meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

SOLIDARITY NOW: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ



Ιατρικές εξετάσεις σε ανασφάλιστους

Ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έφθασαν στα γραφεία του Κέντρου. Δέχθηκε την ιατρική φροντίδα της ομάδας και η αρχική διάγνωση έκανε λόγο για υποψία κακοήθειας στον λάρυγγα. Ο 65χρονος ασθενής όμως δεν πήγε στα δύο προγραμματισμένα ραντεβού στο νοσοκομείο που του είχαν κλείσει οι άνθρωποι του Κέντρου για περαιτέρω έλεγχο. Ήταν ανασφάλιστος και όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του δεν μπορούσαν να τον βρουν επειδή στο σπίτι του είχαν κόψει το ρεύμα και το τηλέφωνο.

Αυτό είναι ένα από τα δεκάδες περιστατικά τα οποία από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν στο Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το πρώτο Κέντρο του δικτύου Solidarity Now, ενός δικτύου ανθρώπων και οργανώσεων που συνεργάζονται για να βοηθήσουν όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση στην Ελλάδα.

Στη συμβουλευτική επιτροπή του δικτύου, μάλιστα, βρίσκονται επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί, μεταξύ αυτών ο καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος, αλλά και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος.

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και αυτή του 65χρονου είχε αίσιο τέλος, καθώς κανονίστηκε νέο ραντεβού στο Νοσοκομείο Παπανικολάου όπου επιβεβαιώθηκε η αρχική διάγνωση και υπεβλήθη σε ολική λαρυγγεκτομή. Μόλις πριν από λίγο διάστημα ο άνθρωπος αυτός πέρασε από το Κέντρο Αλληλεγγύης για να ευχαριστήσει την ομάδα που τον βοήθησε, όχι μόνο για το ιατρικό κομμάτι, αλλά και γιατί πλέον με ενέργειές τους έχει πρόνοια και θα μπορεί να πηγαίνει στο νοσοκομείο χωρίς πρόβλημα για τις εξετάσεις που θα χρειαστούν από ‘δώ και πέρα.

SOLIDARITY NOW

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Πιστεύουμε ότι, για να ανακάμψει από αυτή την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου το όραμα μιας κοινότητας η οποία θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη.

Το Solidarity Now υποστηρίζει τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται στην Ελλάδα και δημιουργεί Κέντρα Αλληλεγγύης – έναν τόπο συνάντησης όλων όσοι έχουν πληγεί από την κρίση προκειμένου να βρουν λύσεις στα κοινά τους προβλήματα.

Το Solidarity Now ιδρύθηκε από το δίκτυο Open Society Foundations και αποτελεί μια πρωτοβουλία συνεργατικής χρηματοδότησης, η οποία συγκεντρώνει τόσο μικρές δωρεές από ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη όσο και μεγαλύτερες συνεισφορές από φιλανθρωπικούς φορείς και ιδιώτες.
To Solidarity Now καθοδηγείται από μια Συμβουλευτική Επιτροπή που εμπλέκεται ενεργά στη στρατηγική πολιτική και εκτέλεση των δραστηριοτήτων του οργανισμού στην Ελλάδα.

ΚEΝΤΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓYΗΣ

Τα Κέντρα Αλληλεγγύης θα προσφέρουν χώρο σε νέες και υφιστάμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, διευκολύνοντας συνεργατικές λύσεις σε επίπεδο κοινοτήτων για επείγοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Κάθε τοπικό Κέντρο θα εστιάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες της κοινότητας στην οποία βρίσκεται. Ανάμεσα στις βασικές υπηρεσίες που θα παρέχονται στα Κέντρα Αλληλεγγύης ενδέχεται να θα περιλαμβάνονται υπηρεσίες υγείας, θέρμανσης, στέγασης, νομική βοήθεια, βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας και υποστήριξη ευπαθών ομάδων όπως ηλικιωμένοι, ασθενείς, μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Θεσσαλονίκη
Λέοντος Σοφού 26 & Εγνατία
Θεσσαλονίκη, τκ. 54625, Ελλάδα
phone +30 231 050 1030
fax +30 231 052 7518

ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν δεχτεί το πιο ισχυρό πλήγμα από το πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας στην Ελλάδα:

Οι φορολογούμενοι μισθωτοί. Οι άνεργοι και οι άστεγοι. Οι συνταξιούχοι και οι χρεωκοπημένοι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Τα υποσιτιζόμενα παιδιά. Οι μαθητές που κρυώνουν μέσα σε σχολικές αίθουσες χωρίς θέρμανση. Οι νέοι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Τα άτομα με διανοητική και σωματική μειονεξία. Οι ηλικιωμένοι που δεν είναι σε θέση να αυτοσυντηρούνται. Οι ασθενείς σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικό ιατροφαρμακευτικό υλικό. Οι μετανάστες και όσοι αναζητούν άσυλο, οι οποίοι υποφέρουν στα κέντρα κράτησης.

Οι ιστορίες τους δεν είναι ιστορίες απόγνωσης ή μοιρολατρίας.

Οι νέοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον, με τους ανέργους ανάμεσά τους να ξεπερνούν το 60%. Επίδοξοι Έλληνες γιατροί, δάσκαλοι και μηχανικοί –μια ολόκληρη γενιά απόφοιτων πανεπιστημίου με υψηλά προσόντα– εγκαταλείπουν πλέον τη χώρα, καθώς αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα στην πατρίδα τους.

ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΤΕ

Ενώστε κι εσείς τη φωνή σας και δείξτε την υποστήριξή σας διαδίδοντας το μήνυμα. Πιστεύουμε ότι, για να ανακάμψει από αυτή την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου το όραμα μιας κοινότητας η οποία θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη. Γίνετε μέλος του αναπτυσσόμενου δικτύου μεμονωμένων ατόμων και οργανισμών που συνεργάζονται προκειμένου να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν δεχτεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: www.enikos.gr, www.solidaritynow.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου