meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΣΕ ΡΟΛΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ


Το άλογο σε ρόλο θεραπευτή

Ζωή μετ’ εμποδίων βιώνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Εμπόδια όμως που η ιπποθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να καταρριφθούν, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Ο κυρίος Πολύζος, φυσικοθεραπευτής-ιπποθεραπευτής, εκπαιδευτής θεραπευτικής ιππασίας και πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών θεραπευτικής Ιππασίας, μιλά για τη μέθοδο αυτή που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση και δίνει οδηγίες σχετικά με το πού μπορούμε να απευθυνθούμε αλλά και τι να προσέχουμε.

Από τη Λετίτσια Μουστάκη


Κύριε Πολύζο, τι είναι η θεραπευτική ιππασία;

«Η θεραπευτική ιππασία είναι μια δυναμική μέθοδος αποκατάστασης, που απευθύνεται σε άτομα με νευρολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές και τελευταία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος αποκατάστασής τους. Χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: στην ιππική θεραπευτική εκπαίδευση και γυμναστική και στην ιπποθεραπεία. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένας ασθενής από την κίνηση του αλόγου και την επαφή μαζί του, χωρίς παρέμβαση θεραπευτή. Η δεύτερη είναι η μεταφορά μιας θεραπευτικής συνεδρίας από το εργαστήριο στη ιππική αρένα, εκμεταλλευόμενοι τα οφέλη που μπορεί να μας παρέχει η κίνηση της ράχης του αλόγου, η επαφή του ασθενούς με το άλογο και ο χώρος που διεξάγονται οι θεραπευτικές συνεδρίες».

Γιατί τα άλογα μπορούν να «παίξουν» ρόλο θεραπευτή;

«Το άλογο υπήρξε πάντα αχώριστος φίλος του ανθρώπου, μια σχέση που στηρίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά. την αγάπη και το σεβασμό. Ο άνθρωπος επιδιώκει να δεθεί με το άλογο, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά, αφού έτσι αποκτά ένα σημαντικό κίνητρο και επιθυμεί να συμμετέχει με ευχαρίστηση στη θεραπευτική διαδικασία αποκομίζοντας πολλαπλά κινητικά, αντιληπτικά, ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη, τα οποία τον βοηθούν να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι η τρισδιάστατη κίνηση που παράγει η λεκάνη του κατά τη βάδιση η οποία μεταφέρεται στον αναβάτη, που προσπαθώντας να διατηρήσει τη θέση του πάνω του αποκτά πολλά κινητικά οφέλη».

Σε ποιες ασθένειες εφαρμόζεται;

«Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις νευρολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές παιδιών και ενηλίκων, όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση, οι μυοπάθειες οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος (αυτισμός, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομο Rett κ.λπ.), η ψυχοκινητική καθυστέρηση, η νοητική υστέρηση, το σύνδρομο Down, η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εγκεφαλικά επεισόδια, κακώσεις νωτιαίου μυελού κ.ά.».

Τι θεραπευτικά αποτελέσματα μπορούμε να περιμένουμε;

«Αυτό είναι σχετικό με την κάθε πάθηση. Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει π.χ. ένας ασθενής με κινητικά ελλείμματα είναι η βελτίωση της ισορροπίας και του κινητικού συντονισμού, η ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου, η αύξηση της συμμετρίας του σώματος, η βελτίωση της βάδισης κ.ά. Ένας ασθενής με αυτισμό μπορεί να περιμένει βελτίωση των γνωστικών και αντιληπτικών ικανοτήτων του, αύξηση της συγκέντρωσης-προσοχής και του οπτικοκινητικού συντονισμού, βελτίωση της επικοινωνίας, αύξηση της κοινωνικότητας περιορισμό των αισθητηριακών διαταραχών».

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν απευθυνθούμε σε κάποιο κέντρο θεραπευτικής ιππασίας;

«Κατ΄ αρχάς, ξεκινώντας με την πεποίθηση ότι το παιδί μας θα κάνει θεραπεία, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα κέντρο που αποτελείται μόνο από θεραπευτές, ελέγχοντας την επιστημονική κατάρτισή τους και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα η θεραπευτική ιππασία έχει γίνει ένα είδος "μόδας" με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλές ομάδες, αποτελούμενες από μη επιστημονικά καταρτισμένα άτομα. Υπάρχουν όμως και αρκετές άρτια εξειδικευμένες ομάδες ιπποθεραπείας. Στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης π.χ., όπου εδρεύει η Επιστημονική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΘΙΙΕ), έχουμε δημιουργήσει μαζί με τον Γιάννη Νικόλαου και τον Νίκο Νικολαΐδη ένα πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κέντρο αποκατάστασης αποτελούμενο μόνο από εξειδικευμένους θεραπευτές όλων των ειδικοτήτων, όπου παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Όλοι οι θεραπευτές είναι μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών θεραπευτικής Ιππασίας (ΠΑΣΙΕΘΙ). Είναι σημαντικό νομίζω να αναφέρω ότι η ΕΕΘΙΙΕ, πρωτοπορώντας για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων θεραπευτικής ιππασίας του εξωτερικού. Τον περασμένο μήνα εκπαιδεύσαμε μια ομάδα από τη Γαλλία, ενώ έχουν έρθει ήδη σε επαφή μαζί μας και άλλες ομάδες του εξωτερικού, οι οποίες θέλουν να ακολουθήσουν το δικό μας μοντέλο αποκατάστασης».

Ποιοι μπορούν να γίνουν ιπποθεραπευτές;

«Ο εκπαιδευτής θεραπευτικής ιππασίας δεν είναι ανεξάρτητο επάγγελμα. Είναι μια εξειδίκευση μετά την αποφοίτηση από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ύστερα από κατάλληλη εκπαίδευση, ιπποθεραπευτές μπορεί να γίνουν οι φυσιοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές, οι λογοθεραπευτές, οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι, ενώ εκπαιδευτές θεραπευτικής ιππασίας μπορεί να γίνουν οι ειδικοί παιδαγωγοί, οι γυμναστές ειδικής αγωγής, οι εκπαιδευτές ιππασίας και οι κοινωνικοί λειτουργοί».

Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι θεραπείες και πόσο κοστίζει η επίσκεψη;

«Οι θεραπείες θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και η επίσκεψη κοστίζει όσο και μία θεραπεία (εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία κ.λπ.) σε μία αίθουσα, δηλαδή 30 με 35 ευρώ».

 
Πηγή: περιοδικό «Αρμονία»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου