meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

"ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ, ΤΩΡΑ"!


Σπάστε τα στερεότυπα, τώρα
     
Ένα ξεχωριστό φωτογραφικό πρότζεκτ έρχεται να αναδείξει την sexy πλευρά των ατόμων με αναπηρία, προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στην πεποίθηση των ανθρώπων ότι ένας ανάπηρος δεν μπορεί να είναι και ερωτικός. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν μένει όμως μόνο στη φωτογραφία. Πίσω από κάθε γυναίκα με αναπηρία που φωτογραφίζεται υπάρχει και μία ιστορία, μία ιστορία που μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει και άρα πρέπει να ακουστεί.

Θεοδόσης Λάζαρης.

Ένα ξεχωριστό φωτογραφικό πρότζεκτ έρχεται να αναδείξει την sexy πλευρά των ατόμων με αναπηρία, προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στην πεποίθηση των ανθρώπων ότι ένας ανάπηρος δεν μπορεί να είναι και ερωτικός.

Αρκεί να περπατήσει κανείς στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, για να συνειδητοποιήσει τη δυσμενή θέση που βρίσκονται τα άτομα με αναπηρία. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά σε μπάρες αναπήρων, μηδαμινή πρόληψη σε δημόσιους χώρους και κάθε λογής απροσδόκητα εμπόδια που κάνουν την περιπλάνησή τους στην πόλη να φαντάζει και τελικά να είναι αδύνατη. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα που δυστυχώς αποδεικνύουν ότι τα άτομα αυτά είναι δύσκολο να ενταχθούν στους ρυθμούς της καθημερινότητας ενώ είναι ενδεικτικά της έλλειψης σεβασμού που επιδεικνύουμε απέναντί τους.

Είναι επομένως και δύσκολο να καλλιεργηθεί η πεποίθηση ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμα με τους σωματικά υγιείς και ακόμα πιο δύσκολο να ανακαλύψουμε την ερωτική τους πλευρά, τον αισθησιασμό τους και το σεξαπίλ τους. Μία ομάδα φωτογράφων όμως από τη Νέα Υόρκη εντοπίζοντας τις στερεοτυπικές πεποιθήσεις που έχουν εμφυτευθεί στη συνείδηση των ανθρώπων απέναντι στα άτομα με αναπηρία, επιχειρούν μέσα από ένα πρωτότυπο, μα πάνω από όλα «ανθρώπινο» φωτογραφικό πρότζεκτ να σπάσουν τα ταμπού. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλά…

Τα δημιουργικά μυαλά που βρίσκονται πίσω από το “The Raw Beauty NYC Photography Project” επαναπροσδιορίζουν τα στενά όρια της ομορφιάς και δίνουν το βήμα σε γυναίκες με αναπηρία να αλλάξουν την εικόνα τους, προβάλλοντας τον αισθησιασμό τους και τη sexy διάθεσή τους. Στόχος του συγκεκριμένου πρότζεκτ είναι «να εμπνεύσει τους ανθρώπους προκειμένου να δημιουργήσουν νέες αντιλήψεις, να σπάσουν τα στερεότυπα και να βοηθήσουν να ξεπεραστούν εμπόδια που κάνουν τη ζωή αυτών των ατόμων περισσότερο περίπλοκη».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν μένει όμως μόνο στη φωτογραφία. Πίσω από κάθε γυναίκα με αναπηρία που φωτογραφίζεται υπάρχει και μία ιστορία, μία ιστορία που μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει και άρα πρέπει να ακουστεί. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Wendy Crawford. Στην ηλικία των 19, ήταν ένα ανερχόμενο μοντέλο μέχρι τη στιγμή που ένας μεθυσμένος οδηγός χτύπησε το αυτοκίνητό της στο δρόμο για το αεροδρόμιο για την πρώτη της διεθνή αποστολή στο Τόκιο. Το ατύχημα την καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα, η Wendy έχασε τη δουλειά της καθώς πια δεν ήταν αποδεχτή στη βιομηχανία της
μόδας, κυρίως όμως έχασε την ανεξαρτησία της.

Μετά από ένα χρόνο στο νοσοκομείο είχε την τύχη να βρει εργασία στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Οντάριο προκειμένου να δίνει ομιλίες σε γυμνάσια και ομάδες σχετικά με τους κινδύνους της οδήγησης σε κατάσταση μέθης. Παρόλα αυτά διαρκώς αναπολούσε τον πρότερο βίο της ενώ είχε φοβερή άρνηση να ενταχθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία. Λίγο καιρό αργότερα η συμμετοχή της σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα και ο χρόνος που περνούσε με άτομα με αναπηρίες την βοήθησαν να αποδεχτεί την κατάστασή της καθώς αντιλήφθηκε ότι υπάρχουν γυναίκες με αναπηρίες που είναι καριερίστριες, αθλήτριες, μητέρες.

Άντλησε έμπνευση από αυτές, ξεκλείδωσε τον εαυτό της και τελικά προχώρησε στον σχεδιασμό μίας ιστοσελίδας για γυναίκες σε αναπηρικές καρέκλες προκειμένου να λειτουργήσει ως ένας χώρος διαλόγου και εμψύχωσης (mobileWOMEN.org).

«Οι γυναίκες αυτές αποδεικνύουν ότι τα πάντα είναι δυνατά», αναφέρει στην προσωπική της αφήγηση, «αντιπροσωπεύουν την ομορφιά και αποκαλύπτουν τη δύναμη που κρύβεται πίσω από κάθε μία από εμάς», συμπληρώνει.

Δυστυχώς η κοινωνία είναι γεμάτη στερεότυπα που τις περισσότερες φορές εμποδίζουν ανθρώπους που ξεφεύγουν από το "κοινωνικά αποδεκτό" να ακολουθήσουν μία ζωή όπως θα την επιθυμούσαν. Τα εμπόδια που τους στήνονται, σε ορισμένες κοινωνίες είναι αξεπέραστα, ενώ θα πρέπει να μάθουν να ζουν ως άτομα του περιθωρίου. Η οποιαδήποτε αλλαγή όμως στη συνείδηση των ανθρώπων δεν έρχεται από μόνη της. Ευτυχώς υπάρχουν τέτοια παραδείγματα ανθρώπων που τολμούν να σηκώσουν το ανάστημά τους στην υποκριτική κοινωνία που ζούμε, να ξεπεράσουν φραγμούς και τελικά να επιχειρήσουν να σπάσουν για πάντα τα ταμπού.


Περισσότερες φωτογραφίες και ιστορίες από το φωτογραφικό πρότζεκτ μπορείτε να αναζητήσετε εδώ:

http://www.rawbeautynyc.com/models.html

Στη συνέχεια ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο από τις στιγμές των φωτογραφίσεων:

https://www.youtube.com/watch?v=7_3REkm-msY

Πηγή: http://www.pathfinder.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου