meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ


Γέφυρα Ζωής για ιδιαίτερα παιδιά

Στην Ελλάδα της κρίσης και της κατήφειας, μια ομάδα γονιών και εθελοντών αποφάσισε να δώσει χαρά και διέξοδο σε παιδιά με αυτισμό και νοητική στέρηση. Με προσωπική δουλειά και χρηματοδότηση, η Γέφυρα Ζωής δημιούργησε στο Περιστέρι έναν πολυχώρο 200 τμ όπου τα παιδιά αλληλεπιδρούν, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν πως να διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους. Όπως όμως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Εnet ο πρόεδρος του Δ.Σ  Διονύσης Γουράνιος, μέσα σε έξι μήνες η προσέλευση είναι μεγάλη και μόνη η στήριξη γονιών και εθελοντών δεν είναι αρκετή για να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις του, μοναδικού για την περιοχή κέντρου για παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες.

"Η όλη πρωτοβουλία ξεκίνησε επειδή διαπιστώναμε ότι παιδιά με ειδικές ικανότητες, αυτισμό ή νοητική στέρηση μετά την επιστροφή από τα σχολεία τους έμεναν κλεισμένα στο σπίτι, βλέποντας τηλεόραση" λέει στο Enet ο Διονύσης Γουράνιος και σημειώνει: "έχει σημασία για τα παιδιά αυτά να βρίσκονται με άλλα, να γνωρίζονται, να κάνουν παρέα με άλλα παιδιά που βρίσκονται στο ανάλογο επίπεδο". Η Γέφυρα Ζωής, στους έξι μήνες λειτουργίας της, κατάφερε να συγκεντρώσει 25 εθελοντές, οι οποίοι ασχολούνται με τα 39 παιδιά που απασχολούνται καθημερινά από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Το πρόγραμμα της Γέφυρας Ζωής προσαρμόζεται ανάλογα με το πρόγραμμα των εθελοντών αλλά αναμφίβολα προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και καινοτόμες. Τα παιδιά διδάσκονται χορό, φωνητική και τραγούδι, θεατροθεραπεία, κάνουν εργοθεραπεία και λογοθεραπεία, ασχολούνται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές (με παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για ΑΜΕΑ) ενώ η ομάδα των νηπίων μαθαίνει μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε και τμήμα γιόγκα, που μαθαίνει στα παιδιά τεχνικές αναπνοής ώστε να ελέγχουν την ενέργειά τους ενώ εθελοντές μαθαίνουν στα μεγαλύτερα παιδιά το πως να ψωνίζουν μόνα τους ή να μετακινούνται στην πόλη τους! Επίσης υπάρχει μέριμνα και για τους γονείς καθώς λειτουργεί τμήμα ψυχολογικής και συμβουλευτικής.

"Δυστυχώς, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν αρκεί. Υπολογίζαμε ότι το κέντρο μας θα εξυπηρετεί 14 παιδιά σε ένα χρόνο αλλά σε μόλις έξι μήνες έχουμε ξεπεράσει τα 40, ο χώρος έχει αποδειχθεί μικρός και αναγκαζόμαστε να μοιράζουμε τα τμήματα για να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες" τονίζει στο Enet ο κ.Γουράνιος σημειώνοντας ότι οι μόνοι πόροι της Γέφυρας Ζωής προκύπτουν από τους γονείς των παιδιών, το Δ.Σ που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων και συνταξιούχους που προσφέρουν από το υστέρημά τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χαμηλο συνταξιούχου που -συγκινημένος από την προσπάθεια που γίνεται- προσφέρει κάθε μήνα 50 ευρώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ σημειώνοντας "δύναμή μας είναι οι καθημερινοί άνθρωποι-από πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες ακούσαμε μόνο λόγια μέχρι σήμερα και δεν είδαμε καμιά πράξη".

Η Γέφυρα Ζωής διαπιστώνει ότι ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο της καθώς εκτός του Περιστερίου και των γύρω δήμων  υπάρχει προσέλευση παιδιών ακόμη και από μακρινές περιοχές όπως το Κρυονέρι, το Παγκράτι και η Καλλιθέα. "Στόχος μας είναι να μας παραχωρηθεί ένας χώρος από την Περιφέρεια ώστε να μην πληρώνουμε ενοίκιο καθώς δεν λαμβάνουμε συμμετοχή από τις οικογένειες των παιδιών άρα δεν έχουμε έσοδα, μόνο έξοδα" σημειώνει ο κ.Γουράνιος απευθύνοντας έκκληση για εθελοντές όλων των ειδικοτήτων. " Η μόνη προϋπόθεση είναι να αγαπούν τα παιδιά, που όταν εισπράττουν αγάπη την επιστρέφουν στο πολλαπλάσιο" σημειώνει χαρακτηριστικά.

"Πρέπει να κοιτάξουμε επιτέλους την κοινωνική πολιτική" τονίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ και συμπληρώνει: "οι ψυχές των παιδών δεν εξαγοράζονται με φωτογραφίες"

Περισσότερες πληροφορίες: http://gefyrazwhs.blogspot.gr
Εmail: gefyrazohs@yahoo.gr
Facebook:ΓΕΦΥΡΑ-ζωής
Τwitter:@gefyrazohs

Δ.Κ.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου