meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΩΝ ΒΡΟΥΤΣΗ


Δελτίο Τύπου Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών

Ο Γιάννης Βρούτσης θυσιάζει τώρα στο βωμό της Τρόικας και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), διάβασε με οργή και αγανάκτηση τα όσα διέρρευσε τεχνηέντως μέσω του φίλιου Τύπου ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Το πρώτο σχόλιο που έχουμε να κάνουμε είναι ότι θα έπρεπε να ντρέπεται για τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα και τα οποία δεν τιμούν καθόλου, ούτε τον ίδιο, ούτε την Κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, δηλώνει ότι επιδοτούνται 164.000 άνθρωποι από την Πρόνοια, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων με αναπηρία διαφόρων κατηγοριών πχ κωφοί 18 έως 65 ετών, πάσχοντες από Αλτσχάιμερ κ.λπ., δεν τυγχάνουν καμιάς προνοιακής στήριξης από το κράτος. Δεδομένου ότι είναι γνωστό πως το 10%  του πληθυσμού έχει κάποιας μορφής αναπηρία, ο αριθμός των επιδοτουμένων στην Ελλάδα απέχει πόρρω από το ποσοστό αυτό. Πότε σκοπεύει ο κύριος Βρούτσης θα χορηγήσει το προνοιακό επίδομα στους πραγματικά δικαιούχους; Ακόμα, ο Υπουργός δηλώνει χωρίς αιδώ ότι μόνο το 30% των επιδοτουμένων αναπήρων λαμβάνουν κάποιας μορφής σύνταξη, κυρίως αναπηρική, δηλαδή ψίχουλα 400-500 ευρώ, αλλά και γήρατος ή και λόγω θανάτου.  Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 70% των ανθρώπων με αναπηρία δεν είχαν και δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εργασία και την ανεξάρτητη διαβίωση, και αυτό δεν προβληματίζει καθόλου τον κύριο Υπουργό. Θέλει τους αναπήρους έγκλειστους στα σπίτια τους με ένα πενιχρότατο με τα δικά του στοιχεία επίδομα 260 ευρώ ως αντίδωρο ελεημοσύνης μάλλον, αντί να χορηγήσει ένα αξιοπρεπές επίδομα που θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες διαβίωσης, όσο και τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία, γεγονός για το οποίο και χορηγείται. Κατηγορεί εμμέσως ούτε λίγο ούτε πολύ τους συνταξιούχους αναπήρους, οι οποίοι κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κατάφεραν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και το κοινωνικό γίγνεσθαι και τώρα επιβιώνουν με τη σύνταξη που είναι καρπός της εργασίας τους, ότι περίπου λάθρα λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα, γεγονός που δεν προκύπτει από κανένα Νόμο και από καμία λογική. Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας από εμάς το έχει δουλέψει και δεν το έχει κλέψει, και εξαρτάται από το πότε και που εργάστηκε. Η σύνταξη του χορηγήθηκε σύμφωνα με τους κείμενους νόμους, και το γεγονός αυτό δεν αίρει την πραγματική κατάσταση της αναπηρίας, η οποία είτε το παραδέχεται είτε όχι ο κύριος Υπουργός, έχει επιπρόσθετο κόστος λόγω των αυξημένων αναγκών, τις οποίες έρχεται η Πολιτεία να καλύψει με τη χορήγηση του προνοιακού επιδόματος, σαν ελάχιστη αναγνώριση της ανυπαρξίας Πρόνοιας στην Εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση, την ελεύθερη μετακίνηση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και την αυξημένη ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόσβασης στο σύστημα Υγείας, το οποίο έχει ήδη καταρρεύσει.

Και να μη μας κουνάει ο κύριος Υπουργός το δάχτυλο ότι παίρνουμε -όσοι παίρνουμε- 1.500 ευρώ σύνταξη, από τη δουλειά μας και μας χορηγεί και  προνοιακό επίδομα, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει κοινωνικά αντανακλαστικά και να στρέψει τη μία κατηγορία αναπήρων ενάντια στην άλλη, άνεργους κατά εργαζομένων και συνταξιούχων, τυφλούς κατά παραπληγικών και μεταμοσχευμένων και ούτω καθ’ εξής, γιατί αφενός μεν το μέτωπο όλων όσοι πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές είναι αρραγές και δεν πρόκειται να σπάσει κάτω από τέτοια φθηνά τεχνάσματα, και αφετέρου γιατί δεν έχει καθίσει ποτέ ούτε αυτός ούτε κανένας άλλος να υπολογίσει το πρόσθετο κόστος της αναπηρίας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, ώστε να μπορεί να αποφανθεί ότι με την όποια σύνταξη και με ανυπαρξία οποιασδήποτε κρατικής πρόβλεψης και Πρόνοιας σε όλους τους τομείς, δεν χρήζει το άτομο με αναπηρία προνοιακού επιδόματος. 

Τους μόνους που θέλει να εξυπηρετήσει με τις προαναγγελλόμενες πολιτικές ο κύριος Υπουργός είναι οι δανειστές και η Τρόικα, τις επιταγές και μόνο της οποίας έχει ως Ευαγγέλιο, κι όχι το συμφέρον του ελληνικού λαού το οποίο ορκίστηκε να υπηρετεί όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας!!! 

Δηλώνουμε ότι απέναντι στις βδελυρές προθέσεις του θα βρει ενωμένο και αρραγές σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα, και φυσικά πρωτοπόρους όπως πάντα τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, που ξέρουν πολύ καλά και από πρώτο χέρι τι θα πει βαριά αναπηρία.

 

 

ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ

 
Κινητοποιώντας αγρότες, παραγωγούς και εμπόρους λαϊκών αγορών, μέλη του Δ.Σ. του Εθνικοτοπικού Συλλόγου Ηλείων Ιλίου «Η Αρχαία Ολυμπία», υπό τον Πρόεδρο τους και Αντιδήμαρχο Ιλίου κ. Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο, γέμισαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τη Δομή Παροχής Συσσιτίων του Δήμου Ιλίου με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία μοιράστηκαν σε δεκάδες ωφελούμενους των κοινωνικών δομών ενόψει των εορτών.
 
 
Προτεραιότητα στη διανομή δόθηκε σε οικογένειες με ανήλικα τέκνα και χάρη σε αυτή την κίνηση το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα εμπλουτιστεί με γεύσεις, χαρά και βιταμίνες!
 
 
 
Τις ημέρες των εορτών, οι κάτοικοι του Ιλίου διατρανώνουν πως κανείς δε μένει μόνος του στην κρίση και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αλληλεγγύης του Δημάρχου της πόλης κ. Νίκου Ζενέτου, προσέρχονται μεμονωμένα ή διά μέσω συλλόγων και φορέων στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου, καταθέτοντας από το υστέρημα τους δωρεές σε τρόφιμα, φάρμακα, παιχνίδια, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
 
 
 
Ενδεικτικά προσφορές αγάπης αυτές τις ημέρες έχουν καταθέσει επίσης τα ΚΑΠΗ του Δήμου Ιλίου, η Περιφέρεια των Προσκόπων Αττικής διά μέσω αντιπροσωπίας της, πολλά σχολεία της πόλης όπως το 9ο Νηπιαγωγείο, 8ο και 26ο δημοτικό, φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου της πόλης κ.α. ενώ η κινητοποίηση συνεχίζεται από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Ιλίου, σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ιλίου  και άλλους συλλόγους και τοπικά καταστήματα.
 

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΠΑΚΙΑ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

Παραπληγικοί: «Μην τα πετάς. Φέρτα σε μας»
 
Το παράρτημα Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, υλοποιεί δράση με κεντρικό σύνθημα “Μην τα πετάς. Φέρτα σε μας”. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανταποδοτική ανακύκλωση για άτομα με αναπηρία, που έχει στόχο να τα βοηθήσει να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή ζωή: “Ζητάμε από τους συμπολίτες μας να μην πετούν τα πλαστικά μπουκάλια και τα πλαστικά καπάκια που έχουν, αλλά να τα φέρνουν σε μας, καθώς θα πιάσουν τόπο και θα διατεθούν για καλό σκοπό. Η δράση μας άρχισε εδώ κι έναν μήνα και στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το πλαστικό σε αναπηρικά αμαξίδια, ιατρικά βοηθήματα, ορθοπεδικά είδη και άλλα αναλώσιμα για άτομα με αναπηρία”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Γιώργος Αυγουστίδης.
 
Της Νικολέττας Μπούκα
 
Ημέρα με την ημέρα, η πρωτοβουλία τους διαδίδεται σε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι συμβάλλουν στην ξεχωριστή αυτή προσπάθεια.
 
Οι ποσότητες που συλλέγονται δίνονται για ανακύκλωση και με τα λεφτά που συγκεντρώνονται αγοράζονται αναπηρικά αμαξίδια, ιατρικά βοηθήματα ή άλλα αναλώσιμα για ανασφάλιστα και όχι μόνο άτομα με αναπηρία.
 
Ο λόγος για το παράρτημα Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, που υλοποιεί τη συγκεκριμένη δράση με κεντρικό σύνθημα “Μην τα πετάς. Φέρ’ τα σε μας”. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανταποδοτική ανακύκλωση για άτομα με αναπηρία, που έχει στόχο να τα βοηθήσει να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή ζωή.
 
“Ζητάμε από τους συμπολίτες μας να μην πετούν τα πλαστικά μπουκάλια και τα πλαστικά καπάκια που έχουν, αλλά να τα φέρνουν σε μας, καθώς θα πιάσουν τόπο και θα διατεθούν για καλό σκοπό. Η δράση μας άρχισε εδώ κι έναν μήνα και στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το πλαστικό σε αναπηρικά αμαξίδια, ιατρικά βοηθήματα, ορθοπεδικά είδη και άλλα αναλώσιμα για άτομα με αναπηρία”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Γιώργος Αυγουστίδης, ο οποίος βρέθηκε χθες στο ενημερωτικό σταντ για την πρωτοβουλία αυτή που στήθηκε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ (3 Δεκεμβρίου).
 
Παράλληλα, εξηγεί ότι ο Σύλλογος έχει έρθει σε επαφή με εταιρεία ανακύκλωσης που παίρνει τα πλαστικά που συγκεντρώνονται και δίνει στο Σύλλογο 150 ευρώ για κάθε τόνο. Μέχρι τώρα έχει συγκεντρωθεί ένας τόνος από πλαστικά μπουκάλια και πλαστικά καπάκια και αποθηκεύτηκε σε ειδικό χώρο που παραχωρήθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης.
 
“Θέλουμε να βοηθήσουμε αναπήρους από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά αν υπάρχει ανάγκη κι από άλλα μέρη της χώρας μας, δεν θα τους γυρίσουμε την πλάτη. Έμφαση δίνουμε σε ανασφάλιστους αλλά και σε συμπολίτες μας που δεν μπορούν να αγοράσουν κάποια σημαντικά είδη. Για παράδειγμα, ένα αναπηρικό αμαξίδιο κοστίζει από 500 έως 1.000 ευρώ, ένα ποδήλατο κινησιοθεραπείας 1.500 ευρώ κι ένα ορθοπεδικό κρεβάτι 1.000 ευρώ. Άρα, χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες πλαστικών”, τονίζει ο κ. Αυγουστίδης.
 
Πού να απευθυνθείτε
 
Η ιδέα για τη συλλογή πλαστικών καπακιών ξεκίνησε από τα Γιαννιτσά, στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Λαμία και τώρα γίνεται πράξη και στη Θεσσαλονίκη. Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του παραρτήματος Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (Παπαδάκη 41 και Σιγάλα 9, στην περιοχή Βούλγαρη) ή να τηλεφωνούν στο 2310-310210. Τα γραφεία του Συλλόγου λειτουργούν Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09.00 - 17.00 και Τετάρτη 09.00 - 14.00.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»
 
 

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ


Η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Βαρόμετρο Απόντων: Οι NEETs» πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ιλίου, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Ιλίου, σε συνεργασία με την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Η έρευνα αφορά τους νέους εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔΙΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα «Βαρόμετρο Απόντων: Οι NEETs», μεταξύ άλλων, επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η θεωρητική και εννοιολογική προσαρμογή της έννοιας των «NEETs» στα ελληνικά δεδομένα, καθώς και η πρώτη καταγραφή της έκτασης και έντασης του φαινομένου στη χώρα μας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ενώ εκ μέρους της ΓΣΕΕ και του προέδρου κ. Γιάννη Παναγόπουλο χαιρέτησαν ο Εκπρόσωπος Τύπου κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Ζώης Πεπές.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση των ερευνητικών πορισμάτων, καθώς και των κοινωνικών προεκτάσεών τους από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης & Επιστημονικού Υπεύθυνου Έργου «Βαρόμετρο Απόντων: Οι NEETs» κ. Νίκο Παπαδάκη και τους συνεργάτες του, ενώ στο δεύτερο μέρος με θέμα «Οικονομική κρίση, κοινωνική ευπάθεια και οι “νέοι που δεν υπάρχουν πουθενά”» τη συζήτηση συντόνισε ο ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Νίκος Παΐζης και έκαναν εισηγήσεις η Βουλευτής της ΝΔ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Μαριέττα Γιαννάκου, ο Βουλευτής Β΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ κ. Απόστολος Αλεξόπουλος και ο Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου & Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κ. Σάββας Ρομπόλης.



Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Θα πρέπει να πιάνουμε τον παλμό και να δίνουμε προσοχή στις ανησυχίες των νέων που μας λένε “φτάνει πια τα λόγια”. Δεν θα πρέπει να μείνουμε σε διαπιστώσεις. Σύσσωμη η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες απασχόλησης και αλληλεγγύης, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση στο πρόβλημα.»



Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Κώστας Παπαντωνίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Στέλιος Μαριδάκης, η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κα. Νικολέττα Βομπιράκη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιος Λιόσης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Διαχείρισης Πρασίνου κ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ιλίου, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και χάλκινη Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας κα. Σοφία Παπαδοπούλου, καθώς και Πρόεδροι Ινστιτούτων και Φορέων.


 

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ: ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΣΕ ΑΛΛΗ ΒΑΣΗ


Η παγκόσμια οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών έχει ωθήσει τους πολίτες των κρατών στην προώθηση των ανταλλακτικών συναλλαγών, έναντι των νομισματικών. Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση η οποία βοηθά τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα για την επιβίωσή τους αγαθά, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ιδέα του εθελοντισμού σε άτομα που επιθυμούν να προσφέρουν είτε αγαθά είτε υπηρεσίες. Την παγκόσμια αυτή τάση ενστερνίζεται και η χώρα μας, και προχωρεί στην ίδρυση κοινωνικών δομών οι οποίες ονομάζονται Τράπεζες Χρόνου. Οι Τράπεζες Χρόνου εντάσσονται στις Κοινωνικές Δομές Καταπολέμησης της φτώχειας που τα τελευταία χρόνια επιχειρούνται σε διάφορους δήμους της Ελλάδας. Ακολουθώντας, λοιπόν,  τις επιταγές των καιρών ο Δήμος Ιλίου σε σύμπραξη με την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΈΔΡΑ» -πρόγραμμα ΕΣΠΑ-, δημιούργησαν την Τράπεζα Χρόνου Ιλίου, προκειμένου μέσα από τον  εθελοντισμό και την αλληλεγγύη να εξυπηρετηθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατόν.

Αντικείμενο της Τράπεζας Χρόνου είναι ανταλλαγή υπηρεσιών ή/και αγαθών μεταξύ εθελοντών, με μοναδική μονάδα συναλλαγής το χρόνο, κι όχι κάποιο πραγματικό νόμισμα. Με άλλα λόγια, τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου  εγγράφονται -είτε ηλεκτρονικά είτε αυτοπροσώπως-  και «καταθέτουν» σε αυτήν υπηρεσίες και προϊόντα έτσι ώστε ο καθένας να έχει την ευκαιρία να επιλέξει από μια βάση δεδομένων  αυτά που έχει ανάγκη χωρίς όμως να καταβάλλει οποιοδήποτε χρηματικό αντίτιμο. Το μοναδικό “νόμισμα” της Τράπεζας Χρόνου είναι η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Έτσι,  η κάθε ώρα υπηρεσίας που προσφέρει κάποιος να αντιστοιχεί σε Τ.Ε.Μ. κι όχι σε χρήματα. Κάθε προσφορά «ανταμείβεται» με χρόνο δηλαδή ο κάθε «καταθέτης» λαμβάνει κάποιο προϊόν ή ώρες υπηρεσίας από κάποιον συμπολίτη του μέλους της Τράπεζας Χρόνου. Με τον τρόπο αυτό, όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσουν μεταξύ τους είδη και υπηρεσίες χωρίς να πληρώνουν. Εξάλλου, δεν αποκλείεται και ο εθελοντισμός καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να προσφέρει προϊόντα ή υπηρεσίες ακόμη και αν ο ίδιος δεν επιθυμεί να λάβει οτιδήποτε ως αντάλλαγμα.
 
Όσο περισσότερα είναι τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου τόσο πιο πολύ εμπλουτίζεται ο κατάλογος των υπηρεσιών και των προϊόντων, μέσα από τον οποίο μπορούν να επιλέξουν οι εθελοντές αυτά που χρειάζονται. Καλούμε, λοιπόν,  τους συμπολίτες μας να στηρίξουν την Τράπεζα Χρόνου Ιλίου ως εθελοντές ενισχύοντάς την με τις προσφορές τους.
 
Τι προσφέρει η Τράπεζα Χρόνου;
 
1. Ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών.
Αγαθά: Διαφόρων ειδών προϊόντα, μεταχειρισμένα και μη (π.χ. έπιπλα, βιβλία κ.ά).
Υπηρεσίες: Εκμάθηση ξένων γλωσσών, επισκευές κ.ά.
Οι ανταλλαγές γίνονται με δύο τρόπους: α) Μέσω της εγγραφής στην επίσημη ιστοσελίδα της Τράπεζας Χρόνου www.txilion.gr, β)Με την προσέλευση των μελών στο Γραφείο της Τράπεζας Χρόνου.
 
2. Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και την κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων μελών της Τράπεζας Χρόνου που θα εκφράσουν τη συγκεκριμένη ανάγκη. Η Τράπεζα Χρόνου επανδρώνεται από μία κοινωνική λειτουργό και δύο διοικητικούς υπαλλήλους.

ΠΡΟΗΓΑΓΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013, η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας με τη συνεργασία του Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γήπεδο Καματερού στη μνήμη του Παραολυμπιονίκη Παναγιώτη Βακόνδιου και στόχο είχε την προαγωγή της πολιτιστικής δημιουργίας, την ενθάρρυνση της ανάπτυξής της από άτομα με αναπηρίες, την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την προώθηση της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

 

Περιελάμβανε θεατρική παράσταση σε έργα του Α. Τσέχωφ «Πρόταση Γάμου» και «Η αρκούδα» από τη θεατρική ομάδα «Εκτός Δρόμου» του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, αγώνα μπάσκετ από το σύλλογο «Η Ανοιχτή Αγκαλιά» και έκθεση εργοθεραπείας. Η ηχητική κάλυψη ήταν ευγενική χορηγία της εταιρείας Γιαννόπουλος Βασίλης VGS.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν η σύζυγος του Παναγιώτη Βακόνδιου Έφη Καραγιώργου, οι φορείς «Έρεισμα» Χαϊδαρίου, «Κέντρο Φιλίας & Αλληλεγγύης» Αγ. Βαρβάρας, Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο Ιλίου «Ιλιαχτίδα»,  «Η Ανοιχτή Αγκαλιά», το Αθλητικό Σωματείο «Τυρταίος», ο σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δυτικής Αττικής «Η Ελπίδα», το Ι.Π.Α.Π. «Η Θεοτόκος», η θεατρική ομάδα «Εκτός Δρόμου» και οι αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα μπάσκετ.



Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Κώστας Παπαντωνίου μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία που αγωνίζονται ακόμη περισσότερο σε αυτή τη συγκυρία με τις αλλεπάλληλες πολιτικές λιτότητας σε όλα τα επίπεδα. Τόνισε: «με αξιοπρέπεια, με ευαισθησία, με αγάπη, ενωμένοι λέμε όχι στην περιθωριοποίηση, όχι στη διάκριση, όχι στη φτώχεια, όχι στο ρατσισμό».

Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης αναφέρθηκε στη σημασία του έργου του Παναγιώτη Βακόνδιου και του συλλόγου «Η Ανοιχτή Αγκαλιά» τόσο για την περιοχή, όσο και για το αναπηρικό κίνημα. Σε αναγνώριση του έργου του, ο Δήμος έχει μετονομάσει τη πλατεία στην περιοχή Σαλίγκαρου σε πλατεία «Ανοικτής Αγκαλιάς».

 


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι από την παράταξη «Αττική» Αλέξανδρος Σαμόλης, Στέλιος Μαριδάκης, Βασίλης Γιαννακάκος, Ιωάννα Πανταλάκη – Ανδριανοπούλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Αττική- Νέα προοπτική» Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο Μανώλης Φουρνιανάκης εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, οι Αντιδήμαρχοι Αγίων Αναργύρων – Καματερού Μαρία Παπαναγιωτάκη, Σωτήρης Κατσιμάρδος, Γιάννης Ρέππας, Νίκος Παντελιάς, Γιάννης Ελαιοτριβάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζήσης Πότσης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Γιάννης Κουτελιέρης, ο Αντιδήμαρχος Ιλίου Ευάγγελος Αυγουλάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγίων Αναργύρων – Καματερού Παναγιώτης Σταφυλάς, Ευάγγελος Στάθης, Γιάννης Ζαζόπουλος,  ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Αναργύρων Μανώλης Σταυρουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΓΚΑμεΑ Χρήστος Νάστας, ο Χρήστος Κουκοβίνος εκπρόσωπος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ο Δ/ντης της Β’θμιας Γ’ Αθήνας Γιώργος Ζαφειρακίδης, ο Πρόεδρος του συλλόγου Πελοποννησίων Καματερού Δημήτρης Πολύδωρας, ο Πρόεδρος των Κρητών Αγ. Αναργύρων Βασίλης Σταυρουλάκης, ο Πρόεδρος των Ποντίων Καματερού Παναγιώτης Λεσχίδης, ο Μανώλης Πούλιος, μέλος της Ένωσης Γονέων, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Γιώργος Τρουπής, εκπρόσωποι του κοινωνικού φαρμακείου και της Τράπεζας Χρόνου της ΚΙ.ΠΟ.ΔΑ και πλήθος κόσμου.

 

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με αναπηρία, εξαιτίας της περιθωριοποίησης, παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης αλλά και υψηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου. Τα εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να είναι πολλά, μεγαλύτερο, ωστόσο, ρόλο παίζουν τα φυσικά εμπόδια, όπως η άνιση πρόσβαση σε κτίρια νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ιατρείων, οι στενές πόρτες, οι διάδρομοι, η κακή σήμανση, το ειδικό μπάνιο, η δυσπρόσιτη στάθμευση, ο ιατρικός εξοπλισμός που δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε γυναίκες με μειωμένη κινητικότητα, όπως π.χ. ο μαστογράφος ή το τεστ ΠΑΠ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
 
«Σπάστε τα εμπόδια για μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και με ανάπτυξη για όλους». Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο εορτασμός αυτός παρέχει την ευκαιρία για περαιτέρω ευαισθητοποίηση ως προς την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκδηλώσεις μια κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή αναπηρίας, πάνω από 110 εκατομμύρια ενήλικες παρουσιάζουν κάποια δυσκολία στη λειτουργικότητά τους, τα ποσοστά αναπηρίας αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων παθήσεων, και τα άτομα με αναπηρία έχουν μικρότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης κι άρα κακή υγεία».
 
ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
 
Τα άτομα με αναπηρία είναι μία από τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες παγκοσμίως, γι’ αυτό και εμφανίζουν τα χειρότερα αποτελέσματα σε τομείς όπως υγεία, εκπαίδευση, οικονομική κατάσταση και ποσοστά φτώχειας. Οι ανάγκες σε θέματα υγείας και πρόνοιας των ατόμων αυτών συνήθως δεν ικανοποιούνται, ενώ τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας σπάνια απευθύνονται σε αυτούς. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με αναπηρία, εξαιτίας της περιθωριοποίησης, παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης αλλά και υψηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου. Τα εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να είναι πολλά, μεγαλύτερο, ωστόσο, ρόλο παίζουν τα φυσικά εμπόδια, όπως η άνιση πρόσβαση σε κτίρια νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ιατρείων, οι στενές πόρτες, οι διάδρομοι, η κακή σήμανση, το ειδικό μπάνιο, η δυσπρόσιτη στάθμευση, ο ιατρικός εξοπλισμός που δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε γυναίκες με μειωμένη κινητικότητα, όπως π.χ. ο μαστογράφος ή το τεστ ΠΑΠ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»

ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ

 
Δωρεά τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) κα. Τάνια Ιακωβίδου και οι εθελόντριες του Ε.Κ.Κ.Α. πραγματοποίησαν δωρεά μεγάλης ποσότητας μαγειρεμένου φαγητού στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, που περιελάμβανε ένα πλήρες γεύμα για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Την αντιπροσωπεία του Ε.Κ.Κ.Α. υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ενώ η πρόεδρος και οι εθελόντριες του Ε.Κ.Κ.Α. είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις νέες εγκαταστάσεις των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ιλίου που συστεγάζονται στην οδό Ικάρου 28 και Κάλχου 64, οι οποίες περιλαμβάνουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τη Δομή Παροχής Συσσιτίου, την Τράπεζα Χρόνου, το Γραφείο Διαμεσολάβησης  και το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο.

Η Πρόεδρος του ΕΚΚΑ κα Ιακωβίδου στάθηκε ιδιαίτερα στη βοήθεια που παρέχει καθημερινά και ποικιλοτρόπως ο Δήμος Ιλίου στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του ΕΚΚΑ, ο οποίος βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου και φιλοξενεί κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες τους να επανενταχθούν στην κοινωνία και να ξαναβρούν τη διάθεση τους για ζωή.

Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Ζενέτος παρουσίασε το σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων των ωφελουμένων για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στα συσσίτια και στα λοιπά κοινωνικά προγράμματα του Δήμου καθώς και τους τρόπους διεξοδικού ελέγχου όλων των παρουσιαζόμενων στοιχείων, διαβεβαιώνοντας έτσι στην πράξη πως κάθε δωρεά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου φτάνει κατευθείαν σε πολίτες που την έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αυγουλάς τόνισε την υπερπροσπάθεια όλων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές του Δήμου για την εξυπηρέτηση στο μέτρο του δυνατού κάθε ανάγκης των πολιτών. «Απογεύματα, βράδια, Σαββατοκύριακα, το προσωπικό της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας δηλώνει αθόρυβα μα αποτελεσματικά το παρόν σε κάθε έκτακτη ανάγκη», σημείωσε ο κ. Αυγουλάς.


 

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ

 
 


 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΡΙΣΤΡΑΤΟ


 
Οι Έλληνες μπροστά στο κρίσιμο «τρίστρατο»
Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
«Γιώργος Κασιμάτης: Είμασταν ένα πειραματόζωο μιας μεθόδου. Κι από τα λάθη της μεθόδου, εκείνοι  μαθαίνουν. Και τα διορθώνουν με …αναδιάρθρωση. Όχι για το δικό μας όφελος. Για το δικό τους».
Αναζητώ κι εγώ, όπως και τόσοι άλλοι, κάποιες απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που μας έχουν γεννηθεί μ όλη αυτή την κατάσταση.  Προσπαθώ να καταλάβω τι πραγματικά γίνεται, γιατί φτάσαμε ως εδώ, τι δεν κάναμε σωστά. Και οι «απαντήσεις» έρχονται άλλες φορές αυτόματα κι αυθόρμητα  – σε σχέση με την ανεπάρκεια ανθρώπων και συστημάτων που «έτρεξαν» τόσα χρόνια -κ ι άλλες φορές βασανιστικά, όταν ψάχνω να βρω ψήγματα αλήθειας σε φήμες, αποκαλύψεις, ρεπορτάζ και καταγγελίες.
Αλλά κάθε φορά που μιλάω με τον καθηγητή Γιώργο Κασιμάτη, κάθε φορά που έχω την ευκαιρία να τον ακούσω, είτε όταν μου δίνει συνέντευξη,  είτε όταν απαντά στα ερωτήματά μου στην δική μου τηλεοπτική εκπομπή ή  στα ερωτήματα που του θέτουν  σε άλλες τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές, νοιώθω ότι βγαίνω απ΄ αυτή τη διαδικασία πραγματικά  «σοφότερος».  Μαθαίνω . Bελτιώνομαι.
Στην πρόσφατη τηλεοπτική μας συνάντηση,  μέσα  Νοεμβρίου, μου  είχε πει : «Στην περίπτωση της  Ελλάδας, τις «αρχές» του ΔΝΤ, τις εφάρμοσε καταναγκαστικά η Ευρώπη. Η Γερμανία κυρίως. Στην εφαρμογή των «αρχών» που είχαν λάθη, έγιναν  κι άλλα  λάθη. Και τα λάθη  δεν έπληξαν μόνο εμάς, τη χώρα και το λαό. Έπληξαν και απείλησαν και άλλους.  Αυτό δεν το υπολογίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα συμφέροντα του εξυπηρετεί αυτή η πολιτική. Δεν ενδιαφέρεται για τους λαούς, ούτε για τον άνθρωπο. Ενδιαφέρεται για το πώς θα εισπράξει εκείνα που  θέλει. Στη δική μας περίπτωση ήθελαν όχι μόνο να απομυζήσουν τα πάντα αλλά  και  να περιέλθει  η Δημόσια Περιουσία και η Εθνική Οικονομία στο Πολυεθνικό επίπεδο. Το συμφέρον του παγκόσμιου συστήματος είναι να πάει ολόκληρη η εθνική μας περιουσία στα χέρια τους. Τυφλό σύστημα που δεν υπολογίζει καθόλου τον άνθρωπο. Γι αυτό επιμένουν και στην πιο μικρή λεπτομέρεια. Πρέπει να περιέλθει ολόκληρη η εθνική οικονομία στο υπερεθνικό κεφάλαιο. Είμασταν πειραματόζωο μιας μεθόδου. Κι από τα λάθη της μεθόδου, εκείνοι  μαθαίνουν. Και τα διορθώνουν με αναδιάρθρωση. Όχι για το δικό μας όφελος. Για το δικό τους».
Αν και τα είχα περίπου ξανακούσει αυτά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, παρακολουθούσα σχεδόν άφωνος μέχρι που σκέφτηκε δυνατά: « Μα η κυβέρνησή μας, οι άνθρωποι που την απαρτίζουν, πως το δέχονται; Κοιμούνται τα βράδια; Δεν έχουν τύψεις;»
Η απλότητα των επιχειρημάτων του με «πάγωσε».
Η απάντησή του, ήταν λιγόλογη αλλά απόλυτα  σαφής. Κι αν την κατανοήσουμε, θα βρούμε κάποιες απαντήσεις. : «Όλα τα πολιτικά κόμματα θα έπρεπε να υπερασπίσουν το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται. Τα απαξιώνουν όλα. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα του πολιτικού ήθους, της συνείδησης, Συνεχίζεται σταθερά  η ποδηγέτηση  του Ελληνικού λαού από το Μεγάλο Δουκάτο  με τους Έλληνες «τσάτσους» του προς τον πιο βαθύ  γκρεμό. Προς μια έξοδο από το ευρώ μέσω μιας ελεγχόμενης από τους δανειστές  πτώχευση. Ευγενικότερα, πρόκειται για «Βασάλους». Οι Βασάλοι ήταν  στο φεουδαρχικό σύστημα οι αντιπρόσωποι των μεγάλων γαιοκτημόνων και του βασιλιά. Σ εμάς ισχύει εξευτελισμός. Διοικητικοί υπάλληλοι έρχονται και κατευθύνουν πρωθυπουργούς και υπουργούς μιας –υποτίθεται- δημοκρατίας.  Δυστυχώς η συνείδηση της  πολιτικής αποστολής της ηγεσίας μας, έχει εκλείψει. Ζούμε σε καθεστώς  πραξικοπηματικής επέμβασης  και διοικούν «τσάτσοι» κατ εντολήν που δεν είναι  καν αποτελεσματικοί.»
Σκύβω το κεφάλι μου, τοποθετώ  ανάμεσα στα χέρια μου και βάζω τα κλάματα. Τα κρύβω τα δάκρια ακόμα κι απ΄ τον εαυτό μου. Αλλά το έγκλημα έχει συντελεστεί. Είμαι κι εγώ αναγκαστικά υπήκοος «τσάτσων» και Βασάλων. Τους ακούω να μιλάνε και να ανακοινώνουν και να προσπαθούν να μας… πείσουν ότι δίνουν  μάχες για το συμφέρον μας και για το συμφέρον της πατρίδας μας την ώρα που η πατρίδα μας βρίσκεται κάτω από τη μπότα του νέο – φεουδαρχισμού στον πάτο του βαρελιού, πτωχή και  άτιμη. Χωρίς μέλλον. Χωρίς αξιοπρέπεια. Χωρίς ούτε καν αύριο.
Και απομένει το «ζουμί» που όλοι αναζητούμε: Και τώρα; Τι γίνεται;
Δεν σας μεταφέρω την επίσης λιγόλογη απάντηση του καθηγητή.  Σας μεταφέρω με απόλυτη ειλικρίνεια το δικό μου συμπέρασμα : Βλέπω μπροστά μου ένα τρίστρατο και πρέπει να αποφασίσω ποια «στράτα» θα ακολουθήσω εγώ.  Την πειθήνια  συνέχιση της σημερινής πορείας που οδηγεί στην πλήρη εξουδετέρωση κάθε αντίστασης, στην εξουθένωση και στην υποταγή κάτω από την «ομπρέλα» των σύγχρονων «πατερούληδων»;  Την  πλήρη αδιαφορία που θα μας οδηγήσει σε εμφύλιο σπαραγμό με αλληλοσυγκρουόμενα «αντάρτικα πόλεων»; Ή την  ολοκληρωτική λαική πίεση σε κάθε επίπεδο ώστε να φύγουν αμέσως οι «Βασάλοι» και να υποχρεωθούν όσοι «αντέχουν» να ομονοήσουν , να συνεργαστούν, να συγκλίνουν  ώστε  να παλέψουμε όλοι μαζί εναντίον του κοινού εχθρού;
Προσωπικά, επιλέγω  με κάθε κόστος, την τρίτη «στράτα». Ξέρω ότι υπάρχουν κι άλλοι. Αλλά το καταθέτω και περιμένω.