meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

80 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ



Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού: Τεράστια αγκαλιά

Ογδόντα μαθητές του Ειδικού Λυκείου Ιλίου, έστειλαν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα στη διαφορετικότητα. «Ας φτιαχτούν σχολεία που θα ενσωματώσουν και τα άτομα με αναπηρίες» λέει με νόημα στην «Εφ.Συν.» η κοινωνική λειτουργός, Μαρίνα Σιμωνετάτου. «Μόνο δύο σχολεία λειτουργούν στη χώρα μας γι’ αυτά τα παιδιά και αυτά μόνο στην Αττική. Τα παιδιά με κινητικές αναπηρίες μπορούν να φοιτήσουν στα κανονικά σχολεία, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές». Η 16χρονη Αλεξάνδρα Ελευθεράκη, μαθήτρια της Α Λυκείου του «Ειδικού Λυκείου Ιλίου», μαζί με τον Ανδρέα Πορφύρη, μαθητή της Β Λυκείου, καθισμένοι στα αναπηρικά καροτσάκια τους είδαν χθες για πρώτη φορά την Ακρόπολη. Ο Ανδρέας που είναι ο καλύτερος μαθητής του σχολείου, λέει στην «Εφ.Συν.»: «Ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις προς κάποιες ομάδες, είτε φυλετικές είτε για άτομα με ειδικές ανάγκες, πρέπει να εξαλειφθούν, για να γίνει καλύτερη η ανθρωπότητα».

Της Μαρίας Δήμα

Στον Παρθενώνα, το αιώνιο σύμβολο του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, ένωσαν τα χέρια τους χιλιάδες παιδιά δημιουργώντας ανθρώπινη αλυσίδα, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Περισσότεροι από 2.000 μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από διάφορα σχολεία της Αττικής, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργου Σούρλα, άνοιξαν τις αγκαλιές τους στο διαφορετικό και έστειλαν από τον Ιερό Βράχο αντιρατσιστικά μηνύματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Κρατώντας πολύχρωμα πλακάτ που έγραφαν «αγκαλιάζουμε την Ακρόπολη, αγκαλιάζουμε την ανθρωπότητα», κάτω από τον ηλιόλουστο αττικό ουρανό και με τους τουρίστες από όλο τον κόσμο που συνέρρεαν χθες να τα φωτογραφίζουν, τα παιδιά τραγούδησαν για τον «μεγάλο κύκλο της Γης που χωρά μικρούς και μεγάλους».

«Στο σχολείο προσεγγίζουμε πολύ το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων και οι μαθητές μας έχουν εμπεδώσει το μήνυμα αδελφοποιημένοι, ίσοι και αγαπημένοι», λέει η Βασιλική Σπανού, διευθύντρια των εκπαιδευτηρίων «Παλλάδιο» που συνόδευσε στην Ακρόπολη 150 παιδιά.

Στην ίδια ανθρώπινη αλυσίδα συναντήσαμε μαθητές απ’ την Σαλαμίνα που, μαζί με τη δασκάλα τους Αγγελική Πατάπη, φώναζαν -προτάσσοντας τις παλάμες τους- «στοπ στον ρατσισμό». Η νεαρή δασκάλα μάς εξηγεί ότι οι μαθητές της είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, καθώς η ίδια με αφορμή περιστατικά ρατσισμού που συμβαίνουν στην κοινωνία μας αλλά και στην τοπική τους κοινωνία συζητά πάντα μαζί τους το θέμα αυτό στην τάξη.

Ογδόντα μαθητές του Ειδικού Λυκείου Ιλίου, έστειλαν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα στη διαφορετικότητα. «Ας φτιαχτούν σχολεία που θα ενσωματώσουν και τα άτομα με αναπηρίες» λέει με νόημα στην «Εφ.Συν.» η κοινωνική λειτουργός, Μαρίνα Σιμωνετάτου. «Μόνο δύο σχολεία λειτουργούν στη χώρα μας γι’ αυτά τα παιδιά και αυτά μόνο στην Αττική. Τα παιδιά με κινητικές αναπηρίες μπορούν να φοιτήσουν στα κανονικά σχολεία, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές». Η 16χρονη Αλεξάνδρα Ελευθεράκη, μαθήτρια της Α Λυκείου του «Ειδικού Λυκείου Ιλίου», μαζί με τον Ανδρέα Πορφύρη, μαθητή της ΒΛυκείου, καθισμένοι στα αναπηρικά καροτσάκια τους είδαν χθες για πρώτη φορά την Ακρόπολη. Ο Ανδρέας που είναι ο καλύτερος μαθητής του σχολείου, λέει στην «Εφ.Συν.»: «Ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις προς κάποιες ομάδες, είτε φυλετικές είτε για άτομα με ειδικές ανάγκες, πρέπει να εξαλειφθούν, για να γίνει καλύτερη η ανθρωπότητα».

Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου