπουν καθημερινά να απειλείται η επιβίωσή τους, τα παιδιά τους βρίσκονται στην ανεργία, να ξενιτεύονται- όλοι αυτοί άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα. Θεωρούν πλέον ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από μία νέα κυβέρνηση, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς εμπλοκή στη λογική της διαπλοκής, που θα έχει το κουράγιο και προς τους δανειστές να μιλήσει με έναν πιο ευθύ τρόπο και να πει ότι δεν βγαίνει πλέον, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ρυθμιστεί το χρέος είτε σε ελληνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από την άλλη πλευρά να μπορέσει να επιβάλει ένα δίκαιο τρόπο κατανομής των βαρών. Αυτό που πραγματικά προκαλεί το αίσθημα, τον πόνο, το παράπονο του ελληνικού λαού, είναι ότι ακόμη και σήμερα, σε αυτή την εξαετή κρίση της ανεργίας και της ύφεσης, της νέας φτώχειας, δεν υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τους θύλακες της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής. Παλέψαμε για την υπόθεση των ενδο-ομιλικών συναλλαγών και έφερε η κυβέρνηση μια ρύθμιση και έκανε το απίθανο: πήρε την ευθύνη για το βάρος των αποδείξεων από τους ιδιώτες και το μετέφερε σε ένα κράτος που εκ των πραγμάτων όλοι ξέρουμε ότι ο φορο-εισπρακτικός μηχανισμός είναι τόσο αδύνατος για να μπορέσει να αποδείξει τις ευθύνες του οφειλέτη στο κράτος. Η κίνηση αυτή μας οδηγεί να πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί μια σκοπιμότητα. Επί τέσσερα χρόνια, επίσης, φωνάζουμε για τον έλεγχο των χρημάτων που βγήκαν παράνομα στο εξωτερικό και μας είπε ο κ. Στουρνάρας στη Βουλή ότι ελέγχθησαν δέκα περιπτώσεις. Είναι δυνατόν; Το δέχεται αυτό η λογική, όταν χειμάζεται η κοινωνία, όταν υπάρχουν τόσα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου; Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιου είδους ανοχές;

 

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Γ.ΔΗΜΑΡΑΣ ΣΤΟ THIS IS RADIO: "ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ"


Κάθε Τρίτη 6-8 το απόγευμα, ζωντανά στην εκπομπή «Πρόσωπα» με τους Μπάμπη Καρπούζο και Βαγγέλη Αυγουλά, γίνεται σχολιασμός της πολιτικής επικαιρότητας από εκπροσώπους και βουλευτές όλων των κομμάτων. 

«Έχουν εκλείψει οι ποιοτικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή, βασισμένες σε τεκμηριωμένες απόψεις και επιχειρήματα. Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές τον Μάη του 2014 θα στείλουν σίγουρα σαφή πολιτικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Δημαράς βουλευτής Β’ Αθήνας των Ανεξάρτητων Ελλήνων την περασμένη Τρίτη στο www.thisisradio.gr, ενώ σχολιάζοντας το αίσθημα υποβάθμισης που έχουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας σχολίασε: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Εγώ δημοσιογραφικά, στις εκπομπές που έκανα, μιλούσα πάντα για τους «πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης». Αυτό ας το συνυπολογίσει ο καθένας και ας αναλάβει τις ευθύνες του. Γι’αυτό πρέπει επιτέλους να σπάσει σε μικρότερες περιφέρειες και η Β’ Εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας, για να εκπροσωπείται και να εκφράζεται καλύτερα στη Βουλή κάθε Δήμος, κάθε περιοχή και κάθε γειτονιά με τις ιδιαιτερότητες τους».

Επίσης, ο κ. Δήμαράς δήλωσε «απερίφραστα υπέρ της απλής αναλογικής», ενώ χαρακτήρισε ως «Αντιδημοκρατικό» και «Αντισυνταγματικό» το κάθε μπόνους πολλών εδρών στον πρώτο εκλεγέντα συνδυασμό. Κλείνοντας καυτηρίασε την παράνομη χορήγηση συχνοτήτων εκ μέρους της πολιτείας στα ιδιωτικά Κανάλια, την  ίδια στιγμή που η μόνη νόμιμη συχνότητα, αυτή της ΕΡΤ, έσβησε μονοκοντυλιά με μαύρο.

Φιλοξενούμενος της τελευταίας εκπομπής στο www.thisisradio.gr ήταν και ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Κωνσταντίνος Μπορμπότης, ο οποίος μίλησε για «ταυτόσημες πολιτικές επιλογές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ», ενώ συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ δε θα γίνει ποτέ κομμάτι του πολιτικού παιχνιδιού εντυπωσιασμού που παίζεται στη Βουλή τον τελευταίο καιρό και θα τοποθετείται πάντα επί της ουσίας. «Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται ποιός θα γίνει διαχειριστής αυτού του πολιτικού συστήματος της κοινωνικής αδικίας, ενώ το ΚΚΕ ζητά από τον λαό να αποφασίσει να περάσει από την αντιπολίτευση στην εξουσία», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μπορμπότης.

Η συζήτηση έκλεισε με την παρέμβαση της νεότερης Βουλευτού σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, της κας Ειρήνης Αγαθοπούλου, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς, σε ηλικία 28 ετών.

Η κα Αγαθοπούλου δήλωσε ότι τα περί εσωκομματικών εντάσεων και προβλημάτων στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν βάση στην πραγματικότητα, ενώ ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Μένουμε και παλεύουμε μέσα στην Ευρωζώνη, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και καταστροφικό για τη χώρα να λειτουργήσουμε εκτός Ευρωζώνης, αν όμως δεχτούμε αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και δεν υπολογίσουν και τους όρους του Ελληνικού λαού στη διαπραγμάτευση, ως έσχατη λύση θα μείνει και η έξοδος μας από την Ευρωζώνη, άλλωστε καταστροφικό είναι και το μνημόνιο».

Η κα Αγαθοπούλου εξέφρασε τον θαυμασμό της για τον κ. Μανώλη Γλέζο, δήλωσε πως όλοι οι νέοι βουλευτές σήμερα από όλα τα κόμματα θα πρέπει να πιέσουν για να εφαρμοστεί επιτέλους η απλή αναλογική στις εκλογές, ενώ ερωτηθείσα για το φαινόμενο της αύξησης των ποσοστών της Χρυσής Αυγής σχολίασε ότι «Σε ένα κράτος που η παιδεία του απαξιώνεται όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, είναι δύσκολο να επικρατήσουν η ανωτερότητα, ο πολιτισμός και η διαφορετικότητα. Μέσα στην κρίση κάποιοι εκμεταλλεύονται τη δυσχέρεια του κόσμου και του προσφέρουν πρόσκαιρες διεξόδους στη βία, δυστυχώς. Από την άλλη πλευρά, η Αριστερά δεν προτείνει ξεσπάσματα αλλά έχει πολιτικές προτάσεις, γι’αυτό και πολύς κόσμος μες στην οργή του ενισχύει τέτοια μορφώματα».

Αυτή την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 6-8 το απόγευμα, συντονιστείτε στο www.thisisradio.gr και ακούστε ζωντανά την εκπομπή μας «Πρόσωπα», με τους:

-Κώστα Τριαντάφυλλο – Βουλευτή Χίου του Πα.Σο.Κ.

-Λευτέρη Αυγενάκη – βουλευτή της Ν.Δ. στο Ηράκλειο Κρήτης

-Βιβή Δάγκα – Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.

-1 βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

 

ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ



Προς: Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης
Γ΄ Αθήνας κ. Ζαφειρακίδη
 
  Κοιν:
1. Διευθυντή Ειδικής Αγωγής κ. Λολίτσα
2. Σχολική Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής κα. Ατταλιώτου
3. Σχολικό Σύμβουλο Φ.Α. κ. Κουγουμτζή
4. Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Γ΄ Αθήνας
5. Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου
6. Ε.Σ.Α.Μ.Ε.Α
 
 
Κύριε διευθυντά,
 
Στην σχολική μας μονάδα έχει προκύψει σοβαρό ζήτημα, σχετικά με την διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής αγωγής.
 
Όπως γνωρίζετε στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές με σοβαρές κινητικές αναπηρίες. Οι έντονα διαφοροποιημένες κινητικές ανάγκες των μαθητών μας σε κάθε τμήμα,  καθιστούν αδύνατη την ενιαία διδασκαλία του μαθήματος σε ολόκληρο τμήμα, προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί και οι στόχοι του μαθήματος.  Επιπρόσθετα, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, καθώς κατά την μετακίνηση μαθητή από το αναπηρικό αμαξίδιο στα όργανα γυμναστικής του σχολείου μας (διάδρομος, ποδήλατα κλπ) από ένα και μόνο εκπαιδευτικό  σε ολόκληρο τμήμα, μπορεί να υπάρξει πτώση και σοβαρός τραυματισμός του.
 
Η εξατομικευμένη ή σε ομάδες διδασκαλία των μαθητών στο μάθημα της Φ.Α. εφαρμόστηκε όλα τα χρόνια λειτουργίας του σχολείου μας σύμφωνα με την γνωμάτευση της ομάδας αξιολόγησης του σχολείου μας.
 
Επιπρόσθετα το σχολειό μας υλοποιεί από 15ετίας πρόγραμμα θεραπευτικής κολύμβησης, αξιοποιώντας το κολυμβητήριο που υπάρχει στο χώρο του σχολείου μας. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης σε άτομα με κινητική αναπηρία, πολλά εκ των οποίων είναι καθηλωμένα σε αναπηρικό αμαξίδιο, θεωρούμε ότι είναι αυτονόητα σε όλους και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε περεταίρω. Στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει και συμμετέχουν οι μισοί περίπου μαθητές του σχολείου μας.
 
Η αναγκαιότητα για την διδασκαλία της Φ.Α. όπως περιγράφθηκε παραπάνω,  αναγνωρίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια με την τοποθέτηση αναπληρωτών καθηγητών και τελικά με την ίδρυση 5 οργανικών θέσεων καθηγητών Φυσικής Αγωγής στα 2 σχολεία μας.  Αυτή η πρακτική που εφαρμόζεται όλα τα χρόνια λειτουργίας στο σχολείο μας διαπιστώνουμε ότι σήμερα αμφισβητείται για ασαφείς λόγους. Η μείωση του αριθμού των γυμναστών κατά τρεις (3), έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την διακοπή του προγράμματος κολύμβησης, αλλά καθιστά αδύνατη την ουσιαστική εκγύμναση των μαθητών μας. Οφείλουμε λοιπόν να εξετάσουμε και να δώσουμε την καλύτερη λύση μέσα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
 
Στον νόμο υπ’ αριθ. 3699 του 2008 «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» και στα ακόλουθα άρθρα αναφέρεται ότι :
 
Άρθρο 4 (1,β)Διαγνωστικοί, αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς
 
Την εισήγηση για την κατάρτιση προσαρμοσμένων εξατομικευμένων ή ομαδικών προγραμμάτων ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης και δημιουργικής απασχόλησης, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τάξης και με το ΕΕΠ, καθώς και την εφαρμογή άλλων επιστημονικών, κοινωνικών και λοιπών υποστηρικτικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στα σχολεία,
 
Άρθρο 20, 1.3 Τυπικά προσόντα
 
Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 11.01 τοποθετούνται με διορισμό, μετάθεση ή απόσπαση σε αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ προσχολικής, πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης κατά τη  διάρκεια του μαθήματος της φυσικής αγωγής κατόπιν γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΔΥ και όχι πάνω από δύο(2) ώρες για κάθε μαθητή την εβδομάδα, σε προγράμματα παροχής διδασκαλίας στο σπίτι κατ’ εξαίρεση κατόπιν γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΔΥ …
 
Με βάση τα ανωτέρω και προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, προτείνουμε την εισήγηση-γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ για την εξατομικευμένη ή σε ομάδες υλοποίηση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στους μαθητές με σοβαρά κινητικά προβλήματα, που έχουν ήδη αξιολογηθεί από τα ΚΕΔΔΥ και  φοιτούν στο σχολείο μας.
 
Στη περίπτωση που θεωρήσετε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να δώσει λύση, σας παρακαλούμε για όποιες άλλες ενέργειες απαιτούνται για την οριστική επίλυση του προβλήματος και την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας του σχολείου μας.
 
 
Ο Διευθυντής
Αναστάσιος Μερκούρης
Βιολόγος
 
 
 
                                                                                 
 

 
    

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ: ''ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΕΣ ΔΗΘΕΝ ΣΚΑΝΔΑΛΑ''


Αποκλειστική δήλωση στο ''Me alla matia'' του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλου, με αφορμή την πρόσφατη φημολογία για έρευνες από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στα Δημοτικά Πεπραγμένα:

«Την περασμένη εβδομάδα, κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, βγάζοντας απλώς μια φωτογραφία μαζί με τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή, νόμισαν πως έβγαλαν και είδηση! Δημοσίευσαν ένα ανυπόγραφο «επίσημο δελτίο τύπου», όπου επαναλαμβάνουν τις ίδιες καταγγελίες που αναμασούν σχεδόν σε όλη την πρώτη θητεία μας, ως δημοτική αρχή του νεοσύστατου Δήμου Γορτυνίας. Πρόκειται για μια απεγνωσμένη προσπάθεια να δημιουργήσουν εντυπώσεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ενώ γνωρίζουν ότι είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε ελεγκτικού θεσμού θέλει να διερευνήσει τα πεπραγμένα μας, από τη στιγμή που παραλάβαμε μέχρι και σήμερα. Γιατί «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»!

Οι καταγγέλλοντες διεκδίκησαν την εκλογή στην Δημαρχία, αλλά κλήθηκαν από τον λαό της Γορτυνίας να ασκήσουν αντιπολίτευση, δυστυχώς όμως ακόμη και σε αυτό αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Δεν έχουν στηρίξει με την ψήφο τους ούτε ένα έργο του Δήμου Γορτυνίας, ούτε μία από τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει και έχουμε πετύχει την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ και σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Αντί για αυτό έχουν προσπαθήσει και πάλι στο παρελθόν να πετάξουν λάσπη στο νεοσύστατο Δήμο μας και σε εμένα προσωπικά και οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό. Το πάθημα δεν τους έγινε μάθημα!

Απέναντι σε όσους με την μικροπολιτική τους πλήττουν ανεπανόρθωτα το κύρος του Δήμου μας και σεβόμενος κάθε πολίτη της Γορτυνίας, ανεξαρτήτως παράταξης, οφείλω να ξεκινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε οι αιρετοί και μη, που ζημιώνουν πρόσωπα και θεσμούς για προσωπικό τους όφελος, να υποστούν και τις ανάλογες συνέπειες. Η υπομονή έχει και τα όριά της. Σήμερα χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, σε όλα τα επίπεδα σοβαρούς και υπεύθυνους εκπροσώπους, με τεκμηριωμένες προτάσεις και νέες αντιλήψεις για να βάλουμε τις βάσεις για μια δημιουργική πορεία της Γορτυνίας. Οι καταγγέλλοντες άσκησαν εξουσία και κρίθηκαν, όπως θα κριθούν και πάλι. Ας φροντίσουν να παρουσιάσουν θετικό έργο και όχι στείρα αντιπολίτευση, γιατί το μοναδικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι το μέλλον της Γορτυνίας και των παιδιών μας.


Γιάννης Γιαννόπουλος - Δήμαρχος Γορτυνίας

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Θέμα: Επιστολή στον Υπουργό

Ίλιον, 14 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό

Παιδείας, κ. Κ. Αρβανιτόπουλο

Ονομάζομαι Χρήστος Παυλίδης, είμαι μαθητής της Α΄ Λυκείου του Ειδικού Λυκείου Ιλίου και  σας γράφω εκ μέρους όλων των μαθητών του Λυκείου. Απευθυνόμαστε σε εσάς  κάνοντας έκκληση στην αγάπη σας για τα παιδιά, που σίγουρα έχετε ως Υπουργός  Παιδείας, αλλά και στην ευαισθησία σας ως άνθρωπος απέναντι σε θέματα  αναπηρίας. Τα παιδιά του Ειδικού Λυκείου Ιλίου είναι στο σύνολό τους παιδιά  με κινητικές αναπηρίες οφειλόμενες σε ποικίλες αιτίες.

Εγώ, προσωπικά, ήμουν ένας καλός μαθητής και άριστος ποδοσφαιριστής στη Λάρισα. Επιστρέφοντας χαρούμενοι νικητές από ένα ποδοσφαιρικό αγώνα - ενώ ήμουν στην  έκτη δημοτικού- είχαμε ένα σοβαρότατο τροχαίο, με δύο νεκρούς και το φίλο  μου φυτό ως σήμερα στο νοσοκομείο. Εγώ νοσηλεύτηκα στη εντατική του  Νοσοκομείου της Λάρισας με βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση για 3 μήνες και  μετά από πολλά χειρουργεία στο κεφάλι και στα πόδια, επέστρεψα, επιτέλους,  στο σχολείο, όχι πια στο σχολείο του χωριού μου, αλλά σε Ειδικό Γυμνάσιο  στην Αθήνα, το πιο  κατάλληλο για την περίπτωσή μου (και για το λόγο αυτό η οικογένειά μου  μετακόμισε στην Αθήνα). Η προσαρμογή μου στη νέα μου κατάσταση δεν ήταν  εύκολη. Πιο πολύ μου κόστισε που δεν μπορούσα να  παίξω ποδόσφαιρο.

Η βελτίωσή μου, αργή αλλά σταθερή, οφείλεται, κυρίως, στις δυνατότητες που  μου δίνει το συγκεκριμένο σχολείο, παράλληλα με την  παρακολούθηση των μαθημάτων, να συμμετέχω σε θεραπευτικές δραστηριότητες,  που διευκολύνουν την κινητικότητά μου. Η κατεξοχήν τέτοια, είναι η  κολύμβηση.

Κανείς δε θα πίστευε πόσο πολύ βελτιώθηκε η ισορροπία μου, η μυϊκή μου  υποστήριξη και ο κινητικός συντονισμός μου μέσα από αυτήν. Ανάλογα  ευεργετικά αποτελέσματα θα μπορούσα να αναφέρω και για τους συμμαθητές μου.

Καταλαβαίνετε λοιπόν την κατάπληξη και την αποκαρδίωση όλων μας, όταν  πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι τα μάθημα της πισίνας που κάναμε την  προηγούμενη μέρα, ήταν το τελευταίο! Οι δύο γυμναστές μας, μας  αποχαιρέτησαν για να πάνε σε άλλο σχολείο. Δεν το χωρούσε ο νους μας!

Πώς είναι δυνατόν να διακόπτεται μια δραστηριότητα που τόσο πολύ συμβάλλει  στην βελτίωση της  κινητικότητας στα χέρια, στα πόδια και σε όλο μας το σώμα; Αφού σκοπός του  σχολείου είναι η προαγωγή της πνευματικής αλλά και της σωματικής μας υγείας.

Εμείς δεν μπορούμε να γυμναστούμε όπως τα άλλα παιδιά. Χρειαζόμαστε ειδική  υποστήριξη για  να μπορέσουμε να γυμναστούμε. Χρειαζόμαστε τους γυμναστές μας, που γνωρίζουν  και μπορούν να μας σηκώνουν από το αμαξίδιο, για να ανέβουμε στο διάδρομο ή  στα όργανα, αλλά και για να μπούμε στο νερό της πισίνας και να εξασκηθούμε.
 
Χωρίς αυτούς, ούτε ατομικό πρόγραμμα ούτε κολύμβηση μπορούμε να κάνουμε. Πώς , λοιπόν,  γίνεται να καταργείτε ό,τι η κοινή λογική επιβάλλει;  Αν εσείς είχατε παιδιά με αναπηρία, πώς θα νιώθατε αν τους στερούσαν τη  μοναδική τους δυνατότητα για ουσιαστική και ωφέλιμη εκγύμναση που παράλληλα  προσφέρει τόσο μεγάλη  ευχαρίστηση στα παιδιά;  Το ιδιωτικό κολυμβητήριο είναι για μας ένα άπιαστο όνειρο: οι γονείς μας δεν  μπορούν να μας εξασφαλίσουν κάτι τέτοιο, αφού ο οικογενειακός προϋπολογισμός  είναι έτσι και αλλιώς επιβαρυμένος εξαιτίας της αναπηρίας μας- πολύ  περισσότερο τώρα με την κρίση. Αλλά ακόμη και αν είχαν τα οικονομικά μέσα να  μας γράψουν σε ιδιωτικό κολυμβητήριο, δεν θα μπορούσαν γιατί δεν έχουν το  χρόνο ή τον τρόπο της μεταφοράς μας, οι περισσότεροι.

Μην ξεχνάτε πως για τους περισσότερους από μας, το σχολείο είναι η μόνη  ευκαιρία εξόδου από το σπίτι και το κολυμβητήριο η μονή  ευκαιρία να νιώσουμε πιο ελεύθερο το σώμα μας από το δεσμά της αναπηρίας.

Απ' όσο ξέρω, και εγώ και οι συμμαθητές μου, όλοι δικαιούμαστε ίσες  ευκαιρίες για μόρφωση και άθληση. Πώς όμως αυτό μπορεί να γίνει, όταν μας  στερείτε την πρόσβαση μας σε αυτά;  Είμαστε βέβαιοι ότι κάποια παρεξήγηση έγινε. Το κολυμβητήριο δεν κοστίζει  στο κράτος, αφού μας το παρέχει δωρεάν το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης  Αναπήρων (Ε.Ι.Α.Α.).

Είμαστε σίγουροι για τη θετική σας απάντηση! Θα μας κάνετε πραγματικά  ευτυχισμένους, αν μας επιστρέψετε το δώρο που τόσο καιρό και τόσο  γενναιόδωρα το προσφέρει το Ε.Ι.Α.Α..

Σας ευχαριστούμε εκ των πρότερων,

Χρήστος Παυλίδης, για το Ειδικό Λύκειο Ιλίου

 

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ - ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Στα πλαίσια της «διεθνούς ημέρας Λευκού Μπαστουνιού» στις 15 Οκτωβρίου και της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, μετά από συνεννόηση μας με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου, τον καλέσαμε στις 4/11/13 στην Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων «Αλέξανδρος Καββαδάς» του σχολείου μας και ενημέρωσε τους μαθητές όλων των τάξεων για τον τρόπο ζωής και δράσης των ατόμων με αναπηρία.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν πολλά τον κ. Βαγγέλη Αυγουλά και να πάρουν πολύτιμη πληροφόρηση και πραγματικά μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς. Η ενημέρωση ήρθε σαν συνέχεια του διαρκούς προβληματισμού των μαθητών μας σε θέματα διαφορετικότητας και άρσης στερεότυπων, που διαχειρίστηκαν στο προηγούμενο σχολικό έτος με απόλυτη επιτυχία, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα που διοργάνωσε για σχολεία της περιοχής μας το Κ.Ε.Σ.Υ.Π. Ιλίου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Εκπρόσωπο στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης κ. Αυγουλά Ευάγγελο για την απίστευτα ουσιαστική αυτή ενημέρωση στους μαθητές μας, αφού όπως πάντα απευθύνθηκε σ’ αυτούς από καρδιάς, τους κέρδισε και οι μαθητές έφυγαν πλήρως ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι σε θέματα αποδοχής και διαφορετικότητας και σεβασμού  της παρουσίας του άλλου στη ζωή τους.

Κε Αυγουλά σας ευχαριστούμε και πάλι γι’ αυτό που μας χαρίσατε στο 1ο Γυμνάσιο Ιλίου.

 

 
Ο Διευθυντής

Ρουκουτάκης Δημήτριος

Φιλόλογος