meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ



Η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Ιλίου, διοργάνωσε για πρώτη φορά φέτος, Πρόγραμμα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης για  μαθητές και μαθήτριες με αναπηρία του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Δημοτικού σχολείου Ιλίου, ηλικίας  5-14 ετών, σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργίας Ζαχαρένια Ανέμη, από τις 4 Ιουλίου έως και τις 24 Ιουλίου 2014.

Σκοπός του προγράμματος ήταν μετά την λήξη του σχολικού έτους, μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου, η δημιουργική απασχόληση των παιδιών και ταυτόχρονα η υποστήριξη της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων.

Η θετική έκβαση του προγράμματος ήταν:
Τα παιδιά να κάνουν διακοπές μέσα στην πόλη!
Εκφράσθηκαν δημιουργικά σύμφωνα με τις δεξιότητες τους και ψυχαγωγήθηκαν από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.

Ψυχολόγοι, Ειδικοί Παιδαγωγοί και Σχολική Νοσηλεύτρια τα πλαισίωσαν και τους πρόσφεραν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα στα πλαίσια των εργαστηρίων: Εικαστικών, Ζωγραφικής, Κουκλοθεάτρου, Θεατρικού Παιχνιδιού, Μουσικής, Παραμυθιού και Χορού.

Πιο συγκεκριμένα το όφελος των παιδιών από το πρόγραμμα ήταν:
  • Ασφαλή και δημιουργική απασχόληση μέσα από ομαδικές και εξατομικευμένες δράσεις, σε απολύτως προστατευμένο και οικείο περιβάλλον.
  • Έκφραση συναισθημάτων με ποικίλους τρόπους και με τη χρήση διάφορων μέσων κατάλληλων για παιδιά.
  • Ενίσχυση επικοινωνίας και εξωστρέφειας.
  • Κοινωνικοποίηση, αποδοχή του άλλου, συνεργασία και ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος.
  • Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 25 παιδιά με αναπηρία, ενώ χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από ιδίους πόρους του Δήμου Ιλίου!

Το κόστος του προγράμματος φέτος άγγιξε τα 13.000 ευρώ και εξ αιτίας της επιτυχίας του ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος έδωσε ήδη εντολή ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά να συμπεριλάβει περισσότερες ημέρες, περισσότερα παιδιά και περισσότερες δραστηριότητες!

Εμπνευστής του προγράμματος ο Αντιδήμαρχος Ιλίου και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος από την αρχή της σχολικής χρονιάς συντόνισε από κοινού με τον διευθυντή του σχολείου κ. Αθανασόπουλο όλο το σχεδιασμό του προγράμματος, μέσα από πολλές συναντήσεις με τους γονείς των παιδιών και τους δασκάλους τους, ώστε να κατανοήσουν και να καλύψουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις εξειδικευμένες, ατομικές, εκπαιδευτικές  ανάγκες του καθενός. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου