meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

7500 ΠΟΛΙΤΕΣ ΩΦΕΛΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΤΟ 2012

Περίπου 7.500 πολίτες ωφελίθηκαν από τα δωρεάν προγράμματα προληπτικής ιατρικής και τις συνεργασίες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου το 2012, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
Ενδεικτικά στοιχεία από τον απολογισμό του Δήμου Ιλίου το 2012:

Δημοτικά Ιατρεία

Συνεχίστηκε απρόσκοπτα η λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων με συνολικούς εξυπηρετούμενους 2.786 άτομα από 24 εθελοντές ιατρούς και κοινωνικούς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που παρείχαν τις υπηρεσίες τους (Χειρούργο/Ογκολόγο Παιδοψυχίατρο Οφθαλμίατρο Ορθοπεδικό Παιδίατρο Οδοντίατροι Γυναικολόγο Ωτορινολαρυγγολόγο  Αιματολόγο Νευρολόγο Ψυχολόγοι).

Ίδρυση και Λειτουργία παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής



Ο Δήμος μας συνεκτιμώντας τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και τα στοιχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας όπου αποτυπώνεται η οικονομική αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει σημαντικός αριθμός πολιτών καθώς και την μη δυνατότητα πρόσβασης αυτών σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με την αριθμ. 237/2012 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου ίδρυσε και λειτουργεί μέσω των Δημοτικών Ιατρείων παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Σκοπός του Παραρτήματος είναι η παροχή σε εθελοντική βάση πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας σε κατοίκους του Δήμου που είναι ανασφάλιστοι και στερούνται πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης καθώς και η πλήρης παιδιατρική κάλυψη ανασφάλιστων παιδιών για τη Δυτική Αθήνα. Στο Δήμο Ιλίου πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2012 δύο εμβολιαστικές δράσεις σε ανασφάλιστα παιδιά. Η πρώτη έγινε σε συνεργασία με την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» και εμβολιάστηκαν 75 ανασφάλιστα παιδιά (139 εμβόλια). Η δεύτερη δράση υλοποιείται με τη συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Ο αριθμός των παιδιών που εμβολιάστηκαν έως 30/12/2012 ανήλθε σε 96 ανασφάλιστα παιδιά (δημότες Ιλίου και ετεροδημότες).



Στο Δήμο Ιλίου εδρεύει επίσης το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Ιλίου της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου το οποίο καλύπτει εμβολιαστικά παιδιά απόρων και λοιπών ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης

α. Πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και του Τραχήλου της μήτρας. Από τις 3 Δεκεμβρίου 2012 ξεκίνησε να υλοποιείται εκ νέου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Η Κινητή Μονάδα Μαστού του Ιδρύματος παρείχε υπηρεσίες στην Πλατεία Ζωοδόχου Πηγής (δωρεάν εξετάσεις - test PAP και μαστογραφία- σε γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών).

Συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας μέσω των Δημοτικών Ιατρείων με το εργαστήριο Διαγνωστικής Κυτταρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» στο πλαίσιο του Προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες ηλικίας 25 -65 ετών με τη δοκιμασία του test ΠΑΠ κάθε τρία χρόνια το οποίο έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

β. Πρόγραμμα διάγνωσης προβλημάτων αναπνευστικού συστήματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Διεξήχθησαν και το έτος 2012 σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης για τους καπνιστές κατοίκους του Ιλίου άνω των 40 ετών με στόχο την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Εξετάσθηκαν δωρεάν 193 άτομα από την Κινητή Μονάδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και διαγνώσθηκαν 50 περιστατικά με ΧΑΠ. Τον Νοέμβριο του 2012 όλοι οι διαγνωσθέντες με κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα κλήθηκαν εκ νέου από την Κοινωνική Υπηρεσία για δωρεάν επανέλεγχο και σπιρομέτρηση από εθελοντή πνευμονολόγο των Δημοτικών μας Ιατρείων.

γ. Πρόγραμμα δωρεάν παιδιατρικής περίθαλψης. Υλοποιήθηκε στις 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2012 σε συνεργασία με την Κινητή Παιδιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου πρόγραμμα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και περίθαλψης παιδιών του Δήμου Ιλίου καθώς και όμορων Δήμων. Σε 600 περίπου παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους παρασχέθηκε παιδιατρική περίθαλψη διαγνωστικός έλεγχος οδοντιατρικός έλεγχος φαρμακευτική αγωγή με την παροχή βασικών παιδιατρικών φαρμάκων προληπτική φροντίδα και αγωγή υγείας καθώς και εμβολιαστική κάλυψη.

δ. Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στα δημοτικά Σχολεία Ιλίου σε συνεργασία με το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Το Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ με το συντονισμό της Κοινωνικής Υπηρεσίας πραγματοποίησε το χρονικό διάστημα από 10/5 έως 13/6/2012 δράσεις προληπτικής Ιατρικής σε 22 Δημοτικά σχολεία του Ιλίου.

Συνολικά εξετάσθηκαν 2.769 μαθητές. Σε ποσοστό 69% των παιδιών έγινε προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος σε ποσοστό 72% έγινε οφθαλμολογικός έλεγχος ενώ σε ποσοστό 78% πραγματοποιήθηκε προληπτικός ακουολογικός έλεγχος.

ε. Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής εξέτασης στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου. Πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και Ιούνιο του 2012 με τη συνεργασία των εθελοντών οδοντιάτρων προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος σε 486 παιδιά που φοίτησαν στους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τράπεζα Αίματος – Εθελοντικές Αιμοδοσίες

 
Συνεχίσθηκε η συνεργασία με το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών και πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του έτους τρεις (3) διήμερες αιμοδοσίες για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος η οποία εξυπηρετεί ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες των δημοτών των αιμοδοτών μελών και των συγγενών τους.

 Για την ενημέρωση των ημερομηνιών διεξαγωγής των αιμοδοσιών και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας η Κοινωνική Υπηρεσία απέστειλε ταχυδρομικώς επιστολές SMS προς όλους τους αιμοδότες μερίμνησε για την τοποθέτηση αεροπανό και την ανάρτηση αφισών σε καταστήματα φαρμακεία σχολεία συλλόγους άλλες υπηρεσίες του Δήμου ενώ οι αιμοδοσίες επικοινωνήθηκαν και μέσω blogs και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 Παράλληλα για την διαχείριση έκτακτων περιστατικών ζήτησης αιμοπεταλίων μερίμνησε για την ανάρτηση ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου καθώς και την τηλεφωνική ενημέρωση και την αποστολή σχετικών SMS σε αιμοδότες της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος.

Σημειωτέον ότι η Υπηρεσία μας δημιούργησε Μητρώο Δοτών Αιμοπεταλίων.

Συνολικά το 2012 συγκεντρώθηκαν 518 φιάλες αίματος και καταγράφηκαν στο μητρώο μας 147 νέοι αιμοδότες.

Επιπλέον σημειώνουμε ότι το έτος 2012 συνολικά 186 άτομα αιτήθηκαν αίμα και χορηγήθηκαν 215 μονάδες αίματος.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου