meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ



Μια διαφορετική "ματιά"

Συνέντευξη στο Γιώργο Φιλίππου

Είναι 25 ετών  και Αντιδήμαρχος. Έχει και καλύτερο. Είναι αριστούχος της νομικής επιστήμης, είναι σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδικευόμενος στο Αστικό Δίκαιο και διατηρεί Δικηγορικό Γραφείο. Τον Λένε Βαγγέλη και εννοείται πως η καταγωγή του είναι από τη Κρήτη.

Νομίζω ότι αναφορές περί αριστείας του Βαγγέλη κατά τα μαθητικά του χρόνια, περισσεύουν.  Σαφέστατα όμως δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω τη συνδικαλιστική του πορεία.

Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Ναι σωστά καταλάβατε. Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι τυφλός εκ γενετής. Είναι τυφλός, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής  στο Δήμου του Ιλίου, επιτυχημένος νομικός, συνδικαλιστής και πάνω απ' όλα ένας άνθρωπος που δεν το βάζει ποτέ κάτω.

Τον Βαγγέλη τον γνώρισα πριν από περίπου 3 χρόνια. Δεν θα του πλέξω το εγκώμιο. Δεν του αρέσει. Τα λέγαμε στο τηλέφωνο και κάπως έτσι, από το πουθενά,  γεννήθηκε  η ιδέα για μια πρωτότυπη συνέντευξη.

Του το ζήτησα και εκείνος δέχθηκε.  Δώσαμε ραντεβού σε ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας. Του είπα ότι δεν προλάβαινα να πάω από το γραφείο του στο Δήμο και εκείνος δεν είχε κανένα πρόβλημα να με συναντήσει εκτός.

Αργοπορημένος όπως πάντα ο Βαγγέλης έφτανε με τον οδηγό του. Μίλαγε στο τηλέφωνο και προχωρούσε αμέριμνος. Στα δύο μέτρα απόσταση φώναξα «Εδώ, εδώ» και η απάντηση του αποστομωτική «Σιγά που δεν θα σε μυρίζαμε!». Και κάπως έτσι ότι άγχος και αν είχα, έφυγε με μιας.

Δεν θα σας πω τι λέγαμε στην αρχή. Άλλωστε οφείλουμε να ακολουθούμε και μια στοιχειώδη δεοντολογία. Πάντως, ο Βαγγέλης είναι άριστος γνώστης της τοπικής πραγματικότητας σε όλη τη Κρήτη. Λες και ζει ταυτόχρονα Αθήνα και Κρήτη.

Όπως σας ανέφερα και παραπάνω, ήθελα να διαφοροποιήσω αυτή τη συνέντευξη. Και ιδού το αποτέλεσμα.

Μικρός ήθελες να γίνεις: Δικηγόρος! Επηρεασμένος από πολλές ταινίες που ένας καλός δικηγόρος εμφανιζόταν προς το τέλος και υπερασπιζόταν τον αθώο ο οποίος είχε μπλέξει άδικα και με τον οποίο είχαμε όλοι ταυτιστεί ως τηλεοπτικό κοινό!

Αγαπημένο σου φαγητό είναι: Είμαι καλόβολος στο φαγητό! Ιδίως από όταν ανέλαβα ως Αντιδήμαρχος το συντονισμό των δράσεων στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου, π.χ. Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δομή Παροχής Συσσιτίων κλπ., δε δέχομαι να πετάγεται φαγητό και εκτιμώ κάθε φαγητό που μου προσφέρεται.

Σε 10 χρόνια οραματίζεσαι τον εαυτό σου: Να έχω τελειώσει το μεταπτυχιακό μου στο Αστικό Δίκαιο και να συνεχίζω να ασχολούμαι με τα κοινά, παίρνοντας πρωτοβουλίες και υποστηρίζοντας δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης με ανθρωπιστικό περιεχόμενο. Εύχομαι επίσης να έχει εφευρεθεί και 25η ώρα μες στη μέρα για να προλαβαίνω να διαβάζω περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία που μου αρέσουν και να κάνω περισσότερα ταξίδια!

Θέλεις να ταξιδέψεις: Στη Ρώμη, στη Νέα Υόρκη και στην Αυστραλία σίγουρα! Βέβαια κάθε πρόσκληση ευπρόσδεκτη!

Θεωρείς ότι από τους Έλληνες λείπει: Η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση. Αν πιστέψουμε στον εαυτό μας, θα καταλάβουμε τις δυνάμεις μας και χαμογελώντας θα ξεκινήσουμε αμέσως να χτίζουμε ένα καλύτερο Αύριο που δε θα το χρωστάμε σε κανέναν!

Από τη Κρήτη λείπει: ένα καράβι για το δρομολόγιο απευθείας Πειραιάς - Ρέθυμνο και το αντίστροφο, 365 ημέρες το χρόνο.

Τελευταία φορά που βγήκες για ποτό: Κάθε φορά που βγαίνω για ποτό να ξέρετε δεν κινδυνεύω να γίνω τύφλα!

Θεωρείς Μέντορα σου τον/την: Τη μαιευτική μέθοδο του Αρχαίου φιλοσόφου Σωκράτη που υιοθετώ και εγώ για να οδηγούμαι σε ασφαλή συμπεράσματα. Και την υπερβατική σύνθετη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη για να μπορώ να βάφω τον κόσμο με τα δικά μου χρώματα.

Είχες πρότυπο κατά την εφηβεία τον/την: Τον Πασχάλη Τερζή για τη φήμη του, την αγάπη που εισέπραττε από τον κόσμο, το νόημα των στίχων που τραγουδούσε, την ψυχή που κατέθετε, αλλά και τη σεμνότητα και την ταπεινότητα του που δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ παρά τα χρήματα και τη δόξα που γνωρίζει.

Αγαπημένη φράση: «Για δύο πράγματα δεν πρέπει να στενοχωριέσαι, γι'αυτά που διορθώνονται και γι'αυτά που δε διορθώνονται»! (Γούντι Άλεν)

Ωραιότερη στιγμή της ζωής σου: Όταν ως μαθητής στη Γ' Τάξη του 6ου Ενιαίου Λυκείου Ιλίου και με βαθμό Άριστα 20, έγινα σημαιοφόρος!

Η πιο δυσάρεστη στιγμή της ζωής σου ήταν: Κάθε φορά που πάω στην Τράπεζα και για οποιαδήποτε συναλλαγή μου απαιτούνται δύο μάρτυρες να συνυπογράφουν μαζί μου για να βεβαιώνουν ότι έχω σώας τας φρένας, αφαιρώντας μου έτσι το δικαίωμα να εκπροσωπώ τον εαυτό μου, να έχω το απόρρητο των προσωπικών μου συναλλαγών και μη σεβόμενοι την προσωπικότητα μου.

Θεωρείς ύψιστη αρετή: την ανιδιοτέλεια.

Για σένα Δημοκρατία είναι: Σέβομαι τα όσα λες ακόμα και αν διαφωνώ με αυτά.

Βρες μου ένα συνώνυμο για την Κρήτη: Παράδεισος!

Αγαπημένη εποχιακή περίοδος: η Άνοιξη.

Απεχθέστερη πολιτική μορφή στη χώρα: κάθε βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Είναι ένα κόμμα που κυνηγά και θέλει να εξαλείψει κάθε τι το διαφορετικό, δεν υπολογίζει ανθρώπινες ζωές και προωθεί τη στείρωση των αναπήρων για να μην αναπαράγονται.

Θεωρείς χαρισματικό ηγέτη τον: Ελευθέριο Βενιζέλο

Όρισε μου τον όρο πολιτική  με λιγότερο από 10 λέξεις: Ταινία με σεναριογράφο το λαό και ατάλαντους ηθοποιούς σήμερα.

Ο Συνδικαλισμός είναι απαραίτητος: όταν πραγματικά εκφράζει τα συμφέροντα όσων εκπροσωπεί και όχι όταν προωθεί τα συμφέροντα των εκφραστών του.

Κορυφαία ελληνική προσωπικότητα είναι: Πολλοί δοξάζουν τη χώρα μας σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Σίγουρα μπορώ να αναφέρω τον Μίκη Θεοδωράκη.

Οι Ευρωεκλογές αποτελούν: Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Ε.Ε. μέσω δημοκρατικών διαδικασιών για σεβασμό της χώρας μας και του Ελληνικού λαού. Αρκεί να κάνουμε σωστές επιλογές.

Τα όνειρα σταματούν: όταν αρχίζει η παραίτηση από τη ζωή

Θα έφευγες από την Ελλάδα γιατί : δε θέλω να εγκαταλείψω την Ελλάδα. Αγαπώ και στηρίζω την πατρίδα μου στα δύσκολα.

Μετάνιωσες τότε που: δε δήλωσα συμμετοχή για τη Βουλή των Εφήβων.

Θυμάσαι χαρακτηριστικά όταν: Μικρό παιδί, συνάντησα τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου