meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΧΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΜΟΛΙΣ 18 ΕΤΩΝ


Χάρης Ιωάννου: Εφευρέτης... μόλις 18 χρόνων

Πριν από τη σπουδαία διεθνή διάκριση από την Google για το λεγόμενο «εξωσκελετικό γάντι», ο Χάρης Ιωάννου είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2012 και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Μηχανική στον 24ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες. Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί και από τη UNICEF για τη συμβολή του στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.
Λίνα Γιανναρου

«Όλοι σας έχετε έναν εφευρέτη μέσα σας, αφήστε τον να βγει έξω». Με αυτό τον τρόπο ο 18χρονος σήμερα Χάρης Ιωάννου είχε κλείσει τη σύντομη ομιλία του στο TedxAthens 2012, ξεσηκώνοντας τα χειροκροτήματα του κοινού. Ελάχιστοι ωστόσο θα μπορούσαν να περηφανευτούν ότι κατανόησαν τα όσα θαυμαστά είχε παρουσιάσει με άνεση καταξιωμένου επιστήμονα λίγο νωρίτερα: πώς εμπνεύστηκε και ανέπτυξε το λεγόμενο «εξωσκελετικό γάντι» το οποίο ενισχύει και στηρίζει την κίνηση της ανθρώπινης παλάμης, ανιχνεύοντας το ανεπαίσθητο ερέθισμα του χρήστη, εφεύρεση που έφτασε να διακριθεί μέχρι και στο Google Science Fair 2013, τον μεγαλύτερο επιστημονικό διαγωνισμό για μαθητές ηλικίας 13-18 ετών, και πώς όλα αυτά τα έκανε στο υπόγειο του σπιτιού του, στο περιθώριο των μαθημάτων και της εφηβικής του ζωής.

Όλοι πάντως μπορούν να ταυτιστούν με την αφορμή. «Στα 15 μου ήμουν με τη γιαγιά μου στο χωριό και βλέπαμε τηλεόραση», θυμάται ο Χάρης. «Όταν της είπα να αλλάξει κανάλι, πρόσεξα με τι δυσκολία έπιανε με τα χέρια της το τηλεκοντρόλ και προσπαθούσε να πατήσει το κουμπί». Η μελαγχολία της στιγμής έγινε κινητήριος δύναμη. Σε δύο χρόνια η πρωτοποριακή του συσκευή, βάρους 400 γραμμαρίων, κατασκευασμένη για να βοηθήσει ανθρώπους με κάποιου είδους αναπηρία στα άνω άκρα, ή άλλα μυοσκελετικά προβλήματα, είχε γίνει πραγματικότητα. «Είχα βέβαια και κάποια προβλήματα. Ας πούμε τις συγκολλήσεις τις έκανα με καλάι (σ.σ. συγκολλητικό κράμα μαλακής συγκόλλησης από κασσίτερο και άλλα μέταλλα), γιατί η μητέρα μου δεν με άφηνε να κάνω ηλεκτροκόλληση στο σπίτι» διηγείται γελώντας.

Πριν από τη σπουδαία διεθνή διάκριση από την Google (ήταν ανάμεσα στους 5 φιναλίστ της κατηγορίας 17-18 ετών), ο Χάρης Ιωάννου είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2012 και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Μηχανική στον 24ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες. Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί και από τη UNICEF για τη συμβολή του στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου