meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

"FREEDOM DRIVE 2015"!

«Freedom Drive 2015»
     

Η εκδήλωση – διαμαρτυρία «Freedom Drive» διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ανεξάρτητη Διαβίωση (European Network on Independent Living – ENIL) στο Στρασβούργο κάθε δύο χρόνια (από το 2003) δίνοντας μια ευκαιρία στα μέλη της Κίνησης για την Ανεξάρτητη Διαβίωση και τους βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντηθούν με στόχο την έμπνευση και την προώθηση των θεμάτων της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Το επόμενο Freedom Drive θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες περί τα μέσα Σεπτέμβρη του 2015 και θα διαρκέσει 5 ημέρες.

Μερικά από τα θέματα που απασχολούν και αναδεικνύονται μέσα από τις συναντήσεις και τη βασική διαδήλωση – πορεία διαμαρτυρίας είναι:

• Ο σεβασμός στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία με τις διατάξεις για την αποφυγή διακρίσεων, την προσβασιμότητα, το δικαίωμα να ζουν στην κοινότητα και την ατομική κινητικότητα, ως τα ελάχιστα κριτήρια  για το δίκαιο και την πολιτική της ΕΕ

• Η ένταξη των Ανθρώπων με Αναπηρία μέσω του καθολικού σχεδιασμού και την εγκατάλειψη των ειδικών λύσεων

• Η αποϊδρυματοποίηση - κλείσιμο των ιδρυμάτων μέχρι το 2020

• Η προσωπική βοήθεια για όλους που την έχουν ανάγκη

• Η πλήρης επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ

Τέλος, στο πλαίσιο του Freedom Drive πραγματοποιείται και η Γενική Συνέλευση του ENIL.

(Για μια καλύτερη κατανόηση της εκδήλωσης, παρακολούθησε ενδεικτικά http://www.youtube.com/watch?v=ee_kR2TRgyQ&feature=relmfu)

Ελληνική Συμμετοχή.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο τελευταίο Freedom Drive του 2013 με μία ενδεκαμελή αποστολή, αποτελούμενη από νέους ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες. Ήταν η πρώτη φορά που συγκροτήθηκε ομάδα (μετά από πρωτοβουλία του Στέλιου Κυμπουρόπουλου), καθώς μέχρι τότε, μόνο μεμονωμένοι άνθρωποι είχαν πάρει μέρος σε προηγούμενα Freedom Drive. Ο σκοπός αυτής της ανοιχτής επιστολής είναι να συγκροτηθεί μία αντίστοιχη ομάδα που θα συμμετέχει στο Freedom Drive του 2015, αλλά και θα συμβάλει σε ότι ενέργειες θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα για την προώθηση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Αυτή τη χρονιά η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ακόμη πιο οργανωμένα και να είναι παρούσα στις εργασίες του «Freedom Drive», δείχνοντας μια δυναμική στάση και μια αίσθηση πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν αναπηρία (κυρίως κινητική, τύφλωση, βαρηκοΐα, βαριές εγκεφαλικές παραλύσεις) και κατά προτίμηση οι προσωπικοί τους βοηθοί να μην είναι άτομα που προέρχονται από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον.

Η επιλογή ενός προσωπικού βοηθού που δεν ανήκει στο άμεσο περιβάλλον γίνεται με το σκεπτικό να φανεί η ανάγκη αυτού του «εργαλείου» στους πολιτικούς και τους ιθύνοντες με τους οποίους θα έρθουμε σε επαφή εκείνη την περίοδο. Επίσης, τα έξοδα για τη μεταφορά και τη διαμονή που αφορούν τον συμμετέχοντα αλλά και τον προσωπικό του βοηθό θα πληρωθούν από άλλους φορείς (σειρά προτεραιότητας ευρωπαϊκούς, εθνικούς, ιδιωτικούς). Οπότε, η μόνη χρηματική εκκρεμότητα που θα επιβαρύνει τα προσωπικά του έξοδα είναι η πιθανή πληρωμή του προσωπικού βοηθού.

Πρόγραμμα – Υποχρεώσεις.

Το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Σε γενικές γραμμές όμως, οι πρώτες τρεις ημέρες περιλαμβάνουν ομιλίες και διαλέξεις για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη και στις χώρες αυτής σχετικά με την Ανεξάρτητη Διαβίωση, γενικές πληροφορίες πάνω στην Ανεξάρτητη Διαβίωση, μελλοντικά σχέδια για την ενίσχυση και τη βελτίωση του κινήματος, ενημέρωση για τα άρθρα και την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, τη δράση και τη λειτουργία του ENIL καθώς και άλλα θέματα. Επίσης, μέσα σε αυτό το 3ήμερο πραγματοποιείται και η Γενική Συνέλευση του ENIL, που ορίζονται οι μελλοντικοί στόχοι του οργανισμού, και μπαίνουν οι υποψηφιότητες για το επόμενο διοικητικό συμβούλιο.

Τις υπόλοιπες ημέρες πραγματοποιούνται οι κύριες εκδηλώσεις του «Freedom Drive». Αρχικά γίνεται μια συνάντηση της κάθε εθνικής αποστολής με τους ευρωβουλευτές της για έκθεση των προβλημάτων των ανθρώπων με αναπηρία, τη σημαντικότητα της εφαρμογής ή ενίσχυσης των ιδεών της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και έκλυση για άσκηση πίεσης προς της εθνικές κυβερνήσεις. Τέλος, το μεγάλο γεγονός αφορά τη διαδήλωση των ανθρώπων με αναπηρία μαζί με τους προσωπικούς βοηθούς τους οι οποίοι με πλακάτ, πανό και ζωντανή διάθεση για αλλαγή ακολουθούν μια συγκεκριμένη πορεία που καταλήγει στα κτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί, βρίσκονται ώστε να ακουστεί η φωνή τους με σκοπό να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία για Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις, εκτός κι αν προκύψει σοβαρός λόγος για τον οποίο αδυνατούν να παρευρεθούν σε κάποια.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η αλλαγή της πολιτικής, αλλά και η δημιουργία των βάσεων για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν πρέπει να αφήνουμε το χρόνο να περνά χωρίς να γινόμαστε συμμέτοχοι στις αληθινές αλλαγές που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας. Η ομαδική δουλειά είναι απαραίτητη και ουσιαστική για διεκδικήσουμε πως η ζωή μας μάς ανήκει.

Αίτηση Συμμετοχής.

Αν επιθυμείτε να είστε μέρος αυτού του γεγονότος, συμπληρώστε την αίτηση και αποστείλετε την μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό σας σημείωμα ως 2 Δεκεμβρίου 2014 στο email: FreedomDriveGR2015@gmail.com

Τα στοιχεία σας θα παραμείνουν απόρρητα και δε θα δημοσιευθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου