meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΛΙΟΥ: 11.500 ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ



Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο (ΙΑΚ) Ιλίου είναι υπηρεσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υγείας (Primary Health care), που υλοποιεί προγράμματα και εφαρμόζει επιχειρησιακά σχέδια δράσης και στοχευμένες παρεμβάσεις σε ευαίσθητες πληθυσμιακά ομάδες. Λειτουργεί με την έγκριση και τη στήριξη του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου και υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του Διοικητή του Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Ιλίου αφορούν στην υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, αγωγής και προαγωγής υγείας της μητέρας και του παιδιού (αλλά και στους ενήλικες) με τις εξής δράσεις:

1)      Εντός του ιατρείου.

α) κλινική εξέταση βρέφους-παιδιού, σωματομέτρηση, ανιχνευτικές δοκιμασίες όρασης, έλεγχος βιβλιαρίων, εμβολιασμοί , (παιδιών και ανηλίκων) συμβουλευτική διατροφής, ψυχοσωματικής ανάπτυξης, θηλασμού, οικογενειακού προγραμματισμού, χορήγηση ατομικών δελτίων υγείας μαθητών, λήψη τεστ pap, εκπαίδευση για αυτοεξέταση μαστού, παρακολούθηση εγκύου.

β)  εκπαίδευση φοιτητών ΤΕΙ Αθήνας τμημάτων Μαιευτικής και Νοσηλευτικής στο μάθημα «Προαγωγή Υγείας». 

γ) επιστημονικές δημοσιεύσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Παιδιατρικά συνέδρια.

2)      Εκτός του Ιατρείου.

α) συστηματικός αντιφυματικός εμβολιασμός με επισκέψεις σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ιλίου, αλλά και όμορων δήμων, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης.

β) επισκέψεις σε σχολεία για έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης των μαθητών και χορήγηση ατομικών δελτίων υγείας σε συνεννόηση με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 

γ) ομιλίες σε σχολεία για θέματα αγωγής  και προαγωγής υγείας.

δ) συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και φορείς της περιοχής όπως ορφανοτροφεία, ιδρύματα, παράρτημα «Χαμόγελο του παιδιού», Κέντρα Νεότητας, ξενώνες μεταναστών για την κάλυψη των αναγκών των μητέρων και των παιδιών τους σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

ε) υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Π.Γ.Ν. Αττικόν σε απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ως άνω αναφερόμενες υπηρεσίες δεν απευθύνονται μόνο στους κατοίκους του Δήμου Ιλίου, αλλά και σε κατοίκους όμορων δήμων, καθώς τα κοντυνότερα ΙΑΚ Πετρούπολης και Ζεφυρίου υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ειδικοτήτων.

Συνοπτικά η ετήσια κίνηση στο ΙΑΚ Ιλίου κατά τα έτη 2012 και 2013 ήταν:

2012
- Παιδιατρικό : 4790 παιδιά,
- Μαιευτικό-Γυναικολογικό: 1203 γυναίκες
Σύνολο 5.993 άτομα

2013
- Παιδιατρικό: 4390 παιδιά,
- Μαιευτικό-Γυναικολογικό: 1105 γυναίκες
Σύνολο 5495 άτομα

Οι υπηρεσίες του ΙΑΚ Ιλίου απευθύνονται κυρίως σε άπορα ή ανασφάλιστα παιδιά Ελλήνων, οικονομικών μεταναστών, πολιτικών προσφύγων, παιδιά που ανήκουν στην κοινωνική ομάδα των ROM, σε παιδιά που αν και ασφαλισμένα δε μπορούν να αξιοποιήσουν τις ασφαλιστικές δυνατότητές τους λόγω οικογενειακών προβλημάτων, καθώς και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που εγκρίνει η Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Διεύθυνση: Θέτιδος 24, Ίλιον
Τηλέφωνο: 210 2619772
φαξ : 210 2619772


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου