meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΕΕΔΑ: ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Το νομοσχέδιο της Ειδικής Αγωγής απειλεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

Την έντονη ανησυχία της για την αδυναμία του νομοθέτη να ανταποκριθεί κατά τρόπο εύστοχο και αποτελεσματικό, συμβατό με το διεθνώς κατοχυρωμένο  δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, στα θεσμικά κενά που χαρακτηρίζουν διαχρονικά την ελληνική νομοθεσία στο ζήτημα της Ειδικής Εκπαίδευσης εκφράζει μέσα από δελτίο τύπου της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το δελτίο τύπου εκδόθηκε με αφορμή την επικείμενη εισαγωγή προς ψήφιση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής του Σχεδίου Νόμου «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»,. Θυμίζουμε ότι το news.gr έχει γράψει ότι θα  κατατεθεί  στο  τρίτο θερινό τμήμα  της βουλής.

Ειδικότερα, η ΕΕΔΑ, μετά από διαβούλευση που διοργάνωσε με ενδιαφερόμενους φορείς, επισημαίνει ότι πέραν του ουσιαστικού περιεχομένου των διατάξεων του παρόντος Σχεδίου Νόμου, το οποίο δε συνάδει με τις αναγνωρισμένες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αρχές που διέπουν το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εκπαίδευση, προβληματισμό δημιουργεί και η ποιότητα της ίδιας της διαδικασίας νομοθέτησης.

Η πανσπερμία διατάξεων που χαρακτηρίζει στη Χώρα μας την Ειδική Εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την έλλειψη αξιολόγησης του προϋπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και την απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και τους ενδιαφερόμενους συλλογικούς φορείς, πλήττουν εκτός από την ασφάλεια δικαίου και τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Αναγνωρίζοντας ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης των ΑμεΑ καθορίζει και συμπαρασύρει την ποιότητα του συνόλου της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η ΕΕΔΑ εκτιμά ότι η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία δεν έχει τόσο ανάγκη από ένα νέο νομοθέτημα, όσο από τον προσδιορισμό μετρήσιμων στόχων, την αναλογική αύξηση και ορθολογική απορρόφηση των απαιτούμενων για την αποτελεσματική υλοποίηση της ειδικής αγωγής πόρων και την ισότιμη κατανομή των πόρων στο πεδίο της εκπαίδευσης. Πολλώ δε μάλλον αν στα χρόνια προβλήματα που παρατηρούνται στην εκπαίδευση των ΑμεΑ προστεθούν οι σοβαρότατες επιπτώσεις της παρούσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην αντιμετώπιση της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Η ΕΕΔΑ, εκπληρώνοντας το θεσμικό της ρόλο ως συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι έτοιμη να συνδράμει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και εκφράζει την αισιοδοξία ότι η Πολιτεία θα λάβει υπόψη της το σύνολο των Συστάσεών της, όπως αποτυπώνονται τόσο στις από 10 Ιουλίου 2014 Συστάσεις τις με αφορμή το Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, όσο και στις από 9 Απριλίου 2009 Προτάσεις της σχετικά με την εφαρμογή του Ν3699/2008 «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

Καλόγηρος Βασίλειος.


Πηγή: http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου